19 Mei 2008

MB Perak kunjung MB Kelantan


KOTA BHARU, 18 Mei: Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin telah mengadakan lawatan rasmi ke Kelantan hari ini.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyambut kedatangannya bersama 10 orang deligasi lain kira-kira pukul 12.30 tengahari tadi di kediaman rasmi JKR 10, di sini.

Turut hadir dalam majlis makan tengahari itu, Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa, Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaacob, Speaker Dun Kelantan, Ustaz Nasharuddin Daud, anggota-anggota exco kerajaan negeri, Adun dan lain-lain pimpinan.

Nizar dalam rangka lawatan kerjanya turut ditemani Pengerusi Jawatankusa Perpaduan, Integrasi Nasional dan Hal Ehwal Pengguna, Chen Fook Chye, Adun Selising, Husin Din, Adun Semanggul, Ramli Husin, Setiausaha Politik dan akhbarnya, Ustaz Misbahul Munir Masduki dan Anuar Hashim.

Dalam rangka lawatan selama empat jam ke negeri Cik Siti Wan Kembang itu, Nizar turut diraikan pada majlis makan tengahari bersama Anggota Exco kerajaan negeri dan Adun sebelum mengadakan pertemuan rasmi dengan Tuan Guru di pejabatnya.S

Selepas itu, beliau turut menghadiri majlis pertemuan rasmi dengan anggota exco kerajaan negeri dan Adun yang diadakan di Bilik Gerakan Suk.Kehadiran Nizar buat pertama kali ke negeri itu, menjadi perhatian para media termasuk RTM, tv3, tv9 untuk membuat liputan.

Nizar ketika berucap pada majlis itu berkata, kerajaannya yang baru dibentuk lebih dua bulan itu akan mengutamakan konsep kebajikan dan amanah sebagaimana yang diingini rakyat.

Menurutnya, selama itu rakyat Perak dan seluruhnya begitu ‘haus’ dengan kebajikan dan amanah dari kerajaan baru.

“Untuk kita, pihak kerajaan akan berusaha sedaya mungkin untuk memikul amanah itu sebaiknya dan akan melaksanakan konsep kebajikan dan beramanah sebagaimana yang rakyat inginkan.

“Dalam masa yang sama, Perak memerlukan sokongan semua pihak termasuk rakyat seluruhnya mendoakan kesejahteraan kerajaan kita agar sentiasa berada di bawah lindungan Allah,”ujarnya.

Tegasnya lagi, kerajaan Perak juga akan menjadikan Kelantan sebagai model dalam semua hal termasuk pentadbiran memandangkan kejayaan negeri itu telah menerajui perubahan sejak 18 tahun lalu.

Turut berucap pada majlis itu, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaacob.

Sumber: http://siasahdaily.blogspot.com/

Siapakah pendusta agama ?

“Tahukah kamu pendusta agama? Itulah orang yang menghardik anak yatim, dan tidak menganjurkan memberi makan orang miskin” (QS. Al Ma‘uun: 1 3).

Kemiskinan diakui erat hubungannya dengan ketidak adilan. Khususnya, ketidak adilan dalam mendapatkan kesempatan untuk menikmati segala macam rahmat Allah di dunia ini. Tidak sedikit hamba Allah di dunia ini terus dililit kemiskinan karena tidak adanya keadilan di wilayahnya. Wang atau harta benda lainnya hanya beredar pada sebahagian orang saja, terutama orang yang memiliki kekuasaan, sedangkan banyak yang lain sengaja ditutupi kesempatannya. Dalam keadaan demikian, kemiskinan bagaikan sengaja diciptakan atau sekurang-kurangnya dibiarkan.

Padahal dalam ayat di atas disebutkan, siapa saja yang menutup kesempatan orang miskin untuk mencukupi keperluan hidupnya termasuk pendusta agama. Betapa banyak orang miskin yang mempunyai harga diri, iaitu yang mahu mengusahakan sendiri keperluan hidupnya, bukan dengan meminta-minta atau melakukan kejahatan. Namun dipihak lain, ada pihak yang berkuasa menutup peluang usaha mereka dengan peraturan yang menyulit dan menyukarkan golongan ini.

Seterusnya, bila kejahatan yang terpaksa dilakukan oleh orang yang tidak cukup keperluan hidupnya adalah salah satu bukti dari ketidakadilan yang berlangsung selama ini. Oleh karena itu, kita perlu berfikir kembali bagaimana merumuskan tindakan dan dasar yang sifatnya mementingkan keadilan. Apalagi, bersifat adil adalah dekat dengan sifat taqwa sebagaimana firman Allah dalam Al Quran.

China umum tempoh berkabung selama tiga hari

Untuk menyampaikan rasa dukacita kepada mangsa korban dalam bencana gempa di Sichuan, Dewan Negara China mengumumkan tempoh berkabung selama tiga hari dari 19 hingga 21 haribulan Mei di seluruh negeri. Dalam tempoh itu, larian obor Sukan Olimpik dihentikan.

Selain itu, dalam tempoh tersebut, bendera kebangsaan dikibarkan pada separuh tiang, dan semua aktiviti hiburan dibatalkan. Pukul 2.28 petang 19 haribulan Mei, rakyat seluruh China bertafakur selama tiga minit.
Sehingga 4.00 petang ini kelmarin , 36,563 orang diselamatkan di kawasan bencana Sichuan, manakala 31,900 orang maut dan hampir 210 ribu orang cedera. Masih terdapat lebih 9,500 orang terperangkap dalam runtuhan bangunan. Seramai 4.5653 juta orang yang kehilangan rumah disediakan kediaman sementara. Maklumat tersebut diumumkan dalam sidang akhbar Dewan Negara China di Beijing hari ini.

Sekarang terdapat lebih 110 ribu orang askar dan anggota polis dikerah bagi menyertai kerja-kerja menyelamat. Mereka membersihkan dan membaikpulih jalan sepanjang lebih 550 kilometer dan berjaya menyelamatkan mangsa lebih 20 ribu orang daripada runtuhan.

Pegawai daripada Jabatan Turus Agung Pasukan Pembebasan Rakyat China, Mejar Jeneral tentera udara, Ma Jian berkata dalam sidang akhbar tersebut, kemudahan nuklear yang terletak di kawasan bencana tidak terjejas.

Kelab penyokong PAS Kaun India DUN Jawi dilancarkan.

NIBONG TEBAL, 18 Mei :- Kemenangan Pakatan Rakyat di DUN Jawi diperkuatkan lagi dengan bertambahnya sokongan dari kaum India dengan mereka menubuhkan kelab penyokong PAS Kaum India. Sebanyak 70 borang telah diserah oleh sdr. Ponaah yang mewakili kawan-kawannya kepada YDP PAS Kawasan Nibong Tebal, Hj. Ismail Salleh.ADUN Titi Serong dengan Ahli Kelab Penyokong PAS Kaum India
Penyerah borang itu dilakukan dalam satu ceramah Pakatan Rakyat dengana kehadiran lebih 1000 orang yang telah dianjurkan oleh PAS Kawasan di sini malam tadi. Penceramah yang dijemput ilah ADUN Titi Serong, YB.Drs. Khalil Idham Lim dan ADUN Jawi , YB. Tan Beng Huat.YB. Drs. Khalil (berbaju Merah), Sdr. Ponaah, YB. Tan Beng Huat, Hj. Ismail (mengangkat tangan)
Drs. Khalil dalam ucapannya menegaskan bahawa Kerajaan Perak setelah hampir 100 hari didapati semakin diyakini dan didatangi oleh banyak pelabur dari dalam dan luar negeri. Katanya mana mungkin pelabur sanggup melabur wang jutaan ringgit jika keadaan perak tidak meyakinkan mereka.
Ceramah beliau dengan diselang seli dengan bahasa mandarin dan melayu menarik minat kehadiran kaun tionghua. Pada Kesempatan tersebut ADUN Titi Serong juga mengatakan bersadarkan kepada Al Quran yang diyakini oleh orang Islam kita semua adalah bersaudara. Jadi untuk apa kita saling bermusuhan.
Beliau Yakin zaman tersebut telah berlalu apabila dakyah buruk BN selama 50 tahun supaya orang Cina dan India takut kepada pAS telah berakhir. Serunya" marilah kita bina negara Malaysia ini dibawah kerajaan Pakatan Rakyat untuk 50 tahun akan datang".
Drs. Khalil menjawab persoalan kenapa orang Cina takut kepada PAS, Katanya inilah sikap buruk pemimpin UMNO yang memomokkan PAS kepada orang cina dengan berbagai pembohongan. Namun zaman itu telah berakhir dan beliau yakin orang Cina dan India sama sekali tidak lagi mempercayainya.

Ratapan dan air mata keluarga mangsa gempa bumi China

CHINA, 18 Mei :-Sehingga pukul 2.00 petang tadi, jumlah korban dalam gempa bumi Sichuan mencatat 28,881 orang manakala kecederaan mencecah 200 ribu.

Presiden China, Hu Jintao dan Perdana Menteri, Wen Jiabao mengarahkan mangsa-mangsa dalam gempa bumi Sichuan mesti segera diselamatkan. Pasukan penyelamat sedang melakukan usaha gigih untuk menyelamatkan mereka yang terperangkap.


Seramai 110 ribu orang askar dan polis terlibat dalam kerja-kerja menyelamat di 58 buah kampung yang mengalami kesan kemusnahan yang agak teruk di Sichuan. 163 orang berjaya diselamatkan. Sehingga pukul 8.00 malam semalam, 110 ribu orang mendapat rawatan di hospital.


Pegawai dari Jabatan Pelancongan Jiuzhaigou, Sichuan menyatakan, kira-kira sepuluh ribu orang pelawat yang terkandas selamat dibawa keluar dari destinasi pelancongan Jiuzhaigou. Kemudahan di kawasan itu tidak terjejas.


Tiada wabak penyakit atau peristiwa kecemasan kesihatan dilaporkan. Sehingga semalam, bekalan air dipulihkan di 70% kawasan di Sichuan, tetapi, masih terdapat 1.4 juta orang menghadapi kekurangan air minuman, manakala sebanyak 2.6 juta buah khemah diperlukan.


Berdasarkan statistik Kementerian Hal Ehwal Awam, sehingga pukul 1.00 tengah hari tadi, derma daripada pelbagai lapisan masyarakat dalam dan luar negara melebihi RMB 6 bilion .
Dua beradik dari Kaunti Beichuan yang terpisah dalam gempa bumi berpeluk-pelukan dan menangis selepas bertemu semula.
Di Kaunti Anxian, tiga orang mangsa yang terperangkap dalam gunung selama tiga hari saling berpelukan dan menangis ketika akhirnya berjaya berjalan kaki dari gunung itu.
Seorang ibu meratap selepas diberitahu anaknya terkorban
Warga emas ini meratap kerana anak dan cucunya terkorban dalam gempa bumi di WenchuanIbu dan bapa Bai Yuman, pelajar perempuan Sekolah Menengah Muyu, saling berpelukan dan menangis melihat mayat anak mereka.


Di Kaunti Hanwang, sepasang ibu bapa menangis apabila menjumpai mayat anak mereka