09 Februari 2008

Tazkirah Jumaat : Taqwa

Salah satu rukun dalan rukun khutbah ialah ajakan Taqwa kepada Allah SWT. Membuktikan betapa pentingnya ajakan ini sehingga paling kurang ianya disebut untuk diperdengarkan kepada jemaah sekali dalam seminggu.


Orang yang paling baik disisi Allah SWT adalah yang paling bertaqwa :


يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.(Al-Hujuraat:013)

Malaysia mampu anjur Olimpik ?

Malaysia mampu untuk menganjurkan kejohanan sukan bertaraf dunia termasuk Sukan Olimpik pada masa depan disebabkan negara sudah mempunyai infrastruktur sukan unggul namun hanya pencapaian atlet yang menjadi batu penghalang.

Ketua Pusat Sukan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mustaza Ahmad berkata, ini disebabkan Malaysia sudah membuktikan kemampuan menganjurkan Sukan Komanwel 1998 serta pelbagai sukan bertaraf dunia.

Apa yang perlu sekarang kata beliau ialah atlet negara perlu menunjukkan prestasi yang meyakinkan pada sukan antarabangsa terutama pencapaian di Sukan Olimpik untuk membolehkan Malaysia membida sebagai lokasi sukan bertaraf dunia.

Pemilihan sesebuah negara untuk menganjurkan kejohanan bertaraf dunia bukanlah sekadar memiliki kemudahan sukan sahaja, tetapi ia juga melibatkan pencapaian semasa atlet negara penganjur itu sendiri. Oleh itu jangan lah berharap lebih dari berita di atas.

Kalau hendak kata mimpi disiang hari pun boleh jadi mungkin, kerana akhir-akhir ini saya melihat peretasi sukan negara semakin mundur ke belakang. Sehari dua ini kita dah jadi muak dan termuntah dengan permasalahan dalam beberapa batang tubuh organisasi dan badan yang menjaga sukan dalam negara kita.

Seperkara lagi yang saya ingin jelaskan ialah mengenai kemampuan kewangan penganjuran olimpik. Kalau beginilah ekonomi Malaysia jangan harap kita mampu menganjurkan nya. jauh panggang dari api, jauh langit dari bumi kita rasakan. Manalah kita nak dapat duit kalau bukan bengkarap negara kerana anjur olimpik. yang kaya adalah kroni kroni yang tetap akan jadikan ibu duit untuk ambil duit yang diperuntukkan.