29 Jun 2011

Polis sita tapak ceramah BERSIH

27 Rejab 1432H. [MOD] -

Tapak ceramah Pakatan Rakyat di Gombak pagi ini disita oleh pihak polis yang dipercayai sebahagian daripada usaha pihak berkuasa untuk membantutkan perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini.

ADUN Batu Caves Amirudin Shari berkata anggota polis itu tiba dengan dua kereta pada jam 10.30 pagi dan mereka dengan segera mengepung kawasan itu dengan pita kuning di dewan Kampung Wira Damai dan sebuah padang berhampiran.

"Mereka beritahu kami tidak dibenar menggunakan tapak ini untuk cermah malam nanti.

"Kami telah memohon permit (ceramah) di bawah nama BERSIH dua atau tiga minggu lalu sebelum pihak berkuasa memutuskan bahawa perkataan 'BERSIH' tidak dibenarkan,” katanya ketika dihubungi.

Menurut Amirudin pihak polis juga tidak memberikan alasan yang jelas berhubung mengapa tapak ceramah Pakatan itu disita tetapi percaya ia ada kaitan dengan penggunaan perkatan 'BERSIH'.

Persatuan penduduk kampung itu telah berusaha untuk mengadakan pertemuan dengan ketua balai polis Gombak menerusi peguam mereka Zulkarnain Lukman dan Zulhazmi Shariff, bagi mendapatkan penjelasan.

Zulkarnain berkata pihak polis enggan berbincang meskipun mereka telah menunggu selama sejam. Tindakan itu memaksa mereka membuat laporan polis terhadap pegawai polis berkenaan.

malaysiakini/-

Perdana Menteri dan Timbalannya sewa rumah RM 2.7 juta sebulan

27 Rejab 1432H. [MOD]

Dewan Pemuda Pas Pusat (DPPP) kesal dengan pembaziran yang berlaku di kediaman rasmi Perdana Menteri dan Timbalannya yang dipercayai bernilai lebih RM 48.7 juta setahun. Kos sewa sahaja dilaporkan mencecah RM 2.7 juta sebulan, air RM 32 ribu sebulan, dan elektrik RM 171 ribu sebulan.

Kenapa sehingga ke hari ini kerajaan masih menyewa bangunan-bangunan pejabat termasuk kediaman rasmi pemimpin negara di Putrajaya daripada Perbadanan Putrajaya sedangkan selama ini mereka mencanangkan seantero dunia bahawa Putrajaya adalah Projek Kerajaan Barisan Nasional.

Malah, urusan penyelenggaraan dan baik pulih bangunan-bangunan ini juga ditanggung oleh Kerajaan bukannya Perbadanan Putrajaya dan ini dijelaskan dalam jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz menjelaskan kos baik pulih RM3,581,744.78 kediaman PM dan TPM termasuk dalam senarai liabiliti kerajaan.

DPPP mendesak agar Kerajaan memberikan penjelasan mengenai status hak milik sebenar bangunan-bangunan kerajaan di Putrajaya dan kenapa kerajaan enggan memilik negarakannya sebagai aset tetap.

Dalam erti kata lain Perbadanan Putrajaya mempunyai kuasa penuh untuk menentukan siapakah yang berhak menyewa bangunan milik mereka kelak.

Jika berlaku pertukaran Kerajaan, Perbadanan Putrajaya boleh melakukan sabotaj dengan menghalau atau menaikan nilai sewaan sedangkan rakyat tahu, dana pembinaan Putrajaya datangnya dari poket rakyat.

Jadi, wajiblah kerajaan menjelaskan kuasa dan status sebenar Perbadanan Putrajaya dan memastikan dana rakyat tidak dibazirkan. Adalah memalukan bila negara yang mempunyai wawasan yang besar tidak mampu memiliki bangunan pentadbirannya sendiri dan terpaksa menyewa daripada agensi lain.

Riduan Mohd Nor
Ketua Penerangan, Dewan Pemuda Pas Pusat

54 tahun Umno BN perintah tapi takut Bersih

27 Rejab 1432H. [MOD] -

PETALING JAYA, 29 Jun: Sungguh mengaibkan Umno BN yang telah mengurus negara hampir selama 54 tahun, masih menggunakan pendekatan ugutan dan menakut-nakutkan rakyat bagi menghalang perhimpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Ketua Penerangan PKR, Dr Muhammad Nur Manuty (gambar) berkata, segala ancaman dan tekanan pemerintah BN terhadap aktivis perhimpunan itu adalah manifestasi dari ketakutan dan kecemasan melulu mereka kepada keberanian rakyat dalam menyatakan ketidakpuasan hati mereka terhadap sistem pilihan raya negara ini.

Lojiknya, kata beliau selepas sekian lama mentadbir negara dan sistem pilihan raya pula memang dijalankan secara telus dan adil, BN dan Umno seharusnya menerima pandangan dan suara rakyat ini secara jantan dan berjiwa besar.

Katanya, kritikan rakyat terhadap kaedah pilihan raya diurus di negara ini terlalu banyak rasionalnya.

Menurutnya, SPR sendiri berulang kali menyatakan bahawa sistem yang ada memang banyak kelemahannya.

Malah, kata beliau mengakui tidak berupaya memperbaikinya berasaskan peruntukan undang-undang yang sedia ada.

Lebih jauh, tambahnya persepsi rakyat kini, SPR bukan sahaja banyak kelemahan, malah amat ketara menunjukkan sikap memihak dan gagal mengurus undi rakyat secara telus, adil dan meyakinkan.

Justeru, pihaknya kesal terhadap tindakan menyekat dan menangkap para aktivis Perhimpunan Bersih yang sedang dilakukan sekarang.

Beliau juga kecewa dengan kaedah pihak berkuasa dan instrumen pemerintah yang menggunakan pendekatan melabel kelompok rakyat yang menyokong perhimpunan secara aman.

Lebih buruk, katanya ada pula media pendokong Umno yang menggunakan pendekatan ekstremis agama dan rasis dalam usaha mereka menyekat suara rakyat ini.

“Dalam hal ini tindakan pemerintah menahan 30 aktivis PSM serta menuduh mereka cuba menghidupkan semula ideologi komunis adalah tindakan terburu-buru dan cemas yang melulu,” katanya.

Tambahnya, PKR menyokong tuntutan Perhimpunan Bersih yang dirancang teliti supaya berlangsung secara aman pada 9 Julai ini.

Beliau berkata, adalah menjadi hak asasi rakyat untuk berhimpun secara aman dan menyuarakan hasrat mereka sesuai dengan apa yang ada di dalam perlembagaan.

Katanya, kenyataan Pengerusi Suhakam, Tan Sri Hasmy Agam yang telah menyeru pihak berkuasa membenarkan Perhimpunan Bersih ini seperti yang diperuntukkan dalam perlembagaan adalah amat dipersetujui dan disokong.

“Lapan tuntutan Perhimpunan Bersih itu adalah suara hati nurani rakyat yang sudah sekian lama disuarakan melalui pelbagai saluran.

“Sekiranya ia dilaksanakan sepenuhnya, sudah pasti negara dapat mewujudkan sistem pemilihan kepimpinan negara yang lebih utuh, dipandang tinggi oleh rakyat dan dihormati masyarakat antarabangsa,” ujarnya.

Ini, ujarnya akan mewujudkan budaya masyarakat madani (civilized society) ke arah negara yang lebih maju, adil dan makmur.

“Anehnya, jika pilihanraya yang bersih akan menguntungkan kesemua pihak –pemerintah dan yang diperintah, mengapa pula Umno terlalu takut dengan pilihan raya yang bersih,” katanya.

harakahdaily/-

Rumah berkaitan perhimpunan haram diserbu

27 Rejab 1432H. [MOD] -

PETALING JAYA - Polis Selangor hari ini menyerbu sebuah rumah berhampiran Hospital Assunta di sini, yang dipercayai dijadikan tempat kegiatan yang ada kaitan dengan perhimpunan haram pada 9 Julai.

Serbuan yang dilakukan kira-kira 11 pagi ini diketuai oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor SAC Mohd. Adnan Abdullah dan disertai lebih 10 anggota polis.

Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah ketika dihubungi berkata, dalam serbuan itu, polis merampas beratus-ratus helai baju yang tertulis logo dipercayai berkaitan perhimpunan haram itu.

Katanya, polis akan menyiasat kes itu lebih lanjut mengikut Seksyen 50 (3) Akta Pertubuhan. - Bernama

Bersih: Edar bendera Malaysia pun ditangkap?

27 Rejab 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, Drs Khalil Idham Lim mempersoal tindakan polis menangkap aktivis Bersih termasuk Adun di Sungai Siput, Perak pagi tadi.

Beliau mahu pihak polis menjelaskan apa kesalahan yang dilakukan mereka sehingga digari dan dibawa ke balai polis Sungai Siput.

"Saya mempersoalkan apakah alasan mereka ditangkap, adakah kerana pakai baju kuning atau baju merah atau sebab edar risalah parti atau bendera Malaysia?" soalnya ketika menghubungi Harakahdaily sebentar tadi.

Seramai 14 orang yang ditahan polis kira-kira 9.00 pagi di Pasar Sungai Siput termasuk Adun Teja, Chang Lih Kang, Adun Jalong, Leong Mei Meng dan Timbalan Setiausaha PKR Negeri Perak, Tan Kar Hing.

Polis membuat penangkapan mereka dengan memberi alasan mengedar bendera Malaysia dengan memakai baju Bersih.

Khalil Idham yang juga Adun Titi Serong menyifatkan penangkapan itu sebagai melanggar kebebasan rakyat untuk berhimpun.

"Saya menganggap penangkapan adalah secara tidak sah dan nmelanggar kebebasan rakyat untuk berhimpun dan bergerak secara sah sesuai dengan peruntukan Perlembagaan Fasal 10(1)/b.

"Saya dan Adun-adun Pakatan yang lain datang untuk memberi sokongan moral kepada meraka, juga harap semua petugas Pakatan tidak lemah semangat untuk mengedarkan risalah di mana-mana saja," katanya.

Sementara itu, Malaysiakini melaporkan, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, adalah satu kesalahan bagi mana-mana individu yang memakai baju yang berkaitan dengan aktiviti haram.

Justeru, tangkapan ke atas mereka yang memakai baju Bersih 2.0 oleh polis adalah betul.

"Jika kemeja-T Bersih berhubungkait dengan aktiviti haram, maka memakainya adalah juga haram,” katanya kepada wartawan.

harakahdaily/-

Mengapa PM, TPM bermewah dengan wang rakyat

27 Rejab 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) melahirkan rasa terkejut dan kesal di atas tindakan kerajaan Malaysia membelanjakan hampir RM49 juta setahun untuk membiayai kos kediaman rasmi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Timbalan ketuanya, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz mempersoalkan mengapa kerajaan sanggup membelanjakan berjuta ringgit setahun semata-mata untuk kos kediaman pemimpin-pemimpin negara.

Katanya, dalam keadaan bebanan kos sara hidup yang meningkat, dengan kenaikan harga minyak petrol, kenaikan kadar tarif eletrik, kenaikan harga barang-barang keperluan, Perdana Menteri dan timbalannya pula sanggup hidup bermewahan dengan duit rakyat.

Dalam keadaan demikian, soalnya patutkah kerajaan menarik balik subsidi yang sepatutnya dimiliki rakyat sedangkan kehidupan pemimpin negara dalam keadaan serba selesa.

Menurutnya, nilai RM49 juta jika diagihkan untuk pendidikan rakyat, mampu memberi biasiswa percuma ribuan mahasiswa setiap tahun.

“Bagaimanakah negara dapat melahirkan rakyat yang bertaqwa, berdisiplin, berhemah, berjimat dan mengutamakan kepentingan negara melebihi diri mereka sendiri jika pemimpin negara sendiri hidup dengan mementingkan kepentingan diri mereka sendiri berbanding kepentingan rakyat?” tanya beliau dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Sehubungan itu, katanya DPPWP meminta agar kerajaan mengkaji balik kos perbelanjaan kediaman Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

“Tidak semestinya kena banyak belanja jika inginkan keselesaan buat pemimpin negara. Banyak lagi keperluan mendesak untuk negara diperlukan dengan nilai sebanyak itu,” katanya.

Akhirnya, kata beliau DPPWP mengingatkan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri bahawa rakyat sentiasa melihat mereka.

“Sikap ‘cakap tak serupa bikin’ amat dibenci oleh rakyat,” ujarnya.

harakahdaily/-

Polis Serbu, Gelidah Sekretariat BERSIH 2.0

27 Rejab 1432H. [MOD] -

PETALING JAYA 29 JUN : Sekretariat BERSIH 2.0 hari ini diserbu dan digelidah oleh polis.

Lima belas anggota tiba kira-kira 15 minit lalu, kata Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH, Maria Chin Abdullah yang juga mengetuai kumpulan NGO Empower lapor Malaysiakini.

Pejabat BERSIH 2.o terletak di Seksyen 4, Petaling Jaya.

Maria berkata pihaknya menerima pelbagai tekanan hebat daripada pihak berkuasa bagi membatalkan perhimpunan aman pada 9 Julai ini bagi menuntut piliuhan raya adil dan bebas diadakan di negara ini.

tv selangor/-

'Ya, ya, ya', polis akan bertindak ke atas Pemuda

27 Rejab 1432H. [MOD] -

Pemuda Umno akan berdepan dengan tindakan kerana mengadakan perhimpunan tanpa permit di hadapan ibu pejabat PKR pada lewat malam Isnin lalu, kata Menteriu Dalam Negeri.

Ditanya secara spesifik sama ada polis akan bertindak berhubung insiden itu, Hishammuddin Hussein berkata: "Ya, ya, ya."

Katanya, tida ada mana-mana individu yang akan mendapat layanan istimewa dan kerajaan telha menjelaskan pendiriannya itu.

"Saya telah arahkan (polis) supaya Pemuda (Umno) diberikan layanan yang sama. Tidak ada sesiapun mengatasi undang-undang,” katanya.

Dalam demonstrasi yang diadakan dalam keadaan hingar bingar, kira-kira 300 orang menurut anggaran PKR datang dengan bermotosikal dan menuntut PKR agar menarik balik sokongan mereka ke atas perhimpunan BERSIH 2.0 yang dijadualkan pada 9 Julai.

Setiausha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail yang bekejar ke ibu pejabat parti setelah dimaklumkan oleh ahli-ahli parti berkata beliau tiba pada jam 11 malam semalam dan memantau dari jarak jauh.

"Sudah tentu, dia ada kata yang dia mahu bakar ibu pejbat kami. Dia boleh nafikan semua itu tetapi kami ada rakamannya,” kata Saifuddin.

Bagaimanapun exco pergerakan itu Lokman Noor Adam menafikan dakwaan itu dan berkata beliau hanya dimaklumkan bahawa terdapat seorang pemimpinnya berucap:

"Sekiranya PKR meneruskannya juga perhimpunan pada 9 haribulan ini, kita ada pastikan pejabat PKR tidak ada di sini".

Bagaimanapun, tegasnya, beliau sendiri tidak ada mendengar kenyataan itu dikeluarkan dalam perhimpunan mereka itu.

malaysiakini/-

Mayat tertiarap bawah pokok

27 Rejab 1432H. [MOD] -

KOTA BHARU – Penduduk terkejut apabila menemui mayat lelaki tertiarap di bawah pokok selepas dipercayai menggantung diri di kawasan semak Kampung Lundang dekat sini, petang kelmarin.

Mayat lelaki tidak dikenali berusia 30-an itu ditemui Wan Salleh Wan Mahmood, 64, yang melalui kawasan itu untuk mencari lembu miliknya kira-kira jam 4.30 petang.

Wan Salleh berkata, dia kemudian memaklumkannya kepada penduduk bagi melaporkan kepada polis.

“Saya tidak selalu melalui kawasan semak itu, secara kebetulan saya ke situ untuk mencari lembu dan melihat mayat manusia berada di bawah pokok,” katanya.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Azham Othman berkata, polis segera ke tempat kejadian untuk menjalankan siasatan selepas menerima panggilan penghulu kampung.

Katanya, sejurus tiba di tempat kejadian, lelaki terbabit berada di bawah pokok dan sudah meninggal dunia.

“Hasil siasatan di kawasan berkenaan, pasukan kita menemui tali yang tergantung pada dahan sebatang pokok,” katanya.

Azham berkata, pihak polis masih menjalankan siasatan lanjut berhubung kejadian itu dan mengenal pasti punca menyebabkan lelaki terbabit mati.

Katanya, mayat lelaki itu kemudian dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab II untuk dibedah siasat dan polis mengklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Sinar Harian difahamkan lelaki berasal dari Pulau Langkawi, Kedah, itu bertindak menggantung diri sebelum ditemui mati, bagaimanapun ketika mayat ditemui, tali yang digunakan itu terputus.

sianrharian/-

Waran tangkap helah bunuh Gaddafi

27 Rejab 1432H. [MOD] -

TRIPOLI - Kerajaan Libya menolak waran tangkap antarabangsa dikeluarkan terhadap pemimpin negara itu, Muammar Gaddafi dan menganggapnya sebagai alasan kuasa Barat untuk membunuh beliau.

Menteri Undang-Undang Libya, Mohammed Al-Gamudi berkata, waran tangkap yang turut dikeluarkan kepada anak lelaki Gaddafi, Saif Al-Islam dan ketua perisik Libya, Abdullah al-Senussi atas dakwaan melakukan kekejaman terhadap pembangkang politik adalah satu helah besar.

“Waran tangkap itu han­ya alasan untuk membenarkan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) membunuh Gaddafi,” katanya.

Timbalan Menteri Luar Libya, Khaled Kaaim pula berkata, Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) dilihat berfungsi sebagai alat dasar luar Eropah.

“Ia adalah sebuah mahkamah politik yang berkhidmat untuk kerajaan Eropah. Mahkamah kami sendiri akan menangani mana-mana pencabulan hak asasi manusia dan jenayah lain di Libya,” katanya.

Menurut ICC, ketiga-tiga lelaki itu dikehendaki kerana peranan mereka menindas pemberontakan Libya dan menuduh ramai orang awam dibunuh dan diseksa pasukan tentera Gaddafi.

sinarharian/-

Penemuan terbaru air beradioaktif di Jepun

27 Rejab 1432H. [MOD] -

TOKYO 29 Jun - Air beradioaktif yang bocor dari loji nuklear Fukushima akibat tsunami dan gempa bumi Mac lalu ditemui hari ini, lapor kerajaan Jepun.

Kira-kira 15 tan air dengan paras radiasi yang rendah ditemui bocor dari tangki simpanan di loji yang terletak di pesisiran pantai Pasifik itu iaitu 240 kilometer dari utara Jepun.

Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) berkata mereka akan menyiasat punca kebocoran tersebut selepas memperbaikinya. - Reuters

Geng Yusuff Kerinting dicekup

27 Rejab 1432H. [MOD] -MARANG - Polis merampas 10 buah kenderaan curi bernilai RM800,000 ekoran penahanan lima lelaki anggota sindiket curi kenderaan bergelar Geng Yusuff Kerinting dalam Ops Lejang Mewah di beberapa lokasi di negeri ini.

Yusuff Kerinting dari Kota Bharu, Kelantan dipercayai pengasas kepada kumpulan curi kenderaan itu tetapi lelaki itu telah meninggal dunia pada Disember lalu. Biarpun Yusuff telah tiada, kegiatan mencuri kenderaan oleh kumpulan itu masih berterusan.

Antara jenis kenderaan yang dirampas daripada lima anggota Yusuff Kerinting adalah membabitkan masing-masing sebuah kenderaan Toyota Camry, Toyota Caldina, Toyota Harrier dan Toyota Wish.

Turut dirampas ialah sebuah Mitsubishi Storm, Mitsubishi Triton, Perodua Viva dan dua buah Perodua Myvi.

Pelajar dapat 7A maut di sekolah

27 Rejab 1432H. [MOD] -KAJANG – Ratusan pelajar Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Yu Hua disini dikejutkan dengan kejadian seorang pelajar lelaki tingkatan enam sekolah itu yang maut selepas mangsa dipercayai terjatuh dari tingkat empat bangunan sekolah.

Sebelum kejadian pada pukul 9.20 pagi itu, mangsa Nge Hao Zheng, 18, dikatakan baru berjumpa guru kaunseling lelaki sekolahnya di tingkat empat bangunan sama bagi membincangkan aduan seorang pelajar perempuan tingkatan tiga sekolah itu yang mendakwa dicabul mangsa.

Ekoran aduan itu, Hao Zheng, pelajar aliran sains tingkatan enam rendah, masuk ke bilik kaunseling kira-kira pukul 8 pagi dan berbincang mengenai perkara itu.

Sebaik keluar dari bilik guru kaunseling itu, mangsa didakwa terus memanjat tembok beranda di tingkat empat tidak jauh dari bilik kaunseling sebelum dia terjatuh.

Pelajar-pelajar lain yang sedang mengikuti sesi pelajaran di sekolah itu dikejutkan dengan bunyi objek jatuh.

Mangsa kemudian ditemui dalam keadaan berlumuran darah dan sudah tidak bernyawa di tepi bangunan sekolah.

600 pemuda protes SMS ugutan bunuh

27 Rejab 1432H. [MOD] -

SHAH ALAM – Hampir 600 Pemuda UMNO mengepung ibu pejabat PKR di Tropicana Merchant Square sebagai tanda memprotes ugutan bunuh terhadap ketua mereka, Khairy Jamaluddin, melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).

Exconya, Lokman Noor Adam mendakwa, SMS ugutan bunuh itu dihantar penyokong pembangkang.

Menurutnya, kumpulan itu berkumpul di depan pejabat PKR sekitar jam 10.30 malam dan mula menghalang laluan serta membuat laungan.

“SMS itu berbunyi, sekiranya Pemuda UMNO meneruskan perhimpunan patriot 9 Julai depan bagi menentang demonstrasi jalanan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0), mereka akan disembelih, tetapi ia langsung tidak menggentarkan kami dan perhimpunan itu tetap diteruskan.

“Kumpulan yang dianggotai 400 Pemuda dari Selangor dan 200 Pemuda Wilayah Persekutuan ini mempunyai mesej jelas kepada PKR bahawa kami tidak takut serta bersedia untuk berhadapan dengan mereka lebih awal,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Lokman berkata, kenyataan Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail bahawa Pemuda UMNO mahu membakar pejabat dan mencederakan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim serta Pengerusi Bersih 2.0, Datuk S Ambiga adalah fitnah.

“Kami langsung tidak menyebut untuk berbuat demikian. Saya mencabar dia (Saifuddin) tayangkan rakaman mengenai ugutan bunuh dan mencederakan ini.

Menurutnya, laporan polis mengenai kenyataan Saifuddin itu telah dibuat dan sama ada hendak mengambil tidakan undang-undang atau tidak masik dalam kajian.

Kelmarin, tindakan itu diadakan selepas beberapa jam wakil Bersih 2.0, Pemuda UMNO dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) dipanggil polis.

sinarharian/-

'Bersih 2.0 Australia' tak hirau amaran kerajaan

27 Rejab 1432H. [MOD] -

Sekumpulan rakyat Malaysia yang menuntut di Australia berikrar akan meneruskan hasrat mengadakan perhimpunan bagi menyokong BERSIH 2.0 di sebalik amaran oleh pihak berkuasa Malaysia supaya tidak berbuat demkian.

Seorang pelajar di Adelaide dalam satu kenyataan berkata tunjuk perasaan akan diadakan pada masa sama dengan perhimpunan BERSIH 2.0 di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini yang dijadualkan pada jam 2 petang.

Pelajar yang hanya mahu dikenali sebagai Maverick itu berkata perhimpunan akan diadakan di tujuh bandaraya di lokasi simbolik seperti bangunan konsulat Malaysia di Sydney dan Perth dan juga bangunan Parlimen di Canberra.

Namun, katanya perhimpunan terbesar dijangkakan di Melbourne.

“Di Adelaide, perhimpunan akan diadakan di Victoria Square Fountains, ia lebih menjurus ke arah mendidik pelajar Malaysia mengenai demokrasi dan situasi yang sedang dihadapi di Malaysia.

“Seperti yang kita ketahui, majoriti golongan muda Malaysia takut untuk meluahkan suara mereka atau berdiri untuk politik,” kata Maverick.

Pelajar itu berkata tidak seperti di Malaysia, adalah mudah untuk mendapatkan kebenaran bagi berhimpun dan dalam kes di Adelaide, mereka cuma perlu memaklumkannya kepada majlis perbandaran.

Menurut Maverick, beliau langsung tidak gusar dengan amaran yang dikeluarkan oleh pejabat Konsulat Malaysia pada 24 Jun lalu yang melarang pelajar Malaysia berhimpun. Ini kerana katanya, rakyat Australia juga akan menyokong mereka.

“Saya tak takut walaupun saya seorang pelajar. Saya tahu rakyat Australia mengamalkan demokrasi tulen dan akan menyokong kami dalam penganjuran perhimpunan seumpama ini.

“Dalam beberapa hari lagi, kami akan berhubungan dengan beberapa senator dan ahli parlimen Australia bagi menyokong kami pada perhimpunan ini,” katanya lagi.

malaysiakini/-

Ahli PAS selamatkan penyokong PSM

27 Rejab 1432H. [MOD] -

Kira-kura 40 penyokong Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang 'berkhemah' di luar balai polis Kepala Batas malam semalam diganggu oleh kumpulan yang tidak dikenali tetapi mendakwa diri mereka sebagai penduduk kampung di sekitar kawasan itu.

Penyokong parti PSM itu termasuk ahli keluarga mangsa yang ditahan reman selama tujuh hari atas dakwaan cuba mencetuskan peperangan terhadap Yang di-Pertuan Agong. Mereka berkumpul seawal jam 11.30 pagi semalam tetapi dinafikan hak untuk melawat oleh polis.

Antara yang ditangkap itu termasuk ahli parlimen Sungai Siput Dr D Jeyakumar, Ahli Jawatankuasa Pusat PSM Choo Chon Kai dan 27 aktivis lain.

Semua mereka dicekup di pondok tol Sungai Dua ketika dalam perjalanan ke Pulau Pinang Ahad lalu bagi menghadiri sebuah majlios yang bertema "Udahlah...Bersaralah" yang dianjurkan parti itu.

Mereka dikenakan perintah tahan reman sehingga 2 Julai ini tetapi peguam tahanan itu cuba membuat semakan di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang hari ini pada jam 2.30 petang.

“Penduduk kampung” yang dianggarkan kira-kira 100 orang itu muncul pada jam 9 malam dan menuntut penyokong PSM supaya segera meninggalkan kawasan itu kerana tidak mahu melihat sebarang 'huru-hara'.

Kumpulan itu menafikan mereka terbabit dengan sebarang parti politik tetapi enggan mendedahkan siapa pemimpin mereka.

Mereka datang dengan menaiki kereta dan motorsikal tetapi berjaya disuraikan oleh kira-kira 50 anggota polis kira-kira 30 minit kemudian.

Pada satu ketika, apabial ketegangan memuncak, setiausaha agung PSM S Arutchelvan dan Ahli Jawatankuasa Pusat parti itu V Selvam terpaksa mendapatkan perlindungan daripada polis.

Selvam kemudiannya mempersalahkan polis kerana 'memaksa' kumpulan PSM itu berkumpul secara tidak sah.

"Mereka tidak benarkan kita masuk balai polis dan minta kita tunggu di jalan raya di luar balai,” katanya kepada Malaysiakini.

"Ada kawasan letak kereta yang luas di luar balai polis tetapi mereka juga tidak benarkan kita tunggu di sana, jadi kita terpaksa berkumpul di tepi jalan,” katanya.

Arutchelvan pula mendakwa kumpulan penunjuk perasaan itu cuba menghasut penyokong partinya supaya bergaduh.

Dakwanya penganjur penunjuk perasaan besar kemungkinan mahu melihat pergaduhan tercetus.

"Kita tidak mahu diheret dengan isu lain sebab itu kita berundur,” katanya sambil menambah perkara itu akan diadukan kepada ketua polis Pulau Pinang hari ini.

Keluarga mangsa tahanan kemudiannya diiringi oleh beberapa anggota PAS yang membawa mereka ke kampung tersebut untuk bermalam dan dilindungi daripada kumpulan penunjuk perasaan itu.

Sementara itu, seorang anggota PAS dari Kepala Batas Abu Muaz (kiri) berkata beliau mengenal-pasti penunjuk perasaan itu adalah ahli Umno kerana mereka tinggal di kawasan yang sama.

MALAYSIAKINI/-

20 ekor lembu terlepas dari kandang

27 Rejab 1432H. [MOD] -TREDEGAR, Wales - Sejumlah 20 ekor lembu terlepas dari kandang di sini menyebabkan haiwan itu mengerumuni halaman rumah untuk meragut rumput, lapor sebuah akhbar semalam.

Menurut seorang penduduk di kampung ini, lembu itu juga memakan pokok bunga yang ditanam menyebabkan satu dana terpaksa diwujudkan untuk menanam semula pokok tersebut.

Ekoran kejadian itu yang berlaku baru-baru ini, majlis perbandaran di kawasan berkenaan menegaskan tindakan undang-undang akan dilaksanakan terhadap penternak yang gagal mengawal pergerakan haiwan mereka.

Agensi

Belanja RM750j PLKN tidak masuk akal

27 Rejab 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR – Jumlah perbelanjaan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) diluluskan bagi tahun ini mencecah RM752,922,000.00, meningkat RM252 juta berbanding had asal RM500 juta.

Pecahan perbelanjaan meliputi RM21,328,00.00 bagi kos emolument, RM723,893,530.00 untuk perkhidmatan dan perbekalan, RM6,220,000.00 bagi aset dan RM1,480,470.00 untuk pembayaran dan kenaan bayar tetap termasuk ganjaran kepada kakitangan awam.

Jumlah itu, dikemukakan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bagi menjawab persoalan Ahli Parlimen Rasah, Loke Siew Fook yang memintanya menyatakan jumlah perbelanjaan untuk program itu bagi tahun ini.

Ahmad Zahid berkata, buat masa ini, kerajaan tidak bercadang mengkaji semula pelaksanaan PLKN kerana program itu terbukti berjaya dalam mencapai misi dan visi penubuhannya.

Bagaimanapun, Siew Fook berkata, timbul pelbagai persoalan mengenai kos itu dikatakan tidak masuk akal dan timbul kebimbangan sama ada jumlah itu boleh dikekalkan atau semakin meningkat serta menggalakkan pembaziran wang rakyat.

“Ketika ia mula dilaksanakan pada 2004, semasa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi Menteri Pertahanan, beliau mengumumkan kerajaan menetapkan satu had perbelanjaan maksimum, RM500 juta setahun.

“Apa yang berlaku sekarang sebaliknya, belum sampai 10 tahun, ia meningkat 50 peratus kepada RM750 juta,” katanya.

Beliau turut mempersoalkan jaminan tiada sebarang peningkatan perbelanjaan PLKN sekiranya tempoh PLKN pelajar dilanjutkan lebih tiga bulan sebagaimana dicadangkan Ahmad Zahid sebelum ini.

“Saya rasa tidak mustahil belanja PLKN sahaja cecah RM1 bilion memandangkan tahun ini baru ada tujuh bulan, belanja hampir cecah RM750 juta dalam tempoh setahun.

“Apa yang kita persoalkan, banyak mana dibelanjakan untuk pakaian seragam, pembekal makanan? Jadi, kerajaan patut kaji pelaksanaan ini kerana kita khuatir matlamatnya tidak tercapai,” katanya.

Berikutan itu, beliau mencadangkan supaya modul PLKN diterapkan ketika pelajar di sekolah menengah bagi menjimatkan perbelanjaan.

“Memandangkan ia tidak telus, saya menyeru Ketua Audit Negara supaya mengaudit perbelanjaan PLKN, kita manu tahu berapa jumlah belanja diperuntukkan untuk setiap peserta,” katanya.

SINARHARIAN/-

Remaja jadi penggodam diikat jamin

27 Rejab 1432H. [MOD] -


WICKFORD - Seorang penggodam yang didakwa menggodam sistem komputer Agensi Jenayah Terancang Serius Britain (Soca) pulang ke rumahnya semalam selepas ibunya berjanji tidak akan membenarkan dia melayari Internet, lapor sebuah akhbar semalam.

RYAN CLEARY bersama ibunya keluar dari Mahkamah Mahkota Southwark Crown Court, Britain semalam.

Penggodam tersebut, Ryan Cleary, yang didakwa orang penting dalam kumpulan penggodam antarabangsa, LulzSec, bertemu semula dengan ibunya, Rita selepas dia dibenarkan ikat jamin oleh hakim sebuah mahkamah setelah tujuh hari ditahan reman polis.

Remaja berusia 19 tahun yang gemar menyendiri itu ditangkap dalam operasi bersama polis Britain dan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) di rumah ibunya di sini, England pada Isnin lalu kerana disyaki mensabotaj beberapa organisasi kerajaan termasuk Soca.

"Saya berasa amat lega kerana dapat membawa anak saya pulang. Sepanjang tujuh hari dia ditahan, ia merupakan hari paling panjang dalam hidup kami," kata Rita.

"Dia memberitahu saya bahawa dia mungkin gila berada dalam tahanan," tambahnya.

Cleary yang diperintahkan memakai penanda elektronik, berdepan lima dakwaan di bawah Akta Penyalahgunaan Komputer dan Akta Jenayah Britain.

Kumpulan LulzSec pula dikaitkan dengan serangan siber ke atas beberapa laman web termasuk Perkhidmatan Kesihatan Britain (NHS), Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan syarikat permainan komputer Sony serta Nintendo.

Agensi

Motosikal terbang pertama di dunia

27 Rejab 1432H. [MOD] -


SYDNEY - Seorang bekas juruterbang helikopter, Chris Malloy mencipta sebuah motosikal terbang yang pertama di dunia di dalam garaj miliknya di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Malloy, 32, mencipta motosikal seberat 270 kilogram itu dengan menggunakan bingkai udara carbon-fiber dan sebuah enjin kereta BMW.

Motosikal itu yang mengambil masa selama dua setengah tahun untuk dicipta boleh terbang pada ketinggian 3,048 meter dan mampu bergerak pada kelajuan 160.93 kilometer sejam.


Satu tangki minyak penuh akan membolehkan motosikal itu bergerak sejauh 148.05 kilometer selama 45 minit manakala ia mungkin dijual pada harga lebih AS$71,809 (RM218,981) sebuah.

Malloy enggan mendedahkan jumlah kos sebenar untuk menghasilkan motosikal itu tetapi dia menyatakan dia membelanjakan AS$223.51 (RM681.03) seminggu.

Dia berkata, prinsip asas motosikal itu ialah dia bergerak sama seperti sebuah helikopter Chinook dan sebuah motosikal biasa.

Setakat ini, tali diikat pada motosikal itu semasa ujian dilakukan bagi mengelak ia terbang terlalu tinggi. 

Agensi

TERKINI : 12 ditangkap edar risalah Bersih di Perak.

27 Rejab 1432H. [MOD] -

SUNGAI SIPUT : Seramai 12 orang pimpinan dan penyokong Pakatan Rakyat ditangkap oleh Polis semasa mereka sedang mengedarkan Risalah bersih di Pasar Awam disini pagi tadi.

Mereka yang ditangkap termasuk juga dari ADUN-ADUN Pakatan Rakyat Perak iaitu, Chan Ming Kai (PKR), Leong Mei Meng (DAP) dan Chang Lih kang (PKR).

Mereka sekarang sedang ditahan di IPD Sungai siput dan saya menerima pengesahan dari Pengerusi pakatan Rakyat Perak, DS. Nizar mengesahkan perkara tersebut.

Eksekutif bank curi RM59.4 juta

27 Rejab 1432H. [MOD] -QUEENS - Seorang bekas eksekutif kumpulan perbankan Citigroup, Gary Foster didapati menggelapkan wang sebanyak AS$19.5 juta (RM59.4 juta) dalam tempoh 18 bulan dan menggunakan wang itu untuk membeli sebuah banglo berharga AS$3 juta (RM9.1 juta), membayar AS$1.93 juta (RM5.8 juta) untuk sebuah apartmen dan beberapa kereta mewah.

Sebuah akhbar melaporkan Foster, 35, turut didakwa menggaji seorang pemandu untuk memandu kereta Maserati GranTurismo dan sebuah BMW 550i miliknya selain telah menempah sebuah kereta Ferrari apabila dia ditahan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) pada Ahad lalu.

Sumber-sumber berkata, Foster ditahan semasa dia turun dari sebuah pesawat dari Bangkok di Lapangan Terbang Kennedy, New York

"Defendan menggunakan pengetahuannya tentang operasi Citigroup untuk menggelapkan wang dari dalam bank," kata seorang pendakwa raya, Loretta Lynch semasa mengumumkan dakwaan menipu terhadap Foster yang berkhidmat dengan Citigroup selama 12 tahun sebelum dia meletak jawatan pada Januari lalu.

Foster memperoleh pendapatan AS$100,000 (RM304,700) setahun sebagai pembantu naib presiden di sebuah pejabat perbendaharaan dan kewangan Citigroup di sini yang menguruskan pelaburan bank tersebut.

Pihak berkuasa bagaimanapun mendakwa mulai Mei 2009 hingga Disember tahun lalu, Foster memindahkan AS$19.2 juta daripada beberapa akaun dalaman Citigroup ke dalam akaun peribadinya di bank Chase.

Dia didakwa cuba menutup penipuan itu dengan mewujudkan kontrak pelaburan palsu supaya pemindahan wang itu dilihat tidak melanggar peraturan syarikat. 

Agensi

Siapa Komunis ? 600 Pemuda UMNO yang nak bakar HQ PKR

27 Rejab 1432H. [MOD] -


Ahli jawatankuasa Pemuda Umno Lokman Noor Adam telah mengetuai kumpulan 600 ahlinya sekitar pukul 10.30 malam tadi, mengadakan perhimpunan haram menghalang laluan di depan ibu pejabat PKR dengan membuat laungan kuat.


Hairan.. Balai Polis dekat saja tu.. tapi kenapa Polis takut untuk bertindak sedangkan jelas itu adalah perhimpunan haram.. sedangkan yang pakai dan jual 'T' Shirt kuning ditangkap mereka..

Adakah kerana mereka dari UMNO mereka bebas melakukan apa saja? kalau begitu income tax tu.. potong dari Ahli UMNO sajalah...PETALING JAYA, 28 Jun — Sekitar 600 anggota Pemuda Umno yang bermotosikal mengepung ibu pejabat PKR di sini lewat malam tadi, dilihat sebagai satu tindakan mengugut menjelang Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini, susulan SMS ugutan bunuh diterima ketua mereka Khairy Jamaluddin.

Mereka tiba di blok pejabat di Tropicana di sini, beberapa pintu dari balai polis, mendakwa ugutan bunuh diterima Khairy kelmarin, datang daripada parti pembangkang itu.

Parti komponen Pakatan Rakyat itu membantah dakwaan tersebut.Ahli jawatankuasa Pemuda Umno Lokman Noor Adam mendakwa dia mengetuai kumpulan 600 ahlinya sekitar pukul 10.30 malam tadi, menghalang laluan di depan ibu pejabat PKR dengan membuat laungan kuat.

Kata beliau, tindakan ahli-ahli Pemuda Umno dari Selangor dan Kuala Lumpur adalah untuk menghantar “mesej yang jelas kepada PKR bahawa kami tidak takut dan kami bersedia untuk berhadapan dengan mereka lebih awal.”Khairy, yang kini berada di luar negara berkata, beliau menerima ugutan bunuh menerusi SMS kelmarin, meminta pihaknya membatalkan perhimpunan balas yang hendak diadakan menentang Himpunan Bersih 2.0.

Tindakan Pemuda Umno ini diadakan beberapa jam selepas wakil Bersih 2.0, Pemuda Umno dan Perkasa dipanggil polis berhubung perhimpunan mereka bulan depan.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail memberitahu The Malaysian Insider bahawa sekitar 300 ahli Pemuda Umno kebanyakannya bermotosikal bergerak dari Shah Alam tetapi tidak dihalang oleh polis meskipun membawa bendera Umno.

“Mereka memberikan ucapan di luar (pejabat PKR), mengancam jika Himpunan Bersih diteruskan, mereka akan mencederakan Datuk Ambiga Sreenevasan dan Datuk Seri Anwar Ibrahim,” kata beliau.

Ambiga merupakan pengerusi Bersih manakala Anwar pula Ketua Umum Pakatan Rakyat.

“Mereka juga mengugut mahu membakar ibu pejabat (PKR),” kata Ahli Parlimen Machang ini.

Saifuddin berkata beliau telah membuat laporan polis di balai polis yang terletak bersebelahan ibu pejabat PKR.

Bagaimanapun Lokman memberitahu The Malaysian Insider bahawa dia tidak mengugut PKR dengan kasar.

“Kami telah memberi arahan keras agar tidak membakar ibu pejabat mereka. Kami bukan macam mereka,” katanya.
Berita : The Malaysian Insider
Gambar dari : Semut dan Papan Kekunci lagi gambar sila lihat di SINI

Kerajaan Diharap Lebih Serius Dalam Isu Wanita Berkerjaya

27 Rejab 1432H. [MOD] -
Kenyataan Media Dewan Muslimat PAS Miri

Dewan Muslimat PAS Kawasan Miri menyambut baik pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri berkenaan kenaikan 30% kuota penjawatan jawatan tertinggi dalam sektor korporat. Perkembangan ini diharap dapat memberi kesan positif kepada wanita berkerjaya dan diharap agar pihak kerajaan dapat membuat penyelarasan sebaiknya bila mana ia dilaksanakan.

Dewan Muslimat PAS Kawasan Miri ingin mengingatkan bahawa polisi-polisi yang memberi perlindungan dan kemudahan kepada wanita ini telah lama dilakukan oleh kerjaan Pakatan Rakyat di negeri Kelantan serta Selangor. Di mana Kelantan dan Selangor adalah negeri pertama yang mengimplimentasikan cuti 90 hari kepada penjawat awam
wanita yang bersalin dan kemudian diikuti oleh kerajaan pusat. Di Kelantan telah lama memperkenalkan kaunter pembayaran khas bagi pengunjung wanita di pasaraya-pasaraya sebelum diikuti oleh KTM dengan memperkenalkan gerabak khas untuk wanita.

Dewan Muslimat PAS Kawasan Miri juga ingin menggesa pihak kerajaan perlu lebih perihatin dan peka dengan keperluan wanita berkerjaya dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai ibu kepada anak-anak. Perhatian ibu terhadap anak-anak diawal usia mereka amatlah perlu bagi melahirkan generasi yang cemerlang pada masa akan datang. Anak-anak adalah pelapis masa depan negera dan penumpuan pihak kerajaan dalam
hanya meningkatkan kuota 30% tersebut tidak benar-benar melihat keperluan sebenarnya wanita yang berkerjaya.

Oleh yang demikian, Dewan Muslimat PAS Kawasan Miri mencadangkan agar diwujudkan pusat jagaan anak-anak pejabat-pejabat atau digubal satu polisi yang membolehkan ibu-ibu yang berkerjaya untuk melakukan tugasan pejabat mereka dari rumah. Ini akan memberi kemudahan yang lebih kepada ibu-ibu yang berkerjaya untuk memberi perhatian terhadap anak-anak mereka demi untuk memberi perhatian kepada pembinaan awal anak-anak.

Ummi Zaima,
Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Kawasan Miri
http://pas-miri.blogspot.com

Bahaya merokok : 15 Kesan Pemusnah Imej

27 Rejab 1432H. [MOD] -

Pasti anda tahu kesan buruk merokok. Penyakit jantung, paru-paru, otak malahan hubungan seks anda. Anda mungkin cuba untuk berhenti merokok. Tapi gagal kerana anda tidak serius kerana anda belum nampak kesan-kesan buruk merokok ini dengan jelas. Bagaimana jika anda nampak dengan meta kepala anda sendiri kesan pemusnah imej ini sejelas-jelasnya?

‘Beg’ dibawah mata. Tidak cukup tidur. Nikotin dalam rokok menyebabkan anda sukar untuk tidur.

Psoriasis. Penyakit autoimun kulit. Kulit anda bertukar menjadi sisik.

Gigi kuning. Nikotin menyebabkan gigi kuning. Walaupun menggunakan ubat gigi nikotin tetap melekat di gigi.

Kerut banyak dan cepat tua. Merokok menyebabkan proses penuaan menjadi cepat. Perokok adalah 1.5 tahun lebih tua daripada orang tidak merokok. Kerut naik dimuka kerana rokok mengurangkan bekalan darah ketisu kulit.

Jari kuning. Bukan sahaja gigi, malahan jari dan kuku juga menjadi kuning. Jika anda search di internet, anda mungkin jumpa tips merawat jari kuning seperti jus lemon, peluntur dan berus besi (ouch!)

Rambut gugur. Bahan kimia dalam rokok menyebabkan kerosakan pada DNA rambut. Hasilnya, rambut anda menjadi nipis dan gugur.

Parut. Luka akan lambat sembuh. Ini kerana nikotin menyekat salur darah ke muka dan bahagian badan yang lain. Luka ini meninggalkan parut yang besar.

Gigi rapuh. Merokok menyebabkan kanser mulut serta penyakit gusi. Gusi yang berpenyakit menyebabkan gigi mudah tercabut.

Kulit rosak. Rokok mempunyai karbon monoksida yang mengambil tempat oksigen dalam badan. Kulit akan menjadi kering. Ini bertambah buruk dengan kesan nikotin yang menyebabkan kurang bekalan darah ke kulit. Rokok memusnahkan vitamin C dalam badan, nutrient yang melindungi kulit.

Luka lambat sembuh. Seperti biasa, nikotin adalah penyebab utama luka lambat sembuh.

Kutil. Perokok adalah lebih mudah mendapat jangkitan HPV (human papilomavirus) yang menyebabkan kutil pada bahagian sulit.

Kanser kulit. Merokok penyebab kanser paru-paru, mulut, esophagus, dan juga kulit. Squamos cell carcinoma adalah kanser kulit paling tinggi dikalangan perokok.

Garis merah pada kulit. Nikotin memusnahkan tisu, menyebabkan kulit hilang tegang dan kekuatan yang akan meninggalkan garis-garis merah.

Perut lembik. Perokok akan menyimpan lebihan lemak yang tidak dicerna di bahagian perut, menyebabkan nampak boroi.

Katarak. Kanta mata akan mengalami pengerasan, menjadi satu lapisan tidak lut cahaya. Apabila cahaya tidak masuk kedalam mata, anda tidak boleh melihat, atau erti lain buta.

-Selatanonline/-

Tuntutan perubahan yang membawa padah isu sebenar Himpunan Bersih dihalang.

27 Rejab 1432H. [MOD] -

KENYATAAN MEDIA
Pejabat ADUN Titi Serong/
Ketua Sekretariat PR Perak

Saya ingin menyatakan rasa kesal terhadap parti pemerintah yang telah menerajui Malaysia buat tahun yang 54 namun telah gagal untuk meletakkan Malaysia sebagai Negara yang memiliki pemimpin yang terbaik dengan meletakkan perlembagaan sebagai pemandu arah untuk menjaga rakyat.

UMNO-BN sebenarnya tidak menghormati perlembagaan yang mereka junjung sendiri, dalam masa sama mereka memberi nasihat kepada rakyat supaya menjaga Negara dari ancaman bahaya unsur luar. Sedangkan bahaya sebenarnya datang dari pemimpin negara yang sewengnya mencabul hak rakyat dan perlembagaan.

Himpunan Bersih yang jelas tidak bercanggah dengan peruntukan dalam perlembagaan yang menyebut bahawa rakyat ada hak untuk berbuat demikian iaitu berkumpul secara aman namun telah digambarkan dengan pelbagai momokan dan istilah yang tidak sewajarnya.

UMNO-BN telah cuba menutup segala ruang bagi rakyat untuk meyampaikan mesej yang penting kepada pemerintah dalam isu penting Negara iaitu soal pilihanraya yang benar-benar bersih dan adil.

Perkara 10(1)(b) Perlembagaan Persekutuan memperuntukan bahawa semua rakyat Malaysia mempunyai hak untuk berhimpun dengan aman dan tanpa senjata.

Perkara itu juga adalah selaras dengan Pengisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR) yang memperuntukan serta menyebut bahawa setiap orang mempunyai hak untuk berhimpun dengan aman dan untuk berpersatuan.

8 tuntutan yang diperjuangkan dalam NGO-NGO yang bernaung bawah BERSIH merupakan hak rakyat, kerana rakyatlah yang turun mengundi, ianya jelas bukannya hasrat beberapa kerat golongan pemerintah yang ingin kekal berkuasa sehingga wujudnya sekatan terhadap rakyat untuk berhimpun.

Isu sebenarnya ialah kebimbangan UMNO-BN yang takut kehilangan kuasa sekiranya Piliharaya di Malaysia dikendalikan secara lebih adil sebagaimana yang dituntut sekian lama namun dibiarkan berlarutan tanpa jalan penyesaian.

Kerana itu Himpunan Bersiah adalah gambaran betapa rakyat bertindak menyuarakan hak yang telah dizalimi sejak sekian lama dalam soal pengendalian Piliharaya di Malaysia. BN yang terus berkuasa dengan jalan yang jijik itu sudah tentu tidak sanggup menghadapi gelombang rakyat yang mahukan perubahan yang membawa padah kepada kejatuhan BN dalam masa terdekat.

DRS. KHALIL IDHAM LIM
PARIT BUNTAR, 29 Jun 2011.

Rakyat susah tapi Najib boros berbelanja

27 Rejab 1432H. [MOD] -

KENYATAAN MEDIA
Pejabat ADUN Titi Serong/
Ketua Sekretariat PR Perak.

Saya ingin mempersoal kewajaran kos Perbelanjaan lawatan rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor dari 2008 hingga 2011 berjumlah RM17,118,650.58 kerana belanja begini sebagai satu bentuk pembaziran wang rakyat.

Perdana Menteri yang selalu mengeluarkan nasihat kepada rakyat supaya berjimat telah melakukan sesuatu yang bukan sesuatu teladan yang baik.

Jika boleh kita buat analogi yang mudah, kos umrah ziarah ialah RM5000 bagi menampung kos selama 2 minggu , dan jika seorang itu pergi umrah untuk 6 kali dalam setahun dengan harga semasa pakej tersebut , jika empat tahun berturut-turut pergi umrah jumlahnya baru mencecah lebih kurang RM120,000.

Analogi tersebut merupakan sifir mudah untuk kita tahu bagaimana pemimpin kita berbelanja dengan begitu boros wang rakyat yang sepatutnya dijaga dengan adil.

Seharusnya Perdana Menteri perlu fikir tentang susah payah rakyat bekerja keras untuk menyara kos hidup memandangkan keadaan ekonomi yang kurang baik dalam keadaan belanjawan Negara yang mengalami defisit selama 12 tahun berturut-turut.

Harapan saya semuga rakyat jangan abaikan berita sebegini sebagai satu berita biasa melainkan satu berita yang menggambarkan betapa tidak bertanggung jawabnya Najib dalam berbelanja sedangkan rakyat dalam keadaan susah.

Nampaknya Kerajaan yang ada sekarang tidak memikirkan kepayahan rakyat dan ianya perlu diganti dengan kerajaan yang baru.

Rakyat sesunggunya memerlukan pemimpin yang adildan mengambil berat soal kebajikan rakyat, bukan berbelanja mewah seperti pemimpin Umno-BN. Kerana itu saya yakin pemimpin Pakatan Rakyat mampu melakukannya.

DRS. KHALIL IDHAM LIM
PARIT BUNTAR, 29 Jun 2011.