01 Disember 2008

Mengapa Serangan Ganas Kerap Berlaku di India

Sejak malam kelmarin, bandar Mumbai, pusat ekonomi di pantai barat India, sekali lagi diselubungi suasana tidak tenteram apabila sekumpulan lelaki bersenjata melancarkan serangan ke atas stesen kereta api, hotel, panggung wayang dan bangunan kerajaan di pusat bandar ini. Sehingga pagi tadi, serangan tersebut telah menyebabkan 132 orang terbunuh, dan lebih 300 orang cedera.

Dua tahun yang lalu, juga berlaku letupan bom, yang meragut lebih 200 nyawa di bandar ini. Namun, serangan kali ini berlainan dengan serangan sebelumnya. Serangan kali ini tidak lagi dilancarkan dengan memasang bom di tempat-tempat tertentu, dan juga tidak semata-mata disasarkan kepada orang awam, sebaliknya, pengganas kali ini menjadikan kawasan tumpuan orang ramai sebagai sasarannya. Antaranya termasuk dua buah hotel berbintang lima yang paling mewah di Mumbai, iaitu Hotel Taj Mahal dan Hotel Oberoi. Pengganas-pengganas yang bertopeng menyerbu masuk ke dalam kedua-dua buah hotel tersebut, dan melepaskan tembakan rambang kepada sesiapa sahaja, termasuk rakyat jelata yang tidak berdosa.

Berdasarkan keadaan ini, jelaslah bahawa serangan ganas kali ini ada sangkut pautnya dengan serangan sebelum ini. Pada 13 September yang lalu, beberapa kejadian letupan bom telah menggegarkan kawasan membeli belah di pusat bandar New Delhi. Sebulan kemudian, kejadian seperti itu berlaku pula di Guwahati, bandar terbesar di Assam., timur laut India. Kejadian tersebut telah mengakibatkan berpuluh-puluh orang terbunuh, dan beberapa orang yang lain cedera. Berdasarkan statistik, sejak awal tahun ini hingga kini, hampir 800 kejadian ganas telah berlaku di negara ini. Angka ini melampaui jumlah kejadian ganas yang berlaku dalam tempoh tiga tahun yang lalu.

Mengenai punca mengapa serangan ganas kerap berlaku di India, ada penganalisis memberi penjelasan seperti yang berikut:

Pertama, perselisihan antara pelbagai kaum dan agama semakin ketara. India merupakan sebuah negara yang berbilang kaum dan agama. Lebih 80% penduduknya menganut agama Hindu. Namun, hampir semua agama di dunia dapat ditemui di negara ini, terutamanya penganut Agama Islam yang menyumbangkan kira-kira 12% daripada jumlah keseluruhan penduduk, yang memiliki kedudukan yang penting di India.

Dalam sejarah India yang menjangkau beberapa ribu tahun itu, kejadian berdarah dapat dikesan dalam sepanjang proses pembangunan sosialnya. Great Britain pernah menjajah keseluruhan subbenua Asia Selatan. Pada masa itu, India sebagai jajahan takluk Britain meliputi negara India sekarang, Pakistan dan Bangladesh. Pemisahan India-Pakistan serta tiga peperangan antara kedua-dua pihak yang didalangi oleh penjajah Britain, telah meruncingkan lagi perselisihan antara agama Hindu dengan Islam di negara ini. Oleh itu, percanggahan antara agama selalu dianggap sebagai penyebab utama yang mengakibatkan pergolakan politik di negara tersebut.

Kedua, jurang perbezaan antara yang kaya dengan yang miskin agak besar. Apabila ketidaksamarataan agihan kekayaan ini dicampur dengan faktor agama dan kaum, serta faktor antarabangsa yang rumit, maka, tercetuslah kegiatan ganas yang bagaikan tidak ada penghujungnya.

Dan ketiga, berdepan dengan situasi keganasan yang kian meruncing kini, tindakan antikeganasan yang diambil oleh kerajaan India seolah-olah tidak berkesan. Inilah satu lagi penyebab utamanya. Beberapa tahun kebelakangan ini, memang ada beberapa buah pertubuhan pelampau yang mendakwa bertanggungjawab terhadap serangan ganas yang berlaku di negara itu. Namun, sehingga kini, badan keselamatan India masih belum dapat menangkap dan menghukum pengganas yang terbabit itu, walau seorang pun.

Perdana Menteri, Manmohan Singh semalam menyatakan bahawa kerajaan akan berusaha meningkatkan kecekapan jabatan polis dan perisikan, dan menubuhkan satu badan penyiasat persekutuan yang berkecekapan tinggi, yang khusus untuk menyiasat kejadian serangan ganas. Orang awam berharap rancangan ini dapat dilaksanakan secepat mungkin.

2,000 Pelancong China yang Terkandas di Thailand Balik ke Tanah Air

Sehingga petang tadi, kira-kira 2,000 orang pelancong China yang terkandas di Thailand balik ke tanah air dengan menaiki kapal terbang carter China.

Syarikat Penerbangan Antarabangsa China dan Syarikat Penerbangan Southern China hari ini masing-masing menghantar sebuah kapal terbang ke Thailand untuk menjemput kira-kira 600 orang pelancong China termasuk pelancong dari Hong Kong, Macau dan Taiwan.

Naib Ketua Setiausaha Majlis Keselamatan Hong Kong hari ini mengumumkan bahawa Syarikat Penerbangan Cathay Pacific akan menghantar sebuah kapal terbang ke Thailand esok untuk menjemput balik kira-kira 380 orang pelancong Hong Kong yang terkandas di negara itu.

Menurut jangkaan, masih terdapat lebih seribu orang pelancong China yang terkandas di Thailand