18 Disember 2008

CERAMAH UMUM ISU SEMASA.

ISU NEGERI KEDAH DAN ISU NEGERI PERAK
YB IR. HAJI AMIRUDDIN BIN HAMZAH
(Exco Kerajaan Negeri Kedah)
YB DRS. KHALIL IDHAM LIM ABDULLAH
(ADUN Titi Serong)

Tarikh : 20 Disember 2008 ( Sabtu )
Masa : 9.30 Malam
Tempat : Pekan Bagan Tiang

Semua dijemput hadir

Mahalnya kasut yang dilempar kepada Bush .

Dilaporkan Kasut yang dilemparkan kepada Bush oleh wartawan Iraq, Muntazer mencecah harga US$ 100,000.

Dalam perkembangan berkaitan beberapa siri tunjuk perasaan telah diadakan oleh rakyat Iraq yang menganggap dia sebagai wira dengan dua lemparan kasut yang hampir kena kepala Bush. Mereka menuntut pihak berkuasa Iraq melepaskan Muntazer, sambil melaungkan anti Amerika dan memuji Muntazer sebagai wira serta membakar bendera Amerika . Beberapa orang mengangkat kasut senagai lambang "penghinaan" terbaru kepada Bush.

Mengenai pembebasan Muntazer Rumah Putih berkata, terpulang kepada pemimpin Iraq untuk menghukum wartawan tv negara itu yang melempar kasut ke arah Presiden George W Bush pada lawatannya ke Baghdad, kelmarin.

"Presiden percaya Iraq sebagai negara berdaulat dan demokrasi mereka mempunyai undang-undang untuk diikuti," kata jurucakapnya, Dana Perino.

Muntazer al-Zeidi, 29, dianggap 'hero' oleh dunia Arab selepas insiden melemparkan kasutnya ke arah Bush ketika mengadakan sidang akhbar sempena lawatan perpisahannya ke Iraq, Ahad lalu.

Al-Zeidi yang melompat dengan berteriak 'anjing' kepada Bush sebelum melamparkan kasut kepada pemimpin Amerika itu.

Kerajaan Iraq dalam reaksinya menyifatkan al-Zeidi sebagai 'amat memalukan' dan meminta majikannya yang berpangkalan di Mesir agar memohon maaf.

Abang Zeidi, Durgham berkata, Zeidi dibawa ke hospital Baghdad dengan tangan, mata dan kakinya patah serta luka akibat dipukul anggota pengawal keselamatan Bush.

Ada lagi skim cepat kaya !

Sekian lama negara kita tidak habis dengan cerita skim cepat kaya. Suatu masa ia tumbuh seperti cendawan memenuhi citarasa penduduk yang mudah tertipu dengan berbagai janji dan muslihat.

Hari ini tiga koperasi, dua daripadanya berpangkalan di Kuala Lumpur dan satu lagi di Kelantan, diserbu semalam kerana dikenal pasti menjalankan aktiviti pelaburan bercirikan skim cepat kaya.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar, berkata dalam serbuan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) bersama-sama Bank Negara Malaysia (BNM) itu didapati jumlah pelaburan bagi ketiga-tiga koperasi itu dianggarkan bernilai RM80 juta dengan kira-kira 5,000 keanggotaan.

"Koperasi ini menjalankan skim pelaburan yang dikenali dengan Skim Simpanan Khas Al-Mudharabah dan Skim Usahawan Ternakan yang menawarkan pulangan lumayan antara lapan peratus hingga 12 peratus sebulan.


"Mereka juga menggunakan pelbagai cara untuk memperdayakan pelabur menyertai skim ini, termasuk mendakwa melaksanakan projek seperti pembekalan alat ganti kapal, ternakan lembu, penanaman rumpai laut, penangkapan ikan laut dalam dan pembekalan barangan pengguna," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis penyempurnaan kerjasama antara MECD dengan Kementerian Pengajian Tinggi, di sini hari ini.

Noh berkata tindakan koperasi mengutip pelaburan bercirikan skim cepat kaya adalah satu kesalahan mengikut Akta Koperasi 1993, justeru ketiga-tiga koperasi itu digantung daripada sebarang aktiviti manakala akaunnya dibekukan untuk siasatan lanjut.

"Jika ada kes maka mereka akan didakwa di mahkamah," katanya.

Selain itu saya ditemui oleh beberapa teman akrab yang memaklumkan sebuah syarikat yang membuka pelaburan untuk projek jati emas yang juga mirip kepada skim cepat kaya. Dengarnya syarikat yang juga berpengkalan itu sudah gulung tikar dan diserbu oleh pelaburnya dari seluruh negara.

Setakatini ramai yang merungut kerana syarikat itu telah cabutlari.

Persoalannya kenapa masiah ada rakyat Malaysia yang belum serik jatuh dalam satu lubang yang sama? Adakah mereka lupa kepada peringatan Tuhan dan RasulNya kepada hamba-hambanya yang beriman.

Islam agama nasihat.

Allah telah mengunci mati hati dan pendengaran mereka, dan penglihatan mereka ditutup. Dan bagi mereka siksa yang amat berat” (QS. Al-Baqarah: 7).

Islam adalah agama nasihat, sabda Rasulullah SAW. Kerana itu, setiap manusia sangat dianjurkan untuk sentiasa memilih isi nasihat yang baik dan menggunakan cara penyampaian yang baik . Sekali lagi ini menunjukkan Islam adalah agama yang menjunjung tinggi keyakinan bahwa nasihat bukan hanya berpeluang besar dalam mencegah orang untuk melakukan kemungkaran, tetapi juga berpeluang memperbaiki perangai manusia yang telah rosak.

Nasihat diumpamakan perahan kepada santan kelapa, yang diambil hanya santan atau kebaikan sahaja. Kerana itu mendengar nasihat berarti mendapatkan kebaikan dari ucapan seseorang, oleh itu wajarlah nasihat hanya didengar dari yang ahlinya bagi memastikan yang diperolihi adalah "mutiara" bagi penyuluh jalan hidup. Seterusnya mencapai kemulian yang diharapkan.

Sabda Rasulullah . “Tolonglah saudaramu yang melakukan kezaliman dan yang dizalimi”. Lalu, salah seorang bertanya, “Wahai Rasulullah, tentu saya akan menolongnya jika dia seorang yang dizalimi, lalu bagaimana saya menolongnya jika ia melakukan kezaliman?” Rasulullah menjawab, “Kamu menahannya atau menghalanginya dari kezaliman, maka hal itu adalah cara untuk menolongnya” (HR Bukhari).

Cara yang paling baik untuk menahan seseorang dari melakukan kejahatan tentunya dengan memberi nasihat. Cara itu bukan hanya boleh menumbuhkan benih cinta dan kasih sayang antara pihak yang dinasihati dengan pihak pemberi nasihat. Tetapi juga mencegah timbulnya rasa sakit hati bagi orang yang terlanjur melakukan kezaliman.

Namun begitu harus diingat kadangkala nasihat secara keras dan nasihat dengan lembut tidak mampu mencegah seseorang dari melakukan kejahatan atau memperbaiki kerosakan perangainya. Ini disebabkan mereka itu tergolong dalam kelompok yang disebutkan dalam Al-Quran, seperti ayat diatas iaitu sebahagian manusia yang sudah ditutup rapat hati, telinga, dan matanya.