13 Mei 2014

PAS Terengganu gesa bubar DUN

12 Rejab 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: PAS Terengganu hari ini menggesa agar Dewan Undangan Negeri (Dun) negeri itu dibubarkan bagi memberi mandat kepada rakyat menentukan kerajaan pilihan mereka.

Bubar Dun atau bentuk kerajaan campuran di T’ganu

12 Rejab 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR:Membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) atau meneroka kemungkinan membentuk kerajaan campuran antara saranan pemerhati politik dalam menangani perkembangan terbaru politik di negeri itu sekarang.

Pakar cadang DUN Terengganu dibubar

12 Rejab 1435. [MOD] -

Seorang pakar Perlembagaan mencadangkan agar sidang dewan undangan negeri (DUN) Terengganu dibubar susulan peletakan jawatan tiga wakil rakyatnya termasuk mantan menteri besar, Datuk Seri Ahmad Said yang menyebabkan BN menjadi kerajaan minoriti.

Adun Kemasik nafi keluar Umno

12 Rejab 1435. [MOD] -

KUALA TERENGGANU: Seorang wakil rakyat Barisan Nasional (BN) Terengganu hari ini menafikan khabar angin bahawa beliau akan keluar daripada Umno dan mengisytiharkan dirinya sebagai wakil bebas seperti tiga lagi wakil rakyat daripada parti itu yang berbuat demikian.

Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemasik Ir Rosli Othman memberitahu Bernama melalui telefon bahawa beliau masih bersama Umno bertentangan dengan mesej yang tersebar melalui SMS selepas tiga wakil rakyat mengisytiharkan mereka keluar parti.

Antara mesej yang tersebar melalui SMS itu menyebut bahawa Rosli ialah seorang daripada tiga wakil rakyat BN dari Umno yang keluar daripada parti itu dan menyertai tiga yang lain bagi mengisytiharkan mereka sebagai wakil Bebas.

PAS timbang semua pilihan termasuk sidang khas DUN

12 Rejab 1435. [MOD] -

PAS Terengganu mempertimbang semua pilihan termasuklah mengadakan sidang khas dewan undangan negeri (DUN) berdasarkan situasti terkini yang menyaksikan BN menjadi kerajaan minoriti di Terengganu.

Perkara itu dinyatakan ADUN Batu Burok dari PAS, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi sewaktu ditanya tentang langkah PAS yang mempunyai 14 kerusi di DUN Terengganu selepas bekas menteri besar dan dua ADUN bertindak keluar Umno.

Penasihat undang-undang: BN masih kekal di T'ganu

12 Rejab 1435. [MOD] -


Barisan Nasional (BN) masih kekal memerintah Terengganu walaupun tiga wakil rakyatnya dari Umno mengisytiharkan diri mereka sebagai wakil Bebas, kata penasihat undang-undang negeri Datuk Azhar Abdul Hamid.

Krisis Umno T’ganu: PAS negeri adakan mesyuarat khas

12 Rejab 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Badan Perhubungan PAS Terengganu sedang mengadakan mesyuarat khas berhubung krisis politik yang sedang berlaku sekarang.
Sehubungan itu Pesuruhjaya PAS negeri Ustaz Satiful Bahri Mamat berharap semua pihak dapat bertenang dan bersabar.

“Insya Allah atas kepentingan seluruh rakyat, kita akan memutuskan perkara yang terbaik bagi menyelesaikan kemelut ini,” katanya dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan pagi ini.

Lagi keluar Umno, k'jaan minoriti di T'ganu

12 Rejab 1435. [MOD] -

  • Seorang lagi Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Umno keluar parti di Terengganu hari ini, dipercayai ekoran tidak puas hati dengan pertukaran menteri besar negeri semalam.

Krisis Terengganu: Sejarah mungkin berulang?

12 Rejab 1435. [MOD] -

Krisis Terengganu: Sejarah mungkin berulang?

KUALA LUMPUR: Susulan peletakan jawatanDatuk Seri Ahmad Saidsebagai Menteri Besar  (MB), yang kemudiannyakeluar dari parti UMNO, Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat masing-masing menguasai 15 kerusi daripada 32 kerusi DUN Terengganu di mana PAS menguasai 14 kerusi DUN manakala PKR pula satu kerusi.

Krisis politik Terengganu, apa yang rakyat mahu

12 Rejab 1435. [MOD] -

DATUK DR MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI 

1. Selepas beberapa jam Datuk Razif bin Abd Rahman mengangkat sumpah jawatan sebagai Menteri Besar baru Terengganu berlaku krisis politik apabila Datuk Seri Ahmad Said selaku Adun Kijal dan Ghazali Taib selaku Adun Ajil mengisytiharkan keluar daripada Umno dan menjadi Adun bebas menjadikan BN mempunyai bilangan Adun yang sama dengan pembangkang iaitu 15-15. Kekuatan kerajaan BN ada pada 1 undi penentu pada Speaker. Khabar angin bertiup akan ada lagi 4 Adun bersedia menjadi Adun Bebas bersama Ahmad Said dan Ghazali. Ini merisikokan kejatuhan kerajaan BN di Terengganu.

2. Ahmad Said yang meletakkan jawatan sebagai MB petang semalam untuk memberi laluan kepada Ahmad Razif menjadi MB bertindak sebagai seorang ahli politik yang bijak kerana tindakannya itu bakal menjadikan Razif sebagai Menteri Besar Terengganu yang paling pendek tempoh pentadbirannya yang mungkin tidak menjangkau satu hari. Sejarah pahit ini tentu sahaja bakal memalukan Razif dan itulah satu cara Ahmad Said melepaskan amarahnya kepada BN yang mengarahkannya meletakkan jawatan.

Kerana kenduri anak, Ahmad Said jadi ADUN Bebas

12 Rejab 1435. [MOD] -

Kerana kenduri anak, Ahmad Said jadi ADUN Bebas

KUALA LUMPUR: Tindakan bekas Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Saidkeluar dari UMNOdibuat kerana permintaannya untuk meletak jawatan selepas melangsungkan majlis kenduri anaknya 17 Mei ini tidak dibenarkan.

Ahmad Said ketika dihubungi Astro AWANI  berkata beliau telah memohon kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menangguhkan pertukaran itu namun ditolak atas alasan ia perkara peribadi.

Krisis Umno T’ganu: Kerajaan BN negeri di hujung tanduk

12 Rejab 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Hanya beberapa jam selepas majlis mengangkat sumpah Menteri Besar baru Terengganu, bekas Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said telah mengumumkan keluar Umno.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal mengisytiharkan diri sebagai Adun Bebas.

"Dimaklumkan bahawa saya dengan ini meletakkan jawatan saya dalam parti berkuatkuasa serta-merta.

Ahmad Said umum keluar UMNO

12 Rejab 1435. [MOD] -

ahmad said
Ahmad Said

Selepas dikejutkan dengan berita peletakan jawatan Datuk Seri Ahmad Said sebagai Menteri Besar petang Isnin, terbaharu beliau mengumumkan keluar daripada Umno beberapa jam selepas penggantinya mengangkat sumpah jawatan.