24 Jun 2013

MAS mungkin ubah, batal penerbangan

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Malaysia Airlines (MAS) hari ini memaklumkan kepada penumpangnya tentang kemungkinan berlaku pembatalan penerbangan pada saat-sat akhir dan penjadualan semula penerbangan berikutan keadaan jerebu yang semakin teruk di beberapa kawasan di negara ini sejak beberapa hari lepas. 

Pengarah operasinya Izham Ismail berkata stesen tertentu diletakkan dalam pemantauan rapi mengenai kemungkinan ditutup atau mengalami gangguan iaitu Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah di Kuantan; Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Kota Baharu; Lapangan Terbang Sultan Mahmud di Kuala Terengganu; Lapangan Terbang Antarabangsa KL; dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

Husam bebas dengan jaminan polis, Video Sidang Media sejurus dibebaskan

15 Syaaban 1434 H. [MOD] KOTA BHARU: Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa yang ditahan sejak awal pagi semalam di lokap Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu dibebaskan kira-kira jam 5.00 petang ini.

Beliau diiringi isteri, Datin Rohana Abdul Rahman dan Exco Kerajaan Kelantan, Datuk Nasaruddin Daud.

Diariku dari parlimen: 24 Jun 2013

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Nasrudin Hassan,24 Jun 2013
Jam 9.20 am saya mula melangkah kaki memasuki dewan mesyuarat di bangunan Parlimen. Satu detik bersejarah bagi diri saya sebagai ahli parlimen yang baru dari P.088 Temerloh. "Pertama kali" adalah detik debar yang akan dirasai oleh saya dalam apa jua aktiviti dan penglibatan. Apatah lagi "pertama kali" itu adalah majlis rasmi yang penuh formal dan mempunyai tatacara yang tersendiri.

Masih segar dalam lipatan sejarah, bagaimana pertama kali saya masuk sekolah, pertama kali saya masuk Madrasah Muhammadiah Sungai Durian dan kemudiannya Madrasah Ad Diniah Al Bakriah, pertama kali saya memasuki Maahad Fathul Islami di Syria dan pertama kali saya melangkah kaki ke gerbang Universiti al Azhar dan kini memasuki Dewan Rakyat dengan gelar sebagai Ahli Yang Berhormat sangat mendebarkan.

Jerebu: Tiada perubahan pada jadual penerbangan - MAHB

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Jadual penerbangan di semua lapangan terbang kendalian Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) tidak mengalami sebarang perubahan walaupun jerebu teruk melanda ketika ini, kata Pengurus Besar Kanan Perkhidmatan Operasi MAHB, Datuk Azmi Murad

Pelabuhan Klang masuki paras IPU bahaya

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -


Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Pelabuhan Klang memasuki paras bahaya, menurut exco Selangor Ean Yong Hian Wah.

"Pengesan di Lembah Klang menunjukkan, pada jam 3 petang, ia melepasi IPU 314. 

"Kesemua stesen pemantauan lain masih bawah 200 sehingga 3 petang," tulis Ean Yong di Facebook beliau.

Isteri harap Husam dibebaskan hari ini

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -


KOTA BHARU: Isteri Datuk Husam Musa, Datin Rohana Abdul Rahman telah lama berada di ruang pekarangan IPD Kota Bharu untuk menyambut pembebasan dan kepulangan suami tercinta.


Ramadan menghampiri, jangan lupa kurma

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -


Tujuh Khasiat Kurma yang Mungkin Anda Tidak Tahu

Kurma (Phonex dactylifera) atau Tamar merupakan sejenis tumbuhan yang berbuah dan boleh dimakan sama ada ketika sudah masak atau masih mentah. Kurma dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan dan sebahagian daripadanya sudah terbukti secara saintifik. Malah dalam kitab suci al-Qur’an sahaja terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma. Baginda Rasulullah SAW juga sendiri telah beberapa kali menyebut perihal kurma dan khasiatnya, dan amat sinonim dengan kisah sirah baginda.

Undi bersurat bukti Najib tidak percaya MP BN


15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pimpinan Pakatan Rakyat (PR) hari ini mempertikaikan proses pengundian Yang Dipertua (Speaker) Dewan Rakyat yang menggunakan kaedah ‘undi bersurat’ yang didakwa tidak memberi kebebasan kepada anggota dewan untuk membuat pilihan.


Jerebu: Bencana Dukhan dan amaran Tuhan

Malaysia Haze
15 Syaaban 1434 H. [MOD] -
credit photo: .freemalaysiatoday.com

Kita mempunyai pilihan untuk sekadar melihat jerebu ini sebagai satu kejadian bencana alam yang penjelasannya berlegar pada laporan berita serta penerangan saintifik. Namun Allah SWT memberi peringatan bahawa bencana-bencana hasil perbuatan tangan manusia itu, adalah kejadian bermesej daripada-Nya.


Khalid terima memo anak muda Black 505

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -


Khalid bercakap kepada media selepas menerima memo daripada anak muda Black 505.

KUALA LUMPUR: Kehadiran Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad akhirnya meredakan suasana tegang antara pihak polis dengan anak muda Black 505 yang mengadakan protes di hadapan parlimen seawal jam 9 pagi tadi.


Usus bocor dek penyapu

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Foto

Jarak Penglihatan Merosot Kepada 1km Di Pulau Pinang

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

GEORGE TOWN: Jarak penglihatan di Pulau Pinang menurun kepada satu kilometer walaupun Indeks Pencemaran Udara (IPU) di negeri itu berada pada tahap sederhana.
Menurut Jabatan Meteorologi, jarak penglihatan di Bayan Lepas adalah 5km pada pukul 9.30 petang dan setakat 1 petang ia menurun kepada 4km.
IPU yang dikeluarkan Jabatan Alam Sekitar (JAS) menunjukkan Universiti Sains Malaysia merekodkan bacaan 70 (7pagi) kepada 71 pada pukul 11 pagi.

Pengalaman MP Baru Di Hari Pertama Sidang Dewan Rakyat

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pertama kali diangkat menjadi Ahli Parlimen, kebanyakan mereka nyata teruja dan tidak sabar untuk membawa usul serta isu-isu rakyat ke Parlimen.
Rata-rata mereka berjanji akan menunaikan kewajipan dan memberikan perkhidmatan terbaik khususnya ketika membentangkan isu berkaitan rakyat.
Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berkata beliau teruja dengan suasana hari pertama sesi persidangan Dewan Rakyat.

Kualiti udara di Lembah Klang berada pada tahap tidak sihat

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Kualiti udara di Lembah Klang berada pada tahap tidak sihat manakala Port Dickson mencatatkan bacaan 335 (berbahaya) setakat pukul 7 pagi Isnin. Foto RAYMOND OOI/The Sta

Seorang tahanan demo parlimen cedera teruk

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

http://wasukalu.blogspot.com,24 Jun 2013

demo di parlimen - 26 ditangkap seorang tahanan cedera teruk di muka


Terkini .. para demonstran yang berdemo di parlimen telah ditangkap. Ketika berdemo mereka baring terlentang di jalanraya tetapi apabila ditangkap mereka digari dan dibiarkan berbaring dalam keadaan meniarap di atas rumput di tepi jalanraya.


Chegu Bard di time linenya mendakwa seorang lelaki muda yang  bernama Shauki yang merupakan salah seorang tahanan kerana demo di parlimen telah dipukul polis.

Beliau mengalami kecederaan yang agak teruk di muka. dahinya dan pipinya bengkak. Bengkak di pipinya kelihatan berdarah.

Lantik Speaker tidak ikut peraturan – Hanipa

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Amat malang pelantikanYang Dipertua (Speaker) Dewan Rakyat yang berlangsung hari ini dicemari apabila Setiausaha Dewan telah secara jelas melanggar Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat (standing orders).


“Saya dan beberapa ahli Parlimen Pakatan Rakyat telah bangun membuat bantahan kepada Setiausaha Dewan Rakyat kerana proses pengundian pelantikan Speaker telah secara jelas tidak dijalankan melalui undi yang dijamin kerahsiaannya,” ujar Ahli Parlimen Sepang, Mohamed Hanipa Maidin (gambar) kepada Harakahdaily.

Jujur

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -
Oleh Jarjani Usman

“Barangsiapa ingin disenangi Allah dan RasulNya, hendaklah berbicara jujur, menunaikan amanah, dan tidak mengganggu tetangganya” (HR. Al Baihaqi).
Anak cucu Adam seringkali dihadapkan pada dua pilihan berbeda pada saat yang sama.  Yaitu antara memilih jujur, atau curang demi mendapatkan keuntungan banyak.  Namun bayangan keuntungan duniawi kadangkala erat memikat, sehingga cenderung pada pilihan tersebut.  Dilihat dari berbagai alasan, itu pilihan yang meninggalkan yang banyak dengan mengambil yang sedikit dan mencelakakan diri.

Pemerintah Indonesia mengisytiharkan keadaan darurat di Riau

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -


JAKARTA: Pemerintah Indonesia mengisytiharkan keadaan darurat di Riau mulai kelmarin berikutan keadaan jerebu yang semakin teruk akibat kebakaran hutan dalam tiga daerah dan perbandaran wilayah itu.

Jerebu daripada kebakaran hutan itu masih berlaku di daerah Bengkalis dan Rokan Hilir serta bandar Dumai, lapor akhbar Jakarta Post, semalam.

Pandikar Amin cadang Pakatan tubuh “Kabinet Bayangan”.

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -
http://www.themalaysianinsider.com


Pakatan Rakyat (PR) dicadangkan untuk menubuhkan satu "Kabinet Bayangan" dalam sidang Dewan Rakyat Ke-13, kata Yang di-Pertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia selepas dilantik untuk penggal kedua dalam ucapan pemasyhuran di Parlimen pagi ini.

Tidakkah jerebu juga tentera Allah?


15 Syaaban 1434 H. [MOD] -


Subky Latif,24 Jun 2013
APAPUN kerosakan di laut, di darat dan di udara seperti jerebu adalah justeru gatal tangan manusia, demikian kira-kira maksud ayat 41 surah ar-Rum.

Maka jerebu yang melanda Singapura, Malaysia dan apa lagi Sumatera sebagai pusat punca yang mengeluarkan asap itu adalah hasil perbuatan  manusia rakus mahu memunggah kekayaan bumi Sumatera yang sebanyak-banyak secara senang melakukan pembakaran.

Sekolah di Port Dickson diarah tutup hari ini

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

SEREMBAN 24 Jun - Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan telah mengarahkan semua sekolah di daerah Port Dickson yang terjejas teruk akibat jerebu, ditutup mulai hari ini (Isnin) sehingga dimaklumkan kemudian.

Ia berikutan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di kawasan berkenaan mencecah hampir 300 iaitu tahap berbahaya.

Kawasan bacaan IPU bahaya, lebih 300

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

24 Jun - Berikut adalah senarai Indeks Pencemaran Udara (IPU) bagi kawasan yang mana bacaannya pada tahap bahaya iaitu melebihi 300:

KAWASAN BACAAN

Port Dickson 335

Berikut pula mencatat IPU tidak sihat, iaitu melebihi 100:

IPU di PD, Muar tambah baik menjelang tengah hari

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 24 Jun - Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Port Dickson, Negeri Sembilan menunjukkan penurunan dengan bacaan 292 iaitu sangat tidak sihat setakat 11 pagi ini, berbanding bacaan 335 yang direkodkan pada 7 pagi tadi.

Menurut laporan Jabatan Alam Sekitar, dua lagi kawasan yang merekodkan bacaan sangat tidak sihat ialah Pelabuhan Klang di Selangor dan Kemaman, Terangganu apabila masing-masing mencatat bacaan 288 dan 253.

IPU 'sangat tidak sihat' di Port Dickson, Pelabuhan Klang, Kemaman

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Setakat 11 pagi tadi, tiga kawasan mencatatkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tahap 'sangat tidak sihat' iaitu Port Dickson (292), Pelabuhan Klang (288) dan Kemaman (253). 

Kesemua 222 anggota Dewan Rakyat angkat sumpah jawatan

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Kesemua 222 anggota Dewan Rakyat mengangkat sumpah jawatan pada Penggal Pertama Parlimen ke-13 yang bersidang buat kali pertama hari ini. 

Acara yang berlangsung di Dewan Rakyat itu didahului Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang juga anggota Parlimen Pekan, diikuti timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin (BN-Pagoh) serta 131 anggota Dewan Rakyat mewakili Barisan Nasional (BN). 

Kiandee, Ismail Dilantik Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat


15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Beluran, Datuk Ronald Kiandee (gambar) dan Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Ismail Mohamed Said dilantik sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat bagi penggal Parlimen ke-13.
Keputusan tersebut diumumkan oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia selepas pembangkang gagal mengemukakan calon mereka dalam tempoh 14 hari sebelum Parlimen bersidang.

Anwar ketuai Ahli Parlimen Pakatan Rakyat angkat sumpah

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengetuai 89 Ahli Parlimen Pakatan Rakyat mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Rakyat di depan Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia pada Majlis Angkat Sumpah di Parlimen di sini, sebentar tadi.

25 ditahan dalam protes di hadapan parlimen

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily.

KUALA LUMPUR: 25 aktivis ditahan sehingga jam 12.00 tengah hari ini sewaktu mengadakan protes di hadapan pintu masuk Parlimen termasuk Safwan Anang, Ekhksan Bukhari serta Akram Ahmar.


Kenyataan Akhbar Berhubung Penahanan YB Dato Hj Husam Bin Musa.

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

1. Pas Kelantan melahirkan rasa kesal di atas sikap pihak polis Daerah Kota Bharu yang tidak membenarkan YAB Us Dato Hj Ahmad Yaakob, MB Kelantan berjumpa dengan YB Dato Hj Husam Musa semasa lawatan beliau di IPD Kota Bharu pada tengahari tadi.

3 ditahan dalam protes di hadapan parlimen

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily/-

KUALA LUMPUR: Lebih 100 anak muda mengadakan protes di hadapan parlimen hari ini bagi mendesak pimpinan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletakan jawatan.

Kualiti udara semakin baik di Singapura pagi ini

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

SINGAPURA: Kualiti udara di Singapura terus bertambah baik sejak malam Sabtu dan keadaan ini kekal sehingga pagi ini.

Setakat 9 pagi, bacaan Indeks Pencemaran Standard (PSI) bagi tempoh tiga jam ialah 47 manakala bacaan PSI bagi tempoh 24 jam lepas ialah antara 60-96, menurut Agensi Alam Sekitar Negara (NEA).

Najib ketuai majlis angkat sumpah Ahli Dewan Rakyat

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengetuai 222 Ahli Parlimen mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Rakyat di hadapan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia di sini, sebentar tadi.

Pada PRU yang lepas Barisan Nasional memenangi 133 keruai dan Pakatan Rakyat
memenangi 89 kerusi parlimen.

Pandikar Amin dipilih semula sebagai Speaker

15 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Tan Sri Pandikar Amin Mula dipilih semula ke jawatan Yang Dipertua Dewan Rakyat pada hari pertama persidangan Parlimen untuk penggal ke-13 hari ini.