08 Februari 2010

Kronologi krisis politik Perak

Berikut adalah kronologi krisis politik di Perak yang berlaku selepas pilihan raya umum ke-12 pada 8 Mac 2008.

Mahkamah Persekutuan dijadual membuat keputusan Selasa berhubung siapakah Menteri Besar Perak yang sah iaitu antara Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir daripada Barisan Nasional (BN) dan Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin (Pakatan Rakyat).

17 Mac 2008: Mohammad Nizar, ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Pasir Panjang, mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak.

25 Jan 2009 : ADUN Bota dari BN, Nasruddin Hashim mengistiharkan menyertai PKR.

27 Jan 2009 : ADUN Behrang dan ADUN Changkat Jering tidak dapat dihubungi.

1 Februari 2009: Speaker DUN Perak, V Sivakumar berkata, beliau menerima surat peletakan jawatan Adun Behrang, Jamaluddin Mat Radzi dan Adun Changkat Jering, Mohd Osman Jailu. Kedua-dua Adun PKR nafi meletakkan jawatan.

3 Februari 2009: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan bahawa tidak berlaku kekosongan kerusi DUN Changkat Jering dan DUN Behrang serta tidak perlu mengadakan pilihan raya kecil bagi kedua-dua kawasan itu.

4 Februari 2009: Timbalan Perdana Menteri (ketika itu), Datuk Seri Najib Razak mengumumkan BN Perak kini mempunyai majoriti mudah untuk menubuhkan kerajaan apabila tiga Adun dari PKR dan seorang Adun dari DAP mengumumkan keluar parti dan menjadi Adun Bebas yang menyokong BN. Bermula dekit hitam satu rampasan kuasa di negeri Perak.

BN Perak dan Pakatan Rakyat masing-masing mempunyai 28 kerusi dalam Dewan Undangan Negeri manakala tiga lagi Adun adalah ahli Bebas.

5 Februari 2009: Kenyataan media dari pejabat Sultan Perak menyatakan bahawa Sultan bertitah tidak akan membubarkan DUN dan menitahkan Mohammad Nizar serta Ahli Majlis Mesyuarat Negeri meletakkan jawatan dan sekiranya enggan maka jawatan mereka akan dianggap kosong.

6 Februari 2009: Dr Zambry dilantik sebagai Menteri Besar Perak Ke-11 menggantikan Mohammad Nizar yang mula memegang jawatan berkenaan pada 17 Mac 2008.

BN secara rasmi mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri Perak.

Pada hari yang sama berlaku satu himpunan rakyat selepas sembahyang Jumaat yang cuba menghalang upacara mengangkat sumpah di hadapan Mesjid Ubudiah Bukit Chandan Kuala Kangsar. Ada dikalangan mereka yang sanggup tidur diatas jalan bagi menggagalkan kerja jahat BN itu. Tembakan gas pemedih mata dilakukan oleh pasukan keselamatan termasuklah yang berlidung didalam mesjid bagi menyuraikan yang berhimpun tanpa belas kasihan.

13 Februari 2009: Mohammad Nizar mengambil tindakan undang-undang memohon mahkamah mengisytiharkan beliau masih Menteri Besar yang sah selain memohon injunksi melarang Dr Zambry daripada menjalankan tugas sebagai Menteri Besar.

19 Februari 2009 : Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang dipengerusikan oleh V. Sivakumar telah menggantung Menteri Besar Kudeta, Dr Zambry Abdul Kadir daripada menghadiri sidang dewan selama 18 bulan, manakala kesemua enam exconya digantung selama 12 bulan.

3 Mac 2009 : Sidang bawah pokok menggemparkan sistem demokrasi dunia, setelah ADUN Pakatan Rakyat yang dipanggil secara sah oleh Speaker V. Sivakumar dihalang mamasuki dewan untuk bersidang. Rentetan dari itu pokok itu telah diistiharkan oleh Pakatan Rakyat sebagasi Pokon Demosrasi.

6 Mac 2009: Hakim Mahkamah Tinggi, Lau Bee Lan merujuk kepada Mahkamah Persekutuan bagi mendapatkan penjelasan mengenai isu-isu perlembagaan dalam saman yang difailkan oleh Mohammad Nizar bagi mencabar kesahihan pelantikan Dr Zambry sebagai Menteri Besar Perak.

23 Mac 2009: Mahkamah Persekutuan memutuskan supaya kes Mohammad Nizar lawan Dr Zambry dikembalikan ke Mahkamah Tinggi.

3 April 2009: Mohammad Nizar diberi "lampu hijau" oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk mencabar kesahihan pelantikan Dr Zambry sebagai Menteri Besar Perak berikutan keputusan Hakim Abdul Aziz Abdul Rahim bahawa permohonan yang difailkan oleh Mohammad Nizar pada Februari lalu adalah tidak remeh, tidak menyusahkan dan mempunyai kes prima facie untuk dihujah di mahkamah.

18 April: Speaker Dun Perak, V Sivakumar menggantung sekali lagi tugas Setiausaha Dun Perak, Abdullah Antong Sabri selepas Abdullah memanggil sidang Dun tanpa pengetahuan beliau sebagai speaker.

Sebelum itu Abdullah digantung selepas mengeluarkan kenyataan panggilan sidang Dun 3 Mac yang dibuat oleh Sivakumar tidak sah.

7 Mei 2009 : Sidang kecoh dengan campurtangan lebih 300 orang pasukan keselamatan yang berlaku dengan agenda jahat BN bagi merampas kerusi Speaker dengan mengangkat Sivakumar keluar dewan secara paksa serta melantik Ganesan sebagai Speaker yang haram kerana tidak memenuhi peruntukan undang-undang yang sedia ada.

11 Mei 2009: Mahkamah Tinggi mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah kerana mendapati beliau tidak pernah mengosongkan jawatan sebagai Menteri Besar kerana beliau tidak kehilangan kepercayaan majoriti anggota Dewan Undangan Negeri.

11 Mei 2009 : 10.30 malam DS. Nizar berada dihadapan Istana kinta untuk memohon mengadap bagi mendapat perkenan pembubaran DUN Perak . Pada malam yang sama satu Mesyuarat Exco diadakan di kediaman Rasmi DS. Nizar dan memutuskan beberapa perkara antaranya mengantung tugas SUK, Abd. Rahman Hashim dan dipangku sementara oleh Pegawai Kewangan Negeri, Jamaluddin Al Amini.

12 Mei 2009 : DS. Nizar kembali bertugas di Pejabat Menteri Besar Perak.

12 Mei 2009: Setelah menfailkan pada jam 10.45 pagi, pada jam 11.45 mahkamah Rayuan telah menangguhkan keputusan mahkamah Tinggi. Dr Zambry kekal sebagai Menteri Besar Perak sehingga Mahkamah Rayuan menyelesaikan kes rayuannya terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan lawannya, Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah berikutan keputusan Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Ramly Ali yang membenarkan permohonan Dr Zambry bagi penangguhan pelaksanaan keputusan Mahkamah Tinggi. DS. Nizar mengosongkan pejabat MB.

22 Mei 2009: Keputusan Mahkamah Tinggi dibatalkan oleh Mahkamah Rayuan yang mengisytiharkan pelantikan Dr Zambry adalah secara sah dan mengikut Perlembagaan.

19 Jun 2009: Mohammad Nizar memfailkan notis usul permohonan untuk kebenaran merayu ke Mahkamah Persekutuan keputusan oleh Mahkamah Rayuan.

2 September 2009 : Speaker Perak V. Sivakumar memanggil satu sidang DUN namun dia dan semua ADUN PR dihalang untuk memasuki dewan dan mereka berundur dan sidang diterukan di sebuah hotel di bandaraya Ipoh

28 Oktober 2009 : Sidang yang dipanggil oleh Speaker haram Ganesan menyaksikan insiden merampas baju Speaker Sivakumar dan Sidang Haram meluluskan bajer haram.

5 November 2009: Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan yang bersidang menangguhkan keputusan kes kepada satu tarikh yang dimaklumkan kemudian.

Setelah menunggu lebih dari 3 bulan maka pada 9 Februari 2010 Mahkamah Persekutuan baru akan mengumumkan siapakah MB Perak yang sebenarnya.

Sekretariat Wanita PR Perak adakan program sempena setahun kudeta Perak.

Datin Seri Fatimah sedang menyampaikan sumbangan kepada seorang pesakit di Hospital Ipoh.


IPOH : Sempena dengan setahun kudeta di negeri Perak, Seketeriat Wanita Pakatan Rakyat Perak telah turun padang untuk mendekati rakyat dengan membuat lawatan ke hospital, rumah org-org tua serta mengadakan ceramah bersama pimpinan PR.

Lawatan Ke Hospital Ipoh pada 5 Februari lepas turut dihadiri oleh Isteri MB Rakyat Perak, Datin Seri Hjh. Fatimah taat. Selain itu turu mengirringi beliau ialah ADUN mengelembu, YB. Lim Pek Har, Ketua Wanita Keadilan Perak , Puan Fathamawathy dan Ketua Muslimat PAS Ustz. Bariah serta ahli rombongan wanita yang lain.

Pada sebelah petang pula mereka melawat rumah Orang Tua Sejahtera di Jelapang yang menmpatkan kaum wanita dan lelaki yang tidak mempunyai keluarga dan tinggal berseorangan.

Lawatan tersebut mendapat kerjasama dari Pengurus penjaga di rumah tersebut, En. Pang. Rombongan juga dihibur dan disajikan dengan persembahan nyanyian oleh penghun rumah tersebut.

Sumbangan yang disampaikan berbentuk wang dan barang-barang makanan..


Ceramah Perdana Pakatan Rakyat meriah

Lebih 5000 orang memenuhi dewan Kutien Ayer Tawar dalam ceramah kemuncak sempena Kudeta di Perak.SETIAWAN : Kemuncak dari siri ceramah sempena memperingati setahun kudeta di Perak satu Ceramah Perdana diadakan di Dewan Kutien disini. Ceramah adalah anjuran Pakatan Rakyat Negeri Perak dengan kerjasama Sekretariat Pakatan Rakyat Parlimen Beruas, Lumut dan Parit. Ceramah ini menutup siri lebih 30 ceramah sebelumnya yang memberi fokus kepada rampasan kuasa dan isu-isu panas bagi menjawab segala tohmahan BN sebelum ini.

Ceramah tersebut diadakan berkebetulan semasa kes tuduhan liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim yang sedang dibicarakan secara memualkan. Kehadiran lebih 5000 orang rakyat pelbagai bangsa itu membuktikan rakyat tetap bersama Pakatan Rakyat dan YB Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Program tersebut juga mengukuh dan mengeratkan hubungan akrab antara sesama pimpinan PR negeri Perak dan Pusat. UMNO BN menjaja kononnya PR semakin rapuh ekoran isu di Pulau Pinang yang sengaja dicipta dan dimainkan oleh media. Dulu mereka memainkan isu perpecahan PR di Kedah, kemudian Selangor kini Pulau Pinang pula. Semuanya gagal belaka. PR semakin utuh dan kukuh. Rakyat pula semakin hilang keyakinan kepada UMNO BN.

Kehadiran YB Lim Kit Siang yang mewakili DAP Pusat di Dewan Kutien memusnahkan harapan UMNO BN yang mahu melihat PR berpecah dan bergeseran. Kebanyakan semua pimpinan PR negeri Perak hadir dalam program malam tadi.

Satu Dewan pelbagai warna- Satu Malaysia sebenar!LKS sedang berucapPasukan Unit Amal menjalankan tugas dengan baikHancur! Hancur! Hancur BN!

Koleksi gambar XPDC Setahun Kudeta.

23 Safar 1431H.
http://bumiperak.blogspot.com

Gelombang rakyat yang mahukan perubahan ternyata dalam setiap sambutan yang diberikan kepada Rombongan XPDC sempena Setahun Kudeta di Perak kelmarin. Wira-wira rakyat yang menjelajah ke Utara dan Selatan Perak kelmarin dalam EXPDC yang diatur oleh Sekretariat Pakatan Rakyat Negeri dengan kerjasana Sekretariat PR Parlimen yang terlibat.
XPDC Setahun Kudeta Perak : Sambutan meriah di Chemor

CHEMOR 6 FEB Ketibaan kami di Chemor pada jam 9.15 pagi disambut meriah. Telah ramai yang menantikan kami di sebuah rumah yang merupakan Markaz Pas Tambun.

Rombongan terdiri dari 22 orang itu diketui oleh YAB. Menteri Besar Rakyat Perak,DS. Muhammad Nizar Jamaludin dan Isteri. Ikut sama ialah YB. Drs. Khalil Idham Lim, YB. Tai Sing Eng, YB. Hussain Din, YB. Ramli Tusin, YB. Ab. Yunus jamhari, YB. Mohd. Zainuddin dan YB. Chan Ming Kai.

Selain itu ikut Serta Timbalan PesuruhJaya PAS Perak, Dr. Khairuddin, Wakil-wakil dari Sekretariat Wanita PR Perak dan para blogger.

Inspektor polis ini cuba mengelak untuk bersalam dengan
MB Nizar. Takkan bersalam pun boleh diturunkan pangkat?

Ramai berbaris menantikan ketibaan MB Nizar dan rombongan

Ketibaan yang dinantikan
Rantaian orang ramai yang menyambut ketibaan MB Nizar


Muslimat juga ramai yang hadir

Ustaz Wan Zawawi menyampaikan ucapan alu-aluan

Pimpinan Pakatan bersama rakyat

Dr Khairuddin, YDP Tambun menyampaikan ucapan beliau


Ucapan daripada Menteri Besar Perak

Dato Seri Haji Nizar memberikan penerangan mengenai
suasana politik di Perak


Selasa ini (9 Feb) akan diketahui siapakah Menteri Besar
Perak yang sebenar


Datin Seri Fatimah Taat bersama-sama masyarakat kaum
Tionghua yang menggoreng kuih loyang

Sumbangan sempena perayaan Tahun Baru Cina disampaikan
oleh MB Nizar kepada masyarakat Cina Chemor
Kesemua penerima sumbangan berbesar hati dengan
ingatan tulus ikhlas MB Nizar kepada mereka

Mencuba goreng kuih loyang bersama YB Tai Sing Ng dan
YB Chan Ming Kai

Sarapan pagi dijamu kepada semua. Dr Khairuddin menikmati
nasi lemak bersama yang lain

Ini le first time yang pertama teman duduk makan sekali
dengan seorang Menteri Besor Perak

Duduk makan atas tangga bersama Menteri Besar Perak.
Ada yang mencadangkan nama 'tangga demokrasi'.
Jangan datang MBI nanti robohkan tangga tu, sudahlah...

Sedap nasi lemak ni, yob. Chefnya yang pakai apron dan
berkopiah putih tu

Jamuan nasi lemak kepada semua hadirin


Seorang penduduk Chemor yang mengambil kesempatan
untuk menyuarakan masalahnya kepada MB Nizar

Bacaan doa sebagai penutup majlis

Terima kasih Dato Seri Nizar kerana sudi menjenguk kami
di Chemor ini