31 Mac 2014

4 objek berwarna dianalisis

29 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
Perth: Pihak berkuasa Australia akan menganalisis empat objek berwarna oren berukuran 2 meter panjang yang dikesan pesawat Australia, lapor CNN.

Pesawat Australia yang mengesan empat objek itu sudah merakam gambar dan menghantar koordinat namun belum disahkan ia milik MH370. 

K'jaan bazir RM70 juta lewat siapkan Hospital S.Alam

29 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad mendakwa kerajaan telah membazirkan RM70 juta bagi projek membina Hospital Shah Alam.

Beliau dalam sesi soal jawab pagi tadi berkata pembaziran itu berlaku kerana projek yang sepatutnya dijadualkan siap dalam masa dua tahun telah dilanjutkan sehingga enam tahun.

Anwar pohon Tuan Guru Nik Aziz doakan kesejahteraan

29 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KOTA BHARU:  Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mendoakan kesejahteraan dirinya agar diberi kekuatan untuk bersama-sama seluruh pemimpin Pakatan Rakyat  bagi menumbangkan Umno dan BN.

Permintaan itu dibuat ketika bertemu Tuan Guru Nik Aziz di Masjid Kampung Pulau Melaka, Sabtu lalu.

MH370: MAS, MAHB Kenakan Pemeriksaan Keselamatan Penerbangan Lebih Ketat

29 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Penerbangan Malaysia (MAS) dan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) kini melaksanakan pemeriksaan keselamatan penerbangan lebih ketat di udara dan darat berikutan tragedi pesawat MH370.

Menurut satu pekeliling MAS, Juruterbang dan pembantu juruterbang kini tidak dibenarkan untuk ditinggalkan bersendirian di dalam kokpit, walaupun salah seorang daripada mereka ke tandas.

Objek Dikutip Tiada Kaitan MH370 - Amsa

29 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Beberapa objek yang dikutip oleh HMAS Success dan Haixun 01 pada Sabtu telahpun diperiksa dan dipercayai tiada kaitan dengan pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370 yang hilang pada 8 Mac.

Menurut kenyataan Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (Amsa) pada Ahad malam, berkata objek berkenaan diperiksa di atas kedua-dua kapal dan dinyatakan sebagai peralatan menangkap ikan dan buangan terapung.

Lenyapkah jalinan Malaysia, China?

29 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KEAKRABAN Malaysia-China bukan baru berputik, malah ia sudah bermula sejak berkurun lama. Bukan sekadar hubungan politik dan diplomatik, tetapi boleh dianggap sebagai bersaudara apabila hubungan ini sudah mencecah lebih 700 tahun, dan mungkin lebih lama lagi.


Hubungan ini bermula sejak wujudnya laluan laut antara China dengan India. Ketika itu ‘Duyuan’, nama sebuah persinggahan, atau pelabuhan tempat kapal dagangan China berhenti berehat sebelum meneruskan perjalanan tercatat dalam sejarah pelayaran negara China. Nama itu, sebenarnya merujuk kepada Pulau Duyung di Terengganu.

Memali: PAS gesa siasat semula, tarik balik kertas putih 1986

29 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: PAS menggesa kerajaan menarik balik kertas putih berkenaan Peristiwa Memali yang telah dibentangkan di Parlimen pada tahun1986 serta menarik balik fatwa Bughah yang dikenakan kepada Ibrahim Libya dan para pengikutnya.

Merujuk kepada kenyataan bekas Menteri Keselamatan Dalam Negeri Tun Musa Hitam, Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar menyifatkan Peristiwa Memali satu konspirasi tersembunyi yang sudah mempunyai skrip.