07 November 2009

Sayyid Ali Khamenei: Bangsa Iran Tidak Akan Terperdaya Retorika Manis Amerika

Email : Shah Bundy

Menjelang peringatan Hari Nasional Anti-Imperialisme Global yang jatuh pada hari Rabu, 4/11, dalam sebuah khutbahnya Sayyid Ali Khamenei menyebut AS sebagai imperealis sejati di dunia. Pertemuan yang digelar secara terbuka dengan komunitas pelajar, mahasiwa dan keluarga syuhada Iran itu berlangsung Selasa 3/11/09. Dalam pidatonya, Pemimpin Besar Revolusi Islam, menekankan perlunya ketajaman hati dan pikiran untuk mengenal imperialisme.

"Selama pemerintah AS masih mempertahankan mental imperialisme dan ancamannya, maka bangsa Iran tidak akan terpedaya oleh retorika pemerintah AS yang terkesan menginginkan rekonsiliasi namun tidak melepaskan kemerdekaan, kebebasan, kepentingan nasional dan hak-hak bangsa Iran.

"Pasca kemenangan Revolusi Islam, pemerintah AS bukannya meminta maaf dan membayar ganti rugi atas kejahatan yang ditimpakannya kepada bangsa Iran, tapi justru melancarkan konspirasi terhadap bangsa dan pemerintah Islam Iran sejak masa-masa awal Revolusi Islam. Bahkan kedutaan AS di Tehran dijadikan sebagai pusat spionase dan konspirasi anti-Iran". Tegas Rahbar atau pemimpin besar revolusi Islam Iran.

Sayyid Ali Khamenei menilai, list kejahatan AS terhadap bangsa Iran selama tiga dekade terakhir telah terkumpul menjadi buku tebal.

Menyinggung pernyataan yang terkesan indah dari Presiden AS, Barack Obama berupa tawaran berunding dan penyelesaian masalah dengan Iran, Ayatollah Ali Khamenei menegaskan, "Sejak awal Republik Islam Iran memutuskan untuk tidak menilai secara dini slogan ‘perubahan', namun menilai hal itu dari prakteknya. Sayangnya, realitas yang ada selama ini justru berbeda dengan apa yang dikatakan". Tandasnya.

Dalam mengomentari tekad bangsa Iran untuk mempertahankan kemerdekaan, kebebasan, dan kepentingan nasional serta meraih kemajuan sains dan teknologi, Pemimpin Besar Revolusi menyatakan, "Jika ada pihak yang ingin mencederai hak bangsa Iran, maka bangsa ini akan menentang dengan mengerahkan seluruh kekuatan dan memaksanya tunduk. Rahbar juga memperingatkan, "AS jangan merasa senang dahulu dengan sejumlah masalah dan peristiwa pasca pemilu presiden Iran, sebab Republik Islam Iran jauh lebih kukuh dari apa yang selama ini dibicarakan".

"AYUH BANGUN UMAT ISLAM"

TAKBIR!!!!

Kuliah PUSAT KHIDMAT SOSIAL ISLAM (PAKSI):

Oleh : kharul anuar

Hari : Ahad

Masa: 9.00 - 11.00 pagi


Tempat: Dewan Kuliah Utama Masjid Negeri

Penceramah: AF Ustaz Zakaria bin Hj Ahmad

Kitab: Muhimmah


Muslimin Muslimat Dijemput Hadir

"JOM PI MAJLIS ILMU, SURE BERKAT"

Sekian, Terima Kasih

Untuk maklumat lanjut:

En Amir bin Tan (05-5466 196) SU Paksi


Pakej Umrah : Ajaran Tok Guru

Email : Mr. President

Gomo Kelate Gomo!!! Itulah laungan keramat yang bakal mengamitkan muka Stadium Bukit Jalil Sabtu ini. Ya, Kelantan akan bertemu dengan Negeri Sembilan pada perlawanan akhir bagi merebut juara Piala Malaysia bagi musim ini. Syabas diucapkan kepada pasokan Kelantan dan Negeri Sembilan di atas kejayaan mara ke akhir.

Apa yang penting di sini ialah, semangat kesukanan yang tinggi akan melahirkan suatu mekanisma yang cemrlang. Semangat kerjasama dan kerja berpasukan merupakan paksi kepada kejayaan ini. Syabas pada semua jentera yang terlibat.

Betapa hebat Tok Guru Nik Aziz, Menetri Besar Kelantan ini, dimana Kerajaan Kelantan di bawah pimpinannya menghadiahkan Pakej Mengerjakan Umrah kepada semua pemain dan jentera pasukan Kelantan. Disamping suntikan kewangan kepada jurulatihnya, serta sedikit wang saku kepada mereka bagi mengerjakan umrah nanti.

Jika kita fikirkan, alah...tok guru bagi pakej umrah ja...tak bagi ke lot-lot tanah ke, pakej pelancongan ke. Itu lah yang selalu diperolehi oleh pemain-pemain bolasepak di negara kita.

Tapi jangan kita lupa, Kerajaan Kelantan memberikan sumbanagn tersebut sebelum perlawanan akhir bermula lagi. Maknanya, jika pasukan Kelantan tewas sekalipun, mereka tetap akan ke Tanah Suci Kota Mekah unutk mengerjkan umrah. Apa pengajrannya di sini?

Ajaran Tok Guru kita cukup indah, cukup beralasa, malah cukup berbisa jika kita perati dan amati betul-betul. Tok Guru nak dalam apa jua yang kita lakukan, biarlah perbuatan kita, pekerjaan kita tu menghalakan kita ke arah syurga, biarlah setiap apa yang kita lakukan itu, memperolh pahala. Dan yang paling utama, setiapa kejayaan yang kita perolehi, jangan sesekali kita lupakan Yang Maha Pencipta kita, Allah SWT.

Itulah ajaran Tok Guru selama dia mentadbir Negeri Kelantan ini. Alhamdulillh, kita semua berada di bawah kepimpinan tok guru. Hmm... Kerajaan Kelantan akan membiayai pakej umrah kepada pasukan bola sepak negeri itu sebagai 'hadiah' kerana telah berjaya melangkah ke perlawanan akhir Piala Malaysia, yang akan berlangsung Sabtu ini.

Hadiah yang diberikan sungguh bermakna sekali. Kerajaan boleh je jika nak bagi duit, nak bagi pergi melancong ke mana-mana. Tetapi Tok Guru kita ni, hendakkan supaya rakyatnya mengunjungi Baitullah. Mahukan supaya kita semua merafak kesyukuran kepada Allah. Segala urusan dunia nih, perlu merujuk kepada landasan Allah.

Jika kita diberi pakej2 pelancongan ke mana-mana destinasi yang memungkinkan kita untuk lalai dari meningati Allah, maka segala kejayaan kita, segala penat lelah kita, hanya sia-sia sahaja. Wah, sungguh murni ajaran Tok Guru. Mungkin akan dapat dicontohi oleh semua menteri besar di negeri-negeri di Malaysia.

Hmmm...saya suka menarik suatu cerita yang diceritakan oleh seorang kawan lama melalui chatting. Katanya, dia terkilan dengan sikap pengurusan pejabatnya yang membawa staf2nya melancong ke Phuket sebagai hadiah setelah selesai mengadakan suatu majlis yang besar. Hmmm..baguslah, ada jugak bos yang suka bawa anak buahnya berjalan-jalan.

Tetapi lain halnya di sini apabila tempat lawatannya ke tempat-tempat maksiat, tempat yang dilaknat oleh Allah Taala. Itu yang silapnya kita nih. Kononnya setelah penat buat kerja memeriahkan majlis tersebut, sekarang tiba masanya untuk bergembira, 'release tention' lah katakan.

Ada juga sesetengah jabatan, pergi ke Pulau Perhentian untuk bersuka ria. Tak ada kerja lain, makan, tidur, suka ria. Masya Allah!!! Amat malang sekali jika perka ini berlaku di jabatan-jabatan Kerajaan Negeri Kelantan. saranan Tok Guru lagu lain, tetapi perbuatan para pegawainya tidak selari dengan apa yang disarankan oleh Tok Guru. Subahanallah!!!.

Diceritakan lagi, bahawa tempat yang dikunjungi itu, penuh dengan maksiat, minum arak, dan pelabgai lagilah. Malu, jijik kita mendegarnya. Macam mana jabatan kita nak maju? Nak untung? Dah akhlak para pegawainya tidak selari dengan apa yang Allah nak. Saya sungguh-sungguh kecewa mendengarnya.

Tok Guru ajar kita dengan elok, bagi pergi umrah supaya kita semua ni mengenal Islam itu dengan lebih mendalam. Jika kita kumpul duit sekalipun, tentu sukar untuk kita ke sana mengerjakan umrah kan? Tetapi Tok Guru menlihat, pergi buat umrah lebih besar dari pergi ke Phuket, Pulau Pehentian yang penuh dengan noda dan maksiat!!!.

Syabas Tok Guru. Membangun Bersama Islam. Gomo Kelate Gomo!!! Takbir!!!Raja Segala Keputusan, Ahli MCA Tiada Hak

Oleh : Zabidie Abas

Jika pembaca mentelaah kerajaan BN 1Malaysia. Terdapat campur tangan tidak berilmu daripada Perdana Menteri 1Malaysia terhad ROS untuk menidakkan hak ahli MCA pada mesyuarat EGM parti itu.

Secara jelas Presiden dan Timbalan Presiden telah disingkirkan oleh ahi MCA tetapi PM 1Malaysia merampas hak itu dan menobatkan 'pelakun lucah' dan 'penyeleweng PKFZ' semula.

Pencatat tidak mempertikaikan MCA, parti itu sememangnya sudah kurap dan asyik krisis kepimpinan jawatan sejak 80'an.

Hak MCA ditentukan oleh UMNO. Ia juga telah berlaku kepada PPP, Gerakan dan MIC. Begitulah rakusnya UMNO dalam kelompok Barisan Nasional.

Sebenarnya didalam BN tidak wujud MCA, MIC, PPP dan parti lain kerana semuanya dikawal oleh UMNO. Ucapan Presiden UMNO penentu setiap mesyuarat agung parti komponen BN.

Keputusan mesyuarat agung parti komponen BN itu sudah diketahui umum, setiap keputusan ahli akhirnya UMNO akan menentukan boleh dilaksanakan atau tidak.

Sudah pasti parti-parti itu hanya alat untuk memancing undi sahaja dan meneruskan kerakusan pemimpin UMNO. Secara logiknya BN tidak wujud, UMNOlah raja segala keputusan.

Jika ada keputusan seperti mencabar UMNO, pimpinan UMNO seperti biasanya akan mengugut mengunakan ISA dan mahkamah untuk menutup 'mulut-mulut' pemimpin yang lantang mempertahankan hak.

CeramahPemimpin Umno dituduh sogok RM1,000

Bekas setiausaha Umno Wangsa Maju dituduh di Makamah Sesyen Kuala Lumpur terhadap pertuduhan memberi rasuah RM1,000 kepada ketua cawangan Taman Melati sebagai dorongan supaya beliau dicalonkan untuk layak bertanding jawatan ahli jawatankuasa bahagian itu tahun lalu.

Ramli Abdul Manan, 50, mengaku tidak bersalah atas dakwaan memberikan wang suapan kepada Amir Saad, 50, di Dewan Aktiviti Masyarakat Taman Melati Kawasan 8, Setapak pada 8 Nov, 2008.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 10(b)(aa) Akta Pencegahan rasuah 1997 dan boleh dihukum menurut Seksyen 16 akta sama.

Jika disabitkan, Ramli boleh dipenjara sekurang-kurangnya 14 hari dan tidak melebihi 20 tahun penjara dan didenda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan berkenaan.

Timbalan Pendakwa Raya Syafinas Shabudin meminta mahkamah menetapkan jaminan RM5,000 dengan seorang penjamin.

Ramli, yang tidak diwakili peguam, merayu agar jaminan dikurangkan kepada RM2,000 memandangkan beliau kini tidak bekerja.

Hakim Rosbiahanin Arifin menetapkan jaminan sebanyak RM2,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 4 Dis untuk sebutan semula kes. BERNAMA

MalaysiaKini/-

Anggota J/K disiplin MCA letak jawatan

MCA hari ini menerima satu tamparan lagi apabila keseluruhan lima anggota jawatankuasa disiplin parti itu meletak jawatan secara beramai-ramai.

Difahamkan keputusan itu dibuat dalam mesyuarat jawatankuasa tersebut baru-baru dan surat rasmi peletakan jawatan mereka telah diserahkan oleh pengerusinya, Ng Cheng Kiat (foto) hari ini.

Anggota jawatankuasa tersebut dipercayai tidak senang dengan campurtangan politik dalam keputusan yang dibuat, mengakibatkan ia tidak dapat berfungsi dengan berkesan.

Mengikut perlembagaan parti, semua keputusan jawatankuasa disiplin perlu disahkan oleh majlis presiden sebelum dibawa kepada jawatankuasa pusat parti itu.

Kedua-dua badan tersebut mempunyai kuasa untuk menolak atau meminda keputusan jawatankuasa disiplin itu.

"Dalam kes kami, ianya adalah soal disiplin. Tetapi bila ia dibawa kepada jawatankuasa pusat dan majlis presiden, mereka membuat keputusan politik.

"Sistem ini tidak berkesan untuk menguatkuasakan tindakan disiplin," kata seorang anggota jawatankuasa disiplin itu yang enggan namanya disebut.

Bagaimanapun, beliau menafikan peletakan jawatan secara beramai-ramai itu ada kaitan dengan sisatan terhadap Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, di mana syor jawatankuasa disiplin memecatnya, telah dibatalkan.

Satu sumber berkata penarikan balik penggantungan ketua bahagian Ipoh Timur, Thong Fah Chong juga merupakan satu lagi contoh campurtangan politik dalam tugas jawatankuasa tersebut.

Beliau menegaskan bahawa peletakan jawatan mereka tiada kaitan dengan mana-mana kes yang khusus, kerana jawatankkuasa itu tidak puas hati dengan keseluruhan sistem disiplin parti.

Ekoran siasatan yang dijalankan, jawatankuasa disiplin telah mengesyorkan Ogos lalu supaya Chua dipecat kerana mencemarkan imej parti kerana skandal DVD seks.

Syor itu disahkan oleh majlis presiden tetapi ianya kemudiannya dibatal oleh jawatankuasa disiplin dan digantikan dengan hukuman penggantungan keahlian Chua selama empat tahun.

Ekoran itu, penyokong Chua mendesak mesyuarat luar biasa (EGM) diadakan pada 10 Oktober, yang menyaksikan perwakilan menolak keputusan jawatankuasa tersebut.

Dalam perkembangan yang berkaitan, pengerusi dan pengarah akhbar berbahasa Inggeris The Star milik MCA, Datuk Leong Tang Chang kini merupakan pengarah bukan eksekutif akhbar tersebut.

Perubahan tersebut dibuat dua minggu selepas Leong dipecat daripada jawatan biro undang-undang MCA.

MalaysiaKini/-

Manohara tewas disaman Tengku

Gagal mengemukakan pembelaan terhadap saman suaminya Tengku Temenggong Kelantan, bekas model muda Manohara Odelia Pinot diarahkan membayar tuntutan kepada putera Sultan Kelantan itu.

Jumlah ganti rugi itu - yang dituntut Tengku Muhammad Fakhry Sultan Ismail Petra sebanyak RM105 juta - bagaimanapun akan ditetapkan kemudian.

Penghakiman ingkar itu dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas Manohara, yang bergelar Cik Puan Temenggong Kelantan, gagal melantik peguamnya dalam tuntutan saman suaminya.

Penolong kanan pendaftar mahkamah itu Shazali Hidayat Shariff menyatakan perintah ingkar itu di kamarnya hari ini.

Penghakiman ingkar merupakan satu keputusan yang berpihak kepada plaintif apabila defendan gagal mengambil tindakan terhadap saman atau tidak hadir di mahkamah.

Peguam Mohd Haaziq Pillay, yang mewakili Tengku Muhammad Fakhry, berkata jumlah wang bukan persoalan utama tetapi anak guamnya dapat membersihkan nama terhadap tohmahan isteri dan mertuanya Daisy Fajarina, lapor Bernama.

Pada 12 Oktober lalu, mahkamah yang sama membenarkan permohonan firma guaman Fakrul Hisham Abdullah & Associates menarik diri daripada mewakili Manohara, yang kini melarikan diri di Jakarta, dan Daisy.

Pada 20 Julai lalu, susulan krisis rumah tangga mereka yang berlarutan selama beberapa bulan, Tengku Muhammad Fakhry menfailkan saman terhadap kedua-dua warga Indonesia itu.

Plantif mendakwa defendan secara palsu dan niat jahat melafazkan perkataan yang bersifat umpatan dan fitnah mengenai penderaan seksual terhadap Manohara, semasa sidang akhbar antara April sehingga Jun lalu.

Tengku Muhammad Fakhry mendakwa pernyataan fitnah itu telah diterbitkan semula dalam media elektronik seperti The Jakarta Globe, Banjarmasin Post, Detiknews, Kompas.com, Global TV dan Malaysiakini, serta dilaporkan secara meluas dalam akhbar di Malaysia dan Indonesia.

Perkataan itu dirancang untuk memperkecil-kecilkan dan mengaibkannya di kalangan ahli kerabat diraja Kelantan, kerajaan Malaysia dan rakyat jelata, dakwanya lagi.

Putera ketiga Sultan Kelantan itu seterusnya mendakwa bahawa dakwaan dan sindiran itu tidak benar, tidak berasas dan menyebabkannya mengalami kerosakan serius kepada reputasi peribadi secara nasional dan antarabangsa.

"Defendan-defendan melafazkan perkataan-perkataan tersebut dengan didorong oleh keuntungan kewangan," dakwa Tengku Fakhry.

Plaintif menuntut ganti rugi teruk, teladan dan pampasan berjumlah RM105 juta, faedah, kos serta perintah injuksi menghalang kedua-dua defendan daripada terus mengeluarkan perkataan fitnah tersebut.

Putera sultan itu mengemukakan dua saman lain di Mahkamah Syariah Kota Bharu - yang didengar Ahad ini - satu agar Manohara diperintah pulang kepadanya dan satu lagi, menuntut kembali wang RM1 juta yang didakwanya dipinjam oleh Manohara.

Sehingga sekarang, Manohara dan Daisy tidak menjawab tuntutan Tengku Muhammad Fakhry itu.

Malaysiakini/-

Rombakan barisan kepimpinan DAPSY

Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) melakukan rombakan dalam barisan kepimpinannya malam tadi untuk mengisi beberapa kekosongan jawatan dalam pergerakan itu.

Ia membabitkan pelantikan ahli jawatankuasa Teo Kok Seong sebagai setiausaha organisasi nasional yang baru.

Beliau yang juga ADUN Bahau, menggantikan Chang Teck Chee yang sebelum ini meletak jawatan.

Manakala penolong setiausaha nasional, Tey Kok Kiew pula dilantik memangku jawatan setiausaha nasional sehingga April 2010.

Ini ekoran penyandangnya, Loh Chee Heng, bercuti enam bulan mulai bulan ini.

Teh juga merupakan ADUN Bandar Hilir, Melaka.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua nasional DAPSY, Anthony Loke berkata keputusan itu dibuat dalam mesyuarat majlis eksekutif DAPSY malam tadi.

Menurutnya, mesyuarat itu juga memutuskan untuk mengadakan kongres khas di Ipoh pada 16 Januari depan bagi meminda statut DAPSY bagi memperkemaskan peruntukannya ke arah mempertingkatkan lagi pencapaiannya.

Di samping itu, katanya, mesyuarat itu juga menyokong penuh konvensyen nasional Pakatan Rakyat pada 18 Disember depan di Shah Alam.

"Kita akan menghantar delegasi penuh untuk menghadiri konvensyen itu dan bekerja keras ke arah mewujudkan gabungan Pakatan Rakyat yang bersatu padu," katanya.

MalaysiaKini/-

Wee: Suara perwakilan tidak dihormati

Ketua Pemuda MCA Datuk Dr Wee Ka Siong menyifatkan keputusan tidak memanggil satu lagi mesyuarat agung luar biasa (EGM) MCA sebagai tidak menghormati suara perwakilan parti itu.

Katanya, beliau sedih dan terkilan dengan keputusan yang diumumkan Setiausaha Agung MCA Datuk Wong Foon Meng, semalam.

"Apa juga tuntutan dan rayuan (untuk mengadakan EGM) sepatutnya dilayan dengan adil.

"Soal resolusi tidak bertepatan dengan perlembagaan parti, semua pihak ada tafsiran yang berlainan," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata tujuan memanggil EGM itu bukan untuk mengekalkan jawatan sesiapa atau melindungi mana-mana pihak.

Sebaliknya, kata beliau, ia untuk memberi peluang kepada perwakilan memilih barisan kepimpinan yang baru.

"Sepatutnya beri peluang untuk perwakilan pilih pemimpin berlandaskan pemerhatian mereka.

"Inilah cara terbaik untuk selesaikan kekusutan dan kemelut yang dihadapi MCA sekarang," katanya.

Permintaan untuk mengadakan EGM diajukan oleh 16 ahli Jawatankuasa Pusat (CC) minggu lalu bagi memberikan laluan pemilihan baru parti tersebut.

Bagaimanapun cadangan ditolak kerana ditakrif tidak bertepatan dengan berperlembagaan parti dan tidak dapat dijalankan mengikut pandangan ketua undang-undang baru parti itu Lim Hong San.- Bernama

MalaysiaKini/-

Isytihar cuti, pakej umrah bukti kerajaan PAS serius bangunkan sukan

KOTA BHARU, 5 Nov: Dakwaan kononnya kerajaan PAS Kelantan tidak membangunkan bidang sukan kini semakin jelas tersasar apabila pelbagai tawaran disediakan kepada pasukan 'Red Warriors' setelah berjaya melangkah ke pertandingan akhir Piala Malaysia.

Tawaran mengerjakan umrah dan pengumuman cuti peristiwa pada Ahad ini secara jelas menggambarkan kesungguhan kerajaan negeri di bawah kepimpinan ulama memartabatkan sukan.

Pengarah Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri, Abdul Rahman Yunus berkata, buat pertama kalinya dalam sejarah Kelantan pengisytiharan cuti umum dibuat setelah mengambil kira kejayaan pasukan bola sepak di negeri ini.

"Pemberian cuti peristiwa dibuat setelah mengambil kira minat tinggi rakyat Kelantan dalam sukan bola sepak dan pencapaian pasukan 'Red Warriors'.

"Kerajaan mengambil kira aspek keselamatan penonton yang dijangka melebihi 50,000 orang hadir menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia di Bukit Jalil Sabtu ini," ujar beliau di sini.

Pada perlawanan akhir tersebut Kelantan akan bertemu dengan Negeri Sembilan.

Kelantan buat pertama kali dalam sejarah melangkah ke pusingan akhir selepas membelasah Perlis dengan agregat 5-1 pada perlawanan separuh akhir.

"Kita sedar bolasepak ialah satu cara menyatukan seluruh penduduk tanpa mengira idealogi politik,"katanya.

Perlawanan separuh akhir pertama menentang Perlis di Stadium Sultan Muhammad ke-IV baru-baru ini turut mendapat sokongan padu Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau juga menyampaikan cek kepada Persatuan Bolasepak Amatur Kelantan (Kafa) sebanyak RM5,000 sebagai insentif awal kepada pemain.

Biar pun kerjasama diberi kerajaan negeri, namun dalam banyak hal Kelantan diketepikan kerajaan pusat bagi membangunkan sukan di negeri ini.

Antaranya Menteri Besar tidak dilantik sebagai Pengerusi Majlis Sukan Negeri seperti di negeri-negeri lain.

Selain itu peruntukan bagi membaiki trek lumba lari di Stadium Sultan Mohammed Ke IV juga tidak mendapat kerjasama kerajaan pusat.

Dalam perkembangan lain, rakyat Kelantan yang tidak berpeluang untuk menyaksikan aksi pasukan Red Warriors di Bukit Jalil Sabtu ini masih ada peluang mengikutinya di Dataran Stadium Sultan Mohammad Ke IV.

Beberapa skrin besar akan disediakan di lokasi berkenaan untuk peminat bolasepak yang tidak berkesempatan ke Bukit Jalil.

Anggota Exco, Abdul Fattah Mahmood berkata, peminat bolasepak boleh memberi sokongan kepada pasukan Kelantan dengan hadir menyaksikan perlawanan tersebut.

"Mereka boleh juga memakai jersi atau baju warna merah sebagai tanda sokongan kepada Red Warriors dari jauh," ujar beliau di sini.

Beliau juga berharap peminat yang berkumpul di Dataran Stadium nanti tidak menimbulkan sebarang gangguan sehingga boleh menghalang lalu lintas.

"Saya juga berharap peminat bola sepak Kelantan yang akan ke Stadium Nasional di Bukit Jalil menjaga budaya tempatan yang terkenal dengan berbudi bahasa dan bersopan santun.

"Janganlah kita menjadi terlalu ghairah dan hendaklah sentiasa sabar di sepanjang menyaksikan perlawanan itu. Ini kerana kalah dan menang sudah menjadi adat pertandingan," katanya. _

HarakahDaily.Net/-

Najib seleweng fakta hak royalti minyak Kelantan

KUALA LUMPUR, 4 Nov: Ahli Parlimen PAS kesal dengan penyelewengan fakta yang dibuat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di dewan rakyat berhubung pembayaran royalti petroleum kepada rakyat Kelantan.

Pengumuman Najib bahawa kerajaan pusat akan memberikan wang ehsan kepada rakyat Kelantan, bercanggah dengan akta 144 kemajuan petroleum 1974 yang memperuntukkan lima peratus mesti diberikan kepada negeri pengeluar minyak.

Salahuddin Ayub (PAS - Kubang Kerian ) berkata, pembayaran wang ehsan yang diputuskan itu jelas bertentangan dengan akta 144 kemajuan petroleum 144 dan merupakan satu pembohongan terhadap rakyat Kelantan.

"PAS kesal dan dukacita dengan jawapan perdana menteri tadi tentang pembayaran royalti minyak yang ditukar dengan wang ehsan. Jelas ianya penyelewengan fakta yang terkandung dalam akta 144 petroleum negara yang jelas memberikan lima peratus untuk negeri yang mengeluarkan minyak," katanya kepada pemberita dalam satu sidang media di lobi parlimen pagi tadi.

Beliau juga berkata, rakyat Kelantan tidak mengharapkan wang ehsan sebaliknya mahu hak mereka ke atas royalti minyak dikembalikan.

"Rakyat Kelantan bukan peminta sedekah. Mereka memperjuangkan hak di atas semangat federalisme. Kita (ahli parlimen PAS) akan perjuangkan hak ini dan jelas jawapan perdana menteri tadi bertentangan dengan semangat federalisme, bertentangan dengan perlembagaan dan akta 144 petroleum yang disebut tadi," tegasnya yang juga Naib Presiden PAS.

Image Beliau di dewan rakyat pagi tadi meminta Najib menyatakan bilakah tuntutan royalti kerajaan kelantan akan dilangsaikan petronas.

Najib dalam jawapannya berkata Kerajaan Persekutuan akan memberi wang ehsan kepada Kelantan daripada hasil pengeluaran minyak di luar pesisir pantai negeri itu mulai tahun depan.

Najib juga berkata, kerajaan Kelantan tidak berhak menerima wang royalti minyak di perairannya kerana ia terletak di kawasan bertindih.

Dr. Dzulkifly Ahmad (PAS � Kuala Selangor) pula mahu tindakan undang-undang diambil terhadap Najib yang juga menteri kewangan kerana menyelewengkan fakta dengan mensyaratkan kedudukan telaga minyak mesti tiga batu nautika dari darat untuk mendapat royalti sedangkan dalam akta petroleum tidak disebutkan syarat itu.

"Jelas perdana menteri tadi melakukan penyelewengan fakta dengan menyebut tentang pensyaratan 3 batu nautika sementara akta 144 petroleum tidak dinyatakan syarat ituuntuk berikan royalty," tegasnya.

Sementara itu, Datuk Mahfuz Omar (PAS Pokok Sena) pula menyifatkan Najib sebagai pengecut kerana tidak berani mengambil tindakan yang betentangan dengan tindakan Mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menarik kembali royalti minyak yang diberikan kepada rakyat Terengganu apabila PAS mengambil alih pemerintahan negeri itu.

"Saya melihat Datuk Seri NAjib begitu kerdil dan takut untuk mengambil tindakan yang sama dengan bekas perdana menteri dahulu, Tun Mahathir,"

"Tun Mahathir pernah tarik balik riyalti minyak Terengganu apabila PAS perintah negeri itu. Jadi tindakan yang sama dibuat apabila telaga minyak dan gas ditemui di Kelantan," katanya yang juga Naib Presiden PAS.

Menurut beliau juga, PAS akan mendapatkan bantuan daripada pakar undang-undang untuk mengambil tindakan kepada kerajaan persekutuan yang telah menafikan hak rakyat Kelantan.

"Kami akan bincang dalam parti untuk memberi nasihat kepada kerajaan Kelantan untuk dengan bantuan penasihat undang-undang untuk ambil tindakan perundangan sepertimana kerejaan Terengganu di bawah pimpinan PAS satu masa dahulu menyaman kerajaan pusat yang telah menafikan hak kerajaan negeri," katanya.

Khalid Samad (PAS � Shah Alam) pula menegaskan kerajaan pusat tidak berhak ke atas royalti minyak itu kerana laporan kewangan petronas mengakui negeri-negeri pengeluar minyak di Malaysia adalah Sabah, Sarawak, Terengganu dan Kelantan.

"Ia bercanggah dengan laporan kewangan petronas yang menyebut negeri-negeri pengeluar minyak di malaysia adalah Sabah, Sarawak Terengganu dan kelantan. Berdasarkan kepada laporan, ia mengakui ia milik kelantan. Maka royalti itu harus diserah kepada kerajaan yang dipilih rakyat,"

"Ianya bererti bahawa kerajaan pusat tidak ada hak untuk memegang wang rakyat Kelantan," tegasnya.

Siti Zailah Mohd Yusuf (PAS �Rantau Panjang) dalam pada itu meminta kerajaan menjelaskan kepada rakyat kenapa royalty yang telah sekian lama dituntut digantikan dengan pemberian wang ehsan.

Beliau turut mempersoal di bawah akta dan peruntukan manakah wang ehsan ini diberi.

"Kami mminta kerajaan jelaskan kenapa rakyat kelantan harus diberikan wang ehsan sedangkan mereka menuntut royalti minyak dikembalikan,"

"Dan kadar wang ehsan itu dikira berdasarkan akta mana?" Soalnya._

HarakahDaily.Net/-

Konvensyen blogger PAS atasi fitnah media baru

KUALA LUMPUR, 5 Nov: Lajnah Penerangan PAS Pusat (LPPP) mengambil inisiatif mengadakan Konvensyen blogger PAS, ekoran beberapa polemik besar parti itu yang dilihat berpunca daripada media baru.

Konvensyen yang masih belum diputuskan tarikh dan tempatnya itu akan mengumpulkan semua blogger PAS di peringkat pimpinan pusat, negeri, kawasan dan ahli di cawangan.

Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad ketika dihubungi berkata, konvensyen itu antara lain bertujuan menjadikan blogger PAS sebagai kumpulan yang memperbetul persepsi masyarakat terhadap PAS.

"Kita mahu blogger kita (PAS) ini menjadi orang yang memperbetul persepsi dan tanggapan PAS dalam gerbang maya ini," katanya ketika dihubungi.

Medium Konvensyen ini juga katanya dilihat mampu memberi peringatan kepada blogger dikalangan PAS agar mereka sedar dan tidak menjadi sebahagian dari penabur fitnah kepada parti itu.

"Orang banyak fitnah PAS sekarang ni, jadi kita tidak mahu blogger kita ni pun tumpang sekaki merosakkan parti dengan persepsi salah ini," katanya lagi.

Penganjur juga katanya berhasrat menjadikan blogger PAS ini sebagai kumpulan yang mampu berdepan kumpulan "cyber troopers" Umno BN dalam usaha mematahkan hujah yang dilempar kumpulan itu.

Menurut beliau lagi, konvensyen tersebut juga akan memberi pendedahan kepada para perwakilan yang hadir tentang etika kewartawanan dan kaedah penulisan yang betul.

Beberapa tokoh dan panel yang mempunyai kredibeliti dalam bidang masing-masing akan dijemput membentangkan kertas kerja dan berkongsi pengalaman berkaitan.

Namun ianya hanya terbuka kepada blogger yang mempunyai nombor keahlian PAS sahaja.

Mereka diminta mendaftarkan diri dengan menghubungi Sekreteriat Penerangan PAS Pusat di talian 03-2692500 atau menghantar email ke penerangan.paspusat@yahoo.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya sebelum 13 November ini.

Selain nombor keahlian PAS, blogger yang mahu menyertai konvensyen tersebut perlu menyertakan sekali alamat blog masing-masing untuk tujuan pengesahan. _

HarakahDaily.Net/-