03 Julai 2014

China haramkan puasa di Xinjiang

5 Ramadhan 1435. [MOD] -


MUHAMMAD ZAKI HASSAN | .

KUALA LUMPUR: Umat Islam di rantau Xinjiang, China yang bekerja sebagai penjawat awam, pelajar dan guru-­guru dilarang daripada berpuasa pada bulan Ramadhan.

Xinjiang merupakan kawasan kebanyakan ummat Islam, penempatan asal kepada minoriti Uighur.

Larangan itu bukan baharu, malah telah dikuatkuasakan sejak bertahun dahulu lagi yang telah menyaksikan kecaman dan bantahan yang membawa maut antara Uighur dan pasukan keselamatan negeri.

Sebuah biro cuaca di Qaraqash daerah di barat Xinjiang berkata di laman webnya bahawa mengikut arahan daripada pihak berkuasa, menyeru semua kakitangan dan yang telah bersara supaya tidak berpuasa pada bulan Ramadan.

Teras : Bersedekah pun boleh kena saman?

5 Ramadhan 1435. [MOD] -


Kenyataan penuh Teras.

TERAS Pengupayaan Melayu (Teras) memberi perhatian kepada kenyataan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor bahawa pemberi dan peminta sedekah bakal berdepan hukuman seperti denda apabila undang-undang berkaitan kegiatan mengemis di ibu negara diperketatkan .

Royalti K'tan: Mahkamah putus tidak perlu panggil saksi

5 Ramadhan 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Mahkamah Persekutuan memutuskan tiada keperluan untuk memanggil saksi-saksi dalam saman pelanggaran kontrak yang dibawa kerajaan negeri Kelantan terhadap Petroliam Nasional Berhad (Petronas) berhubung royalti minyak.
  
Oleh itu, saman itu akan dibawa semula ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk diselesaikan dengan cara menentukan dari sudut undang-undang tanpa perbicaraan penuh mengikut Perintah 14A Kaedah-kaedah Mahkamah 2012.