26 September 2021

Kekurangan kakitangan, logistik jejas proses vaksinasi Indonesia

 Seorang petugas sedang menyuntik vaksin COVID-19 kepada penduduk di Banda, Acheh. - Foto AFP

Seorang petugas sedang menyuntik vaksin COVID-19 kepada penduduk di Banda, Acheh. - Foto AFP

JAKARTA: Kekurangan pekerja penjagaan kesihatan dan logistik menyebabkan usaha Indonesia untuk memvaksinasi rakyatnya terhalang.

Menurut Bloomberg Vaccine Tracker, hanya 17.9 peratus dari 270 juta penduduk Indonesia sudah lengkap vaksinasi, manakala 32 peratus pula sudah menerima dos pertama mereka.

Muktamar Tahunan PAS ke-67 secara hibrid

 


KOTA BHARU:
 PAS buat julung kalinya akan mengadakan Muktamar Tahunan PAS Ke-67 secara hibrid pada November ini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, parti itu akan menghadapi muktamar tahunan secara normal baru memandangkan Covid-19 masih melanda negara.

Islam mewajibkan politik

 

POLITIK atau siasah merupakan kaedah, proses dan cara mentadbir serta mengurus atau memimpin yang menjadi suatu keperluan dalam hidup bermasyarakat. Perkara ini adalah ketetapan Allah SWT kepada manusia, sebagaimana yang diisytiharkan oleh-Nya kepada para malaikat yang mulia, sebelum mencipta Nabi Adam AS. Firman Allah SWT:

PM ucap tahniah Maryam Muzamir harumkan nama negara

  Foto ihsan FB Ismail Sabri Yaakob.

Foto ihsan FB Ismail Sabri Yaakob.

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan syabas dan tahniah kepada Maryam Muzamir atas kejayaannya mengharumkan nama negara selepas meraih tiga pingat emas dalam Pertandingan Inovasi dan Reka Cipta Antarabangsa Kanada ke-6 (iCAN 2021), di Toronto, Kanada, bulan lalu.

83.1 peratus populasi dewasa lengkap vaksin

  Foto NSTP/Danial Saad

Foto NSTP/Danial Saad

PUTRAJAYA: Sejumlah 259,141 dos vaksin COVID-19 diberikan sehingga semalam membabitkan 114,618 penerima dos pertama dan 144,523 dos lagi kepada penerima dos lengkap.