04 Mac 2009

Ribuan warga kota terperangkap ekoran banjir

TENGGELAM ... Berpuluh-puluh buah kenderaan ditenggelami air dalam kejadian banjir kilat yang berlaku di Jalan Rahmat dan kawasan sekitarnya.
TERKANDAS ... Ribuan warga kota terperangkap dalam kejadian banjir kilat yang berlaku di Jalan Ipoh dan kawasan sekitarnya.KUALA LUMPUR: Beribu-ribu warga kota terperangkap sama ada dalam bangunan, di jalan raya atau di stesen bas dan LRT ekoran hujan lebat sejak pukul 3 petang yang menyebabkan banyak jalan ditenggelami air antara satu hingga dua meter.

Di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), kira-kira 1,000 pengunjung dan kakitangan yang bertugas di tingkat 2, bangunan itu terperangkap berikutan bekalan elektrik terputus serta beberapa batang jalan di sekitar bangunan itu ditenggelami air.

Pegawai Operasi Jabatan Pertahanan Awam Left Muda Shahrul Kamar Mohd Johari berkata hujan lebat yang luar biasa menyebabkan air dari sungai Klang yang terletak bersebelahan PWTC melimpahi tebing dan membanjiri jalan sekitar.
"Banjir berlaku kirakira pukul 6 petang tadi. Bagaimanapun kami mendapat panggilan sejam kemudian bahawa terdapat kirakira 1,000 orang gagal keluar berikutan bekalan elektrik yang terputus di PWTC," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata usaha sedang dijalankan bagi mencari jalan untuk masuk ke dalam kawasan yang terjejas berikutan keadaan gelap.

"Kita sedang mencari jalan yang sesuai dan mudah bagi membolehkan kesemua yang terperangkap keluar dengan selamat," katanya.

Dalam pada itu beberapa jalan utama di sekitar ibu kota seperti Jalan Ipoh Jalan Tun Ismail, Jalan Rahmat, Jalan Sentul, Jalan Kasipillay dan Jalan Duta di naiki air sehingga menyebabkan kesesakan jalan raya yang teruk.

Tinjauan Bernama sekitar Jalan Ipoh mendapati deretan kedai dan ratusan kenderaan ditenggelami air apabila Sungai Batu melimpahi tebing.

Antara bangunan yang ditenggelami air ialah Balai Bomba dan Penyelamat Sentul, Klinik Ibu Mengandung dan KanakKanak dan Klinik Kesihatan Jalan Ipoh dan bangunan MIC.

Tinjauan di Jalan Putra pula mendapati banyak kereta yang ditenggelami air sehingga ke paras bumbung.

Sistem pengangkutan awam juga tergendala di mana sehingga sehingga pukul 8 malam, orang ramai masih berpusupusu di perhentian bas dan stesen LRT untuk pulang ke rumah masing-masing.

Rangkaian Pengangkutan Integriti Deras Sdn Bhd (RapidKL) pula menghentikan perkhidmatan di semua rangkaian perkhidmatan Kelana Jaya Line pada 6.09 petang ekoran bekalan elektrik yang terputus.

RapidKL berkata perkhidmatan LRT akan terus tergendala sehingga bekalan elektrik pulih sepenuhnya.

Banjir bagaimanapun mulai surut apabila hujan berhenti pada kira-kira 7 malam.Mstar.

Antara Sabar dan Syukur.

Suatu hari wali Allah Ibrahim bin Adham melalui suatu majlis keramaian dengan keseronokan dan riuh rendah lalu beliau mengatakan inilah orang-orang yang tidak bersyukur.Pada masa yang lain beliau melalui satu rumah yang ada kematian dengan kedengaran tangisan menanda kesedihan yang amat sangat dengan perginya orang tersayang. Lalu beliau mengatakan inilah orang-orang yang tidak bersabar.

Antara syukur dan sabar adalah dua akhlak mahmudah yang sangat dituntut oleh Islam. Apalagi setiap pejuang Islam mestilah memiliki kedua sifat ini dalam menempuh liku-liku perjuangan yang penuh onak dan duri ini. Seorang pejuang yang telah memiliki dua sifat ini pasti akan menempuh liku-liku perjuangan dengan satu keyakinan, yakni kemenangan yang hakiki hanyalah ketentuan dari Allah SWT. Kalah di dunia tidak bermaksud kalah di sisi Allah.

Firman Allah SWT :

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوفْ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمَوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

"Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar." (Al Baqarah : 155)


Sifat orang yang beriman setelah ia menerima musibah ialah ia akan sentiasa sabar dan menganggapnya sebagai satu ujian dari Allah SWT. Apa lagi menjadi orang yang keluah kesah atau dalam bahasa biasa menjadi kelam kelabut, adalah jauh sekali. Sikap tenang dan sabar dalam menempuh segala musibah adalah gambaran sebenar insan yang beriman kepada Allah SWT.

Setelah melalui segala ujian dan musibah dengan sabar , orang orang yang beriman pasti akan mengucapkan sebagaimana anjuran dari Allah SWt iaityu :-


الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ


" (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: "Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji`uun"(Al Baqarah : 156)


Setelah mengembalikan musibah kepada Allah lah yang kita datang dan kepada Allah kita akan kembali berarti telah benarlah iman seseorang. Kesedaran yang sebegini mustahil lahir dari hati orang-orang yang tidak yakin kepada Allah SWT.

Bersyukur kepada pemberiaan Allah boleh dilakukan oleh makhluk dalam dua keadaan iaitu :-

1. Dengan yakin se yakinnya segala nikmat yang diperolehi itu datangnya dari Allah SWT. Walaupun sedikit apakan lagi banyak kita hendaklah menyedari semuanya dari Allah SWT.

2. Memanfaatkan segala mnikmat itu kejalan yang Allah ridhai. Sikap ini melahirkan suatu bentu gambaran ketaatan yang sempurna oleh seorang makhluk kerana dia sedar segala nikmat itu dario Allah jua. Jauh sekali untuk mempergunbakan kejalan yang Allah Murkai, kerana orang yang bersyukur faham dan rasa bertanggung jawab dengan segala nikmat yang dia perolehi adalah suatu amanah dari Allah SWT.

Sebab itu lah sebanyak mana yang kita keluarkan zakat atau derma pasti tidak akan menyebabkan seseorang itu jatuh bengkrap atau muflis. Lihatlah betapa Syaidina Abu Bakar yang telah menafkahkan semua hartanya untuk Islam sehingga bila di tanya oleh Nabi ada apa lagi yang tinggal beliau menjawab yang tinggal hanya Allah dan Rasul.

Kerana itu hartawan yang bersyukur yakin bahawa bila dia memberi pasti akan bertambah rezekinya sebagaimana janji dari Allah SWT:-


وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ


" Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni`mat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (ni`mat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih".(Ibrahim:037)


Bersabarlah.......Bersyukurlah........

Mengucap Salam.

Mencari dan mengumpulkan pahala sebanyak-banyaknya bukan perbuatan yang tercela di dalam Islam, apalagi dilarang. Demikian halnya berharap pahala dari ibadah yang dikerjakan, bukanlah merupakan suatu yang dapat mengurangi ataupun dapat menghilangkan rasa ikhlash kepada Allah subhanahu wata’ala. Justeru hal tersebut merupa kan bagian dari perintah Allah subhanahu wata’ala itu sendiri.

Banyak sekali nash baik di dalam Al-Qur'an maupun as-Sunnah yang bisa dijadikan hujjah atau dalil dalam hal ini. Karena Allah subhanahu wata’ala sendiri memang menjanjikan pahala dan 'iming-iming' yang tak ternilai harganya kepada siapa saja di antara hamba-hamba-Nya yang ikhlas beribadah kepada-Nya semata. Hal itu untuk memotivasi hamba-Nya agar selalu semangat, istiqamah dan “fastibiqul khairat” (berlomba-lomba dalam kebaikan dan ibadah kepada-Nya). Allah subhanahu wata’ala berfirman dalam banyak ayat-Nya di antaranya, artinya,

"Orang-orang yang beriman dan mengerjakan amalan saleh, kelak akan Kami masukkan kedalam surga yang mengalir sungai-sungai di dalamnya selama-lamanya. Allah telah membuat suatu janji yang benar. Dan siapakah yang lebih benar perkataannya dari pada Allah". (QS. an-Nisa: 122)

"Mereka (orang-orang yang bertaqwa) itu balasannya ialah ampunan dari Rabb mereka dan surga yang di dalamnya mengalir sungai-sungai, sedang mereka kekal di dalamnya; dan itulah sebaik-baik pahala orang-orang yang beramal". (QS. Ali'Imran: 136)

"Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan ke luar. Dan memberinya rezki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki)-Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu". (QS. 65:2-3)

"Dan bahwasanya seorang manusia tiada memperoleh selain apa yang telah diusahakannya. Dan bahwasanya usahanya itu kelak akan diperlihatkan (kepadanya). Kemudian akan diberi balasan kepadanya dengan balasan yang paling sempurna". (QS. an-Najm: 39-41)

Dengan motivasi tersebut pun masih banyak manusia yang bermalas-malasan, enggan dan mengabaikan ibadah kepada Allah subhanahu wata’ala. Contoh sederhana dari pahala-pahala yang banyak terabaikan adalah menebarkan salam, 'Assalamu 'alaikum.' Tidak sedikit di antara umat Islam yang merasa minder dan malu kalau harus menyapa dengan mengucapkan 'Assalamu 'alaikum' ketika bertemu saudaranya, dan lebih bangga kalau dapat menyapa dengan sapaan 'ala barat' atau sapaan yang lainnya, seperti: hallo; hai; selamat pagi; selamat siang; selamat sore; selamat malam; dan lain sebagainya. Juga ketika mendatangi rumah sanak-saudara atau teman, terasa berat rasanya mengucapkan salam dan terasa lebih 'sreg' kalau dengan ucapan selainnya, seperti: permisi; punten atau hanya sekedar mengetuk pintu rumahnya, bahkan masuk rumah dengan tanpa permisi. Padahal Allah subhanahu wata’ala telah berfirman, artinya

"Hai orang-orang yang beriman, jangan lah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum meminta izin dan memberi salam kepada penghuni nya.Yang demikian itu lebih baik bagimu, agar kamu (selalu) ingat". (QS. an-Nur: 27)

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, "Hak seorang muslim atas saudaranya yang muslim ada enam: (di antaranya) apabila kamu bertermu dengannya, maka ucapkanlah salam kepadanya." (HR. Muslim).

Allah subhanahu wata’ala juga telah berfirman, yang artinya,

"Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memper hitungkan segala sesuatu". (QS. an-Nisa: 86)

Mengucapkan salam 'Assalamu 'alaikum' dalam Islam bukan sekedar sapaan belaka, tetapi lebih mulia dari itu. Ia merupakan bagian dari ibadah kepada Allah subhanahu wata’ala, yang jelas punya nilai dan pahala yang besar di sisi-Nya. Karena ucapan salam itu adalah doa. Sedangkan doa itu sendiri merupakan inti ibadah dan diberikan pahala bagi siapa yang mengucapkannya. Salam juga merupakan amalan dan sunnah para rasul Allahdan para malaikat-Nya. Allah subhanahu wata’ala berfirman, yang artinya,

"Sudahkah sampai kepadamu (Muhammad) cerita tamu Ibrahim (malaikat-malaikat) yang dimuliakan. (Ingatlah) ketika mereka masuk ke tempatnya lalu mengucapkan, "Salaman", (maka) Ibrahim menjawab, "salamun" (kamu) adalah orang-orang yang tidak dikenal". (QS. adz-Dzariyat: 24-25)

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam beliau bersabda, "Tatkala Allah menciptakan Nabi Adam 'alaihissalam, Dia berfirman, "Pergilah!! Dan ucapkanlah salam kepada para Malaikat yang sedang duduk, lalu perhatikanlah apa yang mereka akan jawab, sesungguhnya jawaban (para malaikat itu) adalah salam (penghormatan)mu dan anak keturunanmu. Maka Nabi Adam 'alaihissalam berkata, "Assalamu 'alaikum", lalu mereka (para malaikat) menjawab, "Assalamu'alaika wa Rahmatullah". Mereka menambahkan: "Warahmatullah". (Muttafaq'alaih)

Dan tidak diragukan lagi, salam juga merupakan ajaran dan amalan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam dan para shahabat ridwanullahu 'alaihim. Dari 'Abdullah bin 'Amru bin al'Ash radhiyallahu ‘anhuma bahwa seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam, "Ajaran Islam yang manakah yang paling baik"? Beliau menjawab, "Kamu memberi makan (orang yang membutuh kan nya), dan kamu mengucapkan salam kepada orang yang kamu kenal dan yang tidak kamu kenal". (Muttafaq 'alaih)

Karena kecintaan para shahabat yang begitu besar kepada Allah subhanahu wata’ala, suatu ketika mereka mengucapkan di dalam shalat mereka, "Salam sejahtera atas Allah subhanahu wata’ala dari hamba-hamba-Nya, salam sejahtera atas Jibril, salam sejahtera atas fulan dan fulan. Maka saat itu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam melarang mereka untuk mengucapkan yang demikian, "salam sejahtera untuk Allah subhanahu wata’ala, salam sejahtera untuk hamba-hamba-Nya". Dan Beliau bersabda, "Sesungguhnya Allah Dia lah Yang Maha Pemberi keselamatan/as-Salam (yakni: Dia lah Jalla wa 'Ala yang menyelamatkan dari segala aib dan kekurangan), maka tidak perlu kalian memuji-Nya dengan mendoakan keselamatan atas diri-Nya". Lalu Beliau berkata kepada mereka, "Ucapkanlah, "Salam sejahtera atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang shalih". Maka jika kalian mengucapkan nya, sesungguhnya kalian telah mengucapkan salam kepada semua hamba yang shalih baik yang ada di dunia maupun di langit". (HR. al-Bukhari)

Seorang yang mengucapkan salam kepada saudaranya berarti ia telah mendoakan saudaranya agar Allah subhanahu wata’ala menyelamatkannya dari segala musibah yang akan menimpanya. Apakah musibah itu berupa penyakit lahir maupun bathin (hati), hilang akal (gila), dari kejahatan manusia, maksiat dan dosa-dosa, dari siksa neraka dan semuanya yang kita anggap sabagai musibah dari yang terkecil sampai musibah yang paling besar. Ini semua menunjukkan betapa indah dan harmonisnya kehidupan kaum muslimin, saling mendoakan di antara mereka dengan kebaikan dan keselamatan, sehingga tumbuhlah kecintaan dan kasih sayang di antara mereka.

Hal ini sesuai dengan contoh Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam yang pernah diajarkan kepada ummatnya, Dari Abu hurairah radhiyallahu dia berkata, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, "Tidaklah kalian masuk surga sampai kalian beriman. Dan tidaklah kalian beriman sampai kalian saling mencintai. Maukah kalian aku tunjukkan akan sesuatu. Apabila kalian melakukannya niscaya kalian akan saling mencintai, Tebarkanlah salam di antara kalian." (HR. Muslim)

Dan kalau setiap harinya kita menjumpai 100 orang muslim dan saat itu kita tidak mengucapkan salam kepadanya, betapa meruginya kita, karena berarti kita telah mengabaikan dan menyia-nyiakan pahala-pahala yang Allah subhanahu wata’ala sajikan cuma-cuma tanpa harus bersusah payah mendapatkannya. Belum tentu kesempatan emas untuk meraih pahala sebanyak-banyaknya dengan cuma-cuma akan kembali diberikan kepada kita. Boleh jadi saat itu adalah kesempatan terakhir yang akan kita sesali dan tangisi pada hari akhir. Maka dari itu jangan sia-siakan!!! Mulailah menebarkan salam kepada saudara-saudaramu!!!

(Muhammad Ruliyandi Abu Nabiel) Marja': kitab “Riyadhus Sholihin” syarh Syeikh Ibnu Utsaimin ) di petik dari Buletin An Nur.

Mahkamah Persekutuan atau kekal di Mahkamah Tinggi, Jumaat ini.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) akan memutuskan Jumaat ini sama ada akan merujuk ke Mahkamah Persekutuan kes saman yang difailkan oleh Menteri Besar Pakatan, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin untuk mencabar pelantikan Datuk Zambry Abdul Kadar memegang jawatan yang sama.

Peguam Nizar yang diketuai Sulaiman Abdullah hari ini memohon supaya kes tersebut diteruskan manakala peguam kanan persekutuan, Kamaluddin Md Said yang mewakili Pejabat Peguam Negara, memohon supaya kes itu dibawa terus ke Mahkamah Persekutuan untuk menyelesaikan isu berkenaan.

Hakim Lau Bee Lan - yang menggantikan Pesuruhjaya Mohamad Ariff Md Yusof yang menarik diri - mendengar kes itu, yang hanya ditetapkan untuk sebutan hari ini.

Bagaimanapun, apabila Sulaiman berhujah supaya permohonannya diteruskan, Kamaluddin memaklumkan kepada hakim bahawa beliau akan membantah permohonan itu dan berkata adalah lebih baik perkara itu didengar Mahkamah Persekutuan kerana ia membabitkan persoalan mengenai Perlembagaan dalam usaha untuk menyelesaikan kebuntuan politik di Perak.

Penasihat undang-undang negeri Perak, Ahmad Kamal Md Shahid, mewakili Zambry.

Bagaimanapun, beliau tidak dibenarkan berhujah di mahkamah sepanjang prosiding tersebut ekoran bantahan Sulaiman bahawa Nizar menyaman Zambry atas kapasiti peribadinya dan bukan atas kapasiti rasminya.

"Penasihat undang-undang negeri tidak mempunyai locus standi dalam prosiding ini," tegas Sulaiman.

Dalam membuat permohonan tersebut, Sulaiman berkata ia mesti didengar dan diselesaikan terlebih dahulu dan ia boleh didengar oleh Hakim Lau.

Menurutnya lagi, pelanggannya tidak mahu merujuk perkara itu ke Mahkamah Persekutuan sebelum isu permohonan diselesaikan.Malaysiakini.

Sidang DUN Perak: "Jika di atas pokok pun ia sah"

KUALA LUMPUR, 4 Mac :- Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak semalam tetap sah walaupun diadakan atas pokok, kata pensyarah Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusoff.

"Jika di atas pokok pun ia sah", Bernama memetik pandangan beliau ketika ditanya mengenai kesahihan "persidangan tergempar" itu yang diadakan di bawah pokok di luar bangunan Perak Darul Ridzuan yang menempatkan Dewan Undangan Negeri Perak, di Ipoh pagi semalam

Persidangan itu, yang dipanggil oleh Speaker DUN Perak V. Sivakumar, berlangsung selama kira-kira 30 minit bermula 10.20 pagi, dihadiri semua 27 ADUN PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Mohammad Agus, yang juga seorang penganalisis poltik berpandangan bahawa tiga usul yang diluluskan itu juga sah dan tidak boleh dicabar di dalam mahkamah.

Usul-usul itu ialah menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar; membubarkan Dewan bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan; dan mengesahkan keputusan Speaker Sivakumar melarang Menteri Besar Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exco kerajaan negeri daripada menghadiri persidangan dewan.

"Sebelum ini Dewan Undangan Negeri Perak hanya ditangguhkan dan tidak dihentikan. Jika ditangguhkan, maka Speaker mempunyai kuasa untuk mengadakan persidangan tergempar itu tanpa mendapat perkenan Sultan," katanya.

Sementara itu, Presiden Majlis Peguam Malaysia Datuk Ambiga Sreenevasan berkata perkara yang berlaku di Perak di luar dugaan dan membabitkan isu perundangan yang kompleks.

Sungguhpun ia tidak munasabah untuk satu pandangan konklusif mereka, sesetengah perkara itu hendaklah ditangani sebagai satu perkara prinsip, katanya dalam kenyataan.

Beliau menanyakan sama ada dibenarkan untuk mengadakan persidangan Dewan Undangan di luar Bangunan Sekretariat Negeri.

"Tentulah, Bangunan Sekretariat Negeri di mana Dewan Undangan Negeri patut diadakan.

"Bagaimanapun, Speaker dan Adun Dewan Undangan Negeri (ADUN) dilarang daripada mengadakannya di satu tempat yang sesuai oleh polis dan ini membangkitkan isu serius mengenai kesahihan tindakan polis.

"Dengan itu Speaker tersebut tidak ada pilihan tetapi untuk bertindak dalam apa yang dilihat sebagai kuasa yang luas untuk mengadakan persidangan ini di tempat lain," kata beliau.

Beliau berkata ada pandangan berbeza, tetapi keadaan itu di luar dugaan dan Aturan Mesyuarat mungkin tidak meliputi sepenuhnya seperti keadaan yang tidak diingini, menyerahkan kepada Speaker dengan kuasa untuk bertindak mengikut keadaan kes itu.

Sreenevasan berkata keadaan itu tidak boleh dipertahankan daripada kritikan dan hanya mendesak untuk satu perkara iaitu pilihan raya negeri.

"Kini ada harapan untuk ini berlaku. Biarlah rakyat menentukan," tambah beliau.Harakahdaily.

Majlis peguam persoal keputusan mahkamah

Majlis Peguam Malaysia mempertikaikan keputusan melarang peguam persendirian mewakili Speaker DUN Perak V Sivakumar seperti diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Ipoh hari ini.

Presidennya S Ambiga berkata keputusan mewajibkan penasihat undang-undang negeri mewakili Sivakumar, boleh mencemarkan prosiding yang membabitkan pertelingkahan antara BN dan Pakatan Rakyat.

Pesuruhjaya Kehakiman Ridwan Ibrahim memutuskan demikian susulan permohonan peguam Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam exco kerajaan negeri, berhubung penggantungan mereka daripada menghadiri sidang DUN.

Ambiga berkata, dua perkara haruslah diambil kira dalam isu ini.

Pertama, setiap peguam bertindak mengikut arahan anak guamnya dan dalam kes ini, tambah Ambiga, Sivakumar tidak pernah meminta penasihat undang-undang negeri berbuat demikian.

Kedua, penasihat undang-undang sendiri berada dalam kedudukan konflik kerana beliau mewakili Dr Zambry dalam kes menteri besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin mencabar kesahihan pelantikan wakil rakyat BN itu.

"Bagaimana mungkin beliau (penasihat) atau jabatannya boleh bertindak bagi pihak Speaker yang dicabar oleh Dr Zambry?" kata Ambiga dalam satu kenyataan.

"Wajar diingatkan, keadilan bukan sahaja perlu ditegakkan tetapi perlu dilihat telah ditegakkan. Mahkamah bertanggungjawab menegakkan prinsip tertinggi keadilan, kesaksamaaan dan kebebasan."

Ambiga juga menyifatkan Speaker tidak mempunyai pilihan kecuali terus mengadakan sidang tergempar DUN di luar bangunan rasminya setelah dihalang oleh polis.

Kesahan tindakan polis ini membangkitkan persoalan yang serius, tambahnya. Mstar.

Majlis Peguam: Pilihan raya baru jalan terbaik tangani krisis Perak

Majlis Peguam mengesyorkan agar diadakan pilihan raya baru untuk keluar daripada krisis politik Perak yang berlarutan lebih sebulan.

"Tidak ragu-ragu bahawa akan ada lagi kes yang difailkan di mahkamah. Dan, publik terpaksa melalui kesan ketidaktentuan (politik semasa).

"Situasa ini sukar dipertahankan dan memerlukan satu perkara yang akan menyelesaikan secara konkslusif - pilihan raya baru.

"Kini ada pintu peluang bagi keadaan ini berlaku. Biarkan orang ramai memutuskannya," kata Presidennya, Datuk Ambiga Sreenevasan dalam kenyataan yang dikeluarkan ekoran "episod drama politik" terbaru yang disaksikan di Perak sejak pagi tadi ini.mstar.

Keputusan nampak berat sebelah untuk lindungi kerajaan kudeta Perak !

IPOH: Mahkamah Tinggi di sini membenarkan permohonan Menteri Besar Kudeta, Dr Zambry Abdul Kadir, dan enam Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN)yang merampas kuasa bersamanya menghalang Speaker DUN, V Sivakumar, daripada memanggil sebarang sidang dewan tanpa perkenan Sultan Perak, termasuk sidang tergempar.

Lucunya keputusan ini dibuat dengan mudah apabila penghujahan tidak dapat dilakukan oleh peguam yang mewakili SIvakumar dengan alasan hakim hanya Pensihat undang-undang negeri sahaja yang layak mewakili Speaker itu.

Keputusan yang tergesa-gesa seperti memasak maggi mee itu dilihat sebagai usaha BN menggunakan talian hayat melalui pihak kehakiman.

Keputusan itu dibuat Pesuruhjaya Kehakiman, Rizwan Ibrahim, dalam kamarnya selepas mendengar permohonan panel tujuh peguam BN diketuai Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin dan Penolong Penasihat Undang-Undang Kerajaan Perak, Zulqarnain Hasan, yang mewakili Sivakumar.

Firoz berkata keputusan itu membawa kembali pentadbiran berlandaskan perlembagaan di Perak yang sekarang kucar kacir.

Tanpa menyedari Firoz juga dengan itu sedang melindungi kerja jahat Zambry dan kuncu-kuncunya merampas kuasa di Perak pada 6 Februari lepas.

Dimanakah penghujahan dalam perkar 72.1. perlembagaan persekutuan yang menyatakan keputusan Speaker tidak boleh dicabar dimana-mana mahkamah.

ADUN PR buat laporan Polis.

IPOH: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Perak kawasan Titi Serong, Khalil Idham Lim dan Adun Pantai Remis, Nga Kor Ming, hari ini membuat laporan polis berasingan terhadap Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri, Datuk Dr Abdul Rahman Hashim dan Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Azisman Alias kerana didakwa menghalang mereka dan 26 Adun yang lain daripada memasuki Bangunan Perak Darul Ridzuan, pagi tadi.

"Kami dihalang secara jelas oleh Azisman melalui pengumuman yang mengarahkan kami tidak masuk atas arahan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Abdul Rahman Hashim", kata Khalil di perkarangan IPD Ipoh, hari ini.

Nga pula berkata, Abdul Rahman dipertanggungjawabkan kerana menghalang Adun daripada memasuki bangunan dengan mengunci dewan menyebabkan persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) tidak dapat diadakan dalam bangunan.

Selepas tidak dibenarkan masuk ke dewan Bangunan Perak Darul Ridzuan, Speaker mengadakan persidangan tergempar DUN di bawah pokok, 100 metar dari bangunan itu pada jam 10.05 pagi tadi.

Azisman ketika ditemui berkata, kedua-dua wakil rakyat itu berhak untuk membuat laporan dan polis akan menyiasat.

"Terpulang kepada pihak atasan untuk mengambil tindakan kerana tugas yang dilakukan oleh polis adalah arahan daripada SUK," katanya. - Bernama

Nizar : Krisis berterusan jika tidak bubar DUN.

Pada sidang akhbar tengahari tadi, Mohammad Nizar berkata beliau akan memohon perkenan untuk menghadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah secepat mungkin bagi mempersembahkan keputusan Dewan hari ini untuk membubarkan DUN Perak.

Ketika ditanya apakah tindakan seterusnya jika Sultan Azlan enggan memperkenankan pembubaran DUN, Nizar berkata, jika pembubaran dewan tidak dilaksanakan, ia akan hanya menyebabkan krisis perlembagaan kini berpanjangan sekaligus menjejaskan kestabilan politik, ekonomi dan sosial di Perak.

"Jadi, kami menyampaikan hasrat rakyat Perak agar Tuanku mendengar suara rakyat dan membubarkan dewan," katanya.

Apabila diberitahu bahawa beberapa ADUN dari Barisan Nasional mendakwa tidak menerima sebarang notis daripada Setiausaha Dewan mengenai persidangan hari ini, Nizar berkata, Speaker telah memaklumkannya kepada semua ADUN.

Ngeh pula meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Zambry supaya bersetuju dengan pembubaran dewan kerana, menurutnya, itu adalah satu-satunya penyelesaian segera terhadap masalah dan krisis yang berlaku kini.

Kami berjaya....

Beliau berkata, laporan polis akan dibuat terhadap polis, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Abdul Rahman Hashim serta kakitangan awam yang terlibat menghalang sidang tergempar hari ini, kerana menghina.

http://ajijoi.blogspot.com/

Laporan Polis ADUN Titi Serong.

Saya telah selesai membuat Laporan Polis dan memberi keterangtan kepada pegawai polis yang bertugas di Balai Polis Pusat Ipoh pada jam 4.15 petang. Saya ditemani oleh ADUN Sungkai, Yb.Sivanesan yang juga seorang peguam selama memberi keterangan tersebut.

Berikut ini saya terbitkan Laporan Polis tersebut untuk tatapan pengunjung blog cina islam:-

LAPORAN POLIS

Pada pukul 9.25 pagi hari ini, kami 27 ahli Dewan Undangan Negeri Perak bersama dengan Tuan Yang Dipertua Dewan Negeri Perak, YB V Sivakumar telah datang ke Bangunan Perak Darul Ridzuan untuk menghadiri Mesyuarat Ke-4, penggal Pertama Dewan Negeri Yang Ke Dua belas, Dewan Undangan Negeri Perak atas notis Tuan Yang Di Pertua Dewan Negeri bertarikh 27/2/2009.

Apabila kami sampai ke depan kawasan Bangunan SUK, pihak kami telah dihalang oleh sekumpulan samseng yang dipercayai penyokong UMNO serta pasukan FRU yang diketuai oleh OCPD Ipoh, Azizman Alias. Pihak kami selaku Ahli Dewan Negeri telah dihalang secara tidak munasabah untuk memasuki Dewan Mesyuarat Bangunan SUK.

Pihak kami telah dihalang secara jelas oleh Azizman dan mengikut pengumuman oleh beliau diatas kereta water canon, kami tidak dibenarkan masuk adalah atas arahan dari setiausaha kerajaan negeri, Dato Abdul Rahman Bin Hashim. Beliau mengumumkan bahawa semua Ahli Dewan Negeri tidak dibenarkan masuk kecuali Tuan Speaker sahaja boleh masuk ke dalam bangunan SUK.

Pihak kami telah menunggu lebih kurang 30 minit untuk memasuki bangunan tersebut tetapi pihak polis dan Dato Abdul Rahman masih menghalang kami wakil rakyat yang sah dari memasuki bangunan Perak.

Oleh demikian, adalah menjadi satu kesalahan jenayah dibawah Section 124 Kanun Keseksaan(Penal Code), dimana Azizman, Dato Abdul Rahman Bin Hashim serta semua kakitangan dan pihak terlibat dalam menghalang kemasukan Ahli Dewan ke dalam Dewan atas sebab tindakan mereka yang salah disisi undang-undang tersebut.

Sehubungan dengan itu, pihak kami meminta pihak polis mengadakan siasatan terperinci dan mengambil segala tindakan yang wajar supaya pihak mereka yang terlibat dihadap ke muka pengadilan dengan secepat mungkin.

Laporan ini penting demi memulihkan demokrasi dan undang-undang yang tidak dihormati oleh mereka yang tidak bertanggungjawab di Negeri Perak ini.

Sekian, laporan saya.

(YB.DRS. KHALIL IDHAM LIM)
ADUN Titi Serong, PERAK.
No. I/C : 641102035125
Tarikh : 3 Mac 2009

Jam 3.08 ptg : Laporan Polis Telah Di buat

ADUN Titi Serong, Yb DRS Khalil Idham Lim sampai di balai Polis Pusat,Ipoh pada jam 2.40 ptg untuk membuat laporan polis berhubung dengan kejadian yang berlaku di hadapan Bangunan SUK pagi tadi.

Beliau ditemani oleh Exco Kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat, Dato Ngeh Khor Ham dan Nga Khor Ming serta ADUN lain yang hadir ialah ADUN Canning,YB Wong Khar Wong dan ADUN Teja, YB Chang Lih Kang

Jam 2:45 petang:Bangunan SUK masih dikawal ketat

Pihak keselamatan masih mengepung Bangunan SUK. Kawalan keselamatan yang ketat masih diadakan dengan semua pintu masih ditutup rapat dan kelihatan pihak polis yang berseragam lengkap masih berkeliaran di hadapan bangunan.

Jam 2.05 petang: Laporan Polis akan dibuat

Laporan polis terhadap tindakan tata pihak keselamatan ke atas ADUN Wakil Rakyat yang dikatakan diarahkan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri akan dilaporkan kepada polis pada petang ini di IPD Ipoh berhadapan Pejabat POs, Ipoh pada jam 2.30 petang.

Report polis itu akan dibuat oleh ADUN Titi Serong, ADUN Canning, ADUN Teja dan ADUN-ADUN PR yang lain

JAM 12.00 Tengahhari : Rentetan Peristiwa bersejarah 3 MAC 2009

Orang ramai kelihatan berkumpul untuk memberi sokongan kepada PR

FRU bersiap sedia untuk bertindak.Aduhaii..

ADUN PR hendak memasuk SUK tetapi dihalang oleh FRU dan Polis.


YAB MB dengan wajah tenang walaupun ujian besar yang melanda.ALLAH bersama-sama orang yang sabar.

Sidang DUN berlangsung mengundang sejarah.Speaker Dewan, YB V.Sivakumar memulakan sidang DUN walaupun berdiri.Syabas!


YB Drs Khalil Idham mencadangkan usul dalam Sidang DUN

ADUN Canning menyampaikan usul.

ADUN Teja membentangkan usul sambil berdiri

SETUJU!walaupun sidang DUN dibawah pokok, namun perjalanan sidang tetap lancar.TAHNIAH!

Senyum kepuasan

Jam 11.48: Semua ADUN PR beredar pulang

Semua ADUN PR beredar meninggalkan pejabat DAP untuk kembali ke tempat penginapan masing-masing sambil dikawal ketat oleh Unit AMAL dan petugas khas yang dilantik

Jam 11.28 pagi: Penyokong PR memberikan sokongan

Lebih kurang 500 orang penyokong Pakatan Rakyat(PR)sedang berkumpul dihadapan pejabat DAP bagi memberikan sokongan kepada semua ADUN PR yang berada di pejabat DAP.

Kelihatan beberapa pemimpin PR dan ahli-ahli Parlimen sedang memberikan ucapan kepada penyokong PR.

Mereka menaikkan sepanduk dan melaungkan ucapan sokongan kepada kerajaan PR negeri Perak.

jam 11.00 pagi: Sidang MEDIA telah berakhir

YAB MB mengatakan di sidang media dimana beliau mengecam tindakan polis yang menghalang ADUN PR daripada memasuki Bangunan SUK dan mengecam tindakan kasar ke atas beberapa orang ADUN.

Berita sepenuhnya akan menyusul

Jam 10.39: Sidang MEDIA tergempar diadakanSidang Media tergempar akan diadakan bila-bila masa di pejabat DAP yang berdekatan dengan Bangunan SUK. Dihadiri oleh semua ADUN PR dan hampir 100 orang wartawan

jam 10.28 pagi: SIDANG DUN berjalan lancar


Sidang DUN berjalan dengan lancar ditempat yang ditetapkan Speaker kira-kira 100 meter dari pintu masuk bangunan SUK.

Dewan meluluskan 2 usul yang dibawa oleh ADUN Titi Serong dan ADUN Teja.Usul ADUN Titi Serong disokong oleh ADUN Canning.Usul ADUN Teja disokong oleh ADUN Hutan Melintang.

Sidang tersebut dihadiri oleh semua 28 ADUN PR termasuk YAB MB dan speaker sendiri.

Ustaz Misbah yang dilantik sebagai SU Dewan mengendalikan sidang tergempar dengan baik.

Dato' Ngeh Khoo Ham mengusulkan usul ke-3 supaya dewan menerima keputusan jawatankuasa hak dan kebebasan.Disokong oleh ADUN Sungkai.

Usul diterima sebulat suara.

YAB MB, ADUN Pasir Panjang usulkan dewan ditangguh.Disokong oleh ADUN Sungkai.

Sidang ditangguh.(10.32 pagi)

(gambar diambil dari albanjari online)

Jam 10.13 pagi: Sidang DUN PERAK sedang berlangsung sekarang

Speaker, YB V.Sivakumar umumkan kawasan berdekatan dengan SUK, iaitu kira-kira jarak 100 meter sebagai tempat untuk bersidang. Sidang Dewan DUN Perak sedang berlangsung

jam 9.54 pagi: ADUN PR berundur sementara waktu

ADUN PR terpaksa berundur untuk sementara waktu

Jam 9.53 pagi:ADUN PR tetap tidak dibenarkan masuk SUK

ADUN PR tetap tidak dibenarkan masuk ke SUK, itu yang diberitahu oleh pihak pengawal dan polis pada waktu ini

JAM 9.50 Pagi: ADUN Simpang Pulai dihalang POLIS

ADUN Simpang Pulai, YB.Chan Ming Kai di halang dan diseret polis dari memasuki SUK

Jam 9.47 pagi: FRU bertindak ganas

FRU bertindak menyekat dan menolak beberapa ADUN sehingga jatuh

JAM 9.42 pagi:Kami dihalang masuk

BN guna gangster untuk menghalang semua ADUN PR dari memasuki Bangunan SUK.

Semua ADUN PR termasuk pengawal-pengawal dan unit AMAL tidak melawan. Kami terpaksa berundur sebentar sementara mencari jalan untuk masuk

JAM 9.15 Pagi:ADUN PR bergerak ke Dewan

Semua 28 ADUN PR sekarang bergerak ke Bangunan SUK, tempat dewan akan bersidang pada jam 10 pagi ini.

Kami menjangkakan, kami dapat melaksanakan sidang seperti yang direncanakan

Sidang DUN pagi ini.

Kami tetap akan ke Bangunan Perak Darul Ridzuan untuk menghadiri Sidang Tergempar DUN Perak sebentar lagi.

Maklumat semua jalan masuk ke bangunan itu telah dikepung dengan sekatan oleh pihak keselamatan sejak kelmarin. Tapi itu bukan masalah kami, itu adalah masaalah BN yang sangat terdesak pada saat ini.

Siapalah Kita.

Masa berlalu begitu cepat, katanya ia sentiasa mencemburi kita. Saat kepada minit, minit kepada jam, jam kepada hari, hari kepada bulan, bulan kepada tahun....lantas tersentak kita usia semakin dipenghujungnya.

Semakin hari usia semakin lanjut. tenaga semakin kurang, urat semakin kendur, sendi sudah sakit-sakit, nafas sudah semput , namun masih belum insafkah kita.


Kembalilah kepada jalan Islam yang menyelamatkan dalam semua aspek kehidupan.