20 September 2008

Nuzul Quran

“Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al-Qur‘an sebagai petunjuk bagi umat manusia.” (QS. Al-Baqarah: 185).


17 Ramadhan merupakan hari yang amat bersejarah bagi umat manusia, apalagi umat Islam. Pada pada hari itulah, Al-Qur‘an diturunkan pertama kalinya, sekaligus menjadi era kebangkitan umat.

Ayat Al-Qur‘an yang pertama yang diwahyukan kepada Nabi Muhammad adalah “Iqra‘”, yang artinya “Bacalah”. Membaca adalah penerang jalan atau jendela dunia. Tentunya , membaca adalah syarat utama dalam menuju kebangkitan diri dan umat.

Namun membaca yang diwajibkan menuju kebangkitan yang sesungguhnya adalah membaca dengan nama Allah. Dengan cara demikian, petunjuk Allah akan didapati. Ilmu tanpa petunjuk Allah adalah ilmu yang membawa kepada kesesatan .

Apalagi dalam al-Qur‘an, Allah memastikan bahawa semua manusia akan menjadi sesat, kecuali yang mengikuti petunjukNya.

Seorang hamba yang bangkit tanpa petunjuk Allah, hanya bertahan dalam usia dunia yang sangat terbatas sesuai dengan umurnya di dunia. Namun akibatnya adalah mendapat sengsara dan kehinaan di akhirat. Sedangkan ilmu pengetahuan yang baik ialah yang menuntun seseorang menuju tempat mulia yang disediakan Allah yakni syurgaNya.

Oleh kerana itu, kita yang telah berulang kali memperingati Nuzul Qur‘an di bulan Ramadhan, sewajarnya telah banyak membaca, memahami, mengambil sikap untuk menentukan pilihan, serta menetapi jalan kebangkitan yang sesungguhnya. Selamat atau membinasakan.

Najib perjelas penangguhan lawatan ke Arab Saudi

Datuk Seri Najib Tun Razak menjelaskan bahawa beliau menangguhkan lawatannya ke Arab Saudi yang sepatutnya bermula semalam sehingga Ahad ini disebabkan beliau perlu menyusun semula jadualnya bagi membolehkannya memulakan tugas sebagai menteri kewangan Isnin ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata penangguhan itu tidak ada kena mengena dengan senario politik dalam negara."Lawatan saya tidak dibatalkan, cuma saya menyusun jadual saya supaya saya dapat masuk ke Kementerian Kewangan Isnin ini dan memulakan tugas saya terutama sekali dalam keadaan di mana ekonomi dunia dan pasaran saham dunia yang tidak menentu.

"Kemungkinan ada perkembangan tertentu di peringkat dunia atau global yang memberi kesan kepada ekonomi negara dan bursa saham negara kita," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis penyampaian zakat bagi Parlimen Pekan semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas penangguhan lawatannya ke Arab Saudi yang sepatutnya bermula hari ini yang antara lain atur caranya itu ialah merasmikan hotel apartment dan restoran milik Felda di Mekah, demikian dilaporkan oleh Bernama.

Najib berkata beliau perlu mendapatkan maklumat terkini daripada Kementerian Kewangan, Suruhanjaya Sekuriti, Bursa Saham Malaysia dan Bank Negara Isnin ini bagi menentukan sebarang keputusan mengenai keadaan ekonomi negara.

"Saya perlu mendengar perkembangan terkini daripada Kementerian Kewanagan termasuk Suruhanjaya Sekuriti, Bursa Saham Malaysia dan Bank Negara dan untuk menentukan apa-apa keputusan yang perlu dibuat untuk meredakan keadaan semasa," kata Najib.Rabu lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyerahkan jawatan menteri kewangan kepada Najib, manakala Abdullah mengambil alih portfolio menteri pertahanan daripada timbalannya itu.

Bagaimanapun Najib berkata program beliau ke New York dan Washington bagi menghadiri Perhimpunan Bangsa Bersatu (PBB) akan diteruskan."(Program ke Arab Saudi) ditangguhkan, tapi saya terus ke New York dan Washington, dalam perjalanan balik saya akan buat umrah dan buka (rasmi) restoran Felda di Mekah," kata Najib.

Ditanya perancangannya sebagai menteri kewangan bagi menghadapi krisis ekonomi dunia ketika ini, Najib berkata: "Elok saya buat (kenyataan) pada Isnin nanti selepas dengar taklimat lebih khusus lagi," katanya.

Bagaimanapun Najib berkata apa yang dibentangkan Abdullah semasa Bajet 2009 yang berkaitan dengan kepentingan rakyat akan tetap diteruskan dan apa-apa perakuan yang dibuat dalam Belanjawan Negara yang berkaitan kepentingan rakyat akan dilaksanakan

Teresa Kok dibebaskan.

KUALA LUMPUR 19 Sept. – Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teresa Kok yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 12 September lalu dibebaskan pada pukul 1 petang tadi. Perkara tersebut disahkan oleh peguamnya, Sankara Nair.

Polis mengambil keputusan membebaskan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok hari ini setelah berpuas hati tiada lagi sebab untuk meneruskan penahanan lanjut terhadap beliau.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dalam kenyataan di sini hari ini menegaskan Teresa yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kinrara telah disiasat kerana disyaki terlibat dalam perkara-perkara yang memudaratkan keselamatan negara.

Teresa ditahan mengikut Seksyen 73(1) Akta Keselamatan Dalam Negeri (AKDN) 1960 pada 12 September lalu.

Bernama.