01 September 2013

Parti politik dan NGO lulus resolusi kutuk krisis Mesir, desak sidang khas Parlimen

25 Syawal 1434 H. [MOD] -

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik Pakatan Rakyat (PR) hari ini meluluskan resolusi mengutuk rampasan kuasa di Mesir selepas selesai Sidang Meja Bulat Isu Rampasan Kuasa Mesir yang diadakan di ibu kota hari ini.

Ahli politik guna gangster, M’sia tidak selamat?

25 Syawal 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,

KUALA LUMPUR: Majis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) memandang serius kenyataan Datuk Seri Suleiman Muhamed, bekas Menteri Penerangan yang mendakwa wujud ahli politik yang mengguna gangster di negara ini. Malah beliau mendakwa terdapat 70,000 gangster di seluruh negara sekarang.“Jika benar, maka persepsi negara ini tidak selamat adalah juga benar,” ujar Presiden Mapim, Mohd Azmi Abdul Hamid dalam satu kenyataan.

Bekas tentera udara mati ditembak

25 Syawal 1434 H. [MOD] -Seorang bekas anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mati ditembak berhampiran restoran milik bapanya di deretan premis perniagaan di Jalan Permasuri Mazwin, Taman Rishah, Silibin di Ipoh pagi tadi.

Palanivel menang tanpa bertanding jawatan presiden MIC

25 Syawal 1434 H. [MOD] -G Palanivel memang tanpa bertanding untuk jawatan presiden MIC selepas penamaan ditutup pada tengah hari ini.

Hujan lebat: Trafik bergerak perlahan di Lembah Klang

25 Syawal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 1 Sept. - Trafik dilapor bergerak perlahan di beberapa lebuh raya sekitar Lembah Klang petang ini berikutan hujan lebat dan banjir kilat di beberapa kawasan.

Jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) memberitahu Bernama, setakat 5 petang, trafik perlahan di Lebuhraya Pantai Baru (NPE) dari PJS2 menuju Maju Jaya serta di persimpangan lampu isyarat Taman Medan kerana banjir kilat.

Gempa bumi sederhana di Irian Jaya, Indonesia


25 Syawal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Gempa bumi sederhana berukuran 5.3 pada skala Richter berlaku di wilayah Irian Jaya, Indonesia pada jam 1.57 pagi ini. 


Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, gempa bumi itu berpusat di Kilometer 491 tenggara Sorong, Indonesia dan kilometer 1,971 tenggara Semporna, Sabah. 


Gempa bumi itu tidak membawa ancaman tsunami. - BERNAMA 

Hanya pukat tunda bersaiz lebih 38mm dibenarkan mulai 1 November ini

25 Syawal 1434 H. [MOD] -

BERA: Kerajaan akan menguatkuasakan penggunaan pukat tunda yang lubang jaringnya melebihi 38 milimeter (mm) mulai 1 November ini bagi menyelamatkan benih ikan laut daripada pupus. 

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata penguatkuasaan itu mengikut Akta Perikanan 1985 dalam usaha memulihara sumber marin di perairan negara ini.

257 lelaki ditahan dalam operasi banteras lumba haram dan rempit

25 Syawal 1434 H. [MOD] -

KUANTAN: Sebanyak 257 lelaki berusia 16 hingga 30 tahun termasuk seorang Orang Kelainan Upaya (OKU) ditahan dalam operasi membanteras kegiatan lumba haram dan merempit di Jalan Kuantan-Gambang, di sini. 


Semua yang ditahan dalam operasi bermula 12 malam tadi hingga 6 pagi ini dipercayai sering berkumpul di situ pada setiap malam minggu sebelum mengadakan lumba haram dan merempit.