08 Mac 2014

Pesawat MAS Hilang: China lancar bilik gerakan kecemasan

6 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

BEIJING: China lancar bilik gerakan kecemasan susulan seuah pesawat membawa kira-kira 160 warga China terputus hubungan dari menara kawalan, awal pagi tadi. 

"Kami amat bimbang selepas laporan berita mengenainya. Kami cuba untuk berhubung dengan semua pihak yang terbabit mengenainya," kata jurucakap Menteri Luar China, Qin Gang dalam satu kenyataan hari ini. 

Pakatan putus calon PRK Kajang hari ini

6 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

SHAH ALAM: Mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat tengah hari ini akan memutuskan calon pengganti Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang.

Menurut Anwar, senarai akhir calon akan dibincang pada hari ini dan pengumuman calon akan dibuat pada masa terdekat.

Tragedi Tanjung Kupang Adalah Satu-satunya Malapetaka Dalam Sejarah Penerbangan Malaysia (MAS)

6 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

Tugu peringatan trgedi pesawat terhempas di Tanjung Kupang yang diabdikan sehingga kini.
SEBELUM pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang sedang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing disahkan hilang dari radar pada awal pagi Sabtu, 8 Mac 2014, MAS hanya mencatatkan satu tragedi yang menyayat hati iaitu insiden di ruang udara Tanjung Kupang, Gelang Patah, Johor pada Isnin 4 Disember 1977.

Keluarga Penumpang MH370 Mula Berkumpul Di Menara Tinjau, KLIA

6 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

SEPANG: Kira-kira 20 individu dipercayai anggota keluarga penumpang pesawat Malaysia Airlines (MAS) yang dilapor hilang, dilihat berkumpul di bilik Menara Tinjau, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), di sini.
Menurut seorang wanita yang berjaya disapa oleh anggota media yang menunggu di luar bilik berkenaan, mereka sedang menunggu perkembangan terkini berhubung kejadian.
Kami keluarga penumpang, katanya ringkas sebelum masuk ke bilik berkenaan.

Tentera Laut Vietnam Sahkan Pesawat Terhempas Dalam Laut

6 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
Peta menunjukkan lokasi terakhir pesawat MAS dikesan pada awal pagi Sabtu.
PETALING JAYA: Laman web akhbar harian Vietnam, Tuoi Tre, melaporkan bahawa Tentera Laut Vietnam mengesahkan pesawat MH370 dari KL - Beijing terhempas ke dalam laut, menurut 'Yahoo News'.

38 warga Malaysia berada di dalam pesawat MAS

6 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR - Malaysia Airlines hari ini mengesahkan bahawa penerbangan MH370 yang terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Subang membawa 227 penumpang dari 14 negara yang berbeza.
Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata penumpang-penumpang tersebut adalah dari negara-negara yang berikut:

Konvensyen PR: Ucapan pembukaan zahir kekecewaan kes Anwar

6 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
 
SHAH ALAM: Konvensyen Pakatan Rakyat kali ke-5 yang berlangsung di Setia City Convention Centre, Setia Alam secara rasmi bermula kira-kira jam 9.45 pagi ini.

Penerbangan MH370 KL - Beijing Terputus Hubungan Dengan Menara Kawalan

6 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

SEPANG: Malaysia Airlines (MAS) mengesahkan penerbangan MH370 telah terputus hubungan dengan Menara Kawalan Trafik Udara di Subang pada pukul 2.40 pagi, Sabtu.
Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh MAS, Penerbangan MH370, pesawat B777 -200 berlepas dari Kuala Lumpur pada pukul 12.41 pagi 8 Mac 2014.
MH370 dijangka mendarat di Beijing pada pukul 6.30 pagi hari yang sama.

Travelog Idham Lim (7)

6 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
9. Kenangan dulu2....gambar rumah ini mengamit seribu kenangan dalam hidup ini. Antaranya di dalam bilik(atas sebelah kanan) inilah saya banyak belajar tentang Islam secara senyap-senyap dan curi-curi sebelum saya mengucap dua kalimah syahadah.

Rumah kedai ini terletak di kampung Banggol Telipot Pasir Puteh Kelantan. Saya mula tinggal pada akhir 1981 selepas habis peperiksaan SPM di Sek Men. Jelawat Bachok. Mulanya kesini dengan tujuan untuk belajar menaip di bandar Pasir putih. Selepas itu saya belajar di IKM Machang bila keputusan SPM tidak memuaskan. Dari rumah kedai ini saya berulang dengan bas ke machang setiap hari.

Akibat minat yang timbul untuk mengetahui lebih banyak mengenai Islam saya secara senyap-senyap menggunakan wang yang saya simpan untuk membeli senaskah Al Quran terjemahan . Selain itu pada masa itu zaman tahun 80an adalah masa dimana majalah berunsur Islam beredar dengan luas hasil dari kegigihan Jemaah Al Arqam.

Antara yang saya Ingat saya sering membeli majalah Al Qiadah . Didalam bilik inilah saya gunakan masa yang ada untuk memahami lebih banyak mengenai Islam.