16 November 2008

Pujian kepada ADUN yang guna Al Quran untuk berhujah

Sidang bajet 2009 yang berakhir menyaksikan sejarah dalam Dewan apabila beberapa orang ADUN DAP dan PKR menggunakan Ayat Al Quran semasa berhujah dalam Dewan. Saya tika hairan kalau kita orang Islam yang menggunakan Al Quran sebagai hujah semasa berbahas. Namun sekali ini giliran kita melihat orang bukan Islam yang berhujah dalam Dewan dengan hujah yang tidak boleh dipertikaikan itu.

Ucapannya bukan hanya untuk orang yang duduk dalam dewan serta pemerhati yang datang untuk melihat secara dekat persidangan bersejarah itu. Namun sejak sidang yang lepas kami telah memulai siaran langsung sidang untuk dilhat oleh umum. Penonton dalam sehingga keluar negara.

Kerana itu keberanian mereka mengeluarkan hujah Al Quran adalah sesuatu yang saya anggap besar dan menjadi pengajaran kepada kita orang yang beriman bahawa sepatutnya kita yang beragama Islamlah yang terlebih dulu sepatutnya memuliakan AlQuran dengan menjadikan ianya zikir dan mengemukakannya sebagai hujah bilah kita berada didewan.

Maka Dewan yang mulia pada tahun ini menyaksikan sejarah yang dilakar sendiri bagi membuktikan bahawa Al Quran sekarang ini tidak ditakuti malah diyakini oleh orang bukan Islam.

Alasan yang kuat ini menyakinkan bahwa usaha dakwah yang dilakukan selama ii bukan sia-sia malah perlu diteruskan dengan lebih gigihl lagi dimasa akan datang.

Kalau nabi Noh yang berdakwah malam dan siang mengajak kaumnya untuk kembali kepada Islam, apakah yang layak kita jawab bila kita ditanya apakah usaha yang kita lakukkan untuk memahamkan orang bukan Islam kepada Islam.

Lahirnya mereka sebagai “zimmi” atau kekal kepada “harbi” adalah kerana kita usaha kita, Cuma pilih yang mana yang dikehendaki.