29 Julai 2008

Johan Qari dan Qariah diraikan.

IPOH, 28 July :- Johan Qari dan Qariah Perak, Shamsul Ariffin Supian dan Sharifah Khasif Fadzilah Badiuzzaman yang memenangi Ujian Tilawah Quran peringkat Kebangsaan kali ke 51 yang diadakan di Kedah baru-baru ini diraikan dalam majlis Perhimpunan Executive Talk disni hari ini.Sebelum ini Kerajaan Negeri Perak telah mengumumkan untuk menyampaikan penghargaan kepada mereka berdua dengan kesediaan memberikan saguhati kepada mereka setiap orang RM 10,000.

Johan Qari memperdengarkan bacaan ayat-ayat suci al Quran dari Surah al Mulk sebelum majlis bermula.

Johan Qari dan Qariah bergambar kenangan dengan YAB. Menteri Besar , YB. Dato' Dr. Hassan dan Dr. Abdul Rahman Hashim.

Johan Qariah menerima cenderamata.


Johan Qari menerima cenderamata dari MB Perak.

Ir.Nizar : Tunaikan solat.

IPOH, 28 July :- Mari lah kita berikhtiar dengan penuh keikhlasan untuk tunaikan solat 5 waktu yang barangkali sebelum ini ada kecuaian, marilah kita sudahi baki-baki kehidupan yang masih ada dengan sesempurna mungkin. Demikian antara kandungan ucapan YAB. Menteri Besar perak, Dato' Seri Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin semasa menyampaikan kata-kata aluan bersempena Majlis Perhimpunan Executive Talk Bil 3/2008 disini hari ini.

Majlis tersebut mengundang Exco Agama Negeri Selangor, YB. Dato' Dr. Hassan Mohd Ali sebagai penyampai motivasi sebagai sifatnya seorang pakar motivasi yang tidak asing lagi.

Majlis yang dihadiri oleh lebih 1000 kakitangan awam itu turuh dihadiri oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, YB. Dato' Dr. Abdul Rahman Hashim, Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Jamalludin Al Amini b. Haji Ahmad, Exco-Exco Kerajaan Negeri, Ahli-Ahli Parlimen, Ahli Yang Berhormat Ahli Dewan Undangan Negeri Perak, Ketua-ketua Jabatan Negeri dan Persekutuan serta wakil-wakil pegawai-pegawai kerajaan dari seluruh Negeri Perak Darul Ridzuan.

Ir. nizar juga mengharapkan supaya dijadikan solat yang merupakan tiang seri dalam agama itu sebagai benteng diri semua pihak dari unsur-unsur fahsya dan mungkar sebagai langkah mempersiapkan diri bertemua dengan Allah SWT.

Diakhir ucapannya, berliau mengharapkan kepada yang hadir untuk menyampaikan seruan yang diberi kepada orang bawahan di tempat masing-masing.

Terang lagi bersuluh...

Umno Perak hari ini menawarkan kerjasama dengan Pas untuk membentuk kerajaan negeri itu sebagai Menteri Besar kononnya sebagai langkah permulaan ke arah penyatuan kedua-dua parti berkenaan.

Namun saya berpandangan ini adalah suatu bukti nyata, terang lagi bersuluh bahawa cerita dan gimik mantan MB itu yang mengatakan diserata ceruk negeri bahawa akan berubahnya tampuk pemerintahan pada 31 Ogos sebagaimana dicanang adalah rekaan semata-mata.

Kalaulah itu suatu realiti yang telah disebutkan kepada rakyat dan tersiar dimedia, mana mungkin perlu tawarkan diri untuk bergabung dengan parti PAS. Tunggu sahaja tarikh tersebut apalagi hanya sebulan lebih sedikit saja.

Setahu saya usaha yang dilakukan pihak yang tidak bertanggungjawab ini semakin nampak kegagalannya. Dari tawarkan harga serendahnya RM 5 juta, naik sehingga RM 15 juta, naik lagi kepada RM 20 Juta dan paling tinggi RM 30 Juta. Semuanya tawaran jijik dan kotor dan benar-benar rasuah seperti yang dilaporkan oleh Setiasaha BBC yang juga ADUN Canning dan rakan-rakan lain kepada BPR.Kami tidak sambut malah kami semakin hari semakin berpegang kuat kepada amanah meneraju Kerajaan Perak dengan pakatan Rakyat ini.

Tawaran untuk saya cuma dicuba melalui pemandu, kata pemandu saya kepada yang menalifon itu "hubungi YB sendiri la"namun sekali sahaja mereka manalifon dan terhenti disitu dan sampai sekarang saya tidakpun dihubungi oleh mereka, tidak sempat sebut harga cuma main acah-acah saja.

Tajol Rosli Ghazali, berkata tawaran itu bagi menyahut saranan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya Umno dan Pas dibubarkan dengan menubuhkan sebuah parti baru berlandaskan Islam bagi menyatukan orang Melayu dan sebagai tempat berlindung kepada semua pihak, termasuk bukan Islam.
Yang diminta oleh PAS ialah Bubarnya UMNO dan bersama dengan PAS yang telah meletakkan Islam sebagai dasarnya dasarnya. kalaupun PAS dibubarkan sama tentu sekali dasar PAS yang akan diletakkan kembali tidak lain Islam yang kita yakini sekarang. PAS yang baru akan sama dengan PAS yang lama.
Realitinya kenyataan Mursyidul Am adalah supaya semua orang melayu berjuang dengan nama Islam bukan dengan nama Melayu, yang telah diterima oleh rakan dalam PR iaitu DAP. Sudah lama PAS berjuang dengan nama Islam, segala tomahan dan momokan untuk menakutkan PAS kepada orang Cina dan India ternyata gagal setelah 50 tahun. Sebelumnya isue ini memenangkan BN dan mengalahkan kami. Sampai pada satu tahap orang Cina dan India sudah tidak percaya lagi.
Kali ini Nik Aziz ingin menyelamatkan Malaysia dan orang Melayu yang tersasar jauh dari ajaran agamanya. Kalaulah UMNO bubar dan bergabung dengan PAS, PAS itulah yang telah diterima oleh orang Cina dan India dalam PR yang lepas, iaitu yang menggunakan Islam sebagai dasarnya.
Bukan hendak menduga namun sudah kedengaran dari pimpnnan UMNO sendiri, mustahil mereka menerimanya. Saya juga menduga perkara demikian.

Tawaran dari Umno dengan 27 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) serta seorang dari MCA untuk bekerjasama dengan PAS yang mempunyai 6 Adun bagi membentuk kerajaan negeri berlaku seawalnya di malam kejatuhan BN dalan PR ke 12 pada 8 Mac yang lalu.

Kalimat yang sama pada malam tersebut diucapkan lagi oleh Tajol Rosli, hari ini katanya,“Umno Perak sanggup menerima Menteri Besar dari Pas". Beliau juga pada masa itu dan pada hari ini sekali lagi menawarkan kepada PAS jawatan Exco.

InsyaAlah kerajaan Negeri perak Pakatan Rakyat yang ada sekarang akan terus kekal. "Peluru getah "yang cuba dihalakan kepada kami pasti tidak akan menumbangkan kerajaan ini. InsyaAllah.

Semua Adun BN Pulau Pinang keluar Sidang DUN

GEORGETOWN, 28 July :- Semua 11 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) bertindak keluar Dewan Undangan Negeri (DUN) kerana tidak berpuas hati dengan sikap Exco Kerajaan negeri, Phee Boon Poh (DAP-Sungai Puyu) yang enggan memberi laluan bertanya soalan ketika sesi penggulungan, petang tadi.

Mereka keluar dewan kira-kira jam 6.10 petang, iaitu kira-kira setengah jam sebelum persidangan ditangguhkan. Anggota BN akan masuk semula ke dewan apabila sesi penggulungan bersambung hari ini.

Ketua Pembangkang, Datuk Azhar Ibrahim, berkata mereka bertindak keluar dewan kerana tidak berpuas hati dengan sikap Phee yang tidak membenarkan wakil rakyat pembangkang bertanyakan soalan atau meminta penjelasan.

Katanya, tindakan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebajikan dan Masyarakat Penyayang negeri itu sebagai pengecut kerana tidak berani menerima soalan daripada pembangkang.

Beliau berkata selama 18 tahun menjadi wakil rakyat, tidak pernah berjumpa dengan Exco yang begitu penakut untuk menerima soalan dari wakil rakyat pembangkang pada sesi penggulungan.
"Beliau yang berpengalaman dalam persidangan DUN tidak sepatutnya bertindak demikian. Jelas menunjukkan yang beliau hanya pandai bercakap besar di dalam dewan tetapi berhati kecil untuk menerima soalan.

"Beliau sepatutnya memberi ruang untuk kami bertanya kerana ia membabitkan kepentingan rakyat," katanya.

Azhar berkata, beliau kecewa kerana Phee kerana hanya memberi peluang kepada wakil rakyat pembangkang bertanya.

Namun begitu tindakan yang dilakukan oleh Phee adalah hak nya sendiri yang sah dari segi peraturan persidangan, samada dia ingin memberi laluan atau tidak.

Kejadian yang berlaku untuk sidang DUN di Pulau Pinang hari ini melengkapi kejadian tindakan pembangkang keluar dewan di beberapa negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat .

Sidang DUN di Perak dan Kelantan menyaksikan pembangkang keluar dewan kerana tidak berpuas hati dengan speaker, namun sekali ini lain pula kerana tidak puasa hati dengan exco yang tidak memberi laluan, pembangkang mengosongkan kerusinya di Sidang DUN Pulau Pinang.