13 April 2011

Selepas Beberapa Minit dipasang dibuang Semula

9 Jamadilawal 1432H. [MOD] -


SADONG JAYA, 13 April: Seorang Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Kampung (JKK) di Kampung Ensengei Melayu di sini kecewa selepas meter elektrik yang tak sampai 24 jam di pasang, dicabut semula.

Kediaman penghulu tersebut, Tuan Haji Wahab Johari didakwa didatangi dua juruteknik Sarawak Electricity Supply Corporation (Sesco) lebih kurang jam 3 petang semalam.

Mereka memasang meter elektrik sehingga selesai dan kemudiannya menjalankan ujian sebelum mengesahkan ianya berfungsi.

Namun beberapa minit selepas itu, seorang pegawai Sesco didakwa datang dan memaklumkan nama penghulu tersebut tiada dalam senarai.

Beliau kemudiannya mengarahkan meter yang siap dipasang itu ditanggalkan semula.

Difahamkan Haji Wahab ada merayu kepada pegawai tersebut agar tidak mencabut semula meter elektrik itu, namun tidak dilayan.

Jam 12 sebelum itu, AJK PAS Pusat, Datuk Kamaruddin Jaffar ada berkunjung ke rumah beliau dalam siri kempen rumah ke rumah sempena pilihan raya kecil Sarawak kali ini.

Dalam pertemuan kira-kira 20 minit itu, Haji Wahab ada menceritakan salasilah keturunannya yang memang berasal dari kampung tersebut.

Selepas pertemuan itu pula, petugas PAS dari Selangor turut berkunjung ke rumah sama.

Difahamkan Haji Wahab adalah penyokong PBB sejak sekian lama.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan sama ada penarikan semula meter elektrik di rumahnya itu ada kaitan dengan dua kunjungan dari PAS sebelum itu.


Calon PAS, Abang Eddy Abang Fauzi ditentang calon BN, Aidel Lariwoo dan seorang lagi calon bebas, Mahayudin Bin Wahab.

H/daily

Selepas Tipu, 'Ustaz' Ugut Bunuh Pula

9 Jamadilawal 1432H. [MOD] -


KUALA LUMPUR, 13 April: Pasangan suami isteri bergelar ustaz dan ustazah dan dari kalangan aktivis Pergerakan Pemuda dan Puteri Umno Kelantan, kini bertindak lebih melampau dengan melakukan ugutan bunuh kepada orang yang meminjamkan wang kepadanya. 

Ugutan tersebut dibuat untuk menakutkan orang yang meminjamkan wang kepadanya agar tidak terus menuntut hutangnya, sekali gus untuk menutup mulut individu terbabit supaya tidak menceritakan kejahatan mereka kepada orang lain termasuk kepada ibu bapa mereka.

Seorang mangsanya, Ikwan Ariffin, 25, yang tinggal di Dungun, Terengganu ketika mendedahkan perkara itu berkata, ugutan tersebut sememangnya serius dan ia turut dialami oleh beliau sendiri ketika beliau menuntut hutangnya buat kesekian kalinya daripada mereka, 6 April lalu.

Menurut beliau, kejadian tersebut berlaku di hadapan ibu kepada ustaz itu sendiri, setelah beliau sampai di rumah ibunya untuk bertanyakan sama ada ustaz tersebut datang ke rumah ibunya atau tidak.

Katanya, ugutan tersebut dibuat menerusi telefon mudah alih, sebaik beliau menghubungi ustaz tersebut di hadapan ibunya untuk menuntut hutangnya sebanyak RM7,000 yang dipinjamkan sejak bulan Oktober tahun lalu. 

"Sejurus selepas ugutan itu dibuat dengan kata, "awak jangan mintak hutang awak lagi, aku tak ada wang nak bayar. Kalau kau terus mintak hutang kau tu, aku akan bunuh kau" datang pula sebuah kereta yang dinaiki dua orang lelaki berusia antara 40 ke 50 tahun.

"Tak lama kemudian, datang pula seorang lelaki lain dengan menaiki motorsikal. Kedatangan mereka bertiga adalah untuk memukul saya," katanya ketika dihubungi, hari ini. 

Ikhwan yang datang ke rumah ibu kepada ustaz tersebut di Kota Baharu, Kelantan bersama adik dan seorang temannya bagaimanapun berjaya melepaskan diri dari ancaman ketiga-tiga lelaki itu dengan melarikan diri dengan keretanya. 

"Ketika itu waktu Maghrib. Kami bertiga terus melarikan diri dengan kereta menuju ke bandar Kota Bharu untuk mendirikan solat Maghrib tanpa dapat dikesan lagi oleh mereka," katanya.

Ketika dalam perjalanan ke bandar Kota Bharu, beliau menerima panggilan telefon menerusi telefon mudah alihnya berkali-kali daripada ustaz tersebut dan tiga orang lelaki itu dengan ancaman keras untuk membunuhnya. 

Ancaman berkali-kali yang dibuat dengan nada suara keras dan marah itu juga turut menegaskan yang beliau pasti akan dicari oleh mereka walau di mana pun mereka berada secara berterusan, selagi beliau tidak dibunuh oleh mereka.  

"Saya benar-benar terancam dengan ugutan dan ancaman mereka itu. Ternyata, ia bukanlah sekadar ugutan dan ancaman, tetapi pasti akan benar-benar terjadi jika mereka dapat mengesani kami pada ketika itu," tegasnya. 

Menyedari hakikat itu, Ikhwan mengambil keputusan untuk membuat laporan polis bagi melindungi dirinya. Sebelum itu, selepas mendirikan solat Maghrib di sebuah masjid di bandar Kota Bharu, beliau terlebih dahulu mengunjungi ayah angkatnya di Lata Rek, Kubang Kerian untuk bermalam di rumahnya.   

Beliau membuat laporan polis di Balai Polis Laloh, Kuala Krai, jam 11.00 pagi keesokan harinya, 7 April, sebelum bertolak pulang ke kampungnya di Dungun.  (Gambar atas)

Disebabkan kejadian itu, Ikhwan kini mula tidak keruan dan hidup dalam ketakutan. Ustaz tersebut yang sebelum ini cukup dihormatinya kini telah bertukar menjadi orang yang memusuhinya, setelah beliau menolongnya begitu banyak termasuk meminjamkan wang kepadanya sebanyak itu.

Menurut Ikhwan, sebelum kejadian itu berlaku, beliau terlebih dahulu telah menelefon ustaz tersebut jam 8.00 pagi, 6 April lalu dan dijawab oleh isteri kepada ustaz tersebut. 

Menerusi panggilan itu, beliau berpura-pura hendak membeli minyak Habbatus Sauda' yang dijual oleh mereka dengan jumlah yang agak banyak untuk mengetahui sama ada beliau mempunyai wang atau tidak. 

Beliau berpura-pura hendak membeli 100 botol minyak tersebut yang setiap sebotol berharga RM130.00 menjadikan jumlah keseluruhannya RM130,000. 

"Menerusi panggilan itu, isteri kepada ustaz itu sendiri mengaku mereka memang ada menyimpan stok sebanyak itu. Ini menunjukkan mereka sememangnya mempunyai wang, tetapi sengaja tidak mahu membayar hutangnya kepada saya. 

"Tetapi apabila beliau dapat mengesani suara saya, beliau terus memutarbelitkan kenyataan dengan mengatakan mereka sememangnya tidak mempunyai stok minyak itu sebanyak itu, tetapi hanya sekadar 10 botol sahaja," katanya. 

Disebabkan putarbelit itu, beliau terpanggil untuk menemui mereka bagi mendapatkan hutangnya kerana ustaz tersebut sebenarnya sememangnya mempunyai banyak wang. Tetapi sebelum ke rumah pasangan tersebut, Ikhwan terlebih dahulu ke rumah ibunya untuk mengetahui perkembangan mengenainya. 

"Ketika saya menelefonnya di hadapan ibunya, dia begitu marah kepada saya kerana menceritakan kejahatannya itu kepada ibunya. Beliau dan isterinya amat malu setelah kejahatan mereka diketahui ibunya memandangkan beliau orang yang faham dalam agama yang merupakan lulusan universiti Al-Azhar," katanya. 

Lanjutan itulah, jelas Ikhwan, yang membawa kepada ancaman bunuh daripada ustaz tersebut dengan dibantu tiga orang rakannya itu terhadap beliau.

11 April lalu, Harakahdaily atas tajuk "Awas Ustaz dan Ustazah Umno Kaki Tipu" telah melaporkan, sepasang suami isteri yang bergelar ustaz dan ustazah dan dari kalangan aktivis Pergerakan Pemuda dan Puteri Umno Kelantan, telah dikenal pasti sebagai kaki tipu, dengan menjalankan kegiatannya menerusi internet bagi memperdayakan orang ramai. 

Sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan agar berhati-hati dengan mereka agar tidak turut menjadi mangsanya, memandangkan mereka mempunyai pelbagai cara untuk memperdayakan orang ramai dengan memperalatkan ilmu yang dimilikinya dalam agama. 

Dalam laporan itu antara lain dinyatakan, Ikhwan sendiri telah menjadi mangsa mereka sehingga menyebabkan beliau kehilangan wang RM7,000 yang dipinjamkan secara berperingkat-peringkat pada 27, 29 dan 31 Oktober tahun lalu menerusi transaksi Maybank2u.  

Menurut beliau, ustaz dan ustazah tersebut yang dikenalinya menerusi online sejak tahun 2005 lalu mempunyai laman web tersendiri yang menyediakan ceramah agama dan perkhidmatan kaunseling kepada pelayar-pelayar internet.    

Menerusi laman web itu, pasangan yang berusia 35 tahun itu kini bukan sekadar menyampaikan ceramah agama dan memberikan perkhidmatan kaunseling menerusi internet, tetapi turut mempergunakan websitenya untuk menjalankan perniagaan lain iaitu berniaga minyak wangi, pelbagai ubat kecantikan dan baju dari Mesir.   

"Hasil dari penyelidikan saya, ternyata, pasangan itu adalah orang kuat Umno. Saya juga mendapat tahu, rumah yang diduduki oleh pasangan itu (kini) juga adalah kepunyaan Umno," jelas Ikhwan.  

Selain menipu dengan cara meminjam wang, pasangan tersebut turut menjual e-book Penghapus Saka kepada orang ramai dengan mengaku e-book itu adalah kepunyaan mereka, pada hal e-book itu sebenarnya adalah kepunyaan kawan Ikhwan sendiri.   

"Penipuan lain pula yang dilakukannya, mereka juga turut membuat satu website lain yang menjalankan usaha tarik duit. Website tarik duit itu dibuka oleh ustaz itu pada tahun 2007 lalu dan cukup aktif sekitar tahun 2008," jelas beliau yang mengakui berada "atas pagar" dalam politik ketika menghubungi Harakahdaily. 

"Menerusi website itu, ustaz tersebut melakukan penipuan dengan menjual ibu duit kepada orang ramai untuk digunakan dalam usaha menarik duit oleh mereka yang melakukan pekerjaan itu," ujar beliau.

H/daily

17 Kerusi Dalam Tangan, 11 Jadi Rebutan?

9 Jamadilawal 1432H. [MOD] -KUCHING, 13 April: Sekurang-kurangnya 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Sarawak didakwa sudah dalam genggaman Pakatan Rakyat manakala 11 kerusi lagi boleh jatuh bila-bila masa kepada Pakatan.

Dari 71 kerusi yang dipertandingkan, BN pula setakat ini didakwa hanya selesa di 43 kerusi, kata Ahli Jawatan Kuasa PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad pada sidang media PAS di Pejabat Badan Perhubungan PAS, di Matang Jaya di sini.

Beliau yang juga bekas Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat (PPP) berkata, biarpun maklumat itu hanya sekadar pandangan pemerhati politik, namun ianya sesuai dengan sokongan masyarakat terhadap Pakatan Rakyat setakat ini.

Maka tidak hairanlah katanya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak begitu bimbang sehingga beliau terpaksa turun sendiri berkempen di Sarawak.

"Najib memang tergugat, saya mendapat maklumat BN hanya boleh menang 43 kerusi yang mana mereka rasa betul-betul selamat. 17 kerusi milik pembangkang manakala 11 lagi jadi pertarungan sebenar," katanya.

Turut serta pada sidang media itu, Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiat.

Keadaan itu juga jelas beliau menyebabkan Najib kini seperti hilang kepercayaan kepada timbalannya sendiri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengemudi jentera pilihan raya BN.

Ianya juga ditambah dengan faktor  kebencian rakyat terhadap Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

"Hampir seluruhnya kekayaan negeri ini dibolot secara rakus bukan sahaja oleh dirinya (Taib), tetapi juga oleh suku sakatnya, abang, adik, ipar dan menantu.

"Maka amat wajar Najib kalau berani menyatakan siapa pengganti Taib Mahmud dalam masa terdekat ini.

"Ataukah ini mainan Najib, atau mainan Muhyiddin dengan Taib Mahmud untuk mensabotaj Najib,"soalnya lagi.

Kebangkitan rakyat pada pilihan raya Sarawak kali ini dapat dilihat dengan jelas apabila penyertaan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya ini disambut bagai menatang minyak yang penuh.

Ceramah-ceramah Pakatan Rakyat juga turut mendapat sambutan luar biasa khususnya masyarakat Cina, apatah lagi dengan kehadiran pemimin utama PAS, PKR dan DAP seperti Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang.

Keadaan itu menyebabkan BN kini tidak senang duduk dan mula menumpukan kepada kawasan pedalaman yang mempunyai penduduk majoriti Melayu, Melanau dan Iban.

"BN kini sedang memperkemas bala tentera, bukan jentera tetapi wang ringgit mereka,"kata Dzulkefly lagi.

Pada pilihan raya negeri Sarawak kali ini, semua kerusi ditandingi pembangkang termasuk Pakatan Rakyat iaitu PKR 47 kerusi, DAP 15 dan PAS 5, manakala Snap bertanding di 27 kerusi.

H/daily

Penduduk Kampung Sebayor Teruja Tunggu Kak Ani

9 Jamadilawal 1432H. [MOD] -MUARA TUANG, 13 April: Dalam kesibukan kempen hari ketujuh pilihanraya negeri (PRN) Sarawak, kehadiran calon PAS Muara Tuang Noraini Hamzah (Kak Ani) ke Kampung Sebayor disini, disambut meriah.

Program ziarah pengundi dari rumah ke rumah pada Selasa 12 April, diatur oleh kontingen PAS Terengganu, diselang seli dengan nyanyian dan laungan slogan dari anak-anak kecil, seolah-olah satu pasukan sorak.

"Pusing-pusing jalan-jalan, dulu dacing sekarang bulan,"jerit anak-anak dengan gembira kerana PRN Sarawak kali ini adalah pengalaman yang baru kepada PAS dan mereka.

Fenomena PAS yang bertanding buat kali pertama di sini menjadi buah mulut dan percakapan orang ramai.

Mereka yang baru berkenalan dengan PAS, kekadang memanggil parti itu sebagai 'bola ping pong', 'telur atau bendera jepun', selain nama 'glamour' PAS sebagai parti bulan.

Individu yang menjadi teras, menyokong Pakatan Rakyat di Kampung Sebayor adalah Pak Ghali, 70, yang sebelum ini banyak membantu calon PKR yang bertanding di situ.

Ketika ditemui, Pak Ghali sedang sibuk memasang bendera 'Jepun' berwarna hijau dengan galah buluh yang panjang. 

Katanya, beliau dan para penyokong di kampung tersebut sudah berhari-hari, menunggu-nunggu kedatangan Kak Ani ke kampung Sebayor.

"Saya memang tunggu dah beberapa hari, tunggu calon datang ke sini, orang ramai pun sudah tanya saya, bila calon akan datang.

"Saya kata mungkin dia sibuk ke kawasan lain yang ada pengundi lebih ramai lebih dulu,"kata bekas tentera yang juga pesara Jabatan Pelajaran Sarawak itu.

Menurutnya, dalam rumah beliau, ada sembilan orang pengundi yang akan mengundi Kak Ani dari parti PAS.

Menurutnya, beliau tidak ketinggalan dari mendengar perkembangan PAS di Semenanjung kerana salah seorang anaknya yang bekerja sebagai tentera telah 20 tahun menetap diKelantan.

"Anak saya kerja askar, sudah 20 tahun tinggal di Kelantan, dia banyak beritahu saya tentang pemerintahan PAS di Kelantan,"jelasnya.

Turut serta dalam kempen tersebut adalah, Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Mariah Mahmud, Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Terengganu, Ustaz Abu Bakar Abdullah dan Penolong Setiausaha PAS Terengganu, Haji Hanafiah Mat.

H/daily

Malaysiakini dan Sarawak Report diserang

9 Jamadilawal 1432H. [MOD] -


KUALA LUMPUR, 13 April: Kerana bimbangkan pengaruhnya yang semakin berkembang, laman web Sarawak Report (SR) dan Malaysiakini diserang oleh pihak-pihak tertentu dan tidak boleh dilawati.

Sarawak Report mula diserang empat hari lepas manakala Malaysiakini tidak boleh dilawati langsung mulai semalam. 

SR sejak dari penubuhannya menumpukan serangan mereka kepada kepimpinan BN Sarawak khasnya Ketua Menteri, Datuk Patinggi Taib Mahmud. 

Laporan Malaysiakini bagaimana pengundi Sarawak berebut-rebut Tupperware dari Perdana Menteri Datuk Seri Najib juga sangat memalukan Najib dan BN.

Malaysiakini juga telah berjaya memperlihatkan pertembungan antara Najib dengan Taib Mahmud di Sarawak.

Menurut sumber dalaman, kedua-duanya diserang dari luar negeri melalui D-DOS atau denial-of-service. Dalam kenyataannya, Malaysiakini memaklumkan, laman mereka gagal berfungsi kerana di serang penyerang siber. Perkara ini dimaklumkan Malaysiakini jam 5:46 petang semalam dalam laman web sementara mereka.

Melalui serangan ini, kedua-dua laman ini diserang oleh komputer yang menyebabkan terlampau ramai permintaan untuk memasukinya sehingga ia lumpuh.

(Gambar: Laporan Sarawak Report terkini)

Namun kedua-duanya sudah mengubah ke laman sementara untuk mempastikan mereka terus boleh memberikan khidmat menjelang pilihan raya negeri Sarawak 16 April ini.

Malaysiakini telah dipindah ke laman sementara mereka iaitu malaysiakinicom.wordpress.com manakala Sarawak Report di http://www1.sarawakreport.org/

H/daily

Sidang DUN Perak LIVE@Cina Islam - Day 2

9 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

Sidang Dewan Undangan Negeri Perak dimulakan tepat jam 10 pagi ini. Loceng baru sahaja dibunyikan sebentar tadi menandakan sidang rasmi dimulakan. Speaker Haram Ganesan, membuat pengumuman diantaranya :

1. semua ahli dewan dikehendaki patuh peraturan tetap
2. perbahasa ikut tertib dab sopan
3. dilarang merakam gambar dan guna telefon bimbit
4. sidang media diadakan dibilik media aras dua. dan lain2 arahan masa kesemasa
5. semua adun dipohon adakan pemeriksaan kesihatanPerdebatan dari dalam dewan.

[..] dewan hangat dan ada pertikaman lidah bila zambry menuduh sungkai penipu. sungkai bangun bantah dengan bantah perkataan penipu dengan mengatakan pangkor penakut. sungkai mencabar pangkor supaya berkata diluar kalau berani.

setiawan masih bangun dan tidap puas hati dengan jawapan speaker dan memohon supaya waktu yg cukup diberikan kepada adun untuk berbahas. Masa tamat untuk sesi soalan lisan. Hanya 4 soalan lisan dijawab. setiawan minta lalauan supaya soalan yg tidak dijawab mohon dijawab dengan bertulis, ganesan mnta adun hubungi exco berkenaan untuk dapat jawapan bertulis.

ganesan mengumumkan masa soalan lisan tamat dan menyatakan supaya soalan yang tidak sempat dijawab dibangkitkan dalam perbahasan. soalan no 4 dari pokok asam/dap mengenai langkah kerajaan terhadap golongan belia bagi mengurangkan nilai impot makanan negara.

setakat ini saya sudah 5 kali bangun untuk bertanya soalan tambahan, sebentar tadi nak tanya soalan tambahan mengenai anak yatim namun gagal lagi. wakil dari behrang bertanya soalan ke 3 dan dijawab olh sungai rapat mewakili kerajaan mengenai rumah anak yatim.

agenda ke 5- membawa rang undang2 kerajaan dalam mesyuarat dan dibaca untuk kali pertama oleh mb zambry. agenda 6- usul dari pengkalan hulu menyembah ucapan tahniah serta menjunjung kasih atas titah ucapan duli yang maha mulia @emangku raja perak...belua meneruskan perbahasan. Perbahasan dimulakan oleh Dato Seri Diraja Tajol Rosli, Pengkalan Hulu.

akan menyusul..

Jenazah Sahimi Selamat di Semadikan di Kota Bharu

9 Jamadilawal 1432H. [MOD] -(Jenazah Allahyarham Kapten Sahimi disolatkan di rumahnya. Turut sama adalah Datuk Husam Musa, Exco kerajaan negeri Kelantan)

KOTA BHARU, 13 April: Kepulangan jenazah Allahyarham Kapten Sahimi Ghazali juruterbang helikopter yang ditimpa kemalangan di Dataran Perbandaran Sibu petang Ahad lalu disambut dengan kesedihan oleh anggota keluarganya.

Turut serta menyambut jenazah beliau adalah pemimpin kerajaan negeri yang diketuai Datuk Husam Musa jam 7.20 malam tadi di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa.

Sahimi meninggal selepas kemalangan helikopter yang dipandunya sebaik sahaja selesai menghantar para pembantu Timbalan Perdana Menteri yang berkempen dalam pilihan raya negeri (PRN) Sarawak.

Jenazah allahyarham Sahimi, 38 yang juga bekas anggota polis tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra kira-kira jam 7.20 malam dengan pesawat khas jenis  Nomed 20A milik Layang-Layang Air.


Pesawat yang diterbangkan khas dari Sibu itu mula berlepas dari lapangan terbang Sibu kira-kira jam 1.45 petang dan kemudiannya mendarat di Lapangan Terbang Senai, Johor Bharu untuk mengisi minyak sebelum meneruskan penerbangan ke Kota Bharu.

Solat jenazah allahyarham Sahimi diimamkan Pengarah Jabatan Pembangunan Islam Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam (MPKB-BRI), Ustaz Ropein Hasan,  di rumah saudara mangsa di Kampung Wakaf Mek Zainab, di sini selepas solat Isyak. Turut serta menyembahyangkan jenazah allahyarham adalah Husam sendiri.

Jenazah allahyarham selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam, Pohon Tanjung, Wakaf Mek Zainab. Turut menguruskan jenazah allahyarham adalah 15 anggota Unit Amal Kota Bharu yang diketuai Mohd Aliman Ismail.

Allahyarham ditimpa nasib malang apabila helikopter jenis Bell 206 milik Sabah Air yang dipandunya terhempas sejurus berlepas dari Dataran Sibu jam 1.50 tengah hari, setelah menurunkan tiga penumpang termasuk pembantu khas kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang mengalami kecederaan parah di bahagian rusuk terus dikejarkan ke Hospital Sibu oleh Jabatan Pertahanan Awam (JPAM), tetapi meninggal dunia kira-kira pukul 8.30 malam, tujuh jam selepas nahas.

Husam ketika ditemui berharap Allahyarham tergolong pada golongan orang yang syahid dalam menjalankan tugasnya.

“Saya juga berharap anggota keluarga tenang menerima takdir dan ketentuan Allah,”ujarnya.

Sempena kunjungan itu, Husam turut menghulurkan sumbangan peribadi kepada anggota keluarga dan akan mencadangkan pada kerajaan negeri untuk memberi sumbangan lain yang sewajarnya.


Abang allahyarham, Mohd Bizanuddin Ghazali, 45, menyifatkan allahyarham seorang adik yang baik, warak serta pendiam.

“Apa yang berlaku itu ada hikmahnya dan Allah lebih tahu tentang ketentuan itu, kami sekeluarga redha,”ujarnya.

Isteri allahyarham Suriani Mohammad, 38 yang begitu tenang ketika ditemui juga turut redha di atas apa yang berlaku.

“Dia seorang suami yang baik dan saya redha pemergiannya,”ujarnya.

Allahyarham meninggalkan seorang balu serta empat cahayamata, Salman, 13 yang kini sedang belajar di salah sebuah sekolah tahfiz, Mohd Helmi, 9, Yasmin Salsabila, 7 dan Iskandar, 4.

H/daily

Medan Pilihan Raya Kembalikan Hak Rakyat

9 Jamadilawal 1432H. [MOD] -


KUALA LUMPUR, 13 April: Kelab PAS Ireland menyeru seluruh rakyat Sarawak bangkit dengan penuh kesedaran dan membawa perubahan yang positif kepada negeri agar hasil bumi negeri dapat dinikmati oleh semua anak jati.
“Penentuan siapa yang bakal memerintah Sarawak sedang berada di tangan anda semua. Laksanakan tanggungjawab anda semua dengan baik,” seru kelab berkenaan dalam kenyataan kepada Harakahdaily.


Pilihan raya Negeri Sarawak yang bakal berlangsung pada 16 April 2011 adalah yang ke 10 semenjak Borneo menyertai Gagasan Malaysia pada tahun 1963.

Menurut kenyataan itu, beberapa dekad berlalu menyaksikan ‘apathy’ kepimpinan yang berjaya mengikis minda pribumi serta membunuh dalam diam semangat juang Bangsa Sarawak.

Bagi kelab tersebut, itulah hegemoni diktator Bumi Kenyalang, Taib Mahmud, bermaharajalela sepertiga kurun, merampok hasil bumi, mencabul hak-hak serta memundurkan ekonomi rakyat.

“Kini angin perubahan telah tiba ke Bumi Kenyalang. Arus deras yang melanda sudah tidak bisa dikekang lagi. Tsunami PRU12 2008 yang mengubah corak lanskap politik Malaysia masakini mula dirasai oleh anak-anak bangsa Sarawak,” tambah kenyataan itu.

Bag imereka, penamaan calon yang telah berlangsung pada 6 April lalu telah menunjukkan sokongan yang padu kepada politik baru yang dibawa oleh PAS dan rakan-rakan lain dalam Pakatan Rakyat.

H/daily

Tradisi BN Sarawak Memangsakan Rakyat

9 Jamadilawal 1432H. [MOD] -MUARA TUANG, 13 April: Rakyat Sarawak mesti melakukan perubahan pada pilihan raya negeri yang berlangsung 16 April ini daripada terus menjadi mangsa kerajaan.

Ini kerana kerajaan BN negeri secara tradisi menjadikan rakyat sebagai mangsa termasuk merampas tanah mereka dengan alasan untuk menjadikan negeri ini maju.

Justeru, adakah rakyat dan pengundi termasuk di Dun Muara Tuang kepada jaminan yang diberikan oleh Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud untuk menjadikan Sarawak Maju pada 2020.

Itulah pertanyaan yang dilontarkan oleh AJK PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad semasa berucap di hadapan kira-kira 100 orang kaum Iban di Kampung Rembus, malam tadi.

Beliau yang juga ahli Parlimen Kuala Selangor berkata, sedangkan apa yang berlaku tanah rakyat dirampas dan kehidupan mereka terpinggir.

Katanya, tanah mereka diambil oleh kerajaan dan diberikan kepada pemaju untuk pembangunan kononnya untuk menjadikan negeri ini maju pada 2020 nanti.

Namun, ujarnya pampasan yang diberikan kepada tuan tanah hanyalah sekelumit yang menjadikan kehidupan mereka semakin terhimpit.

“Apakah rakyat percaya kepada jaminan Taib pada tahun 2020 untuk menjadikan Sarawak maju sedangkan yang kaya raya adalah suku sakatnya,” ujarnya.

Menurutnya, Sarawak adalah negeri kaya dengan hasil bumi seperti minyak dan balak tetapi dibolot dan ‘difaraidkan’ oleh pemimpin negeri kepada suku sakat mereka.

Tambahnya, ini menjadikan anak beranak, adik beradik dan kawan-kawan Taib menjadi kaya raya umpama memiliki hartanah lapan negara merentasi empat benua.

Beliau mengambil contoh bagaimana adik Taib melalui syarikat Titanium Management Sdn Bhd mendapat tanah terbesar seluas 70,000 hektar di Sungai Kloh dan Dor.

Paling kecil pun, katanya suku sakat Taib mendapat seluas 61 hektar tanah rakyat.

Beliau turut mengambil contoh projek Empangan Bakun yang menyebabkan 10,000 orang yang terdiri daripada 13 kaum termasuk Penan, Kayan dan Kanyah terpaksa keluar dari penempatan asal.

Ekoran itu, mereka terpaksa mencari kehidupan di bandar sedangkan tidak mempunyai kelayakan, kedudukan dan ketrampilan yang akhirnya menjadi ‘alat’ kepada permasalahan sosial.

H/daily

10,000 Terkorban Dalam Perang Libya

9 Jamadilawal 1432H. [MOD] -LUXEMBOURG 13 April – Tentera yang setia kepada pemimpin Libya, Muammar Gaddafi telah membunuh kira-kira 10,000 orang sepanjang pertempuran di Libya, dengan 20,000 lagi hilang dan 30,000 cedera.

Angka itu diumumkan oleh wakil dari Majlis Peralihan Kebangsaan Libya, Ali Al Isawi kepada wartawan selepas beliau menghadiri rundingan dengan Menteri-Menteri Luar Kesatuan Eropah (EU) di Lexembourg, semalam.

Beliau dalam pada itu turut menggesa supaya lebih banyak usaha melindungi penduduk awam dilakukan.

Dalam pertemuan itu, EU yang dianggotai 27 negara buat pertama kalinya telah menerima Majlis Peralihan Kebangsaan itu yang beribu pejabat di Benghazi, sesuatu yang disifatkan sebagai ‘isyarat pengiktirafan’ oleh Menteri Luar Perancis, Alain Juppe. 

AFP