05 Ogos 2009

16 Langkah Jahat Zionis Yahudi Mencapai Matlamat Mereka (1)

Oleh : AMEER ABDULLAH

Menurut pengarang buku ‘International Conspiracy’ yang ditulis oleh William Gary Carr, untuk mencapai matlamat jahat Yahudi Zionis, mereka merangka 16 langkah, adalah seperti berikut:

1) Menggunakan kekayaan, sex, dadah, alkohol, kerosakan moral, penipuan, pengkhianatan, peras ugut dan rasuah.

Mereka juga akan menggunakan peras ugut untuk memastikan bahawa orang-orang yang bekerja untuk mereka itu tidak akan belot.

Kita lihat di US ini misalnya banyak terjadi di mana sesuatu skandal itu ditimbulkan setelah ia telah lama berlaku. Contohnya adalah ketika Nixon naik menjadi presiden untuk kali kedua, ada beberapa perkara yang dia tidak ikut arahan kumpulan yahudi itu. Lalu mereka pun menyiarkan mengenai skandal Watergatenya sehingga akhirnya dia terpaksa meletakkan jawatan. Begitu juga dengan presiden-presiden US yang lain. Rahsia mereka akan disimpan jika mereka mematuhi arahan-arahan yahudi. Tetapi jika mereka enggan, rahsia mereka akan dihebohkan dan terpaksalah mereka menanggung akibatnya sepertimana yang telah berlaku ke atas Nixon itu.

2) Cuba menyusup masuk ke dalam semua gerakan-gerakan yang ada dan menguasainya dari dalam melalui ahli-ahli lluminati mereka.

Mereka mempunyai struktur organisasi yang cukup rumit menjadikan mereka begitu sukar untuk dikesan dari mana datangnya dan sebagainya. Mereka akan cuba untuk menguasai ‘trend’ yang ada dalam masyarakat atau memulakan ‘trend’ yang baru agar mereka sendiri yang akan dapat menguasainya.

Mereka juga cukup bijak di mana kadang-kadang mereka membuat sesuatu itu walaupun nampak seolah-olah ianya untuk menentang diri mereka sendiri tetapi mereka memulakannya dahulu sabelum ia dimulakan oleh orang lain.

Contohnya: Di US ini, kerajaan memberi lebih dari $5 Billion setahun kepada Israel. Memandangkan keadaan ekonomi US yang semakin teruk, pengangguran meningkat, cukai semakin tinggi dan sebagainya; mungkin rakyat nanti akan menentang kerajaan dan mengatakan duit itu adalah lebih elok dibelanjakan dalam negeri daripada diberikan kepada Israel.

Jadi, sebelum orang lain menubuhkan suatu pertubuhan untuk tugas ini, mereka akan menubuhkannya terlebih dahulu dan berpura-pura berjuang untuk menyuarakan kehendak rakyat. Dengan cara ini bukan saja mereka boleh menguasai penentang-penentang mereka, bahkan mereka juga boleh mengenali siapakah penentang-penentang mereka (from membership list). Dengan itu, daripada bantuan US kepada Israel itu dihentikan terus, mungkin mereka hanya akan mengurangkannya kepada $3 atau $4 Billion setahun.

Begitu juga dengan pertubuhan-pertubuh an Islam.. Memandangkan kesedaran Islam sekarang ini semakin meningkat dan mereka tahu bahawa mereka tidak boleh menghentikannya sama sekali, mereka akan cuba untuk merosakkannya. Sama ada mereka menyusup masuk ke dalam pertubuhan-pertubuh an Islam yang telah ada dan cuba untuk menguasainya, atau mereka sendiri yang akan menubuhkan pertubuhan-pertubuh an Islam dan dengan cara itu mereka akan dapat menguasai ke mana haluan pertubuhan-pertubuh an tersebut.

Di dalam perancangan mereka juga ada mengatakan bahawa orang-orang yang berada di bawah pengaruh mereka, seperti Freemason, akan digunakan untuk membunuh sesiapa saja yang menentang matlamat mereka. Mereka sudah pun ada senarai nama orang-orang yang hendak dibunuh. Contohnya: mereka memulakan satu kumpulan ‘anti-semitik’ (anti yahudi) di US ini. Mereka melakukan ini kerana ada 2 tujuan:

i) Untuk membuktikan kepada masyarakat bahawa semangat anti-semitik adalah cukup merbahaya, agar mereka boleh menubuhkan pasukan tentera mereka sendiri yang kononnya untuk tujuan mempertahankan diri.
ii) Untuk mengetahui siapakah penentang penentang mereka, kerana orang-orang yang menyertai kumpulan itu hanyalah orang-orang yang bencikan yahudi. Jadi daripada senarai nama yang ada pada mereka, mereka boleh mengenali musuh-musuh mereka dan, jika perlu, menghapuskan mereka.

3) Mereka mempunyai pekerja-pekerja mereka (Iluminati) di belakang setiap kerajaan.

Mereka datang dalam bentuk pakar-pakar, penasihat, kaunselor dan macam-macam lagi. Jadi, tiap-tiap kerajaan, jika mereka mahu menyelesaikan sesuatu masalah, akan merujuk kepada pakar-pakar ini dan mereka akan diberi penyelesaian mengikut apa yang dikehendaki oleh yahudi.

4) Menguasai setiap bentuk media massa yang ada.

Media juga akan digunakan untuk menyebarkan skandal, penipuan, rasuah dan Iain-lain lagi. Bahkan kita lihat sekarang media, terutamanya televisyen dan akhbar, adalah cukup kuat pengaruhnya dalam masyarakat dan mereka boleh menaikkan atau menjatuhkan seseorang itu dengan senang.

Kita dapati media dikuasai oleh kumpulan yahudi bukannya oleh kerajaan sesuatu negeri.

5) Merahsiakan ketua-ketua mereka dan merahsiakan kekuasaan yang dimiliki oleh orang-orang Yahudi.

Sehinggalah mereka sampai kepada satu tahap di mana tidak ada siapapun yang boleh menentang mereka. Sifat manusia itu memang suka menonjolkan dirinya, apatah lagi jika ia menjadi ketua bagi sesuatu kumpulan yang cukup berpengaruh, tetapi yahudi-yahudi itu sanggup mengorbankan hasrat mereka untuk menjadi terkenal demi untuk mencapai matlamat mereka.

Jika mereka mendedahkan diri mereka sekarang, maka sudah tentu mereka akan mendapat tentangan dari rakyat. Oleh kerana itulah mereka berkorban untuk menunggu sehingga mereka mempunyai kekuatan yang cukup sebelum mendedahkan diri. Pada masa itu barulah mereka akan mendedahkan diri masing-masing. Media umpamanya, cuba menonjolkan bahawa presiden US lah yang paling berkuasa sedangkan mereka tahu bahawa presiden itu hanyalah sebagai pak turut sahaja.

6) Memulakan dan menamatkan peperangan.

Kemudian peperangan ini diakhiri dengan perjanjian damai yang tidak menguntungkan mana-mana pihak, walaupun pihak yang menang kecuali pihak yahudi.. Pihak yahudilah atau pengikutnya yang akan menguasai atau mengetuai perjanjian damai itu.

Fakta yang penting ialah peperangan ini akan membuatkan negeri yang berperang itu bankrap kewangannya dan dikuasai oleh hutang yang banyak. Yang memberi hutang ialah yahudi (melalui institusi yang dikuasainya seperti IMF). Akibatnya, kebanyakan negeri di dunia ini dalam keadaan berhutang termasuklah US.

Bagi peperangan yang tiada penghujungnya seperti di Lubnan, lebih banyak kewangan yang diperlukan.

7) Menggunakan keganasan dan kebebasan untuk menguasai orangramai.

Termasuklah pengangguran, kebuluran untuk menguasai orangramai. Yahudi merasakan bahawa cara sedemikian adalah yang paling cepat untuk menguasai orangramai. Contohnya seperti selepas Revolusi Perancis telah berlaku era keganasan yang telah digunakan dengan berkesan oleh yahudi untuk menguasai.

Begitu juga, slogan ‘kebebasan’ digunakan untuk mengelirukan orangramai. Kita dapati bahawa pegangan Freemason ialah:

* Persamaan hak
* Kebebasan
* Persaudaraan (Fraternity)

8 ) Menggunakan monopoli antarabangsa

Berbagai pertubuhan atau kompani didaftarkan di pelbagai negara. Dengannya, yahudi akan menjadikan sesuatu barang atau komoditi hanya akan dikuasai oleh mereka. Contohnya, sekarang mereka mempunyai IMF (International Monetary Fund) dalam Bank Dunia (World Bank). Dengan IMF, banyak negara benar-benar tunduk pada yahudi.

Kemudian, mereka akan mengarah dan mengawal negara-negara untuk berbuat sesuatu untuk faedah mereka. Seperti pinjam wang sebanyak ini dan gunakan wang sebanyak itu untuk membeli barang ini, dsb. Atau, kalau sesuatu negara itu mahu membeli gandum, mereka akan memastikan dulu bahawa negara itu mempunyai kredit dengannya (IMF). Kemudian kalau hendak mendapat kredit, IMF arah bahawa negara itu mestilah ikut peraturan/program itu dan ini. Contohnya, IMF arahkan Mesir supaya:

Tidak memberikan subsidi gandum dan beras (kepada sesiapa)
Benarkan Kapitalisma Bebas (Free Capitalism) dan Pelaburan Bebas (Free Investment)
Iran, umpamanya, walaupun di bawah kuasa Khomeini, mempunyai wang dan minyak, ia tidak boleh membeli sesuatu dari negara lain melainkan jika mempunyai apa yang dinamakan sebagai kredit dari IMF.

Sekarang kedapatan pelbagai syarikat antarabangsa seperti IBM, dsb. Syarikat seperti ini sangat berpengaruh bahkan ada yang mengatasi pengaruh kerajaan. Setiap pemerintah yang hendak berkuasa ditentukan supaya mempunyai ikatan yang baik dengan kompani seperti itu dan TC (Trilateral Commission) yang juga merupakan pertubuhan antarabangsa. Sejak dari Carter, setiap yang memimpin di US adalah dari TC.

ABABIL...SUNNATULLAH YANG DIPERLEKEHKAN..

Oleh : Zailina Mahmud

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Segala Puji Bagi Allah Tuhan sekalian alam yang PenguasaanNya meliputi segala alam yang zahir, ghaib dan juga alam-alam yang tidak pernah dikenali manusia. Diatas RahmatNya juga, kita muslimin tidak teraba-raba mencari persoalan Siapakah Dia yang patut kita sembah dan berterima kasih kerana kita telah pun dianugerahkanNya dengan Islam yang membawa kita mengenal Pencipta kita.
Dengan RahmatNya juga kita dianugerahkan dengan Al-Quran sebagai panduan hidup dan penggerak kemajuan bagi setiap Muslim benar-benar beriman. Al Quran, wahyu yang diturunkan Allah melalui perantaraan Ruhul Quddus kepada Nabi Muhammad s.a.w. Rahmatan lil 'Alamin, membentuk peribadi Rasullullah s.a.w. menjadi contoh manusia teragung yang seharusnya dijadikan ikutan semua yang bergelar muslim.

Sebelum Keputeraan Baginda pada 12 Rabiulawal, tahun 570 masihi meyaksikan satu peristiwa bersejarah terpahat dalam lipatan ingatan umat Islam diseluruh dunia. Sejarah yang menyaksikan ketamakan, kebencian dan kekufuran yang menguasai jiwa seorang Gabenor bongkak Dari Yaman. Abrahah Ashram, Gabenor yang dimaksudkan mengumpulkan segala kekuatan ketenteraan yang ada pada kerajaannya, mengorak langkah menghala satu tujuan tekad untuk menyerang Mekah dan menghancurkan Kaabah, rumah Allah yang menjadi Kiblat bagi umat Islam sehingga kiamat.

Dilengkapi dengan kenderaan perang antara yang paling digeruni di zaman tersebut, gajah; menjadi petanda yang diingati oleh penduduk Mekah zaman tersebut lalu dipahatkan kedalam lipatan sejarah dimana tahun berlakunya serangan tersebut dikenali juga sebagai Tahun Gajah. Terdorong oleh hasutan Iblis dan kekecewaan diatas "Kaabah' buatannya sendiri yang tidak dapat menarik tumpuan pedagang dan saudagar-saudagar kedaerahnya, Abrahah dengan angkuh mencabar Allah, mengimpikan kehancuran Baitullah, binaan yang dibuat atas perintah wahyu Allah kepada Nabi Ibrahim a.s. dan anaknya Nabi Ismail a.s.

Abrahah Ashram yang berasal dari kerajaan Kristian Abyssina (Ethiopia kini), menjadi Gabenor Yaman setelah berjaya merampas kuasa dan menjatuhkan kerajaan pimpinan golongan Yahudi Himyarite Yaman. Gerakan untuk menghancurkan Kaabah ini bermula dengan fanatisme agama yang melampau yang menguasai kerajaan pimpinannya dan orang-orang yang menyokongnya. Kaabah mesti dihancurkan! Tekad melampau ini diterjemahkan melalui pengumpulan ketumbukan tentera yang tidak langsung terlawan oleh penduduk dan penjaga Kota Suci Mekah.

Dimabukkan dengan cinta dunia yang melampau, dihanyutkan pula oleh hedonisme yang tiada batasan serta kealpaan dan kesesatan dalam penyembahan berhala yang lama berakar umbi, tiada jiwa yang bangun menentang kerana takut serta tidak berkeupayaan untuk berbuat demikian. Masing-masing jiwa sibuk menyelamatkan diri , harta benda serta anak pinak masing-masing. Tanggungjawab dikirikan, keduniaan dikinikan. Tetapi yakin segelintir dari mereka kepada Allah tidak pernah luntur. Bagi mereka ini rumah Allah, Allah lah yang memeliharanya dan seharusnya Rumah Allah, Allah lah yang patut mempertahankanya. Inilah tekad dan yakin Abdul Mutallib, nenda kesayangan Rasullullah s.a.w. Ternakan, harta benda dan keluarganya diselamatkan dulu kerana itu adalah miliknya dan dialah yang seharusnya mempertahankannya.

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya) , lagi Maha Besar (kekuasaanNya)

(Al-Baqarah : 255)

Allah, hanya Dia mencukupi. Allah hanya Dia Yang Maha Mengetahui. Allah, jika Dia mahukan, tentulah Abrahah Ashram ini mati serta dihancurkan sebaik melangkah keluar dari Yaman. Dan Allah, jika Dia mahukan tentulah seluruh alam yang terkandung makhluk-makhlukNya yang kufur kepadaNya ini Dia Binasakan sama sekali.

Alam langit nyaris-nyaris pecah dari sebelah atasnya (kerana ngeri dan takutnya kepada kemurkaan Allah terhadap penduduk bumi yang lupakan kebesaran Allah sehingga menyeleweng dari jalan yang benar); dan malaikat bertasbih dengan memuji Tuhannya serta memohon ampun bagi makhluk-makhluk yang ada di bumi. Ingatlah! Sesungguhnya Allah, Dia lah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

(Asy - Syuura : 5)

Tetapi, Dia Yang Maha Mengetahui mengenai segala tindakanNya. Ditangguhkan hukumanNya di dunia keatas Abrahah dan tentera-tenteranya itu merupakan satu rahmat, peringatan dan pengajaran bagi Muslimin supaya diambil akan iktibar. Sebaik Abrahah menghampiri kota Mekah, Allah Yang Maha Kuasa mengirimkan tentera-tenteraNya untuk menghancurkan gerombolan tentera bergajah ini. Tentera-tentera yang dikirimkan Allah merupakan burung-burung yang membawa bersama mereka ketul-ketul batu dari 'tanah liat keras yang dibakar' sebagai senjata untuk dihumbankan ke atas angkatan bergajah tersebut. Langit pun mula diselubungi bayangan azab Allah yang sedang menanti Abrahah dan tentera-tenteranya.

Saat perintah Allah dilaksanakan, ianya tidak diawalkan mahupun dilambatkan walau sedetik, burung-burung Ababil tersebut menghujankan tentera Abrahah dengan batu-batu dari 'tanah liat keras yang dibakar', menimpakan ke atas tentera-tentera Abrahah lalu mereka, termasuk Abrahah dihinggapi satu wabak penyakit akibat dari serangan tersebut yang kemudiannya mengakibatkan tubuh badan mereka seakan-akan kelihatan seperti daun-daun kering yang dimakan ulat. Mereka semua kemudiannya hancur sama sekali tanpa ada satu jiwa pun yang terselamat. Begitulah gambaran bagaimana Abrahah serta tentera-tenteranya dimusnahkan Allah dan gambaran ini disebut jelas oleh Allah dalam Surah Al - Fiil ayat satu hingga 5.

Ketenangan pun mula kembali menyelubungi Kota Mekah dan Kaabah kembali menjadi tumpuan. Tidak lama sesudah peristiwa serangan tentera bergajah tersebut, seluruh alam ini diKurniakan Allah dengan satu kelahiran, kelahiran yang membawa berjuta rahmat kepada seluruh Alam ini. Subuh hari Isnin 12 Rabiulawal Tahun Gajah ini menyaksikan Nabi Muhammmad s.a.w. diputerakan.

1437 tahun telah pun berlalu dari peristiwa serangan tentera bergajah tersebut. Surah Al Fil yang diwahyukan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. sewaktu tempoh kerasulannya mengandungi iktibar dan pengajaran yang jika diteliti mempunyai impak yang sangat besar ke atas kemanusiaan dan penguasaan kuasa dunia. Biarpun hanya mengandungi 5 ayat, ramalan serta pengajaran yang terdapat dalam surah ini menjamin kuasa dunia tetap berada di tangan umat Islam jika umat Islam tetap berpegang teguh dengan Al-Quran. Sayang sekali, tradisi literasi bagi umat Islam dari seribu tahun yang lampau hanya menekankan kepada pengajaran aspek sirah, cara bacaan serta pemahaman lapisan luaran ayat-ayat Al-Quran sebegini.

Amat malang sekali perkara yang tersirat yang sepatutnya dikaji dan diambil perhatian ini juga sentiasa diabaikan. Pengajaran-pengajar an yang telah diabaikan berabad lamanya ini kini sudah pun mula memakan diri umat Islam bila empayar-empayar Islam yang kuat satu ketika dahulu mula mengalami kejatuhan dan kemusnahan. Bila ayat-ayat Al-Quran serta pengajaran-pengajar an yang terdapat didalamnya diperlekehkan, sedikit demi sedikit kekuatan ummah semakin meluntur dan kemudian Allah s.w.t. mencabut rasa takut dan gerun dalam hati musuh-musuh Islam. Hari demi hari mereka semakin berani memperlekehkan Islam dan umatnya. Ini semua adalah hasil perbuatan dan sikap umat Islam itu sendiri.

1437 tahun yang lalu, sewaktu Baitullah diancam dengan pencerobohan tentera bergajah pimpinan Abrahah, Allah s.w.t. telah mematahkan pencerobohan tersebut dengan satu cara yang sepatutnya dicontohi dan dipelajari oleh Muslimin seluruh dunia jika kita mengambil perhatian dan iktibar. Allah s.w.t. boleh saja memusnahkan Abrahah Ashram dan tentera-tenteranya dengan apa saja cara yang Dia inginkan. Tetapi satu cara ini dipilih sebagai satu petanda dan pengajaran supaya umat Islam mencontohinya dan mengambil iktibar dari cara pelaksanaannya. Jika diikut dan dicontohi berabad lama dahulu, tentulah pada ketika dan waktu ini, empayar kegemilangan Islam; jika diizinkanNya masih utuh dan digeruni seluruh dunia.

1437 tahun yang lalu, 'pengeboman' udara menggunakan senjata dengan magnitud pada skala pemusnahan besar besaran ke atas sasaran tentera penceroboh (bukan orang awam) dilakukan Allah s.w.t., dengan menggunakan 'pesawat-pesawat' udara yang merupakan burung-burung Ababil. Sepertimana yang dapat kita lihat pada waktu kini, 1437 tahun yang lalu, teknologi serangan udara dengan menggunakan 'bom pemusnah besar-besaran' yang mengakibatkan tentera-tentera lawan dimusnahkan dengan ditimpa penyakit yang membawa maut dan mati serta merta telah pun digunakan Allah s.w.t. ke sebagai contoh supaya difahami muslim dan diikuti sunnahNya bagi mempertahankan diri apabila diserang.

Diizinkan berperang bagi orang-orang (Islam) yang diperangi (oleh golongan penceroboh), kerana sesungguhnya mereka telah dianiaya; dan sesungguhnya Allah Amat Berkuasa untuk menolong mereka (mencapai kemenangan).

(Al- Hajj : 39)

Senjata berupa 'batu-batu dari tanah liat keras yang terbakar' ini juga digunakan Allah s.w.t. ke atas kaum Lut, kaum yang dibinasakan kerana ingkar dengan perintah Allah dengan melakukan hubungan terlarang dan songsang. Kisah mengenai 'batu-batu dari tanah liat keras yang terbakar' yang Allah s.w.t. timpakan ke atas kaum Lut ada disebut dalam surah Hud ayat 82 dan surah Al Hjir ayat 74. Kaum ini dihujankan Allah dengan batu-batu ini setelah bumi mereka diterbalikkan dan ini menyebabkan keseluruhan kaum dan daerah tempat tinggal mereka musnah sama sekali.

Agak menyedihkan apabila dikenangkan dengan apa yang menimpa Muslimin kini, ketidakupayaan untuk mempertahankan diri, agama dan negara jelas menguasai daya usaha umat Islam sedangkan segala petunjuk dan pengajaran telah pun diwahyukan dan diterangkan dengan jelas dan nyata kepada kita.

Lebih malang lagi apabila apa yang disebutkan Allah s.w.t. untuk panduan Muslim untuk memperkuatkan ummah ini akhirnya dikuasai oleh oleh barat kini. 1908 menyaksikan 2 adik beradik Wrights, Wilbur dan Orville Wrights, mengorak langkah mengisi kekosongan dan tanggungjawab yang ditinggalkan dan dialpakn seribu tahun lamanya oleh umat Islam, untuk memajukan diri dan seterusnya menguasai teknologi yang akhirnya membawa kepada penguasaan kuasa barat ke atas daerah baru bumi yang selama ini hanya dikuasai burung, kelawar dan unggas.

Kementerian Pertahanan Amerika Syarikat tidak mengambil tempoh yang lama untuk mengambil kesempatan setelah mengetahui mengenai kejayaan adik beradik Wrights ini. Mereka seterusnya menggunakan teknologi baru ini dan menyerapkan ia masuk sebagai satu dari teknologi kenderaan perang yang bakal digeruni kawan dan lawan. Kini 99 tahun setelah kejayaan penerbangan dengan bantuan mekanikal yang pertama, pihak barat terutamanya Amerika Syarikat telah menjadi satu kuasa besar dunia yang mana mereka kini telah mula mengalihkan arah tumpuan mereka beberapa dekad lalu ke arah negara-negara Islam untuk dijadikan musuh 'ketamadunan' baru mereka setelah tamat perang dingin. Kini umat Islam sendiri dibom dan dihujani dengan senjata-senjata kimia dan senjata-senjata bersadur bahan nuklear oleh pihak-pihak tidak bertamadun ini.

Pihak Amerika juga telah mencuba meniru sunnatullah dalam surah Al Fiil ini pada sekitar tahun 1944 dengan menggunakan sejenis kelawar untuk membawa bahan letupan dalam perancangan mereka untuk mensabotaj Jepun. Projek ini dinamakan dengan nama “Project X-Ray”. Menurut perancangan asal ‘Project X-Ray’ ini, sebuah bekas simpanan yang kelihatan seakan-akan bom yang mempunyai 26 bahagian didalamnya, yang mana setiap satu bahagian mengandungi 40 ekor kelawar yang telah dilengkapkan dengan bom ‘napalm’ seberat 17 gram. Mereka merancang untuk memuatkan beratus-ratus bekas ini dalam pesawat-pesawat pengebom B-24 yang akan berlepas dari pengkalan udara Amerika di Alaska.

Bekas-bekas yang dibawa oleh pesawat-pesawat pengebom B 24 ini akan digugurkan pada ketinggian 5000 kaki. Setelah digugurkan, bekas-bekas yang diikat pada payung terjun tersebut akan diaktifkan pada ketinggian 1000 kaki dan melepaskan berjuta-juta kelawar yang telah siap dipasangkan dengan bom-bom ‘napalm’. Pihak Amerika telah menetapkan sebuah bandar perindustrian di Teluk Osaka, Jepun, sebagai sasaran utama. Beberapa siri ujian telah dibuat sebelum perencangan mereka ini dapat dilaksanakan. Siri-siri ujian awal menunjukkan bahawa teori pengeboman menggunakan kelawar yang dirancang tersebut, seakan-akan membuahkan hasil. Tetapi satu kemalangan yang berlaku dalam siri ujian yang dijalankan di pengkalan tentera udara Amerika bertempat di Carlsbard, New Mexico, menyebabkan perancangan yang dibuat terbantut. Kemalangan tersebut disebabkan oleh kelawar-kelawar yang telah siap dipasangkan bom itu terlepas dari bekas simpanan secara tidak sengaja sehingga menyebabkan berlaku letupan dan kebakaran di pengkalan udara tersebut. Berikutan dengan kejadian tersebut, projek ini telah dipindahkan tanggungjawabnya kepada pihak tentera laut dan seterusnya dipindahkan pula tanggungjawab tersebut kemudiannya kepada Tentera Marin Amerika. Setelah semua perancangan dan ujian baru dibuat, pihak Tentera Marin Amerika telah membuat satu pengeboman ujian menggunakan kaedah ini ke atas sebuah sasaran olok-olok berasaskan bandar Jepun yang dibina diatas tapak ujian tentera bertempat di Dugway Proving Grounds, Utah. Ujian pengeboman yang dilakukan tersebut disifatkan sebagai amat berjaya. Menurut laporan yang dikeluarkan berikutan kejayaan ujian tersebut, pihak tentera Amerika menyatakan bahawa kaedah pengeboman menggunakan kelawar ini amat efisien jika dibandingkan dengan kaedah pengeboman menggunakan bom-bom konvensional yang lain. Menurut mereka lagi, jika pengeboman dilakukan dengan menggunakan kaedah bom biasa, hasil pembakaran napalm yang diperolehi hanya sekitar 167 hingga ke 400 pembakaran yang berlaku bagi setiap pesawat pengebom yang melancarkannya. Tapi dengan mengggunakan kelawar untuk melancarkan bom-bom napalm ini, menurut mereka, hasil yang diperolehi adalah sekitar 3625 hingga 4748 pembakaran yang diperolehi bagi setiap peawat pengebom yang melepaskannya. Walaupun berjaya dalam siri ujian ini, ‘Project X-Ray’ ini akhirnya dibatalkan ekoran dari kemajuan projek yang terlalu lembab dan disamping kos yang banyak dibelanjakan. Mereka-mereka yang terlibat dengan projek ini menyatakan bahawa, projek ini hanya akan sedia dilancarkan ke atas Jepun pada akhir tahun 1945, sedangkan pihk Amerika sudah beria-ia benar ingin menamatkan peperangannya dengan negara matahari terbit ini. Tapi ini bukanlah faktor utama yang menyebabkan projek ini dibatalkan, alasan utama ialah kerana projek bom atom yang turut diuji sebelum dari itu telah pun siap dibangunkan dan kesan yang dibawa oleh bom atom ini lebih dasyat lagi.

Kini mereka pada tahun 1945 telah mula menguasai satu kuasa pemusnah besar-besaran sepertimana yang Allah sebutkan juga dalam surah Al Fiil ini. Dua daripada bom hasil teknologi ini telah pun digugurkan ke atas dua bandar Jepun, Hiroshima dan Nagasaki melalui pesawat yang dinamakan dengan nama 'Enola Gay'. Bom pertama yang diberi jolokan nama 'Little boy' telah memusnahkan sama sekali bandar Hiroshima, dan kemudian dari itu, Nagasaki pula dibom dengan bom yang diberikan jolokan nama 'Fat Man'. Mangsa-mangsa pengeboman ini menjadi seperti 'daun-daun kering yang dimakan ulat' seperti yang tesebut dalam surah Al-Fil seribu tahun yang lalu. Kesan-kesan jangka panjang kepada mangsa-mangsa serangan ini kekal hingga kini. Kini Republik Islam Iran pula bakal menjadi medan ujian bagi senjata pemusnah besar-besaran bagi pakatan negara-negara tidak 'bertamadun' ini.


Tinggallah Islam terus tenggelam bila Al-Quran ditinggalkan hanya pada amalan pembacaan, bukan pemahaman dan diambil pengajaran. Kini barat menguasai hampir semua ramalan dan apa saja yang disebut dalam Al-Quran kecuali Iman. Sebutlah apa saja dan pandanglah apa yang terbaik dan bermoral yang terdapat di barat, semuanya telahpun disebut dan dinyatakan dengan jelas dalam Al-Quran. Terutamanya ayat-ayat yang mengajar dan menunjukkan kepada kemajuan dan apa yang boleh dan mampu dicapai oleh umat manusia melalui pengetahuan sains dan teknologi.

Kini mereka telah pun mula menguasai dengan lebih hebat lagi teknologi dan penerokaan angkasalepas dan telah pun berjaya keluar dari planet bumi ini dengan kuasa ilmu dan pengetahuan seperti mana yang telah disebutkan Al-Quran surah Ar-Rahman ayat 33 yang bermaksud :

Wahai sekalian jin dan manusia! Kalau kamu dapat menembus keluar dari kawasan-kawasan langit dan bumi , maka cubalah kamu menembus keluar. Kamu tidak akan menembus keluar melainkan dengan satu kekuasaan! (Ar Rahman : 33)

Ayat 35 dalam surah Ar Rahman pula memberikan peringatan susulan kepada jin dan manusia tentang apa yang bakal ditempuh mereka apabila mereka cuba untuk untuk keluar dari muka bumi setelah menguasai teknologi dan keupayaan untuk menembusi langit, supaya diambil pengajaran dan langkah berhati-hati.

Kamu akan ditimpakan dengan api yang menjulang-julang dan leburan tembaga cair (yang membakar); dengan yang demikian, kamu tidak akan dapat mempertahankan diri; (Ar Rahman : 35)

Setiap objek yang keluar masuk dari permukaan bumi akan menghadapi satu keadaan di mana ianya akan mengalami pergeseran dengan lapisan atmosfera bumi yang menyebabkan objek tersebut akan terbakar dengan teruk, dan ini akan menyebabkan lapisan objek tersebut terhakis sedikit demi sedikit pada kadar yang sangat cepat hasil dari bakaran pergeseran dengan lapisan atmosfera tersebut.


Pihak NASA telah pun mempersiapkan pesawat bolak balik mereka dengan lapisan penebat haba yang diperbuat dari seramik. Lapisan ini meliputi permukaan bahagian pesawat yang akan bergeser dengan lapisan Atmosfera bumi semasa pesawat ini memasuki ruang angkasa bumi. Tetapi malangnya dalam penerbangan pulang kapal angkasa Columbia pada tahun 2003 ke bumi, satu daripada penebat haba ini telah tertanggal semasa proses pelancarannya ke angkasa lepas dan mengakibatkan pesawat ini terbakar dan meletup sebaik saja memasuki ruang atmosfera bumi. Pengajaran berat yang diterima pihak NASA dengan kehilangan pesawat dan tujuh angkasawannya ini membuktikan bahawa amaran dan peringatan yang diberikan Allah kepada manusia supaya diperhatikan dan diambil perhatian tentang apa yang bakal terjadi semasa keluar masuk ruang angkasa bumi, tidak boleh dipandang remeh. Kehilangan hanya satu penebat menyebabkan seluruh badan pesawat angkasa tersebut terbakar dan logam yang membentuk rangka pesawat tersebut mencair dan kemudiannya menyebabkan pesawat itu meletup sama sekali. Akhirnya mereka-mereka yang berada dalam pesawat tersebut tidak dapat mempertahankan diri mereka. Segalanya telah diceritakan dan diperingatkan dalam Surah Ar-Rahman 1437 tahun dahulu.

Begitu juga dengan sains disebalik kelahiran Nabi Isa a.s. tanpa 'campur tangan' benih lelaki. Kini, barat membuktikan ayat-ayat yang menerangkan keajaiban di sebalik kelahiran Nabi Isa a.s. boleh dicapai dengan kemajuan teknologi waktu ini. Biarpun tidak sama dengan kelahiran melalui mukjizat yang Allah s.w.t. kurniakan, kelahiran dalam proses sebegini memang dapat diusahakan oleh manusia dengan izin Allah s.w.t. Ayat-ayat yang menerangkan mengenai mukjizat kelahiran Nabi Isa a.s. ini sekarang telah pun dibuktikan benar sedangkan selama ini, ayat-ayat Al-Quran sebegini menjadi satu bahan lawak dan senjata bagi pewaham dan penentang Islam dengan menjadikan ia sebagai dalil dalam menidakkan serta memperlekehkan mukjizat teragung, Al-Quran; Kalamullah Teragung. Kini mereka beriya-iya benar untuk memulakan projek untuk mengklon pula manusia setelah berjaya melakukan perkara yang sama ke atas seekor kambing biri-biri yang dinamakan sebagai Dolly pada tahun 1997. Biarpun berjaya dengan beberapa projek pengklonan ke atas beberapa spesis haiwan selepas itu, projek tersebut melahirkan spesis haiwan yang sama dengan induknya tetapi klon-klon tersebut mempunyai berbagai jenis kecacatan dan ketidaksempurnaan. Begitu juga dengan Dolly, biri-biri yang menjadi hasil klon pertama juga mengalami berbagai masalah kesihatan.

Biarpun banyak yang telah dicapai Barat, masih terdapat banyak lagi ayat-ayat dalam Al-Quran yang menunjukkan kemajuan-kemajuan yang bakal dan boleh dicapai oleh manusia. Antaranya penguasaan manusia dalam mencapai kelajuan cahaya sepertimana yang dibuktikan oleh peristiwa Israk Mikraj yang mana Nabi Muhammad s.a.w. sendiri bergerak dengan selamat dalam kelajuan ini menunggang Buraq dan ditemani oleh Jibril a.s.. Albert Einsten yang diagungkan komuniti sains ada menyatakan dalam teori kerelatifannya bahawa agak mustahil dan tidak munasabah bagi manusia untuk dapat bergerak dalam kelajuan yang menyamai kelajuan cahaya. Mengapa perlu digusarkan tentang kenyataannya ini, dia hanyalah seorang manusia yang dianugerahkan akal bijaksana melampaui zamannya, tetapi dia tidak maksum. Nabi Muhammad s.a.w. merupakan seorang insan yang terpilih dan menjadi Kekasih Allah Pemilik, Pencipta dan Pentadbir seluruh alam ini. Setiap kenyataan yang datang dari Rasulullah s.a.w. merupakan wahyu yang dibimbing oleh Allah s.w.t. Ilmu-ilmu yang disampaikan oleh Rasulullah s.a.w. merupakan petunjuk secara langsung dari Allah s..w.t. tanpa ada sebarang kecacatan atau ketidaksempurnaan padanya. Albert Einstein pernah melakukan satu kesilapan besar yang amat dia sesalkan sepanjang kariernya sebagai saintis. Kesilapan yang terjadi ini merupakan hasil dari penyelidikannya yang dibantu dengan maklumbalas tambahan oleh ahli-ahli kajibintang mengenai fenomena alam semesta yang sebelum itu disifatkan oleh para ahli-ahli kajibintang tersebut sebagai statik.

Dalam pemerhatiannya sebelum tahun 1915, Albert Einsten terpaksa memasukkan satu pemalar tetap kosmos bagi formula persamaan yang berkaitan kosmos yang dilakukannya bagi membolehkan formula persamaan tersebut menepati teori mengenai alam semesta yang statik dan tidak berkembang sebagaimana dianuti oleh majoriti pengkaji bintang dan saintis di zaman tersebut. Pemalar tetap ini bagaimanapun terpaksa diubah oleh Einstein setiap kali dia membuat pemerhatian ke atas alam semesta dan perkara ini membingungkannya dan seterusnya menyedarkan dirinya bahawa kemungkinan alam semesta ini statik adalah tidak dapat diterima kebenarannya. Tahun-tahun berikutnya menyaksikan Einstein sendiri mengakui bahawa pemalar tetap kosmos yang dia masukkan ke dalam formula persamaan kosmos sebelumnya merupakan satu kesilapan paling besar dalam kariernya sebagai saintis.

Perkara ini kemudiannya dibuktikan benar bila Edwin Hubble, seorang saintis dari Amerika Syarikat, pada tahun 1929, melalui pemerhatiannya ke atas sejumlah bintang menerusi sebuah teleskop berskala besar, membuktikan bahawa semua objek dalam kosmos ini berkembang dan sedang menjauhi planet bumi. Pemerhatiannya ke atas perubahan spektrum cahaya bintang-bintang ini juga membuktikan bahawa bukan setakat objek-objek ini menjauhkan diri dari planet bumi, malahan semua objek-objek yang terdapat di angkasalepas ini menjauhkan diri antara satu sama lain. Penemuan ini telah menggemparkan komuniti sains dunia waktu itu. Satu-satunya kesimpulan yang dapat dibuat dari penemuan ini ialah alam semesta ini berkembang secara tetap dan perkara ini juga membuktikan bahawa ayat mengenai pengembangan kosmos seperti yang diwahyukan kepada Rasululah s.a.w. sangat tepat dan mendahului masa.

Dan langit itu Kami dirikan dengan Kekuasaan Kami (dalam bentuk binaan yang kukuh rapi) dan sesungguhnya Kami jugalah yang mengembangkannya.

(Adh Dzhariyat : 47)

Di sini juga jelas bahawa ilmu wahyu yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w. sangat bertepatan dengan pengetahuan sains walaupun Rasulullah s.a.w. tidak mendapat pendidikan formal, malahan merupakan seorang yang tidak dapat membaca dan menulis, berbanding Einstein yang mempunyai pendidikan formal duniawi yang melengkapkan dirinya dengan segala pengetahuan sains dan teknologi tetapi ilmu yang diwahyukan terus oleh Pencipta seluruh alam ini kepada Rasulullah s.a..w. telah mendahului pemikiran zamannya dan hanya dibuktikan benar lebih 1300 tahun selepas Al-Quran diturunkan.

Bagi saintis muslim seluruh dunia, garispanduan mengenai segalanya yang ingin dicari kepastiannya ada terdapat dalam Al-Quran. Jadikan Al-Quran sebagai garis panduan supaya tidak tersasar dan membuang masa mengkaji perkara-perkara yang sudah jelas tidak langsung bertepatan dengan syariat dan apa yang dinyatakan Allah s.w.t. melalui Rasulullah s.a.w.

Persetankan dengan golongan pesimis lembab dan taboo jumud yang telah melontarkan maruah Islam 1000 tahun ke belakang. Cangkuk-cangkuk parasit yang menahan kemajuan ini perlu ditinggalkan. Islam itu progresif dan Islam juga pencetus dan pembawa kemajuan. Tetapi di tangan parasit jumud yang fanatik dan berkepentingan sendiri, ilmu-ilmu wahyu cuma ditekankan kepada kefahaman literasi luaran tanpa mengambilkira lapisan-lapisan ilmu bermagnitud besar yang dibawa bersama ayat-ayat yang sama. Meninggalkan Al-Quran bererti membawa impak yang sangat buruk kepada umat Islam. Seribu tahun dahulu, Islam paling berkuasa, paling maju dan kemudiannya apabila mula meninggalkan Al-Quran dan sunnah maka kini umat Islamlah yang paling mundur.

Apakah perlu seluruh dunia Islam dihujani bom-bom kuffar barulah ummah akan kembali kepada ajaran sebenar Islam. Begitu juga dengan keadaan umat Islam di Malaysia kini. Kita seharusnya sedar dengan berbagai-bagai ancaman terhadap akidah dan pegangan iman kita selama ini. Kemunculan golongan-golongan munafik disebalik topeng Islam progresif, liberal, plural dan lebih ‘sederhana’ dari Islam asal yang tidak langsung berlandaskan kepada Al-Quran secara keseluruhannya semakin menjadi-jadi, ditambah pula dengan bantuan-bantuan kewangan, sokongan dan moral dari pihak-pihak luar yang hanya ingin mengambil kesempatan.

Al-Quran bukan untuk diambil separuh-separuh atau mana-mana ayat yang disukai diikuti dan mana-mana ayat yang tidak disukai dan menepati citarasa dan cita-cita mereka ditinggalkan. Al-Quran perlu dihayati dan diamalkan keseluruhannya. Syarat bagi umat Islam untuk kembali menguasai dunia hanyalah dengan kembali bepegang kepada Al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w. dan dari sinilah penguasaan ilmu-ilmu sains dan teknologi hebat akan bermula. Sama seperti yang berlaku di zaman Rasulullah s.a.w. yang mula membentuk akhlak para sahabatnya menjadi mereka-mereka yang benar-benar beriman kepada Allah dan kitabNya sepenuh hati. Dari sini para sahabat Rasulullah s.a.w. ini mula mengorak langkah mengembangkan Islam dengan menguasai dunia dan seterusnya generasi-generasi yang mewarisi kemakmuran dan kekuatan ekonomi ini mula menguasai teknologi dan ilmu-ilmu yang kemudiannya melonjakkan tamadun Islam jauh kehadapan.

Dan pada waktu zaman kegemilangan inilah, Salahuddin Al-Ayyubi kembali menguasai BaitulMaqdis pada tahun 1187 masihi selepas BaitulMaqdis ditawan oleh tentera-tentera salib pada tahun 1099. Hampir seratus tahun lamanya masa diambil untuk menguasai semula Tanah Suci ketiga umat Islam ini selepas penguasaan keatasnya terlepas ke tangan tentera salib biarpun beberapa ratus tahun sebelum itu Saidina Umar Al-Khattab berjaya menakluknya pada tahun 638 masihi dan menguasainya selama hampir 500 tahun.

Perkara yang sama juga perlu direnungkan dan diambil langkah oleh umat Islam kini. Untuk kembali menguasai dunia, ianya mengambil masa dan pengorbanan, jika tidak dimulakan langkah dan usaha tersebut mulai sekarang, maka kejayaan yang diimpikan itu pasti akan terlontar lebih jauh kebelakang.

Jadi, kembalilah kepada Al-Quran, kerana disanalah bermula pengajaran dan kemajuan. Kembalilah kepada Al-Quran kerana disitulah bermulanya keamanan dan kembalilah kepada Al-Quran kerana disanalah kepastian masa hadapan.GMI: Peserta demo dapat 'imbuhan' Pahala.

Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) Syed Ibrahim Syed Noh mengakui peserta demontrasi membantah akta kontroversi itu Sabtu lalu mendapat "imbuhan".

"Ya, memang mereka mendapat imbuhan. Imbuhannya adalah pahala daripada Allah. Mereka mahu menyeru kepada keadilan dan mahu kezaliman dimansuhkan.

"Semua yang datang atas sebab keprihatinan dan kesedaran yang tinggi untuk menegakkan keadilan dan mencegah kemungkaran, kezaliman,” katanya kepada Malaysiakini.

"Sesiapa yang menyatakan mereka mendapat imbuhan, sila kemukakan bukti, jangan cakap sahaja, tak baik. Nanti diazab oleh Allah."

Beliau, yang juga timbalan presiden Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM), diminta mengulas kenyataan Datuk Seri Dr Rais Yatim seperti laporan muka depan Utusan Malaysia hari ini yang memetik Menteri Penerangan sebagai berkata:

"Anak-anak muda yang mengambil bahagian ini secara sinis mengatakan mereka terima upah untuk berarak.

"(Pendedahan) ini agak mengejutkan pihak penganjur kerana mungkin tidak menyangka rahsia mereka akhirnya bocor juga."

Bukan merempat

Diminta mengulas siasatan polis terhadap 11 termasuk beliau sendiri, Syed Ibrahim sehingga kini beliau belum dihubungi untuk memberi keterangan.

Mengulas kenyataan Dr Rais itu, PAS pula berkata "peserta demonstrasi ini bukanlah anak yatim yang merempat sehingga hilang jati diri" dan "kezaliman wajib dilawan, orang bacul tidak masuk syurga".

"Beliau merasa malu kerana penyokong Umno setiap kali hendak datang berhimpuan mesti dengan upah atau sekurang-kurangnya nasi bungkus," kata Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad.

"Beliau hendak menyamakan penentang ISA dengan penyokong Umno, yang memang seperti ayam daging. Kalau tidak diberi upah jangan harap untuk datang."

Menulis di blog peribadinya, Idris juga menyindir NGO yang pro-Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tetapi tidak bersedia berhimpun petang Sabtu walaupun memberi ugutan untuk berbuat demikian, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA).

"Kami rakyat yang berjiwa PERKASA bukan PEKASAM," katanya.

Siasat pemberi upah

Dalam perkembangan berkaitan, edisi web Utusan Malaysia melaporkan perdana menteri mengarahkan polis menyiasat kemungkinan wujudnya pemberi upah.

Datuk Seri Najib Razak berkata beliau tidak menolak kemungkinan perhimpunan tersebut didalangi pihak tertentu dengan upah.

"Mungkin ada. Kita minta polis siasat dan siasatan memang sedang dijalankan," Najib dipetik berkata. Malaysiakini...

Kontroversi baru: Penyelewengan tesis PhD Jab Pengajian India

UM terkejut jumlah luar biasa penerima ijazah kelas pertama

Oleh ROZAID A. RAHMAN

PETALING JAYA: Isu dan kontroversi pelantikan ketua Jabatan Pengajian India, Fakulti Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya (UM) nampaknya tidak berakhir di situ semata-mata apabila siasatan mendapati berlakunya penyelewengan ke atas urusan pemeriksaan tesis calon ijazah doktor falsafah dan juga penganugerahan ijazah sarjana muda dengan kepujian kelas pertama pada jumlah yang sangat luar biasa.

Hasil siasatan yang dijalankan oleh Pejabat Naib Canselor juga mendapati, ini tidak pernah berlaku pada mana-mana jabatan lain di UM.

Pejabat Naib Canselor melihat kejadian ini sebagai "suatu perkara yang tidak boleh diterima dalam urusan penganugerahan ijazah.

"Ia telah berlaku sekian lama dan nampaknya pihak Fakulti tidak berkemampuan untuk memperbetulkannya.

"Setelah menilai keadaan yang berlaku di Jabatan ini, saya telah membuat kesimpulan bahawa jabatan ini dengan kepimpinan yang ada pada masa ini tidak mampu untuk memperbetulkan keadaan yang tidak munasabah ini," kata Naib Canselor UM, Datuk Dr Ghauth Jasmon dalam laporan bertulisnya kepada Menteri Pengajian Tinggi baru-baru ini.

Dalam laporannya itu, mStar Online difahamkan, Dr Ghauth telah menyenaraikan lampiran statistik jumlah calon yang memperolehi ijazah sarjana muda di Jabatan Pengajian India pada jumlah yang tidak munasabah iaitu melebihi 50% daripada jumlah calon yang dianugerahkan ijazah sejak sesi pengajian 2003/04.

Malah bagi sesi 2006/07, jumlah calon yang memperolehi kelulusan dengan ijazah kelas pertama melebihi 64%.

Ekoran daripada penganugerahan ijazah kelas pertama pada jumlah yang sangat luar biasa itu, Dr Ghauth telah mengarahkan pihak fakulti supaya melakukan proses pembetulan ke atas sistem akademik di Jabatan Pengajian India untuk memastikan perkara-perkara yang kelihatan tidak beretika tidak berulang lagi.

Sementara itu, Dr Ghauth turut mendapati pada awal tahun ini, telah berlaku satu penyelewengan dalam urusan pemeriksaan tesis calon ijazah doktor falsafah (PhD) di jabatan yang sama.

"Hasil siasatan yang dijalankan oleh Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial akhirnya telah mendapati berlakunya perkara-perkara yang tidak beretika dalam pengurusan pemeriksaan tesis calon PhD tersebut oleh pemeriksa luar daripada dua buah universiti dari India," kata sumber tersebut kepada mStar Online.

Malah siasatan itu juga mendapati, salah seorang pemeriksa luar yang dilantik oleh Jabatan Pengajian India UM untuk menyelia tesis pelajar PhD tersebut telah "dipaksa" untuk menyiapkan laporannya dalam tempoh tiga hari.

Dan oleh kerana terdapatnya beberapa keraguan dalam Laporan Pemeriksa Luar dan isu kerahsiaan pemeriksaan yang tidak terjamin, maka pihak fakulti yang menjalankan siasatan tersebut telah mengesyorkan supaya laporan oleh pemeriksa luar dan juga pemeriksa dalaman bagi calon PhD yang terlibat ditolak.

Sebaliknya mereka telah mencadangkan supaya tesis calon berkenaan diperiksa semula oleh Pemeriksa Luar dan Pemeriksa Dalaman yang baru. Mstar.

Pelancaran Bulan kebajikan PAS Perak.


CORETAN SUAMI KEPADA PENGIDAP WABAK INFUENZA A(H1N1)

Assalaimualaikum YB,

Coretan yang saya paparkan ini hanyalah sebagai pengajaran kepada sesiapa saja yang membacanya, bukannya bertujuan untuk mencari salah sesiapa. Saya tetap reda dengan ketetapan dan kententuan yang telah allah berikan kepada saya sekeluarga. Ianya juga boleh dijadikan pengajaran agar kita sentiasa berhati-hati di masa hadapan memandangkan wabak ini semakin serius melanda Negara kita.

Saya adalah salah seorang keluarga mangsa yang terkena jangkitan Wabak Infuenza A(H1N1) iaitu isteri saya yang disahkan positif pada 30 Jul jam 1230 malam melalui Dr yang merawat di salah sebuah Hospital di Lumut Perak. Itupun saya diberitahu oleh mangsa sendiri (isteri) melalui telefon. Pada keesokan harinya semasa melawat isteri, saya telah dilarang untuk memasuki bilik yang mana ditempatkan isteri saya atas alasan keselamatan dari jangkitan. Saya akur dengan kehendak tersebut tetapi saya belum mendapat penerangan tentang keadaan sebenar isteri saya daripada Dr yang merawatnya, sehinggalah pada jam 11 pagi saya dapat telefon dari isteri mengatakan Dr membenarkan saya melawatnya dengan syarat2 tertentu. Jam 1245 saya terus ke Wad untuk bertemu isteri dan melalui Jururawat yang bertugas saya hanya dibenarkan sekejap sahaja kerana tidak mempunyai baju perlindungan yang mencukupi,yang ada hanya kegunaan staff di wad itu sahaja. Saya terpaksa mengambil resiko untuk masuk ke bilik tampa baju perlindungan dan hanya berbekalkan mask saja, ini terpaksa saya lalui demi untuk memberi semangat kepada isteri agar dia dapat tabahkan hati menempuh dugaan yang tuhan berikan.

Sebelum disahkan positif,isteri saya telah mengalami deman selama lebih kurang seminggu, mungkin kesilapan saya kerana lewat menghantar ke Hospital, tetapi sebelum itu saya telah menghantar ke Klinik Perubatan Swasta di Lumut untuk rawatan,tetapi Dr di klinik tersebut mengatakan demam biasa saja,dan dia juga ada berpesan jika berlarutan supaya datang balik ke klinik tersebut bagi merujuk ke Hospital Kerajaan. Selang beberapa hari (28 hb jam 8.10 mlm) saya datang balik ke klinik tersebut membawa isteri kerana demamnya tidah berubah tetapi jawapan yang diberikan tetap sama dan hanya dibekalkan dengan ubat batuk,Lalah dan cair kahak sahaja, sehingga lah pada jam 4 pagi 29 hb saya dikejutkan oleh isteri mengatakan sesak nafas dan keadaan badan yang terlampau panas serta batuk yang agak kuat memaksa saya menghantar ke Wad Kecemasan Hospital Kerajaan. Pihak hospital telah mengambil langkah2 tertentu sehinggalah pada pagi besoknya saya diberitahu oleh salah seorang Dr yang bertugas isteri disyaki terkena wabak tersebut kerana melalui X-Ray paru2 isteri sudah dijangkiti.

Isteri terpaksa ditempatkan di wad yang berasingan agar ianya tidak mudah merebak jangkitan terhadap orang lain, Cuma sesekali terdetik dihati kerana kesihankan isteri terpaksa dilayan seperti orang salah. Setelah sample darah diambil untuk ujian dan disahkan positif Wabak tersebut sekali lagi dia dipindahkan ke wad yang kosong dan ditempatkan di dalam bilik yang dikhaskan. Saya juga telah dimaklumkan oleh Dr supaya ini dirashiakan daripada keluarga dan dilarang untuk dilawati oleh sesiapa saja termasuk ibu dan bapa mertua. Kerana tidak sanggup menanggung resiko dan tak tahan melihat keadaannya saya terpaksa juga memberitahu keluaganya bimbang sesuatu terjadi kepadanya saya juga akan dipersalahkannya. Semua ahli keluarga terkejut dengan keadaan ini yang menyababkan saya diajukan berbagai soalan bagaimana boleh terkena jangkitan ini. Seingat saya kami ada menerima tetamu 2 minggu sebelum ini iaitu sepupu isteri yang belajar di UiTM Sri Iskandar tatapi semasa itu Universiti tersebut belum lagi diumumkan merebaknya wabak tersebut

Besar kemungkinan punca jangkitan dari sepupu isteri itu, tetapi semasa isteri ditahan di wad sepupunya sedang berada di kampong kerana diberi cuti seminggu oleh pihak Universiti. Setelah beberapa hari berada di Wad dengan rawatan yang sempurna oleh pihak hospital dan diiringi Doa serta Kesabaran , bertawakal kepada allah daripada semua ahli keluarga juga menjadi ubat yang sangat mustajap di tambah dengan solat hajat berserta air bacaan Yassin untuk diberi minum kepada isteri yang menyebabkan keadaannya beransur pulih dan sehingga sekarang ( 4 Ogos) sudah menampakkan tanda2 untuk sembuh sepenuhnya tetapi masih lagi berada di bawah pengawasan pihak hospital.

Di sini juga saya merakamkan jutaan terima kasih yang tak terhingga kepada Pihak Hospital Angkatan Tentera (96 HAT Lumut) terutama kepada Dr dan Jururawat yang merawatnya tampa jemu walaupun terpaksa berhadapan dengan resiko jangkitan, tuhan yang maha adil juga akan membalas atas keiklasan tuan dan puan menjalankan tugas dengan penuh tanggungjawap.

Nasihat juga kepada yang diluar sana jika terdapat tanda2 yang dikaitkan dengan wabak ini segeralah ke Hospital kerajaan yang berhampiran dan jika boleh elaklah untuk ke Klinik Swasta walaupun sering diwar-warkan Perhidmatannya lebih baik dari Hospital Kerajaan dan masih ramai lagi Dr yang berkebolehan di Hospital Kerajaan yang berkerja dengan iklas dan penuh tanggung jawap tampa mengenal penat dan lelah.

Saya redha terhadap ketentuan dan ujian besar yang telah Allah SWT berikan pada saya dan berharap langkah2 pencegahan dan panduan dapat dipertingkatkan agar mangsa wabak dapat dikurangkan. Sekian,terima kasih.

Dicatatkan oleh
Suami.
Noziah BT Mustapha ( Pesakit Infuenza A(H1N1)
0300H Ogos 09

10 Biggest Future Technology

Oleh : Sirajuddin Abbas

Jangan kaget, kelak hadir kamera tembus pandang di balik tembok. Majalah New Scientist, meramalkan 10 produk masa depan

Percayakah Anda? TV masa depan selain bersuara, berwarna, juga bisa beraroma. Otak manusia membagi aroma menjadi 30 lebih jenis, misalnya aroma kayu, aroma bunga, aroma rumput dan lain sebagainya. Itulah perkembangan produk teknologi di masa depan.

Majalah Inggris, New Scientist, sebagaimana dikutip Epoch Times, Selasa, 3 Februari 2009, meramalkan akan hadirnya 10 produk iptek besar yang diharapkan terjadi dalam 30 tahun ke depan. , dari ruang laboratorium melangkahkan kakinya ke rumah Anda, menjadi produk umum seperti halnya handphone (HP).
Ke-10 iptek besar tersebut termasuk alat pendeteksi tembus dinding, mantel penyirna tubuh ala Harry Potter, peralatan panjat dinding ala spiderman yang membuat orang mampu memanjat dinding, pesawat terbang pribadi super, pesawat antariksa pribadi dan TV yang dapat menebarkan aroma dan lain-lain.

Ada yang berpendapat ramalan tersebut terlalu muluk-muluk, betul-betul sulit dipercaya. Namun coba kita kilas balik ke-30 tahun yang lampau, pada 1979 tatkala perusahaan Jepang, NET berhasil mengembangkan HP internet pertamanya di seluruh dunia, banyak orang masih mengira berjalan sambil berbicara di telepon adalah hal yang mustahil, tetapi bagi manusia zaman sekarang HP telah menjadi barang bawaan yang harus ada. Seiring dengan perkembangan iptek, siapa bilang impian tersebut tak dapat menjadi kenyataan?

Harian Daily Mail Inggris dengan rinci menjelaskan “10 produk iptek besar masa depan” sebagai berikut:

1. Dinamo dari tubuh manusia

Nyaris setiap orang zaman sekarang memiliki HP, iPod dan alat elektronik lainnya, akan tetapi berbicara dengan HP dan mendengarkan iPod agak lama sedikit begitu baterai habis padahal kita sedang di luar, tentu tak dapat mengisi ulang, lantas bagaimana?

Andaikan saja dari pergerakan tubuh manusia bisa setiap saat di-pergunakan untuk pembangkit listrik, betapa bagusnya hal itu!

Kini ilmuwan di laboratorium sudah merealisir harapan tersebut. Wang Zhonglin seorang ilmuwan keturunan Tionghoa dari Politeknik Georgia, AS, menggunakan teknik Nano dan Piezoelectrik effect guna membangkitkan listrik. Dia berhasil membuat semacam pakaian serat fiber berdinamo dari bahan campuran serat logam super halus. Setiap kali fiber ditekan atau ditekuk, bisa menghasilkan aliran listrik. Yang disebut dengan Piezoelectrik effect adalah ketika materi tertentu tatkala menerima tekanan bisa menghasilkan listrik.

Wang Zhonglin menggunakan benang nano yang dibuat dari Zinc Oxyd (seng oksida) dibungkus dengan seuntai serat tenun. Sewaktu orang mengenakan pakaian semacam ini, asalkan terhembus angin atau gerak sedikit saja sudah cukup membuat pakaian tersebut menghasilkan Listrik.

Dewasa ini teknik tersebut masih dalam tahapan percobaan di laboratorium, menanti sesudah teknik semakin matang, maka orang-orang bisa setiap saat mencharge Hp ataupun iPodnya.

2. Alat pengintai tembus dinding

Di dalam dongeng dewa atau manusia super pasti memiliki daya pandang tembus, bisa melihat benda di balik dinding, melihat suasana di belakang dinding. Tetapi kini para ilmuwan menggunakan gelombang radio dan telah merealisir impian ini.

Perusahaan konsultan iptek Cambridge – Inggris menggunakan gelombang radio yang memiliki keistimewaan bisa menembus benda padat, telah menciptakan sistem pengintai sinar X hanya sebesar tas kantor.

Prism 200, nama peralatan ini bisa memancarkan semacam gelombang pulsa ultra wide band, bisa menembus dinding atau materi setebal 40 cm, mendeteksi segala gerakan dalam radius 15 meter, dapat membantu pihak kepolisian sewaktu dalam pengepungan penculik dan mampu mendeteksi posisi penyandera dan korban yang disandera di dalam ruangan.

Peneliti Universitas Teknik Munich Jerman telah menciptakan semacam peralatan, yang meskipun tersekat oleh pintu, asalkan meluncurkan semacam gelombang radio antara 433 MHz dan 24.000 MHz, maka bisa mendeteksi pernafasan dan detak jantung dan gerakan minim dari balik pintu.

3. Memanjat dinding dan Qinggong (ilmu meringankan tubuh)

Spiderman di dalam film, mampu memanjat dinding dan berlompatan di atas atap gedung pencakar langit. Kini selingan di kala senggang ini sudah dipergunakan oleh ilmuwan dengan menggunakan semacam peralatan perekat kuat untuk merealisasi perlawanan terhadap gravitasi. Para ilmuwan memperoleh inspirasi ini dari prinsip anatomi kaki cecak.

Cecak bisa merayap di dinding berkat mengandalkan 2 juta batang rambut pada setiap kakinya, yang menimbulkan listrik mikro elektrostatik dan membentuk sebuah daya rekat yang sangat kuat.

Andre Geim, peneliti dari Universitas Manchaster, Inggris telah merencana semacam materi tiruan bulu cecak, hanya sebesar 1 cm2, dikenakan pada sarung tangan dan sepatu, dan bisa menopang bobot 1 kg.

Nicola Pugno, peneliti politeknik Universitas Turin Italia merangkap teknologi Nano, telah membuat satu pasang sarung tangan yang masing-masing mampu menahan bobot 10 kg. seiring dengan perbaikan teknis, impian indah masyarakat penggemar spiderman dapat menjadi sepertinya tak lama lagi bisa direalisir.

4. Insang buatan

Umat manusia bila meninggalkan oksigen maka tak mampu mempertahankan eksistensinya, sewaktu menyelam udara dimampatkan dari dalam tabung, kalau terpakai habis maka harus naik ke tepi, tak mampu seperti cerita ikan duyung yang bisa hidup di daratan maupun menyelam di dasar laut. Namun begitu manusia dapat mencipta insang buatan, di masa depan, berkelana di dasar lautan sudah bukan masalah lagi.

Fuji Systems, Jepang, membuat insang buatan dari membran silikon, udara bisa menembusnya tapi cairan tak dapat, bisa memfilter oksigen di dalam air, bersamaan itu membuang CO2, persis seperti insang ikan. Pada 2002, ada penyelam yang berhasil mengenakan insang buatan berada di dasar air selama 30 menit.

Tetapi oleh karena di dalam air laut hanya terdapat 1,5% oksigen, sedangkan oksigen yang disiapkan insang buatan terlalu minim, tidak mencukupi kebutuhan nafas manusia. Ilmuwan Israel memakai baterai menggerakkan mesin sentrifugal berkecepatan tinggi, sesudah mengurangi tekanan air laut bisa membebaskan lebih banyak oksigen, tetapi bagi penyelam, walau tak perlu lagi membawa tabung oksigen, tetapi masih perlu menggendong aki dan alat pengukur pengurang tekanan.

5. Alat penterjemah langsung

Perusahaan SRI, AS, pernah mengembangkan sebuah software pengenal suara IraqComm dan penerjemahan kepada tentara pendudukan AS di Iraq, di saat bicara bahasa Arab dan diarahkan ke mikrofon, komputer dengan segera menerjemahkannya ke bahasa Inggris dan melafalkan bahasa terjemahannya.

Ilmuwan di Universitas Carnegie Mellon Pittsburg, AS, sedang membuat sistem serupa dinamakan Speechalator, bisa digunakan pada palm sized note book dan PDA. Meskipun dewasa ini daya perbendaharaan- katanya terbatas, namun bantuan komunikasi IraqComm bagi tentara AS dan orang Iraq sangat besar.

6. Mantel penyirna tubuh

Manusia dalam melihat suatu benda adalah karena benda tersebut telah menghalangi lewatnya gelombang cahaya. Jikalau pada benda tersebut diliputi satu lapis materi spesial yang mengandung Refractive index negative, secara teoritis bisa membuat cahaya tanpa hambatan meneruskan maju ke depan, dengan demikian benda tersebut secara visual sudah lenyap.

Kini standar iptek belum bisa membuat orang menghilang tetapi sangat mungkin merencanakan sebuah mantel penyirna tubuh. Tahun yang lalu Universitas Duke, AS, menyatakan bisa membuat metamaterials yang bisa membelokkan cahaya, bahan penyirna semacam ini dibuat dari sejumlah besar bahan sintetis yang menyerupai fiber glass dan dibentuk dengan sistem susunan mendatar, bisa membalikkan gelombang elektromagnetik, dengan melalui mengubah sorotan cahaya untuk menyembunyikan benda.

Dewasa ini peneliti dengan sukses memperluas area wilayah yang bisa menghadang gelombang cahaya, meningkatkan dengan tajam kemampuan menutupi benda. Metamaterials selain bisa dibuatkan mantel penyirna tubuh, juga bisa dipergunakan di optical fiber communication, dibuat speed fiber optic diperkirakan bisa meningkatkan minimal 10 kali lipat kecepatan on line dewasa ini.

7. Pesawat terbang pribadi

Pesawat terbang dipandang oleh banyak ilmuwan sebagai model iptek moderen. Tanpa pesawat, bisakah manusia terbang ke langit?

Pada 1920 telah dikembangkan pesawat terbang pribadi, sampai tahun 60-an, ada yang merancang pesawat pribadi yang mampu terbang 30 detik. Hingga 2008, Martin Jetpack yang dirancang oleh perusahaan pesawat Martin, Selandia Baru, membuat pesawat pribadi tidak lagi bagian dari komik fiksi iptek.

Martin Jetpack menyediakan dua starter Turbojet engine, digerakkan memakai bensin, satu gallon bensin cukup untuk 30 menit terbang, sekitar 50 km jauhnya. Selain itu pesawat dilengkapi juga dengan parasut, tak perlu takut jika mengalami kerusakan.

Harga jual pesawat tersebut adalah US$ 100.000, diprediksi paling cepat semester kedua tahun ini sudah bisa dipasarkan.

8. Pesawat antariksa pribadi

Selain pesawat pribadi, ada orang yang ingin memiliki pesawat antariksa pribadi, setiap saat bisa melayang ke ruang angkasa untuk menikmati indahnya bulan dan bintang. Pada umumnya mahalnya pesawat antariksa ada pada bahan bakarnya. Biasanya meluncurkan satu kali roket, harus merogoh biaya BBM sebesar US$ 100 juta. Insinyur AS, Leik Myrabo ternyata memiliki ide baru yakni tanpa penggunaan BBM.

Myrabo senantiasa berupaya pada penelitian gelombang mikro. Ia merencanakan penggunaan laser permukaan ditembakkan ke arah bagian dasar pesawat antariksa berbobot ringan, bisa menimbulkan Explosive plasma, sehingga melontarkan pesawat antariksa ke atas. Diprediksi pada 2025, modal dengan cara baru ini hanyalah 1/1000 daripada yang sekarang.

9. Alat terapi ultrasonic mini/jinjing

Di dalam cerita silat, orang yang berilmu tinggi bisa menyembuhkan orang lain dengan metode memancarkan tenaga dalam. Kalangan kedokteran sudah jauh hari menggunakan gelombang ultrasonik guna pemeriksaan kondisi perempuan hamil, namun dewasa ini menggunakan ultrasonik untuk penyembuhan, juga telah menjadi cara operasi baru.

Lawrence Crum, professor Universitas Washington, AS, yang telah sukses mengembangkan semacam peralatan terapi ultrasonik jinjing, melalui ultrasonik yang membebaskan ultrasonik berenergi rendah, kondisi pembuluh darah yang terluka oleh gelombang ultrasonik jikalau ditemukan pembuluh darah terdapat gejala berdarah, alat tersebut membebaskan lagi ultrasonik energi tinggi untuk menimbulkan panas tinggi dan memampatkan pembuluh darah. Ia tahun ini bisa melakukan uji klinis terhadap peralatan terapinya.

10. Bau sebagai pengontrol TV

Jauh pada akhir 1990 sudah ada perusahaan yang pada tahap awal berhasil meneliti teknik bebauan sintetis, mampu membuat hampir semua aroma yang ditemui setiap hari. Tetapi pada TV seiring dengan perubahan gambar, bagaimana mencegah aroma yang berbeda tidak tercampur dan berubah ke jenis aroma lainnya, serta bagaimana menangkal bau yang tak mau lenyap yang belum sinkron dengan gambar ditampilkan.

Metode perusahaan Xin Li, Jepang ialah menghindari hidung, namun langsung menyerang bagian otak. Di dalam hak ciptanya, Xin Li menggunakan ultrasonik langsung merangsang bagian tertentu pada otak manusia, membuat penonton atau pemain toy mengira mengendus aroma tertentu. Namun teknik tersebut masih sangat primitif, jalan ke masa depan masih agak panjang.

Mat Sabu bertanding di Pmtg Pasir?

Selepas dua kali pilihanraya kecil melibatkan PAS di Semenanjung, nama Mohamad Sabu sekali lagi disebut-sebut untuk mewakili parti pada pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir.

Selain penceramah politik popular itu, yang juga timbalan pesuruhjaya II PAS Pulau Pinang, nama pesuruhjaya PAS Salleh Man juga muncul.

Pilihanraya kecil DUN itu akan diputusan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam masa terdekat susulan kematian penyandangnya Datuk Hamdan Abdul Rahman akibat sakit jantung, Jumaat lalu.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Yang Dipertua PAS Permatang Pauh, Omar Hassan berkata, suara akar umbi PAS umumnya mahu Salleh atau Mohamad bertanding sebagai calon PAS.

Tambahnya, selain dua tokoh pemimpin tersebut, PAS kawasan juga mempunyai beberapa lagi calon berpotensi untuk mewakili parti itu.

"Calon yang mesra rakyat, yang turun dalam program bersama rakyat," katanya, menjelaskan ciri-ciri calon yang akan dipertaruhkan oleh parti itu.

Permatang Pasir antara tiga DU dalam parlimen Permatang Pauh yang diwakili oleh ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebelum ini, nama Mohamad turut disebut-sebut menjelang berlangsungnya dua pilihanraya kecil Kuala Terengganu, Januari lalu dan Bukit Gantang, April lepas.

MalaysiaKini/-

Tidak jadi roboh Kg Buah Pala

Operasi meroboh rumah penduduk Kampung Buah Pala yang asalnya dijadual hari ini sekali lagi ditangguhkan bagi memberi laluan kepada perbincangan bagi mencari jalan penyelesaian terbaru kes tersebut.

Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, yang mengumumkan perkara itu, berkata kerajaan negeri telah mengaturkan satu perbincangan antara penduduk kampung dan pemaju Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd bagi menyelesaikan masalah berkenaan.

"Kami juga bersetuju untuk mengadakan pertemuan dengan penduduk pada pukul 7.30 malam ini di Komtar bagi membincangkan satu draf penyelesaian yang sedang dirangka," kata P Ramasamy selepas menemui penduduk Kampung Buah Pala hari ini, lapor Bernama.

Pada pertemuan pagi tadi, penduduk kampung itu membidas Ramasamy kerana kegagalan kerajaan negeri bertindak pantas menyelesaikan masalah berkenaan.

Sejak 6 pagi tadi, seramai 200 orang yang memakai kemeja T berkumpul di kampung itu untuk memberi sokongan kepada penduduk di situ, dan ada yang duduk di tengah jalan utama menghala ke kampung itu bagi menghalang kerja meroboh itu.

Turut kelihatan di kampung itu ialah anggota polis dan pekerja Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Penolong Setiausaha Pertubuhan Penduduk Kampung Buah Pala, C Tharmaraj, berkata penduduk kecewa dengan sikap kerajaan negeri yang asyik menangguhkan keputusan berhubung jalan penyelesaian kawasan berkenaan.

"Ini seolah-olah kerajaan negeri cuba sembunyikan sesuatu berhubung perkara ini daripada penduduk kampung. Kenapa sampai sekarang ini Ketua Menteri Lim Guan Eng tidak menggunakan kuasa eksekutifnya untuk bagi balik tanah kami ini," beliau dipetik berkata.

Tharmaraj berkata penduduk kampung juga mahu lima pemimpin kaum India yang sedang memerintah di negeri ini meletak jawatan kerana gagal membantu masyarakat India terutama penduduk Kampung Buah Pala.

Penduduk Kampung Buah Pala sepatutnya mengosongkan kediaman mereka semalam selepas Mahkamah Persekutuan menolak rayuan mereka terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang berpihak kepada pemilik tanah itu, Koperasi Pegawai-pegawai Kerajaan Pulau Pinang.

Berikutan itu, mahkamah mengeluarkan notis kepada penduduk supaya mengosongkan tanah itu sebelum 3 Ogos ini bagi membolehkan pemaju memulakan kerja pembangunan.

MalaysiaKini/-

Ekspedisi menuntut royalti Kelantan berlepas ke pelantar Cakrawala

KUALA LUMPUR, 4 Ogos (Hrkh) - Misi Ekspedisi Royalti Petroleum Kerajaan Negeri Kelantan untuk meninjau kawasan pengeluaran petroleum di Lautan China Selatan berlepas pagi ini dari pelabuhan Pengkalan Kubor, Tumpat.

Rombongan yang diketuai Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Dato' Husam Musa yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, berlepas dengan tiga buah bot.

Antara yang turut sama menyertai rombongan ialah Naib-Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, Dato' Mahfuz Omar, Ahli Parlimen Tumpat, Dato' Kamarudin Jaffar, Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail, anggota Exco Kerajaan Kelantan, Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri dan pengawai-pegawai kerajaan.

Perjalanan ke lokasi pengeluaran minyak dijangka memakan masa lebih 12 jam itu turut disertai wakil Harakah Wan Nordin Wan Yaacob dan Wan Mohd Zahari Wan Salleh. Jika tiada aral mereka dijangka tiba di pelantar kirakira jam 6 petang hari ini.

Sementara itu Wan Nordin dalam laporannya memberitahu, Husam ketika berucap di Majlis Pelancaran dan Taklimat Ekspedisi ke Pelantar Minyak Cakrawala Kelantan menggesa Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak supaya membayar segera wang royalti sejumlah RM1 billion sebelum Ramadan ini.

Tegas beliau, Najib perlu memandang serius kenyataan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yang juga Pengerusi pertama Petronas, yang meminta Kerajaan Pusat membayar royalti kepada Kelantan.

Katanya, sebagaimana yang ditegaskan Tengku Razaleigh, rakyat Kelantan mempunyai hak untuk mendapat royalti bagi pengeluaran petroleum di kawasan usaha sama di sempadan perairan Malaysia, Thailand dan Vietnam itu.

"Ini adalah misi moral (mewakili rakyat Kelantan) untuk mendesak Kerajaan Pusat supaya tidak melenggahkan bayaran royalti," ujarnya.

Berita lanjut menyusul.

HarakahDaily.Net/-

Menjadi Kanak-Kanak di Pakistan 2

Oleh : Mat Rock


betapa beruntungnya menjadi kanak-kanak di Malaysia....


Betukah ? belum langsai hutang tidak boleh pergi umrah atau haji .

Oleh : SENAPANG patah

salam,

sy ada terbaca salah satu article yang mengatakan kalu tak melangsaikan hutang dengan seseorgn itu maka tak boleh pergi umrah atau haji dan kalu pergi tidak ada pahala. kalu seseorang itu tidak berhutang dengan individu tp berhutang dengan bank dan membayar ansuran mcm mana pulak tu. so inginkan penjelasan.

terima kasih semua

Bismillah
Allahummasolli'alamuhammad wa'alaalimuhammad

Salamun 'alaikum

Syaikh Abdullah bin Abdurrahman bin Jibrin ditanya : Apa yang harus dilakukan bagi orang yang ingin pergi haji dan umrah ?

Jawaban.
Barangsiapa bertujuan melakukan perjalanan panjang untuk haji atau yang lainnya maka:

[1] Harus membayar utangnya atau minta izin orang-orang yang memberikan piutang, jika dia mengetahui mereka telah memerlukan sesuatu yang diutangkan. Kemudian menuliskan wasiat-wasiat dan harta miliknya yang terdapat pada orang lain dan hutang-hutangnya yang harus ia bayar.

[2] Melakukan shalat istikharah seraya berdo'a kepada Allah untuk diberikan-Nya pilihan terbaik, dan dia melaksanakan apa yang menjadikan kelapangan dadanya.

[3] Memilih kawan-kawan yang shaleh dari orang-orang yang berilmu dan pandai dalam agama

[4] Membawa buku-buku tentang ibadah haji, atau buku lainnya yang berguna bagi dirinya dan kawan-kawannya. Juga membawa bekal yang cukup untuk dirinya atau kawan-kawannya, jika perlu, seraya memperhatikan bahwa segala bekal yang digunakan untuk haji benar-benar dari hasil yang halal.

[5] Ucapan kepada keluarga dan kawan-kawan ketika akan berangkat gaji seraya masing-masing mengucapkan : "Artinya : Aku titipkan kepada Allah agama dan amanatmu, serta segala akhir amalmu" [Hadits Riwayat Ahmad dan Tirmidzi]

[6] Niat melakukan haji dan umrah karena Allah. dan tidak terpengaruh pujian atau kecaman siapa pun.

[7] Selama dalam perjalanan pergi dan pulangnya selakukan melakukan kewajiban-kewajiban agama dan ibadah-ibadah sunnah juga memberikan nasehat kepada kawan-kawannya dan menyerap ilmu dari orang-orang yang pandai.

[8] Berupaya keras menyempurnakan kewajiban-kewajiban haji dan umrah, serta memperbanyak amal shaleh yang mampu dilakukan karena ingin mendapatkan pahala berlipat ganda dari Allah Subhanahu wa Ta'ala

Wallahu a'lam


s/p : selain tulisan di atas, sila tanya secara 4 mata dgn guru2 yg arif

iyyakanaqbudu waiyyakanasta'in
ihdinassirotolmustaqim

H1N1

Oleh : Zamri Keciks

1. Bagaimanakah Influenza A (H1N1) merebak?

* Virus influenza A (H1N1) berjangkit daripada manusia ke manusia yang lain melalui titisan cecair pernafasan (iaitu ketika bercakap, bersin atau batuk)
* Sesiapa sahaja yang berhubung rapat (kira- kira 1 meter) dengan mereka yang mempunyai gejala selesema seperti demam, bersin, batuk, selesema, menggigil, sakit sendi dan lain- lain adalah berisiko untuk terdedah kepada titisan cecair pernafasan yang berjangkit.

2. Siapakah yang berisiko tinggi akibat jangkitan Influenza A (H1N1)?

1. Kanak- kanak berusia kurang 5 tahun

2. Individu berusia 65 tahun dan ke atas

3. Kanak- kanak dan remaja (18 tahun ke bawah) yang mengambil terapi aspirin bagi jangka waktu panjang

4. Wanita mengandung

5. Dewasa dan kanak- kanak yang mempunyai penyakit asma, pulmonari kronik, kardiovaskular, hepatik, hematologikal, neurologik, neuromaskular atau penyakit metabolik seperti Diabetes

6. Dewasa dan kanak- kanak yang mempunyai sistem imuniti yang rendah (immunosuppressi on)

7. Individu yang menginap di rumah kebajikan dan institusi penjagaan yang lain.

Yakinkah kita Allah tidak bertempat?

Ahmad Baei Jaafar
(Bahagian kedua)


Golongan tua yang mendakwa mengikut fahaman Ahli Sunnah wa-Jaamah menuduh golongan Wahabi mempercayai Allah bertempat. Dakwaan ini berikutan jawapan Ibnu Taimiah ketika diajukan soalan anak muridnya tentang bagaimana Allah turun dari Arasy. Bagi menjawab soalan itu, beliau yang berada di pentas turun ke bawah sambil berkata, inilah cara turun.

Soalan ini adalah berikut huraiannya tentang ayat, الرحمن على العرش استوي yang maksudnya: “Iaitu (Allah) Ar-Rahman bersemayam di atas Arasy.” (Surah Taha: 5).
Oleh sebab golongan Wahabi merujuk persoalan aqidah kepada Ibnu Taimiah maka golongan tua melabelkan golongan itu berfahaman seperti itu juga. Apatah lagi Mohammad Abdul Wahab berpegang kepada fahaman salafi dalam memahami ayat mutasyabihat.

Salaf dan Khalaf
Sebenarnya dalam ilmu tauhid terdapat dua pandangan dalam memahami ayat mutasyabihat; salaf dan khalaf. Ahli Salaf ialah mereka yang berada dalam tempoh tiga ratus tahun yang terdiri daripada Sahabat dan Tabiin. Manakala Ahli Khalaf ialah mereka yang hidup selepas 300 tahun itu apabila muncul fahaman Abu Hasan Asyaari dan Abu Mansur al-Maturidi yang dinamakan Ahli Sunnah wa-Jamaah.

Bagi ahli salaf, ayat mutasyabihat diterima seperti makna asal, tidak diberikan sebarang tafsiran kecuali difahami bahawa maknanya itu selayaknya pada Allah dan pastinya tidak sama dengan makluk ciptaan-Nya. Maka firman Allah, يد الله فوق ايديهم bermaksud tangan Allah menguasai tangan-tangan mereka itu difahamkan bahawa Allah mempunyai tangan juga tetapi tangan Allah itu tidak sama dengan makhluk ciptaan-Nya.

Tetapi bagi ahli khalaf, ayat tersebut ditafsirkan sebagai kuasa Allah mengatasi kuasa mereka. Tangan dalam ayat itu bukan bermaksud tangan tetapi kuasa. Tafsiran ini diguna terus sehingga ke hari ini. Walau bagaimanapun terdapat juga orang yang berada pada zaman itu masih berpegang kepada fahaman salaf tersebut.

Inilah yang dipegang oleh Ibnu Taimiah dan Mohammad Abdul Wahab serta pengikut-pengikutnya. Persoalannya, adakah salah pandangan dan pegangan mereka? Kalau mereka berpandukan salaf tentulah tidak mengapa kerana walaupun pegangan mereka tidak sama dengan pegangan Abu Hasan Asyaari dan Abu Mansur al-Maturidi, mereka saling mengiktiraf. Apatah lagi pegangan salaf itu adalah pengangan sahabat dan tabiin.

Kalau begitulah pegangan orang Ahli Sunnah wa-Jamaah yang berasaskan khalaf, apakah pula pandangan mereka, salafi terhadap khalafi. Wajarkah orang salafi memandang salah terhadap khalafi? Ya, seharusnya tidak berlaku kerana istilah salaf dan khalaf lahir selepas kewafatan Nabi. Kedua-duanya setaraf, malah pandangan yang berbeza itu diterima dalam Islam.

Sebenarnya salafi yang dipegang Ibnu Taimiah dan Mohammad Abdul Wahab berdasarkan pendekatan selamat yang dipakai oleh generasi sabahat dan tabiin. Mereka mempertahankan pegangan itu bagi mengelak tersalah tafsiran.

Sastera Arab
Tetapi saya percaya jika dua tokoh itu hidup sehingga sekarang atau tinggal di Malaysia dia boleh terima pandangan khalaf dan tidak menggunakan salaf lagi. Saya berani katakan begitu kerana mereka berdua pasti fasih bahasa Melayu dan faham sastera Melayu. Sama seperti fasih bahasa Arab dan memahami ilmu balaghah, sastera Arab.

Suka dijelaskan di sini, setiap ayat al-Quran mengandungi seni sastera, balaghah yang tinggi. Maka setiap ayat perlu ditafsirkan dengan teliti. Ada yang boleh difahami secara lahir tetapi ada juga yang perlu difahami secara balaghah. Oleh sebab itulah, mereka yang hendak menjadi ulama mujtahid mereka mesti pandai imu balaghah selain pandai bahasa Arab.

Asas ilmu balaghah ialah tasybih, contoh yang mudah ialah ayat محمدٌ أسدٌ bererti Muhammad itu singa. Muhammad dalam ayat itu bukan singa kerana tidak ada kaki empat, tidak ada taring, dan tidak pula berbulu garang. Kalau begitu ayat itu bermaksud Muhammad itu berani macam singa. Samalah seperti dalam bahasa Melayu, bila kita marah kepada seseorang, lalu kita katakan kepadanya, awak ini lembulah. Ertinya awak ni bodoh macam lembu.

Dalam hadis dan al-Quran, banyak ayat yang seperti itu. Perhatikan hadis الدنيا سجن للمؤمنين bererti dunia adalah penjara bagi orang mukmin. Penjara lazimnya dipagari dengan tembuk atau besi dan sentiasa dalam kawalan waden yang garang. Adakah dunia ini macam itu, tentu tidak. Jadi, apa maksud hadis itu? Jelas maksudnya, orang Mukmin ketika hidup di dunia ini seperti berada di dalam penjara yang sentiasa dikawal gerak kerjanya, mesti patuh undang-undang dan tidak boleh melakukan sebarang dosa.

Berdasarkan itu, apa sahaja ayat mutasyabihat perlu dilihat begitu. Maka merujuk kepada ayat di atas, ar-Rahman (Allah) bersemayam di atas Arasy. Adakah ayat itu menunjukkan Allah duduk di atas Arasy? Kalaupun betul, samakah Allah duduk seperti sultan bersemanyam? Dalam sebuah lirik lagu ada menyebut satu baris berbunyi, “Cintamu bertahta di hati” adakah cinta itu bertempat dan duduk macam sultan duduk?

Di sinilah letaknya nilai sastera, sesuatu ayat itu tidak boleh diterjemahkan dan difahami secara zahir. Ayat al-Quran itu seharusnya difahami sebagai symbol pihak Yang Berkuasa. Ya, lazimnya pihak yang berkuasa berada di atas dari orang yang diperintah. Allah yang digambarkan berkuasa itu tidaklah bermakna dia duduk di atas singgahsana.

Begitu juga dengan Allah turun, sebuah hadis menyebut: ينزل الله إلى السماء الدنيا ليلة النصف من شعبان bererti Allah turun ke langit dunia pada nisfu Syaaban. Bolehkah kita bayangkan bahawa Allah turun macam kita turun tangga? Dalam al-Quran banyak ayat yang menyebut tentang turun, turun al-Quran, adakah al-Quran turun macam kita turun tangga?, turun hujan, adakah hujan turun macam kita turun. Dalam surah al-Qadr ayat 4 Allah berfirman yang bermaksud: “Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka,” adakah malaikat ada rumah dan turun macam kita juga?

Jawapannya, sudah tentu tidak, kalau sesama maklukpun tidak sama dengan kita cara turunnya, betapa Allah yang menciptakan kita, tentu turunnya bukan bermaksud begitu. Ya, dalam bahasa Melayu kita selalu sebut, “pemimpin turun padang” adakah perlu turun guna tangga? Jadi, ayat itu jelas sebagai simbolik kepada pihak yang berkuasa mahu bersama dengan orang bawahan.

Kita rujuk pula kepada ayat, “tangan Allah mengatasi tangan-tangan mereka.” Adakah Allah ada tangan? Dalam bahasa Melayu kita selalu menyebut, “kaki tangan kerajaan” adakah kerajaan ada tangan dan kaki? Kita juga pernah guna simpulan bahasa, “kaki botol” adakah botol ada kaki? Katalah kita bersetuju botol ada kaki, adakah kakinya sama dengan manusia? Tentu tidak. Yang jelasnya maksud kaki botol bukan begitu, tetapi orang yang suka minum arak. Oleh sebab itulah, tangan Allah itu kita fahamakan sebagai kuasa Allah.

Ada satu lagi ayat al-Quran yang berbunyi, ويبقى وجه ربك bererti, “dan yang kekal wajah tuhan kamu.” Tuhan ada wajah ke? Macammana wajah Allah. Bolehkah kita kata wajah Allah macam wajah kita? Tentu tidak. Dalam bahasa kita banyak menggunakan kata muka, muka surat, muka tembok, muka air dan banyak lagi. Ketiga-tiga contoh itu tidak sama maksudnya, dan yang pasti, muka yang dimaksudkan itu tidak sama dengan muka manusia.

Tidak Bercanggah
Melihat kepada hujjah yang dibentangkan di atas, apakah masih ada ruang untuk umat Islam bertelagah lagi? Golongan Wahabi yang dikata mendakwa Allah bertempat, benarkah mereka berfahaman begitu? Mungkinkah mereka faham bahawa kedudukan Allah di atas arasy itu sebenarnya adalah sebagai simbol semata-mata. Kalau begitu, tentu tidak bercanggah dengan fahaman Ahli Sunnah wa-Jamaah.

Saya percaya golongan Wahabi yang berada di negara ini akan bersetuju dengan saya. Dan pastinya mereka akan menilai semula hujjah salafi itu. Hakikatnya salafi dan khalafi tidak ada bezanya kalau difahami dengan sebaiknya secara ilmiah. Semuanya merujuk kepada firman Allah ليس كمثله شيء tidaklah sesuatu yang ada di alam ini seumpama dengan-Nya.

Jadi, hentikan pergaduhan tradisi yang berpanjangan. Banyak lagi yang perlu dilakukan oleh umat Islam untuk mentadbir bumi Allah ini. Banyak lagi kerosakan yang dibawa oleh manusia yang perlu dibasmikan. Bersatulah kita untuk kemajuan Islam dan ummatnya. Takutlah kepada Allah yang ketika ditanya di akhirat nanti, jawapannya tiada satupun pembangunan yang mampu kita lakukan untuk umat Islam.