19 September 2008

TAHANAN ISA UNTUK ALIH TUMPUAN

IPOH: Penahanan wartawan, blogger dan exco Selangor di bawah ISA adalah satu perbuatan zalim dan terdesak kerajaan dalam mengalihkan tumpuan dan membarakan kegelisahan rakyat, kononnya negara tidak stabil dan aman setelah Pakatan Rakyat menghampiri agendanya.


Semua ini adalah plot penglipurlara Umno dalam usaha memberi gambaran atau “menyedarkan” rakyat daripada mimpi indah di bawah Pakatan Rakyat kononnya jika Pakatan Rakyat memerintah Negara tidak lagi bahagia dan harmoni.

Persoalannya, mengapa wartawan Sin Chew,Tan Hoon Cheng, RPK dan Teresa Kok ditahan kerana didakwa membangkitkan hal yang menyentuh perkauman atau hasutan sehingga boleh menjejaskan kestabilan Negara, sedangkan Ahmad Ismail, Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera yang mencetuskan permasalahan itu bebas sebegitu sahaja.

Inilah satu lagi diversion terhebat yang cuba dilakukan UMNO.Semasa Isu hangat Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyidin mengungkitkan dan mempertikaikan tempoh masa hampir dua tahun lagi peralihan kuasa antara Pak Lah dan orang nombor duanya DS Najib Razak. Ekoran itu, Muhyidin kini diserang hebat oleh Zaid Ibrahim sehingga mendesak beliau (Muhyidin) letak jawatan.

Sandiwara Umno ini jelas terdesak apalagi dengan agenda 916 semakin hampir . Keterbukaan Muhyidin itu umpama api dalam sekam, sedang membakar segenap hati ahli umno peringkat bawahan, yang juga merupakan pengundi penentu kepimpinan Umno. Namun bara ini semestinya dipadamkan serta merta kerana ia membahayakan kedudukan Pak Lah.

Langkah termudah untuk menutup keaiban ini adalah mengalihkan tumpuan (diversion) rakyat pada isu lain dan yang termudah adalah mencungkil kes Ahmad Ismail, yang sememangnya sudahpun diketahui umum akan kelantangannya termasuk dalam isu sepak takraw.

Jika tidak ditanggani dengan baik oleh Pakatan Rakyat, isu ini akan menjadi bara sehingga memungkinan menjejaskan kestabilan Negara dan inilah yang ditunggu-tunggu oleh Umno sebagai pencetus dan katalis bahawa Pakatan Rakyat tidak berkemampuan memerintah dengan aman dan harmoni.

Menteri Besar Perak Dato Seri Ir Haji Mohamad Nizar Jamaludin turut mempersolakan penahanan Tan, RPK dan Teresa di bawah ISA secara tiba-tiba sedangkan kerajaan mempunyai waktu yang panjang untuk menyiasat mereka dan jika benar mereka melakukan kesalahan mengapa tidak didakwa di mahkamah.

“Jika ada asas, dakwa mereka di mahkamah, jangan ditahan di bawah ISA yang amat zalim itu. Menahan seseorang tanpa didakwa. Beri peluang membela diri, dan dalam kes Tan, mengapa hanya dia ditahan tetapi individu yang mengeluarkan kenyataan itu tidak ditahan (Ahmad Ismail). Ini menunjukkan ketidak adilan telah berlaku dan juga sebagai manipulasi politik Umno untuk menakut-nakutkan rakyat (atas isu perkauman) yang akhirnya membangkitkan kegelisahan rakyat kononnnya negara kini telah tidak stabil ekoran karenah Pakatan Rakyat.

Nizar menggesa rakyat bertenang dan tidak mengambil tindakan yang boleh menjejaskan kestabilan dan keamanan negara kerana itulah yang dinanti-nanti oleh kerajaan untuk menghalangi usaha Pakatan Rakyat menguasai kerajaan.

UMNO sendiri tidak sebulu mengenai ISA

PUTRAJAYA: Para pemimpin Umno sendiri, khususnya jemaah kabinet Pak Lah semakin bercelaru dan kelihatan benar-benar tidak sependirian, malahan bertelagah sesama sendiri berhubung penahanan tiga mangsa terbaru di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Bagaimanapun pujian harus diberikan pada Dato Zaid Ibrahim yang terus mempertahankan pendiriannya yang bertentangan dengan tindakan kerajaan menahan wartawan Sin Chew Daily, blogger RPK dan Exco Selangor Teresa Kok.

Ekoran itu, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri yang dipilih dan dilantik menjadi Senator oleh Pak Lah itu kehilangan jawatannya kerana tidak sebulu dengan tindakan diambil. Nampaknya kalangan anggota kabinet Umno/BN sendiri pun seakan bersetuju Zaid ‘dipecat’.
Pak Lah mengumumkan menerima perletakan jawatan oleh Zaid. Beliau menghantar surat perletakkan jawatannya Isnin lepas.

Zaid bagaimanapun terus mempertahankan pendiriannya untuk meletakkan jawatan sambil berkata, tindakannya itu bagi mengelakkan bertambahnya masalah pada Perdana Menteri Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi yang sedang berhadapan dengan pelbagai konflik dalaman Umno dan cabaran lain.

Pada sidang medianya, Zaid berkata, beliau gagal membuat pembaharuan dalam sistem kehakiman dan perundangan Negara kerana seringkali berhadapan dengan “tentangan” daripada anggota cabinet dan Umno terhadap cadangan yang dikemukakannya.

“Saya bukan keletihan. Saya hanya kecewa,” katanya sambil mengucapkan terima kasih pada Pak Lah yang menyarankannya bercuti dahulu.

“Saya tidak peduli siapa. Saya hanya mahu melihat perubahan,” kata Zaid ketika diajukan soalan sama ada Datuk Seri Anwar Ibrahim mampu membuat perubahan – jika beliau berjaya tubuhkan kerajaan.

“Beliau (Anwar) belum bentuk kerajaan. Tak kiralah siapapun sama ada Pak Lah, DS Najib, Tengku Razaleigh Hamzah, Muhyiddin (Tan Sri) atau Anwar, katanya sambil menegaskan selama enam bulan menjadi Menteri beliau menghadapi pelbagai tuduhan kononnya tidak memperjuangkan hak Melayu dan Islam dan menghadapi pelbagai kritikan lain di Parlimen.

Sambil menyebut Menteri Pelancongan Datuk Seri Azalina Othman sebagai salah seorang pengkritik, Zaid berkata, beliau telah mencuba tetapi gagal menyakinkan mereka yang berkuasa untuk membuat perubahan kesaksamaan sepertimana tercatat dalam Perlembagaan Persekutuan agar kerajaan boleh maju ke depan.

Antara isi kandungan surat perletakan jawatannya, Zaid menyebut bahawa beliau mengariskan beberapa kekecewaannya dalam usaha membuat pembaharuan itu dan yang terbaru berhubung dengan penahanan tiga mangsa terbaru di bawah ISA itu.

Siapakah yang salah ?

Abdullah menyifatkan ketua pembangkang itu sebagai "satu ancaman kepada ekonomi negara, bahkan kemungkinan keselamatan".

Ini sudah cukup untuk memberi alasan kepada pihak pihak kuasa untuk menggunakan ISA terhadap Anwar dan membolehkan beliau ditahan tanpa bicara.

Sementara itu, Bernama memetik perdana menteri berkata tindak tanduk Anwar selama ini bukan sahaja menjejaskan kestabilan politik tetapi juga kestabilan ekonomi.


Mengapakah masalah pentadbiran dan pengurusan kewangan negara disalahkan kepada Ketua pembangkang. Jarang kita mendengar cerita dalan alasan sedimikian yang berlaku di negara lain.

Bukankah kelemahan pentadbiran adalah datang dari kerajaan yang memerintah. Kalaupun ada pembangkang yang menyebarkan dakyah dan sebagainya kepada kerajaan mustahil ia menjadi batu penghalang sekiranya kerajaan itu betul-betul kuat.

Seperti serangan bertubi-tubi dari sepasukan bolasepak amatur kepada sepasukan bolasepak yang bertaraf juara dunia tentunya dapat dipatahkan dengan mudah . Demikianlah Kerajaan yang ada sekarang segalanya dipihaknya, dan apalah Anwar hingga dikaitkan dengan ancaman yang begitu besar.

Melainkan inilah usaha untuk menutup kelemahan diri sendiri dan mugkinkah ini alasan untuk mengISAkan Anwar?