16 Jun 2021

KENYATAAN MEDIA ISTANA NEGARA

KENYATAAN MEDIA PENYIMPAN MOHOR BESAR RAJA-RAJA

SENARAI BANTUAN KERAJAAN PKP 3.0

Berikut adalah SENARAI BANTUAN2 KERAJAAN yang anda boleh mohon ketika ini untuk meringankan bebanan PKP 3.0 - Mohon viralkan untuk manfaat bersama ye🔥

📌Rayuan BPR dibuka mulai 15 Jun 2021
https://www.tcer.my/rayuan-bpr-dibuka-mulai-15-jun/

📌Permohonan Bantuan RM500 Warga Emas
https://www.tcer.my/permohonan-bantuan-rm500-warga-emas/

📌Bantuan EIS Perkeso RM600 Bagi Kehilangan Pekerjaan
https://www.tcer.my/bantuan-eis-perkeso-rm600-bagi-kehilangan-pekerjaan/

Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu bermula


KUALA LUMPUR: Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu bersama Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Mustafa Billah Shah di Istana Negara hari ini bermula sebentar tadi.

Antara Raja-Raja Melayu yang berkenan menghadiri Perbincangan Khas itu, Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah serta Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar.

450,000 permohonan haji dalam tempoh 24 jam


JEDDAH: Sebanyak 450,000 permohonan haji diterima dalam tempoh 24 jam menerusi sebuah portal haji domestik, kata Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi.

Kementerian itu berkata, permohonan untuk lelaki adalah berjumlah 60 peratus manakala selebihnya adalah wanita, lapor Arab News.

Kuih Angku @ Kura-Kura Merah Tradisi Masyarakat Cina

KUIH
 "Angku" bermaksud kura-kura merah dalam baha Hokkien merupakan salah satu kuih-muih tradisional masyarakat  Cina di negara kita.

Pada zaman dahulu kala, ia dikenali sebagai kuih kura-kura merah lantaran rupa bentuknya seakan-akan menyerupai haiwan berkenaan yang sedang berehat.

Warna Merah Bagi Bangsa Cina.

Oleh Puteri Sabira

Mengapakah masyarakat China suka akan warna merah? Tidak dinafikan warna merah amat sinonim dengan masyarakat China dalam kehidupan mereka. Warna juga mencerminkan keunikan serta kepercayaan sesuatu kaum atau negara.

Ini amat penting untuk mengetahui serba sedikit mengenai warna dan pantang larang sesuatu kaum itu supaya kita lebih peka dengan tradisi mereka.

Kemungkinan dalam sesetengah budaya warna merah melambangkan kemarahan, warna putih mewakili kesucian serta warna hitam pula merujuk warna yang tidak baik atau negatif.

Merah melambangkan api dan merupakan warna yang paling popular di China. Ia juga warna kebangsaan yang mewakili kebahagiaan, keindahan, gaya hidup, nasib baik, kejayaan serta bertuah.

Masjid Kowloon Hong Kong

Masjid Kowloon merupakan masjid yang paling terkenal di Wilayah Pentadbiran Khas (SAR) Hong Kong, China. Masjid itu dibina oleh tentera India yang beragama Islam yang ditempatkan oleh Britain di Hong Kong pada tahun 1896. Pada tahun 1980, masjid itu dibina semula dengan sumbangan pelbagai persatuan dan tokoh Islam di Hong Kong serta bantuan dunia Islam di negara asing.

Alhamdulillah saya telah berkunjung dan solat disini sekitar 10 kali. Masjid yang terletak ditengah-tengah kesibukan bandaraya Hong Kong meniggalkan banyak kenangan selama mula berada di china pada tahun 1998. Sesekali sampai di Hong Kong pasti saya ringankan kaki melangkah ke sana.

NASIHAT MENURUT AL QURAN

Quran Surat An-Nahl Ayat 125

 ٱدْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِٱلْحِكْمَةِ وَٱلْمَوْعِظَةِ ٱلْحَسَنَةِ ۖ وَجَٰدِلْهُم بِٱلَّتِى هِىَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَن ضَلَّ عَن سَبِيلِهِۦ ۖ وَهُوَ أَعْلَمُ بِٱلْمُهْتَدِينَ 

Terjemah Arti: 

Serulah (manusia) kepada jalan Tuhan-mu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.