03 September 2021

Jawatan Duta Khas Kepada Perdana Menteri kekal

 

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju menyambung pelantikan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Duta Khas Kepada Perdana Menteri bertaraf menteri ke Timur Tengah, demikian menurut Pejabat Perdana Menteri (PMO).

Kelonggaran rentas negeri tak lama lagi - Khairy

 Anggota Polis daerah Gombak memeriksa kenderaan di Sekatan Jalan Raya berhampiran Tol Gombak menghala Pantai Timur. - Foto hiasan NSTP

Anggota Polis daerah Gombak memeriksa kenderaan di Sekatan Jalan Raya berhampiran Tol Gombak menghala Pantai Timur. - Foto hiasan NSTP

PUTRAJAYA: Lebih banyak kelonggaran termasuk pergerakan rentas negeri akan diberikan dalam tempoh terdekat.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, ketika mengesahkan perkara itu menjelaskan perbincangan berhubung kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) giat dibuat, bersandarkan fakta sains dan petunjuk semasa.

Abdul Ghani Baradar bakal ketuai kerajaan baru Afghanistan

 Ketua politik Taliban, Abdul Ghani Baradar. - Foto AGENSI

Ketua politik Taliban, Abdul Ghani Baradar. - Foto AGENSI

MOSCOW: Ketua politik Taliban, Abdul Ghani Baradar akan mengetuai kerajaan Afghanistan yang baru, lapor Sputnik.

Tempoh pembaharuan cukai jalan, lesen memandu lanjut 31 Disember, kata menteri

 

Menteri Pengangkutan, Wee Ka Siong berkata, kementerian amat peka dengan maklum balas dan kesukaran orang ramai dalam menggunakan perkhidmatan agensi di bawahnya seperti JPJ, ketika negara dilanda pandemik Covid-19.

PUTRAJAYA: Tempoh pembaharuan Lesen Kenderaan Motor (LKM) atau cukai jalan dan Lesen Memandu Malaysia (LMM) dilanjutkan hingga 31 Disember.

Menteri Pengangkutan, Wee Ka Siong berkata, pemilik LKM dan LMM yang sudah tamat tempoh sah tidak akan dikenakan tindakan penguatkuasaan dan pematuhan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) serta polis.

Kaunter JPJ 'walk-in' untuk individu lengkap vaksinasi, bermula 6 September

 (Gambar fail) Foto hiasan - NSTP/ASYRAF HAMZAH

(Gambar fail) Foto hiasan - NSTP/ASYRAF HAMZAH

PUTRAJAYA: Operasi semua kaunter Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan rakan strategik JPJ termasuk PUSPAKOM, akan berjalan dengan kapasiti 100 peratus secara 'walk-in' untuk individu lengkap imunisasi COVID-19, bermula 6 September ini.

PERPADUAN UMMAH: PERSPEKTIF ISLAM BERSAMA KELUARGA MASYARAKAT MAJMUK MALAYSIA

Tasawwur Islam telah dikelirukan oleh pandangan pihak yang jahil berkenaannya. Tambahan lagi, terdapat dalam kalangan mereka yang mempunyai semangat permusuhan dan berdendam terhadap kejayaan yang telah dicapai oleh Islam.
Sering kali isu serpihan daripada segelintir umat Islam yang terseleweng daripada ajaran Islam sebenar dijadikan contoh. Walhal ia hanya dilakukan oleh seorang individu dalam kalangan berjuta orang umat Islam.

Aplikasi MySejahtera akan ditambah ciri baharu

 Foto hiasan

Foto hiasan

Kuala Lumpur: Aplikasi MySejahtera akan ditambah baik dengan pengenalan ciri-ciri baharu bagi memudahkan penggunanya memaparkan status kesihatan mereka.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dalam satu hantaran Twitternya malam ini berkata, pasukan yang dipertanggungjawabkan akan memulakan proses penambahbaikan malam ini juga bagi memudahkan orang ramai memaparkan tahap risiko dan status vaksinasi masing-masing.