15 Februari 2008

Siapakah Yang Menyebabkan Negara Bengkrap?

Untuk kesekian kalinya Najib Tun Razak memberi amaran Malaysia boleh bankrap jika konsep negara kebajikan yang ditawarkan oleh Pas diterima dan dipraktikkan di negara ini.Timbalan Perdana Menteri menegaskan, konsep tersebut membawa pengertian bahawa seseorang yang tidak bekerja juga akan mendapat bayaran bulanan daripada kerajaan.

Keadaan ini, kata beliau, menyebabkan kerajaan pada masa sama terpaksa pula mengenakan cukai yang tinggi kepada mereka yang mampu.‘‘Sedangkan kita telah melihat bagaimana negara maju yang mengenakan cukai yang tinggi akhirnya tidak dapat dipertahankan. ‘‘Apatah lagi kita sebagai negara sedang membangun, kalau ada dasar mereka yang tidak bekerja pun mendapat bayaran setiap bulan, maka itu alamat negara kita akan menjurus kepada lembah sebuah negara yang bankrap,’’ kata beliau.


Sebenarnya orang yang berperangai macam Najiblah yang menyebabkan negara jadi bengkrap. bayangkan beli kapal selam dan jet pejuang sahaja Najib terlibat dengan skandal ratusan juta ringgit. Ini benkrap negara namanya.

Pak Lah Takut Kepada Presiden PAS

Abdullah Ahmad Badawi berkata, kesediaan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk mencabarnya di Parlimen Kepala Batas membayangkan Pas tidak yakin menang di Terengganu.Perdana Menteri berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.


Kenyataan ini adalah gambaran sebenar yang Pak Lah dalam keadaan ketakutan kalau benar Hj. Hadi akan berpindah ke Kepala Batas untuk berhadapan dengannya. Kalau Pak Lah kata kita tidak yakin untuk menang di Terengganu, kita nak kata kita yakin menang sebab itu tanpa Hj. Hadi kita boleh tunbangkan kerajaan yang ada sekarang di Terengganu.

Apa lagi ketua Pas di Terengganu sekarang bukan Hj. Hadi lagi tetapi Mustapa Ali sebagai pesuruhjayanya. Pepindahan Hj. Hadi ke Pulau Mutiara untuk melawan Pak Lah adalah sesuatu yang masuk akal dan tidak menjadi masalah.
Kalaulah Pak Lah seorang yang berjiwa besar, semestinya dia tidak mencari alasan lain malah mengalu-ngalukan kedatangan Hj. Hadi ke Pulau Pinang untuk bertanding. Kalah atau menang kira kemudian, itulah adat pertandingan.

Penamaan Calon dan hari mengundi

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memilih tarikh 8 Mac sebagai hari rakyat Malaysia akan keluar mengundi pada pilihan raya umum ke-12. Hari penamaan calon pula ditetapkan pada 24 Februari ini, kata Pengerusi SPR, Ab. Rashid Ab. Rahman pada satu sidang akhbar hari ini.

Tempoh berkempen dalam pilihan raya itu adalah selama 14 hari.Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam mengumumkan pembubaran Parlimen bagi membolehkan pilihan raya umum ke-12 diadakan.

Apa Kata Kambing