30 Julai 2013

Petisyen: BN kekal kemenangan di Dun Lubuk Merbau

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

  • Petisyen: BN kekal kemenangan di Dun Lubuk Merbau
  • Mohd Zainuddin ketika keluar daripada mahkamah selepas hakim menolak petisyen yang difail seorang pengundi untuk membatalkan keputusan pilihan PRU13.
 1 / 1 
IPOH - BN mengekalkan kemenangan di Dun Lubuk Merbau selepas Mahkamah Pilihan Raya menolak petisyen yang difailkan seorang pengundi untuk membatalkan keputusan pilihan PRU13.

Qardhawi seru negara umat Islam bantu rakyat Mesir

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,30 Jul 2013

MESIR: Presiden Kesatuan Ulamak Islam Sedunia Syeikh Dr Yusuf Al-Qaradhawi menyeru negara-negara Umat Islam bertindak memberi tekanan kepada kerajaan kudeta Mesir yang dipimpin tentera agar menghentikan pembunuhan kejam terhadap rakyat mereka sendiri.

500 demo bantah pindah kampus KUIN

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,30 Jul 2013

(Pelajar, ibu bapa, kakitangan dan penduduk kampung demo bantah perpindahan KUIN dari Kuala Ketil)

KUALA KETIL: 500 pelajar, waris dan penduduk Kuala Ketil berkumpul di hadapan pintu gerbang utama Kolej Universiti Insaniah (KUIN) kampus Kuala Ketil petang semalam bagi mendesak agar kampus itu dikekalkan.

2 pemimpin Islamis Mesir ditahan


21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -


Dua pemimpin Islamis yang menyokong presiden Mesir yang digulingkan Mohammed Morsi ditahan pada Isnin ketika Ketua Dasar Luar Kesatuan Eropah (EU) Catherine Ashton mengadakan beberapa siri pertemuan di Kaherah.

Pemimpin parti Wasat Abul-Ela Madi dan timbalannya Essam Sultan ditahan di sebuah pangsapuri di Kaherah. 

Lagi nahas kereta api, 35 cedera di Switzerland

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -GRANGES-PRES-MARNAND: Dua kereta api bertembung di barat Switzerland, hari ini mengakibatkan 35 penumpang cedera dengan sekurang-kurangnya lima lagi parah.

Mahkamah Tinggi tolak permohonan Kulasegaran cabar pelantikan menteri, timbalan menteri

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kebenaran semakan kehakiman dikemukakan Ahli Parlimen Ipoh Barat, M Kulasegaran untuk mencabar pelantikan dua menteri dan tiga timbalan menteri.

Siasat menyeluruh cubaan bunuh Sanjeevan


21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily,30 Jul 2013
KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mendesak siasatan menyeluruh dibuat mengenai satu percubaan bunuh pengerusi NGO anti jenayah MyWatch, R Sri Sanjeevan. 

Setiausahanya, Khairul Faizi Ahmad Kamil berkata, ini berikutan dakwaan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan bahawa percubaan bunuh terhadap R Sri Sanjeevan mungkin ada kaitan dengan pendedahannya baru-baru ini mengenai dakwaan penglibatan anggota polis dalam sindiket jenayah.

“DPPM menganggap kenyataan Tan Sri Musa Hassan itu sebagai sesuatu yang serius,” ujarnya dalam satu kenyataan. 

Apabila pemimpin prihatin keperluan rakyat

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -
harakahdaily.net

Ketika masyarakat terus mendepani isu-isu semasa yang pelbagai seperti kematian dalam tahanan, peningkatan kadar jenayah, kenaikan harga dan terputus bekalan diesel, pencabulan demokrasi yang berterusan di Mesir dengan sokongan terbuka barat, dan bermacam kisah keperitan rakyat bawahan, saya memilih untuk terus bersuara bagi golongan dhaif yang kini disebut Orang Kurang Upaya - OKU.

Apatah lagi seminggu mutakhir ini saya terlibat langsung dengan dua acara yang membabitkan OKU yang saya fikir perlu diketahui umum khususnya OKU dan ahli keluarga. Bermula dengan majlis berbuka puasa OKU bersama kerajaan negeri Kelantan dan jerayawara (road show) Majlis Kebangsaan OKU di seluruh Negara, dengan coretan ini, saya mengharapkan doa sekalian muslimin moga kejayaan mengiringi setiap usaha membangunkan 4.2 juta OKU yang dianggarkan di Malaysia.

Tarikh lihat anak bulan syawal pada 7 Ogos

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

Tarikh melihat anak bulan Syawal bagi menetapkan tarikh Hari Raya Puasa ialah pada petang Rabu, 7 Ogos bersamaan 29 Ramadan ini.

Menurut Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja hari ini, Majlis Raja-Raja telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh Hari Raya Puasa adalah berdasarkan Rukyah dan Hisab.

Penerangan tentang bahaya Syiah

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -'
  • Penerangan tentang bahaya Syiah
  • Antara peserta seminar yang hadir.


BACHOK – Akhir - akhir ini isu Syiah hangat diperkatakan di seluruh negara sehingga ada negeri yang mengeluarkan fatwa mengharamkan penyebaran ajaran Syiah ini dalam kalangan Ahlus Sunnah wal Jamaah.

Mesir terus bergolak, Penyokong Mursi terus berarak

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -\
Beribu-ribu penyokong Mursi berkumpul menunaikan solat berjemaah di bandar Nasr. Kumpulan itu telah membina khemah dan mengadakan tunjuk perasaan setiap hari di Kaherah bagi mendesak tentera mengembalikan jawatan Mursi sebagai Presiden. - AGENSI

KAHERAH 29 Julai - Beribu-ribu penyokong bekas Presiden Mohammed Mursi berarak ke satu kemudahan tentera di sini yang boleh meningkatkan risiko konfrantasi, selepas berpuluh-puluh penyokong Mursi ditembak mati pada hujung minggu lalu.

PM Kuwait dilantik semula, bentuk Kabinet baharu

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -]

KUWAIT CITY 30 Julai - Pemerintah Kuwait melantik semula Sheikh Jaber al-Mubarak al-Sabah sebagai Perdana Menteri selepas pilihan raya umum pada Sabtu lalu dan meminta beliau membentuk barisan Kabinet yang baharu.

Pergolakan politik Tunisia masuki fasa baru

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

TUNIS 30 Julai - Tentera Tunisia menutup dataran utama yang digunakan oleh penunjuk perasaan pro dan antikerajaan di sini semalam, ketika parti komponen kerajaan menggesa pembentukan kerajaan perpaduan yang baharu.

Pihak tentera menggunakan kawat dawai untuk menutup dataran terbabit sekali gus mengisytiharkan kawasan tersebut sebagai ‘zon tertutup tentera’.

Man Utd menang besar di Hong Kong

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -
Devils 'baham' Kitchee: Pemain Manchester United, Chris Smalling (tengah) dikepung lima pemain Kitchee SC dalam aksi persahabatan di Stadium Hong Kong, malam tadi. United menang 5-2. - Foto AFP
HONG KONG: Manchester United menamatkan siri jejalah luar musimnya dengan membenam Kitchee 5-2 di Hong Kong, kemenangan kedua David Moyes sejak dilantik menjadi pengurus baru kepada juara Liga Perdana Inggeris itu. 

6 maut letupan bom di Nigeria

21 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

KANO: Beberapa siri letupan menggegarkan Kano, bandar raya kedua terbesar di Nigeria awal hari ini mengorbankan enam orang manakala enam lagi cedera. 


“Beberapa letupan berlaku di Sabon Gari petang ini,” kata Pesuruhjaya Polis Kano, Musa Daura. 


Beliau turut merujuk serangan bom itu dipercayai dilakukan oleh kumpulan Islam Bako Haram. - AFP