04 Januari 2014

Facebook mula ditinggalkan

2 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
Facebook mula ditinggalkan
Golongan remaja kini dikatakan semakin melupakan Facebook (FB) dan beralih menggunakan laman sosial lain seperti Instagram, Twitter serta WhatsApp. 

Kajian Global Social Media menunjukkan hasil yang tidak begitu menggembirakan bagi Facebook. Populariti jejaring sosial terbesar dunia itu mulai mengalami penurunan. 

Pelajar 'Punk' Serang Guru Ditahan

2 Rabiul Awal 1435. [MOD] -

Pelajar tingkatan lima sebuah sekolah yang terbabit dalam kejadian mencederakan seorang guru lelaki dengan menggunakan kerambit dibawa oleh polis untuk mendapatkan perintah tahanan reman di Mahkamah Majestret Kangar, Perlis pada Jumaat. - fotoBERNAMA
KANGAR: Polis menahan seorang pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Perlis dekat sini kerana didakwa mencederakan seorang guru lelaki dengan kerambit pada hari pertama persekolahan, Khamis.
Kejadian dipercayai berlaku selepas pelajar lelaki itu ditegur oleh guru berkenaan kerana menggayakan rambut ala 'punk.'

Hasut Guling Kerajaan Hanya Buat Untuk Suka-Suka

2 Rabiul Awal 1435. [MOD] -

KUCHING: Pemegang akaun Facebook dengan nama Asmaelz Hadzeny II, 25, memohon maaf atas cubaan untuk menghasut orang ramai menyertai 'Himpunan Guling Kerajaan'.
Penganggur itu ditahan polis tidak lama selepas dia mengeluarkan kenyataan di Facebook pada bulan lepas, di Kampung Karambut di Saratok, kira-kira 400 kilometer dari sini.
Dia dibawa ke Bukit Aman dan direman sehingga dibebaskan pada Jumaat.

Ahli RELA suspek pecah rumah timbalan menteri

2 Rabiul Awal 1435. [MOD] -

Dua anggota RELA yang ditugaskan menjaga kediaman Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar adalah antara tiga suspek yang ditahan hari ini kerana cuba memecah masuk kediaman berkenaan di Kuching pada 24 Disember lepas.
    
Pemangku Ketua Polis Daerah Kuching, DSP Amihizam Abd Shukor berkata kedua-duanya mempunyai rekod jenayah lampau.   

Wartawan redah hujan tuntut kebebasan media

2 Rabiul Awal 1435. [MOD] -


Demi kebebasan media, sekumpulan wartawan, aktivis dan wakil media meredah hujan petang ini dan berhimpun untuk menuntut Kementerian Dalam Negeri (KDN) membenarkan mingguan The Heat kembali beroperasi.

Zakat wajib, cukai tidak

2 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
USTAZ HAMIZUL ABDUL HAMID
Soalan: Apakah kedudukan zakat dan cukai di dalam Islam? Bagaimanakah perspektif cukai pada zaman dahulu dan apakah sewajarnya sikap umat Islam di Malaysia khususnya dalam mendepani situasi zakat dan cukai ini? Harap penjelasan.

Jawapan: Alhamdulillah, mudah-mudahan jawapan yang disediakan ini mampu memberikan kelegaan kepada kita dalam meraikan kedua-dua perkara, zakat dan cukai ini. Apatah lagi menjelangnya bulan Disember, umat Islam wajar sedar bahawa tarikh untuk mendapatkan rebat ke atas cukai pendapatan melalui zakat yang ditunaikan juga kian berakhir.

Zakat adalah rukun Islam. Ia adalah ketetapan yang mutlak (qatie). Cukai pula perkara baharu, ia mendatang sifatnya dan hanya bersifat ijtihadi. Zaman dahulu, umat Islam hanya diwajibkan menunaikan zakat, tidak diwajibkan membayar cukai. Manakala, orang-orang bukan Islam, mereka tidak diwajibkan membayar zakat; maka mereka dikenakan cukai.

Majlis Fatwa disaran kaji kedudukan Harussani

2 Rabiul Awal 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: PAS menggesa agar Majlis Fatwa Kebangsaan mengadakan mesyuarat khas bagi mengkaji kedudukan Mufti Perak, Tan sri Harussani Zakaria berhubung 'fatwa' beliau yang dilihat bertentangan dengan Islam.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar ketika dihubungi Harakahdaily berkata jika benar 'fatwa' tersebut dikeluarkan mufti itu, jelas mengelirukan pelbagai pihak yang boleh  menimbulkan ketegangan dan kekecohan.

"PAS hari ini menggesa agar Jawatankuasa Fatwa memanggil segera mufti-mufti di seluruh negara menghadiri menyuarat khas bagi membincangkan kedudukan Harussani sebagai Mufti Perak berhubung dengan fatwa yang telah dikeluarkan.

Mampukah Morsi kembali?

2 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
HARAKAHDAILY|WAWANCARA
PERGOLAKAN di Mesir, ekoran rampasan kuasa tentera dan pembunuhan ribuan penunjuk perasaan penyokong Presiden yang digulingkan, Dr Morsi, menimbulkan banyak persoalan. Mampukah Ikhwan Muslimin bertahan dengan kezaliman dan penindasan ini?

Wartawan Harakah, AHMAD LUTFI OTHMAN danAZAMIN AMIN menemubual Prof Dato’ Dr Mohammad  Redzuan Othman, Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya, tokoh yang dianggap paling layak bericara mengenainya.

HARAKAH: Apa yang boleh digambarkan situasi terkini di Mesir dan jangka hayat perjuangan Ikhwan Muslimin, setelah melalui penindasan kejam yang begitu dahsyat oleh tentera?