15 September 2009

Jepun Lampaui Kecepatan Internet 32 Billion Kbps

Oleh : Zamri keciks

Sebuah teknologi optik baru sedang diujicoba di Jepang. Dahsyatnya, teknologi itu mampu mencapai kecepatan 30 Terabit per detik (Tbps) atau lebih dari 32 Miliar(billion) Kbps. (Tepatnya 32.212.254.720 Kbps, berdasarkan konversi via Google)

Uji coba itu telah dilakukan oleh KDDI R&D Labs bersama National Institute of Information and Communications Technology (NICT) di Jepang. Teknologi yang diujicoba memanfaatkan transmisi bernama OFDM alias orthogonal frequency division multiplex.

Sekadar pembanding, kecepatan koneksi internet saat ini masih jauh --sangat jauh-- dari yang dicapai dalam ujicoba tersebut. Kecepatan 500 kilobit per detik (Kbps), misalnya, sudah termasuk lumayan untuk penggunaan normal sehari-hari. Sedangkan rata-rata kecepatan internet di dunia, berdasarkan data akhir 2008, adalah 1.5 Mbps atau 1500 Kbps.

Nah, 30 Terabit per detik itu kurang lebih setara dengan 32 miliar kilobit per detik. Dengan kecepatan seperti ini, per detiknya data yang sanggup dikirimkan mencapai 3,9 juta MB, atau hampir 1.000 keping DVD film per detiknya.

Seperti dikutip detikINET dari Nikkei, Kamis (30/7/2009), ujicoba itu dilakukan pada jarak 240 kilometer, artinya bukan sekadar ujicoba jarak dekat. Rencananya KDDI akan mengkomersialkan teknologi ini pada 2012.

11 Okt pilihan raya Bagan Pinang

Suruhanjaya Pilihan Raya hari ini menetapkan 11 Oktober depan sebagai tarikh pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang, Negeri Sembilan.

Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata tarikh penamaan calon pula ditetapkan 3 Oktober manakala tarikh keluar writ dan notis masing-masing pada hari ini dan esok.

Katanya, pilihan raya kecil tersebut akan menggunakan Daftar Pemilih Induk 2008 yang digabungkan dengan daftar pemilih tambahan suku tahun pertama 2009 dan daftar pemilih tambahan suku tahun kedua 2009 yang telah dikemas kini sehingga 4 September lalu.

"Daftar pemilih ini mengandungi 13,664 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 9,060 pemilih biasa dan 4,604 pemilih pos," katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat SPR di Putrajaya hari ini.


DUN Bagan Pinang mengalami kekosongan selepas penyandangnya Azman Mohammad Noor yang mewakili BN meninggal dunia pada 4 September lalu.

Menurut Abdul Aziz, daftar pemilih tersebut akan mula dijual pada 18 Sept.

"Para pengundi juga boleh membuat semakan menerusi laman web SPR iaitu www.spr.gov.my atau menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan menaip SPR SEMAK NO KAD PENGENALAN ke 15888 pada tarikh yang sama," katanya.

Beliau berkata, 8,577 atau 62.77 peratus pengundi terdiri daripada kaum Melayu, 2,834 atau 20.74 peratus pengundi India, 1,498 atau 10.96 peratus pengundi Cina dan 755 atau 5.54 peratus terdiri daripada lain-lain bangsa (lihat carta).

"Daripada pecahan itu, 7,912 pengundi terdiri daripada golongan lelaki manakala bakinya, 5,752 pengundi ialah pengundi wanita," katanya.

Menurut Abdul Aziz, dewan Majlis Perbandaran Port Dickson akan digunakan sebagai pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan rasmi undi manakala proses pengeluaran dan pengiraan undi pos akan dibuat di bilik mesyuarat Pejabat Daerah Port Dickson.

"Untuk pilihan raya kecil ini, SPR akan membuka lapan buah pusat mengundi yang melibatkan lapan buah sekolah dan 18 tempat saluran mengundi," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Abdul Aziz turut mengumumkan penubuhan tiga Pasukan Penguatkuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR) di bawah Seksyen 27B Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 untuk memantau dan mengawal aktiviti calon sepanjang tempoh berkempen.

"Pasukan berkenaan akan mula bertugas dari tarikh penamaan calon hingga tamat hari mengundi, dan akan diketuai oleh seorang pegawai penguatkuasa.

"Ia akan turut dianggotai oleh seorang pegawai polis, seorang wakil pihak berkuasa tempatan dan wakil-wakil calon yang bertanding," katanya sambil memberi amaran, tindakan tegas akan dikenakan terhadap mana-mana pihak yang melanggar subseksyen 26(1) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

"Saya ingin tegaskan sekali lagi, jangan terkejut jika kita bertindak tegas dan mengenakan tindakan, dan jangan kata SPR berlaku zalim. Kita dah ingatkan banyak kali," katanya.

Di bawah subsesyen berkenaan, mana-mana pihak yang disabitkan kesalahan boleh dipenjara tidak melebihi 1 tahun atau didenda tidak melebihi RM5,000 atau kedua-duanya sekali.

Seperti pilihan raya kecil yang lain, SPR turut membenarkan Malaysia For Free and Fair Election (Mafrel) menjadi pemerhati perjalanan pilihan raya kecil berkenaan. BERNAMA

Guru KAFA Negeri Sembilan miskin tegar

Oleh : Suara N9

Utusan Malaysia 15 Sep 09

SAYA salah seorang guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) di Negeri Sembilan (NS), ingin melahirkan rasa sedih di atas apa yang berlaku kepada kami yang hanya mendapat elaun bukan gaji sebanyak RM500 sebulan.

Bagi kami di NS, sudah berapa kali disajikan dengan cerita kenaikan tetapi sampai sekarang masih tiada apa-apa berita.

Pada awal tahun, penyelia Kafa telah memberi jaminan jika Kafa Wilayah Persekutuan mendapat kenaikan elaun maka kami di Negeri Sembilan mungkin akan mengikut jejak yang sama.

Kemudian pertengahan tahun, kami diberitahu bahawa Jakim akan menyemak elaun kami dan daripada pihak Cuepacs pun ada mencadangkan agar guru Kafa dijadikan jawatan tetap.

Tetapi apa yang amat menyedihkan sampailah surat ini ditulis, semua khabar itu umpama mainan politik sahaja.

Apakah kami yang lulusan agama ni tidak layak untuk menikmati kemudahan seperti kakitangan awam yang lain.

Cubalah pembaca sekalian mencongak apa yang kami boleh buat dengan elaun RM500 itu?

Tidak cukup sampai hujung bulan pun, kami termasuk dalam kategori rakyat termiskin.

Memanglah kami mengajar hanya 10 jam seminggu tetapi sepenuh masa di dalam kelas walaupun ada pertukaran kelas.

Tidak seperti guru KPM yang mengajar sebelah pagi walaupun 6 jam di sekolah bukan sepenuh masa ada kelas, sekurang-kurangnya mereka ada masa untuk berehat.

Hari ini kakitangan sokongan mendapat duit raya sebanyak RM500 walaupun gaji mereka hampir RM1,000 sebulan.

Guru Kafa mahu merasa duit raya, nampaknya tidak adalah.

Alasan yang selalu diberi biarlah kita ini bekerja kerana Allah.

Maaflah andai surat ini mengganggu JAKIM, JAINS dan sesiapa yang terlibat, tetapi inilah luahan rasa hati kami guru-guru KAP yang sekadar bergantung kepada elaun RM500 untuk hidup.

Delegasi Mufti Perak bawa politik UMNO di Mesir

Oleh : AKMAL KAMARUDIN
Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Perak

Tarikh : 5 Ogos - 11 Ogos 2009
Destinasi : Mesir, Syria, Jordan

Jamaludin Radzi dan Osman Jailu tersenyum lebar dapat makan angin bersama Mufti Perak di Mesir.

Cd krisis DUN Perak dan Buku Kemelut Politik Perak serta Cenderahati sebuah kotak pencil yang ada lambang umno pada kertas pembalut di edar ketika majlis bersama pelajar di Kaherah.

Kelihatan Ketua delegasi Dato’ Dr. Abdul Rahman bin Haji Hashim, Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Tan Sri Dato’ Seri Haji Harussani bin Haji Zakaria, Mufti Kerajaan Negeri Perak. Delegasi ini juga turut disertai oleh Kapt. (B) Mohd Osman bin Mohd Jailudan , Jamaluddin bin Mohd Radzi

Ketika majlis diadakan bersama pelajar di Kaherah, Tan Sri Dato’ Seri Haji Harussani mempertahankan akta ISA dan perlu dikekalkan.

Terdapat beberapa maklumat lain yang tak perlu dinyatakan disini.

Nota - Dewan Pemuda PAS Perak kesal dengan sikap delegasi yang mengheret pelajar ke kancah politik murahan UMNO dan BN yang kian pudar dalam politik tanah air. Diharapkan para penuntut tidak termakan dengan umpan yang lunak dari pihak delegasi.

Sikap Mufti Perak yang terus mempertahankan akta ISA amat dikesali kerana seperti yang sedia maklum, ISA telah menyeksa tahanan dengan siksaan yang kejam tanpa dibicarakan dan hanya mengikut budi bicara Menteri Dalam Negeri samaada dibebaskan atau terus ditahan. ISA juga menyebabkan ramai yang menanggung dosa kerana menyokong akta zalim ini.

Penderitaan keluarga tahanan terus menjadi bahan mainan kerajaan BN. Keluarga tahanan terus diabaikan tanpa pembelaan, malangnya penentang akta kejam ini dilayan dengan gas pemedih mata, gari, dipukul, dinafikan hak Allah untuk menunaikan Solat, dimaki hamun, dan barmacam-macam lagi bentuk hukuman yang dikenakan terhadap penentang akta ISA.

"Mampukah kau ketawa tika kau di mahligai indah sedangkan fuqara' menangis di lokap yang sempit"

Semoga para pelajar terus tabah dalam menghadapi ujian yang mendatang dalam perjuangan menimba ilmu Allah SWT di bumi Anbiya' .

Pemuda PAS, desak individu terlibat rasuah PKFZ dibicarakan,

Mohd hafez sabri

Demi menyelamatkan banyak lagi ‘jerung besar’ Umno BN yang sah terlibat dalam aktiviti rasuah dan penyelewengan kuasa, Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Najib Tun Razak terpaksa mempercepatkan ‘drama siasatan’ kes skandal PKFZ dari terus menggamit perhatian seluruh rakyat Malaysia kelak.

Exco Dewan Pemuda PAS Perak, Saudara Mohd Hafez Sabri mendakwa tidak mustahil Umno mengaut rasuah yang lebih besar dari skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) dinilaikan RM12 billion sekarang, bersandarkan pada beberapa kes yang melibatkan ‘orang penting dalam Umno dan MCA sebelum ini.

Menurut beliau , “Sebelum ini, kita banyak membincangkan watak-watak pemimpin MCA, sehingga menenggelamkan watak sebenar (serta) kepentingan politik Umno itu sendiri. Keyakinan saya, Umno lebih banyak mendapat faedah dari skandal PKFZ terbabit berdasarkan beberapa pendedahan sebelum ini.”

“(Antaranya) membabitkan Dato’ Abdul Rahman Palil (bekas exco Selangor/Umno) iaitu Pengerusi Koperasi Pembangunan Pulau Lumut (KPPL) menjual tanah hanya RM3 sekaki persegi kepada Kuala Dimensi Sdn. Bhd. (KDSB). Kemudian, beliau (Rahman) juga selaku Lembaga Pelabuhan Klang (PKA) bersetuju untuk membeli (semula) tanah tersebut daripada KDSB dengan harga RM25 sekaki persegi.” jelasnya.

“Ini bermakna dia (Rahman) dapat keuntungan 8 kali ganda (lebih kurang RM1.8 billion, termasuk faedah) dari skandal pembelian tanah tersebut.” jelasnya.

Beliau juga memprsoalkan , ”Bekas Bendahari Umno (Tan Sri) Abdul Azim Mohamad Zabidi merupakan orang kepercayaan kepada (Pengerusi Kelab Anggota Parlimen BN) Dato’ Seri Tiong King Sing yang juga merupakan Ketua Pengarah Eksekutif (CEO) pada KDSB. Azim Zabidi ini sebenarnya Pengarah syarikat Wiramaju Sdn. Bhd, (iaitu) anak syarikat pada KDSB.”

“Timbalan CEO pada KDSB ini (iaitu) Tuan Hj. Faizal Abdullah dahulunya merupakan Ketua Pemuda Umno; dan sekarang ini merupaka Timbalan Pengerusi Umno Bahagian Kapar. Saya difahamkan sekarang ini Faizal menjawat jawatan Bendahari Barisan Nasional Selangor.”

Beliau juga mempersoal kengganan Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Najib Tun Razak untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja yang bebas demi membongkar penyelengan serta rasuah di PKFZ itu.

“Kalau Dato’ Najib serius, seharusnya ia mendahulukan laporan PAC dalam sidang Parlimen depan seterusnya membentuk sebuah suruhanjaya diraja yang bebas. Skandal rasuah itu melibatkan beberapa individu dalam Lembaga (PKA) sendiri, bagaimana sebuah jawatan kuasa di bawahnya boleh melaporkan sesuatu tentang ‘Tuan Lembaga’nya sendiri. Ia sesuatu yang mustahil dan diragui.”

“Kita (rakyat) tidak ada satu jaminan bahawa badan siasatan sedia ada (iaitu) Polis dan Suruhanjaya Penjegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mampu menyiasat kes ini (PKFZ); kerana berasaskan pada beberapa insiden sebelum ini; Polis dan SPRM terus dipersoalkan semua pihak.”

Dakwa Hafez Sabri lagi, kerajaan sebenarnya cuba melindungi beberapa pemimpin Umno yang lain, dengan menyuruh Menteri Pengakutannya Ong dan Ahli Parlimen Bintulu Tiong tidak menggunakan media massa untuk menyelesaikan masalah dalaman MCA sebelum ini.

“Seperti laporan media yang mendakwa Presiden MCA Ong (Tee Keat) menerima RM10juta dari Pengarah KDSB Tiong serta saman balik (oleh Ong) RM500 juta sebelum ini hanyalah sebahagian dakwaan rasuah yang melibatkan pemimpin-pemimpin MCA (dan) Barisan Nasional. Sebenarnya banyak lagi yang terlibat di kalangan Umno, cuba dilindungi.”

Isu skandal PKFZ yang berleluasa sejak penghujung 1990an lalu kembali menggamit perhatian khalayak apabila Najib sedaya upaya cuba menutup dakwaan berani Tiong ke atas Presiden MCA Ong Tee Kiat baru-baru ini; bahawa MCA mendapat kepentingan RM10 juta dari faedah PKFZ.

Demi menyelamatkan banyak lagi ‘jerung besar’ Umno BN yang sah terlibat dalam aktiviti rasuah dan penyelewengan kuasa, Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Najib Tun Razak terpaksa mempercepatkan ‘drama siasatan’ kes skandal PKFZ dari terus menggamit perhatian seluruh rakyat Malaysia kelak.

Exco Dewan Pemuda PAS Perak, Saudara Mohd Hafez Sabri mendakwa tidak mustahil Umno mengaut rasuah yang lebih besar dari skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) dinilaikan RM12 billion sekarang, bersandarkan pada beberapa kes yang melibatkan ‘orang penting dalam Umno dan MCA sebelum ini.

Menurut beliau , “Sebelum ini, kita banyak membincangkan watak-watak pemimpin MCA, sehingga menenggelamkan watak sebenar (serta) kepentingan politik Umno itu sendiri. Keyakinan saya, Umno lebih banyak mendapat faedah dari skandal PKFZ terbabit berdasarkan beberapa pendedahan sebelum ini.”

“(Antaranya) membabitkan Dato’ Abdul Rahman Palil (bekas exco Selangor/Umno) iaitu Pengerusi Koperasi Pembangunan Pulau Lumut (KPPL) menjual tanah hanya RM3 sekaki persegi kepada Kuala Dimensi Sdn. Bhd. (KDSB). Kemudian, beliau (Rahman) juga selaku Lembaga Pelabuhan Klang (PKA) bersetuju untuk membeli (semula) tanah tersebut daripada KDSB dengan harga RM25 sekaki persegi.” jelasnya.

“Ini bermakna dia (Rahman) dapat keuntungan 8 kali ganda (lebih kurang RM1.8 billion, termasuk faedah) dari skandal pembelian tanah tersebut.” jelasnya.

Beliau juga memprsoalkan , ”Bekas Bendahari Umno (Tan Sri) Abdul Azim Mohamad Zabidi merupakan orang kepercayaan kepada (Pengerusi Kelab Anggota Parlimen BN) Dato’ Seri Tiong King Sing yang juga merupakan Ketua Pengarah Eksekutif (CEO) pada KDSB. Azim Zabidi ini sebenarnya Pengarah syarikat Wiramaju Sdn. Bhd, (iaitu) anak syarikat pada KDSB.”

“Timbalan CEO pada KDSB ini (iaitu) Tuan Hj. Faizal Abdullah dahulunya merupakan Ketua Pemuda Umno; dan sekarang ini merupaka Timbalan Pengerusi Umno Bahagian Kapar. Saya difahamkan sekarang ini Faizal menjawat jawatan Bendahari Barisan Nasional Selangor.”

Beliau juga mempersoal kengganan Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Najib Tun Razak untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja yang bebas demi membongkar penyelengan serta rasuah di PKFZ itu.

“Kalau Dato’ Najib serius, seharusnya ia mendahulukan laporan PAC dalam sidang Parlimen depan seterusnya membentuk sebuah suruhanjaya diraja yang bebas. Skandal rasuah itu melibatkan beberapa individu dalam Lembaga (PKA) sendiri, bagaimana sebuah jawatan kuasa di bawahnya boleh melaporkan sesuatu tentang ‘Tuan Lembaga’nya sendiri. Ia sesuatu yang mustahil dan diragui.”

“Kita (rakyat) tidak ada satu jaminan bahawa badan siasatan sedia ada (iaitu) Polis dan Suruhanjaya Penjegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mampu menyiasat kes ini (PKFZ); kerana berasaskan pada beberapa insiden sebelum ini; Polis dan SPRM terus dipersoalkan semua pihak.”

Dakwa Hafez Sabri lagi, kerajaan sebenarnya cuba melindungi beberapa pemimpin Umno yang lain, dengan menyuruh Menteri Pengakutannya Ong dan Ahli Parlimen Bintulu Tiong tidak menggunakan media massa untuk menyelesaikan masalah dalaman MCA sebelum ini.

“Seperti laporan media yang mendakwa Presiden MCA Ong (Tee Keat) menerima RM10juta dari Pengarah KDSB Tiong serta saman balik (oleh Ong) RM500 juta sebelum ini hanyalah sebahagian dakwaan rasuah yang melibatkan pemimpin-pemimpin MCA (dan) Barisan Nasional. Sebenarnya banyak lagi yang terlibat di kalangan Umno, cuba dilindungi.”

Isu skandal PKFZ yang berleluasa sejak penghujung 1990an lalu kembali menggamit perhatian khalayak apabila Najib sedaya upaya cuba menutup dakwaan berani Tiong ke atas Presiden MCA Ong Tee Kiat baru-baru ini; bahawa MCA mendapat kepentingan RM10 juta dari faedah PKFZ.

Ucapan takziah untuk Setiausaha PAS Perak

Pada hari sabtu, 12 Sept lepas Ibu Mertua kepada Setiausaha Badan Perhubungan PAS Perak, Ust. Hj. Misbahul Munir Masduki telah kembali ke Rahmatullah di Pahang.

Sehubungan itu kami Seluruh Ahli Badan Perhubungan PAS Negeri Perak turut berdukacita dan mengucapkan takziah kepada beliau. Kami doakan semuga roh Almarhummah di cucuri Rahmat oleh Allah SWT dan ditempatkan dikalangan orang yang Solehah.

Al Fatihah...


DRS. KHALIL IDHAM LIM
Ketua Penerangan PAS Perak.

’Pemuda ....dekat di hati’

12 September 2009 (Parit Buntar ) - Dengan tema 'Pemuda.... dekat di hati', Dewan Pemuda PAS Negeri Perak meneruskan program kebajikannya di Parlimen Parit Buntar yang telah di uruskan oleh Dewan Pemuda PAS Parit Buntar. Ekspedisi ini di ketuai oleh ketua pemuda kawasan Sdr Azmi bersama 15 orang pemuda.

Pemuda PAS Parit Buntar telah memilih beberapa lokasi program seperti di Kampung Kedah, Kampung Parit Satu, Kampung Bagan Tiang, Kampung Sungai Betul Bawah, Kampung Sungai Parit Mat Ali, Kampung Parit Abu Samah, Kampung Sungai Labu Atas dan Kampung Titi Serong . Pemuda PAS Parit Buntar menyediakan sumbangan berbentuk barangan dapur seperti gula, beras, teh dan lain-lain.

Turut hadir pada program tersebut ialah wakil Dewan Pemuda PAS Negeri Perak yang juga Ketua Penerangan, Ust Akmal Kamarudin dan Sdr. Nik Noor Azman Exco IT DPP negeri Perak.

Saudara Nik menjelaskan 'Mudah-mudahan sumbangan yang dihulurkan sekurang-kurangnya dapat mengembirakan mereka walaupun seketika dan walaupun dengan dana yang tidak seberapa'.

Beliau juga berasa sedih di dalam suasana keangkuhan BN melaungkan 1 Malaysia, peruntukan berjuta ringgit dibahagikan kepada sana-sini, tetapi masih ada rakyat yang hidup mereka terbiar di pondok buruk.

PAS sememangnya sejak dulu lagi mengutama kebajikan rakyat. Kita buat cara kita , sikit cara sikit , kalau kita mampu bagi banyak kita bagi banyak, tetapi yang paling penting kebajikan rakyat mesti di utamakan, ujar beliau.

Dalam eskpedisi ini pemuda dapat bertemu dengan veteran PAS, pemuda unit amal , yang menunjukkan wajah kegembiraan mereka apabila rombongan tiba sebagai satu usaha ziarah. Ada juga mereka yang menitiskan air mata apabila menerima sumbangan dari DPP Parit Buntar ini.

Eskpedisi bermula jam 3 petang dan berakhir jam 6.30 petang .

Sah SPR double standard dan memihak !

Sebentar tadi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan pilihanraya kecil Bagan Pinang, Negeri Sembilan akan diadakan pada 11 Oktober akan datang, dan penamaan calon pula pada 3 Okt.

Terang lagi bersuluh dan seperti yang dijangkakan setelah melalui beberapa pilihanraya kecil sebelum ini semuanya diadakan pada hari kerja kerana tempat itu adalah tempat komponen Pakatan Rakyat menang dan cuba dirampas oleh BN. Usaha mengurangkan majoriti keluar mengundi dilakukan oleh BN dengan memperkudakan SPR dengan menetapkan hari mengundi pada hari berkerja di Penanti, Bukit Gantang, Bukit Selambau, Manik Urai dan terkini di Permatang Pasir.

Sekali ini hari mengundi di Bagan Pinang ditetapkan SPR pada 11 Okober iaitu pada hari ahad yang merupakan cuti umum.

Namun apa yang diharapkan tindakan SPR akan memeberi peluang yang sebaliknya seperti yang mereka jangkakan. Mudah-mudahan bila hari mengundi adaah hari cuti makin ramai yang keluar mengundi, ukan untuk memepertahan kan BN tetapi "menguburkan" BN di Bagan Pinang.

Demikianlah rakyat masih ingin diperbodohkan oleh SPR yang sudah sedia dimaklumi sejak sekian lama memihak untuk memenangkan bosnya BN. Namun sekali ini saya beranggapan SPR sangat tersepit kerana dalam situasi keputusan PRK semuanya berpihak kepada Pakatan Rakyat kecuali di Batang Aii, maka apakah lagi helah seterusnya yang akan diumumkan oleh SPR, kita tunggu dan lihat.

11 Okt Hari Pengundian Pilihan Raya Kecil DUN Bagan Pinang

PUTRAJAYA, 14 Sept :- Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 3 Oktober sebagai tarikh penamaan calon dan 11 Oktober hari pengundian pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang.

Tazkirah

Oleh Mohd Syamil Azhar.

LENGGONG: Selepas program ziarah ke seluruh cawangan dalam kawasannya, Yang Dipertua Pas Lenggong, Razman Zakaria dan pimpinan lain meneruskan progran kedua, iaitu program tazkirah Ramadan.

Program itu diadakan di masjid-masjid dan surau-surau, di mana beliau sendiri menyampaikan tazkirahnya yang sepertimana kebiasaannya dibuat selepas solat Tarawih.

Antara masjid dan surau yang telah di adakan tazkirah ialah Masjid Kampung Banggol Batu, Masjid Lama Lenggong, Surau Kampung Chepor, Surau Kampung Air Ganda Temenggor, Rancangan Merah dan lain-lain.

Dalam tazkirahnya, beliau mengajak seluruh ahli kariah di setiap kampung yang diziarahinya supaya sentiasa mendekatkan diri dengan masjid dan surau, menghadiri program-program agama, terutama majlis-majlis pengajian umumi yang diajar oleh guru-guru yang ada kewibawaan dari segi keilmuannya.

Beliau juga mengajak supaya sentiasa mendampingkan diri dengan kitab suci al-Quran, lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan yang penuh keberkatan ini, di samping menghidupkan 10 malam terakhir Ramadan.

"Perbanyakkan membaca al-Quran dan berusaha untuk memahami isi kandungannya serta mengamalkan apa-apa yang diperintah Allah seperti terkandung dalam kitab suci itu," katanya.

Razman akan meneruskan program itu sehingga menjelang Aidilfitri, malah ada beberapa program besar lagi untuk sepanang Ramadan yang masih berbaki ini, antaranya program Iftar (berbuka) bersama penduduk, penyampaian bantuan dan lain-lain.

Rakyat Malaysia bersedia mengeluarkan bn dari memerintah Malaysia : Pesuruhjaya PAS Perak

Oleh : mohd hafez sabri


IPOH, 13 Sept:- Kerajaan UMNO dan Barisan Nasional semakin kehilangan pengaruh dan sokongan di kalangan rakyat. Mengulas lanjut mengenai hal ini, Pesuruhjaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Hussain mengatakan, hal ini dapat dilihat sendiri melalui kenyataan mentor kerajaan Barisan Nasional sendiri, Tun Dr Mahathir Mohammad yang mengatakan UMNO kini sedang mengikuti jejak langkah Parti Liberal Demokratik (LDP) Jepun.

Menambah mengenai mengenai kebobrokan UMNO dan Barisan Nasional, beliau berkata, kerajaan Barisan Nasional sudah terlalu lama memerintah dengan korup dan sudah terlalu parah untuk diubati. Hal ini disahkan sekali lagi melalui kenyataan Tun Dr Mahathir yang mengatakan budaya rasuah di dalam UMNO yang mendakwa sebagai ketua gerakan di dalam Barisan Nasional, semakin menjadi-jadi. Hal ini menyebabkan parti-parti yang seangkatan dengan UMNO di dalam Barisan Nasional turut sama mengalami kehancuran.

Konflik dalaman MIC dan MCA yang begitu teruk menunjukkan adanya pro-kerajaan yang ada kini dan juga mereka yang ingin melakukan perubahan. Namun, seperti lazimnya, kerajaan kini terlalu angkuh dan enggan menerima perubahan yang menyebabkan Barisan Nasional itu sendiri semakin parah.

Menurut Pesuruhjaya PAS Perak itu lagi, Pakatan Rakyat sebagai kerajaan menunggu atau “government-in-waiting”, katanya melihat perkara tersebut serius dan katanya, Pakatan Rakyat bersedia menjadi bahtera penyelamat buat mereka yang ingin bersama. “Kita selaku Pakatan Rakyat sentiasa menghulurkan tangan terbuka buat mereka yang ingin bersama dan meninggalkan Barisan Nasional” katanya.

KAWAL SEBELUM PARAH: POLIS KENA BERTINDAK SEGERA

Oleh : safarizal saleh

Kenyataan Media (13 September 2009)

Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur (DPPK IT) meminta tindakan segera pihak Polis untuk melihat sendiri perkembangan tidak sihat di Perniagaan Gerbang Malam di sepanjang Jalan Dato’ Tahwil Azar (Jalan Osborn) yang amat berleluasa sekarang ini.

DPPK IT dalam tinjauan semalam mendapati budaya samseng dan pergaduhan mudah tercetus di situ akibat tindakan tidak puas hati antara peniaga-peniaga dan juga pembeli. Suasana tersebut menyebabkan keselamatan pengunjung terjejas dan amat menakutkan.

DPPK IT mendesak supaya Polis menyediakan Balai Polis Bergerak di situ untuk kemudahan pemantauan atau pembanterasan untuk mencegah kejadian tidak sihat di situ. DPPK IT yakin dengan adanya Balai Polis Bergerak memberikan keselesaan pengunjung serta keselamatan mereka terjamin.


AHMAD SHAHRIL JALALUDIN
Naib Ketua,
Dewan Pemuda PAS Kawasan Ipoh Timur.

Ziarah-Bantuan

Oleh : khairul azman sakri

LENGGONG: Program Ziarah-Bantuan anjuran Pas Cawangan Kampung Luat dekat sini semalam, membuka peluang kepada Yang Dipertua Pas Lenggong, Razman Zakaria mendekati beberapa penduduk yang sedang terlantar sakit.

Salah seorang penduduk berkenaan ialah Husin Awang Long, 70, yang diserang demam chikungunya sejak Ogos lalu yang kini terlantar di rumahnya di Kampung Talong, Luat.

Husin yang sebelum ini bertugas sebagai amir zakat bagi kariah itu tidak lagi dapat menyambung tugasnya kerana sakit, selain tidak lagi mampu untuk ke surau menunaikan solat berjamaah.

Razman juga berkesempatan menziarahi sambil menyampaikan bantuan kepada seorang pemuda cacat, Badri Yusof yang juga tinggal di Kampung Talong, Luat da seorang pesakit kencing manis di kampung Sandarhalu, Luat.

Sempena program itu, Razman yang disertai lebih 10 Ahli Jawatankuasa Pas Cawangan Kampung Luat, telah menyampaikan bantuan berupa beras, gula, jus minuman berperisa dan buah korma kepada 40 penerima.

Hadiah berupa sehelai kain pelekat dan sehelai kain batik turut disampaikan kepada seluruh keluarga di Kampung Luat bagi meringankan penduduk yang terpaksa mengeluarkan banyak belanja untuk menyediakan pakaian menyambut Aidilfitri nanti.

Razman yang juga Ketua Pas Cawangan Kampung Luat, ketika ditemui, berkata setelah berkesempatan menziarahi penduduk sambil menyampaikan bantuan dan hadiah, baru benar-benar dirasainya pelbagai masalah yang dihadapi masyarakat kampung.

Katanya, melalui program sepetang itu juga, beliau dapat merasakan betapa peritnya penderitaan penduduk, terutama yang sedang terlantar sakit dan yang benar-benar berada dalam kedaifan.

"Kalau tidak diadakan program secara ziarah begini saya sendiri pun tidak tahu mana-mana penduruk kampung saya yang sedang sakit atau penduduk yang kehidupannya benar-benar daif.

"Setelah melihat keadaan sebenarnya, saya amat prihatin dan insaf dengan kehidupan kita di dunia ini yang sebenarnya tidak ada apa untuk kita bermegah," katanya.

Umno Parti Islam Apa?

http://bongkarsauh.blogspot.com/

Entah kali keberapa Umno diisytihar sebagai parti Islam, kurang dapat dipastikan. Mahathir pernah mengisytihar Malaysia sebagai negara Islam, maknanya Umno yang perintah Malaysia adalah parti Islam.

Abdullah pernah popular dengan slogan ‘Islam Hadhari’, maknanya Umno ketika itu parti Islam Hadhari. Suatu masa dulu Umno pernah digahkan sebagai parti Islam ketiga terbesar di dunia dan terbesar di Malaysia.

Kini Najib pula kata Umno adalah parti Islam. Buktinya, ayahnya pernah buat Felda, tolong orang miskin dan macam-macam lagi. Oklah tu.

Mengapa pada hari ini, Najib perlu beritahu lagi kepada orang bahawa Umno adalah parti Islam? Tentu kerana Najib percaya bahawa orang tidak percaya Umno adalah parti Islam. Beritahu pula bukan sekali tetapi sudah berkali-kali. Walau sudah berkali-kali pun orang tidak percaya juga, tentu ada masalahnya.

Baguslah kalau Umno jadi parti Islam, tiada masalah apa-apa. Walau pun nama dan perlembagaan Umno tidak menyatakan secara nyata komitmen Islamnya, Umno mungkin boleh kata, “Ah, itu nama sahaja, apa ada pada nama. Yang penting amalan….,” Ok, tak mengapa.

Sebahagian besar orang Umno sendiri pun sebenarnya kurang percaya Umno adalah parti Islam. Mereka masuk dan sokong Umno pun bukan kerana Islamnya tetapi kerana habuan dan fulusnya.

Orang memang tidak pertikai Umno yang jadi kerajaan buat baik. Buat Felda, baik. Tapi, cuba Najib jenguk kembali ke Felda pada hari ini. Apa jadi dengan generasi kedua dan ketiganya? Apa jadi dengan masalah sosial yang membarah di Felda? Pernahkan isu-isu pegangan agama remaja Felda diberi perhatian oleh kerajaan?

Itu masalahnya, Umno yang jadi kerajaan buat baik separuh-separuh atau separuh jalan. Kalau masuk Islam, Umno masuk Islam separuh-separuh atau separuh jalan. Aqad nikah ikut cara Islam, tetapi majlis kendurinya penuh dengan keburukan.

Umno yang jadi kerajaan buat musabaqah al-Quran, itu bagus. Tetapi ditempat yang sama dimana musabaqah dianjurkan, ada pula selepas itu acara-acara lain yang bercanggah dengan al-Quran.

Umno yang jadi kerajaan bagi tanah kepada rakyat, itu bagus. Tetapi masalahnya dalam masa yang sama ada tanah-tanah rakyat yang dirampas dan diambil tanpa pampasan wajar. Bagi tanah memang ikut Islam tetapi ambil dan rampas sebarangan macam mana pula?

Macam mana dengan PKFZ, isu-isu Islam dalam perlembagaan, sikap terhadap Palestin, ISA, isu-isu pendidikan Islam, premis judi dan arak, sikap Umno terhadap golongan anti hadis, sikap Umno terhadap SIS, tidak patuh kepada fatwa dalam isu seperti meletak kalungan bunga dan banyak lagi.

Umno yang jadi kerajaan buat masjid dan surau, tetapi Umno yang jaga kerajaan itu juga yang luluskan lesen judi dan arak.

Kalau Najib kata Umno parti Islam tiada masalah, tapi itulah bentuk Islam yang Umno amalkan. Separuh-separuh, separuh jalan atau serba boleh.

Kalau begitu, Umno parti Islam apa? Parti Islam separuh-separuh, parti Islam separuh jalan atau parti Islam Liberal?

Saya bukan mempersoal keIslaman orang lain, tetapi sekadar untuk beritahu kepada Najib mengenai Islam Umno yang dia laungkan itu.

Ibu tunggal saudara baru terlantar perlukan bantuan

Oleh : Zamri keciks

ALOR SETAR, 13 Sept: Kunjungan Pembela dan Persatuan Cina Muslim Kedah/Perlis tengah malam tadi ke rumah puan Fatimah Abdullah, 29 tahun di Flat Simpang Kuala, Alor Setar berkesudahan dengan linangan air mata semua yang terlibat.

Ini memandangkan dalam kesibukan sebahagian besar umat Islam yang berkemampuan menyediakan pelbagai keperluan untuk menyambut ketibaan 1 Syawal akan datang, masih ada umat Islam di negara ini yang hidup dalam kesusahan dan melarat.

Lebih memilukan hati dan perasaan apabila melihat yang menanggung kesusahan itu dalah seorang ibu tunggal dari kalangan saudara baru.

Menurut Basir Haji Ismail, setiausaha agung Pembela, mereka dimaklumkan oleh pengerusi Persatuan Cina Muslim Kedah/Perlis tentang nasib yang menimpa seorang saudara baru berstatus ibu tunggal yang hidup dalam keadaan yang amat daif.

Kata Basir, berdasarkan maklumat tersebut beberapa wakil Pembela dan aktivis PAS Kubang Pasu telah pergi menemui saudara baru berkenaan malam tadi. Sungguh mengejutkan kerana kami mendapati keadaan kehidupan saudara baru tersebut cukup daif kerana tidak ada apa-apapun makanan lain kecuali setengah kampit beras.

�Kunjungan kami pada asalnya hanyalah untuk memberi sedikit sumbangan dari dana tabung kemanusiaan Pembela," katanya.

Setelah melihat sendiri keadaan saudara baru berkenaan, maka pihaknya rasa terpanggil untuk membuat rayuan dari kepada seluruh umat Islam di negara ini yang berkemampuan supaya tampil memberi bantuan kepada Fatimah yang sedang dalam kesusahan.

Dari maklumat yang diterima dari Fatimah, kehidupannya amat susah sekali..setelah diceraikan oleh suaminya kira-kira 2 tahun lalu. Kini ia tidak ada apa-apa yang ditinggalkan oleh suaminya kecuali terpaksa membesarkan ketiga-tiga anaknya yang masih kecil yang berumur antara 2-8 tahun.

Buat masa ini saudara baru ini menumpang di rumah Yayasan Islam Negeri Kedah tidak termasuk bayaran bil air dan elektrik yang terpaksa ditanggung oleh pihaknya sendiri.
(Gambar:Fatimah bersama dua anaknya, hanya nasi puteh tanpa lauk yang sedang di makan oleh anak kecil ini.)

Ketika berkunjung ke rumahnya kami mendapati anak sulung (lelaki) terlantar di katil kerana cedera di bahagian bawah mata akibat terjatuh ketika bermain di luar rumah pada siang hari.

Tidak ada ubat yang mampu diberikan, apa lagi untuk membawanya ke klinik berhampiran. Dua lagi anaknya sedang menjamah makanan iaitu nasi putih yang tidak berlauk, kata Basir.

Lebih malang lagi, anak sulungnya yang berumur lapan tahun tersebut tidak lagi dapat meneruskan pengajian kerana tidak mampu untuk menyara kos persekolahannnya setiap hari.

Fatimah, nama asalnya Lim Yen Thik berkata, "Saya tidak tahu nak buat apa-apa, kecuali menjaga anak-anak yang masih kecil. Nak kerja cari duit, susah, lebih-lebih lagi kalau jauh dari rumah."

"Kalau ada masalah, saya mengadu kepada Haji Ibrahim Lai kerana dia adalah pengerusi Persatuan Cina Muslim Kedah/Perlis. Keluarga kandung langsung tak mau ambil peduli tentang saya lagi kecuali saya bersetuju balik semula kepada agama asal (Budha)," katanya.

"Rasa perit apabila memeluk agama Islam, keluarga kandung buang saya. Jiran tempat tinggal (Melayu) pun tak mahu berkawan kerana mereka anggap saya bukan orang Islam, tak tahulah apakah ini ujian dari Tuhan kepada saya," katanya.

Sehubungan itu, Basir bagi pihak Pembela ingin merayu kepada orang ramai, khususnya umat Islam yang berkemampuan supaya dapat menghulurkan sumbangan kepada Fatimah dengan seberapa segera.

Sumbangan tersebut boleh dimasukkan ke dalam akaun peribadinya atas nama LIM YEAN THIK, nombor akaun Maybank 1521 7003 1022 ataupun menghubunginya di talian 019-514 7892 . Keterangan lanjut boleh menghubunginya di talian 017-484 7791 (Basir Hj Ismail).

Ceramah Dato Seri Hj Abd Hadi Awang 17 Sep Bagan Pinang

Oleh : Suara N9

CERAMAH PERDANA dan Pelancaran jentera pilihan raya kecil N31 dan dan laman web rasmi PRKN31

Khamis 17 September 2009

Jam 9:30 malam

Di Kg Bagan Pinang ,Bt 3 , Jalan Pantai , Port Dickson
(Masuk ikut Masjid Kg Bagan Pinang)

Penceramah :

YB Dato Seri Hj Abd Hadi Awang – Presiden PAS
YB Ustaz Nasharuddin Md Isa – Timbalan Presiden PAS
YB Salahuddin Ayub – Pengarah Pilihanraya PRK N31 Bagan Pinang
Sdr Zukefly Mohamad Omar – Pesuruhjaya PAS N.Sembilan
YB Dato Kamarul Baharin Abbad – Pengerusi PKR N.Sembilan / Ahli Parlimen Telok Kemang
YB Loke Siew Fook – Pengerusi DAP N.Sembilan

SEMUA DIJEMPUT HADIR

Hadith: Bila Ajal Telah Tiba

Oleh : Shania Opal


Hadith :
Daripada Mathar bin ‘Akamis dan Abu Azzah katanya Rasulullah SAW bersabda:

“Apabila Allah telah memutuskan bagi seseorang hamba-Nya bahawa ia akan mati di satu bumi (tempat) nescaya Allah menjadikan sesuatu hajat baginya di tempat itu.”
Diriwayatkan oleh Ahmad dan at-Tirmidzi, rujuk Sahih sunan at-Tirmidzi 2249-1745

Huraian

Kematian itu tidak semestinya disebabkan oleh penyakit. Dengan perkataan lain, walau bagaimana hebat sekalipun kita menjaga kesihatan, ketentuan Allah itu mendahului segala-galanya kerana ada orang yang sangat teliti dalam penjagaan kesihatan, namun akhirnya menemui ajal dalam kemalangan jalan raya malah banyak lagi kisah-kisah lain yang membuktikan bahawa ajal itu bukan urusan manusia. Justeru setiap Muslim dituntut agar memohon perlindungan Allah pada setiap waktu dan ketika. Kita juga wajib percaya kepada Qadha’ dan Qadar Allah SWT dan segala ketentuan-Nya kerana kita tidak mengetahui bila dan di mana kita menemui ajal.

Susulan pemilihan: 300,000 akan keluar jika Subra tinggalkan MIC?

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Presiden MIC, Datuk S. Subramaniam memerlukan platform politik baru untuk menyatupadukan masyarakat India termasuk bekas ahli MIC ekoran kekalahan kedua berturut-turut dalam pemilihan parti semalam.

Penyokongnya juga mendakwa kira-kira 300,000 ahli MIC akan keluar jika Subramaniam memutuskan untuk meninggalkan parti itu.

Sehubungan itu penyokong-penyokong Subramaniam menanti tindakan susulan beliau ekoran kekalahan semalam.

"Subramaniam harus mengambil platform lain... beliau harus memutuskan platform lain untuk menyatupadukan mereka (masyarakat India).

"Untuk menyatupadukan komuniti India, beliau memerlukan satu platform," kata salah seorang penyokong kuat Subramaniam, K.P. Samy yang memenangi kerusi Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) pemilihan semalam.

K.P. Samy mengatakan demikian ketika ditemui pada hari kedua Perhimpunan Agung MIC Ke-63 di sini hari ini.

K.P. Samy menambah, walaupun beliauSubramaniam tewas sebanyak dua kali dalam perebutan jawatan nombor dua parti, namun lebih 500 perwakilan memberi sokongan padu kepada bekas Timbalan Presiden itu manakala Palanivel, calon diiktiraf Presiden Datuk Seri S. Samy Vellu, hanya memperoleh kira-kira 35 peratus sokongan.

Sehubungan itu kata K.P. Samy, pihaknya menanti keputusan Subramaniam untuk menentukan masa depan dalam MIC.

K.P. Samy menambah, sebelum ini beliau dan Subramaniam ada mengadakan pertemuan bersama dua pemimpin Hindraf dalam usah menarik mereka menyertai MIC.

"Saya tidak mahu sebut siapa pemimpin Hindraf itu... mereka pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. "... kita juga mengadakan perbincangan bersama bekas ahli Barisan Progresif India (IPF) dan Parti Progresif Penduduk (PPP).

"Perbincangan ini diadakan bertujuan untuk menarik kembali minat mereka menyertai MIC. Bagaimanapun, mereka menyatakan pertimbangan akan dilakukan selepas melihat keputusan pemilihan MIC," katanya.

Bagaimanapun katanya, keputusan pemilihan semalam menunjukkan suasana yang berlainan. Pada perhimpunan parti itu semalam, calon Pasukan Presiden direstui Samy menyapu bersih semua jawatan tertinggi parti manakala 19 daripada 27 calon pilihann beliau memenangi kerusi CWC yang dipertandingkan.

K.P. Samy berkata, selepas melihat kepada keputusan pemilihan MIC itu, beliau tidak pasti sama ada usaha atau perbincangan bersama kumpulan terbabit akan berjaya atau tidak.

"Saya akan terus bekerja untuk menyatupadukan masyarakat India.

"Kini saya tidak tahu apakah keputusan Subramaniam yang seterusnya. Kita tunggu dan lihat," katanya.

mStarOnline/-

PAS kenal pasti tiga calon untuk pilihan raya kecil Bagan Pinang

KUALA LUMPUR: PAS telah mengenal pasti tiga calon anak tempatan untuk diketengahkan pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, Negeri Sembilan.

Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata nama tiga calon tersebut diserahkan oleh PAS Negeri Sembilan pada mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat hari ini.

"PAS negeri (Negeri Sembilan) telah kemukakan nama tiga orang calon yang telah dikenalpasti berpengalaman dan diyakini boleh berkhidmat kepada rakyat. Semuanya adalah anak tempatan," katanya ketika ditemui pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat di Ibu Pejabat PAS di sini, hari ini.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong berikutan kematian penyandangnya Azman Mohamad Noor, 54, daripada Barisan Nasional (BN) yang meninggal dunia pada 4 Sept lepas.

Beliau berkata PAS hanya menunggu pengumuman tarikh pilihan raya kecil tersebut daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum mengumumkan nama calon yang terpilih.

SPR dijangka mengumumkan tarikh penamaan calon dan tarikh pengundian esok.

Mengenai peluang PAS, Abdul Hadi berkata peluang untuk PAS memenangi pilihan raya kecil tersebut adalah cerah berikutan momentum kemenangan yang semakin melonjak yang diperolehi parti itu sejak Pilihan Raya Umum 2008 lalu.

"Pada pilihan raya umum lalu kita hanya kalah dengan kirakira 2,000 undi sahaja dan berdasarkan momentum kemenangan yang diperolehi menerusi beberapa pilihan raya kecil, peluang untuk menang adalah cerah," katanya.

Pada pilihan raya umum lepas, calon PAS, Ramli Ismail memperolehi 4,097 manakala Azman memperolehi Azman 6,430 undi. BERNAMA

mStarOnline/-

Samy Vellu dikritik dalam perbahasan MIC

Presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu hari ini dikritik beberapa perwakilan yang mengambil bahagian dalam perbahasan ucapan presiden pada hari kedua perhimpunan agung parti itu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Seorang perwakilan dari Selangor berkata presiden parti telah menghantar kad hari lahir kepada seorang pemimpin cawangan yang telahpun meninggal dunia empat tahun lalu.

Perwakilan itu berkata isteri mendiang pemimpin itu telah melahirkan rasa kesal dengan penghantaran kad itu dan meminta presiden parti itu supaya mengelak daripada berbuat sedemikian pada masa depan.

Seorang lagi perwakilan dari Kubang Pasu, Kedah berkata bahawa ia mengambil masa sembilan tahun bagi masyarakat India di situ untuk membeli sebidang tanah bagi membina sebuah sekolah Tamil dan telah berjumpa dengan Samy Vellu untuk bantuan kewangan bagi pembinaannya, lapor Bernama.

Bagaimanapun, katanya, walaupun menghantar surat dan menemui Samy Vellu tiga kali, tiada perkembangan positif daripada pemimpin itu setakat ini.

Seorang lagi perwakilan dari Kedah menegaskan bahawa sebab utama masalah Kampung Buah Pala adalah disebabkan "kegagalan" pemimpin MIC untuk menangani isu dari peringkat awal.

Ini mendorong Samy Vellu untuk mencabar perwakilan itu membuktikan dakwaannya dengan berkata bahawa beliau (Samy Vellu) bersedia untuk meletak jawatan dalam parti jika perwakilan itu dapat membuktikannya.

Seorang lagi perwakilan berkata sementara pandemik Influenza A(HINI) adalah baru - yang memberi kesan kepada negara sejak beberapa bulan kebelakangan ini, bagaimanapun, beliau berkata ia telah "menjejaskan" MIC sejak 8 Mac 2008 apabila parti itu mengalami kekalahan yang memalukan dalam sejarah 63 tahun penubuhannya.

Sementara itu, walaupun mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menafikan bahawa beliau campur tangan dalam hal dalaman MIC, beliau juga dikritik para perwakilan.

"Tak perlu nasihat" kata seorang seorang perwakilan dari Negeri Sembilan dan seorang lagi berkata: "Tolong jaga urusan sendiri. Kami tahu apa yang kami lakukan".

Seorang perwakilan wanita meminta parti supaya mengeluarkan satu reka bentuk uniform baru untuk kegunaan rasmi semasa majlis parti kerana mereka telah menggunakan reka bentuk yang ada sejak 10 tahun lalu dan Samy Vellu berkata reka bentuk baru sedang dirancang.

Seorang perwakilan wanita meminta perwakilan yang lain supaya tidak terlalu memuji Samy Vellu dan pemimpin yang lain kerana semua puji-pujian hanya untuk Tuhan.

"Anggota MIC perlu mengikis sikap ini...ia tabiat yang tidak baik," katanya.

Seorang perwakilan dari Lembah Klang pula meminta kerajaan menyediakan bantuan kewangan kepada masyarakat India membeli unit amanah saham yang ditawarkan kerajaan.

Beberapa perwakilan juga mengingatkan pasukan yang baru menang dalam pemilihan parti semalam supaya turun padang bagi mengukuhkan parti di semua peringkat dan menghormati anggota di peringkat akar umbi dalam usaha mendapatkan semula sokongan daripada masyarakat India.

Pengerusi Tetap Tan Sri G.Vadiveloo juga menghadapi hari-hari yang agak teruk kerana terpaksa terus mengingatkan para perwakilan untuk menumpukan perhatian terhadap perbahasan dan tidak membaca akhbar di dalam dewan itu.

Seorang perwakilan dari Pahang yang menyokong konsep 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata mana-mana pemimpin Malaysia pada masa depan perlu meneruskan usaha menggalakkan konsep itu kerana ia boleh memastikan BN terus memerintah negara ini pada masa depan.

Seorang perwakilan wanita dari Shah Alam kecewa bahawa walaupun menghadiri empat konvensyen MIC, beliau mendapati para perwakilan mengajukan soalan dan membangkitkan isu yang sama dan meminta mereka mengubah pemikiran mereka dan juga menghormati Samy Vellu yang disifatkannya sebagai "bapa" bagi setiap orang dalam MIC.

MalaysiaKini/-

JEMPUTAN : Himpunan Aidil Fitri Anak Perantauan Parit buntar.
ADUN Titi Serong Lawat Pasar Ramadhan Parit Buntar.

Drs. Khalil sedang mendengar penjelasan dari seorang peniaga semasa lawatan tersebut.


PARIT BUNTAR, 13 Sept.:- ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim bersama kakitangan pejabatnya telah meluangkan masa untuk berkunjung ke Pasar Ramadhan Taman Wawasan Parit Buntar. Lawatan selama 2 jam ini digunakan oleh beliau untuk bertemu dengan warga setempat dan para peniaga yang berniaga di situ.

"Lawatan ke pasar Ramadhan ini adalah lawatan yang rutin dilakukan oleh Drs. Khalil pada setiap kali Ramadhan menjelang termasuk pada tahun ini jadual telah disusun kebeberapa lokasi pasar Ramadhan dalam DUN Titi Serong" Jelas Hj. Zakaria Abdullah Pegawai khas kepada ADUN berkenaan.

Ditanya apakah matlamat kunjungan tersebut, beliau menjelaskan selain bertemu dengan rakyat, Drs. Khalil juga mendengar rungutan dari para peniaga yang disampaikan kepada beliau, antaranya mengenai masalah parking yang agak terhad di sekitar Taman Wawasan sehingga ada yang disaman oleh pihak polis apabila meletakan kenderaan ditempat yang tidak sebenarnya" Jelas Hj. Zakaria.

Lawatan yang disifatkan berjaya itu diharapkan dapat diteruskan dimasa akan datang kata Hj. Zakaria mengakhiri pertemuan ringkas dengannya di pejabat ADUN titi Serong.

BN mungkin akan ditolak seperti LDP - Dr M

KUALA LUMPUR, 12 Sept: Umno dan Barisan Nasional (BN) mungkin akan mengalami nasib yang sama seperti Parti Liberal Demokratik (LDP) Jepun yang ditolak rakyat negara itu, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Adakah pilihan raya yang akan datang akan menyaksikan fenomena yang sama seperti di Jepun? Ia tidak mustahil sama sekali," kata bekas Presiden Umno dan Pengerusi BN itu.

Para pengundi muda, katanya, dikatakan kecewa dengan "parti yang mendapatkan kemerdekaan" kerana perkara itu telah menjadi sejarah dan tidak begitu bermakna kepada mereka.

Menurut beliau, di beberapa negara lain, parti-parti yang "berjuang dan mencapai kemerdekaan" telah hilang lenyap seolah-olah rakyat tidak tahu berterima kasih dan tidak peduli "pejuangan dan pengorbanan" parti-parti tersebut dan para pemimpinnya.

"Adakah mereka tidak tahu berterima kasih? Ada kebenarannya tetapi jika kita mahu mengkaji, kita akan dapati sikap para pejuang kemerdekaan itu dan mereka yang mengggantikan para pejuang tersebut telah berubah hampir sepenuhnya," kata beliau dalam blognya.

Mereka, kata Dr Mahathir, menjadi tamak dan angkuh serta tidak lagi mempedulikan negara dan rakyat.

Walaupun menyatakan bahawa para pengundi Melayu begitu setia kepada BN, tetapi Dr Mahathir mengingatkan wujudnya bukti di dalam pilihan raya umum tahun lalu bahawa para pengundi setia itu telah memberikan undi kepada pembangkang.

Menyentuh keadaan Umno kini, Dr Mahathir berkata, gejala yang melanda parti itu tidak boleh dinafikan lagi.

"Rasuah menjadi-jadi di dalam Umno dan parti-parti komponen (BN) yang lain. Perebutan kuasa telah melemahkan mereka. Para pemimpin begitu ghairah untuk terus berkuasa walaupun tidak lagi mampu berperanan.

"Dengan para pemimpin sedemikian, negara dan rakyat diabaikan. Pada dekad yang lepas, walaupun berdegar-degar dengan cakap-cakap bahawa berbilion ringgit diperuntukkan kepada koridor dan sebagainya, tidak ada bukti yang ketara dan boleh dilihat.

"Tidak ada apa-apa pun yang boleh ditunjukkan walaupun Petronas membayar RM250 bilion lebihan kepada kerajaan," katanya.

Adalah menghairankan, kata Dr Mahathir, apabila didapati Malaysia ketinggalan di belakang jiran-jirannya.

Negara ini, kata beliau, "bukan lagi negara yang terkehadapan di rantau ini. Tentunya tidak lagi boleh disifatkan sebagai negara contoh".

Beliau berpendapat, BN hanya boleh diselamatkan oleh prestasi lemah pembangkang.

"Tetapi, jika prestasi kerajaan BN dan parti-parti di dalamnya gagal meyakinkan, pera pengundi yang kecewa mungkin akan melakukan apa yang telah dilakukan para pengundi Jepun - menyingkirkan parti yang mereka sokong sejak lebih dari separuh abad," kata Dr Mahathir.

Tsunami revolusi pilihan raya di Jepun 30 Ogos lalu menyaksikan kemenangan Parti Demokratik Jepun (DPJ) menyingkirkan pemerintahan Parti Liberal Demokratik (LDP) di negara itu sejak Perang Dunia Kedua.

Kehancuran kuasa LDP itu menyaksikan DPJ memenangi 308 dari 480 kerusi parlimen negara itu.

HarakahDaily.Net/-

"Aku akan rogol kau Rodziah" ke balai polis

SHAH ALAM, 13 Sept: "Aku akan rogol kau, Rodziah!" adalah antara kata-kata cabul yang dihamburkan terhadap Exco Kerajaan Selangor, Rodziah Ismail ketika majlis dialog antara penduduk Seksyen 23, Shah Alam dengan kerajaan Selangor 5 September lalu.

Dalam kenyataannya ketika membuat laporan polis semalam, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Tiga itu menceritakan, beliau telah dihamburkan pelbagai kata-kata cabul lain oleh mereka yang mencetuskan kekecohan dalam dialog yang di adakan di dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) itu.

"Antara kata-kata kesat terhadap saya yang dikenalpasti ialah 'jalang!', 'Rodziah mengalahkan pelacur!', 'pelacur lebih baik dari kau!', 'babi!', 'sundal!', 'kau jangan bersuara, Rodziah!', (dan) lemparan kata, 'aku akan rogol kau, Rozdiah!'," kata beliau.

Rodziah membuat laporan polis itu di ibu pejabat polis daerah Shah Alam di Seksyen 11 di sini, kira-kira pukul 12 tengahari semalam iaitu kira-kira seminggu selepas sesi dialog itu.

Turut serta memberikan sokongan moral kepada beliau adalah Ketua Muslimat PAS, Nuridah Salleh, anggota Parlimen Kota Raja, Dr Mariah Mahmud dan rakan exco beliau, Elizabeth Wong.

Menurut Rodziah, selain klip video, ungkapan-ungkapan tidak bermoral itu telah didengar dan disaksikan oleh ramai penduduk, wartawan, dan para petugas keselamatan MBSA yang telah hadir melihat sendiri gelagat segelintir mereka yang memporak-perandakan majlis secara sengaja.

ImageBeliau menyifatkan kelakuan liar kumpulan kecil ini telah merosakkan majlis yang bertujuan untuk membuka ruang kepada penduduk berdialog secara berhemah.

Kepada beliau, tindakan kumpulan itu jelas bukan untuk berdialog tetapi mencemarkan kerajaan negeri dan nama individu atas agenda politik tertentu.

"Intimidasi ini jelas adalah untuk memburukkan nama dan menghina saya.

"Saya berasa amat kecewa dengan sikap yang ditunjukkan oleh segelintir mereka ini sehingga merasakan keselamatan dan kehormatan diri saya terancam," katanya.

Menurut Rodziah, bukan hasrat beliau untuk memanjangkan isu tersebut kerana fokusnya adalah isu sebenar yakni pemindahan kuil Seksyen 19, namun keputusan membuat laporan polis itu dibuat kerana kegusaran tentang keselamatan dirinya, keluarga serta pegawainya makin hari makin bertambah memandangkan pihak polis belum lagi mengambil sebarang tindakan dalam perkara ini.

"Kerisauan saya ialah, jika saya seorang Adun dan Exco Kerajaan Negeri boleh dilemparkan kata-kata kesat and ugutan sebegini, apakah wanita-wanita lain akan terasa selamat menghadapi atau berurusan dengan mereka yang seperti itu?," katanya.

Bagi Rodziah, kedurjanaan yang menganjur keburukan, membudayakan unsur keganasan, seksisme, dan menakut-nakutkan orang lain serta merosakkan keharmonian sesama insan yang telah ditunjukkan oleh golongan tersebut wajar diperangi dan dibanteras sehingga rakyat, khususnya wanita dikembalikan nikmat rasa selamat dan aman di mana-mana saja mereka berada.

Kekecohan telah ditimbulkan oleh mereka yang bertindak liar itu sepanjang sesi penerangan daripada Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, Datuk Bandar Shah Alam dan Rodziah sendiri sebagai Adun Batu Tiga.

Ketika dihubungi Bernama, Ketua Polis Daerah Shah Alam ACP Noor Azam Jamaluddin mengesahkan menerima laporan itu dan memberi jaminan akan menyiasat perkara berkenaan.

Dua lagi laporan polis telah dibuat oleh Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin dan Ahli MBSA, K. Uthayasoorian.

HarakahDaily.Net/-


Lapor siasatan rumah mewah Khir, SPRM diberi tempoh 7 hari

AMPANG, 12 Sept : Gerakan Rakyat integriti dan Anti Korupsi (Gerak Malaysia) memberi tempoh tujuh hari kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjelaskan perkembangan sisatan kes kediaman mewah bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohd Khir Toyo yang didakwa bernilai RM20 juta.

Pengerusinya, Mohd Nazri Mohd Yunus semalam berkata, SPRM dilihat lambat bertindak sehingga tiada apa apa laporan dikeluarkan sejak kes itu dibangkitkan sejak tiga bulan lalu.

"Kami beri tempoh 7 hari untuk menyatakan perkembangan kes atau dakwaan, jika tidak Jumaat ini Gerak Malaysia akan hantar memorandum pada SPRM. Saya tuntut pendakwaan segera.� katanya.

Ujarnya lagi, SPRM perlu bertindak secara adil dan saksama; tanpa mengira seseorang yang didakwa itu dari Pakatan Rakyat atau pemimpin penting Umno sendiri.

Ditanya mengapa perlu tunggu tujuh hari untuk mengantar memo tersebut, Nazri menjelaskan bahawa pihaknya akan bersemuka dengan SPRM bukan untuk membuat pengaduan atau laporan, sebaliknya menunggu maklum balas siasatan berbangkit.

"Berkaitan banglo mewah Khir Toyo ini, kita sudah hantar dakwaan pada 7 Julai lalu; termasuk beberapa pendedahan laman web berkaitan dan sebagainya," jelasnya.

ImageSambil melahirkan kekesalan atas pendakwaan terpilih SPRM dalam kes Khir Toyo itu, beliau mempersoal komitmen luar biasa SPRM sebelum ini apabila agresif menyisat beberapa kes pendakwaan yang dikaitkan dengan pemimpin Pakatan Rakyat.

"Tentang kes Tan Sri Khalid (Menteri Besar Selangor) dan kes peruntukan Dun yang kita (Gerak) hantar, saya kira dalam tempoh dua minggu siasatan terus dimulakan. Mengapa tidak dalam kes Khir Toyo ini?" soalnya lagi.

Bercakap pada sidang media di Hotel De Palma, Nazri berkata, keengganan SPRM menyiasat kes Khir Toyo bukan sahaja mengakibatkan kredibiliti suruhanjaya itu terus dipertikai khalayak, malah turut mengakibatkan Gerak sebuah badan bukan kerajaan (NGO) bebas juga terpalit difitnah sebagai "buat laporan terpilih" dan proksi Mohd Ezam Mohd Noor (Umno).

Beliau juga menjelaskan bahawa pertubuhannya mempunyai beberapa dokumen bukti berkaitan kes tersebut.

Pun begitu, beliau masih menunggu mana-mana saksi kes tersebut tampil bersamanya dalam pendakwaan kes Khir itu.

Beliau turut mencabar Khir menafikan segala pendedahan terbuka yang dilakukan oleh beberapa laman web termasuk oleh mereka yang bergelar Umno Reform.

Artikel berjudul Khir Perlu Jawab! dalam Umno Reform 2, 6 Julai lalu mendedahkan Istana gaya Bali yang terletak di Jalan 1/7L, Seksyen 7 Shah Alam bernilai lebih RM20 juta.

Walaupun SPRM masih belum membuat sebarang pendakwaan kes terbabit, khalayak amnya percaya seseorang ahli politik yang bersih sebenarnya tidak mampu memiliki rumah bernilai RM20 juta, dengan menjawat jawatan Menteri Besar Selangor selama dua penggal pemerintahan sahaja.

HarakahDaily.Net/-