19 Disember 2009

Selamat berkonvensyen, antara harapan dan realiti ..

Perhatian pada hari ini diarahkan kepada Konvensyen Pakatan Rakyat yang akan berlangsung di Shah Alam dan sekali gus menyaksikan seriuasnya pelbagai pihak dalam Pakatan Rakyat yang ingin menyaksikan PR akan terus menguat dan dipacu dengan lebih mantap dan bersepadu sesuai dengan kehendak rakyat Malaysia yang mahukan sebuah wadah parti politik baru untuk menerajui tampuk politik tanah air di masa akan datang.

Kerana itu saya merasakan perkara yang lebih penting dari Konvensyen ini ialah kerja-kerja pakatan di peringkat negeri dan kawasan di semua negeri di seluruh negara yang akan turut menguat selepas dari ini.

Segala arahan dan tindakan yang bermula dari keputusan di peringkat Majlis Pimpinan Tertinggi di peringkat kebangsaan diperturunkan ke negeri dan peringkat akar umbi.

Sekiranya itulah susuatu cetusan dan keputusan dari konvensyen yang belaku pada hari ini, itulah harapan dan realiti yang saya rasakan paling penting sehingga Pakatan Rakyat dilihat telah benar-benar kuat dan mengambil tempat BN yang semakin goyang dan tidak dipercayai oleh rakyat.

Kemenangan tipis BN dalam undi bajet beberapa hari lepas adalah isu yang terbaik untuk diguna pakai bagi membukti dan menyakinkan rakyat bahawa BN sebenarnya dalam keadaan sangat lemah pada masa ini.

Dari jauh dan dekat, semua yang hadir pada hari ini adalah pimpinan tertinggi semua Parti di peringkat Kebangsaan, Negeri dan Kawasan . Kerana itu sesuatu yang penting juga akan berlaku hasil kesefahaman yang berlaku dan akan diambil pada hari ini.

Amat diharapkan semuanya tidak akan balik dengan tangan kosong melainkan dengan satu tekad untuk menguatkan Pakatan Rakyat di tempat dan posisi masing-masing.

Melihat apa yang ada di Perak, sebenarnya saya tegaskan sepanjang Pakatan Rakyat memegang tampuk pemerintahan, Parti telahpun mengusai kerajaan dan kekuatanya berada dikemuncak dengan sekaligus Pakatan Rakyat juga mengusai Kerajaan melalui mesyuarat majlis Pimpinan Tertinggi ketiga-tiga parti yang diadakan pada setiap minggu sebelum mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Perak.

Kekuatan ini terus dijana sehingga sekarang bila Sekretariat Pemuda PR Perak yang ditubuhkan dan diikuti oleh Wanita beberapa hari yang lepas.

Selain itu dalam bulan ini semua kawasan parlimen telah menubuhkan Sekretariat peringkat parlimen dan telah bermesyuarat.

Bermakna sebelum berakhirnya tahun 2009, Perak telah cuba kedepan dalam mengurus apa yang dinamakan "Pakatan Rakyat".

Apa yang menarik tentang konvesyen Blogger PAS?

2 Muharram 1431
Oleh: hermansamsudeen

"Baru dapat kertas kerja Dr. Abu Hassan Hasbullah yang akan dibentangkan dalam Konvensyen Blogger PAS 2009 ahad ini. 13 mukasurat semuanya, yang pasti ia satu makalah menarik buat para blogger yang hadir. Banyak fakta-fakta berkaitan blogger akan dikupas. Rugi jika tak hadir.

Konvensyen kali ini bakal memberikan satu gambaran yang lebih terkedepan kepada para blogger untuk melihat kepentingan aset penulisan mereka. Memahami konteks dan kandungan sesuatu blog harus bermula dari dri penulis, maka dikonvensyen ini akan ada satu ruang untuk para blogger menilai identiti penulisan mereka dan memahami bagaimanakah penulisan itu mampu memberikan impak kepada khalayak pembaca dan sekelilingnya.

Instrumen media lain turut dikupas sebagai melihat kepentingan jaringan sosial maya ini dalam mengantikan fungsi kedai-kedai kopi realiti kepada kedai kopi maya yang ternyata lebih banyak fakta boleh diketengahkan.

Kertas Kerja Ust. Ghani juga hebat, kerana disana ada perkongsian sejarah dan perkembangan blogger menurut kemajuan teknologi maya.

Disana juga akan disebutkan jenis-jenis penulisan dan etika-etika blogger yang boleh dijadikan panduan sebagai membina kualiti penulisan yang lebih berkarisma dan boleh dipercayai. Kekuatan Blog yang pastinya adalah terletak pada blogger, maka disana ada beberapa panduan membina kekuatan itu agar khalayak pembaca tidak melihat blogger sebagai bentuk penulisan picisan.

Disana juga kita akan memahami erti kebebasan dalam penulisan, hormat dalam pemikiran, fakta dalam penghujahan dan erti tanggungjawab dalam perkongsian.

Maka untuk kali yang terakhir saya menjemput rakan-rakan Blogger PAS dan Pro-PAS untuk hadir.

Sila hantar maklumat pendaftaran anda ke penerangan.paspusat@yahoo.com

Zaid Ibrahim : Selepas ini kita berkonvensyen di Putrajaya !

"saya bangga dengan dengan pakatan rakyat " itulah ucapan awal Datuk Zaid Ibrahim semasa memberikan ucapan di Konvensyen Pakatan Rakyat .

Selain itu dengan penuh keyakinan bahawa Pakatan Rakyat akan menguasai malaysia tidak berapa lama lagi dan selepas ini PR akan berkonvensyen di Putrajaya dengan menerima tepukan gemuruh dari hadirin yang masih memenuhi dewan.

Beliau juga menegaskan kepada semua komponen Pakatan Rakyat yang mesti saling bantu-membantu dan saling menguat antara satu sama lain.

"Kalau di Perak PAS lemah maka tanggugnjawab DAP dan PKR yang akan menguatkan PAS" Ucap beliau sambil menerima tepukan gemuruh sekali lagi.

Konvensyen Pertama Pakatan Rakyat esok

1 Muharram 1431

Harakahdaily

SHAH ALAM, 18 Dis: Esok, semua pemimpin kanan PAS, PKR dan DAP akan berhimpun dalam Konvensyen Pertama Pakatan Rakyat di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Turut menyertai mereka adalah 1,500 perwakilan iaitu 500 bagi setiap parti-parti yang bergabung di bawah payung Pakatan Rakyat itu.

Perhimpunan sehari suntuk bermula jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang ini dijangka akan turut disertai oleh lebih 100 wakil pelbagai jenis media dari suluruh dunia.

Majlis ini akan dipenuhi dengan ucapan dan pelancaran beberapa perkara penting yang mengikat ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat itu.

(Gambar: Logo konvensyen pertama Pakatan Rakyat)

Kali ini, PKR menjadi sekretariat konvensyen ini di mana Setiausaha Agung PKR, Datuk Sallehudin menjadi pengarah konvensyen ini.

Sehubungan itu, beliau berikrar mahu menjadikan majlis ini seumpama kenduri Pakatan Rakyat yang akan dibuat dengan cara terbaik dan penuh warna warni.

Dipercayai, satu penyataan bersama Pakatan Rakyat akan dibentangkan dalam konvensyen ini untuk dijadikan panduan dan asas ikatan antara ketiga-tiga parti ini.

Antara kandungannya adalah:

1) Hentikan politik perkauman dan diskriminasi dalam semua dasar kerajaan dan perundangan.

2) Kembalikan keutuhan Perlembagaan Persekutuan dan kedaulatan undang-undang.

3) Bangunkan sistem ekonomi yang benar-benar untuk rakyat

4) Kembalikan makna persekutuan dalam mempertahankan hak-hak negeri.

5) Hapuskan ISA dan undang-undang yang menekan rakyat.

6) Hentikan tahun-tahun tanpa pelaburan dan perancangan yang buruk dalam pendidikan, pengangkutan dan kesihatan.

7) Bangunkan agenda keselamatan sosial

8) Perkasakan hak demokratik dalam budaya dan kepelbagaian budaya dan sastera.

Semua pemimpin kanan Pakatan Rakyat dijadualkan berucap. Antaranya Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Lim Guan Eng di samping para pemimpin muda Pakatan.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Aziz juga dijangka akan berucap menjelang konvensyen ini berakhir pada sebelah petangnya.

Yang menariknya, pada sebelah malamnya, ulama tersohor dunia Sheikh Dr Yusof Qardawy akan memberikan Syarahan Perdana di Masjid Negeri iaitu Masjid Sultan Abdul Aziz Shah di Shah Alam juga.

PERUTUSAN AWAL MUHARRAM PESURUHJAYA PAS PERAK

1 Muharram 1431H

ASSALAMU 'ALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.Saudara-saudari muslimin-muslimat yang dihormati sekelian, Pada hari ini maka genaplah 1431 tahun sejak Nabi Muhammad s.a.w. berhijrah dari Mekah ke Madinah.Demikianlah pentingnya penghijrahan ini sehingga tarikhnya dijadikan tarikh permulaan bagi perkiraan zaman Islam.Sebenarnya Nabi Muhammad s.a.w menerima wahyu yang pertama 13 tahun lebih awal dari penghijrahan ke Madinah. Penentuan penghijrahan sebagai tarikh permulaan zaman Islam tentulah mempunyai erti yang istimewa.

2. Jika kita kaji sejarah Islam dan sejarah dunia kita akan dapati bahawa penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w. pada 1hb. Muharam tahun pertama Islam adalah satu peristiwa yang bukan sahaja membawa kesan kepada umat Islam pada ketika itu dan pada zaman ini tetapi bagi seluruh umat manusia. Dari tarikh itulah bermula perkembangan Islam dengan pesatnya ke seluruh dunia sehingga berlakulah perubahan-perubahan yang kekal hingga sekarang. Penghijrahan juga menjadi satu tauladan bagi umat Islam tentang kesabaran dan ketabahan hati dalam menghadapi penindasan dan cabaran yang mana inilah yang akhirnya membawa kejayaan.

3. Penghijrahan merupakan satu ikhtiar dan penyerahan kepada Allah Subhanahuwataala. Penyerahan sahaja tanpa ikhtiar tidak akan membawa kemenangan. Perjalanan dari Mekah ke Madinah yang jauh melalui padang pasir, dengan dikejar oleh musuh dan perompak adalah juga satu ujian terhadap keteguhan iman mereka yang menyertai kumpulan ini.Dan tidak syak lagi pengalaman penghijrahan telah mengukuhkan semangat pengikut-pengikut Nabi serta mengkagumkan orang-orang Madinah.

4. Dari peristiwa ini umat Islam di zaman-zaman yang mereka ditindas bolehlah mencari inspirasi bagi mengukuhkan semangat. Sebenarnya apa yang dihadapi oleh umat Islam sekarang tidak sebegitu berat dan teruk seperti cabaran yang dihadapi oleh Nabi Muhammad s.a.w. Umat Islam di zaman ini amat ramai. Sebahagian daripada mereka kaya-raya. Mereka memerintah wilayah-wilayah yang besar. Sudah sepatutnyalah mereka mencapai kejayaan. Tetapi mereka tidak mencapainya.Sebaliknya mereka di usir dari satu wilayah ke satu wilayah, ditakluk oleh kuasa-kuasa asing, disiksa dan dibunuh tanpa mereka boleh membuat apa-apa. Mereka cuma meraung dan merayu kepada orang lain. Di Palestin dan Lubnan mereka diserang, dibunuh beramai-ramai dan diusir dengan sewenang-wenang oleh Yahudi dan kawan-kawan mereka. Dengan pemindahan orang Palestin, kita sekali lagi melihat peristiwa penghijrahan.

5. Memang benar nasib buruk orang Islam sekarang disebabkan oleh perbuatan orang Yahudi dan penyokong-penyokong mereka. Kita patut salahkan mereka ini dan kita patut kutukkan mereka. Tetapi kita patut juga periksa diri kita sendiri. Apakah semangat dan ketabahan hati yang terdapat pada Nabi Besar kita dan sahabat-sahabat Baginda ada pada kita.yang penting sekali tidak sanggup berusaha atau berikhtiar untuk menuju ke arah kejayaan. Yang jelas ialah kalau kita lemah, maka kita perlu kuatkan diri kita, jika kita kurang cekap maka kita perlu berlatih untuk menguasai kecekapan, dan jika kita kekurangan ilmu maka kita mengejar ilmu. Ini semua jelas dan dituntut oleh Islam tetapi kita masih asyik berpoya-poya, masih suka mencari alasan dan sebab kenapa kita tidak mungkin buat itu dan ini, masih hendak menyalahkan orang semata-mata. Selagi kita tidak sanggup bertindak secara positif, selama itulah kita akan dipermainkan orang dan ditindas.

7. Memperingati detik-detik sejarah dan pengalaman tidak berguna melainkan ianya menjadi pengajaran kepada kita.Pada awal Muharam ini kita patut ingatkan balik peristiwa penghijrahan supaya kita dapat manfaat dari satu peristiwa dalam sejarah Islam yang penting ini. Awal Muharam bukan untuk berehat dari kerja atau bercuti atau perayaan tetapi adalah untuk kita memperkukuhkan nilai-nilai dan keazaman kita, mempertingkatkan keupayaan kita dalam semua bidang.Jika kita pelajar maka kita perlu belajar dengan bersungguh-sungguh. Jika kita pekerja maka kita perlu kerja dengan jujur dan dedikasi. Jika kita peniaga kita perlu menjaya dan mempertingkatkan perniagaan dan perusahaan kita.Jika kita pemimpin kita perlu menumpukan lebih banyak tenaga dan usaha dalam membentuk satu masyarakat Islam yang dihormati oleh semua pihak. Pendek kata Awal Muharam adalah satu hari untuk memperbaharui azam dan tekad sebagai orang Islam yang committed kepada kebesaran agama Allah SWT dan kesejahteraan penganut-penganutnya.

8. Di Mekah dan di Madinah di zaman Nabi Muhammad s.a.w Islam antara sebab utama Islam berkembang ialah kerana keadilan dan timbangrasa Islam. Kerana ini jugalah Islam dihormati dan disegani. Pada satu haribulan Muharam ini kita perlu ingatkan diri kita bahawa keangkuhan kuasa tidak ada tng Islam kita pelihara, hak orang lain kita jaminkan mengikut ajaran Islam. Dengan ini bukan sahaja Islam akan dihormati tetapi penindasan terhadap orang Islam yang menjadi minoriti di negara lain dapat dikurangkan.

10. Satu haribulan Muharam patutlah dijadikan satu tarikh untuk kita semua merenung dan mengkaji sejarah perjuangan Nabi Muhammad s.a.w. terutama penghijrahan dari Mekah ke Madinah. Dengan ini saya mengucap selamat mencontohi semangat penghijrahan dalam semua perjuangan hidup dan mati kita. Mudah-mudahan kita akan mendapat nikmat daripadanya; Insyaallah.

Wabillahi taufik walhidayah, wassalamu 'alaikum warahmatulahi wabarakatuh.

Al fadhil Ustaz Abu Bakar Hussain
Pesuruhjaya PAS Perak

Antara Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan, mana satu yang benar ?

1 Muharram 1431

Selepas berulang kali menafikan keputusan-keputusan yang telah diputuskan di Mahkamah Tinggi sekali ini Mahkamah Rayuan mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh menyoal siasat saksi selepas waktu pejabat.

Sebaliknya, ia memutuskan bahawa SPRM boleh berbuat demikian bagi tujuan memerangi jenayah rasuah.

Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Hasan Lah, Datuk Ahmad Maarop dan Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad membuat keputusan itu selepas mendengar hujah peguam kanan persekutuan, Amarjeet Singh bagi pihak SPRM dan peguam Karpal Singh bagi pihak ahli Majlis Perbandaran Kajang, Tan Boon Wah (kiri).

Saya seperti sudah tidak boleh mempercayai setiap keputusan yang diputuskan di Mahkamah Tinggi akan dibenarkan di mahkamah Rayuan. Sebelum ini Mahkamah yang sama telah menafikan du kes besar yang melibatkan negeri Perak dan kelantan.

Pada 11 Mei mahkamah Tinggi mengatakan MB Perak yang sah adalah Nizar dan pada 22 Mei mahkamah Rayuan mengatakan Zambry adalah MB yang sah.

Begitu juga dalam kes DUN Kota Siputeh di Kedah dimana mahkamah Rayuan menafikan keputusan di Mahkamah Tinggi yang mengatakan ada kekosongan dan dinafikan oleh Mahkamah Rayuan yang telah menghalang Writ Piliharaya dikeluarkan oleh SPR dan tiada pertandingan .

Kalau beginilah sering berlaku percanggahan 360 darjah antara keputusan dua mahkamah yang penting ini, sebenarnya dimanakah lagi yang akan diharapkan oleh rakyat untuk mencari keadilan.

Tidakkah hakim yang berada di Mahkamah Rayuan itu adalah yang naik pangkat dari mahkamah Tinggi juga, namun kenapa keputusannya boleh berlainan pula?

Temasuklah dalam kesMB Perak saya rasakan sesuatu yang pelik berlaku bila dalam masa 3 minit keputusan siapakah MB Perak yang sah dibacakan dan sesudah itu menunggu tempoh yang lama untuk mendapatkan penghakiman bertulis sebagai dokumen untuk menfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Apakah sebenarnya fungsi sebenarnya pelbagai mahkamah yang ada di malaysia kalau cuma keputusannya boleh berubah-ubah dan menyusahkan banyak pihak yang menantikan keadilan termasuklah keluarga Beng Hock ?

Beramal dengan MyIman

Email : hafiz zairi
Oleh Norainon Othman
norainon@hmetro.com.my

BAGI yang ingin melipatgandakan amalan di bulan Ramadan ataupun untuk sentiasa mengingatkan kita kepada Allah, memiliki MyIman satu kelebihan kerana anda boleh membaca, mendengar dan menghayati maksud ayat suci al Quran diterjemahkan dalam 28 bahasa di mana saja tempat yang sesuai. Tiada alasan lagi untuk mendalami dan berdamping dengan kitab Allah ini kerana kini ia dimuatkan dalam sebuah telefon bimbit yang kecil, ringan dan mudah dibawa.

Penguji yang diberi kesempatan menguji telefon bimbit al Quran digital model MyIman D818, begitu teruja kerana dapat memanfaatkan produk dicipta khusus untuk orang Islam sama ada ketika benar-benar mempunyai masa untuk mendalaminya atau dalam waktu singkat seperti ketika duduk di dalam kereta menunggu seseorang atau menunggu giliran di kaunter bank.

http://www.youtube.com/watch?v=xeQSaPs8gRs


Cuma klik pada bahagian tombol tengah dan pilihlah ikon yang dimahukan sama ada menghayati bacaan al Quran dalam teks berwarna resam Uthmani oleh Sheikh Saad al-Ghamidi atau membaca sendiri antara 114 surah yang termuat dalam telefon bimbit comel ini. Begitu mudah sekali mencari ayat atau surah hanya menekan nombor saja.

Ikon seterusnya memudahkan seseorang mengetahui waktu masuk solat fardu walaupun ketika itu berada di tempat yang tidak kedengaran azan.

Pemilik MyIman juga boleh mendengar azan menerusi telefon bimbit selepas aturan dibuat. Jika ke luar negara, anda hanya perlu menukar aturan waktu solat di bandar utama luar negara selain mengetahui arah kiblat.

Menerusi ikon Pangkalan Data (db) al Quran, tafsir 30 juzuk al Quran disediakan dalam Bahasa Inggeris, Indonesia, Arab dan Perancis manakala terdapat 11 kitab hadis terjemahan sahih Muslim (Indonesia), al-Bayyan (Melayu), Riyadh As Solihin (Inggeris dan China) mengenai pelbagai perkara dalam agama Islam seperti ibadat, tauhid, muamalat, faraid dan tasauf serta doa khatam al Quran.

Didatangkan dalam dua warna iaitu hitam dan putih, ciri lain telefon ini dilengkapi skrin sesentuh TFT LCD serta beberapa ciri lain termasuk standard Bluetooth, Mp3 dan Mp4, SMS, MMS, GPRS dan Internet, FM radio, kamera 1.3 mega piksel serta perakam video.

Diperkukuh dengan memori luaran t-Flash 2 gigabait dan dwi-gelombang GSM 900/1800MHz, serta dua slot kad sim aktif.

Bayangkan dengan harga berpatutan, anda boleh menggunakan dua nombor sekali gus dengan hanya membawa satu telefon bimbit. Ini tentunya menjimatkan ruang dalam beg atau poket serta memudahkan urusan anda menjawab panggilan atau menghantar dan membalas mesej dalam teks tulisan Melayu, Inggeris, Cina atau Jawi .

Produk keluaran My Iman Technologies (M) Sdn Bhd ini disemak oleh 25 ahli panel yang bertauliah dilantik oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) untuk menyemak setiap tulisan, bacaan serta tajwid al Quran itu dan mendapat kelulusan Kementerian Dalam Negeri serta menepati piawaian Sirim Qas International Sdn Bhd.

>Spesifikasi

PRODUK: MyIman D818

HARGA: RM390

PENGELUAR: My Iman Technologies (M) Sdn Bhd.

STOKIS UTAMA IPOH.: 0125407117 Greentownmall Ipoh
web : www.al-kulliyyah.com


Kalut kerana pembubaran dewan

1 Muharram 1431H
Email : Zamri keciks
by roslan sms

Maka berkatalah sekian pakar dan pengulas undang-udang dan politik, mengiakan kenyataan MB Selangor Tan Sri Dato Seri Khalid Ibrahim bahawa negeri Selangor berhak untuk tidak menyertai PRU yang dijadualkan kerajaan BN Pusat dan sebaliknya menentukan tarikhnya sendiri.

Sebenarnya tak perlu jadi pakar pun memang setiap yang celik politik dan perkembangan tanahair pernah menyaksikan kerajaan-kerajaan negeri memilih untuk mengisytiharkan tarikh sendiri pembubaran DUN nya. Sabah dan Sarawak adalah contoh terbaik. Saya kira Sabah lah yang punya pilihanraya DUN yang terbanyak berbanding negeri-negeri lain.

Ringkasnya sebagaimana PM yang berhak memohon pembubaran dewan rakyat dengan perkenan Yang Dipertuan Agong, MB juga berhak berbuat demikian dengan perkenan Tuanku Sultan.

Saya kira tujuan MB Selangor mengeluarkan kenyataan berkenaan adalah untuk memberi ingat bahawa kerajaan negeri Selangor dan begitu juga Kelantan, Kedah dan Pulau Pinang tidak semestinya bersetuju mengadakan pilihanraya umum serentak sebagaimana kemahuan kerajaan BN Pusat. Malah kerajaan PR negeri-negeri berkenaan berhak memutuskan tarikh sendiri samada sebelum atau selepas PRU Nasional atau boleh juga memutuskan satu demi satu atau apa sahaja.

Sudah tentulah apa sahaja keputusan akan dibuat dengan bacaan dan strategi politik terbaik demi mengekalkan kemenangan PR di negeri-negeri itu. Suasana politik di Malaysia telah berubah, dan ia boleh terus berubah jika rakyat mahu.


Awal Muharram dan klik ke 7 Juta blog Cina islam.

1 Muharram 1431.

Alhamdulillah kedatangan Awal Muharaan 1431 Hijrah disambut dengan klik ke 7 juta blog Cina Islam. Semuga kemampuan blog ini tampil di masa akan datang akan memungkinkan lebih banyak maklumat dan ilmu yag dapat dipaparkan kepada semua pengunjung yang setia.

Walaupun klik sentiasa dalam keadaan turun naik dan tidak menentu pada setiap hari tetapi arahnya jumlahnya agak konsisten pada hari isnin hingga jumaat dan menurun untuk hari sabtu dan ahad pada setiap minggu. Tertinggi sejak 18 Nov ialah pada 23 nove3mber dengan 16,612 klik dan terendah pada 27 november iaiastu sebanyak 4,012 klik.

Selain itu aliran pengunjung harian juga berada dalam keadaan yang sama pada sabtu dan ahad dan jumlah nya ramai pada isnin hingga jumaat. Sejak 18 November yang lalu berada dalam keadaan paling ramai sebanyak 6,812 pada 27 November dan paling rendah sebanyak 2,055 pada 27Novemmber.

Terima kasih kepada semua pengunjung sehingga ianya menjadi semangat dan perangsang kepada team blog Cina Islam yang akan terus dipacu sesuai dengan keperluan semasa.

[Fikrah Islamiah] Salam Maal Hijrah tahun 1431

1 Muharram 1431 Ahmad Baei Jaafar


Menjelang bulan Muharam, kerajaan melalui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sibuk membuat persiapan untuk menyambut “Maal Hijrah”. Beberapa stesen radio dan televisyen turut menyiarkan iklan atau promo mengenainya selain daripada rencana dan drama bagi membangkitkan semangat hijrah dalam kalangan umat Islam.

Pada malam satu Muharam pula setiap masjid negeri mengadakan ceramah atau forum mengenai hijrah dan pada esok harinya kerajaan sama ada pusat atau negeri pula mengadakan sambutan rasmi. Pada hari itu juga beberapa orang diangkat sebagai tokoh Maal Hijrah.

Tetapi sebagai umat Islam, apa yang anda fikirkan untuk menerima dan menyambut kedatangan tahun baru, awal Muharam 1431H ini. Sudah bersediakan anda untuk berhijrah daripada sikap berlebih kurang tentang agama kepada yang lebih serius untuk melaksanakan Islam dalam diri, masyarakat, kampung dan negeri serta negara.

Apakah kita masih ada rasa takut untuk melakukan hukum Allah kerana takut apa kata orang, takut nanti orang bukan Islam kata apa-apa, dan takut nanti orang menentang dan memusuhi kita. Kita lebih takut kepada manusia daripada takut kepada Allah, inilah golongan syirik yang ramai tidak tahu.

Sebenarnya untuk melaksanakan hukum Allah di muka bumi ini adalah hak kita. Tidak ada sesiapa pun di dunia ini yang boleh menghalang kita melaksanakannya. Tidak undang-undang yang boleh menyekat pengamalan Islam kita. Tetapi yang menyebabkan pengamalan Islam kita tidak sempurna pada masa kini adalah kerana kita sendiri.

Sudah tentu tiada siapa yang boleh menghalangnya melakukan solat di rumahnya. Kalau pun isteri atau ayah menghalang, kita boleh melawannya. Di tempat kerja, tiada majikan yang mah menghalang kita untuk solat. Kadang-kadang ada majikan yang menghalang tetapi adalah kerana sikap pekerjanya yang menyalahgunakan peluang bersolat, mereka tidur atau berborak. Ertinya bukan majikan yang menghalang.

Mungkin ada orang berhujjah, kerajaan menghalang kita melaksanakan hukum hudud. Di sinilah kesilapan umat Islam dalam menilai haknya, dan mana pula hak kerajaan. Sebenarnya, hak melaksanakan hukum hudud dan qisas adalah kerajaan, tidak kena mengena dengan umat Islam. Kita tidak berdosa dengan kegagalan kerajaan melaksanakan hukum hudud.

Walau bagaimanapun dalam hal ini kita jangan lupa bahawa terdapat juga hak kita ialah hak tidak melakukan kesalahan hudud. Hak ini kekal walaupun kerajaan tidak melaksanakan hukum itu. Maknanya, semua manusia terutama umat Islam tidak boleh berzina, tidak boleh mencuri, tidak boleh murtad, tidak boleh minum arak dan tidak boleh membunuh orang.

Hukum ini tetap berjalan walaupun kerajaan belum melaksanakan hukum hudud dan qisas. Kalau semua umat Islam boleh menghindarkan diri walaupun belum ada hukum hudud dan qisas, kitalah sebenarnya umat Islam yang paling baik. Hal ini kerana kita dapat meninggalkan kesalahan tersebut bukan kerana takut hukuman yang disediakan tetapi kerana takut Allah.

Jelas di sini, tiada siapa yang boleh menghalang kita daripada tidak melakukan zina, rogol, mencuri, minum arak dan sebagainya. Namun kalau ada orang memaksa kita supaya berzina, mencuri dan minum arak dengan ancaman akan membunuh kita, maka ketika itu jika kita lakukan tidaklah dikira berdosa.

Jadi, sempena Maal Hijrah ini marilah kita bersihkan hati dan jiwa kita, dengan satu keazaman untuk melakukan segala perintah Allah, meninggalkan larangan-Nya dan membuat baik kepada semua orang termasuk musuh. Ingatlah jika kita boleh berbuat baik dengan musuh, dia akan mengenali hati kita sebagai orang yang jujur. Orang yang jujur mampu menarik orang ramai bagaikan magnet.