17 Jun 2021

Kuih Tradisi Cina Tang Yuan atau EeTang Yuan merupakan hidangan pencuci mulu tradisional masyarakat Cina yang diperbuat daripada tepung pulut. Secara tradisinya ia dimakan semasa Yuanxiao atau Festival Tanglung. Namun, ia juga sering menjad pencuci mulut semasa majlis perkahwinan.

UMMAH SEMBAH MAKLUM GEMBIRA KEPUTUSAN MESYUARAT KHAS RAJA RAJA MELAYU


Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) meneliti dengan penuh teliti kenyataan media Penyimpan Mohor Besar Raja Raja yang telah dikeluarkan pada 16 Jun 2021, dimana Raja Raja Melayu telah bermesyuarat bersama Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong bagi membantu merangka formula penyelesaian untuk meringankan kesusahan dan tekanan hidup yang sedang dihadapai oleh majoriti rakyat ketika ini.

Langkah Melaka Benarkan Solat Jumaat Lebih Ramai Wajar Diikuti Negeri Lain


Langkah Kerajaan Melaka melalui Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) membenarkan 100 jemaah solat Jumaat bagi tujuh masjid kerajaan dan 50 orang di masjid dan surau Jumaat di kariah seluruh negeri, mulai esok adalah berita yang menggembirakan untuk kita semua.

Jangan jadikan sidang Parlimen medan politik


Pandangan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Mustafa Billah Shah, supaya persidangan Parlimen diadakan secepat mungkin perlu dimanfaatkan semua ahli Parlimen dalam usaha melawan pandemik COVID-19.

'Sidang Parlimen dijangka tidak cetus pertukaran kerajaan'KUALA LUMPUR: Saranan supaya persidangan Dewan Rakyat diadakan segera dilihat tidak akan memberi tekanan kepada kerajaan hingga menyebabkan berlaku pertukaran pentadbiran negara.

Budaya Teh & Majlis Perkahwinan Islam ChinaDalam kalangan etnik Hui, iaitu etnik yang menganut agama Islam di China, budaya teh boleh dikatakan sangat berkait rapat dengan adat resam perkahwinan etnik tersebut.