04 Februari 2008

Amanah Dari Allah


إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَن يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنسَانُ إِنَّهُ كَانَ ظَلُوماً جَهُولاًSesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh,(Al-Ahzab:72)

China Kutuk Pengumuman Pihak Berkuasa Taiwan bagi Adakan Pungutan Suara tentang "Keanggotaan Taiwan dalam PBB"

Menurut Agensi Berita Xinhua China, Jabatan Hal Ehwal Taiwan Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China dan Jabatan Hal Ehwal Taiwan Dewan Negara China semalam mengutuk pihak berkuasa Taiwan mengumumkan akan mengadakan pungutan suara tentang keanggotaan Taiwan dalam Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).Menurut kenyataan yang dikeluarkan kedua-dua jabatan itu, keputusan pihak berkuasa Taiwan mengadakan pungutan suara itu pada 22 Mac nanti akan menjejaskan kepentingan saudara setanah air di kedua-dua pantai Selat Taiwan. Ia juga mengancam keamanan di kawasan Selat Taiwan, malah rantau Asia-Pasifik.

Kenyataan itu menyebut Tanah Besar China dan Taiwan sama-sama dalam lingkungan China, oleh itu Semua isu yang berkaitan dengan kedaulatan dan keutuhan wilayah China perlu diputuskan oleh semua 1.3 bilion rakyat China. Sebarang kegiatan "kemerdekaan Taiwan" perlu dicegah bagi memelihara perkembangan hubungan secara damai antara kedua-dua pantai Selat Taiwan dan menjamin kepentingan saudara setanah air Taiwan.

Perjalanan Yang Mengasyikkan

Pengalaman perjalanan yang meletihkan selama penulis berada di China berlaku untuk musim sejuk pada tahun ini. Saya terkandas di Guangzhou selama 3 hari kerana tidak dapat meneruskan perjalanan ke Hangzhou akibat Lapangan Terbang Antarabangsa XiaoShan Hangzhou diliputi salji tebal.


Setelah pihak kapal terbang Shourtern Airline menempatkan kami dihotel berdekatan Lapangan Terbang Baiyun GuangZhou pada petang 1 Feb, kami di arah segera ke lapangan terbang pada malam tadi 2 feb. Pada jam 8.30 semua penumpang CZ 3819 telah berada di lapanganterbang. Penerbangan yang direncanakan ialah jam 10.30 malam. Kapalterbang tertangguh lagi dan kami baru dapat menaiki kapal terbang pada jam 12.30 malam. Semuanya seronok bukan main. Rata-rata penumpang adalah warga cina yang ingin pulang beraya.

Nasib malang kepada semua penumpang bila pihak berkuasa Lapangan terbang Hangzhou tidak memberi isyarat untuk kami berlepas kerana lapangan sibuk dan belum dibersihkan sepenuhnya. Akibatnya kami berada dalam kapalterbang sekitar 8 jam. Alhamdulilalah saya sembahyang sebagaimana biasa dalam keadaan yang kirang selesa itu.

Jam 8.30 barulah kapalterbang berlepas meninggalkan GuangZhou. Sepatutunya sekitar jam 10.15 kami sudah dapat mendarat. Namun kapalterbang terpaksa berligar diudara hampir sejam untuk menunggu landasan dibersihkan dari salji tebal.

Suatu pemandangan menarik sebelum mendarat. Hampir keseluruhan bumi ditutupi salji yang turun beberapa hari lepas. Suhu dimaklumkan hari ini negetif 2. Ternyata sebahagian landasan penuh dengan litupan salji sehingga hampir satu kaki. Sebuah kereta peronda berwarna kuning menunggu membawa pesawat ke celah-celah longgokan salji yang bari dilonggokkan. Terdapat hampir 100 petugas sedang berkerja keras membersihkan salji tersebut.

Sekitar jam 12.30 saya menaiki bas ke tempat urusan kerja iaitu Yiwu. Biasanya 2 jam sudah sampai tetapi hari ini berlarutan sehingga 3 jam. Ini disebabkan jalan licin dan sesak dengan kereta, Begitu juga jalan menjadi sempit keranaa longgokan salji.

Cuma satu hari untuk urusan kerja, cukup tidak cukup inilah yang ada kerana esok saya sudah mahu kembali ke Malaysia dengan pesawat X-AirAsia penerbangan pertama ke Hangzhou.

Melihat salji yang begitu banyak meliputi, teringat kalau ianya air tentunya banjirlah bumi sekitar ini. Untung Allah jadikan salji walaupun yang sejuk itu ianya masih lambat cair dan tidak menyusahkan sangat. kalau banjir lain pula jadinya. Maha Besaar Allah dengan segala penciptaannya bagi manusia yang berfikir.

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَالْفُلْكِ الَّتِي تَجْرِي فِي الْبَحْرِ بِمَا يَنفَعُ النَّاسَ وَمَا أَنزَلَ اللّهُ مِنَ السَّمَاءِ مِن مَّاء فَأَحْيَا بِهِ الأرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَآبَّةٍ وَتَصْرِيفِ الرِّيَاحِ وَالسَّحَابِ الْمُسَخِّرِ بَيْنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ لآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ

Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, silih bergantinya malam dan siang, bahtera yang berlayar di laut membawa apa yang berguna bagi manusia, dan apa yang Allah turunkan dari langit berupa air, lalu dengan air itu Dia hidupkan bumi sesudah mati (kering)-nya dan Dia sebarkan di bumi itu segala jenis hewan, dan pengisaran angin dan awan yang dikendalikan antara langit dan bumi; sungguh (terdapat) tanda-tanda (keesaan dan kebesaran Allah) bagi kaum yang memikirkan.(Al-Baqarah:164)

Masa Depan Kaum India terletak Kepada BA bukannya BN

BN makin terdesak dengan situasi kaum India yang jelas beralih sokongan kepada BA. Semakin hampir dengan tarikh PR semakin banyak janji yang kita yakin akan keluar dari mulut Pemimpin BN untuk kaum India. Terkini Najib nampaknya bersungguh-sungguh ingin membantu orang India.


Najib Tun Razak hari ini berkata, masa depan kaum India Malaysia terletak pada BN dan mereka harus bekerjasama di dalam sistem itu dan bukan menentangnya.Najib yang juga timbalan pengerusi BN mengingatkan komuniti India bahawa hanya kerajaan BN yang boleh memberi jaminan masa depan mereka dan terus memperbaiki kedudukan sosio ekonomi mereka."Teruskan mempercayai BN. Ini merupakan masa depan semua kaum India Malaysia dan semua bangsa Malaysia. Masa depan akan lebih baik jika (mereka) berusaha dalam lingkaran sistem itu dan bukan menentangnya," katanya semasa merasmikan konvensyen khas satu hari MIC untuk pengerusi cawangan di sini hari ini.

Persoalannya sekarang orang India sudah bersama-sama dengan bangsa lain iaitu Melayu dan Cina untuk menentang dasar BN yang berat sebelah. Umumnya mengetahui dasar BN hanya mementing kroni dan adik beradik. Apa yang disifatkan Sang Kelembai dengan "kerajaan tiga beranak" adalah sesuatu yang telah menjadi rahsia umum.

Sudah sekian lama sejak 50 tahun lepas semua bangsa di Malaysia memberi peluang kepada BN untuk memerintah Malaysia. Namun nasi telah menjadi bubur atau telah hangit semuanya. Kalau beruk dibagi bunga mungkin dikeroyoknya sahaja. namun UMNO dan BN diberi bunga, bukan dikeroyok namun dimakannya sekali. Demikianlah rosaknya negara akibat dasar BN yang tidak betul.Teruknya.

Marilah kita beralih selama 5 tahun dengan memberi peluang kepada kerajaan BA, kalau kami tidak baik dari BN atau sama saja dengan BN dalam melaksanakan amanah rakyat. Kami persilakan rakyat memilih kembali BN.