06 September 2010

Gempa Bumi 7.1 Gegar South Island

Timbunan runtuhan di luar restoran makanan segera di pusat bandar Christchurch, New Zealand. - Foto AP


26 Ramadhan 1431H.

WELLINGTON (New Zealand): Gempa bumi kuat berukuran 7.1 pada skala richter memusnahkan bangunan, memutuskan bekalan tenaga dan mencetuskan panik di kalangan para penduduk South Island, di sini awal pagi Sabtu.

Bagaimanapun setakat ini tidak ada kematian dilaporkan dengan hanya dua mangsa mengalami kecederaan.

Para penduduk panik yang berbaju tidur bertempiaran lari di jalanan Christchurch selepas gegaran awal subuh itu, kata seorang penduduk.

Turut dilaporkan beberapa orang terperangkap dalam bangunan runtuh - namun tidak ada sesiapa dilaporkan terhempap - hanya pencuri memecah masuk ke kedai yang musnah di bandar yang menempatkan 400,000 penduduk itu, kata pihak berkuasa.

Serombong dan dinding roboh dari bangunan lama, tenaga terputus, lampu isyarat tidak berfungsi, bekalan minyak dan air turut terganggu, menurut Datuk Bandar Christchurch, Bob Parker.

Beliau memberi amaran bahawa gegaran pasca gempa bumi boleh mengakibatkan batu-batu jatuh dari bangunan yang rosak.

"Bahagian depan pada sekurang-kurangnya lima bangunan di pusat bandar telah runtuh, dan kesan runtuhannya berselerak di jalan-jalan raya," ujar penduduk, Angela Morgan.

Mark O'Connell pula berkata, rumahnya penuh dengan serpihan kaca, makanan yang tercampak keluar dari rak dengan set laci, televisyen dan komputer turut terhumban.

"Kami terlambung dari dinding ke dinding apabila cuba melarikan diri dengan menuruni tangga untuk menyelamatkan diri," katanya.

Agensi sains geologikal (GNS) melaporkan, gempa bumi yang melanda 30 kilometer barat Christchurch itu menggegarkan kawasan luas sehingga mengakibatkan kerosakan dan kemusnahan. Namun tiada amaran tsunami dikeluarkan.

Gegaran itu berlaku pada 4.35 pagi waktu tempatan, mengejutkan ribuan penduduk dari tidur. Sejak itu, 12 gegaran kecil dirasai dengan anggaran magnitud antara 3.9 dan 5.3, lapor laman web GNS.

Dilaporkan sekurang-kurangnya enam buah jambatan di daerah itu rosak teruk, manakala hotel bersejarah Empire di pekan pelabuhan Lyttelton dalam keadaan 'sangat tidak stabil' dan menghadapi bahaya runtuh.

Sementara itu, jurucakap Kiwirail memberitahu, 13 buah gerabak barang terkandas di landasan South Island, dengan kerosakan turut dilaporkan di utara Christchurch.

Lapangan Terbang Antarabangsa Christchurch ditutup selepas gempa bumi, sebagai langkah berjaga-jaga, sambil pakar memeriksa landasan dan bangunan terminal, menurut jurucakapnya.

New Zealand terletak di atas permukaan kerak bumi di mana dua plat tektonik bertembung. Negara itu mencatatkan lebih 14,000 gegaran setiap tahun, tetapi hanya 150 dirasai oleh penduduk.

Gempa bumi kuat terakhir yang berlaku di wilayah Fiordland, South Island bermagnitud 7.8 pada 16 Julai 2009. Gegaran hebat itu menganjakkan penghujung selatan negara tersebut 30 sentimeter lebih hampir kepada Australia, jelas ahli seismologi, Ken Gledhill ketika itu. - AP

PAS lancar "Kempen Balik Kampung"


26 Ramadhan 1431H.

KUALA LUMPUR, 5 Sept: Lajnah Penerangan PAS Pusat semalam melancarkan "Kempen Balik Kampung" dalam usaha membekalkan maklumat kepada ahli PAS di Lembah Klang untuk dibawa pulang ke kampung.

Kempen tersebut dilancarkan Ketua Penerangan PAS, Idris Ahmad di Pejabat Agung PAS, di Jalan Raja Laut di sini.

"Kempen ini bertujuan untuk membekalkan maklumat kepada ahli dan penyokong PAS yang tinggal di sekitar Lembah Klang untuk di bawah pulang ke Kampung sempena cuti Hari Raya," kata Idris.

Menurut beliau, ahli dan penyokong PAS yang mendapat risalah ini diharap akan menyebarkan maklumat yang betul kepada masyarakat luar bandar yang banyak bergantung kepada media konvesional seperti radio dan televisyen.

Selain ucapan selamat hari raya, risalah ini turut fakta-fakta tentang pembangunan dan pembaharuan yang berjaya dilaksanakan di negeri-negeri Pakatan Rakyat selepas 2 tahun pemerintahan dan penerangan sebenar mengenai hala tuju perjuangan PAS.

Idris turut membidas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam yang meminta media melaporkan berita berasaskan fakta, sedangkan laporan media arus perdana banyak yang menyimpang dari fakta sebenar.

"Media arus perdana seperti Utusan Malaysia, Berita Harian dan televisyen banyak memutar belit kenyataan dan maklumat sebenar.

"Oleh itu, dengan risalah yang kita edar ini dapat menyampaikan maklumat sebenar dan tepat kepada rakyat, terutamanya masyarakat diluar bandar" tambah beliau.

Risalah tersebut juga diletakkan di laman rasmi PAS, http://www.pas.org.my bagi memudahkan ahli-ahli PAS diperingkat cawangan, kawasan, dan negeri mengakses dan menyebarkannya di kawasan masing-masing.

Harakahdaily/-

Iklan Aidil Fitri: Pemuda PAS hantar bantahan ke TV3

26 Ramadhan 1431H.

KUALA LUMPUR, 5 Sept: Dewan Pemuda PAS Pusat akan menghantar surat bantahan ke stesen TV3 dan juga kepada Kementerian Penerangan berkaitan siaran iklan Aidil Fitri yang didakwa mengelirukan.

Iklan tersebut didakwa seperti cuba menyamakan perayaan Aidil Fitri dengan unsur-unsur Krismas, Hindu dan Buddha apabila memuatkan elemen menaiki beca terbang ala Santa Claus, bunga teratai dan pelita.

Bantahan tersebut akan dihantar pada Isnin ini, 6 September 2010.

"Iklan Aidil Fitri ala Santa Claus ini juga dilihat sebagai satu perbuatan menghina agama Islam dan mendidik penonton khasnya kanak-kanak menjadi syirik.

"Ia sangat mengguris perasaan dan sensitiiti ummat Islam," kata Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasruddin Hassan.

Sehubungan itu, Dewan Pemuda PAS katanya menggesa agar TV3 segera membatalkan penyiaran iklan tersebut.

"Kalaupun pihak mereka mahu mempromosikan 1 Malaysia , janganlah keterlaluan sehingga mengenepikan persoalan sensitif mengenai agama dan pegangan hidup ummat Islam," katanya lagi.

Selain itu mereka mendesak agar TV3 memohon maaf kepada ummat Islam di atas penyiaran iklan yang bercanggah dengan Syara' dan memberi gambaran yang salah tentang Aidil Fitri sebagai satu hari yang mulia dalam diari ibadah ummat Islam .

Manakala Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) pula diges memantau iklan, filem dan drama yang bertentangan dengan nilai dan syariat Islam sepanjang perayaan ini.

"Nampaknya tidak memadai iklan atau filem ditapis oleh pihak Finas jika perkara-perkara yang menjejas nama baik Islam masih terus berleluasa di dalam media elektronik negara kita," katanya.

Sementara itu, iklan tersebut juga mendapat kritikan hebat uamat Islam di laman FaceBook yang mandakwa TV3 sengaja mahu membangkitkan kemarahan orang Islam.

Mereka juga mendakwa, iklan tersebut adalah yang paling rendah nilai dalam sejarah iklan TV3.

Harakahdaily/-