27 Julai 2021

Malaysia rekod 521,923 dos suntikan vaksin pada Isnin

 

Sebanyak 17,839,476 dos vaksin Covid-19 sudah diberikan kepada penduduk di negara ini setakat ini. - Foto Bernama

KUALA LUMPUR - Kadar pemberian vaksin harian negara menerusi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) mencatatkan rekod tertinggi pada Isnin iaitu sebanyak 521,923 dos.

Persoalan mengenai pembatalan darurat dijawab Isnin

 

KUALA LUMPUR - Status pembatalan Ordinan Darurat yang dibangkitkan ahli-ahli Parlimen hanya akan dijawab Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan pada Isnin.

Apabila politik dipisahkan daripada agama

 

APABILA politik dianggap tiada kaitan dengan agama, maka politik dirosakkan, termasuklah ahli politik juga ikut bersama. Inilah yang menjadi penyakit kronik kepada sekularisme dengan segala ideologinya. Sekalipun perubahan atau reformasi dilakukan oleh para pemikir atau golongan yang dinamakan sebagai ahli falsafah dalam kalangan mereka.

Darurat tidak disambung, 6 ordinan darurat dibatalkan

 

Kerajaan memutuskan untuk tidak akan menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk menyambung Proklamasi Darurat yang akan ditamatkan hujung bulan ini.

Usaha pintu belakang Anwar gagal, usul undi tidak percaya buntu

 

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal menggunakan pintu belakang untuk memaksa usul undi tidak percaya pada sidang khas Dewan Rakyat hari ini.

Adakah hanya Parlimen yang boleh tamatkan kuatkuasa ordinan?

 Untuk menjawab soalan ini, perlu dirujuk Fasal (3) Perkara 150 yang menyebut: