03 Ogos 2021

Nasihat Rasulullah SAW kepada raja dan pemimpin

 

SABDA Rasulullah SAW:

‌إِذَا ‌أَرَادَ ‌اللَّهُ ‌بِالْأَمِيرِ ‌خَيْرًا، جَعَلَ لَهُ وَزِيرَ صِدْقٍ، إِنْ نَسِيَ ذَكَّرَهُ، وَإِنْ ذَكَرَ أَعَانَهُ، وَإِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهِ غَيْرَ ذَلِكَ جَعَلَ لَهُ وَزِيرَ سُوءٍ، إِنْ نَسِيَ لَمْ يُذَكِّرْهُ، وَإِنْ ذَكَرَ لَمْ يُعِنْهُ.

“Apabila Allah menghendaki kebaikan bagi seseorang raja atau pemimpin itu, nescaya dijadikan baginya pembantu (menteri atau penasihat) yang benar dan ikhlas. Jika pemimpin itu lupa atau leka, nescaya diberikan peringatan, jika pemimpin itu mengingati, nescaya akan diberikan pertolongan kepadanya. Sebaliknya jika Allah menghendaki selain daripadanya (keburukan) kepada pemimpin itu, nescaya dijadikan baginya pembantu yang jahat. Jika pemimpin itu lupa dan lalai, nescaya tidak diberikan peringatan, dan jika dia mengingati, nescaya tidak akan diberikan pertolongan kepadanya.” (Riwayat Abu Dawud 2932)

Eropah diselubungi api, asap, kebakaran hutan makin kritikal

ANKARA: Puluhan perkampungan di kawasan pelancongan di selatan Turki terpaksa dipindahkan ketika kebakaran hutan yang meragut lapan nyawa kini memasuki hari ketujuh.

'Parlimen bahas, ungkai Ordinan Darurat September ini' - Muhyiddin

  Bangunan Perdana Putra, Putrajaya.

Bangunan Perdana Putra, Putrajaya.

PUTRAJAYA: Usul bagi membahas dan mengungkai Ordinan-Ordinan Darurat boleh dibawa ke sidang Parlimen yang dijadualkan berlangsung pada September ini, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tindakan tegas kepada Ahli Parlimen Pembangkang sertai himpunan , UMMAH buat laporan polis


Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) menegaskan serta mendesak #PDRM mesti mengambil tindakan tegas terhadap semua peserta yang menyertai perhimpunan haram termasuk ahli-ahli Parlimen pembangkang di Dataran Merdeka sebentar tadi.