17 Jun 2008

Akhirat lebih utama

“Dan tidaklah kehidupan dunia ini melainkan senda gurau dan main-main. Dan sesungguhnya akhirat itulah yang sebenarnya kehidupan, kalau mereka mengetahui” (QS. Al Ankabut: 64).

Paling panjang umur manusia di akhir zaman belum ada yang sampai ribuan tahun. Bahkan rata-rata hanya 60 tahun sahaja. Itupun tidak semuanya dinikmati tanpa dirancang sebaik mungkin. 18 tahun masa kanak-kanak dan remaja umumnya dihabiskan tanpa dirancang. Juga banyak umur dihabiskan untuk hal-hal yang tidak terancang, seperti jatuh sakit. Mungkin hanya 20 tahun yang digunakan untuk hidup di dunia ini dengan perancangan yang baik.

Masa hidup manusia di dunia ini merupakan salah satu pertanda benarnya ayat Al-Qur‘an di atas. Hidup yang sebenarnya adalah ketika di akhirat kelak. Bukan hanya karena kekalnya kehidupan akhirat, tetapi karena masing-masing bertanggung jawab pada diri sendiri. Oleh itu, cuba bayangkan bagaimana keadaan kehidupan sebenarnya yang akan kita alami kelak di akhirat.

Menurut petunjuk dalam sejumlah ayat Al-Qur‘an dan hadits, bayangan kehidupan kita di akhirat kelak insyaAllah tidak terlepas dari rencana yang kita rancang dan laksanakan rancangannya sewaktu di dunia ini. Kalau rencananya baik, insyaAllah akan baik. Apalagi Allah menjamin tidak akan menganiaya sedikitpun hamba-hambaNya. Kalau ada kebaikan hambaNya sebesar zarrah, akan dibalas. Demikianlah sebaliknya.

Dari Al-Quran dan hadits dapat kita memahami bahwa akan rugilah kehidupan di akhirat kalau tanpa perancangan sebeum sampai ke sana. Sebab, dirancang atau tidak , kita pasti akan sampai ke sana.

Tempoh Sebulan yang Akan Tercatat dalam Sejarah

12 Jun, 2008. Genap sebulan sejak gempa bumi berukuran 8.0 pada skala Richter berlaku di Wenchuan, Provinsi Sichuan China. Sehingga pukul 12.00 tengah hari semalam, bencana itu telah mengorbankan 69,146 nyawa, lebih 370 ribu orang cedera dan lebih 17 ribu orang masih hilang.

Selepas gempa bumi Wenchuan berlaku, Agensi Berita Rusia menerbitkan rencana yang menyebut, China pernah mengalami banyak kesengsaraan, akan tetapi, orang China tidak pernah tewas oleh kesengsaraan. Sebulan selepas gempa bumi, kita boleh berkata, China telah mencapai kejayaan awal dalam usaha menyelamat dan bantuan bencana. Kini, kehidupan di kawasan bencana stabil, dan mangsa-mangsa bencana dapat ditempatkan dengan sempurna. Ini terbukti, China sekali lagi berjaya menempuh cabaran alam. Semua yang berlaku dalam tempoh sebulan ini di China akan tercatat dalam sejarah.

"Saya yakin, apa-apa kesengsaraan pun tidak dapat melemahkan orang China yang berani!"

Ini petikan ucapan Presiden Hu Jintao semasa meninjau mangsa bencana dan pasukan penyelamat di bandar Shifang, Sichuan. Baik pemimpin negara mahupun pegawai peringkat akar umbi, semuanya bersungguh-sungguh dalam usaha menyelamat. Operasi menyelamat dan bantuan yang melibatkan tentera, sumber masyarakat dan pelbagai jabatan kerajaan dilaksanakan dengan cergas, teratur dan berkesan. Ini dapat mengurangkan kerugian kerana gempa ke tahap yang minimum. Usaha-usaha kerajaan China itu akan tercatat dalam sejarah.

Rakaman tadi direkod ketika satu pasukan tentera sedang menyelamatkan mangsa yang masih hidup di bandar Shifang. Selepas gempa bumi Sichuan berlaku, tentera China menghantar lebih 100 ribu askar tentera, polis tentera militia dan tentera simpanan untuk menyertai operasi menyelamat dan bantuan bencana. Mereka sentiasa berada di mana-mana tempat yang paling bahaya. Keberanian mereka mengharukan setiap orang. Sumbangan tentera China ini akan tercatat dalam sejarah.

"Semasa saya berkhidmat dalam tentera, saya pernah menyertai pelbagai usaha menyelamat. Dengan adanya kemudahan profesional tambah pengalaman saya, kami dapat menghasilkan rancangan yang paling sesuai untuk menyelamatkan mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan."

Demikian dikatakan oleh Cheng Yan, seorang sukarelawan dari Provinsi Guangdong. Selepas gempa bumi berlaku, pelbagai sektor sedaya-upaya menyokong usaha menyelamat. Sukarelawan, doktor, jururawat, anggota pasukan mencari dan menyelamat dan wakil yang menghantar barang bantuan semua berada di kawasan bencana. Mereka datang dari seluruh China, termasuk Hong Kong, Makau dan Taiwan. Mereka membantu merawat orang cedera, membaiki jalan raya dan mengangkut barang bantuan. Sumbangan mereka ini akan tercatat dalam sejarah.

"Kita semua tahu, bencana alam seperti gempa bumi kali ini tidak dapat dielakkan bagi negara dan rakyatnya. Tetapi, dengan perpaduan, kita pasti dapat mengurangkan kesannya hingga ke tahap yang minimum. Kami sentiasa bersama dengan rakyat China."

Naib Ketua Pasukan Perubatan Rusia, Ivanius Alexander berkata demikian sebelum beliau meninggalkan China. Dalam menghadapi malapetaka ini, masyarakat antarabangsa turut menghulurkan bantuan. Rusia, Jepun, Republik Korea dan Singapura menghantar segera pasukan penyelamat antarabangsa. Jerman, Perancis, Itali, Cuba, Rusia dan Jepun pula menghantar pasukan perubatan. Mereka berhadapan dengan ancaman berlakunya gegaran susulan, tetapi tetap memberikan bantuan tanpa menghiraukan ancaman terhadap diri sendiri. Tindakan mereka mengutamakan mangsa kawasan bencana, mendapat penilaian yang tinggi. Sejarah akan mengingati bantuan mereka terhadap China.

"Kami akan berusaha untuk membangunkan semula Dujiangyan".

Mangsa bencana di pusat penempatan "Kampung Mesra" di Dujiangyan, Sichuan menyatakan demikian untuk menyampaikan keazaman membangun semula kampung halaman mereka. Kini, mereka sedang berusaha memulihkan kehidupan. Kanak-kanak pula mencari buku untuk dibawa ke sekolah sementara. Ketabahan mereka dikagumi oleh umum. Sejarah akan mengingati kegigihan mangsa kawasan bencana.

Kita percaya, dengan usaha kerajaan dan rakyat China serta sokongan masyarakat antarabangsa, China pasti akan menyelesaikan kerja-kerja penyelamatan dan pembangunan semula dengan jayanya. Kecekapan yang tinggi, perpaduan, kegigihan dan kesediaan saling membantu masyarakat China dan antarabangsa yang dilihat dalam pengendalian bencana ini juga akan tercatat dalam sejarah.

Nik Aziz sedia bermuzakarah

KOTA BHARU 16 Jun – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyatakan kesediaan untuk bermuzakarah dengan pemimpin utama Melayu terutamanya UMNO bagi membincangkan kepentingan masa depan umat Islam.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, ia boleh menjadi kenyataan dengan syarat pemimpin UMNO terutamanya benar-benar menunjukkan keikhlasan.

Nik Abdul Aziz tidak mahu UMNO menjadikan perbincangan itu kelak kerana terdesak kerana mahu mencaturkan semula politik akibat kekalahan teruk dalam pilihan raya umum lalu.

“Perkara muzakarah ini dah lama kita timbulkan dulu tetapi UMNO tidak menerimanya dan apabila ditanya adakah Pas setuju, ia tidak menjadi isu kerana kita memang dah lama bersedia, cuma saya mahu UMNO ikhlas.

“Tetapi saya yakin UMNO sukar untuk bertindak ikhlas kerana dalam amalan kebangsaan ia tidak mengajar keikhlasan melainkan parti ini kembali kepada Islam,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Kelab Tabung Haji (TaHa) peringkat Kelantan dan majlis perletakan batu asas asrama Ma‘ahad Muhammadi lelaki di sini hari ini.

Hadir sama, Pengurus Besar Kanan (Jabatan Khidmat Pendeposit dan Operasi) Lembaga Tabung Haji, Kamarudin Mat Ali.

Nik Abdul Aziz diminta mengulas rayuan Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Penasihat Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beliau sendiri duduk semeja.

Kebimbangan isteri jadi kenyataan : Dua tahanan ISA dilanjutkan penahanan

KUALA LUMPUR, 16 Jun - Kebimbangan salah seorang isteri mangsa tahanan ISA kemungkinan suaminya ditahan untuk dua tahun lagi semasa berucap dalam himpunan di Kamunting menjadi kenyataan.Dua lagi tahanan ISA dilanjutkan penahanan mereka selama dua tahun, yang menjadikan tempoh penahanan mereka lapan tahun.


Kedua-dua tahanan, Mat Sah Satray dan Samsudin Sulaiman, yang berasal dari Selangor dilanjutkan penahanan mereka pada 11 Jun lalu.

Menurut isteri Mat Sah, Norlaila Othman, yang juga merupakan Pengarah Kempen Bebaskan Tahanan Enam Tahun ISA, beliau menerima keputusan lanjutan penahanan suaminya pada 15 Jun lalu ketika melawat Mat Sah di Kemta. Norlaila telah melakukan berbagai usaha untuk membebaskan suaminya yang tidak bersalah itu sebagaimana diucapkan di Kamunting.

Katanya, Mat Sah dalam nada tenang namun riak wajah yang sedih, memaklumkan kepadanya tentang lanjutan penahanannya.

"Walaupun nadanya tenang, riak wajahnya cukup sedih. Beliau memaklumkan, tiada alasan diberikan pihak kem tentang sebab beliau ditahan dua tahun lagi," jelas beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Norlaila yang menyifatkan keputusan itu sebagai ujian dari Allah kepadanya sekeluarga, menegaskan keputusan tersebut tidak mengecewakannya, memandangkan beliau menyedari bahawa pihak berkuasa akan terus menunjukkan keegoan mereka selagi berkuasa.

Bagaimanapun, Norlaila berkata keputusan tersebut meningkatkan lagi semangat perjuangannya dalam usaha menentang kezaliman ISA, apatah lagi suaminya turut merestui perjuangannya.

"'He never blame me'. Dia tidak pernah menyatakan perjuangan saya dalam GMI menjadi punca beliau dilanjutkan tahanan. Malah, beliau turut memberikan kata-kata semangat untuk terus berjuang menentang ISA," tegas Norlaila lagi.