03 Ogos 2011

PR Tak Akan Contohi Umno-BN - Anwar

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

SHAH ALAM 3 OGOS: Pakatan Rakyat tidak berhasrat untuk mengambil pendekatan sama dengan kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) dalam cadangan Belanjawan 2012 yang bakal dibentangkan gagasan itu Oktober nanti.

Ketua Umum yang juga Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin tawaran RM100 ribu kepada setiap ahli parlimen Umno-BN menjelang pilihan raya umum akan datang tidak akan mengubah pendirian rakyat dalam menuntut sistem yang lebih telus.

"Setakat ini kita akan terus dengan kerja kita. Kita tidak akan terbawa-bawa dengan pendekatan Umno-BN. Mereka sudah belanja kepada ahli parlimen berjuta, RM100 ribu tidak akan mengubah sikap pengundi kerana mood sekarang adalah untuk merubah sistem yang rasuah," kata beliau selepas mempengerusikan rundingan ekonomi Buku Jingga di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri, semalam.

Mesyuarat yang turut disertai pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat, penganalisis ekonomi dan akademik, sektor swasta, wakil kesatuan pekerja dan persatuan pengguna itu tadi memberi jaminan bahawa belanjawan yang dicadangkan itu nanti mampu meringankan beban rakyat.

Antara lain jelas Anwar, belanjawan yang akan dibentangkan itu secara khusus akan meningkatkan keupayaan untuk mengasingkan diri dengan sistem monopoli oleh kerajaan Umno-BN.

"Fokus kita lebih banyak kepada dasar nasional kerana ianya Belanjawan 2012 dan belanjawan negara. Secara spesifiknya kita memberitahu bagaimana kita boleh mengurangkan kebergantungan kepada sistem monopoli yang ada sekarang," ujar beliau lagi.

Malah beliau menyifatkan usaha tersebut mampu memberi ruang bagi rakyat untuk menilai keberkesanan pendekatan ekonomi yang akan diunjurkan Pakatan Rakyat berbanding kerajaan Umno-BN.

Menyentuh isu subsidi, Anwar berkata sudah tiba masanya untuk kerajaan menilai pemberian subsidi yang seharusnya diberikan secara langsung kepada rakyat dan bukan diberikan kepada syarikat-syarikat berkepentingan.

Beliau mengambil contoh mekanisma yang disarankan di dalam Buku Jingga mengenai pemberian subsidi kepada konsesi lebuhraya yang dengan sendirinya akan mengurangkan kos pengguna jika ianya diselenggara dengan betul.

tv selangor/-

Hosni Mubarak hadapi tuduhan membunuh

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

KAHERAH: Bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak dibicarakan di mahkamah hari ini atas tuduhan membunuh sekali gus menjadi saat bersejarah buat negara Arab apabila pemimpin jarang dihadapkan ke mahkamah.

Mubarak tiba di Akademi Polis di Kaherah, berdepan tuduhan membunuh dan penyelewengan selepas dibawa dari lapangan terbang tentera Almaza di sini.

Sedutan televisyen menunjukkan ambulans tiba di mahkamah yang dikawal ketat serta kehadiran askar bersenjata.

Kehadiran Mubarak itu adalah yang pertama sejak digulingkan pada 11 Februari lalu. - AFP

Terberak tunggu bayaran wang kebajikan

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 3 Ogos: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) diberitahu terdapat golongan tua yang terkencing dan terberak dalam premis BSN ketika menunggu untuk mengeluarkan wang.

Presidennya, SM Mohamed Idris berkata, pihaknya ketika mengunjungi Bank Simpanan Nasional (BSN) di Jalan Macalister, Pulau Pinang hari ini amat terkejut apabila melihat keadaan kelam kabut di premis bank itu.

“Ketika bertanyakan berkenaan hal itu, pegawai kami difahamkan bahawa setiap minggu pertama pada setiap bulan begitulah keadaannya memandangkan golongan tua, ibu tunggal, orang kelainan upaya (OKU) dan miskin tegar akan membanjiri bank itu dan semua cawangannya di seluruh negara untuk mengeluarkan bayaran kebajikan bulanan mereka,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Menurutnya, ramai daripada penerima itu yang telah berusia dan resah serta terpaksa berdiri dalam barisan sehingga ke pintu masuk bank.

“Pegawai kami diberitahu terdapat keadaan di mana golongan tua terutama sekali mereka yang sakit terkencing dan terberak dalam premis ketika menunggu untuk mengeluarkan wang mereka,” ujarnya.

Sebelum ini, katanya bayaran dilakukan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Bank Simpanan Nasional menjadi bank komuniti yang dilantik untuk menyalurkan bayaran itu.

Menurutnya, BSN cuba untuk mengatasi masalah itu dengan mengeluarkan kad ATM tetapi kebanyakan penerimanya enggan untuk menggunakan kaedah pengeluaran itu kerana ramai mendakwa adalah sukar bagi mereka untuk menggunakan mesin dan ada ketikanya mereka lupa nombor pengenalan diri (PIN).

Keadaan itu, ujarnya boleh dijangkakan kerana mereka sudah berusia dan sering lupa.

“CAP menggesa Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat segera mencari jalan penyelesaian kepada masalah ini dan meminta bank komersial lain agar turut menyediakan perkhidmatan ini,” ujarnya lagi.

Beliau berkata, semua bank mestilah memainkan peranan mereka dalam membantu komuniti memandangkan itulah apa yang dikatakan tanggungjawab sosial korporat (CSR).

harakahdaily/-

Pakatan tuntut PM panggil sidang tergempar Parlimen

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

Anggota parlimen Pakatan Rakyat hari ini menuntut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memanggil sidang tergempar Parlimen untuk membincangkan isu pertukaran status penduduk tetap (PR) kepada warganegara dengan sekelip mata.

Anggota parlimen Kubang Kerian Salahudin Ayub (kanan) berkata mereka akan menghantar surat dalam masa terdekat kerana mendakwa perkara "khianat" itu "mengancam keselamatan dan kedaulatan negara".

"Kami beri masa seminggu kepada perdana menteri untuk menjawabnya," katanya dalam sidang akhbar anggota parlimen Pakatan di pejabat Pakatan di Petaling Jaya hari ini.

Menurut Salahuddin, sidang itu mestilah diadakan dalam bulan Ramadan ini juga.

Turut hadir Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai), setiausaha biro antarabangsa DAP Liew Chin Tong (Bukit Bendera), Pengarah Pilihan Raya Pusat PAS Dr Hatta Ramli (Kuala Krau), dan Timbalan Ketua Muslimat PAS Dr Mariah Mahmud (Kota Raja).

Semalam, Malaysiakini melaporkan, status seorang penduduk tetap yang berjaya didaftar sebagai pengundi bertukar kepada warganegara dalam tempoh empat jam sahaja selepas didedahkan.

Laporan itu mengundang kritikan pelbagai pihak, terutamanya oleh Pemuda PAS yang mendakwa memiliki banyak lagi bukti kes sebegitu berlaku.

Fokus Wilayah, Selangor, Johor

Ditanya tindakan lanjut Pakatan sekiranya desakan itu tidak diendahkan Najib, Salahuddin berkata: "Kami mempunyai beberapa siri tindakan. Tunggu saja."

"Kita akan dedahkan siapa taukenya nanti. Kita ada dokumen (bukti) yang cukup," katanya.

Salahuddin yang juga naib presiden PAS mendedahkan semakan mereka mendapati sehingga kini sejumlah 1,597 kes berhubung perkara itu dikesan di seluruh negara.

"Ia nampaknya terfokus di Wilayah Persekutuan, Selangor dan Johor," dakwanya.

Dalam data yang diedarkannya, Selangor mencatatkan jumlah tertinggi dengan 1,108 kes, diikuti Johor sebanyak 380 kes dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 52 kes.

Salahuddin juga menunjukkan buku tebal kira-kira 2 inci mempunyai pelbagai maklumat berhubung kesalahan pilihan raya yang masih diselidiknya melalui satu pasukan khas PAS.

Mengulas prosedur permohonan warganegara, Salahuddin berkata, mengikut prosedur biasa, ia mengambil masa sehingga lebih 10 tahun.

"Tetapi ini berlaku sekelip masa atas konspirasi pemimpin Umno dan BN," katanya sambil mendakwa Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dipergunakan bagi tujuan itu.

Pendaftaran biometrik pekerja asing

Sementara itu, Nurul Izzah berkata, kegagalan Najib mengambil tindakan akan menggambarkan bahawa beliau sebagai perdana menteri yang tidak berkuasa terhadap beberapa agensi kerajaan berkaitan.

"Sekarang tiada dolak dalih lagi. Najib wajib panggil sidang tergempar (di parlimen)," katanya Nurul Izzah (kiri) lagi.

Sementara Liew pula berkata perdana menteri harus memberikan respons dengan "segera dan serta-merta" terhadap kes itu dan tuntutan Pakatan bagi membuktikan komitmennya terhadap pilihan raya yang bersih dan adil.

"Jika tidak, tiada gunanya kita adakan pilihan raya dengan sistem ini," katanya.

Sementara itu, Dr Hatta pula mengesyaki apa yang berlaku mempunyai kaitan dengan program pemutihan pendatang asing yang sedang berlangsung di seluruh negara yang bermula sejak sebulan lalu.

"Mereka daftar pekerja asing dengan biometrik. Adakah ini mempunyai kaitan? Adakah ini sebabnya data bertukar dalam beberapa jam sahaja," katanya.

Sejak dilaksanakan 13 Julai lepas, dilaporkan 390,404 pekerja asing daripada 26,894 majikan telah mendaftar bawah Program Pendaftaran Biometrik Pekerja Asing yang Sah, manakala pendaftaran pekerja asing tidak sah pula bermula kelmarin.

MALAYSIAKINI/-

Jom Shopping: BN minat tiru Selangor

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

SHAH ALAM, 3 Ogos: Langkah Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor memperkenalkan skim Jom Shoping yang dikhaskan kepada warga emas di seluruh Selangor turut diminati pihak BN sehingga bertindak menirunya.

Menerusi skim Jom Shoping, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor memberikan sumbangan RM100 seorang kepada setiap warga emas rakyat Selangor untuk membantu mereka dari segi kewangan, khususnya untuk membeli belah.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim (gambar) menjelaskan, skim tersebut sememangnya suatu skim yang baik kepada rakyat dan kerajaan dan sejak diperkenalkan sudah banyak warga emas di Selangor yang menerimanya.

Menurut beliau, tujuan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor memperkenalkan skim itu adalah untuk membantu rakyat, manakala untuk melaksanakannya, kerajaan mendapatkan dana khas dengan cara tersendiri.

Katanya, begitu juga dengan skim-skim lain yang diperkenalkan oleh kerajaan Selangor yang juga dilaksanakan dengan dana yang diperolehi dengan cara tersendiri tanpa membabitkan wang rakyat.

"Sekarang Jom Shoping untuk warga emas yang kita perkenalkan itu dah pun ditiru oleh kerajaan BN. Tak apalah kalau kerajaan BN nak tiru perkara baik yang kita buat itu.

"Tapi dalam hal ini, kita nak ingatkan kepada kerajaan BN, janganlah pula guna dana pembayar cukai. Kalau nak tiru kita, buatlah seperti yang kita buat juga dengan tidak menggunakan dana pembayar cukai (dana rakyat)," katanya pada sidang media di pejabat Setiausaha Kerajaan Selangor (SUK), di sini, semalam.

Sebelum itu, beliau bersama Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Ahli Jawankuasa Kerja PAS Pusat yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzullkefly Ahmad, pemimpin PKR dan DAP telah mengadakan rundingan dengan ahli-ahli ekonomi utama di tanah air di tempat yang sama.

Rundingan tersebut diadakan bagi membincangkan pelbagai perkara berkaitan dengan ekonomi, termasuk langkah-langkah untuk mengatasi inflasi di negara ini, di samping mendapatkan pelbagai pandangan untuk digarap oleh Pakatan Rakyat dalam belanjawannya bagi tahun 2011 yang akan dibentangkan Oktober ini.

Pada sidang media bersamanya dengan Datuk Seri Anwar itu, Khalid menjelaskan, belanjawan negeri Selangor yang dibentangkan tahun ini dan tahun-tahun lalu tidak terdapat defisit kerana Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor sendiri sememangnya berusaha mengelakkan dari belanjawan yang mempunyai defisit.

Katanya, kalau defisit, kerajaan Selangor terpaksalah membuat pinjaman dengan Kerajaan Pusat, sedangkan kerajaan Selangor tidak boleh membuat pinjaman dengan Kerajaan Pusat.

"Untuk itu, kita tak perlu pinjam. Apa yang dapat, kita belanja. Begitu juga dengan lebihan RM200 juta dalam belanjawan kita yang lalu, kita akan belanja untuk kepentingan rakyat.

"Hasil-hasil yang kita terima dah kita gunakan. Sekiranya kita memerlukan dana untuk membantu rakyat, kita akan gunakan syarikat-syarikat kita.

"Syarikat yang kendalikan pasir baru-baru ini dah dapat untung RM20 hingga RM40 juta. Kita minta dari syarikat kita ini sedikit sumbangan untuk dana bagi membantu rakyat, termasuk untuk skim Jom Shoping bagi warga emas," katanya.

Tindakan seperti itu, jelas beliau, terpaksa dilakukan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor bagi mengelakkan belanjawan kerajaan negeri mengalami defisit, memandangkan belanjawan tersebut sudah tinggi.

Selain itu, beliau juga menggunakan dana yang diperolehi dari pengumpulan kutipan hutang-hutang yang tidak dibayar dulu bagi melaksanakan skim-skim lain termasuk skim-skim bagi penduduk bandar, luar bandar, golongan wanita, lelaki, belia, remaja, warga emas, pelajar, ibu tunggal dan skim-skim lain yang melibatkan semua golongan.

harakahdaily/-

8TV Mohon Maaf, Iklan Ramadan Berbaur Perkauman

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 3 OGOS : Stesen televisyen 8TV hari ini memohon maaf berhubung iklan Ramadan yang dikeudarakan seketika sebelum ditarik-balik berikutan bidasan pelbagai pihak bahawa ia berbaur perkauman dan membuat stereotaip berdasarkan bangsa.

Sambil memetik ahli falsafah Austria Karl Popper, 8TV cuba berfalsah menjelaskan iklan berbentuk pengumuman perkhidmatan masyarakat (PSA) Ramadan yang disiarkannya itu.

"Seperti ahli falsafah terkenal Austria Karl Popper pernah berkata, “Adalah mustahil bagi bercakap dalam cara yang anda tidak akan disalah-tafsir” - dan ini situasi malang yang berlaku akibat iklan PSA Ramadan 8TV.

“Dengan kesal terdapat salah tafsiran PSA itu yang hanya bertujuan menyampaikan mesej bagi menghormati bulan Ramadan.

“Mesej itu bukan bertujuan menyinggung mana-mana bangsa atau keturunan dalam apa cara sekalipun. Ini adalah kesilapan jujur membabitkan sedikit jenaka yang disalahtafsir dan menjadi kebimbangan sesetengah pihak.

“Sehubungan itu, 8TV menarik balik PSA berkenaan dan memohon maaf atas sebarang ketidak-selesaan atau kesulitan akibat daripada penyiarannya itu,” kata stesen tv berkenaan dalam satu kenyataan.

Pada satu daripada tiga iklan itu, ketiak seorang wanita Cina yang memakai baju tanpa lengan yang ketat dikaburkan apabila dia mengunjungi bazaar Ramadan sambil mendakwa dirinya menjadi tumpuan.

Iklan itu kemudiannya menasihatkan penonton agar tidak berpakaian ketat dan mendedahkan. Mereka juga diingatkan supaya tidak terbawa-bawa dan memahami serta menghormati signifikan Ramadan.

Dalam reaksi terhadap kemarahan orang ramai, CEO 8TV Ahmad Izham Omar dalam tweet meminta penonton supaya 'chill' dan tidak “terlalu banyak berfikir”.

“Chill guys. Don't overthink the ads. It's written, produced and directed by a multi-racial team. If you overanalyse, anything will be bad,” tulisnya.-Malaysiakini

Ketua Pemuda PAS ke Mesir siasat kes pecat pelajar

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

SEPANG, 3 Ogos: Ketua Pemuda PAS, Nasruddin Hassan bersama peguam berlepas ke Mesir bagi menyiasat sendiri kejadian beberapa pelajar Malaysia di buang universiti di sana ekoran menyertai perhimpunan aman Bersih 2.0 9 Julai lalu di sana.

Nasruddin ditemani peguam Mohd Zamri yang juga merupakan Ketua Jabatan Hak Asasi Manusia Dewan Pemuda PAS Pusat untuk mengkaji sendiri kes itu.

(Nasruidn dan Zamri di KLIA sebelum berlepas ke Mesir)

Sebelum ini, dilaporkan dua penuntut Malaysia dipecat dari universiti Al Azhar kononnya kerana menyertai perhimpunan Bersih 2.0 di Kaherah pada 9 Julai lalu.

Namun ramai yang musykil bagaimana universiti Al Azhar boleh membuat tindakan itu sedangkan ratusan ribu lagi rakyat Mesir yang berdemostrasi sehingga menjatuhkan regim Husni Mubarak tetapi tidak diambil tindakan oleh universiti Mesir.

Ekoran itu, ramai yang membuat dakwaan ia berlaku ekoran dari tekanan pihak berkuasa Malaysia melalui kedutaan besarnya di Kaherah.

Ramai pelajar Malaysia yang pulang ke tanah air mula membuat kempen bantahan dengan menganjurkan solat hajat di surau dan masjid yang mereka dijemput untuk menjadi imam solat Terawihnya.

Bagi Nasrudin, Umno menjadikan seluruh agensi-agensi kerajaan yang dibayar gajinya oleh rakyat sebagai 'trooper' Umno dalam merealisasikan amalan demokrasi sempit mereka.

Nasruddin berkata, antara buktinya adalah apabila Umno menggunakan kedutaan dan jabatan penuntut Malaysia di Mesir untuk menyekat serta menghalang kebangkitan pelajar di sana.

Mereka dikenakan tindakan seperti dilucutkan dari pembelajaran serta disenarahitamkan dari segala urusan berkaitan dengan kedutaan hanya kerana menyertai sesuatu aktiviti yang tidak disenangi Umno.

Antara tidakan yang dikenakan adalah dipecat dari universiti, dibuang asrama, disenaraihitamkan oleh kedutaan.

Antara kesalahan mereka hanya kerana menyertai perhimpunan aman Bersih 2.0 di seluruh penempatan rakyat Malaysia di Mesir 9 Julai lalu.

Mereka yang dikenakan tindakan ini tiada hitam putih dan hanya mendapat arahan mulut sahaja pihak universiti.

Sehubungan dengan itu, pihak Dewan Pemuda PAS Pusat mendesak Kerajaan Malaysia menyelesaikan isu ini sebelum rakyat bangkit khususnya penuntut-penuntut agama dan agamawan di seluruh tanah air.

"Pemuda PAS akan menggerakkan seluruh ulama-ulama, muda dan tua, serta penuntut ilmu di seluruh tanah air untuk mendesak kerajaan sekiranya mereka masih berdegil untuk tidak menyelesaikan isu ini. Isu ini juga jelas apabila ada dikalangan pegawai yang bertugas di kedutaan Malaysia di Kaherah merancang dan berniat jahat melalui perbincangan laman sosialnya yang telah digodam oleh individu yang tidak dikenali,"ujar Nasaruddin.

Nasruddin juga turut membidas kenyataan beberapa pimpinan kerajaan Malaysia mengenai dengan kerukunan dan keselesaan rakyat kepada kerajaan semasa.

"Dalam kerajaan membawa imej 1 Malaysia, transformasi politik berlaku, juga mengatakan rakyat sudah kembali kepada Umno dan BN, tapi apabila Bersih 2.0 diadakan, ianya jelas mengambarkan kehadiran rakyat pelbagai kaum yang ramai benar-benar menolak kerajaan serta menyangkal rakyat selesa dengan kerajaan yang memerintah sekarang ini,"kata Nasruddin.

harakahdaily/-

Wikileaks: ISA 2008 halang ahli Umno lompat parti

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

Sebuah kabel diplomatik dari kedutaan Amerika Syarikat yang dibocorkan oleh penulis blog Raja Petra Kamaruddin mendedahkan tahanan tiga individu mengikut Akta Keselamatan Dalam Negara (ISA) pada 2008 telah menghentikan ahli parlimen Umno daripada berpaling tadah.

Menurut kabel yang diperolehi dari laman sesawang Wikileaks dan disiarkan di blog Malaysia Today milik Raja Petra, perkara itu disahkan oleh ahli parlimen Pulai Nur Jazlan Mohamed pada Oktober 2008, sebulan selepas penahanan ISA tersebut.

“Pada awal Oktober, MP Umno Nur Jazlan (kiri) memberitahu (kaunselor politik kedutaan Amerika Syarikat Mark D Clark) bahawa tahanan ISA itu “amat berjaya” mencapai objektif Umno untuk menakut-nakutkan MP yang bercadang menyertai (ketua pembangkang) Anwar (Ibrahim),” petik kabel itu.

Kabel yang bertajuk 'Anwar shifts gears, not goals, say aides', juga melaporkan perkara berkenaan diakui oleh naib presiden PKR Tian Chua dan Sivarasa Rasiah dalam dua pertemuan berasingan dengan Clark pada November 2008.

Raja Petra, ahli parlimen Seputeh Teresa Kok dan wartawan Sin Chew Tan Hoon Cheng ditangkap di bawah ISA pada 12 September 2008.

Tan dibebaskan 18 jam kemudian, Kok pada 19 September manakala Raja Petra pula dikurung lebih 50 hari.

Bagaimanapun, ketika diminta mengulas laporan itu, Nur Jazlan berkata ia amat melucukan kerana kedutaan Amerika Syarikat berpendapat beliau boleh mengesahkan alasan di sebalik penahanan itu.

Sambil ketawa beliau berkata: “Kami (Clark dan Nur Jazlan) berjumpa pada satu majlis dan berbual biasa, malah saya tidak ingat apa yang dibualkan itu.
Kuasa eksekutif

“Untuk mengatakan saya boleh mengesahkan perkara seperti itu, sesuatu yang hebat. Saya tidak mempunyai kuasa eksekutif,” katanya kepada Malaysiakini.

Menurut kabel yang tidak bertarikh itu dan ditandakan “rahsia”, Chua dan Sivarasa mengesahkan bahawa PKR terus berusaha mendapatkan ahli Umno berpaling tadah selepas tarikh 16 September gagal.

“Tempoh masa telah berubah dari Disember kepada Mac 2009, selaras dengan pemilihan parti Umno ketika Najib diangkat sebagai presiden Umno tanpa pertandingan.

“Pegawai PKR berkata Anwar dan parti itu tetap fokus mahu mengambil alih sebelum Najib dilantik kerana percaya beliau akan menggunakan tindakan kuku besi mengekang pembangkang sebelum pilihan raya umum akan datang,” petik kabel itu lagi.

Menurut kabel itu lagi, mereka yang menjadi perantaraan berkenaan adalah ahli parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah dan ahli parlimen Rembau Khairy Jamaluddin.

Khairy yang juga ketua pemuda Umno dikatakan menjadi perantaraan di antara bapa mentuanya,Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Anwar.

malaysikini/-

Jimat berbelanja, Najib kena tunjuk teladan sebelum nasihat rakyat.

3 ramadhan 1432H. [MOD] -

Saya ingin meminta supaya Perdana Menteri bersiap sedia mental dan fizikal untuk menjadi pemimpin yang dikenang rakyat selamanya sebaik beliau “bersara” tatkala PRU 13 selesai, bukan sebagai sebuah memori pemimpin teragung tetapi sebagai seorang pemimpin yang dicela oleh rakyatnya sendiri.

Bari-baru ini Najib memberi ingatan yang ditujukan khusus buat seluruh rakyat Malaysia muslim supaya berjimat cermat pada bulan Ramadhan tahun ini.

Beliau nampaknya tidak henti-henti mahu perbodohkan rakyat dengan mengingatkan rakyat perlu berbelanja secara berhemah dan tidak melakukan pembaziran sepanjang menjalani ibadat puasa di bulan Ramadan, menurutnya lagi ia selaras dengan semangat yang dianjurkan dalam bulan ini iaitu bulan yang telah disediakan Allah sebagai satu medan untuk membina kualiti keimanan serta ketakwaan.

Berkenaan dengan nasihat itu, sebenarnya Islam menuntut agar si pemberi nasihat jangan cuma pandai berucap sahaja, pemberi nasihat jangan cuma pandai beri nasihat,namun dilihat dari amalannya jauh sekali seperti langit dengan bumi.

Janganlah jadi macam ketam mengajar anaknya berjalan lurus dalam keadaan disendiri berjalan tidak betul.

Saya ingin ajukan soalan kepada Perdana Menteri, jimatkah beliau jika bil elektrik rumahnya berjumlah lebih RM700,00 sehari?, dan jimatkah perbelanjaan beliau jika bil air rumahnya berjumlah lebih RM1000,00 sehari?
Bil yang saya maksudkan tadi ialah kos untuk biaya sehari bil elektrik dan air kediaman rasmi Perdana Menteri, kos tersebut seolah-olah tidak masuk akal kerana mustahil Perdana Menteri dan juga isteri tinggal dalam rumah selama 24jam tanpa keluar.

Rakyat yang tidak tahu perihal ini akan mengangguk sahaja dan terus akur dengan nasihat tersebut, persoalannya adakah kita yang telah tahu hal ini boleh berdiam diri.

Sebelum itu media baru mendedahkan bagaimana sikap boros yang ditunjukkan oleh isteri PM yang berbelanja boros dengan membeli cincin berharga jutaan ringgit.

Nasihat saya janganlah semudahnya rakyat dihidangkan dengan nasihat supaya berbelanja berhemah sebelum ,ajib mampu mengawal isterinya dari menjadi wanita "paling boros" di abad ini.

Ayuh selamatkan Malaysia dari cengkaman Umno-Bn yang kian "gila dan tidak siuman" dengan wang rakyat dibelanja ikut suka hati, beri undi kepada Pakatan Rakyat pada PRU 13 untuk mengubah Malaysia tercinta sebagai sebuah Negara yang bebas pemimpin korup dan boros berbelanja.

Drs khalil idham lim
Parit buntar, 3 ogos 2011

Salahguna kuasa BN mestilah dihapuskan. l

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

Terkini media alternatif melapor bahawa Tan Sri Muhyiddin Yasin telah mengagihkan sejumlah RM1 juta ringgit hanya untuk seluruh Ahli Parlimen BN bagi melakukan persiapan menjelang saat hampir pilihanraya umum.

Dalam isu ini, Muhyiddin perlu tahu perbezaan antara wang parti dan wang kerajaan atau wang rakyat, yang mana wang rakyat hendaklah diagihkan tidak mengira apa-apa parti sekira ia ikhlas ingin membantu rakyat kerana walaupun kalah di kawasan PR menang, namun pengundi Pakatan tetap rakyat Malaysia bahkan terdapat juga pengundi BN dalam kawasan yang mereka kalah.

Ketidakadilan yang berpanjangan dalam mengagihkan kekayaan negara selama Umno-Bn memerintah Malaysia adalah bukti yang jelas BN mesti ditolak dam PRU 13 akan datang.

Realitinya Negara kita telah jauh ketinggalan dari pelbagai aspek kerana pemimpin yang ada terlalu korup serta tidak amanah dalam menjalankan tugasnya.

Saya akur jika seluruh kakitangan kerajaan persekutuan terdiri anggota Umno-Bn yang memberi komitmen penuh terhadap parti, maka layaklah jika kerajaan tersebut diberi nama sebgai kerajaan Umno-Bn. Termasuk wang pengajian dan wang yang agihkan adalah dari wang umno dan BN, selayaknya mereka boleh menafikan hak ahli parlimen PR.

Hakikatnya jika ditaksir, kemungkinan besar terdapat ramai kakitangan kerajaan dan juga penjawat awam yang cenderung ke arah Pakatan Rakyat berdasarkan kebajikan yang jitu dari Pakatan seperti yang diterjemahkan oleh Selangor dan Pulau Pinang sebagai negeri yang adil lagi berkebajikan terhadap rakyat.

Ini merupakan salahlaku Umno-Bn sejak sekian lama, seolah-olah bumi Malaysia ini milik mereka sehinggakan seluruh ruang hak rakyat dipolitikkan oleh parti yang memerintah.

Drs Khalil Idham Lim
Parit Buntar, 3 Ogos 2011

Kenapa BN gabra dengan 9 Julai

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

Barisan Nasional (BN) senantiasa menguar-uarkan bahawa mereka telah mendapat kembali sokongan penuh rakyat. Baguslah kalau macam itu. Tetapi persoalannya sekarang ialah mengapa BN tiba-tiba berasa gelisah terhadap Perhimpunan Bersih 2.0 yang dijadualkan akan diadakan pada 9hb Julai yang akan datang ini?

Bermacam-macam adegan BN telah menunjukkan dengan jelas bahawa mereka sedang berasa gelisah setiap hari, setiap jam malah setiap saat yang sedang berlalu ini sementara tarikh 9Julai datang semakin hampir.

Bukankah BN sudah mendapat kembali sokongan penuh rakyat atau itu andaian mereka sahaja? Jika ianya adalah andaian maka BN akan berdepan dengan hakikatnya nanti pada 9hb Julai bahawa sokongan rakyat memang bukanlah memihak kepada mereka tetapi memihak kepada Pakatan Rakyat (PR).

Mungkinkah BN sekarang sedang berkerja keras mahu memburuk-burukkan imej Bersih 2.0 selaku mengharapkan supaya orangramai tidak akan menyertai Perhimpunan Bersih 2.0 nanti? Jalan-jalan, bersembang-sembang dengan kawan sahaja, adakah itu salah? Lagipun ianya digelar 'Walk For Democracy' bukannya satu pergerakan revolusi.

Apa agaknya sudah berlaku kepada BN ini? Tidakkah mereka ingin memberi sokongan mereka kepada Bersih 2.0 supaya pilihanraya yang akan datang adalah bersih? Bukankah pilihanraya yang bersih adalah sesuatu yang baik? Penulis rasa hairan mengapa BN tidak mahu menyertai bersama dalam Perhimpunan Bersih 2.0 padahal ianya adalah satu perhimpunan yang baik dan aman, dengan matlamat dan tujuan yang mulia.

Perdana Menteri Najib Tun Razak selalu mengheboh-hebohkan bahawa Malaysia adalah sebuah negara demokrasi yang harus dijadikan contoh oleh negara-negara lain di dunia. Adakah ini retorik kosong sahaja? Jika Malaysia ialah sebuah negara demokrasi, rakyat patut diberi peluang untuk berhimpun secara aman.

Selain dari itu, Bersih pun telah memberi jemputan kepada BN untuk menyertai perhimpunannya tetapi BN telah menolak dan diam membisu sahaja. Justeru itu, Pemuda UMNO pula berhasrat mengadakan perhimpunannya yang tersendiri. Mengapa begini?

Adalah diharap bahawa BN akan turut menyertai Perhimpunan Bersih nanti. Tidak perlulah buat perhimpunan yang berasingan pula. Bila BN menyertai bersama, barulah slogan 1Malaysia yang dilaung-laungkan oleh Najib itu akan nampak dipratikkan oleh UMNO. Jika tidak, ia hanyalah tinggal sebagai laungan kosong sahaja.

PANAH HIJAU


Empat kelebihan yang merugikan.

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

Sesungguhnya terdapat EMPAT perkara di dunia ini yang sentiasa menjadi impian dan rebutan semua manusia tetapi ingatlah, jika tidak ditangani dengan baik dan sewajarnya, empat perkara tersebutlah yang akan menjadi halangan dan mala petaka kepada kita di akhirat nanti.

“ Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia; kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak berpikul-pikul, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup didunia. Dan (ingatlah) pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya ( iaitu Syurga ). A-LI IMRAAN 14.

Semua manusia dikurniakan akal dan nafsu. Dengan akal yang dikurniakan Allah, manusia mampu untuk mencari jalan dan berusaha bagaimana untuk mendapatkan apa-apa yang dihajatinya. Manakala dengan nafsu yang tidak dapat dikawal pula, adakalanya manusia terdorong untuk mendapatkan sesuatu yang dihajatinya dengan cara yang tidak betul dan terlarang. Manusia yang jahil dan sesat ini adakalanya bertindak luar dari kebiasaan semata-mata mengikut tuntutan hawa nafsu, bertindak di luar batasan akal fikiran yang normal kerana tidak sabar dalam memenuhi keinginan dan kemahuan mereka.

Sebaik-baiknya segala yang dihajati hendaklah diusahakan dengan cara dan kaedah yang dibenarkan Allah. Apabila kita mendapat sesuatu dengan cara dan kaedah yang betul, kita bukan sahaja akan berasa senang hati tetapi akan juga mendapat pahala dan ganjaran tambahan dari Allah, pahala kerana mengikut perintahNya dan dapat menikmati hasil usaha kita dengan rasa syukur yang tidak terhingga. Pangkat, harta atau rezeki yang kita perolehi sama ada untuk jangka panjang atau jangka pendek dengan kaedah dibenarkan Allah pasti dapat dinikmati dengan berlapang dada, tidak menyusahkan sesiapa dan tentunya tiada siapa yang sakit hati atau cemburu kepada kita.

Sebaliknya jika tambahan harta, wang ringgit, kenaikan pangkat, atau kesenangan yang didapati tanpa tatacara yang betul, sudah pasti lambat laun akan menyusahkan kita. Ada kemungkinan kita akan didakwa atas salah guna kuasa, rasuah, kehilangan sahabat serta rakan atau kawan dan adakalanya ditimpa musibah yang silih berganti. Lebih malang lagi selepas kita mati nanti, siksaan Allah yang amat pedih sedang menungggu kita..

Yang pertama ialah , “iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak:”

Allah jadikan manusia ini lelaki dan perempuan dan disediakanNya berpasang-pasang antara satu sama lain.

Secara semulajadi, setiap lelaki inginkan pasangan perempuan dan begitulash sebaliknya. Sebaik sahaja setiap seorang meningkat dewasa keinginan nafsu juga meningkat. Dalam usaha pencarian pasangan ini sepatutnya dilakukan secara berhemah dan bersopan tetapi kebelakangan ini ramai lelaki dan perempuan yang tidak menggunakan jalan atau cara yang betul.

Dalam usaha dan pencarian pasangan ini, ramai terjebak ke dalam pergaulan bebas yang melanggar hukum Allah. Pencarian selain daripada cara yang dibenarkan syarak adalah terlarang, hukuman Allah amatlah dahsyat. Kalaupun ada yang berjaya mencari pasangan masing-masing secara tidak betul, mereka tetap akan dimurkai Allah selagi mereka tidak bertaubat.

Ramai pasangan sebegini yang tidak kekal dan ada pula yang sentiasa berselisih faham sepanjang hidup kerana niat dan cara asalnya tidak diredhai Allah. Kemurkaan Allah akan bertambah lagi jika mereka menyakiti, mencederakan atau menganiayai orang lain. Sedangkan pasangan yang berkahwin melalui proses mukmin dan mukminah sejati pun banyak dugaan dan ujian Allah inikan pula mereka yang sebaliknya.

Adakalanya pula apabila seseorang itu telah dikurniakan pasangan yang cantik mempunyai kedudukan yang baik dan berharta pula, mereka lupa untuk bersyukur kepada Allah dan lalai untuk beribadat kepadaNya. Dalam usaha menstabilkan ekonomi rumahtangga, mereka tergamak terus-terusan melakukan penipuan untuk mendapatkan kekayaan dan wang ringgit, kononnya bagi menjaga dan mengambil hati pasangan masing-masing.

Semua nilai-nilai negatif ini amat disukai syaitan dan pasangan yang menjadikan syaitan sebagai rakan dan sahabat ini akan terus merasa tidak bersalah atas apa yang mereka lakukan.

Selepas berkahwin, dikurniakan anak, ada yang ramai, ada pula yang sedikit jumlahnya. Bagi setiap pasangan akan berusaha pula untuk memenuhi keperluan anak-anak mereka. Ramai daripada umat Islam akan mula lalai untuk beribadat kepada Allah sewaktu mereka membesarkan anak-anak mereka. Ada pasangan yang dikurniakan anak, kemudiannya akan diuji Allah dengan berbagai ujian dan cubaan bertujuan menguji tahap kesabaran mereka, ada yang diuji dengan gangguan kesihatan, tempat tinggal yang tidak sempurna, wang ringgit yang sentiasa tidak mencukupi, kenderaan yang selalu rosak dan lain-lain lagi.

Ada pula yang diuji dengan bayi yang tidak cukup sifat dan tidak sempurna fizikal mereka, contohnya cacat pendengaran, cacat penglihatan, cacat kaki tangan dan ada pula walau pun pada zahir tiada cacat fizikal tetapi sejak lahir asyik menangis tanpa henti, sentiasa tidak sihat dan perlukan belaian sepanjang masa.

Ramai para ibu dan bapa terlupa bahawa ini semua adalah ujian Allah. Pasangan yang menghadapi ujian yang mencabar seperti mendapat anak yang cacat, asyik menangis siang dan malam, perlukan rawatan atau belaian sepanjang masa, kerap terlalai, terlewat dan ada juga terus tidak bersolat.. Sesungguhnya belum pernah lagi kita mendengar bayi yang mati sewaktu ibu atau bapanya solat kerana masa yang diambil untuk solat tidaklah lama. Sesungguhnya menangguh atau melewatkan solat pun tidak disukai Allah, inikan pula jika terus meninggalkannya.

Malahan ada pula yang sampai menyalahkan Allah atas dugaan tersebut, na’uzubillah jangan ada ingatan begitu. Kerana semuanya adalah ujian Allah.

Firman Allah bermaksud, “ Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan kami telah beriman sedangkan mereka tidak diuji lagi. Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Ia mengetahui orang-orang yang dusta “ Al-Ankabut 2-3

Sesungguhnya tidak boleh sesiapa pun mengaku dia beriman dan beramal soleh sehingga mereka diuji Allah dengan segala kesusahan dan kesenangan dan dengan itu mereka tetap sabar melaluinya.

Sayugia diinsafi, bahawa perlakuan ibu dan bapa yang selalu menangguh, melewatkan atau meninggalkan solat akan dilihat oleh anak-anak dan mereka akan merasakan itu sebagai kebiasaan dan tidak salah dan bila mereka besar nanti contoh beginilah yang akan diikuti. Perbidalan Melayu ada mengatakan kemana kuah yang tumpah kalau tidak ke nasi. Oleh itu waspadalah kerana besar kemungkinan kalau ibu dan bapa berperangai buruk begitulah nanti anak-anaknya.

Sekiranya tidak berhati-hati, isteri yang cantik (termasuk suami yang kacak dan tampan) serta anak-anak yang ramai, tidak akan dapat membantu di akhirat nanti jika didikan dan asuhan yang diberikan serta perlakuan mereka bila dewasa tidak mengikut tuntutan Illahi. Sesungguhnya fitnah pertama bagi manusia ialah perempuan. Semua manusia tanpa mengira lelaki atau perempuan perlu sentiasa bertaqwa kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa sepanjang masa..

Yang kedua ialah , “harta benda yang banyak berpikul-pikul, dari emas dan perak”

Firman Allah dalam al Quran, “ Sesungguhnya manusia itu tidak akan puas dengan harta yang mereka dapati, jika mendapat emas dan perak satu bukit pun mereka tetap inginkan beberapa bukit lagi……”

Mencari dan mengumpul harta tidak salah, malahan dalam Islam ia adalah dituntut sebagai persediaan untuk menghadapi saat-saat sukar kemudian hari tetapi perlulah dengan cara dan kaedah yang diredhai Allah.

Semua manusia lelaki atau perempuan, mukmin atau kufur sentiasa inginkan kesenangan, kemewahan pangkat dan harta yang banyak. Semuanya akan sentiasa berlumba-lumba berusaha untuk mencapai cita-cita mereka.

Bagi mereka yang kurang atau tidak beriman, ada kalanya sanggup melakukan perkara-perkara yang dilarang agama, menipu, mendapatkan harta atau rezeki dengan cara haram, mengamalkan riba malah ada yang sampai sanggup merompak dan membunuh selagi cita-cita tidak tercapai.

Amat mengecewakan jika ada di kalangan umat Islam yang berperangai seperti di atas lebih-lebih lagi jika melakukannya sewaktu membesarkan anak-anak mereka sedangkan anak-anak tidak mengetahuinya. Rezeki yang diberi makan akan menjadi darah daging anak-anak tersebut. Sesungguhnya anak-anak yang dibesarkan dengan rezeki yang haram akan membesar dan menjadi mereka yang tidak diberkati Allah, berperangai buruk dan akan mendatangkan banyak kesusahan kepada keluarganya. Mereka akan menjadi sampah masyarakat dan lain-lain lagi. .

Emas dan perak adalah lambang kepada harta. Tidak ada manusia yang tidak suka kepada harta yang banyak. Secara semulajadinya manusia suka bermegah-megah dengan apa yang didapatinya. Dengan harta dan wang yang banyak sesiapa sahaja boleh membeli atau membina rumah kediaman dan bangunan mewah, besar, mahal dan cantik serta dilokasi yang istimewa pula..

Sungguh malang, jika ada umat Islam yang apabila dikurniakan Allah dengan pangkat yang tinggi, gaji yang besar, harta yang banyak, liat dan kikir pula dalam mengeluarkan zakat, tidak perihatin dengan mereka yang susah yang memerlukan bantuan malahan tidak menjaga silaturrahim dan kebajikan sesama jiran atau ahli keluarganya sendiri...

Kita seharusnya sedar, selagi tidak dikeluarkan zakat ataupun dikeluarkan tetapi kurang dari sepatutnya maka selagi itulah sebahagian daripada harta tersebut masih lagi bukan hak kita, tidak boleh digunakan untuk apa–apa keperluan sekalipun.

Ramai manusia yang dikurniakan harta atau wang yang banyak rasa khuatir bila mengeluarkan zakat atau menginfakkan hartanya kerana bimbang hartanya akan berkurangan atau pun jatuh miskin selepas itu.

Ingatlah bahawa, “ Darah dan daging yang dibentuk dari rezeki yang haram , maka api nerakalah yang selayaknya.” Tidak ada gunanya harta yang bertimbun-timbun di dunia kalau di akhirat nanti harta tersebut tidak dapat membantu malahan akan menjadi saksi yang menyusahkan kita.

Firman Allah”Perumpamaan nafkah yang dikeluarkan oleh orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir (tangkai) dan bagi setiap butir (tangkai) pula seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi sesiapa yang Dia kehendaki dan Allah Maha Luas kurniaanNya Lagi Maha Mengetahui” Al-Baqarah 261.

Dengan hitungan yang mudah kita boleh mengira bahawa setiap benih yang baik akan menghasilkan 700 benih yang lain, jadi setiap satu kebaikan yang kita lakukan secara ikhlas kerana Allah, sudah pasti akan dibalas tidak kurang dengan 700 kebaikan oleh Allah.

Oleh itu marilah kita berlumba-lumba menginfakkan apa sahaja yang kita ada ke jalan Allah mengikut kemampuan kita, ada banyak kita infakkan banyak, ada sedikit infakkanlah sedikit, semoga kita akan terus dilimpahkan Rahmat dan KurniaNya. sehinggalah kita dipanggil semula untuk menemuiNya.


Yang ketiga ialah , “kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih.”

Yang dimaksudkan dengan kuda di sini ialah kenderaan sama ada kuda tunggangan untuk diri dan barang-barang dagangan atau keperluan manakala di zaman moden ini ia boleh dikaitkan dengan semua jenis alat pengangkutan seperti motor, kereta, lori, bas hatta kapalterbang dan sebagainya.

Baik dahulu maupun sekarang, kuda ada yang bertanda ada yang tidak. Pada zaman dahulu, kuda merupakan binatang yang melambangkan kekayaan, kemegahan dan tahap pengaruh seseorang itu. Orang-orang kaya sentiasa berlumba-lumba untuk memiliki kuda yang baik, jinak dan mampu menjana kewangan malahan digunakan juga untuk berjudi dan ini akan meningkatkan populariti mereka di dalam masyarakat setempat dan sekitarnya.

Begitu juga sekarang ini, orang yang mempunyai kenderaan yang banyak, mahal, berjenama popular sudah pasti akan dapat menaikkan status dan pandangan masyarakat kepada mereka. Sebaliknya orang yang tidak mempunyai kenderaan atau kenderaan yang murah pasti tidak popular dan dianggap tidak berstatus tinggi.

Di dalam Islam, semua orang sama ada berstatus rendah atau tinggi di dunia ini, berkedudukan istimewa atau tidak seharusnya setiap masa tidak lupa diri dan perlu sentiasa bersyukur kepada Allah. Dalam diri kita seharusnya tidak ada walaupun sedikit sifat sombong, bongkak atau takbur kerana semua rezeki atau harta yang ada di sekeliling kita adalah milik Allah yang boleh diberi bila Allah kehendaki dan boleh pula ditarik semula bila Dia kehendaki. Sesungguhnya semua itu hanyalah pinjaman dan hanya Allah sahajalah pemilik kekal selama-lamanya.

“Sesungguhnya orang Islam itu adalah seumpama satu badan, jika mengadu sakit satu anggota maka berajak-ajaklah seluruh anggota berjaga malam dan demam.”

Umat Islam adalah dianjurkan supaya sentiasa bersifat sederhana dalam semua perkara, kalau dikurniakan apa-apa kelebihan maka perlulah menggunakannya dengan cara yang betul mengikut lunas-lunas Islam. Walaupun kita kaya, banyak harta, mempunyai kenderaan mahal dan berjenama popular, janganlah hendaknya kita mengasingkan diri hanya dalam kelompok kita sahaja, dampingilah semua golongan masyarakat kerana kita tidak akan kerugian apa-apa.

Justeru itu, jika mempunyai kenderaan sama ada yang murah atau yang mahal, ada jenama atau tidak berjenama, yang cantik atau tidak cantik, meskipun tidak dapat selalu, bawalah berjinak-jinak dengan surau, masjid atau tempat-tempat beribadat, gunakanlah sebanyak-banyaknya untuk urusan agama kerana mereka juga akan menjadi saksi dan boleh membantu bila kita memerlukannya di hadapan Allah nanti.

Yang keempat ialah , “binatang ternak serta kebun-kebun tanaman.”

Perkara yang keempat yang disebutkan dalam ayat Al-Quran tersebut ialah berkaitan binatang ternak serta kebun-kebun tanaman.

Adakalanya status dan kedudukan manusia itu ditentukan masyarakat melalui banyaknya binatang ternak dan kebun-kebun tanaman. Jika banyak binatang ternak atau luas kebun tanaman maka tinggilah status dan penghormatan masyarakat kepadanya.

Ada hartawan mempunyai binatang ternak yang banyak seperti burung, ikan, ayam, itik, kambing, lembu, kerbau, kuda, unta termasuk juga kijang dan rusa. Ada yang menjadikan menternak binatang itu sebagai hobi dan ada pula untuk perniagaan. Manakala tanaman pula, berbagai jenis kebun dibina, ada kebun herba untuk perubatan, pelbagai jenis bunga-bungaan untuk hiasan ataupun jualan manakala yang mempunyai tanah yang luas boleh pula membuat kebun buah-buahan dan lain-lain lagi. Tidak dapat dinafikan, di dunia ini, lagi luas kebun lagi tinggi status seseorang itu pada pandangan masyarakat sekitar kepadanya.

Mereka yang mempunyai kelebihan sama ada mempunyai banyak ternakan atau kebun buah-buahan, perlu insaf bahawasanya semua itu adalah kurniaan Allah walaupun nampaknya seperti hasil usaha kita tetapi sebenarnya adalah rezeki yang dikurniakan Allah.

Oleh itu keluarkanlah zakat bila telah cukup nisab dan haulnya. Kalaupun sekiranya belum cukup syarat untuk dikeluarkan zakat, apa salahnya sekali sekala kita memberi sedekah atau membuat kenduri kesyukuran atas kurniaan Allah tersebut. Jauhkanlah bersifat kikir dan mementingkan diri sendiri. Salah satu sifat yang sangat terpuji di sisi Allah ialah mereka yang sentiasa menghormati dan memuliakan jirannya.

“Dan (ingatlah) sesiapa yang menjaga serta memelihara dirinya daripada dipengaruhi oleh tabiat bakhilnya, maka merekalah orang yang berjaya.” ( Al-Hasyr 9 dan At-Taghaabun 19 )

Mereka yang mempunyai kebun buah-buahan umpamanya, bersedekahlah dengan buah-buahan itu kepada fakir miskin atau mereka yang tidak ada buah-buahan tersebut. Zaman sekarang ramai orang tinggal di taman-taman atau pun kalau di kampung, mereka tidak ada lagi kebun untuk bercucuk tanam kerana keluasan tanah sudah amat terhad. Bila berlebihan alangkah baiknya jika disedekahkan atau didermakan sahaja buah-buahan tersebut. Dalam bulan Ramadan ini jika ada, hantarlah ke masjid atau surau untuk buat kenduri agar dapat dinikmati bersama..

Berbaik-sangkalah dengan semua orang terutama jiran-jiran kerana sesungguhnya mereka banyak membantu kita. Kalaupun tidak ada harta dan rezeki yang diberikan, sekurang-kurangnya mereka sentiasa berdoa untuk kita sedang kita tidak menyedarinya. Sesungguhnya doa kebaikan yang ditujukan kepada orang lain yang tidak ada bersama di depan mata, tidak ada sebarang keraguan akan keikhlasannya di sisi Allah.
.
Sebagai penutup, marilah bersama-sama kita insafi, masa sudah semakin suntuk, kecelaruan dan bala bencana dunia sudah semakin parah, tanda-tanda akhir zaman sudah banyak dan semakin ketara, umur kita pula tidak tahu ada berbaki sampai bila. Marilah kita tingkatkan ibadat dan ketaqwaan sedaya semampu kita, masa senang, masa susah, masa kaya, masa miskin, masa sihat, masa sakit, masa muda, apatah lagi jika sudah tua selagi belum dijemput malaikat maut untuk kembali mengadap Allah Yang Maha Perkasa.

Keempat-empat perkara tersebut jika digunakan secara betul di jalan Allah akan selamatlah di dunia dan di akhirat. Sebaliknya jika tersalah urus dan tidak bersyukur maka keempat-empat perkara itulah yang akan menjahanamkan dan akan mencampakkan kita ke jalan yang tidak diredhai Allah dan di akhirat nanti kita termasuk orang-orang yang rugi serugi-ruginya.

“ Demi waktu Asar, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman yang beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan–pesan dengan kesabaran “ AL ‘ASR 1-3.

md zainal mzd

15 motosikal, 3 kereta dibakar

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

SEBAHAGIAN motosikal yang hangus di tempat letak kenderaan di Flat Seri Kota, Bandar Tun Razak, Cheras semalam.

KUALA LUMPUR – Ketenangan kira-kira 300 umat Islam bersahur pada hari kedua Ramadan bertukar kecoh apabila tiga buah kereta dan 15 motosikal milik penduduk di Flat Seri Kota, Bandar Tun Razak, Cheras di sini semalam tiba-tiba terbakar angkara perbuatan khianat.

Kejadian pada pukul 4 pagi di tempat letak kenderaan di flat tersebut memusnahkan semua 15 buah motosikal dan masing-masing sebuah Proton Savvy, Perodua Kancil dan Proton Pesona.

Proton Savvy dan 15 buah motosikal hangus seratus peratus.

Kerugian akibat kejadian itu dianggarkan lebih RM50,000.

Pemilik sebuah motosikal, Intan Tajuddin, 27, berkata, dia mengetahui mengenai kebakaran melibatkan skuter Yamaha Ego miliknya ketika bangun bersahur pukul 5 pagi.

“Sebaik selesai bersahur saya dikejutkan dengan panggilan seorang jiran yang memaklumkan skuter saya terbakar,” kata Intan.

kosmo/-

Wan Azizah: Minta jauhkan saya jadi seperti Rosmah

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail berkata, rakyat Malaysia tidak akan melihat beliau membeli-belah di luar negara seperti sesetengah isteri para menteri.

Ditanya sekiranya beliau mungkin akan kerap membeli-belah di luar negara sekiranya Anwar menjadi perdana menteri, Wan Azizah berkata, "minta jauhkanlah saya jadi seperti Rosmah."

Menurut Wan Azizah, beliau sebelum ini pernah melawat luar negara ketika suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim masih belum dipecat daripada kerajaan BN.

Namun dalam lawatannya itu beliau sekadar melawat muzium seperti kompleks muzium kajian Smithsonian di Amerika Syarikat dan juga Museum of London.

"Saya telah pergi ke luar negara dan bertemu seorang isteri duta (Malaysia) dan dia bertanya saya, 'ke mana Datin Seri mahu kunjungi?'.

"Saya beritahu dia, muzium Smithsonian bagus. Kemudian dia beritahu saya, 'andalah isteri menteri pertama yang ajak saya pergi ke muzium," katanya lagi dalam satu temubual eksklusif dengan Malaysiakini.

Katanya perkara yang sama juga berlaku apabila beliau mengunjungi Museum of London bersama isteri kepada seorang duta Malaysia.

Wan Azizah berkata, isteri duta berkenaan selepas itu memberitahunya bahawa itulah kali pertama beliau berkunjung ke muzium di negara itu.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sekiranya beliau akan mengambil sikap yang sama seperti dakwaan-dakwaan yang dilemparkan terhadap Rosmah – terbaru melibatkan dakwaan pembelian sebentuk cincin berharga RM24 juta.

Dakwaan berkenaan mencetus kontroversi pada pertengahan bulan lalu apabila pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia, Badrul Hisham Shaharin, membuat laporan ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung dakwaan pembelian cincin berkenaan.

Berlian yang dikenali sebagai“Natural Fancy Gray Cushion Cut Diamond” didakwa telah diterbangkan melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ke negara ini tanpa dikenakan cukai import.

Rosmah telahpun menyifatkan dakwaan berkenaan sebagai satu fitnah yang tidak ingin dilayaninya.

malaysiakini/-

Kenyataan Media: "Kesesakan Lalu-lintas di Pujut 7-Permyjaya:Kegagalan Kerajaan BN"

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

PAS Kawasan Miri merasakan keadaan lalu-lintas di sekitar bulatan
Pujut 7, Miri semakin kritikal dengan kesesakan yang amat teruk pada
waktu pagi dan waktu petang.Kesesakan teruk ini berlaku ketika
penduduk-penduduk di sekitar Senadin,

Permyjaya, Tudan dan Lutong
pergi dan balik dari pejabat masing-masing. Kesesakan luar biasa ini
adalah akibat daripada sistem jalan yang kurang sempurna.

Perkara ini dapat dielakkan lebih sepuluh tahun yang lalu sekiranya
pihak kerajaan meneliti pelan pembangunan di sekitar kawasan Permyjaya
dan Senadin. PAS Kawasan Miri merasa hairan kenapa berlaku pembesaran
dan penaikan taraf jalan menghubungkan Lutong dan Kuala Baram melalui
Batu Satu sedangkan sekarang jalan itu tidak lagi menjadi jalan utama
ke Kuala Baram atau ke Brunei.

Kenapa tidak perancangan pembesaran
jalan tersebut dipindahkan ke jalan menghubungkan Pujut 7 dan
Permyjaya? Ini menunjukkan kerajaan yang ada pada ketika itu tidak
memiliki keupayaan untuk merancang dan menguruskan pembangunan
infrastruktur dengan baik.

Oleh yang demikian, kami merasakan perlu ada penjelasan daripada pihak
yang kerajaan dan Majlis Bandaraya Miri berkenaan kegagalan
perancangan ini. Dalam masa yang sama, kami ingin mencadangkan dalam
tempoh pembinaan dan pembesaran jalan menghubugnkan Pujut 7 dan
Permyjaya ini,

pihak PDRM khususnya bahagian trafik perlu mengambil
tindakan serius untuk menempatkan anggota bagi mengawal lalu-lintas.
Kita tidak mahu pihak PDRM hanya bertindak efektif dalam menguruskan
demonstrasi awam yang aman tetapi lembab dalam menguruskan tugasan
harian mereka.

Mohammad Arifiriazul,
Ketua Penerangan PAS Kawasan Miri,

PR jadi warganegara, kospirasi terancang - PAS

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 3 Ogos: Dewan Pemuda PAS yakin penemuan dan pendedahan penduduk tetap (PR) yang didaftar sebagai pengundi dan kemudiannya ditukar menjadi warga negara bukanlah kesilapan teknikal seperti dijelaskan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), namun ia adalah satu konspirai terancang.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasi Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat berkata, jika ia kesilapan teknikal, mana mungkin boleh berlaku sepantas itu dan mlibatkan bukan seorang penduduk tetap, malah ribuan lagi.

"Memang tak logik la kalau kesilapan teknikal. Benda sebesar tu boleh silap, bukan satu pulak tu tapi beribu.

"Saya yakin ini bukan silap, ini mesti disengajakan," katanya menempelak penafian yang dibuat pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof.

Abdul Aziz dalam responnya berhubung kontroversi pertukaran status PR ditukar menjadi warganegara bagi membolehkan mereka mengundi yang dilapor semalam memberi alasan, apa yang berlaku mungkin berpunca akibat kecuaian teknikal Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Beliau juga mendakwa kemungkinan senarai nama PR di laman web Jabatan Pendaftaran Negara adalah senarai lama yang belum dikemaskini.

Menurutnya lagi, hanya penduduk tetap yang mendapat kelulusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) sahaja yang boleh ditukar menjadi rakyat Malaysia.

Mengulas lanjut Suhaizan melahirkan rasa hairan mengapa SPR menjadi "tukang jawab" bagi pihak JPN.

"SPR jangan nak tolong jawab bagi pihak JPN la. Kita tahu SPR terima senarai yang salah, tapi kenapa terima juga...

"Tidak mustahil SPR, JPN dan KDN berkomplot dalam perkara ini," telahnya.

Semalam, pelbagai pihak melahirkan rasa terkejut dengan pendedahan bahawa seorang penduduk tetap bernama Mismah adalah berstatus penduduk tetap paginya sudah berubah kepada warga negara pada petangnya.

Selain Mismah, 52 nama lain juga turut dikesan bertukar status dan didaftar sebagai pengundi di beberapa parlimen di Kuala Lumpur.

Dewan Pemua PAS, kata Suhaizan, sebenarnya telah mengesan lebih awal bagaimana PR khususnya daripada Indonesia telah didaftarkan sebagai pengundi. Mereka di daftarkan hampir di setiap negeri.

Bukti-bukti itu jelasnya telah dimuat turun termasuk data-data kad pengenalan PR kerana sudah menjangkakan sama ada “server” JPN akan di tutup atau PR ini akan bertukar menjadi warganegara dalam sekelip mata.

Jangkaan itu katanya ternyata benar apabila ia betul-betul berlaku semalam.

Sehubungan itu, pemuda PAS mendesak agar satu Suruhanjaya Di Raja dibentuk dengan segera bagi menyiasat JPN dan SPR berhubung dengan isu yang cukup memalukan negara ini.

Sehubungan itu, pemuda PAS mendesak agar satu Suruhanjaya Di Raja dibentuk dengan segera bagi menyiasat JPN dan SPR berhubung dengan isu yang cukup memalukan negara ini.

harakahdaily/-

SPR nafi penduduk tetap didaftar sebagai pengundi

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia menafikan penduduk tetap (PR) telah didaftarkan sebagai pengundi.

Sebaliknya, kata pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Yusof kesilapan itu mungkin berpunca akibat kecuaian teknikal Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

"Saya fikir senarai nama PR di laman web JPN adalah senarai lama yang belum dikemaskini,” kata Abdul Aziz dalam SMS kepada Malaysiakini malam semalam.

Katanya, hanya rakyat Malaysia yang boleh memohon untuk mendaftar sebagai pengundi.

"PR tidak dibenarkan kecuali Kementerian Dalam Negeri meluluskan permohonan mereka sebagai rakyat Malaysia. Jika tidak permohonan mereka sebagai pengundi secara automatik akan ditolak oleh sistem saringan SPR selepas menyemak status mereka dengan sistem JPN - Agency Link Up System (Alis)," katanya.

Namun, kata Abdul Aziz SPR akan mempamerkan daftar pemilih tambahan yang dikeluarkan setiap empat bulan untuk tatapan umum selama seminggu.

"Pengundi di kawasan itu boleh membantah (jika mendapati ada penyelewengan),” katanya.

Abdul Aziz mengulas kontroversi di mana terdapat dakwaan bahawa penduduk tetap didaftarkan sebagai pengundi dan nama mereka tersenarai pada daftar pemilih tambahan yang baru. Status penduduk tetap itu kemudiannya 'dinaik-taraf' sebagai warganegara dalam beberapa jam, mengikut sistem pengesahan online JPN.

malaysiakini/-

Mahkamah terima bungkusan mengandungi bom

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

SARAJEVO 2 Ogos – Mahkamah Presiden Bosnia hari ini menerima sebuah bungkusan yang dipercayai mengandungi bom dan ia melambangkan tekanan berterusan terhadap majlis kehakiman di Balkan.

Pegawai keselamatan mahkamah menemui bom tangan di dalam sebuah bungkusan ketika melakukan imbasan surat-surat harian.

Bungkusan yang dikirim dari bandar Zepce tersebut dialamatkan ke Mahkamah Presiden Medzida Kreso dan penyiasat sudah mengenal pasti identiti pengirim,” kata jurucakap mahkamah, Manuela Hodzic. – Reuters

Kepala terlekat di pelepah sawit

3 Ramadhan 1432H. [MOD] -

NGERI...tengkorak seorang lelaki hampir reput yang terlekat pada pelepah kelapa sawit.

KULIM: “Saya mahu mengait kelapa sawit, tetapi alangkah terkejutnya saya apabila ternampak kepala manusia yang sudah reput terlekat di pelepah kelapa sawit itu,” kata S Nandakumaran, 31, yang menemui mayat lelaki yang sudah reput dan anggotanya yang berselerak di Ladang Air Merah, berhampiran Taman Melur, di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 12.30 tengah hari itu, pekerja ladang kelapa sawit itu baru hendak memulakan tugas mengait buah kelapa sawit di ladang itu.

Katanya, ketika tiba di situ, dia mula terhidu bau busuk yang meloyakan dan pada mulanya menyangka ia berpunca daripada bangkai binatang yang mati berhampiran kawasan berkenaan.

“Ketika saya berjalan ke arah pokok kelapa sawit untuk mengait buahnya, tiba-tiba saya terpandang satu objek bulat berwarna hitam terlekat pada pelepah kelapa sawit. Saya kemudian menghampiri objek berkenaan dan amat terkejut apabila mendapati objek itu adalah kepala manusia yang hampir reput,” katanya ketika ditemui di lokasi ke jadian, semalam.

Katanya, lebih mengejutkan, dia terjumpa pula bahagian tubuh mayat berkenaan yang hanya tinggal kaki dan badan berhampiran pokok kelapa sawit itu, manakala kedua-dua tangannya ditemui beberapa meter dari situ.

Nandakumaran membuat laporan di Balai Polis Kulim.

“Saya bersama beberapa pekerja lain baru memulakan tugas mengait buah berkenaan hari ini (semalam) selepas kali terakhir melakukannya pada 13 Julai lalu. Waktu itu, tiada apa-apa berlaku di kawasan ini,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kulim, Superintendan Ghuzlan Saleh, berkata berdasarkan dokumen pengenalan yang ditemui pada mayat terbabit, mangsa dikenali sebagai A Benny Roy, 31, dan beralamat di Klang, Selangor.

“Keadaan mayat yang hampir reput dan hanya tinggal kaki, manakala kedua-dua belah tangannya dijumpai beberapa meter dari mayat itu kemungkinan dibawa lari binatang buas. Kepala mangsa pula tersangkut pada pelepah pokok kelapa sawit. Seutas tali turut berada pada kepala itu,” katanya.

Beliau berkata, mayat itu dibawa ke Hospital Kulim untuk bedah siasat dan setakat ini polis mengklasifikasikan sebagai kematian mengejut.

my metro//-

Kisah Gadis Kecil Yang Shalihah

03 Ramadhan 1432H. [MOD] -

Aku akan meriwayatkan kepada anda kisah yang sangat berkesan ini, seakan-akan anda mendengarnya langsung dari lisan ibunya.

Berkatalah ibu gadis kecil tersebut:

Saat aku mengandung putriku, Afnan, ayahku melihat sebuah mimpi di dalam tidurnya. Ia melihat banyak burung pipit yang terbang di angkasa. Di antara burung-burung tersebut terdapat seekor merpati putih yang sangat cantik, terbang jauh meninggi ke langit. Maka aku bertanya kepada ayah tentang tafsir dari mimpi tersebut. Maka ia mengabarkan kepadaku bahwa burung-burung pipit tersebut adalah anak-anakku, dan sesungguhnya aku akan melahirkan seorang gadis yang bertakwa. Ia tidak menyempurnakan tafsirnya, sementara akupun tidak meminta tafsir tentang takwil mimpi tersebut.

Setelah itu aku melahirkan putriku, Afnan. Ternyata dia benar-benar seorang gadis yang bertakwa. Aku melihatnya sebagai seorang wanita yang shalihah sejak kecil. Dia tidak pernah mau mengenakan celana, tidak juga mengenakan pakaian pendek, dia akan menolak dengan keras, padahal dia masih kecil. Jika aku mengenakan rok pendek padanya, maka ia mengenakan celana panjang di balik rok tersebut.

Afnan senantiasa menjauh dari segenap perkara yang membuat murka Allah. Setelah dia menduduki kelas 4 SD, dia semakin menjauh dari segenap perkara yang membuat murka Allah. Dia menolak pergi ke tempat-tempat permainan, atau ke pesta-pesta walimah. Dia adalah seorang gadis yang perpegang teguh dengan agamanya, sangat cemburu di atasnya, menjaga shalat-shalatnya, dan sunnah-sunnahnya. Tatkala dia sampai SMP mulailah dia berdakwah kepada agama Allah. Dia tidak pernah melihat sebuah kemungkaran kecuali dia mengingkarinya, dan memerintah kepada yang ma'ruf, dan senantiasa menjaga hijabnya.

Permulaan dakwahnya kepada agama Allah adalah permulaan masuk Islamnya pembantu kami yang berkebangsaan Srilangka.

Ibu Afnan melanjutkan ceritanya:

Tatkala aku mengandung putraku, Abdullah, aku terpaksa mempekerjakan seorang pembantu untuk merawatnya saat kepergianku, karena aku adalah seorang karyawan. Ia beragama Nasrani. Setelah Afnan mengetahui bahwa pembantu tersebut tidak muslimah, dia marah dan mendatangiku seraya berkata: "Wahai ummi, bagaimana dia akan menyentuh pakaian-pakaian kita, mencuci piring-piring kita, dan merawat adikku, sementara dia adalah wanita kafir?! Aku siap meninggalkan sekolah, dan melayani kalian selama 24 jam, dan jangan menjadikan wanita kafir sebagai pembantu kita!!"

Aku tidak memperdulikannya, karena memang kebutuhanku terhadap pembantu tersebut amat mendesak. Hanya dua bulan setelah itu, pembantu tersebut mendatangiku dengan penuh kegembiraan seraya berkata: "Mama, aku sekarang menjadi seorang muslimah, karena jasa Afnan yang terus mendakwahiku. Dia telah mengajarkan kepadaku tentang Islam." Maka akupun sangat bergembira mendengar kabar baik ini.

Saat Afnan duduk di kelas 3 SMP, pamannya memintanya hadir dalam pesta pernikahannya. Dia memaksa Afnan untuk hadir, jika tidak maka dia tidak akan ridha kepadanya sepanjang hidupnya. Akhirnya Afnan menyetujui permintaannya setelah ia mendesak dengan sangat, dan juga karena Afnan sangat mencintai pamannya tersebut.

Afnan bersiap untuk mendatangi pernikahan itu. Dia mengenakan sebuah gaun yang menutupi seluruh tubuhnya. Dia adalah seorang gadis yang sangat cantik. Setiap orang yang melihatnya akan terkagum-kagum dengan kecantikannya. Semua orang kagum dan bertanya-tanya, siapa gadis ini? Mengapa engkau menyembunyikannya dari kami selama ini?

Setelah menghadiri pernikahan pamannya, Afnan terserang kanker tanpa kami ketahui. Dia merasakan sakit yang teramat sakit pada kakinya. Dia menyembunyikan rasa sakit tersebut dan berkata: "Sakit ringan di kakiku." Sebulan setelah itu dia menjadi pincang, saat kami bertanya kepadanya, dia menjawab: "Sakit ringan, akan segera hilang insya Allah." Setelah itu dia tidak mampu lagi berjalan. Kamipun membawanya ke rumah sakit.

Selesailah pemeriksaan dan diagnosa yang sudah semestinya. Di dalam salah satu ruangan di rumah sakit tersebut, sang dokter berkebangsaan Turki mengumpulkanku, ayahnya, dan pamannya. Hadir pula pada saat itu seorang penerjemah, dan seorang perawat yang bukan muslim. Sementara Afnan berbaring di atas ranjang.

Dokter mengabarkan kepada kami bahwa Afnan terserang kanker di kakinya, dan dia akan memberikan 3 suntikan kimiawi yang akan merontokkan seluruh rambut dan alisnya. Akupun terkejut dengan kabar ini. Kami duduk menangis. Adapun Afnan, saat dia mengetahui kabar tersebut dia sangat bergembira dan berkata: "Alhamdulillah… alhamdulillah… alhamdulillah." Akupun mendekatkan dia di dadaku sementara aku dalam keadaan menangis. Dia berkata: "Wahai ummi, alhamdulillah, musibah ini hanya menimpaku, bukan menimpa agamaku."

Diapun bertahmid memuji Allah dengan suara keras, sementara semua orang melihat kepadanya dengan tercengang!!

Aku merasa diriku kecil, sementara aku melihat gadis kecilku ini dengan kekuatan imannya dan aku dengan kelemahan imanku. Setiap orang yang bersama kami sangat terkesan dengan kejadian ini dan kekuatan imannya. Adapun penerjamah dan para perawat, merekapun menyatakan keislamannya!!

Berikutnya adalah perjalanan dia untuk berobat dan berdakwah kepada Allah.

Sebelum Afnan memulai pengobatan dengan bahan-bahan kimia, pamannya meminta akan menghadirkan gunting untuk memotong rambutnya sebelum rontok karena pengobatan. Diapun menolak dengan keras. Aku mencoba untuk memberinya pengertian agar memenuhi keinginan pamannya, akan tetapi dia menolak dan bersikukuh seraya berkata: "Aku tidak ingin terhalangi dari pahala bergugurannya setiap helai rambut dari kepalaku."

Kami (aku, suamiku dan Afnan) pergi untuk yang pertama kalinya ke Amerika dengan pesawat terbang. Saat kami sampai di sana, kami disambut oleh seorang dokter wanita Amerika yang sebelumnya pernah bekerja di Saudi selama 15 tahun. Dia bisa berbicara bahasa Arab. Saat Afnan melihatnya, dia bertanya kepadanya: "Apakah engkau seorang muslimah?" Dia menjawab: "Tidak."

Afnanpun meminta kepadanya untuk mau pergi bersamanya menuju ke sebuah kamar yang kosong. Dokter wanita itupun membawanya ke salah satu ruangan. Setelah itu dokter wanita itu kemudian mendatangiku sementara kedua matanya telah terpenuhi linangan air mata. Dia mengatakan bahwa sesungguhnya sejak 15 tahun dia di Saudi, tidak pernah seorangpun mengajaknya kepada Islam. Dan di sini datang seorang gadis kecil yang mendakwahinya. Akhirnya dia masuk Islam melalui tangannya.

Di Amerika, mereka mengabarkan bahwa tidak ada obat baginya kecuali mengamputasi kakinya, karena dikhawatirkan kanker tersebut akan menyebar sampai ke paru-paru dan akan mematikannya. Akan tetapi Afnan sama sekali tidak takut terhadap amputasi, yang dia khawatirkan adalah perasaan kedua orang tuanya.

Pada suatu hari Afnan berbicara dengan salah satu temanku melalui Messenger. Afnan bertanya kepadanya: "Bagaimana menurut pendapatmu, apakah aku akan menyetujui mereka untuk mengamputasi kakiku?" Maka dia mencoba untuk menenangkannya, dan bahwa mungkin bagi mereka untuk memasang kaki palsu sebagai gantinya. Maka Afnan menjawab dengan satu kalimat: "Aku tidak memperdulikan kakiku, yang aku inginkan adalah mereka meletakkanku di dalam kuburku sementara aku dalam keadaan sempurna." Temanku tersebut berkata: "Sesungguhnya setelah jawaban Afnan, aku merasa kecil di hadapan Afnan. Aku tidak memahami sesuatupun, seluruh pikiranku saat itu tertuju kepada bagaimana dia nanti akan hidup, sedangkan fikirannya lebih tinggi dari itu, yaitu bagaimana nanti dia akan mati."

Kamipun kembali ke Saudi setelah kami amputasi kaki Afnan, dan tiba-tiba kanker telah menyerang paru-paru!!

Keadaannya sungguh membuat putus asa, karena mereka meletakkannya di atas ranjang, dan di sisinya terdapat sebuah tombol. Hanya dengan menekan tombol tersebut maka dia akan tersuntik dengan jarum bius dan jarum infus.

Di rumah sakit tidak terdengar suara adzan, dan keadaannya seperti orang yang koma. Tetapi hanya dengan masuknya waktu shalat dia terbangun dari komanya, kemudian meminta air, kemudian wudhu` dan shalat, tanpa ada seorangpun yang membangunkannya!!

Di hari-hari terakhir Afnan, para dokter mengabari kami bahwa tidak ada gunanya lagi ia di rumah sakit. Sehari atau dua hari lagi dia akan meninggal. Maka memungkinkan bagi kami untuk membawanya ke rumah. Aku ingin dia menghabiskan hari-hari terakhirnya di rumah ibuku.

Di rumah, dia tidur di sebuah kamar kecil. Aku duduk di sisinya dan berbicara dengannya.

Pada suatu hari, istri pamannya datang menjenguk. Aku katakan bahwa dia berada di dalam kamar sedang tidur. Ketika dia masuk ke dalam kamar, dia terkejut kemudian menutup pintu. Akupun terkejut dan khawatir terjadi sesuatu pada Afnan. Maka aku bertanya kepadanya, tetapi dia tidak menjawab. Maka aku tidak mampu lagi menguasai diri, akupun pergi kepadanya. Saat aku membuka kamar, apa yang kulihat membuatku tercengang. Saat itu lampu dalam keadaan dimatikan, sementara wajah Afnan memancarkan cahaya di tengah kegelapan malam. Dia melihat kepadaku kemudian tersenyum. Dia berkata: "Ummi, kemarilah, aku mau menceritakan sebuah mimpi yang telah kulihat." Kukatakan: "(Mimpi) yang baik Insya Allah." Dia berkata: "Aku melihat diriku sebagai pengantin di hari pernikahanku, aku mengenakan gaun berwarna putih yang lebar. Engkau, dan keluargaku, kalian semua berada disekelilingku. Semuanya berbahagia dengan pernikahanku, kecuali engkau ummi."

Akupun bertanya kepadanya: "Bagaimana menurutmu tentang tafsir mimpimu tersebut." Dia menjawab: "Aku menyangka, bahwasannya aku akan meninggal, dan mereka semua akan melupakanku, dan hidup dalam kehidupan mereka dalam keadaan berbahagia kecuali engkau ummi. Engkau terus mengingatku, dan bersedih atas perpisahanku." Benarlah apa yang dikatakan Afnan. Aku sekarang ini, saat aku menceritakan kisah ini, aku menahan sesuatu yang membakar dari dalam diriku, setiap kali aku mengingatnya, akupun bersedih atasnya.

Pada suatu hari, aku duduk dekat dengan Afnan, aku, dan ibuku. Saat itu Afnan berbaring di atas ranjangnya kemudian dia terbangun. Dia berkata: "Ummi, mendekatlah kepadaku, aku ingin menciummu." Maka diapun menciumku. Kemudian dia berkata: "Aku ingin mencium pipimu yang kedua." Akupun mendekat kepadanya, dan dia menciumku, kemudian kembali berbaring di atas ranjangnya. Ibuku berkata kepadanya: "Afnan, ucapkanlah la ilaaha illallah."

Maka dia berkata: "Asyhadu alla ilaaha illallah."

Kemudian dia menghadapkan wajah ke arah qiblat dan berkata: "Asyhadu allaa ilaaha illallaah." Dia mengucapkannya sebanyak 10 kali. Kemudian dia berkata: "Asyhadu allaa ilaaha illallahu wa asyhadu anna muhammadan rasuulullaah." Dan keluarlah rohnya.

Maka kamar tempat dia meninggal di dalamnya dipenuhi oleh aroma minyak kasturi selama 4 hari. Aku tidak mampu untuk tabah, keluargaku takut akan terjadi sesuatu terhadap diriku. Maka merekapun meminyaki kamar tersebut dengan aroma lain sehingga aku tidak bisa lagi mencium aroma Afnan. Dan tidak ada yang aku katakan kecuali alhamdulillahi rabbil 'aalamin. (AR)*

[Sumber: www.qiblati.com, dinukil dari Majalah Qiblati edisi 4 Tahun 3]