24 Disember 2010

Mudarat Kesihatan Jika Menghidupkan Aircond sebaik menaiki kereta.

18 Muharam 1432H
Oleh : MOHAMED JOHARI BIN MOHAMED SIDEK

Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen - ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta).

Disamping menyebabkan kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika diparkir di kawasan bebumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan... dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini dari berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila.

Bola tanggung...

18 Muharam 1432H
Oleh : Mohd Syamil Azhar.

LENGGONG: Lambakan isu semasa yang sentiasa diusaha-kuburkan oleh pemimpin-pemimpin Umno (Barisan Nasional), bagaimanapun tetap semakin terserlah dijangka menjadi 'bola tanggung' yang bakal menggegarkan Lenggong 25 Disember ini.

Ketua Penerangan PAS kawasan, Saudara Mohmad Saidi Sabri, berkata antara isu-isu semasa yang sentiasa menjadi 'bola tanggung' bagi Pakatan Rakyat ialah isu APCO Worldwide, Altantuya, Sidang DUN Perak dan isu Ancak.

Katanya, selain isu-isu itu banyak lagi isu besar lain yang bakal digegarkan pada program ceramah perdana sempena pelancaran penubuhan sebuah lagi pertubuhan sukarela bernama Badan Bertindak Peserta Felcra (BAPA) Kebangsaan Sabtu ini.

"Lebih menarik lagi isu-isu besar yang menjadi 'bola tanggung' itu bakal digegarkan oleh penceramah-penceramah hebat diketuai Timbalan Presiden PAS Pusat, Ustaz Nasaruddin Mat Isa.

"Bekas Menteri Besar Perak, Yang Berhormat Ir Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin yang sentiasa dirindui oleh rakyat turut bersama pada program bertempat di Dataran Markaz PAS Lenggong bermula jam 9 malam itu," katanya.

Mohmad Saidi berkata, dua penceramah lagi terdiri daripada Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah (LTPW), Saudara Mazlan Aliman dan bakal Presiden BAPA, Haji Razman Zakaria.

Katanya, Ustaz Nasaruddin bakal menggegarkan program itu dengan isu-isu membabitkan Agama, di mana Umno khususnya, yang mendakwa mereka yang menjadi juara membela Islam, sedangkan Islam di bawah mereka sebagai tonggak pemerintahan negara ternyata semakin terhakis.

Muhammad Nizar pula, katanya dijangka bakal menggegar dengan isu Sidang Dun Perak, isu isu ibu Menteri Besar Perak, isu Ancak dan pelbagai isu lagi selain isu penggantungan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tiga yang lain daripada menghadiri Sidang Parlimen selama enam bulan.

"Isu-Isu Felda dan Felcra sudah tentulah akan terus digegarkan oleh Saudara Mazlan Aliman dan Haji Razman Zakaria sesuai dengan kawasan parlimen Lenggong yang ada tiga Felda dan hampir 10 Felcra dengan ribuan pengundi," katanya.

Mohmad Saidi berkata, rakyat Perak wajar datang beramai-ramai membanjiri Dataran Markaz PAS Lenggong (depan rumah Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Lenggong yang lebih terkenal dengan panggilan Kak Yam) supaya pelbagai penyelewengan pimpinan Umno (BN) dapat didengar dan difahami dengan lebih jelas lagi.

Sementara itu, katanya majlis pelancaran BAPA akan diadakan pada sebelah petangnya (25 Disember 2010), bertempat di Markaz PAS Air Kuning, Taiping bermula jam 2 hingga jam 5.

Pemuda PAS Perak menziarahi AJK Fatwa Perak

18 Muharam 1432H
Oleh : safarizal saleh

23 Disember 2010 (TAIPING) - Dewan Pemuda PAS Negeri Perak yang diketuai oleh Ketuanya Zawawi Hassan telah menziarahi Haji Abdul Majid Zainal Abidin Ahli Jawatankuasa Majlis Fatwa Negeri Perak hari ini.

Pertemuan hampir dua jam tersebut berkisar masalah ummat Islam yang masih meneruskan amalan khurafat di Perak terutamanya. Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak menyambut rombongan Pemuda PAS Perak tersebut.

Pemuda PAS Perak yang akan mengadakan pertemuan dengan tokoh-tokoh Agama bagi membantu mengatasi masalah ummat Islam yang masih meneruskan amalan khurafat. Perkara ini akan diteruskan bagi memastikan ummat Islam akan meninggalkan amalan yang jelas bertentangan dengan Islam yang sebenar.

PRK Tenang: 30 Jan undi, 22 penamaan calon

18 Muharam 1432H

Tarikh pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, di Labis, Johor ditetapkan pada 30 Januari (Ahad) depan.

Manakala tarikh penamaan calon ditetapkan pada 22 Jan, (Sabtu) kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusoff.

Keputusan itu dibuat selepas SPR bermesyuarat pagi ini, katanya dalam satu sidang akhbar di Putrajaya.

Menurut Abdul Aziz (kanan), seramai 14,753 pengundi yang melibat 14,735 pengundi biasa dan 18 pengundi pos, layak memilih ADUN Tenang.

Pilihan raya kecil itu akan menggunakan Daftar Pemilih Induk (DPI) 2009 yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun ketiga tahun ini yang telah dikemaskini sehingga 17 Disember lalu.

Abdul Aziz berkata, sebanyak 376 petugas telah dilantik sepanjang lapan hari tempoh berkempen. Manakala seorang pengurus pilihan raya dan tiga penolongnya daripada Majlis Daerah Labis turut dilantik.

'Dengar nasihat, patuh arahan'

SPR menubuhkan tiga pasukan penguatkuas kempen pilihan raya untuk mengurus perjalanan pilihan raya dan mengawal kempen.

Pilihan raya itu juga akan menggunakan tiga dewan dan sembilan buah sekolah sebagai tempat pengundian yang melibatkan 32 saluran mengundi.

Katanya, penamaan calon akan diadakan di Majlis Daerah Labis manakala Dewan Serbaguna Majlis Daerah Labis akan dijadikan pusat penjumlahan undi.

Sementara itu, Abdul Aziz turut mengambil kesempatan mengingatkan majikan supaya memberi kebenaran kepada pekerja mereka bagi keluar mengundi.

"Mungkin ada daripada pihak swasta yang bekerja pada hari pilihan raya. Oleh itu, majikan mesti memberikan kebenaran kepada pekerja mereka untuk keluar mengundi. Jika tidak mereka boleh dihukum melalui akta pilihan raya.

"Saya juga akan menulis surat kepada ketua setiausaha sumber manusia supaya jangan menghalang pengundi keluar mengundi," katanya lagi.

Malaysiakini/-

SOKONGLAH GURU INI

18 Muharam 1432H
Oleh : kamalruzaman man

"Pelik dan menghairankan" itulah antara apa yang berlegar dalam benak otak ini. Apa tidaknya seorang penulis yang bernama Kamariah Yeob yang menulis dalam Utusan online mempertikaikan janji Pakatan Rakyat untuk memberi imbuhan sebanyak RM500 sebulan kepada setiap guru.

Tidak tahulah samada penulis tersebut seorang guru atau pencacai UMNO/BN. Beliau muskyil kerana Kesatuan Guru tidak memberi apa-apa respon atas janji Pakatan tersebut. Bagi saya kesatuan guru tidak memberi respon itu tandanya mereka bersetuju sebab imbuhanlah antara yang dituntut oleh kesatuan guru.

Memanglah semua guru berkorban untuk muridnya,ada guru yang sanggup membayarkan yuran murid miskin,menyediakan kelas tambahan yang tidak menentu masa dan tanpa dikenakan bayaran,membelikan pakaian muridnya yang lusuh dan koyak dan berbagai lagi kerja guru yang tidak semua orang tahu.

Saya juga seorang guru yang mengajar di pinggir bandar. Kerjaya seorang guru memang sangat menyeronokkan walaupun berbagai ujian yang terpaksa dilalui. Membantu murid miskin,mengajar murid cerdik dan lembam,membelanjakan sebahagian daripada gaji untuk kertas-kertas soalan,duit minyak kereta yang tak pernah orang lain ambil tahu sehinggalah menghabiskana sebahagian masa di sekolah semata-mata kerana murid tersayang yang masa depannya dicorakkan oleh gurunya.

Anda bayangkan bagaimana menghabiskan masa di sekolah dengan mengadakan kelas tambahan seperti kelas pagi,kelas tambahan petang,kelas tambahan malam,kelas tambahan hari Sabtu sehinggalah kelas tambahan musim cuti sekolah. Seronok tetapi kadang-kadang penat jugak.

Siapa yang peduli ? Tidak ada bayaran yang dikenakan,minyak tak payah isi cuma cedok air parit dan masukkan dalam tangki. Tak payahlah makan dan minum memadai dengan minum air sejuk sekali sehari,tak payah balik kampung, tak payah bercuti dan semuanya tak payah. Bukan masalahanya bersungut tetapi bila ada pihak yang berjanji untuk memberikan sedikit imbuhan sepatutnya semua guru memberi respon yang baik dan mengalu-alukannya seterusnya memberikan sokongan yang sepatutnya pada pihak yang berkenaan

Sekiranya Pakatan Rakyat memerintah dan sebahagian daripada janjinya telah ditunaikan,golongan guru haruslah memberi sokongan padu kerana mereka perihatin dengan masalah guru . Imbuhan RM500 sebulan sudah tentu banyak membantu guru mempertingkatkan lagi kualiti kerja demi anak bangsa di negara Malaysia tercinta ini. Imbuhan tersebut tak payah Puan Kamariah ambil dan serahkan kembali kepada kerajaan.

Kepada rakan-rakan seperjuangan,guru merupakan aset penting negara tetapi bidang perguruan kadang-kadang dianaktirikan. Walaupun kita tidak berpolitik tetapi undi kita menentukan masa depan kita dan negara kita. Kepad pihak yang beriltizam untuk membantu kalangan guru,kami sangat-saangat mengalu-alukan dan kami juga tidak teragak-agak memberi sokongan jitu dalam pilihanraya akan datang. Kepada kesatuan guru berubahlah dari "yes sir" kepada isu-isu yang memberi manfaat kepada guru keseluruhannya.

PAKATAN RAKYAT PERAK SOKONG TINDAKAN MAHFOZ OMAR

18 Muharam 1432H
Oleh : Hafizi Pauzi

PARIT BUNTAR, 24 Dis : Dalam perbahasan Rang Undang-undang (RUU) Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010, Timbalan Menteri Pengangkutan menjelaskan, urusan itu akan dikendalikan oleh Beta Tegap Sdn Bhd dan Commercial Circle (M) Sdn Bhd.

Pakatan Rakyat Perak membantah sekeras-kerasnya akta tersebut yang boleh disifatkan sebagai penindasan bertalu-talu terhadap rakyat.

“Tindakan kerajaan jelas menggambarkan bahawa mereka betul-betul terdesak dengan menggunakan pihak kedua untuk mengambil tindakan mengeluarkan saman terhadap pesalah trafik,” kata Drs. Khalil Idham Lim, Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak ketika ditemui di sini.

Tambahnya, kerajaan sudah memberi petunjuk kepada rakyat bahawa kantong Negara sudah “kering” dan Negara menuju kepada status bankrap menjelang 2019 seperti yang pernah dikatakan oleh Datuk Idris Jala..

“Pakatan Rakyat Perak menyatakan sokongan padu terhadap tindakan Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar yang mempersoal bentuk saman ekor yang baru dengan penggunaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang akan dikendalikan oleh dua syarikat swasta,” tegas nya yang juga ADUN Titi Serong.

Dalam beliau menegaskan bahawa isu saman kesalahan trafik bukanlah suatu yang boleh dijadikan perniagaan yang mendatangkan keuntungan kepada mana-mana syarikat yang berorientasikan perniagaan.

“Kita (PR) amat khuatir jika syarikat tersebut merupakan kroni mereka (BN), kerana tindakan kerajaan memberikan kontrak pengendalian kepada Beta Tegap dan Commercial Circle diputus sebelum pindaan Rang Undang-undang (RUU) itu diluluskan,

justeru rakyat mesti bangkit bagi menyatakan tentangan terhadap penindasan serta kezaliman oleh kerajaan BN yang zalim ini” soalnya.

Fatimah binti Rasulullah saw

18 Muharam 1432H
Oleh : naruto

Pemimpin wanita pada masanya ini adalah pui ke 4 dari anak anak Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam, dan ibunya adalah Ummul Mukminin Khadijah binti Khuwalid.

Sesungguhnya allah Subhanahu wa ta'ala menghendaki kelahiran Fathimah yang mendekati tahun ke 5 sebelum Muhammad diangkat menjadi Rasul, bertepatan dengan peristiwa besar yaitu ditunjuknya Rasulullah sebagai menengah ketika terjadi perselisiha antara suku Quraisy tentang siapa yang berhak meletakan kembali Hajar Aswad setelah Ka'abah diperbaharui.

Dengan kecerdasan akalnya beliau mampu memecahkan persoalan yang hampir menjadikan peperangan diantara kabilah-kabilah yang ada di Makkah.

Kelahiran Fahimah disambut gembira oleh Rasulullahu alaihi wassalam dengan memberikan nama Fathimah dan julakannya Az-Zahra, sedangkan kunyahnya adalah Ummu Abiha (Ibu dari bapaknya).

Ia putri yang mirip dengan ayahnya, Ia tumbuh dewasa dan ketika menginjak usia 5 tahun terjadi peristiwa besar terhadap ayahnya yaitu turunnya wahyu dan tugas berat yang diemban oleh ayahnya. Dan ia juga menyaksikan kaum kafir melancarkan gangguan kepada ayahnya.sampai cobaan yang berat dengan meninggal ibunya Khadijah. Ia sangat pun sedih dengan kematian ibunya.

Pada saat kaum muslimin hijrah ke madinah, Fathima dan kakanya \ummu Kulsum tetap tinggal di Makkah sampai Nabi mengutus orang untuk menjemputnya.Setelah Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam menikah dengan Aisyah binti Abu Bakar, para sahabat berusaha meminag Fathimah.

Abu Bakar dan Umar maju lebih dahulu untuk meminang tapi nabi menolak dengan lemah lembut.Lalau Ali bin Abi Thalib dating kepada Rasulullah untuk melamar, lalu ketika nabi bertanya,

"Apakah engkau mempunyai sesuatu ?", Tidak ada ya Rasulullah," jawabku. " Dimana pakaian perangmu yang hitam, yang saya berikan kepadamu," Tanya beliau. " Masih ada padaku wahai Rasulullah," jawabku. "Berikan itu kepadanya (Fatihmah) sebagai mahar,".kata beliau.

Lalu ali bergegas pulang dan membawa baju besinya, lalu Nabi menyuruh menjualnya dan baju besi itu dijual kepada Utsman bin Affat seharga 470 dirham, kemudian diberikan kepada Rasulullah dan diserahkan kepada Bilal untuk membeli perlengkapan pengantin.

Kaum muslim merasa gembira atas perkawinan Fathimah dan Ali bin Abi Thalib, setelah setahun menikah lalu dikaruniai anak bernama Al- Hasan dan saat Hasan genap berusia 1tahun lahirlah Husein pada bulan Sya'ban tahun ke 4 H. pada tahun kelima H ia melahirkan anak perempuan bernama Zainab dan yang terakhir benama Ummu Kultsum.

Rasullah sangat menyayangi Fathimah, setelah Rasulullah bepergian ia lebih dulu menemui Fathimah sebelum menemui istri istrinya. Aisyah berkata ," Aku tidak melihat seseorang yang perkataannya dan pembicaraannya yang menyerupai Rasulullah selain Fathimah, jika ia dating mengunjungi Rasulullah, Rasulullah berdiri lalu menciumnya dan menyambut dengan hangat, begitu juga sebaliknya yang diperbuat Fathimah bila Rasulullah dating mengunjunginya.".

Rasulullah mengungkapkan rasa cintanya kepada putrinya takala diatas mimbar:" Sungguh Fathima bagian dariku , Siapa yang membuatnya marah bearti membuat aku marah". Dan dalam riwayat lain disebutkan," Fathimah bagian dariku, aku merasa terganggu bila ia diganggu dan aku merasa sakit jika ia disakiti.".

Setelah Rasulullah Shallallahu alaihi wasalam menjalankan haji wada' dan ketika ia melihat Fathima, beliau menemuinya dengan ramah sambil berkata," Selamat dating wahai putriku". Lalu Beliau menyuruh duduk disamping kanannya dan membisikan sesuatu, sehingga Fathimah menangis dengan tangisan yang keras, tak kala Fathimah sedih lalu Beliau membisikan sesuatu kepadanya yang menyebabkan Fathimah tersenyum.

Takala Aisyah bertanya tentang apa yang dibisiknnya lalu Fathimah menjawab," Saya tak ingin membuka rahasia". Setelah Rasulullah wafat, Aisyah bertanya lagi kepada Fathimah tentang apa yang dibisikan Rasulullah kepadanya sehingga membuat Fathimah menangis dan tersenyum. Lalu Fathimah menjawab,

" Adapun yang Beliau kepada saya pertama kali adalah beliau memberitahu bahwa sesungguhnya Jibril telah membacakan al-Qura'an dengan hapalan kepada beliau setiap tahun sekali,

sekarang dia membacakannya setahun 2 kali, lalu Beliau berkata "Sungguh saya melihat ajalku telah dekat, maka bertakwalah dan bersabarlah, sebaik baiknya Salaf (pendahulu) untukmu adalah Aku.". Maka akupun menangis yang engkau lihat saat kesedihanku.

Dan saat Beliau membisikan yang kedua kali, Beliau berkata," Wahai Fathimah apakah engkau tidak suka menjadi penghulu wanita wanita penghuni surga dan engkau adalah orang pertama dari keluargaku yang akan menyusulku". Kemudian saya tertawa.

Takala 6 bulan sejak wafatnya Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam, Fathimah jatuh sakit, namaun ia merasa gembira karena kabar gembira yang diterima dari ayahnya. Tak lama kemudian iapun beralih ke sisi Tuhannya pada malam selasa tanggal 13 Ramadhan tahun 11 H dalam usia 27 tahun.

Wajarkah cadangan pemandu kena ada diploma ?

18 Muharam 1432H
Oleh : Oleh : Hafizi Pauzi

PARIT BUNTAR, 23 Dis : Kerajaan dicadangkan menetapkan pemandu kenderaan berat sekurang-kurangnya mempunyai kelulusan diploma sebagai langkah untuk mengelakkan berlakunya kemalangan ngeri melibatkan kenderaan seperti lori dan bas, kata Senator Datuk Idris Buang.

semasa membahaskan Rang Undang-undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 di Dewan Negara hari ini.

"Cadangan dari salah seorang Senator BN itu telah mendapat liputan meluas. Namun apakah kewajaran cadangan ini diambil kira sebagai cadangan yang terbaik untuk mengatasi kemalangan maut yang semakin meningkat di malaysia" soal ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim.

“Saya tidak nampak kewajaran cadangan itu kerana kemalangan tidak ada kaitan dengan sijil pemandu atau apa-apa berkaitan kelayakan akademik, orang yang memiliki ijazah pun terlibat dengan kemalangan, kata nya yang juga Ketua Penerangan PAS Perak.

Menurutnya, kemalangan jalan raya yang melibatkan kenderaan awam mahupun persendirian amat berkait rapat dengan banyak faktor lain, antaranya seperti struktur jalan yang merbahaya, pemandu yang letih atau mengantuk, keadaan kenderaan yang tidak stabil dan lain-lain faktor yang boleh menjejaskan pemanduan yang selamat.

"Kerajaan perlulah meneliti dalam pelbagai aspek secara menyeluruh mengenai kejadian kemalangan maut yang mengorbankan banyak nyawa sebelum meletakkan kesalahan kepada pemandu sahaja." katanya.

"Walaupun ada PHD sekalipun, adakah kemalangan maut dapat dielakkan kalau faktor-faktor lain diabaikan oleh kerajaan" sindirnya.

Menurutnya kerajaan jangan cuba untuk menutup kelemahan setelah memerintah selama 50 tahun kerana gagal menyediakan kemudahan asas yang lebih sempurna kepada rakyat.

"Kerajaan sepatutnya telah mampu menyediakan sistem jalan raya yang lebih selamat kepada rakyat dengan hasil negara yang ada namun mereka lebih suka menyalurukan peruntukan untuk bermegah sahaja. Terkini rencana membina menara warisan dengan bajet 5 billion" katanya.

"Sudah masanya satu peruntukan yang besar diberikan dalam setiap kali bajet untuk memulihkan sistem pengangkutan negara yang mendedahkan rakyat kepada kemalangan maut" Jelasnya.

Adun Selinsing cabar Umno dedah bukti

18 Muharam 1432H

KUALA LUMPUR, 23 Dis: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Selising, Drs Saipul Bahrin Mohamad mencabar Umno mengemukakan bukti kononnya beliau pernah ditangkap ‘berzina’ dengan isteri orang dalam koc VIP kereta api ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Tumpat, Kelantan.

Beliau membuat cabaran itu ekoran pendedahan Umno Online kelmarin, yang memetik Ketua Pemuda Umno Kelantan, Anuar Safian yang mencabar Saipul Bahrin atau PAS sendiri supaya memberikan penjelasan mengenai dakwaan itu.

“Mengapa nak cabar PAS beri penjelasan, cukup saya sahaja yang beri penjelasan. Kalau ada laporan Majlis Agama Islam sila dedahkan, kalau ada video skandal saya, sila dedahkanlah.

“Ini satu fitnah untuk menjatuhkan saya, sebelum (pilihan raya umum) 2008 lagi Umno buat isu ini untuk fitnah saya, bukan isu yang baru.

“Saya baru balik dari Mekah tiga hari lalu, saya sudah membaca kesemua laporan blog-blog Umno itu... benda-benda ini sebenarnya ditimbulkan sejak 2000 lagi.

“Hanya orang yang fitnah sahaja kata ada laporan, ada video dan ada gambar skandal saya kerana mereka pun tahu saya tak buat, kenapa tidak didakwa di mahkamah (kalau ada bukti),” ujarnya seperti dipetik The Malaysian Insider.

Tak reti dosa pahala

Sementara itu, Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan orang yang menggunakan blog sebagai medan membuat fitnah sebagai 'buta' dosa dan pahala.

Ketika diminta mengulas isu yang kini sedang leka didendangkan blogger pro-Umno itu, Mursyidul Am PAS itu didakwa berkata "Kerja orang blog ini tak reti dosa pahala,".

Kelmarin, Umno Online turut melaporkan pengakuan saksi utama kes skandal tersebut iaitu Saidi Husin yang kini kononnya menjadi isu kontroversi dalam dunia blog, Youtube dan Facebook.

Saidi, lapor portal rasmi itu merupakan Ketua Keselamatan PAS Semarak merangkap Ketua Keselamatan Pondok-Pondok Negeri Kelantan sebelum meninggalkan PAS.

Blog itu turut mendesak Saipul Bahrin supaya tidak berdiam diri dan mengambil tanggungjawab menjelaskan isu skandal kontroversi tersebut.

Namun, laporan tersebut tidak mendedahkan klip video, gambar atau laporan bertanggungjawab mengenai skandal tersebut.

Harakahdaily/-

Felda 'rayu' jangan saman

18 Muharam 1432H
Oleh : Khairil Abdul Rahim

BANDAR JENGKA, 23 Dis: Sudah terhantuk baru terngadah. Begitulah yang diibaratkan kepada pekeliling daripada Pengarah Besar Felda Datuk Dzulkifli Abd Wahab yang disifatkan memujuk peneroka supaya tidak menggunakan saluran undang-undang bagi menuntut hak mereka.

Naib Presiden Persatuan Anak-Anak Peneroka Kebangsaan (Anak) Aris Fezul Ismail, menyifatkan risalah bertajuk ‘Penyelesaian masalah, Isu atau Pertelingkahan Melalui Kaedah Timbang Tara’ yang diedarkan kepada peneroka-peneroka serta dibacakan isinya di masjid-masjid di sini seolah-olah melambangkan keresahan Felda menghadapi kebangkitan peneroka.

Antara lain, risalah dua helai itu menyatakan tindakan saman oleh peneroka terhadap agensi pembangunan tanah itu didakwa telah menyebabkan wujud suasana yang tidak harmoni antara peneroka dengan pengurusan Felda.

Kandungan risalah tersebut turut membangkitkan, surat perjanjian asal antara peneroka dengan Felda telah memperuntukkan bahawa sekiranya terdapat perselisihan antara kedua belah pihak perlu dirujuk kepada Penimbang tara iaitu Perdana Menteri selaku menteri yang bertanggungjawab kepada Felda.

Aris yang juga Setiausaha Lajnah Pembangunan Tanah PAS Pusat mempertikaikan, kenapa baru kini iaitu selepas peneroka menang saman di Felda Kemahang 3 dan Felda Sungai Koyan timbul tawaran menyelesaikan lambakan permasalahan peneroka melalui kaedah Timbang tara.

“Sebelum ini Anak sendiri pernah menghantar memorandum kepada Pengerusi Timbang tara iaitu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tetapi jangankan kata penyelesaian, respons pun tidak ada. Bahkan kalau kita dengar baru-baru ini bagaimana PM dengan angkuhnya menempelak siapa kata Felda bankrap adalah pengkhianat. Bolehkah orang seperti ini mahu dirujuk sebagai penimbang tara?

“Bukan itu saja, baru-baru ini Anak telah menyerahkan memorandum 20 perkara berkaitan masalah peneroka kepada Timbalan Menteri yang menjaga Felda Datuk Ahmad Maslan yang konon katanya nak selesaikan dalam tempoh dua minggu. Tapi sekarang dah hampir dua bulan, respons pun tak dengar.

“Di Pahang ini sendiri, Exco yang menjaga Felda Datuk Tan Aminuddin. Apabila peneroka membangkitkan hak mereka yang diceroboh pada satu ketika dulu, beliau bingkas mencabar mana-mana peneroka yang tak setuju dengan Felda boleh keluar dari tanah rancangan. Pada saya ini satu kenyataan angkuh seolah-olah peneroka-peneroka ini menumpang dan mengemis sedangkan mereka tuan tanah,” hujahnya.

Tambah Aris, suasana yang tidak harmoni dicetuskan sendiri oleh pengurusan Felda. Contohnya dalam kes Felda Kemahang apabila Ketua Hakim Negara berkata Felda terbukti menipu peneroka dalam kes kadar perahan gred (KPG) sawit, Felda masih tidak mengaku kesalahan malah enggan membayar ganti rugi kepada peneroka.

“Begitu juga dengan kes peneroka Felda Sungai Koyan yang mana mahkamah telah putuskan peneroka layak menerima wang tabung tanam semula (TTS) tetapi menterinya kata Felda memang nak bayar sedangkan dalam mahkamah peguam mereka bermati-matian berusaha supaya Felda tidak mahu bayar. Pada saya sikap seperti ini semua tidak membawa keharmonian,” katanya.

Mengenai saranan Pengarah Besar Felda agar peneroka mengemukakan sebarang aduan dan permasalahan kepada pengurusan rancangan melalui blok, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Rancangan (JKKR), Gabungan Pertubuhan Wanita (GPW) dan pertubuhan belia, Aris berkata ia hampir mustahil kerana semuanya dilantik oleh Felda dan bukan dipilih oleh peneroka malah dikuasai parti politik kerajaan.

“Barangkali Datuk Dzulkifli tidak turun ke bawah melihat bahawa kebanyakan pemilihan ketua-ketua blok yang mewakili 24 orang ahli dipilih berdasarkan mana yang Felda suka, bukannya pilihan peneroka secara mutlak. Naib Pengerusi JKKR yang sepatutnya dipilih melalui mesyuarat agung, tapi hanya ditentukan oleh Felda. Jadi dia mewakili Felda, bukan suara peneroka. Sebab itu dapat dilihat bagaimana sikap mereka terhadap peneroka tanam sendiri iaitu seperti anak tiri yang melakukan satu kesalahan besar.

“Pertubuhan belia pula hanya ada pada nama saja. Mesyuarat agung pun tak pernah sehingga tak tahu siapa AJK. Mana perginya peruntukan kewangan? Sama jugalah dengan AJK masjid, bukan dilantik melalui mesyuarat agung,” jelasnya.

Harakahdaily/-

Umno BN tak faham masalah peneroka

18 Muharam 1432H
Oleh : Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 23 Dis: Pengerusi Persatuan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman menyeru warga Felda menolak Umno yang jelas gagal memahami masalah peneroka.

Katanya, sikap elit pemimpin Umno yang tidak mahu turun padang menyelami masalah peneroka namun mendabik dada sebagai pembela rakyat, hanya mempamerkan mentaliti murahan mereka.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan bahawa cadangan Pakatan Rakyat untuk membahagikan semua tanah rancangan Felda kepada anak peneroka hanya sekadar gimik politik.

"Itulah dia mentaliti murahan pemimpin Umno. Oleh kerana mereka menjadi pemimpin elit mereka tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku di bawah.

"Oleh kerana dia jarang turun padang dia gagal untuk menghayati kehendak rakyat. Untuk pengetahuan Ahmad Maslan dan pemimpin-pemimpin Umno, antara isu kritikal yang telah melanda generasi kedua dan ketiga Felda ialah soal kediaman," katanya.

Jelasnya, isu penempatan generasi kedua dan ketiga Felda sewajarnya dapat diselesaikan Umno BN sejak dari dahulu lagi memandangkan Felda ditubuhkan sebelum merdeka lagi.

"Sepatutnya soal kediaman ini telah ditangani lama oleh mereka sebab felda ini telah wujud sejak tahun 1956. Hari ini jumlah peneroka asal semakin berkurangan dan generasi kedua dan ketiga yang duduk di tanah rancangan Felda, dan mereka tidak punya tempat tinggal sebab rumah yang didiami itu adalah rumah pusaka.

"Apabila mereka ada ramai adik beradik mereka jadi berbalah kerana memikirkan soal kediaman dan kediaman itu satu sahaja. Sebab itu kita menangani isu perumahan ini sebagai agenda penting kita.

Jika Pakatan memerintah katanya, generasi kedua akan dibantu sama ada dalam bentuk peruntukan awal mendirikan rumah-rumah atau dalam bentuk subsidi dengan anak-anak syarikat kerajaan negeri.

"Ini tanggungajawab asas kerajaan tapi dia (Ahmad Maslan) tak faham, dia ingat semua anak peneroka tinggal di luar," jelasnya.

"Tapi saya nak sebutkan pengalaman di Johor, tanah yang diberi hak milik oleh kerajaan negeri, mereka tak buat apa pun akhirnya tumbuh lalang dan anak-anak peneroka yang mengharapkan satu program pembangunan perumahan, tidak berlaku dan ini yang sedang kita tangani dan ini yang gagal ditangani oleh BN," katanya lagi.

Harakahdaily/-

PAS: Tun Ibrahim, pahlawan dan negarawan

18 Muharam 1432H

KUALA LUMPUR, 23 Dis: PAS mengucapkan takziah kepada keluarga bekas Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jen (B) Tun Ibrahim Ismail, 88, yang meninggal dunia di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di sini awal pagi tadi.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, pemergian Allahyarham Tun Ibrahim satu kehilangan besar buat negara dan jasanya akan sentiasa dikenang dan dihargai.

"Allahyarham banyak berjasa kepada negara khususnya dalam bidang pertahanan.

"Beliau di zaman hayatnya juga banyak menyelesaikan konflik antara negara.

"PAS akan mengenang Allahyarham sebagai pahlawan dan negarawan," katanya lagi.

Allahyarham difahamkan, menghembus nafas terakhir pada 4.40 pagi tadi.

Jenazah beliau telah dibawa ke rumahnya di No 22, Villa Sang Suria, Jalan Mesra off Jalan Damai Kelab Aman di sini sebelum dibawa ke Masjid Negara untuk dikebumikan di Makam Pahlawan selepas solat Asar.

"Saya mewakili PAS menyeru seluruh pimpinan dan ahli PAS yang berada di Lembah Klang agar ke masjid negara untuk solat jenazah," katanya.

Allahyarham sebelum ini dirawat di hospital berkenaan kerana sakit tua, sejak tiga bulan lepas.

Anak kelahiran Johor Baharu ini yang asalnya merupakan Pegawai Kadet dalam pasukan Askar Timbalan Setia Johor merupakan Panglima Angkatan Tentera (PAT) yang ketiga.

Pada 30 Nov 1977, beliau menamatkan perkhidmatan setelah 36 tahun berkhidmat sebagai tentera dan sekaligus menamatkan perkhidmatan selama tujuh tahun sebagai PAT.

Sepanjang menjadi PAT, beliau dikatakan banyak mengatur kerjasama dengan negara-negara jiran bagi membanteras ancaman komunis.

Allahyarham pernah berkhidmat di dalam pasukan Force 136 sekitar 1940-an bagi menentang pendudukan Jepun di Tanah Melayu.

Dalam pada itu, orang ramai boleh menziarahi dan memberi penghormatan terakhir terhadap Ibrahim di Dewan Syarahan Utama Masjid Negara mulai 3 petang ini.

Menurut kenyataan Masjid Negara, solat jenazah akan diadakan sejurus selepas solat Asar manakala upacara pengebumian akan disempurnakan di Makam Pahlawan selepas itu.

Harakahdaily/-

Kos sidang wanita pertama RM4.5 juta

18 Muharam 1432H
Oleh : Regina Lee

Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang diilhamkan dan dinaungi isteri perdana menteri Rosmah Mansor mencatatkan perbelanjaan kerajaan hampir RM4.5 juta.

Dalam jawapan bertulis di Dewan Negara, Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Jalil mendedahkan perbelanjaan untuk program tiga hari itu sebanyak RM4,498,949.99.

Program melibatkan 15 wanita pertama dariapda seluruh dunia - kebanyakan yang hadir daripada negara-negara Africa - berlangsung di Kuala Lumpur pada Oktober.

Ekoran penjelasan itu, senator Syed Husin Ali daripada PKR membangkitkan persoalan kewajaran Rosmah dianjurkan oleh isteri perdana menteri sedangkan menurutnya dalam negara ini wanita pertama adalah Permaisuri Agong.

Dalam sidang media hari ini, Syed Husin yang juga bekas timbalan setiausaha agong mempertikaikan asas peruntukan sebanyak itu diberikan sedangkan tiada peranan oleh Permaisuri Agong.

Malaysiakini/-

30,863 calon PMR dapat A semua subjek

18 Muharam 1432H

Seramai 30,863 daripada 439,456 calon peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini memperoleh semua A, peningkatan 0.65 peratus berbanding 28,188 calon tahun lepas.

Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Abdul Ghafar Mahmud berkata Gred Purata Nasional (GPN) pada tahun ini adalah 2.74 berbanding 2.78 tahun lalu, menunjukkan peningkatan pencapaian pelajar pada tahun ini.

"Pada keseluruhannya, pencapaian calon PMR tahun 2010 dalam 16 mata pelajaran adalah yang terbaik daripada perbandingan empat tahun," katanya semasa membentangkan analisis keputusan PMR 2010 di Putrajaya hari ini.

Pada tahun ini, calon yang mendapat semua E menurun kepada 386 orang daripada 397 orang tahun lepas.

Abdul Ghafar berkata bagi calon luar bandar, pencapaian mereka mencatatkan peningkatan daripada segi nilai GPN, pencapaian semua A dan pencapaian melepasi tahap minimum.

Nilai GPN calon luar bandar adalah 2.97 berbanding 2.93 manakala calon bandar mencatat nilai GPN daripada 2.68 kepada 2.65, bermakna jurang pencapaian calon luar bandar dan bandar semakin rapat, katanya.

Abdul Ghafar berkata pencapaian calon "istimewa" pada tahun ini secara keseluruhannya menunjukkan sedikit penurunan berbanding tahun lepas, walaupun jumlah yang menduduki peperiksaan bertambah daripada 1,188 kepada 1,345 orang.

Beliau berkata daripada jumlah itu, seramai lima pelajar berjaya mendapat semua A, berbanding tujuh tahun lepas manakala 146 pelajar melepasi tahap minimum berbanding 161 sebelumnya.

Abdul Ghafar berkata enam mata pelajaran menunjukkan kenaikan signifikan dalam Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 2010 berbanding tahun lepas, iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Arab, Matematik, Sains dan Kemahiran Hidup Pertanian.

Bagi mata pelajaran Pendidikan Kesenian yang merupakan tahun kedua diperkenalkan dalam peperiksaan PMR, Bidang Tari menunjukkan pencapaian tertinggi daripada segi peratusan bilangan memperoleh Band 4 (pencapaian tertinggi), diikuti Teater, Muzik dan Seni Visual.

Malaysiakini/-

Siswa diminta banding negeri BN & Pakatan

18 Muharam 1432H

Pemimpin Mahasiswa berperanan penting untuk membantu mengembalikan keyakinan di kalangan penuntut universiti supaya menyokong kerajaan, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir.

Katanya cabaran yang dihadapi kerajaan sekarang adalah mendapatkan sokongan daripada penuntut-penuntut universiti di Malaysia kerana kebanyakan mahasiswa dan mahasiswi lebih cenderung untuk menyokong pembangkang.

"Mahasiswa dan mahasiswi perlu membandingkan apa yang dibuat oleh kerajaan di bawah Barisan Nasional dan negeri-negeri di bawah pakatan pembangkang dan menilai sendiri pihak manakah yang lebih berkhidmat kepada rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada sesi Bicara Orang Muda anjuran Persatuan Alumni Pemimpin Mahasiswa Aspirasi Malaysia (Aspirasi) di pejabat Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) di Kuala Lumpur, malam tadi.

Turut hadir ialah Presiden Aspirasi, Mohd Shahar Abdullah.

Sehubungan itu, beliau menasihati penuntut universiti agar tidak terpedaya dengan pelbagai tohmahan dan janji-janji yang diberikan oleh mereka kerana ia akan merugikan negara dan rakyat Malaysia, kata Mukhriz.

Selain itu, pihak Miti juga membantu graduan-graduan universiti untuk memulakan kerjaya sebagai usahawan tetapi mereka dinasihati agar melakukan kaji selidik mengenai pemasaran supaya barangan dan perkhidmatan yang disediakan memenuhi kehendak pasaran semasa, katanya.

Beliau berkata Miti mendapati beberapa usahawan gagal menebusi pasaran antarabangsa kerana tidak melakukan persediaan dan perancangan terperinci mengenai pemasaran dan tidak memenuhi kehendak pasaran semasa.

Malaysiakini/-

Pembantu exco bebas tuduhan pecah amanah

18 Muharam 1432H

Mahkamah Sesyen Shah Alam membebaskan Wong Chuan How, pembantu kepada exco kerajaan Selangor atas dakwaan pecah amanah melibatkan RM5,000.

Hakim Azhaniz Teh Azman Teh mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes itu melampaui keraguan yang munasabah.

Ini merupakan kali kelima Wong dibebaskan daripada tuduhan berkaitan salah guna dana kerajaan negeri untuk ADUN.

"Saya puas hati dengan keputusan ini. Saya tiada niat jahat. Saya tiada niat untuk menipu sesiapa," kata Wong kepada pemberita selepas itu.

Wong didakwa pecah amanah melibatkan cek RM5,000 sebagai kos mengadakan pertemuan dengan persatuan penduduk di anggota Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) di pejabat daerah Sepang pada 19 Februari tahun lalu.

Malaysiakini/-

PAS mohon Agong tangguh RUU pengangkutan jalan

18 Muharam 1432H
Oleh : Abdul Rahim Sabri

PAS hari ini menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong, memohon Seri Paduka menitahkan supaya Rang Undang-undang (RUU) Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 yang baru diluluskan, dibahaskan semula di Parlimen.

"Ia tidak dibahas dengan masak. Tempoh perbahasan dalam dua jam, ahli parlimen berbahas hanya lima minit," kata Datuk Mahfuz Omar yang juga ahli parlimen Pokok Sena.

"Akta yang begitu penting, yang menyentuh kepentingan rakyat, tetapi dibuat begitu tergesa-gesa. Jadi kami fikir tidak wajar dan mohon kepada baginda menitah supaya dibawa balik ke parlimen (untuk dibahaskan kembali)."

Mahfuz yang juga pengerusi jawatankuasa anti saman ekor (KASE) mengetuai delegasi beberapa wakil rakyat PAS dan dua orang peguam mereka ke istana negara pagi ini.

Antara terlibat ahli Khalid Samad (Shah Alam), Dr Hatta Ramli (Kuala Krai), Taib Azamuddin (Baling), Taufek Abd Ghani (ADUN Paroi) dan Zulhazmi Shariff.

Dalam sidang media selepas menyerah memorandum tersebut, Mahfuz berkata rang undang-undang tersebut tidak menyelesaikan pelbagai masalah besar berbangkit, antaranya berkaitan kemalangan maut, kesalahan memandu secara merbahaya, saman ekor dan masalah senarai hitam pemilik kenderaan.

"Kebanyakkan yang dinaikkan (dalam rang undang-undang) adalah kesalahan teknikal, katanya.

Wakil istana terima baik

Sebagai contoh, Mahfuz berkata masalah pertukaran alamat atau kegagalan memberi maklumat yang betul menyebabkan pengguna jalan raya akan dikenakan hukuman penjara.

"Ini bukan satu kesalahan jenayah yang berat," katanya.

Dalam memorandum yang diserahkan kepada wakil Seri Paduka, dilampirkan juga hansard perbahasan di parlimen berhubung akta tersebut.

Mereka kelihatan memasuki Istana Negara pada jam 10.20 pagi dan kelihatan keluar kira-kira 15 minit kemudian.

Ditanya mengenai reaksi pihak Istana, Mahfuz yang juga timbalan pesuruhjaya PAS Kedah berkata: "Wakil Tuanku menerimanya dengan baik".

Sementara itu, Taufek yang juga naib pengerusi KASE berkata, pihaknya akan mengadakan mesyuarat dalam masa terdekat untuk menyusun langkah penerangan mengenai isu berkenaan kepada rakyat.

"Selagi rakyat tidak mendapat maklumat yang jelas tentang perkara ini, saya rasa rakyat tidak akan melihat isu ini sebagai isu yang besar," katanya.

Malaysiakini/-

Anwar: Menteri pelajaran perlekeh peranan guru

18 Muharam 1432H

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kesal dengan kenyataan menteri pelajaran baru-baru ini yang didakwanya telah memperlekehkan peranan guru sebagai pembina negara.

Ianya berhubung hasrat Pakatan Rakyat untuk memperkenalkan imbuhan khas pendidik sebanyak RM500 kepada semua pegawai dan guru yang bertanggungjawab dalam sistem pendidikan.

"Beliau menyebut bahawa tindakan memperkenalkan imbuhan khas pendidik sebanyak RM500 setiap orang setiap bulan, akan
menyebabkan Malaysia muflis," kata Anwar dalam satu kenyataan hari ini.

Sebaliknya, Anwar yang juga ketua umum PKR berkata, Pakatan telah meneliti kesan kewangan dari pelaksanaannya.

"Kita mengambil kira bahawa terdapat 537,221 jawatan dalam perkhidmatan pendidikan termasuklah pengurusan kementerian (24,153), dasar dan pembangunan pendidikan (4,059), operasi pendidikan (498,399) dan pembangunan profesionalisme keguruan (10,610).

"Usaha menaiktaraf mutu pendidikan negara bermula dengan reformasi pendidikan dari pihak atas (penggubalan dasar, pembangunan keguruan) sehinggalah ke tahap pengajaran di bilik darjah (keberkesanan pembelajaran dan pengajaran)," katanya lagi.

Menurut Anwar, imbuhan khas pendidik itu akan menelan belanja RM3.2 bilion setahun.

"Jumlah ini adalah kecil jika dibandingkan dengan pembaziran lain yang kini berleluasa di bawah Umno/BN.

"Kos perbelanjaan semua lawatan perdana menteri ke luar negara setakat ini sebanyak RM8.7 juta boleh menanggung imbuhan bagi 1,450 guru.

"Bayaran kepada APCO sebanyak RM77 juta bagi tahun 2009 boleh menampung imbuhan bagi 12,800 guru iaitu keseluruhan tenaga kerja
yang membangunkan profesionalisme keguruan," katanya.

Selain itu, tambahnya, pembaziran Umno/BN sebanyak RM131 juta bagi menampung perbelanjaan perunding dan kos operasi PEMANDU bagi tahun 2010, boleh membayar imbuhan bagi 21,833 lagi guru, iaitu hampir keseluruhan tenaga kerja kementerian.

"Ini belum lagi pembaziran mega seperti subsidi gas sebanyak RM19 bilion kepada sektor korporat dan kroni, kos menyelamatkan kroni

yang melibatkan Empangan Bakun sebanyak RM6 bilion dan ketirisan akibat rasuah yang dianggarkan mencecah RM28 bilion setiap tahun.

"Justeru, persoalan sama ada negara mampu membayar imbuhan khas pendidik sebanyak RM500 setiap bulan ini tidak timbul. Perkara yang sebenar adalah keikhlasan Umno/BN untuk mengangkat martabat pendidikan di negara ini," katanya.

Hakikatnya, tegas Anwar lagi, bidang pendidikan tidaklah berada di dalam senarai kepentingan Umno/BN.

Menurutnya, isu kualiti pendidikan ditimbulkan sejak sedekad lalu, tetapi sehingga kini tidak ada satu langkah konkrit untuk mengiktiraf sumbangan guru di samping memastikan kerjaya perguruan menarik minat calon berkualiti tinggi.

"Langkah Pakatan Rakyat memperkenalkan imbuhan ini adalah langkah pertama ke arah memartabatkan kerjaya perguruan setaraf dengan kerjaya profesional lain seperti jurutera, doktor dan akauntan," tegas Anwar.

Semalam, tambahnya, akhbar melaporkan persetujuan perdana menteri untuk menubuhkan badan perundingan khas untuk menyelesaikan isu-isu perkhidmatan perguruan.

"Perkara ini telah disyorkan CUEPACS sejak tahun 2002 lagi - tetapi hanya selepas Pakatan membuat cadangan yang konkrit untuk menaikkan martabat perguruan, Umno/BN memberikan reaksi cemas.

"Baru sekarang, perdana menteri mahu mendengar keluh kesah guru-guru yang bergelumang dengan pelbagai masalah setiap hari. Ini bukanlah caranya kita merancang kebajikan pendidikan negara.

"Tanggungjawab menjaga kebajikan guru-guru bukanlah satu reaksi yang hanya ada tindakan apabila Pakatan bersuara.

"Pakatan percaya tindakan utama yang perlu diambil untuk memulihkan kualiti pendidikan negara adalah dengan menjaga kebajikan guru secara berterusan dan bertanggungjawab.

"Oleh itu, jumlah RM3.2 bilion setiap tahun bukanlah jumlah yang terlalu besar demi masa depan anak-anak Malaysia," tegas Anwar.

Malaysiakini/-

Mahfuz persoal swasta kendali 6 juta saman ekor

18 Muharam 1432H
Oleh : Abdul Rahim Sabri

Ahli parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar mempersoal bentuk saman ekor yang baru dengan penggunaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang akan dikendalikan oleh dua syarikat swasta.

Katanya, dalam perbahasan Rang Undang-undang (RUU) Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010, timbalan menteri pengangkutan menjelaskan, urusan itu akan dikendalikan oleh Beta Tegap Sdn Bhd dan Commercial Circle (M) Sdn Bhd.

"Ia bukan dikendalikan oleh JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) atau polis. Betul kerajaan tidak mengeluarkan apa-apa peruntukan, (kerana) mesin, kamera dan semuanya akan disediakan oleh dua syarikat ini.

"Tetapi syarikat ini akan mendapat habuan mereka daripada jumlah saman yang dikeluarkan," katanya dalam sidang media selepas menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung isu itu hari ini.

Menurut sistem ini, AES - sistem penggunaan kamera - akan mengambil gambar kenderaan yang melakukan kesalahan, memprosesnya dan kemudiannya mengeluar dan menghantar saman kepada pesalah trafik.

Mahfuz berkata enam juta saman yang dikeluarkan, seperti disebut dalam parlimen baru-baru ini, sejumlah 35 peratus hasilnya akan diperolehi oleh kedua-dua syarikat tersebut.

"Itu baru enam juta saman, (berapa) kalau 10 hingga 14 juta saman. Maknanya, saya tidak nampak bagaimana hendak mendidik rakyat (untuk) mencapai 'zero' saman.

"(Maknanya) saman mesti kena ada, kalau tidak, syarikat itu akan rugi lah. Dia pasang kamera, tapi tak dapat habuan untuk dia (syarikat itu)," katanya.

Beliau turut mempersoalkan tindakan kerajaan memberikan kontrak pengendalian kepada Beta Tegap dan Commercial Circle sebelum pindaan RUU itu diluluskan.

Mahfuz yang juga naib presiden PAS, turut mempertikaikan masalah saman ekor yang dikekalkan dalam pindaan undang-undang itu terutama sekali kepada pesalah trafik yang telah disenaraihitam.

"Walaupun mahkamah memutuskan tidak boleh disenaraihitam, tetapi akta ini, masih mengekalkan penyenaraihitam," katanya sambil mendakwa amalan itu bertentangan dengan perlembagaan persekutuan berhubung kebebasan menggunakan harta milik sendiri.

Malaysiakini/-

Bidaan beli PLUS dilanjut hingga 10 Januari

18 Muharam 1432H

Pihak-pihak baru yang berminat untuk membeli PLUS Expressways Bhd, mempunyai sehingga jam 5 petang pada 10 Januari 2011, untuk menghantar bidaan mereka, kata pengurus besar perkhidmatan korporat Minority Shareholders Watchdog Group Lya Rahman.

"Tawaran untuk mengambil alih PLUS daripada lain-lain pembida telah dilanjutkan sehingga 5 petang pada 10 Jan 2011," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat agong luarbiasa (EGM) PLUS di ibunegara hari ini.

EGM hari ini dijadualkan untuk meluluskan bidaan UEM Group Bhd-Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membeli PLUS dengan harga RM23 bilion.

"Pada dasarnya, kami telah bersetuju untuk menangguhkan mesyuarat. Kami akan ada lebih banyak masa untuk meneliti cadangan-cadangan dan pemegang saham akan kemudian tahu keadaan sebenar," katanya.

Katanya adalah penting untuk melihat merit kedua-dua bidaan itu - bidaan bersama UEM-KWSP dan Jelas Ulung Sdn Bhd dan mengambil keputusan terbaik.

Mengenai Jelas Ulung, Lya berkata, pemegang saham lebih bimbang tentang harga yang lebih tinggi itu berbanding merit syarikat tersebut.

Kira-kira 130 pemegang saham menghadiri EGM itu yang ditangguhkan pada tengah hari.

Saham PLUS naik tiga sen kepada RM4.65 pada 12.30 tengah hari.

Sementara itu, pengarah bukan eksekutif bebas kanan PLUS, Tan Sri K. Ravindran, yang mempengerusikan EGM itu berkata keputusan untuk melanjutkan tarikh akhir itu adalah berikutan cadangan oleh para pemegang saham.

"Lembaga sementara itu akan menilai semula dan menimbangkan terma-terma tawaran yang baru dibuat oleh Jelas Ulung Sdn Bhd dan lain-lain tawaran baru jika ada, sementara pada waktu yang sama mengambil kira tawaran bersama UEM dan KWSP," katanya dalam satu kenyataan.

PLUS berkata lembaga itu dalam pengumumannya kepada Bursa Malaysia pada 21 Dis menyatakan bahawa tawaran baharu yang dihantar juga patut termasuk beberapa terma dan maklumat serta menuruti beberapa syarat.

Ravindran berkata langkah itu diambil untuk melindungi kepentingan syarikat serta untuk memastikan keseriusan dan kredibiliti pembida.

Tarikh baharu EGM yang ditangguhkan itu akan diumumkan tidak lama lagi.

Malaysiakini/-

Pengarah JAIS ditukar jabatan?

18 Muharam 1432H

Di balik segala kontroversi dan kritikan bertubi-tubi, Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Datuk Mohammed Khusrin Munawi, kini wujud desas-desus yang beliau akan menamatkan tugasnya di jabatan berkenaan bulan depan.

Menurut sumber-sumber dalaman jabatan bawah Majlis Agama Islam Selangor itu, Mohammed Khusrin (kanan) akan ditukarkan ke jabatan lain yang belum dapat dipastikan.

"Beliau kini menghabiskan cutinya di sini (JAIS)," kata sumber-sumber itu sambil memberitahu Mohammed Khusrin "naik pangkat".

Difahamkan, kekosongannya kerusi panas itu akan diisi pada 6 Januari depan.

Bagaimanapun, sumber itu enggan menjelaskan lanjut perkara itu.

Sebelum ini, nama beliau menjadi terkenal selepas JAIS menahan bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin pada 1 November 2009 atas alasan mengajar tanpa tauliah.

Isu itu berpanjangan apabila, tindakan itu dan isu pentauliahan mengundang kritikan beberapa wakil rakyat Pakatan Rakyat seperti Khalid Samad (Shah Alam), Zuraida Kamaruddin (Ampang) dan Shaari Sungip (Hulu Kelang).

Ketegangan terus berterusan dan merebak dalam isu lain, seperti dalam 'upacara telan air ludah ustaz' yang didakwa Dr Mohd Asri (kiri) berlaku di sebuah masjid di negeri itu.

Belum pun reda, timbul pula isu ahli parlimen bukan Islam Teo Nie Ching daripada DAP yang memasuki sebuah surau di Kajang.

Isu yang mendapat perhatian istana Selangor itu bermula apabila Utusan Malaysia memetik kenyataan Mohammed Khusrin yang dilaporkan berkata, perkara itu tidak harus berlaku kerana orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki masjid dan surau, apatah lagi ruang solat utama kerana mereka dikategorikan seperti wanita yang didatangi haid.

Terbaru, JAIS sedang menguruskan kes kontroversi melibatkan tangkapan besar-besaran pengamal Syiah minggu lalu.

Sementara itu, Mohammed Khusrin ketika dihubungi Malaysiakini bagaimanapun menafikan perkara itu.

"Itu semua cerita orang, tak betullah tu, rumours (khabar angin) semata-mata," kata Khusrin.

"Minggu hadapan saya akan mula bekerja semula."

Malaysiakini/-

JAIS cadang wujudkan pusat tahanan ajaran sesat

18 Muharam 1432H
Oleh : Fadzly Esa

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mencadangkan supaya pusat tahanan ajaran sesat diwujudkan di negara ini.

Ketua penolong pengarah bahagian pengurusan penguatkuasaan JAIS Mohamad Rais Rasid berkata, pihaknya bimbang ajaran sesat akan disebarkan golongan ini sekiranya ditempatkan bersama banduan yang lain.

"Mereka (pengikut ajaran sesat) sepatutnya diasingkan dan tidak berkongsi sel dengan banduan yang lain kerana kita bimbang golongan ini akan mempengaruhi akidah mereka (banduan) kelak.

"Biarlah mereka ditempatkan bersama-sama dengan mereka (pengikut) sahaja," katanya kepada Malaysiakini di ibu pejabatnya, petang tadi.

Menurut Mohamad Rais, antara kumpulan yang didapati sesat setakat ini adalah penganut Syiah.

Mengulas lanjut, Rais berkata, dengan adanya pusat tahanan ini akan menjadi pusat pemulihan bagi mereka dan tidak payah JAIS hendak menghantar mereka ke penjara.

Kelam kabut

“Kalau tidak ada pusat pemulihan ini, kita (JAIS) menghadapi situasi dalam dilema, kalau nak ikut ada seorang pemimpin ajaran sesat pernah dibawa ke pusat tahanan jel, kita jadi kelam kabut.

“Kita bimbang beliau akan menyebarkan ajaran sesat kepada banduan lain dan sehingga kini kita tidak tahu di mana beliau berada,” katanya merujuk kepada pemimpin ajaran sesat Kahar.

Bagaimanapun, tambahnya, butiran lanjut berhubung cadangan itu belum dapat dimaklumkan kerana ia masih di peringkat awal.

Sementara itu, mengulas perkembangan ajaran sesat di negeri itu, Penolong pengarah Perancangan dan Strategik JAIS Nasrul Hadi Rohani pula berkata kebanyakan pengikut ajaran sesat di negara ini hanya meniru dan ikut–ikutan sahaja.

Menurutnya, kebiasaannya sesetengah mereka mempunyai minat untuk mendalami ilmu agama secara mendalam dan mengkaji bersendirian.

“Tetapi akhirnya mereka berjumpa dengan silap tenaga pengajar (sesat) saluran yang salah, oleh itu kita galakkan mereka supaya belajar agama di surau dan masjid kerana tenaga pengajar diberikan tauliah oleh JAIS.

“Itu sepatutnya yang mereka cari, ini tidak mereka rasa kurang bertanya kawan dan kemudiannya kawan bertanyakan kepada kawan yang lain, itu yang jadi sesat kerana tidak merujuk kepada sumber yang betul,” katanya.

Menurutnya, cara selamat untuk masyarakat di luar sana mengatasi ajaran sesat dan terpesongnya akidah adalah kembali ke surau dan masjid.

“Kalau dahulunya trend pembelajaran di surau dan masjid hanyalah fardu ain tetapi kini lebih meluas sampai kepada siasahnya.

Malaysiakini/-

Tenang - Tarikh PRK telah diketahui !

PUTRAJAYA 24 DIS : Tarikh pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, di Labis, Johor ditetapkan pada 30 Januari (Ahad) depan.

Manakala tarikh penamaan calon ditetapkan pada 22 Januari , (Sabtu) kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusoff.

Nasihat al-Qamah - 5 cara pilih sahabat

18 Muharam 1432H

NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:

Pertama,
pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.

Kedua,
pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungka n (menyebutnya) .

Ketiga,
pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat,
pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima,
sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu. Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
1..Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan..~
2..Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu.. ~
3..Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu..~
4..Dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu.

2010 in photos

18 Muharam 1432H
Oleh : roslan mohd

As the year 2010 approaches its last few days, it's time to look back on the previous 12 months. In the second third of 2010, a nearly unpronounceable Icelandic volcano wreaked havoc on European travel, South Africa hosted the World Cup, and while Russia endured disastrous fires, Pakistan struggled with its own terrible flooding, and so much more. Each photo tells its own tale, weaving together into the larger story of 2010.

Spanish matador Julio Aparicio is gored by a bull, its horn piercing his throat, during a bullfight at the San Isidro Feria in the Las Ventas bullring in Madrid on May 21, 2010. Aparicio underwent surgery and is out of critical danger. (AP Photo/Domingo Botan)Pakistani villagers raise hands to get food dropped from an army helicopter at a flood-hit area of Kot Addu, in central Pakistan on Saturday, Aug. 7, 2010. (AP Photo/Khalid Tanveer

Gambar Lawak dari Pakistan

17 Muharam 1432H
Oleh : roslan mohd

Some time People act pretty bizarre, are seen acting unsual aswell. Here is collection of some funny photos form Pakistan. Enjoy!