13 Februari 2014

Bola sepak: Dua pasukan bergaduh, al-Quran diperlekeh

13 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Kesucian al-Quran tidak seharusnya direndah-rendahkan dengan dijadikan alat untuk bersumpah bagi membuktikan seseorang berada di pihak yang benar, kata Ketua Penerangan PAS Terengganu, Mohd Nor Hamzah.

Beliau berkata, apa yang lebih dikesali apabila al-Quran digunakan sebagai alat untuk bersumpah melibatkan dua pasukan bola sepak yang bergaduh.

"Bola sepak hanya senaman untuk berhibur dan sukan untuk mengeratkan perpaduan tetapi Mashaf al-Quran yang merupakan kalam Allah yang mulia digunakan tanpa memberi penyelesaian apa-apa. 

“HARAM MERAIKAN HARI VALENTINES” 14 FEBRUARI 2014/14 RABIUL AKHIR 1435H

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْقَائِلِ،
زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاءِ وَالْبَنِينَ وَالْقَنَاطِيرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالأَنْعَامِ وَالْحَرْثِ ذَلِكَ مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَآبِ (14)
Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga)- Ali Imran : 14.

HRPB: Seksanya masalah parkir kereta.

13 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
Oleh: Dr Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss

Hari ini saya berkesempatan melawat anak rakan baik saya, Salman Saleh yang juga Exco Dewan Pemuda PAS Negeri Perak yang diberikan rawatan penyakit asma di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh (HRPB).

Saya masih ingat sekitar bulan Jun 2008 yang lalu dimana Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah berkenan merasmikan penamaan semula Hospital Ipoh kepada Hospital Raja Permaisuri Bainun.

Penamaan tersebut juga adalah merupakan salah satu aturcara rasmi Kerajaan Negeri Perak sempena sambutan ulang tahun baginda yang ke-80. Sejarah Hospital ini bermula pada tahun 1891 sebagai Hospital Daerah.

Guru tetap berdemonstrasi, janji Muhyiddin hanya penyedap hati

13 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

Kumpulan guru anggap janji Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk kaji Pentaksiran Berasaskan Sekolah sebagai janji kosong. Gambar fail.Kumpulan guru anggap janji Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk kaji Pentaksiran Berasaskan Sekolah sebagai janji kosong. Gambar fail.

Keputusan untuk mengkaji semula Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) secara menyeluruh oleh Putrajaya sekadar penyedap hati, kata Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM).

Jurucakap kumpulan guru tersebut, Mohd Nor Izzat Mohd Johari, berkata rancangan untuk berdemonstrasi tetap akan diteruskan mengikut jadual, tanpa menghiraukan janji Timbalan Perdana Menteri,Tan Sri Muhyiddin Yassin.

'Pakatan Membela Rakyat' tema konvensyen kelima 8 Mac

13 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
SHAH ALAM: Pakatan Rakyat memutuskan untuk mengadakan konvensyen kali kelima pada 8 Mac nanti yang bertemakan 'Pakatan Membela Rakyat'.

Pesuruhjaya PAS Selangor, Ir Iskandar Abdul Samad yang dilantik sebagai Pengarah Jawatankuasa Kerja Konvensyen berkata, konvensyen kali ini telah menetapkan beberapa objektif sebagai agenda utama.

Jelasnya, antara objektif konvensyen adalah untuk mengumpul para aktivis dan pimpinan Pakatan Rakyat dalam konvensyen tahunan.

"Mesyuarat para pimpinan utama Pakatan Rakyat telah memutuskan untuk mengadakan konvensyen tahunan seperti biasa.

SPR Bersedia Untuk PRK Dun Balingan

13 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

PUTRAJAYA: Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata pilihan raya kecil (PRK) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingian akan diadakan jika penyandangnya Tan Sri Abdul Taib Mahmud menggosongkan kerusi itu sebelum 21 Jun ini.

Bagaimanapun jika Taib menggosongkan kerusi itu selepas tarikh berkenaan, SPR tidak lagi perlu mengadakan sebarang pilihan raya kecil bukan sahaja di kawasan berkenaan, tetapi di seluruh Sarawak, katanya.

Kerjaya Adenan Penuh Warna Warni

13 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
Adenan bakal menjadi Ketua Menteri Sarawak yang kelima, menggantikan Tan Sri Abdul Taib Mahmud (kanan).
KUCHING: Bakal Ketua Menteri Sarawak yang kelima, Tan Sri Adenan Satem, memiliki kerjaya yang penuh warna warni.
Beliau memulakan kerjayanya sebagai wartawan dengan Sarawak Tribune, yang sudah dibubarkan, dan menjadi guru sekolah sebelum melanjutkan pengajian dalam bidang perundangan di University of Adelaide di Australia.
Selepas tamat pengajiannya, Adenan berkhidmat sebagai majistret di Kuching selama tiga tahun bermula pada 1970 sebelum mengambil alih jawatan penasihat undang-undang bagi hal ehwal petroleum di Kementerian Perusahaan Utama dari 1972 hingga 1974.
Kerjaya politik beliau bermula apabila dipilih bertanding kerusi Dewan UndanganNegeri Muara Tuang pada pilihan raya kecil 1979, yang menyaksikannya menewaskanRazali Sabang (PAJAR) dengan majoriti 2,797 undi.

Taib letak jawatan 28 Feb, Adenan KM baru Sarawak

13 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

KUCHING: Tan Sri Abdul Taib Mahmud hari ini mengumumkan meletakkan jawatan sebagai Ketua Menteri Sarawak berkuat kuasa 28 Feb dan akan digantikan oleh Menteri di Pejabat Ketua Menteri (Tugas-Tugas Khas) Tan Sri Adenan Satem (gambar).
  
Beliau berkata surat peletakan jawatannya telah diserahkan kepada Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng hari ini.
  
"Apabila saya memaklumkan kepada beliau (Tun Abang Muhammad Salahuddin) mengenai niat saya  (untuk meletak jawatan sebagai Ketua Menteri), beliau tiada bantahan," katanya dalam sidang akhbar selepas menghadap Yang Dipertua Negeri Sarawak itu di Astana Negeri di sini.