19 April 2013

Terbukti Pakatan dan PAS hargai wanita

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


KOTA BHARU: Sedang pemimpin wanita BN bersedih dan berdukacita di atas tindakan pemimpin tertinggi mereka tidak mengambil mereka sebagai calon pada PRU nanti, calon wanita Pakatan Rakyat di seluruh negara termasuk Kelantan semakin bertambah.

Bukan hanya mengekalkan calon-calon wanita yang telah mencapai kemenangan sebelum ini, tetapi juga menambah calon baru.

Namun Ketua Wanita MCA Kelantan yang juga bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Ng Yen Yen, Naib Ketua Wanita Umno Malaysia, Datuk Kamilia Ibrahim antara pemimpin tertinggi wanita BN yang tidak dicalonkan pada PRU ini.

Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Negeri Kelantan, Norhasimah Deraman, ketika diminta mengulas berhubung perkara itu menyifatkan Pakatan Rakyat terutama PAS lebih menghargai kaum wanita berbanding Umno dan BN.

Menurutnya, sebagai contoh di Kelantan, dahulu hanya tiga wanita yang dicalonkan iaitu Ustazah Siti Zailah Mohd Yusof, Wan Ubaidah Omar dan Rohani Ibrahim.

“Tetapi kini bekas anggota Dewan Negara yang telah tamat tempohnya selama dua penggal Mumtaz Md Nawi (gambar) juga telah dipilih sebagai calon dan juga  mengekalkan calon yang ada,”ujarnya.

Ianya jelas membuktikan kepada semua siapa yang lebih perihatin terhadap wanita kalau bukan Pakatan Rakyat.

Tambahnya, suasana itu bukan hanya berlaku di Kelantan, sebaliknya di negeri-negeri lain termasuk Johor, Kedah, Perak dengan mengekalkan calon yang sebelumnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru semua kaum wanita di negara ini supaya lebih sedar tentang perjuangan yang dibawa Pakatan Rakyat.

“Seharusnya Pakatan Rakyat yang perlu menjadi pilihan dan bukannya Umno dan BN,”ujarnya.

Harakahdaily/-

Salahlaku profesional calon BN Pandan: Rafizi kemuka bukti esok

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Ekoran dakwaan salahlaku profesional ke atas bakal calon BN di Pandan, Gary Lim, calon PKR di situ akan membuat pendedahan esok.


Rafizi Ramli (gambar), calon PKR Parlimen Pandan dalam kenyataannya berkata, beliau mempunyai beberapa dokumen yang menunjukkan calon BN itu sedang disiasat."Saya akan memberi maklumbalas rasmi mengenai dakwaan salahlaku profesional yang melibatkan calon BN di Pandan (Gary Lim) sejurus selepas proses penamaan calon tamat esok," kata Rafizi dalam kenyataannya.Penamaan calon untuk Parlimen Pandan akan diadakan di Dewan Majlis Perbandaran Ampang Jaya esok."Saya juga akan mengemukakan beberapa dokumen yang mengesahkan bahawa calon BN di Pandan sedang disiasat kerana dipercayai ada salahlaku professional," kata Rafizi lagi.

Harakahdaily/-

PAS dakwa Umno letak calon pernah sabotaj parti

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

Tan Sri Isa Samad pernah digantung keahlian dua tahun setengah kerana terbabit dengan politik wang ketika bertanding jawatan naib presiden Umno 2004.
PETALING JAYA: PAS mempersoalkan tindakan Umno meletakkan calon yang pernah sabotaj parti  itu bertanding dalam pilihan raya umum ke 13 pada 5 Mei depan.

Calon BN parlimen Jempol Tan Sri Isa Samad pernah digantung keahlian dua tahun setengah kerana terbabit dengan politik wang ketika bertanding jawatan naib presiden Umno 2004.
“Rakyat perlu nilai adakah pemimpin seperti ini mereka nak pilih?” kata Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Selain meletakkan calon yang pernah sabotaj kepada parti, umno juga memberi kepercayaan kepada tokoh yang pernah kalah beberapa kali dalam pilihan raya sebelum ini.
Di Kelantan antara mereka ialah Datuk Mansor Salleh di parlimen Tumpat; Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh (Kota Baru); Datuk Awang Adek Hussin (Bachok) dan Tan Sri Annuar Musa (Ketereh).
Di parlimen Pendang, Barisan Nasional meletakkan naib pengerusi persatuan veteran Umno  Datuk Othman Abdul.
Manakala di  Selangor antara calon kitar semula ialah Rozaidah Talib di Ampang; Datuk Yap Pian Hon (Serdang) serta Datuk Dr Rahman Ismail yang akan bertanding di Gombak.
“Adakah mereka tidak ada calon-calon lain selain tokoh yang sudah beberapa kali kecunndang tu?
“Ke mana anak-anak muda Umno dan BN yang sepatutnya di ketengahkan sebagai calon.” tanya Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Menurut beliau lagi, sangat jelas Umno hanya memilih calon yang sealiran dengan mereka iaitu yang pandai merapu.
FMT/-

Parti baru, ramai calon bebas dijangka bertanding di Kedah

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -
ALOR STAR — Penamaan calon bagi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) di Kedah esok dijangka menyaksikan banyak parti akan membuat kemunculan kali pertama, selain ramai calon Bebas.
Ketika ramai yang menjangkakan persaingan sengit antara Barisan Nasional (BN) dengan pakatan rakyat (PR) yang terdiri daripada PAS, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP, muncul parti baharu seperti Parti Kesejahteraan Insan Tanahair (KITA), Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (BERJASA) dan Parti Bersatu Sasa Malaysia (BERSAMA).
Selain itu, beberapa calon Bebas yang terdiri daripada pemimpin dan bekas wakil rakyat pakatan pembangkang juga dijangka membentuk pakatan bebas untuk bertanding pada PRU13 kali ini.
Yang pasti, sehingga kini kawasan yang dijangka paling “meriah” dengan calon ialah Parlimen Kota Star dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bakar Bata.
Bagi Parlimen Alor Star, selain BN yang akan meletakkan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Chor Chee Heung sebagai calon, dan PKR menerusi Gooi Hsiao Leung, BERJASA dan BERSAMA, parti yang diasaskan di Sabah dan kali pertama mahu bertanding di Semenanjung, dijangka meletakkan calon masing-masing.
BERJASA dijangka meletakkan Abdul Fisol Md Isa manakala BERSAMA menurunkan timbalan presidennya bagi Semenanjung Malaysia Jawahar Raja Abdul Wahid.
Bagi DUN Bakar Bata, kawasan yang akan diwakili Pengerusi BN Kedah Datuk Ahmad Bashah, PKR dijangka meletakkan Mohd Eekmal Ahmad manakala Jawahar Raja turut mengumumkan akan bertanding di situ.
DAP sebelum ini dikatakan mahu meletakkan seorang calon Melayu di kerusi itu dan bersedia berdepan dengan PKR, selain beberapa lagi individu yang mahu bertanding sebagai calon Bebas.
BERJASA, yang ditubuhkan pada 1977 sebagai parti alternatif kepada PAS, juga menyatakan hasrat mahu bertanding di Parlimen Padang Serai serta DUN Derga dan Gurun.
Parti KITA pula yang mengumumkan sembilan calon untuk kawasan selatan Kedah serta kawasan ramai masyarakat berketurunan Siam, menyenaraikan tiga calon berketurunan Siam untuk bertanding di Parlimen Pendang serta DUN Sungai Tiang dan DUN Pedu.
Bagi calon Bebas, ramai yang dijangka tertumpu di selatan Kedah, termasuk beberapa Exco kerajaan negeri PAS, yang digugurkan kali ini. – Bernama 

Cukup-cukup sudah...

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

Uncle Brown,

Kami orang kampung tidak mahu warna biru lagi

Mereka masuk kampung kami dengan gembira
Siapa mereka seperti pengembara? Seperti saudara
Kami tidak kenal pun mereka..
Begitulah gerembolan warna biru... bila kempen pilihan raya
Mulalah nampak batang hidungnya
Tapi, hairan kami memang tidak kenal mereka
Mereka hanya datang sekali bila tiba musimnya
Penampilan mereka sama
Berwajah mesra, manis mulut bicara
Mereka berkata pilihlah warna biru kita
Kerana esok kampung ini maju seperti kota

Kami orang kampung bukan seperti orang kota
Kami tahu niat mereka
Kerana mereka hanya muncul musim pilihan raya
Bukan muncul masa musim buah atau musim laut bergelora
Mereka lupa 
Sebenarnya kampung kami maju sejak bertahun lama
Cakap sahaja, semua teknologi kami ada
Kami bukalah pelupa
Kami bukanlah buta huruf tidak pandai membaca
Kerana kami tahu tingkah dan janji mereka
Janji mereka yang dusta

Kami juga rakyat Malaysia
Cukup-cukuplah sudah wahai pengembara
Maaflah saudara
Kami orang kampung punya cita rasa berbeda
Pilihan kami suda nyata
Pakatan Rakyat Harapan Malaysia
Bukan warna biru, tapi berwarna-warni tanda maju jaya

Semporna, Sabah
19 April 2013

900 pengundi bernama 'Fatimah Ismail' ditemui

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


Kedah, Kelantan, Pahang dan Terengganu mempunyai bilangan pengundi yang ramai berkongsi nama yang sama, termasuk 900 bernama 'Fatimah Ismail'.

NONEDaripada jumlah ini, terdapat 14 contoh 'Fatimah Ismail' berkongsi 
tarikh hari lahir yang sama, dan 10 daripadanya juga mempunyai kad pengenalan yang dikeluarkan di negeri yang sama.

"Bayangkan dua orang yang bernama 'Ismail' yang mempunyai anak perempuan mereka dilahirkan pada hari yang sama dan menamakan mereka 'Fatimah', dan ianya di kampung yang sama," kata penolong penyelidik Projek Analisis Daftar Pemilih Malaysia (Merap), Lee Wee Tak.

NONESebagai perbandingan, beliau berkata, negeri-negeri lain seperti Perak 
dan Negeri Sembilan dan mempunyai bilangan yang kurang pengundi dengan nama yang sama.

Nama pengundi yang paling popular di Perak adalah 'Fatimah Ahmad' dengan hanya 55 kes, sebagai contoh, berbanding dengan 412 'Fatimah Ismail' di Kedah.

Malah apabila Merap cuba mengurangkan kebetulan itu dengan mencari NONEsekurang-kurangnya tiga padanan nama dan tarikh lahir, Lee berkata, beliau masih ada 263 pengundi di seluruh Malaysia yang memenuhi kriteria itu.

Dalam kebanyakan kes, pengundi ini nampaknya tinggal berdekatan 
dengan satu sama lain, tetapi kira-kira dua pertiga daripada mereka mempunyai alamat yang tidak lengkap.

Mendahuluinya ialah Kedah dengan 50 pengundi, Perak (41), Kelantan (21), dan Kedah (26).

NONEDalam satu contoh, katanya, terdapat tiga pengundi bernama 'Ab 
Rapar Awang' berkongsi  tarikh hari jadi yang sama pada 15 Julai 1949. Dua daripada mereka mendaftar untuk mengundi di parlimen Indera Mahkota, manakala seorang lagi mengundi di kawasan berjiran Paya Besar.

Sementara itu, Sabah dan Sarawak mempunyai jumlah tertinggi pengundi berusia lebih 100 - masing-masing 1,062 dan 475 orang.

Malaysiakini/-

DAP putuskan guna logo PAS, PKR dalam PRU

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


Pengerusi DAP Karpal Singh berkata, calon-calon mereka akan bertanding menggunakan logo PAS di Semenanjung Malaysia dan PKR di Sabah dan Sarawak dalam pilihan raya umum 5 Mei ini.

Katanya, keputusan itu diambil kerana sehingga jam 3 petang ini - tarikh akhir yang ditetapkan DAP - mereka tidak mendapat sebarang respon penarikan balik surat penggantungan jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) parti itu daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS).

pakatan convention 191209 karpal with nik azizKarpal juga berkata tiada tanda-tanda surat itu akan tiba.

"Ekoran itu, kami akan teruskan apa yang diputuskan semalam dan bertanding bawah lambang PAS di Semenanjung dan PKR di Sabah dan Sarawak," katanya ketika dihubungi.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali ketika dihubungi juga mengesahkan DAP akan menggunakan logo parti Islam itu di semenanjung.

Karpal sebelum ini meminta ROS menarik balik surat bertarikh 17 April sebelum jam 3 petang hari ini dan tidak akan memfailkan permohonan untuk mencabar keputusan ROS itu.

Surat itu dihantar ekoran dakwaan berlaku kesilapan teknikal dalam pemilihan parti tu tahun lepas.

Tindakan itu diambil walaupun Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mengesahkan bahawa DAP masih boleh untuk bertanding walaupun tanpa pengiktirafan ROS.

"Saya telah tandatangan semua watikah untuk calon DAP (bertanding di semenanjung)," kata Mustafa sambil menyifatkan langkah itu sebagai "bersejarah" untuk PAS.

Malaysiakini/-

Guru-guru diarah iringi calon BN esok

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


KOTA BHARU: Setiap sekolah di kawasan parlimen Kota Bharu diarah menghantar sekurang-kurang 10 guru bagi mengiringi calon BN pada penamaan calon esok.

(Guru sepatutnya mengajar tetapi dipaksa mengiringi calon BN esok)

Difahamkan arahan lisan daripada Pejabat Pelajaran Daerah Kota Bharu diterima supaya setiap sekolah memberi sokongan kepada calon BN.

Beberapa guru mendakwa arahan itu dibuat tanpa surat bagi membantu calon BN di Dun Bunut Payong, bekas pegawai di PPD terbabit, Mohd Fakhurazi Abdul Rahim.

Kata mereka ada sekolah diarah meminta guru-guru memakai baju berwarna merah ketika datang pada perarakan calon BN.

“Kami guru-guru dipaksa mengambil tugas ketua cawangan Umno kebelakangan ini. Kalau dahulu hanya guru Kafa yang sering menjadi alat politik.

“Sekarang guru agama dan JQAF pula menjadi mangsa. Setiap sekolah ada guru dilantik sebagai penghubung dengan calon BN,” katanya di sini.

Seorang lagi guru berkata, dua minggu lepas semua guru agama yang mengajar di kawasan parlimen Kota Bharu diarah hadir pada perjumpaan dengan Ketua Bahagian Umno, Datuk Mohd Fatmi Che Salleh di bangunan Umno.

Katanya, guru-guru yang hadir diminta menandatangani kedatangan pada program yang diadakan pada hari Sabtu.

Menurutnya sehingga sekarang lebih 10 kali guru-guru dikerah hadir pada program Umno bagi mendengar amanat disampaikan pemimpin Umno.

Lebih setahun lalu Harakah membongkar sindiket memindahkan tempat mengundi guru-guru Kafa yang mengajar di sekitar parlimen Kota Bharu ke Dun Bunut Payong.

“Calon BN di Bunut Payong sepenuhnya bergantung harap dengan pengundi dalam kalangan guru. Dengan memaksa guru-guru hadir pada program Umno pemimpin itu bermimpi dia mendapat sokongan ramai,” katanya.

Bekas guru Kafa pula memberitahu beliau dan rakan-rakan sering menjadi mangsa apabila dikerah hadir pada setiap program anjuran Umno.

Difahamkan juga sekolah di kawasan parlimen Kota Bharu diarah mengadakan jamuan dengan menjemput penduduk sekitar datang mendengar ucapan pemimpin Umno.

Seorang bapa mendakwa pada program jamuan yang dihadiri pemimpin Umno di sebuah sekolah di sini baru-baru ini tidak ramai penduduk tempatan datang.

Harakahdaily/-

Husam: Dap boleh guna lambang Pas

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


Pengerusi Jawatankuasa, Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Datuk Husam Musa

Datuk Husam Musa
PUTRAJAYA -  Pas mengalu-alukan rakan sekutunya,  DAP menggunakan lambangnya pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa berkata, partinya terbuka sekiranya  Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) menghalang DAP menggunakan lambang sendiri.

"DAP boleh guna lambang Pas pada PRU13 ini sekiranya RoS tidak membenarkan parti demokrat itu menggunakan lambang sendiri.

"Penggunaan lambang Pas ini secara tidak langsung menampilkan kesatuan dalam dalam Pakatan Rakyat (PR)," katanya ketika sidang media hari ini.

Sebelum ini, RoS tidak mengiktiraf ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP yang dilantik dalam pemilihan pada 15 Disember lalu ekoran pertikaian yang berlaku selagi siasatan masih berjalan.

Ini susulan daripada ROS tidak berpuas hati mengenai pelantikan ahli CEC dengan betul berdasarkan penyata barisan pemegang jawatan yang dikemukakan oleh DAP.

Mengulas perkara sama, Husam yang akan bertanding kerusi Parlimen Putrajaya berkata,  beliau juga hairan dengan tindakan RoS yang menghalang DAP menggunakan logo parti itu sedangkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyatakan parti itu tidak berhadapan masalah dan boleh bertanding dalam pilihan raya ini.

Sementara itu, pada majlis sama Husam turut mencadangkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkenaan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) agar menggunakan tanah milik kerajaan agar harga jualan rumah dikurangkan kepada RM 100,000.

"Saya turut cadangkan penggunaan teknologi baru dalam sistem pembinaan kerana kaedah ini bukan sahaja menjimatkan kos tetapi juga masa hampir 50 peratus daripada tempoh pembinaan konvensional." katanya.

Selain itu, beliau turut mengemukakan isu perbezaan gaji kakitangan penjara dibandingkan dengan polis.

"Isunya, saya mencadangkan kajian untuk menyelaraskan semula gaji kakitangan penjara mengikut gaji polis.

"Memandangkan Putrajaya merupakan pusat pentadbiran negara yang dihuni penjawat awam, saya sangat menitikberatkan rungutan guru-guru yang berdepan bebanan kerja yang banyak," katanya.

Menurut beliau, sekiranya PR berjaya merampas Putrajaya perubahan yang bakal dibawa ialah mewujudkan sistem persekolahan satu sesi untuk semua sekolah, mengecilkan nisbah guru dan murid, mewujudkan jawatan pembantu pembantu guru dan peruntukan penyelenggaraan kemudahan.

Sinar/-

Muka baru mantapkan kepimpinan Pakatan Selangor

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -SHAH ALAM: Pakatan Rakyat Selangor menampilkan ramai muka baru bagi kerusi Dewan Undangan Negeri dan juga kawasan Parlimen bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Penampilan muka baru ini turut melibatkan perubahan kawasan yang bertanding yang melibatkan calon dari PAS, PKR serta DAP.

Senarai tersebut diumumkan ketika program pengistiharan calon PRU13 dan pelancaran manifesto Pakatan Rakyat di Dataran Kemerdekaan Shah Alam semalam.

Daripada senarai tersebut dua orang exco dalam kerajaan sementara Selangor yang mewakili DAP tidak disenaraikan iaitu Teresa Kok dan Ronnie Liu yang bertanding di Dun Kinrara dan Pandamaran sebelum ini.

Percaturan menampilkan muka-muka baru ini adalah bagi memantapkan lagi kepimpinan dan kebertanggungjawaban terhadap penduduk Selangor pada masa yang akan datang, tinjauan mendapati rata-rata rakyat Selangor berkeyakinan dengan penampilan muka baru yang dapat memberi perubahan serta keyakinan rakyat untuk terus memilih Pakatan Rakyat memerintah bagi penggal kedua.

Antara kerusi yang menjadi tumpuan pada PRU13 nanti melibatkan kerusi Shah Alam yang diwakili Timbalan Pesuruhjaya III PAS Selangor, Khalid Samad yang akan menentang calon BN, Datuk Zulkifli Noordin yang sebelum ini menjadi calon Bebas setelah keluar dari PKR. 

Selain itu juga Parlimen Sepang turut dilihat sebagai kerusi panas apabila PAS meletakkan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohamed Hanipa Maidin yang dipindahkan dari kerusi Parlimen Tanjung Karang, yang akan menentang Datuk Seri Ir. Mohd Zin Mohamed dari BN.

Bagi kerusi PKR, bekas pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabanga Malaysia (UIAM), Prof Dr Abdul Aziz Bari yang pertama kali turun sebagai calon akan bertanding di Parlimen Sabak Bernam yang bertemu dengan Mohd Fasiah Mohd Fakeh dari BN.

Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli yang bertanding di Parlimen Pandan juga menjadi kerusi tumpuan apabila menentang calon BN, Gary Lim Chin Yee yang sebelum ini kerusi tersebut disandang oleh Datuk Ong Tee Keat (BN), namun beliau tidak dicalonkan untuk PRU13. 

Menurut sumber-sumber mengatakan Ong Tee Keat akan bertanding di atas tiket Bebas bagi mempertahankan kerusi tersebut.

Sementara itu kerusi tumpuan juga turut melibatkan, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid ibrahim yang berpindah dari Ijok dan bertanding di Pelabuhan Klang bagi merampas kembali kerusi calon Bebas, yang kali ini bertembung dengan Datut Nasaruddin Md Zin dari BN.

PAS menampilkan muka baru di antaranya, Wahid Rais (Dun Sungai Air Tawar), Muhamad Idris Ahmad (Dun Hulu Bernam), Mohamad Judi Sarjo (Dun Sungai Burong),  Muhmmad Rashid Muhmmad Kassim (Dun Jeram), Zaidy Abdul Talib (Dun Taman Tampler), Hasbullah Mohd Ridzuan (Dun Gombak Setia), Razaly Hassan (Dun Dusun Tua), Mohd Shafie Ngah (Dun Bangi), Noor Hanim Ismail (Dun Sri Serdang) dan Mohd Khairuddin Othman (Dun Paya Jaras), 

Sementara itu, DAP banyak memperkenal muka baharu di peringkat Dun iaitu Tiew Way Keng (Dun Teratai), R. Rajiv (Dun Bukit Gasing), Ng Tien Chee (Dun Balakong), Yeo Bee Yin (Dun Damansara Utama), V.Ganabatirau (Dun Kota Alam Shah) dan Loh Chee Heng (Dun Teluk Datuk)

PKR pula memperkenal calon baru di peringkat Dun seperti Borhan Aman Shah (Dun Dengkil), Lee Chin Cheh Dun (Kajang), Dr Daroyah Alwi (Dun Sementa), Hamidi A Hassan (Dun Semenyih), Tengku Maraziyah Tengku Sulaiman (dun Kuang), K.Ramachandran (Dun Batang Kali) dan Dr Idris Ahmad (Dun Ijok). 

Senarai penuh calon-calon yang bertanding mengikut Parlimen dan Dun :

P092 Sabak Bernam - Prof Dr Abdul Aziz Bari (PKR)
N01 Sungai Ait Tawar - Wahid Rais (PAS)
N02 Sabak - Sallehen Mukhyi (PAS)

P092 Sungai Besar - Mohamed Salleh M Husin (PAS)
N03 Sungai Panjang - Mohd Fadzlin Taslimin (PAS)
N04 Sekinchan - Dr Ng Suee Lim (DAP)

P093 Hulu Selangor - Khalid Jaafar (PKR)
N05 Hulu Bernam - Muhamad Idris Ahmad (PAS)
N06 Kuala Kubu Baharu - Lee Kee hiong (DAP)
N07 Batang Kali - Ramachandran a/l Kandasamy (PKR)

P095 Tanjong Karang - Mohamad Rashdi Deraman (PAS)
N08 Sungai Burong - Mohamad Judi Sarjo (PAS)
N09 Permatang - Mohd Yahya Mat Sahri (PKR)

P096 Kuala Selangor - Dr Dzulkefly Ahmad (PAS)
N10 Bukit Melawati - Manikarasagam a/l Sundaram (PKR)
N11 Ijok - Dr Idris Ahmad (PKR)
N12 Jeram - Muhammad Rashid Muhammad Kassim (PAS)

P097 Selayang - William Leong Jee Kee (PKR)
N03 Kuang - Tengku Maraziyah Tengku Sulaiman (PKR)
N14 Rawang - Gan Pei Nei (PKR)
N15 Taman Templer - Zaidy Abdul Talib (PAS)

P098 Gombak - Mohamed Azmin Ali (PKR)
N16 Batu Cave - Amirudin Shari (PKR)
N17 Gombak Setia - Hasbullah Mohd Ridzwan (PAS)
N18 Hulu Klang - Saari Sungib (PAS)

P099 Ampang - Zuraida Kamaruddin (PKR)
N19 Bukit Antarabangsa - Mohamed Azmin Ali (PKR)
N20 Lembah Jaya - Khasim Abdul Aziz (PAS)

P100 Pandan - Mohd Rafizi Ramli (PKR)
N21 Cempaka - Iskandar Abdul Samad (PAS)
N22 Teratai - Tiew Way keng (DAP)

P101 Hulu Langat - Dr Che Roslo Che Mat (PAS)
N23 Dusun Tua - Razaly Hassan (PAS)
N24 Semenyih - Hamidi A Hassan (PKR)
N25 Kajang - Lee Chin Cheh (PKR)

P102 Serdang - Dr Ong Kian ming (DAP)
N26 Bangi - Mohd Shafie Ngah (PAS)
N27 Balakong - Ng Tien Chee (DAP)
N28 Seri Kembangan - Ean Yon Hian Wah (DAP)

P103 Puchong - Gobind Singh deo (DAP)
N29 Sri Serdang - Noor Hanim Ismail (PAS)
N30 Kinrara - Ng Sze Han (DAP)

P104 Kelana Jaya - Wong Chen (PKR)
N31 Subang Jaya - Hannah Yeoh Jseow Suan (DAP)
N32 Seri Setia - Nik Nazmi Bik Ahmad

P105 Petaling Jaya Selatan - Hee Loy Sian (PKR)
N33 Taman Medan - Haniza Mohamad Talha (PKR)
N34 Bukit Gasing - Rajiv a/l Rishyakaran

P106 Petaling Jaya Utara - Tony Pua Kiam Wee (DAP)
N35 Kampung Tunku - Lau Weng San (DAP)
N36 Damansara Utara - Yeo bee Yin (DAP)

P107 Subang - Sivarasa a/l K.Rasiah (PKR)
N37 Bukit Lanjan - Elizebeth Wong (PKR)
N38 Paya Jaras - Mohd Khairuddin Othman (PAS)

P108 Shah Alam - Khalid Samad (PAS)
N40 Kota Anggerik - Dr Yaakob Sapari (PKR)
N41 Batu Tiga - Rodziah Ismail (PKR)

P109 Kapar - G.Manivannan a/l Gowindasamy (PKR)
N42 Meru - Dr Abd Rani Osman (PAS)
N43 Sementa - Dr Daroyah Alwi (PKR)
N44 Sungai Pinang - Teng Chang Khim (DAP)
N45 Selat Kelang - Halimah Ali (PAS)

P110 Klang - Charles Anthony Santiago (DAP)
N46 Pelabuhan Klang - Tan Sri Khalid Ibrahim (PKR)
N47 Pandamaran - Tan Pok Shyong (DAP)
N48 Kota Alam Shah - V. Ganabatirau (DAP)

P111 Kota Raja - Siti Mariah Mahmud (PAS)
N49 Seri Andalas - Dr. Xavier Jayakumar (PKR)
N50 Seri Muda - shuhaimi Shafiei (PKR)

P112 Kuala Langat - Abdullah Sani Abdul Hamid (PKR)
N51 Sijangkang - Ahmad Yunus Hairi (PAS)
N52 Teluk Datuk - Loh Chen Heng (DAP)
N53 Morib - Hasnul Baharuddin (PAS)

P113 Sepang - Muhamed Hanipa Maidin (PAS)
N54 Tanjong Sepat - Mohd Haslin Hassan (PAS)
N55 Dengkil - Borhan Aman Shah (PKR)
N56 Sungai Pelek - Lai Ngok Lan (DAP)

Harakahdaily/-

BN Negeri Sembilan umum calon baru Dun Johol

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


SEREMBAN - Ahli perniagaan Abu Samah Mahat diumumkan sebagai calon baru Barisan Nasional (BN) di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Johol, menggantikan calon sebelum ini Fadzil Abu Kassim yang menarik diri.
   
Pengumuman dibuat Pengerusi BN Negeri Datuk Seri Mohamad Hasan hari ini yang turut menyerahkan watikah calon kepada Abu Samah, 61, pada kira-kira 10.30 pagi ini di kediaman rasmi Menteri Besar.
   
Selasa lepas, Mohamad semasa mengumumkan senarai calon BN yang akan bertanding pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) di Negeri Sembilan menamakan Fadzil sebagai calon BN bagi DUN Johol.
   
"Fadzil telah hubungi saya...beliau menyatakan hasrat untuk tarik diri dalam PRU13. Ini satu contoh keperibadian baik dan semangat untuk lihat supaya parti didahulukan," kata Mohamad.
   
Susulan daripada itu, Menteri Besar berkata beliau telah menerima hasrat Fadzil dan menghubungi Ketua Umno Bahagian Kuala Pilah Datuk Ismail Lasim untuk memberikan senarai nama calon lain untuk dibawa ke peringkat pucuk pimpinan parti.

Senarai nama itu telah dikemukakan kepada Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak yang kemudian memutuskan Abu Samah sebagai calon pengganti di DUN Johol yang berada di bawah Parlimen Kuala Pilah, katanya.
   
Mengulas mengenai calon pengganti itu, Mohamad berkata Abu Samah yang juga pesara kerajaan bukanlah orang baru dalam arena politik dan amat dikenali serta diterima ramai terutama dalam kawasan Johol.
   
"Pilihan itu amat tepat dan saya yakin pencalonan beliau (Abu Samah) tidak akan mendapat apa-apa tentangan daripada penduduk setempat," katanya. - Bernama

Pembubaran parlimen tidak sah, dakwa bekas pegawai kanan polis

8 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


Datuk Seri Najib Tun Razak tidak mempunyai kuasa untuk menasihatkan Yang Di-Pertuan Agong bagi membubarkan parlimen
PETALING JAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak tidak mempunyai kuasa untuk menasihatkan Yang Di-Pertuan Agong bagi membubarkan parlimen.

Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim berkata,  sepatutnya parlimen terbubar sendiri pada 28 April ini.
Beliau berkata, berikutan itu penamaan calon yang dijadualkan esok dan mengundi pada 5.Mei hendaklah ditunda kepada satu tarikh lain dalam tempoh 60 hari selepas 28 April.
Beliau mendakwa, Najib tidak mempunyai kuasa untuk melaksanakan jawatannya sebagai Perdana Menteri.
Dalam bulan November 2011 beliau telah membawa kepengetahuan Ketua Polis Negara dan Menteri Dalam Negeri secara bertulis berkaitan pembikinan afidavit palsu oleh Najib yang sekali gus mencetuskan persoalan kesahihan upacara majlis angkat sumpah jawatan beliau sebagai Perdana Menteri ke-6, pada 3 April 2009.
Mat Zain berkata, beliau telah mengemukakan beberapa lagi surat terbuka berkaitan persoalan kesahan majlis angkat sumpahyang turut disalinkan kepada Najib, Ketua Setiausaha Negara, Peguam Negara, Pengerusi SPR dan lain-lain pihak berkuasa.
`Afidavit palsu’
“Perkara Najib mengangkat sumpah tidak mengikut sepertimana peruntukan Perlembagaan dan perkara beliau mengikrarkan afidavit yang boleh dibuktikan sebagai palsu, bukan lagi perkara rahsia, bahkan telah diketahui umum dan pihak berkuasa sejak November 2011.
“Sepatutnya Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein telah membawa maklumat perkara pembikinan affidavit palsu oleh PM ini kepada kabinet dan merujukkan perkara kesahan angkat sumpah PM ke-6 kepada Mahkamah Persekutuan sejak akhir 2011 lagi,” katanya dalam surat terbuka kepada Pengerusi SPR, Tan Sri Aziz Mohd Yusof.
Mat Zain berkata demikian dipercayai mengulas keputusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) Pertubuhan (ROS) tidak mengiktiraf jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) DAP.
Beliau mempersoalkan jika pengaduan berkaitan pemilihan parti DAP yang dibuat kepada ROS dan Menteri Dalam Negeri, berkaitan perkara yang berlaku dalam bulan Disember 2012, boleh diberi keputusan kelmarin, mengapa pula persoalan perkara yang lebih penting mengenai Perdana Menteri dan negara, yang dikemukakan pada bulan November 2011 kepada KPN dan Menteri Dalam Negeri, tidak mereka hiraukan.
“Bukankah Hishammuddin ,Menteri Dalam Negeri yang mengawal ROS dan Polis ketika pengaduan dibuat adalah orang yang sama?” tanyanya..
Patut bawa ke kabinet
Sepatutnya Hishammuddin telah membawa maklumat perkara pembikinan afidavit palsu oleh Perdana Menteri  ini kepada kabinet dan merujukkan perkara kesahihan angkat sumpah PM ke-6 kepada Mahkamah Persekutuan sejak akhir 2011 lagi.
Rakyat berhak untuk mendesak kerajaan supaya menunjukkan sikap bertanggung jawab untuk menjelaskan kepada rakyat secara terbuka hasil penyiasatan, khasnya mengenai persoalan kesahihan Najib melaksanakan fungsi jawatan Perdana Menteri Malaysia ke-6, berdasarkan aduan yang telah dikemukakan kepada kerajaan itu.
Menurut Mat Zain lagi, bagi Pengerusi SPR pula, sekiranya beliau mampu memberikan respon serta merta mengenai surat ROS kepada DAP itu, maka beliau seharusnya mampu menjawab persoalan bertulis yang diemail kepada beliau pada 15 April lalu mengenai sama ada PM patut  menggunakan nama Mohd.Najib sepertimana terdapat dalam daftar pemilih ataupun Najib sahaja, seperti yang PM ikrarkan dalam afidavit beliau, ketika mengisi borang penamaan calon.
“SPR perlu merujuk perkara ini dahulu kepada mahkamah yang telah menerima dan membuat sesuatu keptutusan kehakiman berkaitan dengan affidavit yang dikrarkan oleh PM itu,” katanya..
Ataupun, SPR  menolak borang pencalonan Najib bersandarkan butir peribadi beliau yang mengelirukan atau lain-lain jawapan yang munasabah, kata Mat Zain.
FMT/-