13 Mac 2012

GMI tidak yakin Parlimen mansuh ISA

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 13 Mac: Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) tidak yakin Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) akan dimansuhkan pada persidangan Parlimen yang sedang berlangsung sekarang.

Ia berikutan kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, yang menyatakan undang-undang bagi mengganti ISA masih di peringkat draf di Jabatan Peguam Negara.

Pengerusi GMI, Syed Ibrahim Syed Noh (gambar) berkata, kenyataan Hishammuddin itu merupakan satu lagi alasan untuk melengah-
lengahkan pemansuhan akta zalim itu.

"Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan untuk menggubal dua akta baru, maknanya sudah ada asas sebelum ini. Jadi, draf di pejabat Peguam Negara itu hanya alasan melengah-lengahkan pemansuhan ISA," kata beliau kepada Harakahdaily, hari ini.

Kata Syed Ibrahim, dengan tidak memberikan jaminan tentang bila draf itu selesai, hasrat rakyat untuk melihat janji Najib ditunaikan segera Mac ini, mungkin tidak kesampaian.

Katanya, jika sidang parlimen kali ini kerajaan masih tidak dapat memansuhkan akta tersebut, kredibiliti Perdana Menteri sudah tentu tercalar di mata rakyat Malaysia kerana telah berjanji memansuhkannya.

"Najib bukan sahaja berjanji untuk memansuhkan ISA, tetapi juga berjanji melakukannya pada sidang parlimen, Mac ini. Jika ia tidak berlaku, rakyat Malaysia akan melihat bagaimana pemimpin mereka menabur janji," kata beliau sambil mengharapkan pemansuhan akta itu boleh dilakukan segera dalam bulan ini.

Mengulas lanjut berhubung draf tersebut, Syed Ibrahim berkata tiada keperluan untuk menggubal akta baru bagi menggantikan ISA kerana terdapat banyak peruntukan dalam undang-undang sedia ada untuk mengekang apa yang dikatakan sebagai kesalahan pengganas.

Tambahnya, Parlimen Malaysia telah menambah undang-undang termasuk kesalahan berkaitan keganasan dalam Kanun Keseksaan dan Kanun Tatacara Jenayah pada tahun 2006.

"Menurut Kanun Keseksaan (Pindaan) 2003, Bab baru VIIA yang bertajuk "Kesalahan yang Berkaitan Keganasan" telah dimasukkan dan ini berkuatkuasa sejak 6 Mac 2007. Begitu juga, menurut Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) 2006, Bab XIIA baru yang bertajuk "Kuasa menyiasat Sampingan Dalam Perhubungan Untuk Kesalahan Keganasan" telah dimasukkan dan berkuatkuasa sejak 6 Mac 2007," jelas beliau lagi.

Begitu juga, tambah beliau Malaysia turut meluluskan undang-undang yang berkaitan dengan pembiayaan anti-keganasan dalam bentuk Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (Akta 613).

Sehubungan itu, tegas Syed Ibrahim kerajaan tidak memerlukan dua akta baru bagi menggantikan ISA dan boleh memansuhkan akta tersebut dengan kadar segera sepertimana yang dijanjikan.

harakahdaily/-

Mayat pekerja kebun ditemui

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

ASUN - Seorang pekerja kebun sayur warga negara Thai ditemui mati dengan kesan cedera pada bahagian lehernya selepas dipercayai berlaku satu pertengkaran dengan seorang rakannya di sebuah ladang getah di Kampung Kawah Lima, Binjal di sini, semalam.

Dalam kejadian itu, mangsa, Khambu Thongnet, 46, yang berasal dari Satun, Thailand ditemui mati oleh majikan tempatnya bekerja di kawasan semak di ladang getah berkenaan kira-kira jam 10 pagi semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, Asisten Komisioner Mohd Zakaria Ahmad berkata, dipercayai berlaku satu pergaduhan antara mangsa dan suspek sebelum mangsa ditemui mati.

Menurutnya, bagaimanapun masa sebenar kejadian berlaku tidak dapat dikesan namun pihaknya percaya ia berlaku dalam tempoh satu atau dua jam sebelum mayat mangsa ditemui.

“Terdapat kesan tetakan pada bahagian leher mangsa yang dipercayai dicederakan mengguna senjata tajam. Bagaimanapun senjata yang digunakan masih belum ditemui selain suspek juga berjaya melarikan diri,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Difahamkan suspek yang juga lelaki warga negara Thai turut bekerja di kebun sayur berkenaan sejak lebih sebulan lalu, manakala mangsa baru tiga minggu bekerja di situ.

Kedua-dua mereka tinggal bersama di sebuah pondok yang dibina berdekatan kebun sayur terbabit.

Sementara itu, majikan mangsa, Tan Giap Poh, 47, ketika ditemui berkata, dia difahamkan kedua-dua pekerjanya itu bergaduh sejak malam kelmarin.

Bagaimanapun, Giap Poh hanya memeriksa tempat mereka bekerja pada pagi semalam dan mendapati kedua-dua pekerjanya tiada dan kemudian terdengar salakan anjing yang kuat sebelum menemui tempat tompokan darah tidak berapa jauh dari kawasan kebunnya itu.

“Saya minta pekerja saya yang lain dan penoreh getah yang berada di situ membantu mencari dua pekerja yang hilang. Namun tidak sangka seorang pekerja (mangsa) ditemui dengan kesan cedera manakala seorang lagi gagal ditemui. Saya segera menghubungi polis sebaik menemui mayat mangsa,” katanya.

Penoreh getah, Mohd Zakri Romli, 27, berkata ketika itu dia yang sedang menoreh getah bertindak membantu pemilik kebun sayur itu mencari dua pekerjanya yang hilang itu.

“Saya tidak sangka bunyi salakan anjing yang kedengaran pada masa itu membantu kepada penemuan mayat mangsa yang ditemui dalam keadaan badannya ditutup dengan daun-daun manakala bahagian lehernya terdapat kesan cedera,” katanya.

sinar harian/-

Guan Eng : Umno-BN Halang Pembangunan Di P.Pinang

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

GEORGETOWN, 13 MAC : Ketua Menteri Pulau Pinang,Lim Guan Eng menjelaskan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang menjadikan ketelusan dan bertanggungjawab dengan mendapat input dan rundingan awam berhubung cadangan pembinaan 4 projek infrastruktur untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas dan memacu pembangunan ekonomi di negeri ini terutama di Seberang Perai Utara (SPU).

“Tiada rundingan awam dilakukan oleh Kerajaan Barisan Nasional sebelum ini ketika membina Jambatan Pulau Pinang ke-2. Dan lagi Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang dikritik lebih teruk kerana telus dan bertanggungjawab daripada Kerajaan Negeri BN sebelumnya, yang tidak pernah membuat input dan rundingan awal ke atas Jambatan Pulau Pinang ke-2,” kata Guan Eng dalam kenyataan medianya.

Menurut Guan Eng, CAP bukanlah satu- satunya organisasi yang menentang empat projek infrastruktur tersebut. Bahkan BN dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menentang pembinaan terowong bawah laut dari Persiaran Gurney ke Bagan Ajam pada 17 November 2011.

Walaupunbagaimanapun maklum balas awam daripada rakyat Pulau Pinang terutamanya di Persiaran Gurney dan SPU menunjukkan bahawa majoriti besar orang Melayu, India dan Cina menyokong dan mahu projek infrastruktur ini diteruskan.

“Exco Negeri Pulau Pinang telah memutuskan untuk melaksanakan projek- projek ini melalui tender terbuka secara kompetitif pada 19 Oktober 2011 selepas rundingan awal dijalankan dari 29 April 2011. Oleh itu, adalah tidak benar untuk CAP mendakwa Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak mengadakan rundingan awam,” ujar beliau.

Tambah Guan Eng, Memorandum Persefahaman (MOU) yang ditandatangani pada 28 April 2011 antara Beijing Urban Construction Group (BUCG) dan Kerajaan Negeri Pulau Pinang adalah tidak sah dari segi undang- undang kerana Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah dengan jelas menyatakan bahawa projek- projek ini mesti dijalankan melalui tender terbuka secara kompetitif.

Majlis menandatangani MOU yang disaksikan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak dan Perdana Menteri China Wen Jiabao merupakan penanda aras yang positif tentang minat negara China dalam melaksanakan projek- projek di Pulau Pinang.

Berikutan majlis menandatangani MOU tersebut, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah meminta mengadakan input awam bermula pada 29 April 2011. Dua sesi rundingan telah diadakan oleh saya secara langsung dengan NGO pada 16 Oktober 2011 dan 19 November 2011.

“Kerajaan Negeri PR kini menjalankan latihan pra- kelayakan melalui tender terbuka secara kompetitif untuk 4 projek infrastruktur dengan menyenarai pendek syarikat yang layak dengan kedudukan kewangan yang kukuh, kepakaran teknikal, berpengalaman dan mempunyai rekod prestasi dalam menyiapkan projek- projek infrastruktur.

Tiada wang akan dibayar kerana 4 projek tersebut akan dibiayai oleh pertukaran tanah dari tanah yang akan ditambak oleh Tanjung Pinang Development Sdn Bhd (TP),” kata Guan Eng.

Menurut beliau lagi,semasa sesi rundingan pada 19 November 2011 dengan NGO, beliau telah menerangkan rasionalnya untuk melaksanakan projek- projek infrastruktur bawah tanah dengan meminta Tanjung Pinang Development Sdn Bhd (TP) untuk menyerahkan seberapa banyak tanah yang ditambak kepada Kerajaan Negeri. Melalui dua perjanjian yang ditandatangani dengan Kerajaan BN sebelum ini pada 1990 dan 1999, TP telah memberikan hak untuk menambak 980 ekar tanah.

Lebih 200 ekar telah pun ditebus guna oleh TP di mana projek Straits Quay dilaksanakan sekarang. TP mempunyai hak untuk menebus baki 700 ekar tersebut.
Untuk Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau menghalang TP daripada menebusguna tanah memerlukan sejumlah bayaran wang pampasan yang besar kepada TP.

Satu- satunya jalan untuk Kerajaan Negeri PR adalah memohon projek- projek infrastruktur bawah tanah dan jalan raya sebagai pematuhan kepada kemahuan TP untuk menyerahkan seberapa tanah yang mungkin untuk ditebus guna kepada Kerajaan Negeri. CAP juga perlu ingat bahawa TP kini dimiliki oleh Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), Sime Darby Bhd.

Malangnya Kerajaan Negeri tidak mempunyai kuasa untuk mengawal pengangkutan awam kerana ia merupakan di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan. Banyak yang kita mahu lakukan pembaharuan untuk pengangkutan awam , tetapi Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak dapat membuat apa- apa tindakan kerana ia terletak sepenuhnya di bahawa Kerajaan Persekutuan. Semua perkhidmatan bas, teksi dan tram atau TLRT adalah di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan.

Malah apabila Kerajaan Negeri Pulau Pinang mahu menyediakan perkhidmatan bas CAT yang akan melalui seluruh kawasan warisan George Town secara percuma yang akan dibayar oleh Kerajaan Negeri, Kerajaan Persekutuan menolak inisiatif ini pada mulanya.

Tambah Guan Eng lagi,Kerajaan Negeri Pulau Pinang bersedia untuk membayar RM720,000 setahun untuk menyediakan perkhidmatan bas CAT secara percuma di mana sangat popular di kalangan penduduk tempatan dan pelancong.

Hanya selepas rayuan oleh Kerajaan Negeri secara langsung kepada Menteri yang bertanggungjawab selama hampir setahun, barulah kelulusan untuk perkhidmatan bas CAT percuma yang akan dibayar oleh Kerajaan Negeri diberikan.

“Kerajaan Negeri PR sangat prihatin terhadap kesan alam sekitar di kawasan pembinaan terowong bawah laut. Kebimbangan alam sekitar ini akan dirunding semasa pusingan kedua rundingan awam apabila reka bentuk dan laluan dipilih pada akhir 2012.

Guan turut berkata,mengikut jadual untuk pembinaan projek- projek di bawah pelaksanaan pra- Q, tarikh terawal untuk memulakan kerja ke atas terowong akan dilakukan pada akhir 2015. Ini adalah untuk membenarkan semua kajian teknikal, reka bentuk dan alam sekitar dijalankan antara 2012 dan 2015.

“Jika kerajaan tidak berpuas hati, EXCO akan menolak untuk menandatangani perjanjian pembinaan yang muktamad di mana ia merupakan keperluan akhir yang dijadualkan pada pertengahan 2015,” kata Guan Eng.

selangorku/-

Ketua polis tagih dadah

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

JAKARTA: Ketua Polis Cibarusah, Komisioner Adjutan Heru Budi Santoso ditahan Jumaat lalu kerana mengambil dadah jenis kristal methamphetamine atau syabu di kediaman rasminya di Jalan Raya Loji Cibarusah di Bekasi, Jawa Barat.

Polis Bahagian Hal Ehwal Dalaman, menahan Heru dan dua rakannya serta merampas 0.87 gram kristal methamphetamine dan gelas yang digunakan untuk membakar dadah itu.

Jurucakap Polis Bakasi, Komisioner Adjutan Bambang Wahyudi semalam berkata, “Dia kini ditahan di ibu pejabat Polis Jakarta.”

Katanya, Heru kini disoal siasat.

Jurucakap Polis Jakarta, Komisioner Kanan Rikwanto memberitahu wartawan, Bahagian Hal Ehwal Dalaman telah membuat siasatan ke atas Heru sebelum dia ditahan.

Katanya, Heru tidak diserahkan ke bahagian narkotik.

Polis sedang menyoal siasat empat saksi yang dikatakan mempunyai hubungan dengan kes itu dan tahu dia menagih dadah,” katanya.

Katanya, “Dia membeli dadah itu dari empat lokasi di Bekasi, Cibarusah dan Jakarta.”

Katanya, ada tiga laporan mengenai Heru menagih dadah dan kumpulan Bahagian Hal Ehwal Dalaman telah diberi tugas untuk mengendalikan kes itu.

Katanya, Heru akan didakwa di bawah Artikel 114 dan 112 Undang-Undang Dadah yang membawa hukuman lima tahun penjara.

“Kami akan meneruskan siasatan. Selepas itu kes ini akan dibawa ke mahkamah dan dia akan diadili dengan profesional dan beretika,” katanya. - Jakarta Post

700 Tiket F1 Percuma Untuk Rakyat Thai

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

BANGKOK: Tujuh ratus tiket F1 Petronas Malaysia Grand Prix 2012 ditawarkan percuma kepada rakyat Thai dan asing di negara ini sebagai usaha menggalakkan pelancongan di Malaysia.

Pengarah Pelancongan Malaysia Pejabat Thailand Iskandar Mirza Mohd Yusof berkata mereka yang telah membeli tiket penerbangan atau pakej pelancongan ke Malaysia pada hujung minggu grand prix dari 23 hingga 25 Mac layak mendapatkan tiket percuma itu.

"Kami mendapat respon yang baik daripada rakyat Thai, warga asing dan agen pelancongan di negara ini. Kebanyakan tiket telah diberikan dan masih ada kira-kira 100 tiket," kata beliau di sini.

Iskandar Mirza berkata setiap satu tiket grandstand bagi perlumbaan dua hari itu bermula 24 Mac berharga kira-kira RM600.

Pengusaha pelancongan di negara ini menawarkan pakej termasuk sewa hotel, penerbangan dan pindahan dari lapangan terbang ke hotel dan hotel ke Sirkit Antarabangsa Sepang, kata beliau. - BERNAMA

Shahrizat boleh dedah 'bukan dia saja bermasalah'

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 13 Mac: PAS menggesa Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang mahu berundur dari jawatan menteri April ini, tampil membuat pendedahan siapa lagi yang bermasalah dalam parti itu.

Naib presidennya, Datuk Mahfuz Omar berkata, sekarang ini adalah masa dan peluang terbaik Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu berbuat demikian.

"Kita minta Shahrizat tampil ke hadapan, dedahkan siapa lagi pemimpin Umno yang dia pernah kata 'bukan dia seorang sahaja bermasalah' sebelum ini.

"Inilah masa terbaik untuk dia dedahkan siapa mereka yang lain demi menyelamatkan negara," katanya kepada Harakahdaily.

Shahrizat yang turut terpalit dengan skandal RM250 juta Perbadananan Feedlot Kebangsaan (NFC) sebelum ini pernah berkata “beritahu saya, pemimpin Umno yang mana tiada masalah” ketika beliau diasak dengan desakan meletakkan jawatan.

Bagaimanapun kelmarin, Shahrizat mengumumkan mahu berundur sebagai menteri Menteri Pembangunan Wanita, keluarga dan masyarakat, itupun selepas tempoh pelantikannya sebagai senator tamat bulan April ini.

Ekoran itu, Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena menyeru Shahrizat yang didakwa dijadikan 'mangsa' oleh Umno dalam skandal NFC, agar tampil mendedahkan siapa lagi pemimpin Umno yang turut bermasalah.

Adalah tidak adil jika segala masalah dalam Umno itu hanya dibebankan seluruhnya kepada Shahrizat sedangkan ramai lagi yang sepatutnya menanggung akibatnya, kata Mahfuz.

harakahdaily/-

Pakatan mahu RM1.92 bilion wang BR1M diaudit

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Ahli parlimen Pakatan Rakyat hari ini menuntut supaya audit dijalankan ke atas jumlah RM1.92 bilion yang didakwa diagihkan melalui skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Ahli parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail berkata audit berkenaan perlu dijalankan memandangkan jumlah yang diperuntuk dalam bajet untuk skim berkenaan hanyalah RM1.8 bilion.

Sedangkan kerajaan tidak mengemukakan apa-apa bajet tambahan untuk membolehkan jumlah tambahan itu diagihkan, kata ahli parlimen PKR itu lagi.

"Jika parlimen sidang ini berakhir dan tidak ada permohonan untuk tambahan bajet, maka jumlah RM130 juta tambahan ini tidak terkandung dalam kelulusan parlimen.

"Bagaimana kerajaan nak justifikasi, dia ambil daripada sumber mana dan apakah kaedahnya," soalnya.

Bercakap dalam sidang media di parlimen hari ini, beliau berkata Pakatan Rakyat tidak membantah usaha membantu rakyat.

"Tapi kerajaan tidak boleh menggunakan sewenang-wenangnya khazanah negara tanpa mengira sumber yang betul.

"Kita tidak mahu golongan berpendapatan rendah diberi bantuan dengan menggunakan kaedah salah," katanya lagi dalam sidang media di bangunan parlimen hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas satu jawapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat hari ini bahawa jumlah RM1.92 bilion diambil daripada sumber perbendaharaan yang telah diluluskan oleh parlimen.

Sejumlah 3.8 juta isi rumah yang merupakan 59 peratus daripada jumlah isi rumah telah menerima bantuan itu, kata Najib lagi.

malaysiakini/-

4,055 peserta sertai larian lasak

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SEBAHAGIAN peserta megharung padang lumpur dalam satu acara larian lasak di Thun, Switzerland.

THUN, Switzerland - Seramai 4,055 orang peserta mengambil bahagian dalam satu acara larian lasak di sini kelmarin.

Larian yang dinamakan Strongman Run itu melibatkan jarak sejauh 16 kilometer.

Selain berlari, para peserta perlu merentasi beberapa halangan termasuk padang lumpur sebelum tiba di garisan penamat. - Reuters

Pas beri rakyat lot rumah

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

MARAN - Pas komited dengan janji untuk menyediakan lot rumah kepada rakyat yang belum mempunyai rumah dan menyelesaikan masalah pemilikan tanah diusahakan sejak puluhan tahun.

Ketua Penerangan Pas Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Pakatan Rakyat (PR) membuat keputusan membuka Felda plantation seluas 143,000 hektar di Pahang untuk membolehkan pemberian tanah dan tapak rumah kepada lebih 40,000 peneroka.

Menurutnya, azam, niat ikhlas dan keyakinan PR Pahang bukan lahir dari angan-angan atau dibuat tanpa asas, tetapi berdasarkan kajian mendalam oleh pelbagai pihak.

“PR akui bukan mudah memberi tanah kepada semua penduduk 1.5 juta Pahang, malah buat masa ini, mungkin ia dilihat sebagai di luar kemampuan.

“Akan tetapi, dengan niat, azam dan kemampuan mentadbir PR, kita yakin mampu menyelesaikan sebahagian masalah tapak rumah untuk rakyat Pahang yang tidak mempunyai tanah tapak rumah,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan perasmian Markas Pas Cawangan Jengka 7, di sini.

Hadir sama, Yang Dipertua Pas Kawasan Maran, Tuan Guru Mohd Baqi Othman.

Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya Pas Pahang berkata, PR berjanji untuk memasukkan peneroka di semua ladang Felda berbanding kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memajak ladang kepada FGV selama 99 tahun.

Menurutnya, PR yakin dengan tindakan bersepadu antara semua agensi berkaitan, ia mampu mengatasi masalah tapak rumah dan isu tanah yang menjadi isu utama rakyat.

“Segalanya bermula dengan niat dan kesungguhan, barulah jalan baru akan ditempuhi mencapai hasrat diinginkan.

“Saya berharap agar rakyat Pahang sedia berubah bersama PR,” katanya.

sinar harian/-

Tidak puas hati kena saman

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUANTAN – Seorang pemandu tidak berpuas hati apabila dikenakan saman oleh pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Kilometer 66 Jalan Kuantan-Maran, di sini, 11 Mac lalu.

Mohd Izham Firdaus Khuzaai, 27, berkata, ketika ditahan dia mengakui tempoh sah lesen memandunya sudah tamat.

Katanya, sebelum ini dia pernah ke pejabat pos untuk memperbaharui lesen memandu, tetapi petugas di kaunter memberitahu lesen memandunya masih sah dan hanya akan tamat tempoh mengikut tarikh lahirnya.

“Saya sedia maklum tentang pengumuman tarikh tamat tempoh lesen memandu adalah sama dengan tarikh lahir seseorang pemegang lesen.

“Pun begitu, saya tidak pasti sama ada perlu memperbaharui lesen terlebih dahulu atau sebaliknya,” katanya.

Tambahnya lagi, pihak JPJ seharusnya memberi kefahaman terlebih dahulu kepada jabatan terlibat dengan urusan memperbaharui lesen supaya tidak mengelirukan orang ramai.

“Bila timbul isu ini, siapa yang harus dipersalahkan? Bukan saya tidak mahu memperbaharui lesen memandu, saya sudah pergi ke pejabat pos.

“Bila kena saman, sudah tentulah saya tidak puas hati,” katanya.

Sementara itu, Pengarah JPJ Pahang, Datuk Zakaria Man berkata, pemegang Lesen Memandu Kompeten (CDL) perlu memperbaharui lesen memandu terlebih dahulu sebelum tarikh tamat tempoh lesen memandu diselaraskan mengikut tarikh lahir.

“Tidak dinafikan, masih ramai yang kurang faham dan keliru tentang sistem baru ini. Pun begitu, pihak kami sedia untuk memberikan maklumat kepada pelanggan yang datang ke JPJ.

“Mereka perlu datang memperbaharui lesen kerana sistem dalam komputer yang akan set tarikh tamat tempoh lesen memandu mengikut tarikh lahir,” katanya.

sinar harian/-

Saintis hasil gandum tahan air masin

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SEBUAH kawasan yang ditanam dengan gandum jenis durum.

PARIS - Sekumpulan saintis mengumumkan kelmarin bahawa mereka membiak sejenis gandum yang boleh hidup di tanah berair masin.

Ketua penyelidikan berkenaan, Matthew Gilliham daripada University Adelaide, selatan Australia memberitahu, tanaman baharu itu dibiak daripada gandum jenis durum.

Saintis-saintis terbabit memasukkan gen yang dinamakan TmHKT1;5-A untuk membolehkan gandum tersebut tahan terhadap persekitaran masin.

Gen tersebut dimasukkan dengan menggunakan teknik-teknik pembiakbakaan kacuk dan bukan teknologi kejuruteraan genetik.

Tanaman tersebut digunakan untuk membuat pasta dan kuskus.

Menurut Gilliham, gandum baka baharu itu dapat membantu petani Jepun selepas tanaman mereka ditenggelami air laut dalam bencana tsunami tahun lalu.

Sekitar 20,000 hektar sawah padi di timur laut Jepun digenangi air laut dalam bencana tersebut yang menyebabkan ramai petani hilang mata pencarian. - AFP

Kos bertunang: Rakyat masih tunggu jawapan Najib

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 13 Mac: Rakyat masih menunggu jawapan dan bukti pembayaran daripada akaun peribadi Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai pembayaran majlis pertunangan anak beliau sebanyak RM409,767 di Hotel Shangri-La.

“Sehingga kini Pejabat Perdana Menteri hanya menafi perbelanjaan ini daripada wang rakyat, sedangkan saudara Rafizi Ramli berjaya membuktikan dengan fakta, tempahan ini dibilkan kepada Pejabat Perdana Menteri (PMO),” kata AJK PAS Pusat, Idris Ahmad (gambar).

Katanya, ketika rakyat disuruh mengikat perut kerana indeks harga pengguna yang meningkat, subsidi hendak dikurangkan, barang keperluan harian terus melonjak, tiba-tiba Perdana Menteri boleh membelanja sejumlah wang yang begitu besar untuk majlis pertunangan anak beliau.

Menurutnya, rakyat tidak kisah kalau benar wang itu daripada poket peribadi beliau dengan Datin Seri Rosmah.

“Memang rakyat sudah maklum mereka berdua ialah suami isteri yang banyak wang.

“Tetapi jika ia menggunakan harta rakyat untuk kemewahan peribadi maka ia perlu disiasat hingga ke akar umbi, lebih-lebih lagi penafian sudah dibuat secara rasmi,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Jika berlaku sebalikanya, kata beliau maka ia satu pembohongan yang besar dilakukan oleh seorang Perdana Menteri.

Justeru, tegasnya orang yang berbohong tidak layak untuk memegang amanah rakyat dan mesti diturunkan segera daripada tampuk kuasa.

Beliau berkata, wang sebanyak RM409,767 hanya untuk satu malam majlis pertunangan anak Najib dan Rosmah sedangkan untuk kos seorang siswazah Fakulti Pergigian untuk tempoh empat tahun hanya RM151,208, Fakulti Perubatan untuk tempoh lima tahun (RM235,390) dan Fakulti Farmasi untuk tempoh empat tahun (RM56,360).

harakahdaily/-

Beza Azizah, Shahrizat bagai langit dengan bumi

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 13 Mac: Perbezaan antara Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dengan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang mana keluarganya bertanggungjawab menyalahgunakan sebanyak RM250 juta adalah bagaikan langit dan bumi.

Demikian dinyatakan Naib Presiden PKR, N Surendran yang merujuk kenyataan Timbalan Menteri Ahmad Maslan bahawa Wan Azizah sepatutnya meletak jawatan sebagai Presiden Keadilan kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan pada 1999.

Baginya, kenyataan Ahmad itu mendedahkan hipokrasi Umno.

Jelasnya, umum mengetahui Anwar dipenjarakan berikutan rekayasa Umno yang melibatkan Perdana Menteri ketika itu Dr Mahathir, Ketua Polis Negara, Peguam Negara dan sistem kehakiman yang sudah rosak.

Tambahnya, tuduhan dan hukuman terhadap Anwar mengejutkan rakyat Malaysia dan mengundang kritikan antarabangsa.

“Namun Ahmad Maslan terus membohongi dirinya sekiranya beliau menyatakan bahawa Anwar dibicarakan secara adil.

“Mengapa perlu Wan Azizah meletak jawatan apabila beliau dan keluarganya menjadi mangsa kezaliman dan politik kotor Umno?” soalnya dalam satu kenyataan.

Sebaliknya, kata beliau Wan Azizah mempunyai tanggungjawab sebagai seorang pemimpin politik untuk terus kekal di jawatannya dan terus memperjuangkan reformasi, keadilan dan kebebasan.

Menurutnya, selama 13 tahun Wan Azizah telah berjaya memimpin perjuangan dengan berani dan bermaruah, menghadapi cabaran besar.

“Perbezaan antara Wan Azizah dengan Shahrizat yang mana keluarganya bertanggungjawab menyalahgunakan sebanyak RM250 juta adalah bagaikan langit dan bumi,” katanya.

Beliau berkata, hanya selepas berhadapan dengan kritikan Pakatan Rakyat dan rakyat, Shahrizat mengumumkan melepaskan jawatan menterinya pada bulan hadapan.
Ini, jelas Surendran bukannya tindakan sukarela.

Menruutnya, Ahmad Maslan, Muhyiddin dan pimpinan Umno lain tidak boleh membohongi rakyat dengan menyatakan bahawa Shahrizat telah 'mengorbankan' dirinya.

Malah, katanya pimpinan Umno dan BN tidak mempunyai budaya mengambil tanggungjawab terhadap penyelewengan mereka dengan melepaskan jawatan mereka.

“Dilindungi oleh polis, media dan sistem kehakiman yang dikuasai mereka, pimpinan BN tidak pernah melihat perlunya untuk patuh pada prinsip kebertanggungjawaban dan tatakelola yang baik,” ujarnya lagi.

Baginya, kenyataan Ahmad Maslan ialah contoh terbaik kecurangan Umno tersebut.

harakahdaily/-

Imam Maut, Masjid Di Belgium Diserang Bom Petrol

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

BRUSSELS: Seorang imam terbunuh apabila sebuah masjid Syiah di ibu negara Belgium diserang seorang lelaki dengan bom petrol petang Isnin.

Masjid itu terletak di kawasan Anderlecht dekat Brussels.

Maklumat awal polis menunjukkan masjid itu diserang menggunakan bom petrol oleh seorang lelaki, yang berjaya ditahan.

Serangan itu adalah yang pertama sejak pembunuhan Abdullah Muhammad al-Ahdai, dalam masjid oleh kumpulan Iran pada 1989.

Datuk Bandar Anderlecht dipetik media tempatan sebagai berkata, suspek membaling bom petrol ke arah masjid itu antara jam 6 dan 7 petang Isnin waktu tempatan.

Laporan-laporan awal juga menyebut bahawa imam berusia 47 tahun meninggal dunia selepas terhidu asap tebal akibat kebakaran.

Seorang lagi mangsa dilaporkan cedera.

Pegawai-pegawai keselamatan berkata, seorang lelaki ditahan berikutan kejadian itu.

"Seorang suspek kini ditahan," kata jurucakap polis Marie Verbeke dipetik agensi berita AFP.

"Lebih 10 jemaah berada di masjid untuk menunaikan solat ketika seorang dilihat masuk dengan membawa beg," kata seorang saksi Azzedine Laghmish kepada stesen RTBF, dipetik BBC.

"Dalam beg itu ada satu bekas yang diisi dengan petrol, yang dia baling ke arah bahagian tengah bilik," kata Laghmish.

"Imam cuba untuk memadamkan kebakaran tetapi terperangkap dalam bilik," katanya lagi.

Menteri Dalam Negeri Belgium, Joelle Milquet berkata, beliau terkejut dengan kejadian ini.

Imam itu mempunyai empat orang anak.

Laporan The Telegraph dari UK berkata, kebakaran telah memusnahkan sebahagian besar masjid itu, yang merupakan terbesar di Belgium.

mstar/-

Api misteri kembali mengganas

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Zainab menunjukkan api misteri (dalam bulatan) yang membakar kain tudungnya di rumahnya di Kampung Penambang Bunga Emas, Kota Bharu semalam.

KOTA BHARU – Selepas lebih setahun tenang tanpa serangan api misteri, keluarga Zainab Sulaiman, 75, atau lebih dikenali sebagai Mok Nab kembali resah apabila serangan tersebut kembali berulang di kediamannya di sini kelmarin.

Terbaru, kejadian tersebut berlaku kira-kira pukul 4.30 petang, Jumaat lalu di rumahnya di Kampung Penambang Bunga Emas, dekat sini, apabila api misteri tersebut muncul secara tiba-tiba dan membakar sebuah almari yang sarat dengan pakaian.

Menurut Zainab, kejadian tersebut disedari oleh seorang cucunya, Wan Mohd. Faiz Wan Hanafi, 16, yang terbau hangit seperti benda terbakar sebelum mendapati sebuah almari yang terletak di dalam sebuah bilik terbakar.

Katanya, ketika disedari api yang muncul tersebut begitu marak dan membakar almari serta sebahagian dinding bilik tersebut menyebabkan beliau dan menantunya, Rafeah Zakaria, 38, serta dua lagi cucunya, Wan Nurfatihah, 14, dan Wan Nurfatini, 12, panik dan berada dalam ketakutan.

“Kami semua terpaksa mengambil semua pakaian yang disimpan di dalam almari dan dicampak ke luar rumah melalui tingkap untuk mengelakkan daripada terus hangus terbakar selain bimbang api menjadi semakin marak.

“Orang kampung juga datang menolong memadamkan kebakaran dan disebabkan api yang sangat marak, saya terpaksa meminta orang kampung menelefon pihak bomba kerana bimbang rumah saya hangus terbakar,” katanya ketika ditemui semalam.

kosmo/-

Pelatih PLKN Sungai Siput meninggal dunia di hospital selepas demam

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SUNGAI SIPUT: Seorang pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di sini meninggal dunia malam tadi selepas dirawat selama tiga hari di Hospital Sungai Siput kerana demam.

Ketua Polis Daerah Sungai Siput, Supt Azman Salim berkata, R.Vinoth, 18, yang berasal dari Padang Jawa, Klang, Selangor meninggal dunia pada 10 malam tadi.

Laporan kematian dibuat oleh bapanya hari ini dan punca kematian belum diketahui.

"Kita sedang menunggu hasil bedah siasat hospital berkenaan," kata Azman kepada pemberita hari ini.

Vinoth dilaporkan demam di kem berkenaan beberapa hari hari dan dihantar ke Hospital Sungai Siput untuk mendapatkan rawatan.

Dia mengikuti program berkenaan awal Januari lalu dan dijangka tamat latihan itu Jumaat ini. - BERNAMA

Laksana konsep wasatiyyah secara menyeluruh

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 13 Mac: Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (PAS-Marang) menegaskan konsep wasatiyyah yang diperkenalkan kerajaan harus dilaksanakan secara menyeluruh.

Katanya, konsep itu harus dilaksanakan sebagaimana dituntut agama Islam berdasarkan firman Allah yang bermaksud: "bagitulah Allah menjadikan kamu manusia supaya kamu dapat menjadi saksi dan model umat Islam kepada umat-umat yang lain".

Ketika mengemukakan soalan tambahanya dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat pagi ini, Abdul Hadi berkata Islam mengamalkan pendekatan bahawa agama itu ada kuasa, malangnya hari ini agama seolah-seolah diketepikan.

Malah tambahnya, apabila pendekatan itu tidak diamalkan maka fitnah memfitnah antara satu sama lain, keruntuhan moral dan rasuah berlaku di kalangan orang Islam.

Bukan itu sahaja, katanya kesalahan berhubung Islam misalnya penyelewengan wang zakat, faraid, hatta fitnah dibicarakan dalam mahkamah sivil.

"Kita sudah memerintah lebih 50 tahun tetapi kita masih dibelenggu dengan hal-hal seperti ini.

"Apakah perkara ini termasuk dalam agenda membebaskan umat Islam terus dibelenggu dalam masalah ini?" Tanya beliau yang juga Presiden PAS.

Terdahulu, Abdul Hadi dalam soalan asalnya meminta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyatakan kedudukan konsep wasatiyyah di dalam dasar-dasar pemerintahan negara pada masa ini dan apakah pelan menyeluruh yang dirangka oleh pihak kerajaan untuk melaksanakan konsep tersebut.

Sementara itu, Najib dalam jawapannya menjelaskan kerajaan memperkenalkan konsep wasatiyyah sebagai gagasan negara di mana konsep itu ada persamaan dari segi nilai-nilai yang menjadi amalan agama lain.

harakahdaily/-

Buruh cedera pinggang ditikam

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KULIM - Seorang buruh lelaki, warganegara asing berusia 30-an cedera di bahagian pinggang apabila ditikam oleh dua lelaki tidak dikenalinya di Taman Helang Perdana, kira-kira jam 3.30 petang semalam.

Menurut rakan mangsa yang membantunya, mangsa bekerja di kawasan pembinaan itu sejak setahun lalu.

Sebelum kejadian, mangsa memaklumkan kepada rakan lain dia hendak membeli air dan tanpa disedari dua lelaki mengekori mangsa dengan sebuah motosikal.

Suspek kemudiannya mengacukan pisau dan meminta mangsa menyerahkan wang dan telefon bimbit kepada mereka.

Suspek yang tidak puas hati dengan barangan yang diberikan oleh mangsa kemudiannya menikam mangsa di bahagian pinggang sebelah kanan sebelum melarikan diri.

Mangsa yang berlumuran darah menjerit meminta bantuan daripada pekerja lain sebelum memaklumkan kejadian itu kepada Pertubuhan Prihatin Kebaktian Masyarakat Kulim (PPKM).

Pengerusi PPKM, Khor Eng Khim kemudiannya memaklumkan kejadian itu kepada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) untuk meminta bantuan ambulan sebelum dihantar ke Hospital Kulim untuk mendapatkan rawatan kecemasan.

“Perlakuan samun dalam kalangan pekerja asing semakin kerap berlaku. Sehingga kini beberapa kes sudah dilaporkan berlaku. PPKM sentiasa membuat rondaan dan memastikan tidak berlaku sebarang kejadian jenayah berlaku bagaimanapun Kulim masih merupakan kawasan selamat kerana banyak tangkapan sudah dibuat oleh polis bersama PPKM terhadap suspek yang terlibat dalam pelbagai kejadian jenayah,” katanya.

Ketua Polis Daerah Kulim, Superitendan Ghuzlan Saleh mengesahkan kejadian itu dan mangsa kini berada dalam keadaan stabil.

sinar harian/-

Menangis atas bumbung IPD

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

TURUTAN gambar menunjukkan seorang lelaki yang naik ke bumbung tingkat empat IPD Kota Setar di Alor Setar, Kedah kelmarin cuba terjun sambil membawa tong gas pendingin hawa kosong sebelum anggota polis dan bomba cuba memujuknya (gambar tengah). Gambar kanan menunjukkan Adzaman (kiri) sedang memujuk kelindan lori tersebut.

ALOR SETAR – Seorang lelaki yang mengalami tekanan perasaan menggemparkan orang ramai apabila dia cuba terjun dari tingkat empat bangunan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar di sini sebelum dapat diselamatkan setelah dipujuk selama tiga jam kelmarin.

Kejadian pukul 5 petang itu berlaku apabila lelaki berusia 26 tahun tersebut naik ke tingkat atas melalui tangga bangunan sebelum dia dilihat duduk di bucu bumbung.

Warga IPD dan orang ramai yang ternampak perbuatan lelaki itu terkejut menyebabkan suasana di balai polis tersebut bertukar kecoh.

Difahamkan, kelindan lori yang telah berkahwin dan mempunyai seorang anak tersebut datang dari Kluang, Johor ke negeri ini untuk menjalani kehidupan baharu dengan mencari pekerjaan lain. Jarak di antara dua tempat itu kira-kira 704 kilometer.

kosmo/-

Pemuda PAS minta tambah bantuan mangsa banjir

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 13 Mac: Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor memohon Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor supaya dapat menyalurkan peruntukan tambahan segera kepada mangsa-mangsa banjir yang telah terjejas teruk akibat banjir besar baru-baru ini.

Begitupun, ketuanya, Hasbullah Mohd Ridzwan merakamkan penghargaan di atas sumbangan segera yang telah disalurkan oleh kerajaan negeri baru-baru ini sebanyak RM300 untuk setiap keluarga.

“Walau bagaimanapun berbanding dengan kemusnahan yang berlaku jumlah sumbangan tersebut perlu ditambah,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Di samping itu, kata beliau pihaknya menggesa agensi-agensi kerajaan negeri seperti pihak berkuasa tempatan (PBT), pejabat-pejabat daerah dan anak-anak syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC) dapat digerakkan secara berjadual untuk bergotong-royong membantu mangsa-mangsa di dalam kerja-kerja pembersihan.

Sehubungan itu juga, katanya Pemuda PAS negeri melalui Skuad Unit Amal telah turut turun membantu semenjak dari hari pertama kejadian sehingga sekarang tetapi sangat terhad pergerakan mereka dari sudut kelengkapan peralatan dan sumber kewangan.

Beliau berkata, pihaknya amat mengharapkan semoga banyak pihak yang akan tampil untuk menghulurkan sumbangan dan bantuan tenaga kerja untuk membantu mangsa-mangsa banjir tersebut.

“Selain itu, Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor juga sangat berharap semoga pihak kerajaan negeri dapat menyegerakan penyelarasan penyaluran peruntukan tambahan tersebut kerana tindakan itu adalah untuk kebaikan dan kebajikan rakyat Selangor jua,” ujarnya.

harakahdaily/-

‘Saya nak bersama dia’

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: “Saya tahu dia tak berniat nak tinggalkan saya. Selepas ini, saya nak tinggal dengan dia kerana hanya dia yang saya ada di dunia ini. Terima kasih kepada semua, dapat jumpa dia (anak),” kata Faridah Maulud ketika dipertemukan dengan anaknya buat pertama kali semalam sejak ditinggalkan 10 hari lalu.

Dalam pertemuan penuh sayu itu, kedua-dua mereka dilihat tidak berenggang dengan sesekali anaknya, Amir Mohd Omar, 27, menyeka air mata di pipi ibu berusia 66 tahun itu sambil menerangkan dia tidak meninggalkan ibunya sendirian, tetapi terpaksa berbuat demikian atas faktor kesihatan.

Menafikan anaknya sengaja berbuat demikian, Faridah berkali-kali menyatakan yang dia tahu anaknya mengalami masalah kesihatan dan dia sendiri bersetuju untuk dibawa ke sebuah hotel berhampiran Hospital Kuala Lumpur (HKL) bagi memudahkan mereka berdua menerima rawatan.

“Dia ada beritahu saya yang dia nak ke hospital, jadi lebih elok saya ikut dia ke sana kerana takut tinggal berseorangan di rumah di Wangsa Maju kerana baru-baru ini ada kes pergaduhan di situ.

“Cumanya, saya tidak tahu ke mana dia pergi selepas tiga hari tak muncul, tapi dia ada tinggalkan sedikit wang untuk membeli makanan. Hari ini baru dapat jumpa,” katanya ketika ditemui semalam.

Pertemuan itu diadakan hasil inisiatif Harian Metro dengan kerjasama Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKMWPKL) diketuai pengarahnya, Noormah Abd Rauf.

Sebelum itu, Amir hadir ke pejabat JKM WPKL di sini untuk memberi penjelasan kepada Noormah berhubung tindakannya meninggalkan ibu itu bersendirian sehingga membawa kepada laporan polis yang dibuat penyelia hotel itu pada 8 Februari lalu.

Selepas itu, dia di bawa ke Pusat Sehenti Bina Diri di Sungai Buloh untuk bertemu ibunya dan berbincang mengenai kewajaran untuk mengambil semula wanita berkenaan tinggal bersamanya dalam waktu terdekat.

Sebaik melihat kelibat anak tunggalnya itu, Faridah tidak henti-henti menangis dan terpaksa ditenangkan Noormah seketika sebelum perbincangan lanjut mengenai status terkini dirinya.

“Saya hendak tinggal dengan dia kerana dia anak saya. Kalau dapat nanti, saya ingin mengajar al-Quran seperti di kampung sebelum ini. “Saya baca artikel mengenai diri saya, tapi saya tahu anak saya buat yang terbaik untuk saya. Mungkin lebih baik di hotel berbanding di rumah kerana saya tinggal seorang, di hotel orang ramai,” katanya.

Sementara itu, Amir berkata, dia bersyukur kerana akhirnya dapat bertemu ibunya dan berterima kasih kepada semua pihak termasuk JKM yang membantu menjaganya sepanjang tempoh itu.

Katanya, ketika ini, fokusnya hanyalah untuk mencari pekerjaan baru selepas berhenti sebagai pegawai pemasaran di sebuah syarikat swasta di ibu negara petang kelmarin.

metro/-

PAS rakam takziah buat keluarga Nurul Nadhirah

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 13 Mac: PAS merakam ucapan takziah kepada keluarga adik Nurul Nadhirah Abdullah (gambar) yang disahkan mati dibunuh dan dibakar selepas hilang sejak 1 Mac lalu.

"Saya rakamkan simpati dan takziah kepada keluarga mangsa, semoga Allah mengurniakan sebaik-baik ganjaran di atas musibah yang dihadapi," kata Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melalui Facebooknya.

Polis semalam mengesahkan mayat rentung yang ditemui di sebuah ladang kelapa sawit di Nusa Damai, Pasir Gudang di Johor Baharu 8 Mac lalu adalah Nurul Nadhirah atau Dirang.

Nurul Nadhirah dilaporkan hilang pada 1 Mac lalu kira-kira 11 pagi ketika keluar untuk membeli mee segera dan telur di kedai runcit di kawasan flat kediamannya.

Sambil menyelar perbuatan kejam itu, Nik Abdul Aziz yang juga menteri besar Kelantan berkata, punca kepada jenayah yang berlaku sekarang ini adalah kerana manusia sudah hilang rasa takut kepada Allah SWT.

Ekoran itu mereka berani melakukan apa sahaja termasuk membunuh orang yang tidak berdosa.

"Sesungguhnya punca kepada jenayah seperti ini ialah kerana manusia tidak takutkan Allah SWT,"

"Sesungguhnya ketakutan kepada Allah WT itulah yang akan mencegah manusia melakukan jenayah, bukannya undang-undang buatan manusia," katanya.

harakahdaily/-

Seludup senjata ke Mesir, 3 individu dipenjara seumur hidup

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KAHERAH 13 Mac - Mahkamah Mesir semalam menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup terhadap dua rakyat Israel dan seorang rakyat Ukraine selepas didapati bersalah menyeludup senjata api dan peluru di sempadan negara ini.

Menurut mahkamah, rakyat Ukraine terbabit yang merupakan pengurus agensi pelancongan di pekan Sharm el-Sheikh, telah menempah senjata daripada dua rakyat Israel terbabit.

Senjata terbabit kemudiannya diseludup melalui sempadan di kawasan Taba sebelum dikesan oleh pihak berkuasa yang menggunakan alat pengesan bahan letupan. - REUTERS

Syria terus bergolak, 18 lagi maut

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

BEIRUT 13 Mac - Sekurang-kurangnya 18 orang terbunuh di seluruh Syria ketika tentera kerajaan melancarkan serangan terbaru ke wilayah bergolak di Idlib, semalam.

Aktivis anti rejim yang hanya dikenali sebagai Taser berkata, tentera melancarkan serangan meriam di Dbeit dan kawasan berjiran, Ath-Thawra, menyebabkan beberapa bangunan runtuh.

"Situasi kemanusiaan di sini juga semakin meruncing kerana penduduk tidak mendapat bekalan air dan elektrik," katanya. - AFP

AirAsia X Gantung Perkhidmatan Laluan Christchurch

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: AirAsia X, unit tambang murah jarak jauh AirAsia memutuskan untuk menggantung perkhidmatannya di laluan Kuala Lumpur-Christchurch-KL sebagai sebahagian daripada pelarasan rangkaiannya untuk memberikan tumpuan kepada pasaran teras.

Dalam satu kenyataan Isnin, AirAsia X menjelaskan, penerbangan empat kali seminggu di antara KL dengan Christchurch itu akan digantung selepas penerbangan akhir pada 30 Mei (dari Kuala Lumpur) dan 31 Mei (dari Christchurch).

AirAsia X berkata, ia akan menawarkan pilihan pengembalian wang sepenuhnya, perjalanan ke destinasi AirAsia X yang lain seperti Australia ke Kuala Lumpur atau Kuala Lumpur ke Asia Utara, atau tempahan semula penerbangan pergi balik sebelum 31 Mei, kepada pelanggan-pelanggannya yang telahpun membuat tempahan awal.

"Semua perubahan akan dibuat tanpa melibatkan kos tambahan untuk mengurangkan kerumitan akibat pemberhentian perkhidmatan itu dan pelanggan-pelanggan yang terlibat akan menerima e-mel menyatakan opsyen-opsyen yang ada," kata syarikat penerbangan itu.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Azran Osman-Rani berkata, keputusan untuk memberhentikan perkhidmatan ke Christchurch itu dibuat untuk memberikan tumpuan strategik kepada pasaran-pasaran yang telah stabil dan menguntungkan oleh AirAsia X.

Beliau berkata, laluan tersebut telah mencapai prestasi yang kukuh dari segi permintaan sejak pelacarannya pada April 2011, dengan catatan hampir 80 peratus pengisian penumpang pada 2011.

"Bagaimanapun, laluan itu menerima kesan daripada kos bahan api kapal terbang yang semakin meningkat.

"Harga bahan api telah meningkat lebih 30 peratus dan masih berada pada paras yang sangat tinggi," tegasnya.

Azran menambah, kos bahan api yang tinggi telah menjejaskan keupayaan syarikat itu untuk menawarkan tambang murah. - BERNAMA

Maut terjatuh tingkat 10

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

GEORGE TOWN - Seorang pelajar jurusan fizik Universiti Sains Malaysia (USM) sempat memohon maaf kepada rakan dan ahli keluarganya di laman sosial Facebook sebelum dia ditemui mati selepas terjatuh dari tingkat 10 Flat Desa Universiti, Sungai Dua di sini semalam.

Kejadian pukul 12.30 tengah hari itu mengakibatkan Tan Chee Boon, 23, mati di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala dan badan akibat terjatuh melalui tingkap bilik tidur rumah sewanya.

Pelajar tahun akhir itu dikatakan baru sahaja sampai ke rumah itu pada malam kelmarin selepas menghadiri majlis perkahwinan abangnya di Taman Gunung Perak 2, Alor Setar, Kedah.

kosmo/-

Pemaju resort pertimbang tarik diri dari Gebeng

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Sebuah syarikat pemaju hartanah sedang mempertimbangkan keputusan sama ada untuk menarik diri daripada projek membina sebuah resort dan perumahan bernilai jutaan ringgit berhampiran Kuantan berikutan pemberian lesen operasi sementara (TOL) kepada kilang memproses nadir bumi Lynas Advanced Materials Plant (Lamp) di Gebeng.

stg resort kuantan gold coast lynasMenurut akhbar harian Cina Nanyang Siang Pau, pengarah Kumpulan STG Alex Tan Siong Seng berkata syarikatnya akan membatalkan projek Kuantan Goldcoast jika kerajaan bertegas mahu meneruskan kilang penapisan nadir bumi itu.

Langkah ini adalah untuk mengelakkan risiko kerugian dan pada masa yang sama melindungi kepentingan pelabur STC, kata akhbar itu yang memetik Lee.

Lee dalam laporan itu mendakwa Kumpulan STG telah membelanjakan RM3 juta bagi projek hartanah itu dan akan menghadapi kerugian antara RM20 juta hingga RM30 juta jika kilang milik Lynas dari Australia itu mula beroperasi.

Sementara itu, ahli jawatankuasa pusat PKR Pahang Lee Chean Chung menimbulkan kebimbangan bahawa operasi berkenaan akan menjejaskan ekonomi di Kuantan.

"Kuantan adalah bandar pelancongan. Jika operasi memproses nadir bumi itu bermula, ia akan mempunyai kesan domino yang akan memberi impak yang tidak dapat dibayangkan ke atas ekonomi Kuantan. Ini termasuk pada ikan, makanan laut, sarang burung, perladangan, hartanah mahupun pelancongan," kata Lee.

Lynas diberi geran

Katanya, projek Kuantan Goldcoast di Sungai Balok yang juga bernilai jutaan ringgit Kuantan hanya terletak beberapa kilometer dari Gebeng, tempat Lynas mendirikan kilang mereka. Projek hartanah itu juga akan mewujudkan antara 500 dan 600 peluang pekerjaan dan sebahagian besar penduduk tempatan akan mendapat manfaatnya.

"Sebaliknya, Lynas hanya mampu mewujudkan kira-kira 200 peluang pekerjaan sehingga kini. Ia juga diberi taraf perlepasan cukai untuk selama 12 tahun dan tanah yang dibeli untuk tapak kilang itu di Zon Perindustrian Gebeng juga dikecualikan daripada duti setem.

"Di samping itu, kerajaan turut memberikan Lynas geran bernilai kira-kira RM1.2 juta untuk melatih pekerja Malaysia," katanya.

Lee (tengah) juga membidas Ketua Pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB), Datuk Raja Abdul Aziz Raja Adnan kerana enggan mengiktiraf bahaya akibat sisa yang ditinggalkan oleh kilang penapisan Asia Rare Earth di Bukit Merah, Perak.

"Raja Aziz berkata bahawa Kementerian Kesihatan tidak mempunyai data sejarah mengenai leukemia di kawasan itu. Oleh itu, katanya, tidak ada asas untuk membuat perbandingan bagi menentukan sama ada ARE adalah punca leukemia itu.

"Malah, tergamak beliau berkata oleh kerana seorang penduduk tempatan Lai Kwan (kiri) yang bekerja untuk sub kontraktor (dalam loji itu), anaknya, Kok Leong yang terencat itu, adalah tanggungjawab kontraktor berkenaan dan bukannya kerajaan .

"Adakah ini bermakna bahawa jika penduduk Kuantan berhampiran kilang Lynas yang mempunyai apa-apa penyakit akibat radiasi, kerajaan yang meluluskan kilang itu tidak mempunyai apa-apa tanggungjawab?" soalnya.

Lee menuntut bahawa Raja Aziz memohon maaf bagi keceluparannya itu.

malaysiakini/-

Boss bola sepak Brazil letak jawatan

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

RIO DE JANEIRO (Brazil) 13 Mac - Ketua Persekutuan Bola Sepak Brazil (CBF), meletak jawatan ketika kontroversi tuduhan rasuah melanda, demikian menurut persekutuan tersebut.

Ricardo Teixeira yang mengumumkan bercuti kerana alasan kesihatan pada minggu lalu telah melepaskan dua jawatan iaitu sebagai ketua CBF dan ketua jawatankuasa penganjur tempatan Piala Dunia 2014.

Ketika ini Jose Maria Marin menjadi pemangku jawatan presiden CBF. - AFP

Beri warganegara jadikan PRU13 paling kotor

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 13 Mac: PAS Wilayah Persekutuan menyokong pandangan Datuk Mahfuz Omar yang menggesa kerajaan supaya menghentikan pemberian taraf kewarganegaraan kepada mana-mana warga asing yang datang ke negara ini sehingga Pilihan raya Umum ke-13 (PRU13) selesai diadakan.

“PAS WP menganggap gesaan Naib Presiden PAS itu sebagai suatu usaha bagi mengelakkan warga asing mengundi dalam PRU13,” kata Ketua Penerangannya, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz.

Katanya, kerajaan wajar mengambil langkah itu bagi mengelakkan prejudis rakyat bahawa warga asing turut diberikan hak kerakyatan dan mengundi dalam PRU13 seperti mana yang sering dibualkan sebelum ini.

Menurutnya, pilihan raya umum dalam sebuah negara demokrasi adalah hak buat rakyat Malaysia, justeru idak wajar bagi sesebuah kerajaan menggunakan warga asing bagi memenangkan partinya.

Tindakan itu, ujarnya adalah satu penipuan dan pencabulan terhadap hak demokrasi di negara ini.

Bagi PAS WP, tambahnya ebih elok kalah pilihan raya melalui undi rakyat negara yang sah, kerana ia adalah kekalahan bermoral dan terhormat daripada menang dengan cara penipuan.

“Biarkan rakyat negara ini sendiri yang menilai pemerintahan negara kerana mereka kenal pemimpin mana yang betul dan salah untuk dipilih,” ujarnya lagi.

Rakyat asing pula, kata beliau tidak berhak campur tangan dalam politik negara ini serta menentukan masa depan dan pemerintahan negara.

Justeru, katanya PAS WP meminta kerajaan mengambil perhatian terhadap cadangan yang diutarakan itu jika kerajaan benar-benar bersikap telus dalam memastikan perjalanan PRU13 berlangsung dengan adil dan bersih.

“Jika tidak, selamanya kerajaan negara ini tidak bersih dari persepsi masyarakat bahawa sistem demokrasi dan pilihan raya umum di Malaysia amat kotor dan mungkin PRU13 adalah pilihan raya paling kotor dalam sejarah,” katanya.

harakahdaily/-

Kebakaran di Istanbul ragut 11 nyawa

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

ISTANBUL - Sekurang-kurangnya 11 terbunuh selepas khemah buruh binaan di sebuah tapak pembinaan pusat membeli-belah Istanbul, Turki terbakar, kelmarin.

Datuk Bandar daerah Esenyurt, Necmi Kadioglu berkata, kebakaran di tapak yang menempatkan 200 tenaga buruh itu dikatakan berpunca daripada masalah alat pemanas dalam khemah tersebut.

Sebuah khemah berhampiran turut terbakar, namun anggota penyelamat tidak dapat mengesahkan sama ada terdapat mangsa lain yang mungkin terkorban dalam insiden itu.

sinar harian/-

Taliban ikrar balas dendam

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

BEBERAPA orang tentera AS berkawal di hadapan sebuah kem tentera di Panjwai, wilayah Kandahar. AS kini berdepan tekanan daripada Taliban yang mahu membalas dendam. - Agensi

KABUL – Kumpulan Taliban Afghanistan semalam berikrar akan membalas dendam ke atas kekejaman Amerika Syarikat (AS) berikutan insiden seorang tentera AS menembak mati 16 orang penduduk kampung di dalam rumah mereka.

Taliban menegaskan ia akan membalas tindakan kejam bagi pihak setiap seorang yang terkorban itu, jelas satu kenyataan di laman webnya.

Kelmarin, seorang tentera AS keluar dari pangkalan tentera di Kandahar sebelum memecah masuk ke dalam beberapa buah rumah di kampung berdekatan dan membunuh 16 orang yang terdiri daripada wanita serta kanak-kanak.

Dia kemudian ditahan. AS mengeluarkan kenyataan simpati kepada keluarga mangsa, selain berjanji akan mengambil tindakan.

“Kebanyakan mangsa ialah wanita, orang tua dan kanak-kanak yang tidak berdosa. Pengganas AS mahu mencari alasan atas jenayah tidak berperikemanusiaan ini dengan mendakwa pelakunya mengalami masalah mental.

“Jika benar sekali pun dia sakit mental, ini membuktikan satu lagi krisis moral tentera AS kerana mereka memberikan senjata kepada orang gila dan menembak orang awam Afghanistan yang tidak bersenjata tanpa memikirkan kesannya,” jelas laman web Taliban. – AFP

Piala Monsun gagal, tamparan buat Umno Terengganu

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU, 13 Mac: Kenyataan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang mendedahkan sebenarnya penganjuran Piala Monsun sejak tujuh tahun lalu gagal meraih pulangan memberi tamparan kepada pemimpin kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu.

Ahmad Shabery dilaporkan berkata kerajaan membelanjakan RM20 juta setiap tahun bagi penganjuran Piala Monsun dan jumlah itu adalah perbelanjaan terbesar dalam penganjuran bagi satu acara sukan.

“Kita mahu berbincang dengan semua pihak sama ada Piala Monsun akan diteruskan dengan format sedia atau menggunakan kaedah lain memandangkan tujuh tahun penganjuran, sebahagian perbelanjaan datangnya daripada kerajaan berjumlah RM20 juta.

“Jumlah ini besar berbanding pengendalian acara sukan lain di negara ini,” katanya mengulas isu khabar angin Kementerian Belia dan Sukan (KBS) yang ingin mengambil alih penganjuran Piala Monsun daripada T-Best Events Sdn Bhd yang masih belum disambung kontrak penganjuran tahun depan.

Sekaligus, kenyataan terbuka Shabery menolak dakwaan kerajaan Umno/BN Terengganu bahawa Piala Monsun tidak membazir.

Pada tahun 2007, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Industri dan Pelancongan Negeri ketika itu, Datuk Mohamed Awang Tera dipetik berkata, kejohanan itu ternyata telah mampu meletakkan nama Pulau Duyong dan Terengganu khasnya di peta dunia sejak penganjuran sukan tersebut.

"Memang biasalah orang suka memburuk-burukkan kerajaan, lebih-lebih lagi dekat pilihan raya," katanya kepada pemberita selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman Bio Global Tech Sdn Bhd dan Luher Management Berhad.

Beliau berkata, kononnya, kejohanan kapal layar itu ditonton oleh hampir 1.2 bilion orang di seluruh dunia dan sekaligus telah memperkenalkan Terengganu di seluruh dunia.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai hasil pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Khas Dewan Rakyat Mengenai Integriti di Kuala Terengganu yang antara lain turut membangkitkan rasa tidak puas hati rakyat terhadap penganjuran sukan itu yang dikatakan membazir dan tidak menguntungkan.

Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Dewan Rakyat Mengenai Integriti, Datuk Dr Wan Hashim Wan Teh berkata, aduan diterima menyatakan keuntungan penganjuran sukan itu hanya diraih oleh individu tertentu sedangkan pada keseluruhannya ia dikatakan tidak memberi pulangan seperti yang diharapkan.

Mohamed berkata dakwaan itu tidak tepat kerana acara Piala Monsun adalah satu acara yang dilihat mampu meningkatkan kehadiran pelancong setiap tahun ke negeri ini terutama di waktu musim tengkujuh.

"Piala Monsun salah satu acara yang sedikit sebanyak menyumbang kepada peningkatan kehadiran pelancong yang datang ke Terengganu dan juga peningkatan pengunaan bilik hotel," katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri telah mendapat banyak manfaat daripada projek Teluk Warisan dan juga acara Piala Monsun manakala penduduk Pulau Duyong sendiri ditawarkan membeli kondominium rakyat dengan harga yang lebih murah berbanding dengan harga pasaran semasa.

Melalui marina yang dibina pula, beliau berkata ia telah berjaya menarik kapal-kapal masuk ke Sungai Terengganu.

Sebaliknya Bekas Pengerusi Persatuan Penduduk Pulau Duyong (Pekeduy) Muzafez Affyulzaifuzan Mohamad mendakwa ia adalah bohong semata-mata.

Beliau yang dihubungi Buletinonline berkata, apa yang berlaku sebenarnya, penganjuran Piala Monsun tidak membawa apa-apa manfaat kepada rakyat Terengganu khususnya penduduk Pulau Duyung.

Beliau yang merupakan anak jati Pulau Duyung berkata, kondominium atau pangsapuri yang dibina oleh kerajaan Umno/BN bukanlah dijual kepada penduduk kampung.

Begitu juga Marina yang dibina, tidak ada kapal-kapal yang masuk berlabuh dan kini terbiar begitu sahaja.

harakahdaily/-

Polis Sahkan Mayat Rentung Adalah Dirang

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Nurul Nadirah

JOHOR BAHARU: Ketua Polis Daerah Seri Alam Supt Roslan Zainuddin hari ini mengesahkan mayat rentung ditemui di Nusa Damai, dekat Seri Alam pada 8 Mac lalu sebagai kanak-kanak malang yang dilaporkan hilang sebelum ini iaitu Nurul Nadirah Abdullah, 5, atau lebih dikenali sebagai Dirang.

Beliau berkata, hasil ujian DNA yang dijalankan terhadap mayat berkenaan yang dikeluarkan oleh Jabatan Kimia pada Isnin mengesahkannya.

"Berdasarkan pemeriksaan dijalankan di tempat kejadian, kami menemui serpihan tulang dan berjaya mendapatkan sampel DNA yang kemudiannya dihantar ke makmal dan sepadan dengan DNA ibunya," katanya kepada pemberita di sini, Isnin.

Menurutnya, walaupun siasatan awal mendapati mayat rentung itu milik manusia dewasa, namun hasil ujian DNA yang dikeluarkan itu mendapati ia adalah milik Dirang yang dilaporkan hilang sejak 1 Mac.

Katanya, faktor keadaan mayat yang rentung teruk juga menyebabkan pengecaman sukar dilakukan oleh pihaknya.

Perkembangan terbaru itu sekaligus menamatkan misteri kehilangan Nurul Nadhirah yang sebelum ini dilaporkan hilang ketika keluar membeli mi segera dan telur kira-kira pukul 11 pagi, di kedai runcit di kawasan rumahnya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam.

Berikutan itu satu pasukan siasatan khas telah ditubuhkan dengan diketuai oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri Datuk Amer Awal dan dibantu pasukan dari Bukit Aman bagi menyelesaikan kes itu.

Kes itu turut mendapat perhatian pelbagai pihak termasuk pihak swasta dan orang perseorang yang turut sama membantu mencari dengan mengedarkan poster mengenai kehilangan mangsa. Hasil siasatan sebelum ini, katanya polis telah menahan empat suspek termasuk bapa kandung mangsa dan jirannya bagi membantu siasatan berhubung kehilangan kanak-kanak itu.

Roslan berkata, berikutan hasil ujian itu, polis kini menyiasat kes tersebut mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh berbanding sebelum ini yang disiasat atas aduan orang hilang.

Menurutnya, tempoh tahanan reman keempat-empat suspek akan dilanjutkan bagi membantu siasatan. -BERNAMA

Majlis bertunang anak PM: Jingga buat laporan SPRM

20 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

NGO Jingga 13 hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan kerajaan membiaya majlis pertunangan anak perempuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan pasangannya di Seri Perdana.

Laporan, itu juga menamakan isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor. Ia mendakwa bahawa RM409,767 wang rakyat digunakan pada majlis tertutup yang diadakan pada 17 Jun tahun lalu yang dihadiri oleh pembesar negara , tokoh-tokoh terkenal dan sahabat taulan perdana menteri dan isteri beliau.

Ketua Jingga 13, Fariz Musa ketika dihubungi berkata, laporan itu dibuat di ibu pejabat SPRM Selangor di Shah Alam petang ini.

"Kami dedahkan semua dokumen berkaitan, khususnya Borang Pesanan Majlis Bankuet atau 'Banquet Event Order' yang dikeluarkan di atas nama Pejabat Perdana Menteri.

"Kami harap bahawa SPRM akan menyiasat dokumen itu dengan bersifat telus dan profesional dan jika perlu mendakwa Najib di bawah Seksyen 23 Akta SPRM 2009 kerana salah-gunakan kuasa," kata Fariz.

Beliau juga mempersoalkan bagaimana majlis swasta itu boleh dianjurkan dengan menggunakan wang rakyat.

"Jingga 13 mempersoalkan bagaimana majlis pertunangan anak perempuan yang bersifat peribadi sejumlah RM409,767 ditanggung oleh rakyat Malaysia?

"Sejumlah RM 18,792 untuk kos jamuan VIP seramai 36 orang yang bernilai RM522 seorang, RM309,975 bagi kos jamuan tetamu seramai 862 orang dan kos pengendalian ialah RM81,000," kata Fariz.

Dokumen yang menunjukkan bahawa Jabatan Perdana Menteri membuat pesanan untuk majlis itu, pertama kali didedahkan oleh pengarah strategi PKR Rafizi Ramli.

Walau bagaimanapun, JPM menafikan bahawa dana awam digunakan untuk membiayai jamuan yang diadakan di Shangri-la Hotel itu.

Rafizi turut mendesak Najib supaya membuktikan bahawa perbelanjaan untuk majlis berkenaan ditampung daripada kocek beliau sendiri.

Anak perempuan Najib dan Rosmah, Nooryana Najwa bertunang dengan seorang warga Kazakhstan pada 17 Jun 2011 dalam satu majlis di Seri Perdana, Putrajaya.

malaysiakini/-