30 November 2008

MB Perak berada di Pulau Pangkor 2 hari

LUMUT, 29 Nov :-Saya bersyukur kepada Allah S.W.T kerana dapat menjejak kaki ke Pulau ini setelah 9 bulan diamanahkan sebagai Menteri Besar Perak, demikian antara ucapan YAB Menteri Besar Perak, Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin dalam kuliah Maghrib di Masjid Teluk Raja Bayang di Pulau pangkor di sini malam ini.

Dalam lawatan ke Pulau Pangkor ini YAB Menteri Besar telah diaturkan beberapa program utama iaitu pada jam 5.30 petang tadi telah diadakan Program Hi Tea di Warung pak Usop di Sungai Pinang Besar yang di hadir oleh hampir 300 orang Melayu, Cina dan India.

Pada sebelah malam pula YAB Menteri Besar memenuhi jemputan AJK Masjid Pangkor untuk memberi kuliah Maghrib yang dihadiri oleh 100 orang penduduk setempat."Apalah salahnya kita sama-sama mengajak orang yang kita pimpin, di rumah, di pejabat dan saya sebagai Menteri Besar yang diamanahkan untuk meningkatkan perlaksanaan solat" tegasnya.

Ir. Nizar juga menyatakan kita akan dipertanggungjawabkan dengan apa yang dilakukan di dunia ini, kerana itu kita mesti melaksanakan amnah ini sebaik mungkin takut kelak kita akan rugi.


Bagi Ceramah di Dataran Pangkor Pasir Bogak pihak penganjur membaris MB dengan ADUN Titi Serong yang dihadiri oleh lebih 300 orang pendengar.

Dalam ucapannya Drs. Khalil menumpukan ucapannya dalam bahasa Mandarin sebagai meraikan kehadiran kaum Cina yang agak ramai.

Antara kupasan yang diberikan ialah tentang keyakinan kepada Pakatan Rakyat khususnya PAS telah berubah di kalangan kaum India dan Cina. Putar belit yang dinyatakan selama ini telah tidak dipercayai oleh dua bangsa tersebut.

Menteri Besar mengupas tentang dasar-dasar kerajaan yang dilaksanakan termasuk mengadakan Takaful kifalah yang memperuntuk RM 1000 kepada warga emas 65 tahun ke atas yang meninggal dunia.

"Adakah dakwaan akan hura hara dan hara huru yang didakwa bila kita menang dan memerintah benar" tanya Menteri besar.

Ir. Nizar juga menyatakan kekesalannya dengan sikap Perak FM yang tidak menyiarkan dan memberi peluang kepada nya untuk bercakap.

Kedua-dua penceramah juga mnegupas tentang kezaliman ISA yang wajib ditolak orang rakyat termasuk di Pulau Pangkor.

Program terakhir ialah pada 30 November YAB Menteri Besar akan menyampaikan Kuliah Subuh di Surau Teluk Gedung yang dijangkakan mendapat sambutan yang menggalakkan dari masyarakat setempat.

Kehlian Kelab Penyokong PAS melebihi 30,000 orang.

Jumlah keahlian Kelab Penyokong PAS sekarang telah melebihi angka 30,000 orang. Jumlah terbanyak ialah dari kaum India sebanyak 58 % dan selebihnya dari Kaum Cina, dan sedikit dari kaum Sikh , Siam dan Iban diSerawak.Demikian kenyataan dari Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong PAS Kebangsaan ,Sdr. Vincent Lee dalam Dialog Bersama komuniti Non-Muslm sempena Kempen Jom sertai Pas anjuran PAS Temerloh pagi ini.

Program yang diadakan di hadapan Pejabat PAS Kawasan Temerloh menampilkan Panel Dialog iaitu Naib Presiden PAS , Ust. Ahmad Awang, Pesuruh jaya PAS Pahang, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, AJK PAS Pusat, Ust. Abdul Ghani Shamsudin, ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim, dan Pengerusi kelab Penyokong PAS Negeri Pahang, N. Balasubramaniam.

Vicent Lee juga menjelaskan tidak ada sebab orang Cina dan India takut kepada PAS kerana PAS lah yang mempunyai pengalaman memerintah yang lama khususnya di Kelantan.

Tegasnya di Kelantan tidak ada halangan kepada orang Cina untuk mengamalkan budaya dan adat mereka masing-masing. Contohnya di Kelantan lah letaknya patung Buddha yang terbesar di Malaysia. Di Jalan kebun Sultan Kota Bharu orang Cina menjual daging “kerbau pendek” dan teh cina dengan terbuka.

“jangan tuan-tuan percaya dengan dakwaan saya kerana Kelantan bukannya jauh dan boleh pergi ke sana untuk melihat sendiri” katanya.

ADUn Titi Serong berceramah di Temerloh Pahang.

TEMERLOH, 29 Nov :- Ceramah Perdana PAS Kawasan Temerloh diadakan dalam keadaan cuaca yang baik menampilkan penceramah terdiri dari Naib Presiden PAS, Ustaz Ahmad Awang, AJK PAS Pusat, Ust. Ghani Shamsuddin, ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim dan Pengerusi Kelab Penyokong PAS Pahang, N. Balasubramaniam.

Ceramah tersebut diadakan di Darul Amin bagi memperjelaskan berbagai isu termasuk keanggotaan Kelab Penyokong PAS dalam parti.

ADUN Titi Serong dalam ceramahnya menjelaskan perkembangan persidangan DUN yang lepas yang telah meluluskan Bajet 2009 serta Usul Mansuh kan ISA.

Menurut Setiausaha Sekateriat Program Pemerkasaan PAS Kawasan Temerloh, Ustaz Fairuz Hisham Nordin, ceramah perdana dibuat bagi mengisi program lawatan kerja pimpinan PAS Pusat melalui Lajnah Permerkasaan PAS Pusat ke Kawasan Temerloh melibatkan pimpinan Kelab Penyokong PAS

Hadir sama dalam program tersebut ialah ADUN Sri Semantan, YB. Syed Hamid bin Syed Muhammad dan YDP Kawasan Temerloh, Ust. Abdul Rahim bin Abd. Latif.