23 September 2008

ADUN Titi Serong agih dana Ramadhan kepada Masjid dan Surau

PARIT BUNTAR , 21 Sept. :- Satu Majlis Penyampaian Dana Ramadhan telah diadakan di sini hari ini di mana ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim telah menyampai sumbangan Kerajaan Negeri Perak kepada 15 Mesjid dan 50 Surau dalam DUN titi Serong.


Pengerusi Surau Parit Satu, Hj. Hamzah menerima sumbangan.

Hadir sama dalam majlis tersebut ialah Ahli Majlis Daerah Kerian , Hj. Harun Hashim, semua Ketua-Ketua kampung dalam DUN Titi Serong dan wakil-wakil dari mesjid dan surau serta wakil dari muslimat. Jumlah kehadiran sekitar 200 orang.

Ketua Kampung Parit Kasa, Hj. Ahmad menerima sumbangan untuk Surau Parit 3.


Setiap mesjid dan surau disalurkan wang sebanyak RM 200 ringgit dengan jumlah keseluruhan sumbangan yang diagihkan sebanyak RM 13,000.

Selain itu diadakan juga penyerahan Cek-Cek "Out Right Grant"sumbangan kepada 5 persatuan dan NGO yang terletak dalam DUN iaitu Khairat Kematian Sungai Labu, PAKSI, Persatuan Murid Tua Sin Hwa, PIBG SK Titi Serong dan Rukun Tetangga Tanah Kebun.

Bendahari Mesjid Kg. Kedah, Hj. Mohd. Yusof menerima sumbangan.


Pada Kesempatan itu satu pengisian tazkirah Ramadhan telah disampaikan oleh Ust. Zakaria Hamzah dari Pulau Pinang.

Semasa menyampaikan ucapannya ADUN Titi Serong menjelaskan dia telah mengusahakan dana dari Kerajaan Negeri bagi memastikan jumlah Mesjid dan Surau yang banyak dari DUN lain diagihkan sedikit dana secara sama rata.

Ust. Zakaria sedang menyampaikan Tazkirah.

"Sebab itulah saya berikan dipenghujung bulan bagi memastikan ianya dapat dimanfaatkan sebelum Ramadhan berakhir" Katanya.

Beliau juga mengumumkan dan menjemput semua hadirin ke Majlis Jamuan Aidil Fitri ditempat yang sama pada 5 Syawal.

Hadirin yang mewakili Mesjid dan Surau.


"Semua fasiliti yang ada di Pejabat ADUN saya kira sudah lengkap semuanya untuk memastikan segala urusan dengan semua Penghulu, Ketua kampung, Mesjid , Surau dan rakyat di DUN ini berjalan lancar" ,tegasnya.

Doa di bulan Ramadhan

Tiga golongan manusia yang tidak pernah ditolak doanya oleh Allah. Salah satunya adalah orang yang berpuasa sampai ia berbuka (HR Tirmidzi).

Bila direnungkan, orang-orang beriman sentiasa berada dalam berdoa dalam hidupnya. Bukan hanya ketika sedang memanjatkan doa dan ketika sedang melakukan sembahyang, tetapi juga ketika sedang mencari nafkah. Semuanya berkaitan erat dan saling mempengaruhi satu sama lain.

Kalau berdoa saja tanpa melakukan shalat, sekurang-kurangnya sembahyang wajib, maka bolewh dikatakan doa tidak akan diterima Allah. Sebab, sembahyang merupakan tanda utama beragama Islamnya seseorang.

Dalam sembahyang juga diucapkan berbagai permohonan dan pengakuan diri. Antara lain, “Tunjukkanlah kepada kami jalan yang lurus, jalan orang-orang yang Engkau beri nikmat. Bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai, juga bukan jalan orang-orang sesat” (QS. Al-Fatihah: 6-7).

Demikian juga perilaku orang-orang beriman dalam mencari nafkah. Mencari nafkah yang halal pasti diridhai Allah. Melakukan apa yang diridhaiNya sama dengan mempersembahkan diri kepada Allah sekaligus mengharapkan agar selalu dilindunginya. Juga, mencari nafkah yang halal termasuk ibadah. Makanya, terhadap orang-orang selalu mencari nafkah yang halal, Allah berjanji akan menerima doanya.

Apalagi di bulan suci Ramadhan. Doa-doa orang yang berpuasa dengan ikhlas akan mudah dikabulkan Allah. Terlebih lagi bagi yang mengintai-intai kedatangan satu malam yang dinamakan "lailatul Qadar" pasti doanya akan dimakbulkan oleh Allah SWT.

Jumlah Eksport China Meningkat 12.5%

Jumlah eksport China meningkat 12.5% dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Jumlah import pula meningkat hampir 10%.

Jabatan Pentadbiran Am Kastam China mengeluarkan laporan hari ini yang menunjukkan, jumlah eksport tersebut mencatat 802.9 bilion dolar Amerika. Manakala, jumlah import pula mencatat 679.2 dolar Amerika. Serentak itu, harga eksport meningkat hampir 10%, manakala harga import meningkat hampir 20%. Jumlah dan harga produk yang dieksport ke Kesatuan Eropah, A.S. dan Jepun meningkat.

Tarikh 9 Oktober: Terpulang kepada PM untuk putuskan

KUALA LUMPUR: Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata terpulanglah kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memutuskan sama ada akan mengundurkan diri atau tidak pada 9 Oktober.

“Kita serahkan kepada Perdana Menteri dan juga Presiden Umno untuk memikirkannya. Saya tidak fikir ada keperluan untuk memberikan tekanan atau memperkatakan lagi mengenainya.

“Saya fikir beliau sedar apa yang berlaku pada peringkat akar umbi. Beliau boleh dapat banyak maklumat daripada para pegawai dan sumber-sumber politiknya untuk menilai apa yang telah berlaku di sana (akar umbi),” katanya ketika ditanya sama ada Perdana Menteri akan mengundurkan diri pada 9 Oktober.

Muhyiddin yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Forum Perniagaan Malaysia-Jepun, yang dianjurkan Persatuan Ekonomi Malaysia-Jepun (Majeca) di sini hari ini.

“Apa juga kenyataan, Saya fikir ia bukanlah ada kaitan sangat dengan keadaan, ramai yang telah menyuarakan pandangan mereka dan saya adalah salah seorang daripada mereka.

“Isu pelan peralihan, Saya tidak fikir kita perlu memberikan tekanan kuat kepada sesiapa untuk tujuan ini. Saya fikir, yang paling penting ialah apa yang Datuk Seri Najib Razak katakan bahawa keputusan paling penting akan diputuskan oleh perwakilan pada mesyuarat bahagian yang akan bermula Oktober ini,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau turut ditanya sama ada isu peralihan kuasa itu akan mempengaruhi anggota Umno dan beliau berkata: “Saya berpendapat ahli yang ada sekarang ini terdiri daripada mereka yang memahami dan tahu dan mengikuti perkembangan sedekat-dekatnya.

Mereka juga mempunyai aspirasi dan cita-cita, mereka faham apa yang dirasa rakyat secara keseluruhan. “Mereka tidak terasing daripada apa yang dirasakan oleh masyarakat majmuk. Mereka juga memikirkan tentang parti, soal negara. Apa pun sentimen seperti ini kita tidak boleh memperkecilkan,” katanya. - Bernama

Ringgit tidak ditambat semula

Malaysia tidak akan menambat semula ringgit seperti disarankan oleh mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, kata Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak hari ini.

"Kita berkeyakinan tentang kedudukan ringgit dan mata wang tempatan itu yang mencerminkan nilai sebenarnya," kata Najib, yang baru dilantik minggu lalu di mesyuarat sulungnya di kementerian itu.

Sehingga jam 9.08 pagi, ringgit dicatatkan lebih tinggi di paras 3.4120/4170 berbanding dolar AS di paras penutup 3.4570/4620 yang dicatatkan pada hari Jumaat.

Sabtu lepas, Dr Mahathir mencadangkan pertukaran ringgit ditetapkan semula bagi menampan impak kelemahan dolarberbanding mata wang lain.Timbalan perdana menteri, yang sebelum ini merupakan menteri pertahanan, bertukar portfolio dengan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.