31 Oktober 2008

Wajarkah Elaun ADUN dinaikkan ?

Mengambil kira bebanan yang dihadapi wakil rakyat ketika ekonomi semakin merudum sekarang, kerajaan negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat patut menimbangkan sekiranya ada cadangan bagi menaikkan elaun Adun tersebut.

Bagi negeri kelantan isu ini telah pun ditimbulkan dalan Sidang DUN yang terbaru. Saya melihat pertimbangan yang sangat wajar dari segi kemampuan kewangan bagi sesebuah negeri dan peningkatan kos hidup yang meningkat adalah alasan yang sangat kuat Elaun ADUN dinilai kembali.

Kita memuji sikap positif kepada isu ini walaupun cadangan asal adalah dari wakil pembangkang.

Di Kelantan mengulas Isu berkenaan, Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Dato' Husam Musa berkata, kerajaan Kelantan akan menimbang cadangan wakil-wakil rakyat supaya dinaikkan kadar elaun sekarang RM3,600 kepada kadar baru.

"Kadar baru diambil kira memandangkan keadaan kos sara hidup meningkat. Dan cadangan berkenaan akan dipertimbangkan," katanya ketika menggulung perbahasan Belanjawan 2009pada persidangan Dun petang semalam.

Sebelum itu Dato' Nozula Mat Diah (BN-Paloh) meminta kerajaan negeri menaikkan elaun wakil rakyat memandangkan ia tidak disemak sejak 2002.

Kata Husam memandangkan keperluan sara hidup yang semakin meningkat sekarang menyebabkan jumlah elaun wakil rakyat perlu dinilai semula.

"Cadangan pihak pembangkang itu memang baik walaupun setakat ini saya tidak nyatakan adakah kerajaan negeri bersetuju atau tidak berhubung cadangan itu.

Husam berkata, walaupun kerajaan negeri belum menyatakannya pendirian jelas berhubung perkara itu, namun Perbendaharaan negeri telah mengeluarkan nota mengenai bayaran elaun mengikut kakitangan kumpulan A ialah sebanyak RM4,849.

Katanya, pertambahan bayaran elaun dijangka berjumlah sebanyak RM690,000 dianggap tidak membebankan kerajaan negeri memandangkan tugas mereka semakin berat dan bertambah.

"Elaun berkenaan untuk kegunaan diri, keluarga dan rakyat. Kalau dahulu pergi kenduri kendara biasanya sebanyak RM10, namun sekarang sudah meningkat kepada RM30," ujarnya.

Sehubungan itu katanya cadangan tersebut akan diangkat kepada Menteri Besar sebelum dibicangkan dalam mesyuarat Exco pada masa akan datang.

ADUN serah sumbangan kepada Persatuan Bekas Tentera.

PARIT BUNTAR, 30 Okt.:- Persatuan atau NGO yang berada di kawasan DUN Titi Serong terus mendapat pembelaan dari Ahli dewan undangan Negeri kawasan tersebut, Khalil Idham Lim apabila sebuah pagi persatuan yang memohon sumbangan untuk membeli satu set komputer telah diluluskan oleh Kerajaan Negeri Perak melalui peruntukan ADUN berkenaan.


ADUN Titi Serong menyerahkan cek kepada Pengerusi Persatuan Bekas Tentera Cawangan Titi Serong.

Dalam majlis ringkas yang diadakan di Pejabat ADUN Titi Serong, Pengerusi Persatuan Bekas Tentera Cawangan Titi Serong, En. Said bin Idom telah hadir untuk menerima sumbangan dalam bentuk cek sebanyak RM 2000.

Untuk sessi ini ADUN Titi Serong juga telah dilantik dalam Mesyuarat Agung Persatuan tersebut sebagai Penaung Persatuan.