23 Mei 2013

Nombor Plat Kenderaan W.Persekutuan Yang Baru Bermula Dengan 'W1A'

13 Rejab 1434 H. [MOD] -

PUTRAJAYA: Nombor siri plat pendaftaran kenderaan 'WYY' yang akan berakhir tidak lama lagi akan menyaksikan plat pendaftaran kenderaan yang baru akan bermula dengan 'W1A' dan berakhir dengan 'W9999A' (lihat carta di atas), kata pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.
Hishammuddin, pada Khamis berkata format semasa itu yang akan tamat dengan 'WYY9999A', dijangka berakhir pada bulan Julai.

Mahkamah bebaskan Adam Adli dengan ikat jamin.


13 Rejab 1434 H. [MOD] -Mahkamah Sesyen di sini melepas dan membebaskan aktivis mahasiswa, Adam Adli Abdul Halim yang didakwa di bawah Akta Hasutan. Tertuduh dibebaskan dengan ikat jamin RM5,000 dan seorang penjamin selepas mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan memberi ucapan berbaur hasutan dalam satu ceramah.

Chegubard: Himpunan Sabtu ini tetap diteruskan

13 Rejab 1434 H. [MOD] - 
Di sebalik tangkapan beberapa pemimpin pembangkang dan NGO, perhimpunan mempertikaikan keputusan pilihan raya umum ke-13 pada Sabtu ini di Petaling Jaya akan tetap diteruskan, kata penggerak utamanya Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

Pemimpin SAMM Badrul Hisham Shaharin berkata, NGO anak muda itu bertekad memastikan himpunan yang dinamakan "SuaraRakyat505" itu mencapai matlamat, walaupun beliau sendiri mungkin ditahan.

"Himpunan ini adalah himpunan rakyat, semua yang hadir tanpa pangkat tetapi sebagai rakyat menuntut demokrasi yang dirampas regim legasi penjajah untuk kekal berkuasa," katanya yang lebih dikenali sebagai Chegubard.

Dalam kenyataan hari ini, Badrul juga mengutuk keras "tindakan tidak bertamadun" pihak berkuasa membuat tangkapan demi tangkapan bermula sejak aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim dicekup minggu lalu.

"Negara seolah-olah berada dalam keadaan 'belum merdeka' ketika mereka yang bersuara bercakap benar disumbatkan ke dalam lokap seterusnya didakwa atas akta yang sepatutnya telah dimansuhkan. 

"Ini bukti kegagalan transformasi Najib, ketika kerajaan yang ada hari ini tidak punya sokongan majoriti," katanya.

Malayskaini/-

KDN rampas ribuan naskhah Harakah, Suara Keadilan

13 Rejab 1434 H. [MOD] -

Tiga organ parti dalam Pakatan Rakyat hari ini menjadi sasaran penguatkuasa Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang menjalankan operasi merampas naskhah akhbar berkenaan di beberapa negeri hari ini.

KDN dalam kenyataannya petang ini menyebut, operasi rampasan naskhah Harakah, Suara Keadilan dan The Rocket itu dibuat kerana penerbitan itu didakwa melanggar Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Pindaan) 2012.

Ia didakwa melanggar Seksyen 5 undang-undang tersebut yang meperuntukkan syarat edaran untuk ahli sahaja.


Pengurus pemasaran Harakah, Ahmad Faisal Tawang ketika dihubungi mengesahkan operasi berkenaan dijalankan ke atas pengedar mereka di Johor, Melaka, Negeri Sembilan, kedah dan Perak hari ini.

“Pengurusan Harakah sehingga kini masih mengumpul data mengenai jumlah rampasan tersebut,” katanya.

Edisi yang terlibat dalam rampasan tersebut menonjolkan isu penguatkuasaan cukai barangan dan perkhidmatan “GST) dengan tajuk besar 'GST hadiah BN untuk rakyat'.

Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution pula dalam satu kenyataan berasingan menyatakan pegawai KDN menjalankan tindakan tersebut sejak 24 jam lalu.Selain merampas nashkhah berkenaan, pegawai KDN juga dakwanya mengancam untuk menangkap pembekal dan pengedar akhbar itu di beberapa tempat.

Ia antara lainnya melibatkan operasi di Ipoh pada malam tadi, di mana seramai tujuh pegawai KDN telah menyerbu premis salah seorang pembekal Suara Keadilan dan merampas 214 naskah akhbar.

Pegawai berkenaan juga dakwanya enggan memberi sebarang bukti surat kuasa rampasan.

Malaysiakini/-

Khutbah hari guru 2013


13 Rejab 1434 H. [MOD] -


،
أَمَّنْ ىُوَ قَانِتٌ آنَاء اللَّيْلِ سَاجِدًا وَقَائِمًا يَحْذَ رُ الآخِرَةَ وَيَ رْجُو رَحْمَة رَبِّوِ
قُلْ ىَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَ عْلَمُونَ وَالَّذِينَ ل يَ عْلَمُونَ إِنَّمَا يَ تَذَكَّرُ أُولُو
– الأَلْبَابِ الزمر : ٩
أَشْهَدُ أَنْ لَ اِ لَوَ إِلَّ اللَّو وحْ دَ ه ل شَ رِ يْكَ لَو وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُوُ، اَللَّهُمَّ
صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِوِ وَاَصْحَابِوِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِ إحْسَانٍ إِلَى
يَ وْمِ الدِّيْنِ . أَمَّا بَ عْدُ ، يَا أَيُّ هَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّ قُوا اللَّو حَقَّ تُ قَاتِوِ وَل تَمُوتُنَّ إِل وَأَنْ تُمْ
مُسْلِمُونَ
Sidang Jumaat yang dirahmati Allah

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jumaat yang dikasihi sekelian, marilah sama-sama kita bertaqwa kepada Allah S.W.T dengan sebenar-benar taqwa serta melaksanakan segala perintahnya dan menjauhi segala laranganNya, mudah-mudahan kita berbahagia di dunia dan di akhirat.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,
Kerjaya guru merupakan tugas mulia di sisi Islam dan Islam merupakan satu agama yang mementingkan ilmu pengetahuan dan memandang tinggi martabat seorang pendidik sama ada berkaitan ilmu duniawi dan ukhrawi.

Tarikh 16 Mei setiap tahun merupakan hari yang amat bermakna bagi setiap warga guru. Hari ini seluruh negara mengingati, menghargai dan meraikan para guru dengan sewajarnya. Tidak kiralah siapa pun yang pernah mengajar kita, banyak atau sedikit ilmu yang dicurahkan, tidak kira apa bangsa atau agamanya, mereka tetap guru kita. Gurulah yang mengajar kita membaca, menulis dan mengira supaya kita menjadi insan yang berilmu. Oleh yang demikian, adalah wajar untuk kita mengiktiraf sumbangan dan jasa guru terhadap pembangunan masyarakat dan negara. Ianya selari dan bertepatan dengan tema sambutan Hari Guru pada tahun ini “Guru Malaysia : Satu Aspirasi Satu Agenda”
Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Dewasa ini, terdapat pelbagai berita yang boleh dikira sebagai keadaan di mana martabat guru cuba direndahkan. Segala nilai-nilai yang perlu ada bagi setiap yang menuntut ilmu, tidak diamalkan. Hal ini menyebabkan keberkatan daripada Allah itu tiada. Maka dengan itu, masyarakat berilmu tetap akan lahir namun daripada aspek yang bukan kita cari. Sebagai perbandingan, pada masa sekarang, sangat ramai ahli profesional daripada bidang masing-masing yang tampak hebat pada kaca mata manusia. Mereka menunjukkan prestasi yang baik dalam menjalankan tugas mereka. Namun, kita akan dapat melihat perbezaan antara orang yang menjaga adab dan yang sebaliknya.

Seseorang akan benar-benar ikhlas dalam menjalankan tugas kesan daripada adab terhadap guru. Oleh yang demikian, adab-adab terhadap guru dalam menuntut ilmu sangat penting. Islam amat menitikberatkan adab seorang murid terhadap gurunya. Adalah menjadi suatu kewajiban bagi kita untuk hormat kepada guru meskipun mereka tidak lagi mengajar kita. Seorang guru sudah pasti mempunyai pengetahuan yang tinggi tentang sesuatu bidang sehingga mampu mengajar orang lain. Oleh sebab itulah menghormati mereka adalah dituntut oleh syarak sebagaimana firman Allah SWT : يَ رْفَعِ اللَّو الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ وَاللَّو بِمَا
– تَ عْمَلُونَ خَبِيرٌ المجادلة : ١١

Maksudnya : Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman diantara kamu, dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan agama (dari kalangan kamu) beberapa darjat. Dan ingatlah, Allah maha dalam pengetahuannya tentang apa yang kamu lakukan.

Muslimin yang dirahmati Allah Pernah diceritakan tentang Imam Syafie menghormati gurunya. Pada suatu hari, sedang beliau memberi kuliah kepada ribuan pelajar-pelajarnya, masuklah seorang badwi yang amat comot serta amat busuk sekali. Melihat sahaja badwi itu masuk, Imam Syafie lantas berhenti daripada memberi kuliah dan mendekati badwi itu serta memeluknya dengan erat. Tergamam anak muridnya melihat perlakuan Imam Syafie itu. Selesai sahaja memberi kuliah, maka bertanyalah anak muridnya kepada Imam Syafie mengapa beliau memeluk badwi tersebut. Imam Syafie berkata bahawa walaupun badwi itu busuk dan comot, tetapi badwi itu ialah gurunya. Sebab itu dia memeluk badwi tersebut sebagai cara menghormati guru. Makin terpegun

pelajar-pelajarnya apabila diberitahu tentang badwi yang jahil itu menjadi guru Imam Syafie. Jawab Imam Syafie, "Pada suatu hari, sedang aku menulis kitab fekah, aku mempunyai satu masalah iaitu bagaimanakah hendak mengenali dan membezakan di antara anjing yang cukup umur dengan anjing yang belum cukup umur. Lalu aku fikir tentu badwi tahu kerana badwi banyak memelihara anjing untuk mengawal kambing-kambing mereka. Aku pun bertanya hal tersebut kepada badwi yang aku peluk tadi. Badwi itu menerangkan bahawa anjing yang cukup umur mengangkat sebelah kaki belakang apabila kencing, manakala anjing yang tidak cukup umur tidak mengangkat kakinya bila kencing. Dengan panduan badwi itulah, maka aku dapat menyiapkan kitabku itu." Begitulah ceritanya. Walaupun terlalu sedikit jasa badwi itu kepadanya, Imam Shafie amat menghargainya dan menghormati sehingga menggelarnya guru. Saidina Ali R.A juga pernah berkata “Barangsiapa yang mengajar aku walaupun satu huruf maka ia adalah tuan kepadaku:”.
Sidang Jumaat yang dirahmati Allah ,

Dalam menjana tranformasi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia, tugas guru bukan sekadar menjadi mudarris(pendidik), tetapi guru juga sebagai mua’llim (penyampai yang benar), sebagai murabbi (pengasuh dan pendidik anak-anak dengan kasih sayang), sebagai muaddib (pembentuk adab dan akhlak anak-anak), dan sebagai mursyid(pembimbing ke arah kebenaran).

Kehidupan seorang guru tidak dapat lari dari hidup secara berjemaah atau dengan kata lain “Hidup Bermasyarakat”. Apabila kita jauh dari sanak saudara dan ahli keluarga, maka orang yang paling hampir dengan kita ialah jiran tetangga atau lebih dikenali sebagai masyarakat. Hal ini dijelaskan oleh Rasulullah SAW melalui sabda baginda :

مَ نْ أَصْ بَحَ والدُّ نْي اَ أَكْ ب رَ ىَ مِّ وِ ف ل يسَ مِ نَ اللِ ف يْ شَ يْ ءٍ ، ومَ نْ لَمْ ي تَّقِ اللِ
ف ل يسَ مِ نَ اللِ ف يْ شَ يْ ءٍ ، ومَ نْ لَمْ ي هْ تَمَّ لِلْ مُ سْ ل مِ ينَ عَ امَ ة ف ل يسَ مِ نْ هُ مْ -
)المستدرك على الصحيحين للحاكم(

Sesiapa yang pada pagi hari mengutamakan urusan keduniaan maka bukanlah dia daripada golongan yang diredhai Allah. Sesiapa yang tidak bertaqwa kepada Allah maka bukanlah dia daripada golongan yang diredhai Allah dan sesiapa yang tidak mengambil berat di atas urusan orang muslimin maka bukanlah dia dari kalangan mereka.

Lihatlah tokoh-tokoh ulama nusantara seperti Prof. Dr. Hamka, Syeikh Muhammad Idris al-Marbawi, Tuan Guru Tok Kenali dan ramai lagi, mereka telah mencurahkan bakti dalam menyampaikan ilmu dan bergiat aktif dalam masyarakat. Kesinambungan usaha mereka itu sewajarnya diteruskan oleh generasi pendidik masakini.

Sidang Jumaat yang dihormati,
Kita tidak boleh meletakkan peranan membentuk akhlak dan peribadi anak-anak kita hanya kepada guru-guru di sekolah sahaja. Ibu bapa serta ahli masyarakat sewajarnya memainkan peranan secara bersama. Gunakanlah ruang permuafakatan melalui Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) untuk menjana idea dan menyelesaikan masalah.

Ibu bapa hendaklah memastikan anak-anak diberikan kasih sayang dan perhatian secukupnya. Usaha mendidik anak-anak sebenarnya bermula dari rumah, terutamanya dalam mendirikan solat secara istiqamah, membaca, memahami serta menghayati isi kandungan al-Quran. Ianya selari dan bertepatan dengan hasrat Kementerian Pelajaran Malaysia yang telah memperkenalkan “sarana ibubapa” dan “sarana sekolah” sebagai inisiatif kebangsaan bagi meningkatkan penglibatan ibubapa, komuniti dan sektor swasta kearah bersatu dan menyokong satu matlamat iaitu membantu murid berjaya. Penglibatan semua mampu mengubah sistem pendidikan negara kearah kecemerlangan dan kemenjadian murid seperti yang diharapkan.

Sidang Jumaat yang dihormati; Justeru, sempena Hari Guru yang disambut setiap tahun, kita perlu kembali mengenang jasa guru yang banyak membantu agama, bangsa dan negara. Hal ini bertepatan dengan saranan Baginda SAW yang mengajar umatnya agar sentiasa ringan mulut untuk mengucapkan ‘terima kasih’ kepada sesiapa sahaja yang berbakti kepada mereka. Sesungguhnya segala amal bakti seorang guru dalam menyampaikan ilmu yang bermanfaat kepada anak didiknya akan melayakkan dirinya mendapat ganjaran kebaikan, meskipun setelah pergi menghadap ilahi.

Mengakhiri khutbah pada hari ini mimbar menyeru dan berpesan, marilah kita menghargai jasa dan pengorbanan guru-guru melalui tindakan berikut:
Pertama: Mendoakan kebahagian buat guru-guru, sama ada yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia.

Kedua: Menziarahi guru-guru untuk mengeratkan silaturrahim.
7
Ketiga: Menghulurkan apa juga bentuk sumbangan mengikut kemampuan masing-masing kepada institusi pendidikan.

Keempat: Berkatalah dengan lemah-lembut dan jangan sekali-kali menyakiti hati guru.
Kelima: Ucapkanlah terima kasih kepada guru-guru dan semua insan yang pernah menabur bakti dan budi kepada kita.

Buat para guru, teruslah beristiqomah dengan penuh keikhlasan dan kesabaran dalam menyampaikan ilmu kepada anak bangsa mudah-mudahan akan diberi ganjaran oleh Allah s.w.t. Firman Allah dalam surah al-Jumu’ah ayat 2:

ىُوَ الَّذِي بَ عَثَ فِي الأُمِّيِّينَ رَسُول مِنْ هُمْ يَ تْ لُو عَلَيْهِمْ آيَاتِوِ وَيُ زَكِّيهِمْ
وَيُ عَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَة وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَ بْلُ لَفِي ضَل لٍ مُبِينٍ
بَارَكَ اللهُ لِِْ وَلَكُمْ فِِْ الْقُرْءَانِ الْعَظِيْمِ ، وَنَ فَعَنِِ وَإِيَّاكُمْ بَِِا فِيْوِ مِنَ الآيَاتِ وَالذِّكْرِ الَْْكِيْمِ،
وَتَ قَبَّلَ مِنِِّ وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَوُ إِنَّوُ ىُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ، أَقُولُ قَ وْلِِ ىذَا وَأَسْتَ غْفِرُ اللهَ العَ ظِيْمَ لِِْ
سْلِمِيَْْ وَالْمُسْلِمَاتِ، وَالْمُؤْمِنِيَْْ وَالْمُؤْمِنَاتِ، فَاسْتَ غْفِرُ و
ُ
وَلَكُمْ، وَلِسَائِرِ الم هُ إِنَّوُ ىُوَ الْغَفُورُ
الرَّحِيم.

Sarawak Mesti Lebih Maju Selepas Ramai Wakil Sarawak Jadi Menteri


13 Rejab 1434 H. [MOD] -
Tahniah kepada Ahli Parlimen (AP) dari Sarawak yang telah dilantik
sebagai Menteri dan juga Timbalan Menteri yang kita harap dapat
memberi manfaat kepada rakyat Sarawak.Semua wakil parti dari Sarawak mendapat lantikan jadi Menteri dan
Timbalan Menteri kecuali parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP)
tidak mempunyai perwakilan dalam kabinet baru Perdana Menteri Najib
Tun Razak. Kalau boleh jawatan Pemangku Menteri Pengangkutan yang
dipegang oleh Hishammudin diberi kepada AP dari SPDP untuk pelantikan
sepenuhnya.Kita ingin melihat suatu perubahan yang lebih rancak berlaku di
Sarawak terutama sekali di kawasan luar bandar selepas ramai AP
Sarawak dilantik menjadi Menteri dan Timbalan Menteri dan bukan
sebaliknya. Kita juga ingin melihat Menteri Kerjaraya baru dari
Sarawak dapat membuat sesuatu perubahan yang drastik untuk membina,
membaik pulih keadaan jalanraya di Sarawak terutama yang menghubungkan
kawasan bandar ke luar bandar.Begitu juga jalanraya Pan Borneo diharap menjadi kenyataan selepas
ini, dimana Kementerian Kerjaraya sebelum ini menjangka jalanraya Pan
Borneo akan siap dalam tahun 2025 tetapi kita mahu Menteri yang baru
dilantik dapat menyiapkan atau ada perubahan dalam tempoh 5 tahun.AP yang baru dilantik akan bertanggungjawab sepenuhnya untuk
melaksanakan tugas serta amanah yang telah diberikan oleh rakyat agar
ianya benar-benar memberi manfaat kepada rakyat khususnya di Sabah dan
Sarawak.Kita tidak mahu melihat ramai Menteri dan Timbalan Menteri dari
Sarawak tapi keadaan di Sarawak masih tidak berubah seolah-olah kita
masih berada seperti tahun 60an dan 80an yang lalu. Harapan rakyat
Sarawak untuk menikmati hasil dan juga kemajuan yang lebih baik dari
sebelumnya dan seharusnya semua janji ditepati seperti mana yang
dijanjikan semasa PRU13 yang lalu.Inilah masanya untuk AP dari Sarawak membuktikan yang mereka
benar-benar boleh memberi manfaat dan pandai mengurus hal ehwal serta
kebajikan rakyat yang memerlukan di seluruh negara. Jangan cakap saja,
tapi buktikan setelah rakyat memberi amanah.Kita mahu melihat Sarawak antara negeri yang termaju dan berada dalam
kedudukan yang bebas dari kemiskinan tegar dalam Malaysia dengan
adanya Menteri yang bertanggunjawab, amanah, cekap dan bebas dari
melakukan rasuah.Kita memberi tempoh 100 hari dari tarikh pelantikan Menteri dan
Timbalan Menteri untuk mereka laksanakan tugas mereka dengan amanah,
jujur dan adil kepada semua golongan masyarakat tanpa mengira bangsa,
agama dan fahaman politik.Jangan bersikap seperti Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said
yang lebih mementingkan puaknya saja dengan meminggirkan kawasan yang
menyokong Pakatan Rakyat.Tanggungjawab Menteri dan Timbalan Menteri adalah melaksanakan amanah
rakyat bukannya mengkhianati rakyat. Pendapatan Menteri dan Timbalan
Menteri termasuk Perdana Menteri serta lain-lain AP yang dilantik
adalah hasil dari wang pembayar cukai yang tidak mengira bangsa, agama
dan fahaman politik.Maka kita mengesa semua mereka yang terpilih menjadi wakil rakyat
WAJIB berlaku adil kepada semua, jangan makan duit HARAM kalau mahu
hidup dalam keberkatan.Jofri Jaraiee
PAS Sarawak