24 Januari 2008

Panas..

Panas adalah sesuatu yang ditakuti oleh semua mahluk Allah SWT. Termasuk manusia, panas adalah sesuatu yang di sangat ditakuti . Jika sesuatu yang dikaitkan dengan panas tentu membawa keresahan kepada manusia. Adakah dikatakan berita panas, isue panas dan sebagainya.


Panas pada pandangan Islam adalah satu bentuk siksaan dari Allah SWT kepada manusia yang engkar kepada perintah Allah iaitu Neraka. Lawan bagi Neraka yang panas adalah Syurga.


Kita wajib menghindarkan dari panasnya api neraka ini seperti Firman Allah SWT :فَإِن لَّمْ تَفْعَلُواْ وَلَن تَفْعَلُواْ فَاتَّقُواْ النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ


Maka jika kamu tidak dapat membuat(nya) - dan pasti kamu tidak akan dapat membuat(nya) -, peliharalah dirimu dari neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu, yang disediakan bagi orang-orang kafir.(Al-Baqarah: 24)


dan doa yang kita sering panjatkan :وِمِنْهُم مَّن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِDan di antara mereka ada orang yang bendo`a: "Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka".(Al-Baqarah:201)

Tiada ulasan: