01 Januari 2012

AS$2.1 bilion dikirim pulang pekerja Indonesia di Malaysia

7 Safar 1433H. [MOD] -

JAKARTA: Sejumlah AS$6.1 bilion dikirim pulang tenaga kerja Indonesia ke negara asal mereka dari Januari hingga November 2011 dan daripada jumlah itu, AS$2.1 bilion adalah dari Malaysia.

Itulah angka yang tercatat di bank pusat, Bank Indonesia (BI) dan ia tidak termasuk wang yang dikirim secara langsung oleh mereka dan melalui institusi bukan bank yang tidak direkodkan BI.

Pengarah Pemberdayaan Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI), Baslian Krisnayoza, berkata kiriman wang berjumlah AS$6.1 bilion itu adalah daripada tenaga kerja Indonesia yang bekerja di kawasan Asia, Timur Tengah dan Afrika, Amerika serta kawasan Eropah dan Australia.

Kiriman pulang wang dari kawasan Asia sahaja sudah berjumlah AS$3.5 bilion iaitu dari Malaysia AS$2.1 bilion, Taiwan (AS$448 juta), Hongkong (AS$441 juta), Singapura (AS$238 juta), Jepun (AS$146 juta), Korea Selatan (AS$85 juta), Brunei (AS$53 juta), Macao (AS$38 juta) dan lain-lain AS$2.69 juta, katanya dalam siaran berita di sini.

Kiriman dari Asia Barat dan Afrika berjumlah AS$2.4 bilion dengan sebahagian besarnya dari Arab Saudi iaitu Rp2.0 bilion, kiriman dari Amerika berjumlah AS$129 juta manakala kiriman dari kawasan Eropah dan Australia pula berjumlah AS$22.3 juta.

"Secara keseluruhan, kiriman 2011 yang berjumlah AS$6.1 bilion mengalami penurunan apabila dibandingkan dengan kiriman 2010 yang berjumlah AS$6.7 bilion," katanya. - BERNAMA

Insidin UPSI : BN mungkir janji !

7 Safar 1433H. [MOD] -
Kenyataan Media

Dewan Pemuda PAS Pusat (Malaysia) pertamanya merakam ucapan tahniah kepada Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak kerana pembukaan tahun baru 2012 ini dibuka dengan insiden yang amat memalukan sistem demokrasi Negara selama lebih 54 tahun kita merdeka. Jelas tindakan keganasan Pasukan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) malam semalam di hadapan Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) Tanjung Malim sebagai satu percabulan dan pemerkosaan demokrasi dalam Negara kita.

Keduanya kami amat kesal dengan insiden malam semalam yang mencerminkan tidak bertamadunnya Penguatkuasa Undang-undang di dalam Negara kita. Kami boleh lebalkan bahawa Dato’ Sri Najib adalah pembohong ‘No. 1’ Negara berikutan pendekatan yang telah dilakukan oleh pihak Polis tersebut. Jika benar pendekatan yang di bawa oleh Dato’ Sri Najib untuk melakukan perubahan dalam Negara, sudah tentu insiden seumpama malam semalam tidak berlaku. Bagi kami juga Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) adalah salah satu sendiwara Dato’ Sri Najib yang ingin kononnya membawa kepada perubahan baru.

Kami yakin, Mahasiswa dan rakyat boleh bersetuju bahawa sikap ‘double standard’ pihak Polis jelas kelihatan berbanding himpunan yang dianjurkan oleh Umno dan juga Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) selama ini. Kami mempersoalkan, adakah himpunan mereka diperlakukan seumpama himpunan Mahasiswa tersebut? Kami yakin juga bahawa Mahisiswa tidak akan tertipu lagi dengan dialog-dialog terbuka yang dianjurkan oleh Dato’ Sri Najib serta pendekatan mesra siswa BN. Kami bertekad akan memastikan golongan Mahasiswa dan rakyat menjadikan sejarah hitam berakhirnya tahun 2011 malam semalam sebagai pendirian untuk menghukum BN pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke – 13 nanti!

DR. RAJA AHMAD AL-HISS
Naib Ketua,
Dewan Pemuda PAS Malaysia.

Angkasawan China Dijangka Mendarat Bulan 5 Tahun lagi

7 Safar 1433H. [MOD] -

China semalam mengumumkan kertas putih "Penerbangan Angkasa Lepas China 2011" yang menyingkap kembali kejayaan negara ini dalam bidang berkenaan sejak tahun 2006 dan mengemukakan rancangan bagi tempoh lima tahun akan datang.

Menurut kertas putih itu, China akan melancarkan roket Long March V, VI dan VII serta mengadakan perbahasan terhadap rancangan fasa awal mengenai pendaratan angkasawan di bulan pada tempoh lima tahun akan datang. Selain itu, China akan mencipta teknologi yang berkenaan untuk membina stesen ruang angkasa.

Kim Jong Un, Panglima Tentera Rakyat DPRK

7 Safar 1433H. [MOD] -

Agensi Pusat Republik Rakyat Demokratik Korea (DPRK) hari ini melaporkan, Naib Pengerusi Suruhanjaya Ketenteraan Jawatankuasa Pusat Parti Rodong negaranya, Kim Jong Un dipilih sebagai panglima Tentera Rakyat DPRK.

Difahamkan, Sidang Biro Politik Jawatankuasa Pusat Parti Rodong DPRK yang diadakan pada 30 Disember lalu telah mengumumkan Kim Jong Un dipilih sebagai panglima Tentera Rakyat DPRK mengikut wasiat mendiang Kim Jong Il pada 8 Oktober tahun ini.

Sidang tersebut menegaskan bahawa pasukan tentera dan rakyat DPRK berikrar akan mematuhi wasiat Kim Jong Il dan bersama-sama berusaha mengukuhkan kemakmuran negara dan memajukan revolusi sosiolis di bawah pimpinan Kim Jong Un pada masa depan. CRI/-

Menghargai Kebersamaan

7 Safar 1433H. [MOD] -
Oleh: Jarjani Usman

“Berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik, kepadamu, dan janganlah kamu berbuat kerusakan di (muka) bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerusakan” (QS. Qashash: 77).

Di saat orang lain ditakdirkan hidup di antara kita, kebersamaan kadangkala tak termaknakan secukupnya. Tidak jarang, kesempatan untuk bersama dirubah menjadi ajang permusuhan. Akibatnya, hidup bermakna perpecahan, yang melahirkan ketidakdamaian. Ketidakdamaian membuat hidup yang singkat semakin singkat, kebahagiaan menjadi kesengsaraan, kesempatan menjadi kesempitan, dan persaudaraan menjadi permusuhan.

Padahal telah diingatkan, hidup di dunia ini tak lebih dari sekali. Seperti setiap hari bisa disaksikan atau didengar, satu-satu di antara kita pergi menghadap Ilahi. Tak jarang juga secara beramai-ramai, seperti saat terjadi musibah gempa dan tsunami. Tak ada yang kembali, meskipun serak suara dan habis airmata menangisinya.

Seandainya musibah yang menimpa orang sebelumnya senantiasa diingat sebagai bagian tak terpisahkan dari hidup ini, sungguh besar makna hidup ini yang bisa dipungut oleh orang-orang yang masih tersisa. Sekurang-kurangnya, hidup dijadikan saat-saat untuk menjaga kebersamaan dengan orang-orang yang masih hidup. Hidup adalah saat berbagi kenikmatan sebagai rezeki dari Allah dan mensyukurinya. Yang demikian bisa membuat kita bukan hanya mampu menangis di saat orang lain mengalami kematian, tetapi juga memberi kesempatan seluas-luasnya bagi kita untuk mempersiapkan diri sebelum mati.

Serambi Indonesia/-

Bila Hilang Rasa Malu

7 Safar 1433H. [MOD] -
Oleh: Jarjani Usman

“Jika Allah ingin menghancurkan suatu kaum (negeri), maka terlebih dahulu ditanggalkannya rasa malu dari kaum itu” (HR. Imam Bukhari & Imam Muslim).

Bila ada pohon yang rindang, kerapkali yang dipuji adalah daun-daunnya yang banyak. Juga dipuji batangnya yang kuat, besar, dan tinggi; dahan-dahannya yang kuat; atau ranting-rantingnya yang banyak. Sedangkan akar-akarnya kerap dilupakan. Padahal batang, dahan, ranting, dan daun tak akan bermakna apa-apa bila tidak diperkuat oleh akar. Begitu akar tercerabut, maka tumbanglah batang, dahan, ranting, dan daun. Begitu juga manusia atau kelompok manusia dalam suatu negeri.

Seseorang dianggap terpandang karena hartanya yang melimpah, pendidikannya yang tinggi, atau kedudukannya yang mapan. Namun kadangkala rasa malunya jarang dianggap sebagai sesuatu kekuatan yang memperkuat. Padahal bila tak diperkuat akarnya yang berupa rasa, ia lambat atau cepat akan tumbang. Bila rasa malunya hilang, maka sama artinya dengan hilang unsur yang amat penting dari imannya. Dalam keadaan itu tiada, seseorang akan gampang untuk berbuat apa saja, termasuk kejahatan yang bisa menyebabkan kerusakan diri dan masyarakat tempat ia berada.

Bahkan, sebagaimana disebutkan Rasulullah SAW dalam suatu hadits, kehilangan rasa malu pada suatu kaum, menjadi pertanda kehancuran besar bagi negeri kaum tersebut berada. Kiranya demikianlah yang terjadi saat ini di negeri ini. Tidak sedikit orang, termasuk orang-orang penting, yang sudah demikian gampang berbuat keji karena hilang rasa malunya. Dengan demikian, disadari atau tidak, kita sebagai bagian dari kaum tersebut sedang perlahan tenggelam dalam kehancuran.

Serambi Indonesia/-

Ust. Fadzil : Jangan masuk PAS kalau anda cari dunia...


7 Safar 1433H. [MOD] - Dalam kesibukan ramai orang menyambut tahun baru Mesihi 2012 dan meneggelamkan kemeriahan Tahun baru Hijrah 1433 yang sepatutnya lebih dibesar dan diagungkan, saya cuma terus pasrah dengan segala ketentuan Allah SWT yang pasti penuh dengan hikmah dan pengajarannya.

Kekadang terasa ada manusia ingin menafikan hak orang lain walaupun mereka cuba bercakap tentang ukhuwah dan musyawarah.

Di sisi lain walau terasa dizalimi namun apalah sangat untuk berebut kedudukan dan pangat di dunia sedangkan yang dicari adalah redha dan keberkatan dari Allah SWT.

Oleh itu tiada bekal di kala hari 7 Safar dan 1 Januari sudah makin ke senjanya dengan cuma membekali diri ini dan sahabat sekalian dengan pesanan almarhun Ust Fadzil Nor seperti di atas.

Semuga ia menjadi bekal berguna untuk kita semua.

Idham Lim,
Parit Buntar, 7 Safar 1433H.

Insiden UPSI: Kesemua mahasiswa dibebaskan

7 Safar 1433H. [MOD] -
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 1 Jan: Kesemua mahasiswa yang terlibat dalam Himpunan Kebebasan Akademik (BEBAS) di hadapan Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) malam tadi dibebaskan petang ini.

17 mahasiswa ini ditahan kira-kira jam 4 pagi tadi dan dibawa ke balai polis Tanjung Malim untuk disoal siasat, sebelum dibawa ke balai polis Slim River.

Mereka dibantu oleh peguam daripada Lawyer of Liberty (ILF).

Insiden malam tadi menyaksikan Presiden Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik Muhammad Safwan Anang patah tulang rusuk, seorang lagi Amar Rasyidi cedera di kepala manakala 20 mahasiswa ditahan.

Mereka ditahan secara kasar oleh polis ketika sedang mengadakan protes pada Himpunan Kebebasan Akademik (BEBAS) di hadapan Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) malam tadi.

Difahamkan, setakat ini, Safwan masih terlantar di Hospital Slim River.

Rakaman Detik Cemas Perhimpunan Mahasiswa 1 Januari 2012 Di UPSI

7 Safar 1433H. [MOD] -

Insiden UPSI: Rakyat perlu hentikan kezaliman BN

ALOR SETAR, 1 Jan: Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah (DPPNK) amat kesal, dukacita dan amat marah terhadap pihak kerajaan Barisan Nasional dengan tindakan yang cukup tidak bertamadun, zalim dan kotor terhadap mahasiswa yang memperjuangkan hak kebebasan akademik.

Ketua Penerangannya Mohd Nasir Zakaria berkata penahanan 17 orang mahasiswa yang berhimpun secara aman di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) serta kecederaan yang dialami oleh dua orang mahasiswa adalah lambang kemunduran demokrasi Malaysia.

Justeru, DPPNK katanya menuntut Kerajaan Barisan Nasional dengan serta merta bertindak:

- Bebaskan semua mahasiswa yang ditahan tanpa syarat.
- Menghapuskan serta-merta akta zalim Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).
- Hapuskan serta-merta Akta Perhimpunan Aman.
- Membayar semua kos rawatan perubatan bagi mahasiswa yang cedera.
- Memohon maaf kepada semua mahasiswa dan rakyat Malaysia

"Sekali lagi DPPNK mengutuk sekeras-kerasnya tindakan zalim pihak kerajaan. Kami juga menyeru seluruh mahasiswa dan rakyat bangkit menghentikan segala kezaliman Barisan Nasional," katanya yang juga ahli parlimen Padang Terap.

Katanya, PRU-13 adalah peluang bagi rakyat menamatkan segala kezaliman yang berlaku sejak sekian lama.

Sehubungan itu juga beliau menasihatkan mahasiswa tidak patah semangat dan terus berjuang demi negara.

"Bergeraklah ke seluruh pelusuk negara; kampung, desa, tanah rancangan, bandar dan bandaraya.

"Harunglah sungai, denai, bukit dan lembah. Berilah peringatan kepada yang alpa. Sedarkanlah mereka yang lena," katanya.

Harakahdaily/-


Najib dijangka akan rombak kabinet, cubaan raih undi semula

7 Safar 1433H. [MOD] -

Najib dijangka akan rombak kabinet, cubaan raih undi semula

KUALA LUMPUR— Datuk Seri Najib Razak dijangka akan merombak semula Kabinetnya awal bulan ini dan menunda tarikh pilihan raya berikutan skandal yang melibatkan sekurang-kurangnya dua menteri yang menggugat faktor terbaik Bajet 2012 yang mana Perdana Menteri mengagihkan wang tunai kepada 5.3 juta isi rumah, menurut sumber dalaman Umno.

The Malaysian Insider difahamkan, pegawai kanan Pejabat Perdana Menteri sudah menyenaraikan menteri dan timbalan menteri yang berpotensi dan dilihat sebagai orang-orang Najib untuk menjalankan Model Ekonomi Baru (NEM) dan transformasi politiknya untuk menghadapi pilihan raya akan datang.

“Najib memerlukan lebih ramai orang-orangnya di Kabinet. Beliau perlu menggantikan mereka kerana dilihat sebagai pencemaran untuk menghadapi pilihan raya,” menurut pembuat dasar Umno yang mempunyai hubungan rapat dengan presiden, sambil merujuk kepada skandal yang menyelubungi Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkaitan hal ehwal keagamaan, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, dan timbalan menteri Datuk Awang Adek Hussin, yang mengaku menerima sumbangan kewangan.

Terdapat spekulasi dalam kalangan media Cina termasuk penganalisis politik Najib akan membibarkan Parlimen selepas sambutan Tahun Baru Cina pada 23 Januari dan pilihan raya pada Mac, empat tahun selepas Pilihan Raya Umum 2008.

Difahamkan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah mula menempah sekolah dan dewan komuniti untuk pilihan raya pada Mac nanti. Walaubagaimanapun, sumber lain mengatakan pilihan raya dilaksanakan selepas Tawaran Awal Awam (IPO) daripada kerajaan negeri dan pemaju Felda.

Sumber lain Umno menyebut bahawa parti berkenaan belum bersedia untuk pilihan raya walaupun Najib memberitahu anggota partinya berdepan dengan “peperangan kerusi” untuk pilihan raya awal. “Kami belum betul-betul bersedia. Sesetengah menteri masih lagi tidak mahu menyerahkan kerusi mereka untuk pilihan raya akan datang,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Sumber berkenaan turut menyatakan hanya bekas Menteri Besar Terengganu dan Ketua Umno, Datuk Seri Idris Jusoh, menyatakan secara terbuka untuk tidak bertanding pada pilihan raya.

“Kebanyakan menteri menjangkakan mereka akan dipilih dan menang. Dan sekiranya tidak terpilih, mereka enggan untuk bekerjasama seperti apa yang berlaku pada 2008,” katanya menambah.

Umno hanya memenangi 79 daripada 112 kerusi persekutuan yang ditandinginya pada 2008 bila Barisan Nasional (BN) kehilangan majoriti dua pertiga kerusi parlimen dan empat negeri.

Bekas Perdana Menteri dan Presiden parti, Tun Abdullah Badawi meletak jawatan selepas setahun memerintah dan kekalahan tersebut dan menyerahkan pentadbiran kepada Najib.

Penganalisi rasmi parti berkata, Najib harus memenangi dua pertiga majoriti Parlimen atau paling kurang pun setaraf dengan margin kemenangan Abdullah. “Ianya mudah dan skandal-skandal terbaru ini tidak akan membantu.

Najib merupakan seorang yang berhati-hati,” sumber rasmi parti berkata The Malaysian Insider.

Terdapat juga pemimpin umno secara terbuka mendesak Shahrizat untuk meletak jawatan daripada politik ekoran siasatan terhadap syarikat keluarganya, Pusat Fidlot Nasional (NFC), yang menurut Ketua Audit Negara menyatakan terdapat kekacauan selepas menerima RM250 juta dana awam.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Menyatakan syarikat terbabit tidak berkaitan dengannya, Najib, dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan dakwaan Shahrizat telah menghantar surat perletakan jawatan.

Tetapi menurut Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menimbulkan spekulasi bahawa Shahrizat harus meninggalkan parti atau parti akan turut terkesan daripada skandal berkenaan.

Umno telah dilihat berundur apabila bekas Menteri Besar Selangor Dr Khir Toyo didapati bersalah atas tuduhan rasuah dan dipenjarakan setahun atas kesalahan pembelian tanah. Dia sedang membuat rayuan terhadap kes berkenaan.

Jamil, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, untuk Hal ehwal Islam, menafikan dakwaan beliau dan dua pegawai rasmi agama menyalahgunakan wang zakat untuk membayar kos guaman di mahkamah bagi kes yang dibuat oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Laporan audit menyatakan sejumlah RM63,650 daripada Lembaga Zakat digunakan untuk kos guaman apabila Anwar menamakan mereka sebagai responden dalam permohonan Qazaf. Ia turut disahkan apabila jumlah itu dikatakan telah dibayar semula selepas badan berkenaan menerima RM70,000 pada Jun lepas sebagai sebahagian daripada sumber kerajaan.

-Themalaysianinsider

80,000 sertai Countdown 2012 kerajaan Selangor

7 Safar 1433H. [MOD] -
Harakahdaily


KUALA LUMPUR, 1 Jan: Gandingan dua selebriti hebat dari latar belakang berbeza, penceramah bebas Ustaz Azhar Idrus bersama pelakon, pelawak dan pengacara, Zizan Raja Lawak berjaya menarik kehadiran kira-kira 80, 000 orang ke Program Countdown 2012 di Dataran Kemerdekaan, Shah Alam, malam tadi.

Difahamkan, jumlah ini jauh lebih memberangsangkan berbanding jumlah kehadiran ke program "Karnival Sayangi Selangor" dan sambutan malam tahun baru anjuran kerajaan BN di I-City yang dianggarkan sekitar 5,000 sahaja, meskipun dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tinjauan rawak ke laman-laman blog bukan politik hari ini juga mendapati rata-rata penulis mengulas mengenai kemeriahan program malam tadi serta memuat naik gambar-gambar dan video sekitar program.

Antara yang diulas adalah mengenai keserasian Ustaz Azhar dan Zizan sewaktu forum soal jawab agama berlangsung dan petikan gitar oleh Ustaz Azhar sendiri.

Kemeriahan program turut diserikan dengan kehadiran bekas gitaris kumpulan Kamikaze, Shamril Salleh atau Sham Kamikaze yang sudah melakukan penghijrahan, pendakwah bebas, Ustaz Syed Nor Hisham Tuan Padang, juara program realiti tv pencarian imam muda, Imam Muda Ashraff serta selebriti Astro Oasis, Akhil Haiyy.

Rata-rata mereka juga mengharapkan program seperti ini yang menampilkan hiburan mendidik jiwa diteruskan oleh Kerajaan Negeri Selangor dan juga negeri-negeri lain.

Ini membuktikan rakyat malaysia khususnya anak muda mula meminati program-program mendidik apatah lagi jika ianya ditampilkan "kena dengan caranya".

Antara pimpinan Pakatan Rakyat Selangor yang hadir malam tadi ialah Exco Kerajaan Negeri, Dr. Halimah Ali, Haniza Talha dan Yaakob Safari serta Pesuruhjaya PAS Shah Alam, Khalid Samad.

Insiden UPSI: PAS desak KPN, menteri letak jawatan

7 Safar 1433H. [MOD] -
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 1 Jan: PAS mengutuk keras kekejaman polis terhadap mahasiswa pada Himpunan Kebebasan Akademik (BEBAS) di hadapan Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) malam tadi.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, polis yang didakawa sebagai profesional tidak wajar menggunakan kekerasan terhadap mahasiswa yang berhimpun secara aman untuk menyuarakan pendirian mereka mengenai kebebasan.

"PAS kecewa, marah dengan tindakan polis yang bertindak kasar, mencederakan pelajar hanya untuk menyuraikan mereka. Sepatutnya mereka yang mempunyai kepakaran menghadapai apa jua situasi tidak perlu menggunakan kekerasan pun.

"Tak perlu suraikan mahasiswa ini pun tak apa sebab mereka akan bersurai dengan sendiri tanpa kekecohan," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Insiden malam tadi menyaksikan Presiden Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik Muhammad Safwan Anang patah tulang rusuk, seorang lagi cedera di kepala manakala 20 mahasiswa ditahan.

Difahamkan, setakat ini, Safwan masih terlantar di Hospital Slim River.

Mahfuz berkata, tindakan polis itu tidak akan menjernihkan situasi sebaliknya hanya menambahkan kebencian anak muda terhadap institusi polis dan kerajaan yang bertanggungjawab.

"Tirai tahun 2011 dilabuhkan dengan kekejaman terhadap mahasiswa yang merupkan warisan negara.

"Apa yang dilakukan polis ini sudah tentu menimbulkan kebencian anak muda terhadap polis dan saya yakin tahun 2012 merupakan tahun kebangkitan anak muda di seluruh negara untuk memperjuangkan soal kebebasan akademik," katanya yang dalam perjalanan ke hospital Slim River.

Sehubungan itu, beliau mendesak Menteri Dalam Negeri, datuk Seri Hishammuddin dan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar bertanggungjawab dan melatakkan jawatan kerana gagal mengawal institusi mereka.

"Saya minta KDN dan KPN melatakkan jawatan segera kerana ternyata mereka tidak berupaya mengawal keadaan dan kesejahteraan negara," katanya.

Sementara itu, seorang mahasiswa memaklumkan, kira-kira 200 mahasiswa termasuk orang awam berkumpul di hadapan balai polis tanjung Malim menuntut mahasiswa dibebaskan segera.

Bendahari PAS Perak, Fakhrul Radzi yang turut berada di sana memberitahu, mereka sedang bergiir-gilir menyampaikan ucapan mengecam tindakan zalim polis.

"Kami bersama mahasiswa masih lagi di hadapan balai polis dan kita tuntut mahsiswa yang masih dalam lokap dibebaskan segera," katanya.

Harakahdaily.-

Demo UPSI: Siswa cedera, 20 ditahan

7 Safar 1433H. [MOD] -


Kira-kira 20 aktivis mahasiswa ditahan polis dan seorang cedera dalam perhimpunan prokebebasan akademik di depan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim malam tadi.

Menurut saksi, Presiden Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik Muhammad Safwan Anang dibawa ke hospital berdekatan setelah gagal mendapat rawatan di klinik berdekatan.

smm protest in sultan idris university 010112 safwan anangDakwanya, mulut pemimpin mahasiswa itu kelihatan berdarah setelah cuba diredakan polis dalam perhimpunan yang disertai kira-kira 60 itu.

Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dalam Twitter mereka mengesahkan Muhammad Safwan dibawa ke Hospital Tanjung Malim sebelum dipindahkan ke Hospital Slim River.

Pemimpin Pemuda PKR Rozan Asen Mat Rasip -- yang kemudiannya berkumpul bersama NGO yang rapat dengan Pakatan Rakyat -- di balai polis tempat mahasiswa ditahan berkata, beliau difahamkan Muhammad Safwan dalam keadaan serius.

Antara yang ditahan Presiden Kumpulan Aktivis Independen Mahasiswa (KAMI) Haziq Abdullah Abdul Aziz dan aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) Mandeep Singh.

Tangkapan bermula selepas tengah malam sehingga jam 4 pagi tadi.

Malaysiakini/-

TV IKIM dilancar Februari depan

7 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) akan melancarkan Televisyen IKIM (TV IKIM) pada Februari depan, kata Ketua Pengarahnya, Datuk Nik Mustapha Nik Hassan.

Beliau berkata, TV IKIM adalah alternatif baru bagi menaik taraf sistem penyiaran institut berkenaan pada 2012.

"Saya berharap stesen TV IKIM akan mendapat sambutan dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Konsert Malam Apresiasi 2012 di Masjid Wilayah Persekutuan.

Ketika ini, IKIM mengendalikan IKIM.fm iaitu saluran radio 24 jam yang menampilkan rancangan bercorak Islam. - BERNAMA

Seorang lagi mangsa nahas Manjung meninggal dunia

7 Safar 1433H. [MOD] -

MANJUNG: Seorang mangsa yang kritikal dalam kemalangan maut di Jalan Lekir-Teluk Intan dekat sini lewat malam tadi, meninggal dunia di Hospital Seri Manjung kira-kira jam 8 pagi ini.

Kematian beliau menjadikan keseluruhan tujuh maut dalam kemalangan membabitkan dua kereta dan sebuah treler pada 11.30 malam tadi itu

Dinar Emas : Perak wajar contohi Kelantan

7 Safar 1433H. [MOD] -

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak pertamanya mengucapkan tahniah kepada Kerajaan Negeri Kelantan berikutan pencapaian Kelantan Gold Trade (KGT) sepanjang tahun ini begitu membanggakan sehingga mencecah jualan bersih dinar dan dirham berjumlah RM40,947,972. Bagi kami, Kerajaan Negeri Perak wajar mengikut langkah yang sama pendekatan yang telah dilakukan di Kelantan.

Keduanya, oleh kerana di Perak juga telah memperkenalkan matawang dinar dan dirham ini, kami berharap Kerajaan Negeri Perak dapat menjalinkan kerjasama dan mencontohi Kerajaan Negeri Kelantan bagi mempergiatkan penjualan matawang tersebut. Kami juga berharap rakyat turut mengambil peluang memilikinya dan ianya tidak terbatas kepada semua lapisan masyarakat di Perak. Bagi kami dengan memiliki sebenarnya, ianya tidak merugikan malah akan menambahkan pendapatan sampingan jika kita membelinya.

Kami mengharapkan Kerajaan Negeri Perak tidak menjadikan ‘alasan politik’ untuk tidak mengambil langkah proatif di dalam memastikan peningkatan penjualan dinar dan dirham di Perak dapat ditingkatkan. Dan kami juga tertanya-tanya tentang kedudukan penjualan dinar dan dirham yang telah diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Perak sejauh manakah pencapaiannya sehingga kini setelah diperkenalkan?


DR RAJA AHMAD AL-HISS
Timbalan Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Pakatan Rakyat Miri Anjur Bowling Perkuatkan Ukhuwah


7 Safar 1433H. [MOD] -
PAS Miri

MIRI, 31 Dis.:-Awal pagi ini sebanyak 12 pasukan gabungan dari ahli cawangan setiap parti komponen Pakatan Rakyat Miri telah menganjurkan Bowling Ukhuwah Pakatan Rakyat Miri di Pusat Bowling Bintang Mall bagi meningkatkan persefahaman dikalangan petugas pilihanraya PR menjelang tahun baru 2012. Setiap pimpinan parti hadir terdiri YDP PAS Miri,Tuan Haji Jofri Jaraiee,YB Piasau ,Alan Ling dan Dr Michael Teo(PKR),bekas calon Senadin. Pertandingan dijalankan dalam suasana santai dan penuh mesra bagi mengeratkan kerjasama bagi ketiga-tiga parti.

Pasukan Pemuda Pakatan Rakyat B terdiri dari Akram(PAS),Bill Kayong(PKR) dan Chua(DAP) telah muncul juara dengan jatuhan pin 1161 selepas tiga pusingan kejohanan menewaskan Pasukan Remaja Miri C pin sebanyak 1158 untuk mucul juara.

Wakil PKR Suadara Awang(PKR) telah menjadi Pemain Terbaik dengan jumlah pin tertinggi sepanjang perlawanan,Sementara Saudara James Churchill(Dewan Himpunan Penyokong PAS) dipilih pemain paling bergaya pada pertandingan tadi. YB Ling dalam penutup program, menyuarakan harapan dengan kehadiran 2012,yang mana angka 2 dibelakang tahun itu menjadi saksi kemunculan sistem 2 parti di Malaysia dan mengharapkan kerjasama PR Miri ini diteruskan dengan istiqamah bagi memastikan kecemerlangan PR Miri menawan dua kerusi Parlimen iaitu Miri dan Sibuti.

Penduduk di Kpg Sealine Mahu Kemudahan Asas dan Lot Tanah Tetap

7 Safar 1433H. [MOD] -
PAS Miri

MIRI – Baru-baru ini rombongan dari PAS Miri bersama YB ir Hj Nizar Jamaluddin mantan ketua menteri Perak dan juga merupakan ahli jawatan kuasa PAS Pusat melawat Kpg Sealine.

PAS Miri di ketuai oleh Jofri Jaraiee dan YB Ling dari DAP yang turut serta bersama berkunjung dan menemui penduduk di Kampung Sealine yang merupakan sebuah perkampungan yang majority penduduknya adalah Iban dan terdapat juga orang Melayu dan juga Cina tinggal disitu.

Kunjungan PAS dan Pakatan Rakyat telah disambut dengan baik oleh penduduk disitu. Dalam sesi soal-jawab dengan penduduk tersebut, mereka meluahkan perasaan tidak puas hati terhadap janji-janji kerajaan yang pernah berjanji untuk membantu mereka menyelesaikan masalah tempat tinggal mereka sekarang.

Ada mangsa rumah kebakaran beberapa bulan yang lalu di Sealine terpaksa menyewa dan menumpang di rumah saudara mara mereka disitu disebabkan mereka dilarang untuk membina semula rumah mereka ditempat kebakaran yang lalu.

Mereka berjanji untuk memberi lot tanah tempat tinggal kepada mereka yang sudah lama menetap di situ dan telah memberi surat kelulusan untuk mendapat lot tanah kepada penduduk di situ tetapi apabila mereka pergi ke pejabat Tanah dan Ukur Miri mereka diminta bayaran sebelum mereka diberi lot tanah tersebut.

Seorang ibu tunggal yang mengadu akan nasibnya kepada pihak PAS supaya dapat membantu beliau menyelesaikan masalah tanah lot yang beliau mohon sehingga kini belum dapat diselesaikan disebabkan katanya beliau terpaksa membayar lot tersebut sebelum dapat disahkan oleh Pejabat Tanah dan Ukur di Miri. Memandangkan beliau tidak mempunyai wang untuk membayar lot tersebut maka beliau merayu agar pihak yang berkenaan dapat selesaikan masalah tersebut dengan segera sebab beliau tidak mempunyai anak dan bekerja sendiri.

Diantara lain masalah penduduk di Kpg Sealine adalah pengkongsian meter air dan juga bekalan elektrik yang masih menggunakan generator. Kos belanja untuk mengisi minyak menggunakan generator boleh mencecah lebih daripada RM200 sebulan. Ini sudah tentu membebankan penduduk miskin di kampung tersebut.

Masalah pengkongsian meter air di kampung tersebut juga menyusahkan penduduk disebabkan ada kalanya air yang keluar dari paip air tersebut keluar terlalu sikit dimana mereka terpaksa mengangkut air dari paip besar untuk mendapatkan air bersih. Jalan masuk kampung tersebut juga agak sempit dan longkang pun tidak teratur dengan baik yang boleh menyebabkan banjir kilat.

Adalah sungguh malang bagi penduduk Kpg Sealine yang sepatutnya mendapat kemudahan asas tidak dilayan dengan sewajarnya sebagai rakyat Malaysia dan tinggal pula dalam kawasan Bandaraya Miri. Perkara semacam ini tidak sepatutnya berlaku dalam Bandaraya seperti Miri.

Penduduk disitu sudah tinggal lebih dari 30 tahun tetapi kehidupan mereka juga tidak ubah seperti 30 tahun yang lalu. Mereka mahu pihak kerajaan dapat memberi kemudahan asas dan juga memberi tempat tinggal tetap kepada mereka agar mereka tidak lagi hidup seperti menumpang di tanah sendiri.

Kita mendesak pihak yang berwajib mesti menunaikan janji mereka kepada rakyat dan beri segala kemudahan asas dan juga tempat tinggal yang tetap agar penduduk tersebut tidak terpinggir dari arus pembangunan.

PAS dan Pakatan Rakyat akan sentiasa turun padang dan membantu menyelesaikan masalah rakyat setakat kemampuan yang ada dan jika diberi kuasa sebagai pemerintah, Insya-Allah PAS dan Pakatan Rakyat akan melaksanakan tanggungjawab yang sepatutnya sebagaimana yang terkandung dalam buku Negara Berkebajikan dan akan memberi segala kemudahan asas dan juga status tempat tinggal tetap kepada semua rakyat tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik.

Jofri Jaraiee
PAS Miri

Amaran hujan lebat di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis

7 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 1 Jan. - Kawasan rendah di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis berisiko mengalami banjir berikutan hujan lebat berterusan sehingga malam ini.

Berikutan itu, Jabatan Meteorologi Malaysia hari ini mengeluarkan amaran hujan lebat peringkat jingga.

Menurut kenyataan jabatan itu, kawasan yang terlibat di Kelantan ialah daerah Tumpat, Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh, Pasir Mas, Tanah Merah, Machang dan Jeli manakala di Terengganu melibatkan daerah Besut, Setiu, Kuala Terengganu dan Hulu Terengganu.

Di Kedah, kawasan yang terlibat ialah daerah Kubang Pasu, Padang Terap, Kota Setar, Pendang, Yan, Sik dan Langkawi, manakala di Perlis melibatkan kawasan Padang Besar, Kangar dan Arau. - BERNAMA

Tujuh sahabat maut kemalangan

7 Safar 1433H. [MOD] -

MANJUNG 1 Jan. - Tujuh sahabat terbunuh dalam satu kemalangan membabitkan sebuah kereta dan sebuah treler di Batu 6 Jalan Lekir, Setiawan dekat sini lewat malam tadi.

Dalam kejadian pukul 10.30 malam itu, enam mangsa mati serta-merta di tempat kejadian manakala seorang lagi meninggal dunia di Hospital Seri Manjung pukul 8 pagi ini akibat cedera parah.

Mereka yang mati di tempat kejadian dikenal pasti sebagai Mohamed Kamil Tamsuri, 15; Mohamad Shadan Mohd. Arshad, 15; Ahmad Faizal Ahamad Termizi, 15; Mohd. Shafiq Riduan Yusof, 16; Badrul Isa Sulaiman, 20; dan adiknya Mohd. Hadi, 17.

Mohd. Hisham Mat Zaki, 23; yang memandu kereta itu, Khairul Faiz Mohd. Nor, 17; cedera ringan, manakala pemandu treler, Abdul Rashid Mohd. Hisham, 49, cedera parah.

565 tentera ISAF maut di Afghanistan tahun 2011

7 Safar 1433H. [MOD] -

KABUL 1 Jan. – Lebih 560 tentera asing yang dikerah di Afghanistan memerangi pemberontakan Taliban, dilaporkan terbunuh sepanjang tahun lalu, jumlah kematian kedua tertinggi dalam tempoh 10 tahun.

Berdasarkan laporan laman web icasualties.org, jumlah kematian tentera Pasukan Bantuan Keselamatan Antarabangsa (ISAF) yang diketuai NATO berkata pada tahun lalu menurun kepada 565 orang iaitu 417 dari Amerika Syarikat dan 45 dari Britain.

Kematian tentera bersekutu pada 2010 berjumlah 711 orang, jumlah yang lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya iaitu 521 orang. – AFP

Nigeria isytihar darurat, tutup sempadan

7 Safar 1433H. [MOD] -

ABUJA 1 Jan. – Presiden Nigeria, Goodluck Jonathan semalam mengisytiharkan perintah darurat di kawasan-kawasan yang terjejas teruk akibat keganasan, dipercayai perbuatan militan Boko Haram, dan mengumumkan penutupan sebahagian sempadan negara ini.

Jonathan berkata, langkah tegas itu diambil bagi memulihkan semula keadaan di kawasan yang terlibat dan usaha untuk menyelesaikan masalah tersebut masih diteruskan.

"Berdasarkan peruntukan Perlembagaan seksyen 305 (1), saya mengisytiharkan perintah darurat di Plateau, Yobe, Borno dan Niger," katanya. – AFP

Terengganu dilanda banjir kali kedua

7 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU 1 Jan. - Terengganu dilanda banjir kali kedua berikutan hujan lebat dan angin kencang melanda negeri itu sejak malam tadi menyebabkan kebanyakan air sungai melimpah.

Sehingga pukul 11 pagi ini, seramai 428 orang daripada 100 keluarga penduduk di beberapa buah kampung di Besut dan Setiu telah dipindahkan ke pusat pemindahan.

Mengikut portal banjir kerajaan negeri, sehingga kini empat buah pusat pemindahan telah dibuka, masing-masing dua di Besut dan Setiu.

Di Besut, 316 orang daripada 64 keluarga telah ditempatkan di Dewan Serbaguna Apal manakala 29 orang (tujuh keluarga) ditempatkan di Sekolah Bukit Tempurung.

Di Setiu, 73 mangsa daripada 27 keluarga ditempatkan di Dewan Rukun Tetangga Guntong dan 10 orang daripada dua keluarga di Balai Raya Desa Jaya.

Sementara itu, Jurucakap Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri berkata, paras air sungai di Besut dan Setiu mula surut pagi ini setelah melimpah melebihi tebing berikutan hujan lebat malam tadi.

Bagaimanapun, katanya, paras air sungai Setiu, di Kampung Langkap sehingga pukul 11 pagi ini masih lagi berada di paras bahaya iaitu 22.8 meter berbanding 22.48 meter pada pukul 9 pagi tadi.

Beliau berkata, sesetengah tempat di Besut, paras air sungai berada melebihi paras waspada.

Sementara itu, beberapa acara sambutan tahun baru termasuk Program Kayuhan Ambang Merdeka melibatkan golongan belia dan remaja di negeri ini daripada Stadium Gong Badak ke Dataran Batu Buruk di sini malam tadi terpaksa dibatalkan berikutan hujan lebat.

Kawasan di sekitar Pantai Batu Buruk yang merupakan antara kawasan tumpuan pelancong di negeri ini juga dinaiki air sehingga paras lutut malam tadi, namun air kembali surut pagi ini. — BERNAMA

Gempa 7.0 landa Jepun, tiada amaran tsunami

7 Safar 1433H. [MOD] -

SINGAPURA 1 Jan. - Gempa bumi dengan kekuatan 7.0 skala Richter melanda Pulau Izu di Jepun, lapor Pusat Kajian Geologi Amerika Syarikat.

Pusat Amaran Tsunami Amerika Syarikat di Hawaii itu tidak mengeluarkan amaran tsunami ekoran gempa di Hachijo-jima di Pulau Izu tersebut. - REUTERS