21 Disember 2013

Singapura usir 53 perusuh.

17 Safar 1435H. [MOD] -

SINGAPURA 21 Dis. - Kerajaan Singapura semalam mula mengusir 53 pekerja Asia Selatan yang terlibat dalam rusuhan pada 8 Disember lalu, kejadian rusuhan paling buruk melanda negara tersebut sejak 40 tahun.

Seorang pegawai berkata kelmarin, mereka akan mengusir 52 orang warga India dan seorang warga Bangladesh atas tuduhan melakukan kesalahan jenayah bersama 28 yang lain atas perbuatan yang boleh mengancam keselamatan dan keamanan negara.

Protes sasar Yingluck

17 Safar 1435H. [MOD] -
Terus protes sasar YingluckPenunjuk perasaan melaungkan slogan antikerajaan di Bangkok.
BANGKOK: Penunjuk perasaan antikerajaan Thai terus berarak di ibu negara semalam bagi menaikkan semangat penyokong sebelum perhimpunan besar-besaran hujung minggu ini bagi meningkatkan tekanan ke atas Perdana Menteri Yingluck Shinawatra, meletak jawatan.

'Kerajaan pajak harta negara untuk kurangkan defisit?'

17 Safar 1435H. [MOD] - 
PKR menggesa agar satu sidang tergempar Parlimen dilangsungkan untuk membincangkan kemungkinan aset negara yang telah dijual sebagai langkah terakhir kerajaan BN untuk mencapai sasaran defisit negara.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli (bawah) berkata beliau terkejut apabila penjualan itu dilaporkan dalam laporan terkini Bank Dunia yang terkini, 'Malaysia Economic Monitor: December 2013'.

Harga naik: Pakar ekonomi jangan jadi pengampu

17 Safar 1435H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pakar-pakar ekonomi diingatkan agar tidak menjadi pengampu kerajaan sebaliknya harus berani menerangkan faktor kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang berlaku secara mendadak.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Dzulkefly Ahmad berkata, pakar-pakar ekonomi mesti berani menerangkan kepada rakyat mengapa kerajaan Umno BN menjadi ‘gila’ melakukan semua kenaikan secara mendadak bermula 2014, termasuk vukai barangan dan perkhidmatan (GST) berkuatkuasa pada April 2015.

Beliau berkata, tindakan Ketua Ekonomis CIMB, Lee Heng Guie dan Ketua Ekonomis RAM, sebuah agensi penarafan tempatan, Dr Yeah Kim Leng membuat ramalan mengenai inflasi agresif adalah untuk mengurangkan kejutan kepada rakyat.

MP: Cukai taksiran masih tinggi walaupun kadar turun

17 Safar 1435H. [MOD] - 
Walaupun kadar cukai taksiran di Kuala Lumpur telah diturunkan sehingga empat peratus mengikut jenis premis, rata-rata ahli Parlimen di ibu negara menganggapnya ia masih membebankan.

Perkara itu disepakati oleh pelbagai wakil rakyat tidak kira parti, sama ada Pakatan Rakyat atau BN.