04 Disember 2013

Banjir: PAS kesal Kerajaan T'ganu lambat bertindak

30 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: PAS kesal dengan sikap Kerajaan Terengganu yang lambat bertindak dalam membantu mangsa-mangsa banjir, meskipun keadaan banjir di negeri itu semakin buruk menjelang petang ini.


Adun Batu Buruk, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berkata, bencana banjir di Terengganu tahun ini agak luar biasa berbanding tahun sebelum ini, sehingga pada hari kedua sudah banyak kawasan dinaiki air.

Banjir: Antara musibah dan rahmat

30 Muharram 1435H. [MOD] -
Saya melihat foto-foto yang dikirimkan oleh biras yang tinggal di Kuantan. Kawasan rumahnya dilanda banjir agak teruk kali ini. Kuantan antara kawasan yang teruk terjejas. Malah banjir kali ini kelihantannya lebih teruk berbanding tahun-tahun sebelumnya tetapi masih lebih baik berbanding banjir besar tahun 1926 dan 1971.


Saya tidak sempat banjir besar 1926 tetapi masih ingat banjir besar 1971. Dalam kedua-dua banjir besar ini, Kuala Lumpur tenggelam – mengikut cerita orang dan catatan akhbar. 

Kebesaran Allah di Masjid Al-Fatah, Gambang, Kuantan

30 Muharram 1435H. [MOD] -
KETIKA air banjir menenggelami hampir keseluruhan bandar Kuantan, keajaiban berlaku di Masjid Al-Fatah, Batu 3, Jalan Gambang-Kuantan. Air keruh berlumpur yang membanjiri pekarangan masjid tersebut didapati menjadi jernih apabila memasuki ruang solat masjid. 


Banjir: Pemuda PAS tubuh JK Khas, tabung dana

30 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengarahkan Dewan Pemuda PAS negeri-negeri membentuk satu jawatankuasa bancana alam bagi membantu mangsa banjir di beberapa negeri yang terlibat.


Menurut ketuanya Suhaizan Kaiat, pihaknya memandang serius perkembangan banjir di beberapa buah negeri di semenanjung Malaysia khususnya di Pahang, Terengganu dan Johor.

'R' Kelantan pertemuan MB, PM positif buat rakyat

30 Muharram 1435H. [MOD] -
KOTA BHARU: Pertubuhan Royalti (R) Kelantan mengucapkan tahniah kepada Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakob kerana berjaya mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak pada 28 November lalu di Putrajaya.


Pengerusinya, Nazri Deraman berkata rakyat menyambut baik pertemuan itu dengan perasaan penuh syukur.

Peluang kerja kurang akibat usia bersara meningkat

30 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Tindakan menaikkan umur persaraan dan kos operasi yang tinggi menjadi punca utama penurunan 35 peratus peluang pekerjaan di negara ini, ujar Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia, Shamsudin Bardan.


Kenyataan beliau yang dipetik The Edge, edisi 21 Oktober lalu turut menjadikan penurunan hasil dan keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu sebagai faktor penyumbang.

Banjir di Johor belum jejaskan calon SPM

30 Muharram 1435H. [MOD] -
JOHOR BAHRU: Banjir yang melanda enam daerah di Johor belum menjejaskan calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) setakat ini, kata Pengarah Pelajaran Johor Mohd Nor A Ghani. 


Beliau berkata terdapat 382 pusat peperiksaan di seluruh negeri dan pihaknya menerusi jawatankuasa banjir sentiasa memantau perkembangan sepanjang peperiksaan berjalan. 

Mangsa banjir di Johor, T'ganu terus meningkat

30 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Jumlah mangsa banjir di Johor dan Terengganu yang dipindahkan ke pusat pemindahan meningkat pagi ini, dengan masing-masing mencatat 7,106 dan 3,486 orang, sementara beberapa jalan turut terjejas.

    
Di Johor, laluan di Batu 18 Sungai Ara-Kota Tinggi terputus hubungan dan tidak boleh dilalui kenderaan berat setelah dinaiki air setinggi empat meter, menurut Ketua Polis Daerah Mersing DSP Zulkifli Hashim.

PAS gesa Malaysia iktiraf Hamas untuk bebas Palestin

30 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia digesa agar mengiktiraf pergerakan sah Ḥarakat al-Muqawamah al-Islamiyyah (Hamas) di Palestin bagi membolehkan usaha membebaskan negara tersebut dapat dilakukan dengan lebih berkesan.


Malah, Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamarudin Jaffar turut meminta kerajaan berpendirian secara rasmi bahawa Hamas bukan sebuah pergerakan pengganas seperti yang dimomokkan negara barat.

Aras sungai di Johor meningkat, amaran berwaspada

30 Muharram 1435H. [MOD] -
JOHOR BAHARU:  Penduduk yang tinggal berdekatan sungai atau kawasan banjir di Johor diminta berjaga-jaga berikutan aras air sungai yang kian meningkat.

               
Laman Facebook PublicInfoBanjir milik Jabatan Pengairan dan Saliran menyatakan beberapa stesen pemantauan aras sungai menunjukkan aras air sungai sudah melebihi paras amaran pada 6 petang semalam.

Pahang minta bantuan pusat tangani banjir

30 Muharram 1435H. [MOD] -
KUANTAN:  Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob(gambar) berkata kerajaan negeri akan meminta bantuan kerajaan pusat bagi mengendalikan sistem perparitan dan saliran di bandar Kuantan yang sering banjir setiap kali berlaku hujan lebat.

               
Adnan berkata sistem perparitan dan saliran di bandar itu dilihat masih kurang berkesan untuk menangani hujan lebat.

Penstrukturan air Selangor berjalan lancar

30 Muharram 1435H. [MOD] -
SHAH ALAM:  Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata setakat ini rundingan mengenai penstrukturan semula air di negeri itu berjalan lancar.

               
Katanya tumpuan rundingan untuk minggu ini dan minggu depan adalah kepada perkara yang belum disepakati.

Banjir Di Pahang Kian Buruk, Semakin Ramai Dipindahkan

30 Muharram 1435H. [MOD] -
KUANTAN: Banjir di Pahang kini dilaporkan semakin buruk apabila lebih 9,000 mangsa banjir dipindahkan ke pusat pemindahan sehingga 8 malam Selasa.


Menurut Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang, sehingga kini 9,030 mangsa yang melibatkan 2,095 keluarga dipindahkan di lima daerah.

Banjir makin buruk, Kuantan dilapor lumpuh

30 Muharram 1435H. [MOD] -
KUANTAN: Bandar Kuantan petang ini dilaporkan lumpuh akibat banjir besar yang melanda ekoran hujan lebat yang turun sejak semalam.


Tinjauan Harakahdaily mendapati beberapa jalan utama di bandar ini ditenggelami air dan tidak dapat dilalui kenderaan ringan.