24 Januari 2008

BN Dalam Ketakutan

Serangan berterusan untuk memburukkan slogan "Negara Berkebajikan " dalam menifesto PAS berterusan dalam akhbar-akhbar arus perdana hari ini. Kegusaran dengan tawaran-tawaran PAS menyebabkan pemimpin BN dan UMNO dalam keadaan keresahan yang amat sangat.


Utusan Malaysia melaporkan dengan mengambil contoh Kelantan, kerajaan pimpinan Pas itu sendiri kononnya saban tahun, tanpa gagal, membentangkan bajet defisit termasuk bagi tahun 2008 yang dibentangkan Menteri Besarnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat baru-baru ini.Dengan anggaran hasil sebanyak RM401 juta dan Perbelanjaan Mengurus di Kelantan yang dianggarkan berjumlah RM424.73 juta pada tahun 2008, jumlah defisit semakin bertambah menjadi RM23.73 juta.

Nampaknya rakyat cuba didedahkan kepada suatu keburukan kepada negeri Kelantan sahaja dalam masaalah defisit belanjawan. Seolah-olah negeri-negeri lainyang diperintah BN tiada defesit belanjawan, atau tiadakah defesit belanjawan dalam Belanjawan Negara.

Kita berharap media bersifat adil dalam memberi laporan kepada sesuatu isue, jangan main hentam kromo dan halakan kepada Kelantan sahaja tanpa berhajat mendedahkan kelemahan di tempat lain.
Contohnya Hampir setiap tahun kerajaan Negeri mengumumkan belanjawan defesit yang semakin tinggi . Tahun 2005 Mohamad mengumumkan RM50.72 million defesit dan dalam belanjawan 2006 pula meningkat kepada RM64.08 million. defisit paling tinggi sebanyak RM106.5 juta pula tercatat dalam anggaran Bajet 2008.Hakikatnya untuk membayar gaji kakitangan kerajaan negeri sendiri Kerajaan Negeri Sembilan pun tidak mampu.

Belanjawan defesit sudah lama berlaku sejak Zaman Mahadhir dalam pebentangan Belanjawan negara. Tradisi ini berterusan apa lagi di zaman Pak Lah. Amalan belanjawan defisit yang berterusan selama hampir 12 tahun berturut-turut dibimbangi akan terus membebankan rakyat setelah 'wang rakyat' diragut kerajaan dengan pelbagai kenaikan cukai, dan bahan api serta perkhidmatan. Ini realiti yang berlaku dalam belanjawan negara.
Tidak termasuk belanjawan negeri-negeri yang dikuasai oleh BN disemua negeri di Malaysia. Semuanya mengalami defisit dan hutang yang berlambak. Hasil nya sedikit tetapi belanjanya sangat tinggi.

Perlu diingatkan defisit yang berlaku di kelantan adalah rendah dan kerajaan Kelantan mampu bertahan dengan dasar jimat cermatnya selama ini.

PM : Padan Muka.

PM berkata program pembangunan BN yang dirancang dan telah dilaksanakan bukan untuk satu penggal tetapi ia memerlukan masa yang panjang sebelum dapat dinikmati oleh rakyat.“Apa yang nak saya laksanakan bukannya khusus untuk lima tahun. Kita kena tengok lebih jauh daripada itu.

Adakah tempoh 50 Tahun yang telah diberi peluang oleh rakyat Malaysia untuk memerintah Malaysia bukanya satu tempoh yang lama. Tidak tahulah jika 50 tahun bagi Pak Lah cuma dirasakan 5 tahun .

Pada sidang akhbar selepas Majlis Penerangan Bersama Presiden UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) kelmarin, Pak Lah juga merayu kepada rakyat Malaysia terus memberi mandat kepada Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-12 ini setelah parti itu terbukti mampu serta berupaya mentadbir dan memajukan negara.PM berkata, mandat itu juga akan membolehkan rakyat menikmati pembangunan berterusan.

Beginilah perangai pemimpin UMNO yang menjaja pembangunan bila tiba musim pilihanraya. Yang aneh bin ajaib masih banyak rakyat yang terencat akal dan bodoh sehingga mereka termakan pancing ini. Setelah rakyat memberi peluang kepada mereka memerintah untuk tempoh 5 tahun akan datang, kelibat bayang pun tidak nampak. yang akan rakyat nampak dan rasai ialah kenaikan harga barang, rampasan tanah rakyat, Wakil Rakyat BN jadi kaya raya dengan harta dalam dan luar negeri.

Mereka tidak akan tidur malam memikir projek mana lagi yang mendatangkan hasil. Nasib malang rakyat berulang lagi sebagaimana 5 tahun yang lepas. Inilah hadiah PM " Padan Muka" kepada rakyat yang tidak berapa cerdik itu. Yang kita marah kesannya kena kepada kita yang menyokong pembangkang. Sepatutunya kita merasakan kegagalan dari perjuangan kita itu, namun yang kesiannya pak cik dan mak cik yang sokong UMNO kena nasib yang sama. Kot-kot masuk tol dapat harga lama, rupanya tidak yang UMNO dan PAS kena semua.

Sebab itu kita merayu kepada semua rakyat Malaysia dengan suatu penegasan bahawa kejayaan perjuangan kami adalah untuk semua rakyat Malaysia, dan sebaliknya jika gagal kita akan menerima nasib yang sama. Tidak mengira agama dan bangsa.

Bila UMNO dan BN menang akan dinobatkanlah berulang-ulang kali seorang PM baru yang akan menghadiahkan projek " Padan Muka" kepada rakyat Malaysia.

Kenyaataan Muhyiddin : Sah BN Takut Kepada Menefesto PAS

Giliran Naib Presiden UMNO, Muhyiddin Yassin membuat ulasan mengenai Manifesto Pas. Ulasan Muhyiddin dilihat sebagai suatu kebimbangan kepada beberapa tawaran PAS dalam PR ke 12 akan datang. Rakyat cuba dialihkan pandangan bahawa hanya BN yang mampu dan layak memerintah.


Rakyat cuba di tanam dengan semangat membenci pembangkang sehingga apa yang kita tawarkan semuanya tidak betul dan tidak masuk akal, sekaligus dengan melupai inilah tradisi dalam demokrasi di mana parti-parti yang akan bertanding menawarkan sesuatu yang dianggap terbaik dan mampu dilakukan.

Dengan tidak cerdiknya Muhyiddin berkataa, untuk mewujudkan sebuah `negara kebajikan’ hanyalah satu penipuan dan gimik politik menjelang pilihan raya. Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, manifesto seperti itu datangnya daripada pihak yang tidak memahami mengenai pentadbiran dan kerajaan.`` Sekiranya Pas sanggup mewujudkan sebuah negara kebajikan dengan menanggung 100 peratus kebajikan rakyat di negara ini, saya yakin (jika Pas menang) sepenggal sahaja mereka menjadi kerajaan, nauzubillah negara ini akan menjadi bankrap."Mereka fikir mudah untuk mentadbir sesebuah negara dan atas sebab itu mereka boleh melemparkan janji kosong tanpa rasa tanggungjawab, tetapi Barisan Nasional (BN) tidak boleh buat begitu kerana kita sudah 50 tahun memerintah negara ini," katanya mengulas kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini.
Jangan megah dengan 50 tahun BN memerintah, kerana dalam tempoh tersebut nampaknya tidak jelas aqidah mereka tanpa satupun pelaksanaan hukum Islam, keduanya hutang negara yang bertempek, rasuah yang menduduki indeks yang sangak buruk dan macam-macam lagi.

Kita yakin dan rakyatpun yakin bahawa semua yang ditawarkan oleh PAS adalah melalui kajian dan realiti yang kita telah capai di Kelantan. Ini baru beberapa butir dari Menifesto yang didedahkan oleh PAS nampaknya memukul UMNO macam Tsunami dan mereka jadi macam cacing kepanasan. Tidak cukup dengan kenyataan Najib dan Anuar Musa, hari ini muhyiddin, entah esok dan lusa macam-macam lagi versi komen pimpinan UMNO mengenai tawaran PAS ini.

Panas..

Panas adalah sesuatu yang ditakuti oleh semua mahluk Allah SWT. Termasuk manusia, panas adalah sesuatu yang di sangat ditakuti . Jika sesuatu yang dikaitkan dengan panas tentu membawa keresahan kepada manusia. Adakah dikatakan berita panas, isue panas dan sebagainya.


Panas pada pandangan Islam adalah satu bentuk siksaan dari Allah SWT kepada manusia yang engkar kepada perintah Allah iaitu Neraka. Lawan bagi Neraka yang panas adalah Syurga.


Kita wajib menghindarkan dari panasnya api neraka ini seperti Firman Allah SWT :فَإِن لَّمْ تَفْعَلُواْ وَلَن تَفْعَلُواْ فَاتَّقُواْ النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ


Maka jika kamu tidak dapat membuat(nya) - dan pasti kamu tidak akan dapat membuat(nya) -, peliharalah dirimu dari neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu, yang disediakan bagi orang-orang kafir.(Al-Baqarah: 24)


dan doa yang kita sering panjatkan :وِمِنْهُم مَّن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِDan di antara mereka ada orang yang bendo`a: "Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka".(Al-Baqarah:201)

Tangisan

Seorang hamba yang sangat gerun kepada Sang Pencipta Allah SWT pasti mengalirkan airmatanya semasa hayatnya dalam keadaan susah atau senang, dalam keadaan sihat atau sakit.Dari Abu Hurairah ra. dari Nabi saw. bersabda: "Ada tujuh orang yang akan diberi naungan oleh Allah pada hari Kiamat dalam naungan-Nya pada hari di mana tidak ada naungan kecuali naungan-Nya, yaitu: Imam yang adil, Pemuda yang hidup untuk beribadah kepada Allah, seorang lelaki yang berdzikir (ingat) kepada Allah dalam tempat yang sepi lalu kedua matanya mengeluarkan air (menangis), seorang lelaki yang hatinya senantiasa tertuju kepada Masjid, dua orang lelaki yang saling mencintai karena Allah, seorang lelaki yang diajak oleh seorang wanita yang mempunyai kedudukan tinggi dan cantik kepada dirinya (diajak berbuat maksiat) namun ia berkata: "Sesungguhnya saya takut kepada Allah", dan seorang lelaki yang memberikan shodaqah lalu ia merahasiakannya sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diperbuat oleh tangan kanannya".(HR: Bukhari)


Lalu alirkan air mata kita untuk mendapatkan keredhaan Allah. Jangan alirkan air mata hanya untuk mengharap dunia yang sementara ini. Ingatlah mata yang kita miliki juga dari Allah mata sebaiknya lah kita gunakan untuk menunjukkan kita berharap kepada redhanya.


Persoalannya sebanyak manakah sudah kita alirkan air mata untuk mendapatkan redha Allah itu ?


وَيَخِرُّونَ لِلأَذْقَانِ يَبْكُونَ وَيَزِيدُهُمْ خُشُوعاً


Dan mereka menyungkur atas muka mereka sambil menangis dan mereka bertambah khusyu`.(Al-Israa`:109)

China Tekad akan Kekalkan Keamanan Dunia

China menerbitkan rencana hari ini yang menyatakan bahawa China akan mengekalkan keamanan dunia sejagat . Ini merupakan pilihan kerajaan dan rakyat China berdasarkan arah aliran perkembangan perabadan dan kepentingan sendiri.Rencana itu menjelaskan bahawa China bersedia untuk membangunkan kerjasama persahabatan dengan pelbagai negara berdasarkan lima prinsip hidup bersama secara aman damai, aktif menyertai urusan pelbagai hala, memikul tanggungjawab antarabangsa dan mendorong oder antarabangsa berkembang ke arah yang lebih adil dan rasional.