20 September 2009

Kos bedah, bantulah kami !

YDP PAS Kawasan Lenggong, Hj. Razman bergambar bersama keluarga pesakit berkenaan.Oleh Mohd Syamil Azhar

LENGGONG: Ibu serta bapa lima anak yang menghadapi masalah jantung, strok dan lain-lain memerlukan bantuan orang ramai untuk membiayai kos pembedahan kedua-duanya, yang dijangka pada Oktober depan.

Norwaida Ismail, 42, dan suaminya Shahabudin Ariffin, 50, yang tinggal di Kampung Luat dekat sini, memerlukan turutmemerlukan bantuan sara hidup kerana tidak upaya bekerja selain kos untuk biaya pembedahan, tidak termasuk perbelanjaan lain untuk hospital.

Suami isteri terbabit, ketika ditemui di rumah mereka semasa program ziarah-bantuan Pas cawangan Luat baru-baru ini, berkata kedua-dua mereka tidak lagi mampu untuk bekerja kuat dan tidak ada sumber pendapatan untuk menyarai keluarga sejak awal tahun ini

"Saya tidak boleh menoreh lagi, manakala Aida (Norwaida) tidak mampu lagi untuk menyediakan kueh untuk dijual sejak tahun lalu.

"Jadi kami tidak ada sumber pendapatan, kecuali bantuan Baitulmal sebanyak RM200 sebulan dan itu pun untuk kos ubat-ubatan Aida," kata Shahabudin yang tidak lagi dapat bertutur dengan fasih sepertimana sebelum diserang strok.

Program sepetang itu yang turut disertai Yang Dipertua Pas Lenggong merangkap Ketua Pas cawangan berkenaan, Razman Zakaria, diserta berbelas AJK dan ahli cawangan.

Sebanyak 40 keluarga menerima bantuan berupa beras 10 kilogram, gula, jus minuman, buah kurma,manakala Razman sendiri menyampaikan hadiah peribadinya berupakain pelekat dan kain batik kepada setiap ketuakeluarga di Kampung Luat.

Shahabudin berkata, selain dia sendiri tidak mampu menoreh, isterinya juga tidak lagi mampu membuat kueh sejak awal tahun ini untuk dijual sepertimana biasa, menyebabkan kedua-duanya kehilangan sumber pendapatan.

Katanya, isterinya tidak mampu membuat kueh lagi sejak doktor menasihatkan supaya berehat kerana dia telah disah menghidapi sakit jantung selepas menghadapi masalah buah pinggang, darah tinggi, kencing manis dan lain-lain.

Katanya, dia sendiri akan dibedah juga di bagagian kepalanya pada awal Oktober ini dan turutmemerlukan bantuan untukkos pembedahan itu nanti.

"Selepas pembedahan buah pinggang pada 2000, pembedahan hempedu pada 2003, baru-baru ini doktor pakar mengesahkan isteri saya, Aida perlu dibuat pembedahan pundi-pundi kencing pula yang dijangka pada Oktober nanti.

"Dengan apa kami hendak bayar apabila tidak lagi ada sumber pendapatan, dimana kos bedah untukisteri saya saja sebanyak RM2,500, tidak termasuk kos untuk pembedahan kepala saya? Jadi kami sekeluarga benar-benar mengharapkan simpati orang ramai yang sudi menghulur derma untuk kos pembedahan itu," katanya.


Shahabudin berkata, selain menghadapi masalah biaya perubatan isterinya dan dia sendiri, mereka juga menghadapi masalah pembiayaan empat daripada lima anak yang masih bersekolah.

Setakat ini,katanya lagi pembiayaan persekolahan salah seorang anaknya, Kamaluddin, 15, dibiayai oleh Razman sendiri, di mana sebelum ini anaknya itu tidak dapat meneruskan persekolahan kerana masalah kewangan.

Sehubungan itu kepada siapa yang ingin membantu boleh menghantar terus kepada Shahabudin Ariffin atau Norwaida Ismail di alamat B-7, Kampung Sandarhalu Luat, 33400 Lenggong, Perak atau memasukkan wang ke akaun Norwaida (BSN) no. 08218-29-00000183-5.
Sementara itu, Razman berkata, golongan berada wajar menghulurkan bantuan kepada mana-mana pihak yang sangat memerlukan bantuan sepertimana keluarga Shahabuddin dan Norwaida.

Katanya, sepatutnya di negara yang kaya dengan pelbagai hasil mahsul seperti Malaysia, dimana turut memiliki sumber petroleum, itidak ada golongan yang daif lagi dan sekiranya ada rakyat yang menderita sakit, sentiasa ada peruntukan untuk kos rawatan dan sebagainya.

PERUTUSAN HARI RAYA KETUA KELAB PENYOKONG KERAJAAN DUN KEDAH - YB Ustaz Yaakub Husin

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.

Ramadhan Al Mubarak telah pergi meninggalkan kita, setelah kita berpuasa sebulan dalam bulan yang diberkati ini. Moga-moga Ramadhan yang baru sahaja berlalu itu telah mendidik diri kita menjadi orang-orang yang bertaqwa sebagaimana natijah serta hikmat puasa itu sendiri.

1 Syawal bakal bertamu menggantikan Ramadan yang melabuhkan tirainya sehari dua lagi, sekali gus mengisytiharkan hari kemenangan bagi umat Islam selepas sebulan berpantang daripada makan minum dan kehendak nafsu.Hari kebesaran itu disyariatkan Allah kepada umat Islam untuk merayakannya dengan penuh kesyukuran.Bagi masyarakat kita, hari raya itu digelar Aidilfitri atau Hari Raya Puasa.

Dalam istilah Arab 'Idulfitri' iaitu rangkai kata 'id dan al-fitr. Kata 'id' (hari raya) berasal daripada perkataan 'aud' ertinya yang berulang-ulang, iaitu peristiwa berulang pada setiap tahun membawa rahmat dan menggembirakan umat Islam, manakala 'fitr' bermakna fitrah atau semula jadi.Semuanya termasuk bukan Islam bergembira kerana dapat menyambut hari raya, malah sebelum ketibaannya sudah ada yang bersiap sedia dalam segala aspek, tidak sabar menanti fajar heningnya menyinsing. Dalam Islam cara untuk menyambut 1 Syawal juga diterangkan dengan menyeluruh sebagai panduan kepada umatnya, seperti menghiasinya dengan takbir (ucapan membesarkan Allah) dan tahmid (memuji Allah) sebagai menandakan kesyukuran.

Satu hadis, daripada Abu Hurairah r.a, Nabi Muhammad s.a.w, bersabda, maksudnya: "Hiasilah hariraya kamu dengan takbir." (Riwayat Tabrani)Imam al-Ghazali dalam kitabnya, Ihya Ulumiddin, berkata takbir itu dimulai pada malam hari raya puasa sampai waktu mengerjakan solat. Malam raya adalah antara malam yang diberkati. Daripada Abu Umamah r.a, daripada Nabi Muhammad s.a.w sabdanya: "Sesiapa mengerjakan amal ibadat pada malam hari raya (Aidilfitri dan Aidiladha) dengan mengharapkan keredaan Allah semata-mata, hatinya tidak akan mati (pada hari kiamat) sebagaimana matinya hati (orang yang kufur ingkar) pada hari itu. (Riwayat Ibn Majah)

Doa pada malam raya diperkenankan Allah, sebagaimana jelas Imam Syafie dalam kitab Al-Umm: "Dinyatakan kepada kami, doa sangat mustajab pada lima malam iaitu malam Jumaat, malam Aidiladha, malam Aidilfitri, awal malam Rejab dan malam Nisfu Syaban."Pada hari yang mulia itu Nabi s.a.w dan sahabat bertakbir, malah bersolat hari raya secara berjemaah.

Menurut sebuah hadis (riwayat Nafi' dari Abdullah), Rasulullah s.a.w biasanya keluar pada pagi kedua-dua hari raya bersama-sama sahabat baginda sambil bertakbir beramai-ramai sepanjang perjalanan sehingga sampai ke tempat solat.Di antara sahabat baginda yang turut serta ialah Saidina Ali, Abdullah bin Abbas, Zaid bin Harithah dan kedua-dua cucu baginda, Saidina Hasan dan Hussain r.a.Begitulah caranya yang boleh dijadikan panduan bagi mereka yang menyambut hari raya sebagai ibadat. Tetapi yang mengikut adat, warna sambutannya sungguh berlainan sekali kerana yag penting ialah asalkan 'beraya sakan'.

Bersempena dengan kedatangan bulan Syawal ini, marilah sama-sama kita membuktikan tarbiyah Ramadhan dengan kita terus istiqamah kepada panduan Al Quran dan Sunnah, marilah kita menguatkan persaudaraan di kalangan umat Islam, bermaafan dan berkasih sayang di antara satu sama lain, kunjung mengunjung dengan penuh tawadhuk dan berpandukan kepada akhlak Islam yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Dengan buah taqwa ini jugalah ianya mengajar kita untuk menyelesaikan semua masalah dan perkara yang menjadi perbalahan di kalangan umat Islam khususnya dalam perkara politik yang menentukan dasar dan halatuju negara dengan panduan Al Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w.

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk menyampaikan ucapan Eid Mubarak kepada seluruh ahli dan penyokong serta saf kepimpinan Parti Islam SeMalaysia (PAS), dan juga seluruh rakyat beragama Islam di dalam negara kita ini tanpa mengira fahaman politik mereka. Marilah kita sama-sama bermaaf-maafan dan menjadikan Syawal ini sebagai titik tolak kepada keyakinan kita bahawa Al Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w. adalah panduan kita yang hakiki dalam kehidupan kita ini.

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.

Ikhlas dari,

YB Ustaz Yaakub Husin
ADUN Bandar Baharu, Kedah /Ketua Kelab Penyokong Kerajaan DUN Kedah
http://yaakubhusin.blogspot.com

Perutusan Hari Raya Mursyidul Am PAS

Assalamu'alaikum wa Rahmatullah,

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih. Firman Allah S.W.T yang bermaksud: "Dan hendaklah kamu menyempurnakan bilangan puasa (pada Bulan Ramadhan) dan hendaklah kamu bertakbir mengagungkan Allah (apabila berhari raya) kerana Allah berikan hidayah kepada kamu." (Surah Al Baqarah : 185)

Setelah kita berpuasa, bertarawikh, berqiyamullail, bertadarus, bersedekah, berzikir dan sebagainya sepanjang Ramadhan, Allah S.W.T menyuruh kita bertakbir dalam berhari raya.

Takbir ialah sebutan Allahu Akbar yang bermaksud "Allah Adalah Yang Terbesar". Manakala yang lainnya adalah yang paling kecil dan mesti dipinggirkan apabila bertembung dengan Kehendak Allah S.W.T.

Malangnya ramai orang yang menyebut Allahu Akbar sebagai satu tradisi sahaja. Inilah masalah besar yang berlaku di kalangan umat Islam sejak kebelakangan ini.

Hari Raya bukanlah tradisi ciptaan orang Arab, bukan juga tradisi ciptaan orang Melayu. Bahkan ia merupakan kehendak agama.

Antara nikmat berhari raya ialah kita boleh makan dan minum setelah sebulan penuh tak boleh makan harta sendiri. Nikmat ini tak dapat dirasai oleh orang yang tidak berpuasa. Orang yang perutnya kenyang sepanjang tahun, tak terasa sedikit pun kemanisan nikmat ini.

Apabila disebut hari raya, buka saja anak kecil bahkan orang tua dan orang sakit pun turut berseronok sama. Islam minta kita bersukaria dengan amalan ziarah dan bermaafan antara satu sama lain.

Pada hari raya kita tak dibenarkan berpuasa sekalipun puasa itu sendiri adalah ibadat. Tapi dalam persoalan ibadat, maka kita perlu mengerjakannya, kita tak boleh buat pandai-pandai.

Apabila Allah Ta'ala minta kita mengerjakan ibadat, maka kita perlu mengerjakannya mengikut cara dan masa yang telah ditentukan.

Begitu juga dalam kita berhari raya, tak boleh kita buat ikut pandai sendiri. Kita berseronok dalam lingkungan yang dikehendaki oleh Allah. Sebab itu kita tak boleh berhari raya dengan pakaian, pergaulan, makan minum dan hiburan yang terlarang dan berunsur maksiat.

Berapa ramai anak-anak mengalami putus jari tangan, buta mata, muka melecur dan sebagainya akibat bermain mercun tanpa kawalan pada setiap tahun.

Berapa ramai pula yang terlibat dengan kemalangan maut pada setiap musim perayaan akibat kelalaian dan tidak memperdulikan peraturan jalanraya sehingga mengorbankan ramai orang yang tidak bersalah.

Apabila hari raya, memang menjadi fitrah manusia suka berseronok. Tapi Islam mengajar kita mengikut peraturan tertentu supaya sambutan hari raya menjadi ibadat yang mendatangkan pahala. Antara jadual berhari raya, kita disunatkan mandi sebelum pergi ke masjid.

Kalau kita mandi biasa, tubuh kita saja yang bersih. Tapi apabila kita niat bahawa mandi sunat hari raya, bukan tubuh kita saja yang bersih dan berbau sedap bahkan kita dapat pahala.

Sesetengah orang tak berapa minat sangat nak cari pahala. Apa yang dia minat ialah cari duit dan harta saja. Kepada orang-orang sebegini, dia kena faham bahawa pahala adalah mata wang (currency) yang sangat berguna apabila kita masuk kubur. Apabila kita masuk kubur, kita tidak mati seratus peratus.

Yang mati dan hancur menjadi debu hanyalah jasad kita. Roh dan jasad kita akhirnya akan dibangkitkan kembali di akhirat nanti.

Sebagaimana jasad manusia di dunia ini berkehendak kepada makan minum. Untuk memenuhi keperluan fizikal di dunia ini, kita terpaksa gunakan wang untuk membeli makanan, minuman dan pelbagai keperluan lain.

Tapi apabila saja kita masuk ke dalam kubur, semua jenis mata wang dunia ini tidak laku lagi. Duit Amerika tak laku. Mas jongkong pun tak laku. Yang lakunya ialah pahala.

Pahala adalah aset dan mata wang yang kita sangat perlukan semasa berada di dalam kubur dan di Padang Mahsyar. Salah satu cara untuk kita mendapat pahala selain daripada berpuasa, bertadarus, bertarawikh ialah dengan kita berhari raya menurut cara yang telah ditunjukkan oleh Islam.

Kita diminta membayar zakat fitrah untuk membantu golongan fakir miskin. Tentunya oarng yang tidak berkemampuan tidak ramai.

Jadi, apabila semua orang yang berkemampuan membayar zakat fitrah, kita boleh fikir sendiri betapa banyaknya harta yang diberikan kepada fakir miskin yang membolehkan mereka tumpang berseronok sama.

Pada hari raya kita diminta memakai pakaian cantik, seboleh-bolehnya pakaian yang belum dipakai lagi. Kalau pakaian sudah dipakai pun tak apa, asalkan halal dan bersih. Kita tetap juga akan mendapat pahala.

Kita juga diminta membawa anak-anak ke masjid, ke surau, ke musalla untuk bertakbir mengagungkan Allah S.W.T dan seterusnya untuk mengerjakan sembahyang sunat hari raya demi untuk bersyukur di atas hidayah kurniaan Allah kepada kita dan juga untuk bertaqarrub kepada Allah 'Azza Wa Jalla.

Sembahyang sunat Aidilfitri ada bacaannya sepertimana yang dibacakan oleh Rasulullah S.A.W. Dalam sembahyang sunat Aidilfitri, Rasulullah S.A.W membaca Surah Qaaf dalam raka'at yang pertama dan Surah Al Qamar pada raka'at kedua. Kedua-dua Surah ini menyentuh tentang Kiamat.

Ketika umat Islam sedang berseronok, tiba-tiba Nabi kita membacakan Surah yang menceritakan tentang kedahsyatan huru-hara yang pasti akan berlaku pada Hari Kiamat nanti. Sekaligus ia bermaksud bahawa segala nikmat hidup di dunia ini pasti akan disoal dan akan dikenakan pembalasan.

Siapa pun yang hidupnya di dunia ini, apabila selaras dengan kehendak Al Quran akan dimasukkan ke dalam syurga. Apabila tak selaras dengan kehendak Al Quran, baik dalam masalah politik, ekonomi, kebudayaan, pendidikan, rumah tangga dan sebagainya dia akan masuk neraka. Wallahua'alam._

Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat

Perutusan Hari Raya Presiden PAS

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.

Ramadhan al-Mubarak telah pergi meninggalkan kita, setelah kita berpuasa sebulan dalam bulan yang diberkati ini. Moga-moga Ramadhan yang baru sahaja berlalu itu telah mendidik diri kita menjadi orang yang bertaqwa sebagaimana natijah serta hikmat puasa itu sendiri.

Tanda orang bertaqwa pula ialah kita menjadikan al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w. sebagai panduan yang hakiki dalam kita melayari bahtera kehidupan yang penuh dengan cabaran ini. Ia merangkumi pelbagai cabang kehidupan kita: bukan setakat makan-minum-pakaian yang halal semata-mata, tetapi juga cara untuk menguruskan rumahtangga, berhubung sesama manusia sebagai rumpun jiran tetangga dalam sebuah masyarakat, bahkan hinggalah kepada cara bernegara.

Bersempena dengan kedatangan bulan Syawal ini, marilah sama-sama kita membuktikan tarbiyah Ramadhan dengan kita terus istiqamah kepada panduan al-Quran dan Sunnah, marilah kita menguatkan persaudaraan di kalangan umat Islam, bermaafan dan berkasih sayang di antara satu sama lain, kunjung mengunjung dengan penuh tawaduk dan berpandukan kepada akhlak Islam yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Dengan buah taqwa ini jugalah ianya mengajar kita untuk menyelesaikan semua masalah dan perkara yang menjadi perbalahan di kalangan umat Islam khususnya dalam perkara politik yang menentukan dasar dan halatuju negara dengan panduan al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w.

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk menyampaikan ucapan �Eid Mubarak� kepada seluruh ahli dan penyokong serta saf kepimpinan Parti Islam SeMalaysia (PAS), dan juga seluruh rakyat beragama Islam di dalam negara kita ini tanpa mengira fahaman politik mereka. Marilah kita sama-sama bermaaf-maafan dan menjadikan Syawal ini sebagai titik tolak kepada keyakinan kita bahawa al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w. adalah panduan kita yang hakiki dalam kehidupan kita ini.

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.

Ikhlas,

Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Presiden PAS

Thailand Sambut Raya sama dengan Malaysia.

BANGKOK, 19 Sept :- Thailand, dengan 7.5 juta penduduk bergama Islam, akan menyambut Hari Raya Aidilfitri esok pada hari Ahad, demikian diumumkan oleh majlis agama Islam wilayah malam ini.

Pengumuman itu dibuat selepas majlis agama Islam wilayah masing-masing mengadakan rundingan di kalangan pemimpin agama Islam dengan Sheikul Islam atau Chularachamontri, yang dilantik oleh Raja Thailand sebagai ketua masyarakat Islam di negara ini.

Melihat anak bulan Syawal bagi menentukan Aidilfitri diadakan di beberapa lokasi di seluruh negara hari ini.

Dianggarkan kira-kira 7.5 juta penduduk Islam daripada 65 juta penduduk kebanyakkannya tinggal di tiga wilayah selatan iaitu Yala, Pattani dan Narathiwat, yang bersempadan dengan Malaysia, serta di Bangkok dan Ayuthaya.

-- BERNAMA

Umat Islam Di New Zealand Sambut Raya Isnin Ini

WELLINGTON, 19 Sept :- Umat Islam di New Zealand akan menyambut Hari Raya Aidilfitri Isnin ini, menurut Persatuan Gabungan Islam New Zealand (Fianz) pada hari Sabtu.

"Anak bulan tidak kelihatan. Oleh itu Aidilfitri akan disambut pada Isnin, 21 Sept," kata persatuan itu dalam laman webnya Fianz.co.nz.

Semalam, baGi pihak Jawatankuasa Hilali Fianz, Sheikh Mohammad Amir mengingatkan umat Islam di negara ini supaya memerhatikan anak bulan Syawal hari ini, bersamaan 29Ramadan 1430 Hijrah.

Tinjauan Bernama mendapati Sheikh Mohammad Amir, iman di Pusat Islam Wellington, Kilbirnie, di sini, juga memimpin umat dalam mengerjakan sembahyang akhir tarawih sempena bulan Ramadan.

Kira-kira 30,000 orang merangkumi 42 negara daripada jumlah 3.9 juta penduduk New Zealand adalah beragama Islam.

Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di New Zealand dijangka mengadakan sembahyang Hari Raya dan majlis perhimpunan di kalangan rakyat Malaysia di premisnya Isnin ini.

-- BERNAMA

Selamat tinggal Ramadhan, esok raya.....

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah sebentar tadi mengumumkan bahawa Hari Raya Puasa ditetapkan pada esok hari, Ahad 20 September 2009.

"Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, dengan ini saya mengisytiharkan tarikh Hari Raya Puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia telah ditetapkan pada hari Ahad, 20 Sept, 2009," katanya.

Tarikh Hari Raya Aidilfitri ditetapkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja berdasarkan rukyah dan hisab menerusi 29 tempat pencerapan di seluruh negara.

MB Nizar sampaikan sumbangan untuk DUN Titi Serong.

Drs. Khalil sedang menyampaikan sumbangan kepada seorang yang cacat penglihatan.


TITI SERONG, 17 Sept :- Usaha Pejabat ADUN Titi Serong menyumbang untuk Fakir Miskin,Anak Yatim, Mesjid dan Surau dalam DUN Titi Serong mendapat pujian dari Menteri Besar Rakyat Perak, DS.Muhamaad Nizar Jamaluddin semasa beliaumemberikan ucapan dalam majlis tersebut yang diadakan di Mesjid Tebuk Haji Musa disini.

Seramai 150 orang fakir miskin dan anak yatim menerima sumbangan dalam majlis itu. Disamping itu kesemua mesjid dan surau yang berjumlah 67 juga mendapat sumbangan yang disempurnakan oleh DS. Nizar.

Hadir sama dalam majlsi ituialah semua ketua kampung Pakatan Rakyat di DUN Titi Serong, 5 orang wakil dari mesjid dan surau serta masyarakat setempat.

Semasa memberi kata-kata aluan ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim menyampaikan ucapan terima kasih diatas sumbangan orang ramai yang menyalurkan sumbangan melalui Tabung Amal DUN Titi Serong sehingga berhasilnya program tersebut diadakan.

Selesai sahaja majlis penyampaian diadakan tahlil dan majlis berbuka usaha yang juga disumbangkan oleh Pejabat ADUN Titi Serong dengan kerjasama Pemuda PAS Cawangan Tebuk Hj. Musa....gambar lain akan menyusul kemudian/-

Tuah Ayam Nampak Dikaki Tuah Hj. Mahathir Di Filipina

Oleh : Zabidie Abas ( http:amkj.blogspot.com )

Dua insan popular satu masa dahulu, kini kembali diratapi oleh bloggers dan pengiat laman web tanahair.

Siapa tidak kenal Tuan Haji Datuk Seri Khair Toyo, hartawan dari Selangor dan bapa kepada tokey arak di Filipina, Tuan Haji Tun Mahathir Mohammad.


Hartawan selangor riuh di kantor Polis kelmarin dengan lampiran ugutan bunuh. Manakala Hj. Mahathir Mohammad mahu dikalungkan selipar ( tidak pasti selipar jepun atau capal india ).

Setelah lebih 5 tahun marhaen tidak melihat dikaca tv Hj. Mahathir menanggis-pilu mengenangkan nasib melayu 'ketinggalan zaman', kelmarin Hj. Mahathir melafazkan rasa sedih berbuar marah apabila dikecam pelbagai pihak.

Pencatat teringat kata-kata Lokman Noor Adam.... seterusnya klik ke http://amkj.blogspot.com

Pembangunan insaniah di Kelantan...

Di Kelantan..pembangun an insaniah diutamakan bukan pembangunan materialistik. ....tergamakkah org Melayu yg mengaku Islam nak jatuhkan kerajaan macam ini?
Alangkah sejuknya mata memandang..hati2 akan tersentuh bila melihat peringatan2 yang seperti ini..difahamkan idea datang dari TGNA sendiri untuk membuat papan iklan yang bermasej ini..

semoga TGNA sentiasa dalam rahmat Allah..Qaryah Ramadhan yang hanya ada di negeri Serambi Mekah,Kelantan.mengharap negeri di bawah naungan PR ada program dan usaha seperti di kerajaan Kelantan..

sumber khadim-alquran.


Penutup Ekspedisi Kebajikan 'Pemuda dekat... dihati' meriah


14 September 2009 (BATU KURAU) - Dewan Pemuda PAS Kawasan Larut yang telah menjadi tuan rumah majlis penutup Ekspedisi Kebajikan Dewan Pemuda PAS Negeri Perak meriah sekali dengan kahadiran penyumbang utamanya seorang Ahli Korporat daripada Kuala Lumpur..

Turut bersama memeriahkan lagi majlis penutup tersebut adalah Ketua Pemuda PAS Perak Zawawi Hassan, Timbalannya Mohd Nur Amin, Naib yang juga Pengerusi Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan Salman Saleh, Penolong Setiausaha Safarizal Saleh.

Manakala pimpinan Pemuda PAS Larut pula diketuai oleh ketuanya Mohd Nazri Din yang juga Pengarah Pilihanraya Pemuda PAS Perak, Timbalannya yang juga Ketua Penerangan Pemuda PAS Perak Mohd Akmal Kamarudin. Hadir sama ialah Ahli Jawatankuasa Kerja Pemuda PAS Larut dan pimpinan PAS Larut yang hadir ialah Timbalan Yang DiPertuanya Haji Kamarudin Awang Basir.

Sumbangan yang berupa duit raya dan juga keperluan dapur termasuk beras tersebut telah ditaja oleh Ahli Korporat yang tidak mahu dimaklumkan identitinya telah menyumbang hampir 200 ribu seluruhnya.

Semua penerima yang hadir terdiri daripada kalangan anak yatim piatu, warga emas, golongan yang tidak bernasib baik dan juga golongan miskin. Semua penerima hadir dari seluruh Kawasan Parlimen Larut seramai hampir 800 orang.

Pemuda PAS Larut tidak terhenti pada majlis penutup itu sahaja kerana mereka telah menyusun program yang hampir sama yang akan di agihkan kepada hampir 300 orang penerima lagi.

Salman menjelaskan bahawa program ini menunjukan bahawa Pemuda PAS adalah sebagai duta kebajikan dengan merealisasikan pemerintahan Negeri Berkebajikan.

'Kita sebagai Pemuda PAS adalah duta kebajikan kepada semua golongan yang memerlukan selagi mana ianya diperlukan dan kami akan cuba membantu semampu mungkin' tegas Salman

PERINGATAN UNTUK MUSAFIR LALU

Naninu Sakun

ASSALAMUALAIKUM !

BILA SAMPAI SAHAJA HARI RAYA AIDIL FITRI PASTI SAYA AKAN TERINGAT ALI(BUKAN NAMA SEBENAR). ALI BEKERJA DI BANDAR JOHOR BHARU DAN BERASAL SEBELAH KG SAYA DI PERAK. JANGAN TERKEJUT PULAK WAKYE CERITA INI SEBAGAI SELOKA PERINGATAN KEPADA MUSAFIR SEMPENA HARI RAYA. ALI YG BEGITU TERUJA NAK BERHARI RAYA TELAH MEMBELI TIKET KTMJE SEBULAN AWAL KERANA TAKUT HABIS ITUPUN TIKET HAMPIR HABIS, ALI HANYA DPT DUDUK KELAS KETIGAJE. UNTUK MAKLUMAN KISAH INI BERLAKU 15 TAHUN LEPAS XTAHULAH SEKARANG MCAMANA KELAS NAIK KERETAPINI. ALINI MEMILIH KTM SEBAB DIANI MABUK NAIK BAS JADI KERETAPIJELAH PILIHANNYA.

DUA HARI SEBELUM HARI RAYA ALIPUN MENUJULAH KE KTM JOHOR BHARU UNTUK BALIK KGNYA SEPERTI YG DIJADUALKAN. BERKERONCONG PERUT BELIAU SEBAB TAK SEDAR NAK BERSAHUR PAGI TADI DAHLE BERBUKA SMLM MAKAN MAGGIJE ALMAKLUM DUIT KENA BAJEK NAK SAMBUT HARIRAYA DI KG. ALIPUN NAIKLAH KERETAPI JAM 8 PAGI DAN DIJANGKA SAMPAI DI PERAK DLM JAM 6 ATAU 7 PETANG SEBELUM BERBUKA PUASALA. HARI TERSEBUT BEGITU PANAS SEKALI DGN CUACA YG TERIK DITAMBAH TIDAK HUJAN DKT SEMINGGU BANYAK MENGUJI KESABARAN ALI SI MUSAFIR LALU. JENG JENG JENG...

NAIKJE KERETAPI ALIPUN MENCARILAH TEMPAT DUDUK DIA DAN JUMPALAH DIA. DIA DUDUK SEBELAH DGN PAK ABU YG JUGA NAK BALIK KG BERHARIRAYA TAPI PAK ABU BALIK KGNYA DI SELANGOR. BEGITULAH CERITA YG ALI DPT KETIKA BELIAU BERSALAM MEMPERKENALKAN DIRINYA DGN PAK ABU. PAK ABU PULAKTU ASYIK BATUK SAHAJA DAN BILA BATUK DIA MELETAKKAN MULUTNYA PADA BOTOL SEPERTI MINUM AIR. ALI BUAT2 MACAM XNAMPAKJE, DLM HATI KATA PAK ABU NI DAH TUA2 XPUASA. ALIPUN BUAT2LAH BERLAKON TIDUR SELEPAS ITU. CUACA PULAK MAKIN LAMA MAKAN PANAS DAN PAK ABU DOK MINUM AIR JE. HERAN ALI TENGOK. GERAM PUN ADA SEBAB TEKAK ALI KERING SEKERINGNYA DAN PERUT DOK BERKERONCONG LAGU SELIMUT PUTIH.

JAM DI DINDING KERETAPI TUNJUK JAM 12.30 TENGAHARI, ALI DAH BERPELUH2 X TAHAN RASANYA NAK MENERUSKAN PUASA YG PAK ABU PULAK MACAM RUTIN BIASA DIALA MINUM AIR DI BOTOLTU. ALIPUN NEKAD! SAMPAI SAHAJA KERETAPI DIBWH TEROWONG YG GELAP, ALIPUN MENCAPAI BOTOL PAK ABU LALU MEMINUMNYA DGN SEGERA. PAHIT, MANIS,KELAT SEMUA ADA RASANYA. KEMUDIAN DIA MELETAKKAN KEMBALI BOTOL TERSEBUT. SELEPAS SAHAJA TEROWONG TERSEBUT CUACA TERANG SEMULA DAN ALIPUN BUAT2 TANYALAH PAK ABU KENAPA PAK ABU DARI NAIK KERETAPI TADI ASYIK BATUK DAN MINUM AIRJE. PAK ABU XPUASAKE? PAK ABUPUN DENGAN TERSENYUM MENJAWAB, "PAKCIK PUASA NAK, PAKCIK BATUK DAH DKT 2 MINGGU DAN YG ANAK NAMPAK PAKCIK MCM MINUM AIRTU SEBENARNYA PAKCIK MEMBUANG KAHAK2 PAKCIK DI DALAM BOTOL TERSEBUT.." AAAA? ALIPUN KATA, "WAKENABEB"- cerita ini rekaan sahajaye sebagai ingatan kepada musafir lalu...SALAM AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN

ANAK KOMANDO REJIMEN 1

H1N1 Selamatkan Osman Jailu dan Jamaluddin Radzi

Oleh Annuar Kamaruddin

Syawal bakal menjelang. Seperti biasa para pimpinan, partai politik, YB-YB akan sibuk mengadakan rumah terbuka sebagai tradisi mempereratkan silaturrahmi sesama ahli, penyokong dan pengundi.

Bagi kami rakyat Perak amnya, dan pengundi DUN Changkat Jering dan Behrang khususnya tentunya ternanti-nanti bilakah YB akan mengadakan rumah terbuka. Mereka mendakwa mewakili rakyat dengan menjadi calon bebas sehingga menjatuhkan kerajaan Pakatan yang sebenarnya yang rakyat pilih.

Kalau betul rakyat dan pengundi setuju mereka menjadi calon bebas, tentu rumah terbuka mereka nanti akan begitu meriah dengan kehadiran begitu ramai pengundi, penyokong dan rakyat pelbagai kaum. Mereka pula akan berasa sangat puas hati dengan kunjungan yang begitu ramai.

Para wartawan dan jurugambar pula sibuk merakamkan suasana yang begitu meriah. Besoknya terpampang di dada akhbar. YB Bebas mendapat sokongan rakyat. Dan tentunya MB pula berjela-jela komentarnya. Dan yang pasti kutukan dihala kepada Pakatan Rakyat.

Tapi adakah begitu? YB-YB lompat ini sebenarnya sangat takut dan risau. Kalaulah mereka mengadakan rumah terbuka Hari Raya, dikuatiri rakyat dan pengundi bukan hadir untuk beraya, tapi nak tanya dan nak penjelasan ! Dan ada pula dah bersedia hendak meluku kepala YB-YB ni. Kalau begini parah jadinya. Jadi perlu mencari alasan.

Atas nasihat pihak berkuasa Kesihatan, tidak digalakkan membuat rumah terbuka. Walhasil, H1N1 Selamatkan Osman Jailu dan Jamaluddin Radzi !