07 Januari 2012

Berkata yang baik atau diam.

13 Safar 1433H. [MOD] -

Oleh Jarjani Usman

“Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhir, hendaklah dia berkata yang baik atau diam” (HR. Imam Bukhari & Imam Muslim).

Sangat menyenangkan hidup ini bila mampu merasa diri aman dari segala gangguan. Menyadari hal ini, banyak orang berusaha mencari tempat tinggal yang aman atau melengkapi diri dengan dengan berbagai alat pengamanan. Namun, yang demikian juga sebenarnya bukan kunci keamanan diri, bila belum mampu menyelamatkan diri dari gangguan diri sendiri.

Sebagaimana diisyaratkan dalam hadits Rasulullah sallallu ‘alaihi wasallam, manusia sering tidak aman oleh lidahnya sendiri. Lidah bisa menjadi sumber banyak gangguan hidup manusia, sebagaimana sabda Nabi SAW, “Kebanyakan kesalahan anak Adam adalah pada lidahnya” (HR. Thabrani). Tak terbantahkan dalam kenyataan, lidah seringkali menjadi penyebab timbulnya sakit hati orang lain dan bahkan menjadi penyulut timbulnya perpecahan umat dalam skala besar. Tentunya, lidah yang dimaksud adalah yang dimiliki orang-orang yang tak (sepenuhnya) beriman kepada Allah.

Lidah orang-orang demikian digambarkan cenderung banyak dan gampang berbicara, tetapi sedikit atau bahkan tidak ada manfaatnya bagi kebaikan. Bila sedikit kebaikan, maka yang banyak adalah keburukan. Dalam ketiadaan kebaikan, yang ada adalah keburukan yang membahayakan. Sebab, keburukan adalah dosa, yang sebahagian balasannya ditimpakan di dunia.

Namun demikian, disebutkan dalam hadits bahwa menyelamatkan diri dari bahaya lidah bukan selamanya berarti diam. Bahkan, diam di saat penting berbicara juga merupakan tindakan berbahaya. Akan tetapi berbicara, asalkan mampu memastikan kebaikannya. Dengan cara demikian, insya Allah kita juga bisa mempertanggungjawabkan pemanfaatan lidah.

Serambi/-

Takwa ukuran kemuliaan manusia..

13 Safar 1433H. [MOD] -

Oleh Jarjani Usman

“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal” (QS. Al Hujuraat: 13).

Suatu hari Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam menyampaikan suatu khutbah yang amat menyentuh. Katanya, “Wahai manusia, Tuhanmu hanyalah satu dan asalmu juga satu. Kamu semua berasal dari Adam, dan Adam berasal dari tanah. Keturunan, warna kulit, bangsa tidak menyebabkan seseorang lebih baik dari yang lain. Orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah yang paling takwa. Orang Arab tidak lebih mulia dari yang bukan Arab, sebaliknya orang bukan Arab tidak lebih mulia dari orang Arab. Begitu pula orang kulit berwarna putih dengan orang kulit hitam dan sebaliknya orang kulit hitam dengan orang kulit berwarna putih, kecuali karena takwanya.”

Menyimak khutbah Rasulullah tersebut, siapapun kiranya tak pantas merasa dirinya lebih mulia di antara sesama manusia. Merasa diri lebih mulia merupakan sumber dosa yang lain, yaitu kesombongan dan suka melakukan penghinaan terhadap yang lain. Padahal meskipun sekarang sudah kelihatan berbeda-beda wajah dan warna kulit, pada awalnya semua kita berasal dari manusia yang sama, yaitu Nabi Adam ‘alaihissalam. Dengan demikian, tak ada yang tak bersaudara, kecuali yang tak mau bersaudara karena merasa dirinya lebih mulia.

Meskipun demikian, bukan tidak ada orang yang lebih mulia. Orang-orang pilihan ini mendapat kemuliaan dari Allah, bukan melalui penobatan diri sendiri. Dalam Alquran disebutkan, “Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling taqwa di antara kamu” (QS. Al Hujuraat: 13). Dengan demikian, manusia kerap menjadi korban perasaannya sendiri dengan merasa dii lebih mulia.

Serambi/-

Gempa Bumi Sederhana Kuat Gegar Ternate, Maluku Utara

13 Safar 1433H. [MOD] -

JAKARTA: Gempa bumi berukuran 5.9 pada skala Richter berlaku di Ternate, Maluku Utara pukul 2.31 petang waktu Indonesia Barat pada Sabtu.

Menurut Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika Indonesia, pusat gempa terletak di kawasan laut iaitu 100 kilometer barat laut Ternate, Maluku Utara dan 234 kilometer timur laut Bitung, Sulawesi Utara.

Bagaimanapun, gempa bumi itu tidak berpotensi mengakibatkan tsunami.

Anwar: Pakatan akan dapat lebih sokongan jika saya dipenjarakan

13 Safar 1433H. [MOD] -

PETALING JAYA, 7 Jan — Datuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan sekiranya beliau didapati bersalah dan dihukum penjara pada 9 Januari ini ia akan membantu Pakatan Rakyat neraih lebih banyak sokongan pengundi dan rakyat Malaysia akan bangkit menentang gejala rasuah dalam pentadbiran Barisan Nasional (BN).

Ketua Umum PKR ini didakwa atas kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlana, satu tuduhan yang mana beliau telah menafikan sekeras-kerasnya dan menyifatkan ia satu konspirasi untuk memusnahkan kerjaya politiknya.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah dijangka akan mengumumkan keputusan kes liwat itu pada Isnin ini.

“Jika saya dihukum penjara, kita akan dapat lebih banyak sokongan...Anwar masuk atau tidak (ke dalam penjara) tiada masalah, pilihan raya akan datang kita mesti menang walau apa jua cara.

“Anda boleh tahan lelaki itu dalam penjara tetapi misi akan semakin kuat seperti biasa malah lebih kukuh,” katanya dalam satu ceramah di Subang Jaya malam tadi.

Kira-kira 2,000 orang telah hadir mendengar ceramah yang disampaikan ketua pembangkang itu.

Anwar (gambar) menuduh “musuh politiknya” memperbesarkan tuduhan terhadap dirinya dengan pelbagai tohmahan seperti pro-Kristian, pluralisme, ejen Yahudi dan homoseksual.

“Jangan ancam saya dengan hukuman penjara. Mereka pernah memukul saya, mereka pernah membogelkan saya.

“(Tetapi) jika mereka fikir dengan mengurung saya akan menyebabkan Pakatan Rakyat di hujung tanduk maka mereka salah, kami telah bersedia sejak tiga tahun lalu,” dakwanya menambah pemimpin Pakatan Rakyat bersedia menghadapi “sebarang kemungkinan” yang berlaku.

Anwar dalam temubual bersama Bloomberg baru-baru ini memberitahu kepimpinan Pakatan Rakyat telah mengenal pasti seorang pengganti untuk mengetuai pakatan pembangkang itu sekiranya beliau dipenjarakan.

“Berdasarkan pada fakta, undang-undang...Anwar perlu dibebaskan pada 9 Januari ini. Tetapi kita menggunakan undang-undang Umno,” tambahnya yang kelihatan penat tetapi bertenaga.

Beliau menambah “komited” untuk menentang demi reformasi dalam negara walaupun telah menerima tawaran dari beberapa negara asing yang mahu memberikan perlindungan.

Kebanyakan orang ramai yang menghadiri ceramah itu merupakan penyokong-penyokong kuat Pakatan Rakyat dan memberitahu The Malaysian Insider bahawa berkeyakinan Anwar tidak bersalah.

“Individu seperi (Mohd) Saiful akan sentiasa ada. Perbicaraan pertama, kini yang kedua. Tiada bukti dakwaan Mohd Saiful.

“Walaupun orang biasa apabila mereka membaca akhbar mereka akan memberitahu ia tiada asas,” kata seorang ahli perniagaan berbangsa Punjabi yang mahu dikenali sebagai Jit.

Jit berkata dia hadir ke ceramah itu kerana mahu memberikan sokongan kepada Anwar serta kerajaan negeri Selangor yang mana telah menunjukkan prestasi yang baik berbanding ketika di bawah pentadbiran BN.

“Sekurang-kurangnya kami tahu ke mana wang kami pergi.”

Seorang bekas tentera S.M Amin memberitahu dia memandu dari Klang bersama rakan-rakannya untuk mendengar ucapan Anwar.

“Anwar ialah mangsa dalam sistem BN. Disebabkan itu saya memandu dari Klang untuk menunjukkan sokongan dan membuktikan rakyat berada di belakang Anwar, Pakatan Rakyat,” katanya.

Dia berkata kepimpinan BN gagal untuk menyedari bahawa mereka perlu membayar kembali dosa-dosa yang dilakukan selepas mati.

“Sudah tentu, beliau tidak bersalah, rakyat sudah bosan sebab itu mereka berada di sini untuk menyokong Anwar, Pakatan Rakyat,” kata seorang warga emas berumur 65 tahun yang mahu dikenali sebagai Ali.

Ali percaya tuduhan terhadap Anwar patut digugurkan dan berkata akan menyertai perhimpunan 901 pada Isnin ini.

PKR telah mengumumkan akan mengadakan satu perhimpunan aman pada 9 Januari untuk menyokong Anwar di kawasan parkir kereta di luar Mahkamah Tinggi Jalan Duta dan menambah polis telah memberikan kebenaran.

Timbalan Presiden PKR Azmin Ali pada Selasa lalu mengumumkan bahawa Pakatan Rakyat akan memastikan sejumlah 100,000 rakyat akan turut serta dalam perhimpunan tersebut bagi menunjukkan sokongan terhadap Anwar ketika Mahkamah Tinggi membuat keputusan Isnin ini berkaitan kes liwat keduanya.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh mengesahkan perkara itu semasa satu taklimat dan sidang akhbar bersama PKR selepas rundingan dengan parti itu.

Sekiranya disabitkan kesalahan, Anwar akan dijatuhkan hukuman 20 tahun penjara, tetapi akan terlepas hukuman sebat kerana umurnya sudah melebihi 60 tahun.

Ini akan menamatkan karier politiknya dan memusnahkan peluangnya untuk menjadi perdana menteri.

Malaysianinsider/-

Tewaskan Du Pengyu: Chong Wei ke final Terbuka Korea

13 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 7 Jan. – Jaguh No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei melangkah ke perlawanan akhir kejohanan badminton Terbuka Korea selepas menumpaskan pemain muda China, Du Pengyu 21-8, 21-13 di Seoul, hari ini.

Chong Wei kini bakal berdepan pemenang di antara musuh tradisi dari China, Lin Dan atau pemain Jepun, Sho Sasaki yang hanya akan berentap pada separuh akhir, lewat petang ini.

Jepun akan tutup reaktor nuklear selepas 40 tahun digunakan

13 Safar 1433H. [MOD] -

TOKYO: Kerajaan Jepun akan menutup reaktor nuklear selepas 40 tahun digunakan bagi meningkatkan tahap keselamatan berikutan krisis yang melanda berpunca daripada tsunami tahun lalu.

Usia reaktor yang digunakan terlalu lama diberi tumpuan kerana tiga unit reaktor di loji Fukushima Dai-ichi terletak di timur laut Jepun mengalami kebocoran berikutan tsunami pada Mac lalu kerana ia dibina pada 1967.

Di antara reaktor yang digunakan lebih 40 tahun ialah di Tsuruga dan Mihama, tengah Jepun dibina pada 1970.

Banyak lagi reaktor daripada 54 buah kesemuanya di Jepun akan mencecah usia 40 tahun tidak lama lagi. - AP

Individu ada maklumat kes pegawai kanan Jabatan Perhutanan Perak diminta bantu siasatan

13 Safar 1433H. [MOD] -

IPOH: Individu yang mempunyai maklumat berhubung kes seorang pegawai kanan Jabatan Perhutanan Perak yang dipercayai menyembunyikan sejumlah wang tunai yang banyak selain pelaburan saham membabitkan jutaan ringgit diminta tampil bagi membantu siasatan.

Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Perak, Nooraziah Abd Manaf, berkata pihaknya sudah mengambil keterangan beberapa individu dan kini masih mencari individu lain yang mempunyai maklumat bagi membantu melengkapkan kertas siasatan.

Ketika dihubungi hari ini, beliau berkata, individu yang dipanggil untuk memberi keterangan bukan dianggap pesalah malah kehadiran mereka diperlukan bagi membantu pihaknya mengenal pasti kesalahan dan mengesan pelakunya.

"Semua kenyataan, dokumen dan sebagainya amat diperlukan untuk bukti suatu kesalahan itu. Proses siasatan juga terikat dengan undang-undang dan peraturan yang mesti dipatuhi.

"Mereka (individu) tidak boleh ditahan selepas siasatan selesai dan dibenarkan pulang apabila dirasakan tidak jejaskan siasatan," katanya.

Sebuah akhbar semalam, melaporkan pegawai kanan yang berusia lingkungan 50-an itu ditahan pada jam 2 pagi Khamis lalu, ketika berada di rumah bersama isteri serta beberapa anaknya di perumahan kerajaan berhampiran Kem Tentera di Gerik.

Hasil pemeriksaan menemui wang tunai RM720,000 yang disusun rapi dalam lipatan telekung dan sebahagian lagi bersama beberapa buku amanah saham membabitkan pelaburan bernilai lebih RM4 juta disembunyikan berasingan di beberapa lokasi termasuk di dapur serta ruang tamu rumahnya.

Pegawai terbabit ditahan sehingga Rabu depan bagi membantu siasatan kes itu. - BERNAMA

Penggodam Turki ancam lepaskan gelombang siber

13 Safar 1433H. [MOD] -

ISTANBUL: Penggodam Turki mengancam untuk melepaskan gelombang serangan siber terhadap laman web Perancis selepas penggubal undang-undang di Paris mengundi meluluskan undang-undang menafikan penghapusan etnik Armenia.

Terdahulu, penggodam menyerang berpuluh-puluh laman web Perancis termasuk laman web milik ahli politik Perancis, Valerie Boyer yang memperkenalkan undang-undang membolehkan individu yang menafikan pembunuhan beramai-ramai itu dihukum penjara.

Kumpulan penggodam, AyYildiz didakwa bertanggungjawab terhadap beberapa siri serangan dengan alasan untuk memperjuangkan nilai rakyat Turki.

"AyYildiz tidak menentang Perancis," katanya. "Tetapi jika undang-undang itu diteruskan, serangan lebih serius akan dilakukan oleh banyak kumpulan penggodam lain," kata jurucakap kumpulan itu, Ishak Telli.

Dewan Perwakilan Rendah Perancis meluluskan undang-undang berkenaan pada 22 Disember tahun lalu dan Dewan Senat dijangka mengundi pada akhir Januari ini. - AFP

Ikan paus pilot ditemui mati selepas terdampar di pantai NZ

13 Safar 1433H. [MOD] -

WELLINGTON: Tujuh ikan paus pilot mati selepas terdampar di pantai New Zealand, hari ini dan anggota penyelamat kini berusaha menyelamatkan 18 mamalia itu.

Tujuh daripada 25 ikan paus itu mati selepas terkandas di Farewell Spit berdekatan barat laut Pulau Selatan, semalam, kata pegawai pemuliharaan.

Ikan paus yang masih hidup diapungkan di kawasan air pasang di luar pantai berkenaan.
Pengurus Jabatan Pemuliharaan, John Mason, berkata haiwan berkenaan berjaya dilepaskan pada tengah hari tadi tetapi masih dalam bahaya kerana kumpulan haiwan mamalia itu berenang menuju ke utara yang lebih cetek airnya.

“Beberapa bot digunakan untuk menunjuk arah kepada ikan paus supaya berenang menuju ke paras air lebih manakala orang ramai turut membantu. Tapi ada risiko kerana ikan paus itu mungkin kembali ke kawasan air cetek apabila arus mengalir semula pada lewat hari yang sama,” katanya.

Menangkan dulu Pakatan, bukan bincang siapa PM

13 Safar 1433H. [MOD] -
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 7 Jan: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (gambar) menegaskan, apa yang penting sekarang untuk semua ialah memenangkan Pakatan Rakyat dalam Pilihan raya Umum ke 13 dan bukannya berbincang mengenai siapa menjadi Perdana Menteri.

Dalam satu posting di Facebook pagi ini, Abdul Hadi berkata soal menjadi Perdana Menteri ialah ketentuan Allah.

“Apa yang penting kita mesti menangkan dulu PR dalam pilihan raya ke 13, soal siapa menjadi PM tidak penting, yang penting negara kita selamat, segalanya ketentuan Allah,” kata beliau.

Dalam temubual bersama Malaysiakini, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Pakatan Rakyat sekiranya memenangi pilihanraya ke 13 akan melantik seorang Perdana Menteri sementara.

“Kita sudah bincang perkara ini dengan kepimpinan Pakatan (jika beliau dipenjarakan). Adalah ia satu masalah? Tidak. Sekiranya kita menang, kita akan ada satu Perdana Menteri sementara. Sudah tentu, kerana saya yakin jika kita menang, saya tak akan berada di penjara untuk lama,” kata beliau.

Pada 9 Januari ini, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur akan mengumumkan keputusan perbicaraan kes liwat versi II selepas perbicaraan yang penuh kontroversi berlangsung tahun lepas.

Anwar, 64, dituduh telah melakukan liwat terhadap Mohd Saiful di sebuah kondominium di Damansara Heights pada Jun 2008, beberapa bulan sebelum kembali dan memenangi kerusi Parlimen Permatang Pauh.

Dalam satu kenyataan semalam, Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengingatkan orang ramai yang sudah mempunyai tanggapan di minda untuk Januari 9 ini bahawa kesemua manusia akan dihukum semula dengan hukuman yang pasti adil di hadapan Allah di akhirat.

“Dalam duniawi, apapun, yang berharap akan terus menanti, yang tidak percaya akan terus tidak yakin, yang menang hari ini tidak semestinya akan terus menang, yang tewas hari ini tidak semestinya akan kalah selalu dan yang akan dihukum akan terus menjalani hukuman.

“Namun, yang pasti kesemua kita akan dihukum semula dengan hukuman yang pasti adil di hadapan Allah di akhirat. Beringatlah pada Allah selalu,” pesan Tuan Ibrahim.


Selamat menikmati bekalan air bersih.


13 Safar 1433H. [MOD] -Meter air selepas lebih 20 tahun tidak menikmati bekalan air bersih oleh seorang warga di kg seberang manong kkangsar...tahniah kepada ketua cwgan pas kg seberang manong yg mengusahakan perkara tersebut tanpa apa2 imbuhan. Pihak yg tidak bertanggung jawab sebelum itu menawarkan khidmat dengan jumlah bayaran tertentu.

Federer cedera, Nadal tersingkir dari Terbuka Qatar

13 Safar 1433H. [MOD] -

Roger Federer ketika sidang media pengumuman menarik diri daripada menyertai tenis Terbuka Qatar.
Roger Federer ketika sidang media pengumuman menarik diri daripada menyertai tenis Terbuka Qatar.

DOHA: Pilihan utama, Rafael Nadal tersingkir dari Terbuka Qatar selepas tumpas dalam separuh akhir semalam dan mengiringi pilihan kedua, Roger Federer selepas pemain Switzerland itu menarik diri akibat kecederaan.

Nadal, juara Terbuka Perancis, tumpas 6-3, 6-4 kepada pilihan ke-16 dunia, Gael Monfils dari Perancis.

Keputusan itu menunjukkan jaminan bahawa pemain Perancis bakal bergelar juara Terbuka Qatar buat pertama kali sejak Nicolas Escude pada lapan tahun lalu.

Jo-Wilfried Tsonga juga dari Perancis mara ke final apabila Federer menarik diri kerana sakit belakang. - AFP

Keputusan:

Separuh akhir, perseorangan lelaki: Gael Monfils (Perancis) klk Rafa Nadal (Sepanyol) 6-3 6-4; Jo-Wilfried Tsonga (Perancis) klk Roger Federer (Switzerland) menang percuma

Lelaki tembak mati isteri dan ibu mentua di Georgia, AS

13 Safar 1433H. [MOD] -

FORT OGLETHORPE (GEORGIA): Seorang lelaki bersenjata menembak mati isteri dan ibu mentuanya dalam kejadian di Unit Rawatan Rapi (ICU) sebuah hospital di Georgia, selatan Amerika Syarikat sebelum menyerah diri kepada pihak polis.

Jurucakap Biro Penyiasatan Negeri, John Bankhead, berkata kejadian itu berlaku pada kira-kira jam 6 petang semalam di Pusat Perubatan Hutcheson, Fort Oglethorpe, Georgia, berdekatan sempadan negeri Tennessee.

Bankhead berkata, ketika kejadian wanita itu melawat ahli keluarga di hospital berkenaan.

Punca kejadian dan identiti suspek masih belum dikenal pasti. - AP

RM190,000 milik kedai pengurup wang lesap dalam kejadian samun

13 Safar 1433H. [MOD] -

PETALING JAYA: Seorang pekerja dan pengawal keselamatan sebuah kedai pengurup wang cedera dalam kejadian samun membabitkan wang tunai RM190,000 berhampiran sebuah pusat beli-belah di sini malam tadi.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamad, berkata ketika kejadian, mangsa berada di dalam sebuah kereta Honda Accord yang turut dinaiki oleh dua lagi pekerja syarikat itu, yang dalam perjalanan ke pusat beli-belah berkenaan.

"Kereta mangsa dilanggar dari belakang oleh suspek yang membawa kereta jenis Proton Waja, manakala sebuah lagi kereta jenis Naza Citra menghalang kereta mangsa dari hadapan.

"Sementara itu, sebuah lagi kereta jenis Naza Citra dan sebuah motosikal turut mengepung kereta mangsa sebelum melepaskan beberapa das tembakan ke arah kereta mangsa, yang mencederakan pengawal keselamatan yang duduk di bahagian tempat duduk penumpang hadapan," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian di sini.

Beliau berkata, dalam kejadian jam 7.30 malam tadi, suspek melarikan wang yang diletakkan di bahagian tempat duduk belakang selepas memukul kepala pekerja kedai pengurup wang tersebut dengan sebatang besi.

"Seramai enam hingga tujuh suspek dipercayai terbabit," kata Arjunaidi.

Bagaimanapun, kesemua suspek berjaya melarikan diri dengan menggunakan sebuah Naza Citra dan motosikal.

Suspek meninggalkan Proton Waja dan Naza Citra yang digunakan dalam kejadian itu.

Beliau berkata, mangsa yang cedera dibawa ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Polis masih lagi menjalankan siasatan lanjut berhubung kejadian terbabit. - BERNAMA

11 terbunuh apabila belon udara panas terlanggar tiang elektrik

13 Safar 1433H. [MOD] -

WELLINGTON: Seramai 11 pelancong yang menaiki belon udara panas terbunuh apabila ia terlanggar tiang talian elektrik berdekatan bandar pedalaman di New Zealand awal pagi tadi, kata saksi dan polis tempatan.

Insiden itu adalah yang terburuk dalam sejarah nahas udara di New Zealand selepas hampir 50 tahun.
Dua daripada mangsa yang terbunuh melompat keluar daripada bakul belon kerana terdesak sebelum belon yang marak dengan api itu terjatuh di tanah ladang sambil kedengaran bunyi kuat.
Belon itu terhempas berdekatan bandar Carterton, wilayah yang terkenal dengan belon udara panas.

Komander Polis Wilayah Wellington, Superitendan Mike Rusbatch, berkata juruterbang dan lima pasangan pelancong berasal dari kawasan Wellington, kira-kira 150 kilometer selatan kawasan kejadian, terbunuh.

Beberapa mayat mangsa didapati terbakar dengan teruk. - AP

Gunung Berapi Etna Meletus


13 Safar 1433H. [MOD] -LAHAR muntah dari kawah besar Gunung Berapi Etna yang dilitupi salji di kepulauan Sicily, selatan Itali, awal pagi tadi. Gunung berapi tertinggi di Eropah itu kembali aktif dan mula melepaskan abu panas ke udara. - Foto AFP

Aziz Bari: Dewan Negara jadi 'pintu belakang' menteri kalah

13 Safar 1433H. [MOD] -

Pakar perlembagaan, Prof Dr Abdul Aziz Bari menekankan keperluan membaiki sistem Dewan Negara yang didakwa menjadi "pintu belakang" kepada menteri yang kalah.

Tegasnya, Dewan Negara tidak akan berjalan dengan baik sekiranya amalan sama terus berlaku.

Berucap dalam ceramah jelajah Datuk Seri Anwar Ibrahim di Petaling Jaya malam tadi, Dr Abdul Aziz membangkitkan isu wang zakat digunakan untuk membayar kos guaman Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Jamil Khir Baharum dan Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang dikaitkan dengan isu projek lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC).

"Bukan salah lantik menteri kalah jadi anggota Dewan Negara. Tetapi janganlah ramai sangat.

"Ini yang ada dalam Dewan Negara sekarang ini," sindir bekas pensyarah undang-undang kanan di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu.

Sementara itu, Anwar pula dalam ucapannya berkata bukti berbentuk dokumen bagi membuktikan dakwaan berlakunya penyalahgunaan wang zakat Jamil Khir akan didedahkan pada masa terdekat.

"Bukti pembayaran pun ada. Kita ada keluarkan dalam masa sehari dua lagi," kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Jamil Khir pada 31 Disember dilaporkan menafikan berlaku penyelewengan wang zakat bagi pembayaran kos guamannya dalam kes tuntutan qazaf Anwar.

Sebaliknya, menteri itu mendakwa, wang yang digunakan bukan daripada wang zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) tetapi dana khas kerajaan untuk pembayaran kos guaman.

Manakala semalam, Ketua Pegawai Eksekutif MAIWP, Dr Muhammad Yamin Ismail pula berkata jika sekalipun wang zakat digunakan untuk pembayaran kos guaman, ianya tidak bercanggah dengan hukum syarak.

Dr Muhammad Yamin berkata, ia berdasarkan keputusan mesyuarat khas Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan bil 2/2009 yang dipengerusikan oleh Mufti Wilayah Persekutuan pada 3 September 2009 yang memperakukan Anggaran Belanjawan MAIWP 2010 termasuk penggunaan wang zakat bagi maksud bayaran khidmat guaman.

Sementara itu, Anwar menegaskan bahawa undang-undang harus dilaksanakan secara adil tanpa memilih bulu.

"Islam tidak membezakan antara miskin dan kaya. Islam tidak membezakan kelas. Ini tidak, orang kaya terlepas, orang miskin dihukum," katanya.

Sambil membacakan laporan akhbar berhubung kes amil di Johor memulangkan wang zakat sebanyak RM19,510 dan dihukum penjara empat tahun dan tiga sebatan, Anwar mendakwa, wujud dua undang-undang di negara ini.

"Saya tak terima ini! Ini salah," katanya sambil menghempas akhbar itu ke atas rostrum menyebabkan orang ramai bersorak.

Turut berucap pada malam tadi Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar dan aktivis Hishamuddin Rais.

Malaysiakini/-

Anwar amat yakin Pakatan akan rampas Putrajaya

Safar 1433H. [MOD] -

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim amat jarang bercerita mengenai anak lelaki beliau, Ehsan yang kini menuntut di peringkat sarjana di sebuah universiti di Amerika Syarikat.

Ketika diwawancara Malaysiakini semalam, Anwar bagaimanapun terus membuka bicara dengan menceritakan telatah anak lelaki tunggalnya itu yang kini berada di dalam negara untuk menghadiri majlis perkahwinan seorang lagi anaknya.

anwar ibrahim interview with malaysiakini 4Dengan berjenaka, Anwar mengambil peluang itu untuk menceritakan mengenai Ehsan yang telah dijadikan sebagai modal untuk menyerang beliau berhubung perbicaraan kes Liwat II yang bakal diputuskan minggu depan.

Awal-awal pagi lagi anaknya itu sudah mengajaknya untuk bersenam, kata Anwar yang mengharungi jadual sibuk saban hari sehingga beliau terpaksa pulang ke rumah pada jam dua pagi.

Mengulas mengenai keputusan mahkamah pada Selasa, Anwar turut melihat perkembangan itu memihak kepada Pakatan Rakyat.

Malah ada di kalangan penyokong dan pemimpin Pakatan yang berpendapat mereka akan meraih sokongan lebih besar sekiranya mahkamah memutuskan untuk memenjarakan Anwar, kata ahli parlimen Permatang Pauh itu lagi.

Walau apa jua keputusan 9 Januari, Anwar dengan penuh optimis berkata Pakatan akan berjaya mara dengan lebih jauh dalam pilihan raya umum akan datang, malah "cukup untuk mengambil alih Putrajaya."

Negeri Perak, Negeri Sembilan akan tumbang ke tangan Pakatan, kata Anwar yang menambah beliau menghadapi saingan sengit BN untuk menembusi negeri Johor dan Melaka.

Namun, Pakatan akan tetap berjaya meraih lebih banyak kerusi di negeri tersebut, serta laba yang lebih besar di Sarawak dan Sabah, kata Anwar lagi.

Dalam sedutan wawancara eksklusif Malaysiakini berikut, Anwar turut mengulas mengenai kedudukan menteri besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mungkin menjadi masalah kepada PAS Kelantan berikutan faktor umur dan kesihatan.

Malaysiakini (MK): Negeri manakah yang menjadi satu masalah kepada Pakatan dalam pilihan raya umum akan datang?

Anwar: Ianya negeri-negeri di Selatan – Negeri Sembilan, Melaka dan Johor. Lebih-lebih lagi Melaka dan Johor kerana kita menghadapi banyak masalah untuk menyampaikan (mesej kepada rakyat).

Bukannya orang tidak datang. Di Muar, 4,000 orang hadir, itu satu jumlah yang besar bagi Muar. Tapi ada pengecualian. Kita tidak boleh mendapat tempat berhampiran bandar, di mana orang boleh berhimpun. Seperti di Ledang, ada jumlah yang selesa tapi susah untuk masuk. Kita perlu bekerja lebih keras.

anwar ibrahim interview with malaysiakini 5Adakah kita lebih baik berbanding 2008? Sudah tentu. Bukan sahaja PKR, tetapi rangkaian DAP di kawasan bandar di Johor juga lebih baik sekarang. PAS telah memasuki kawasan baru. Jentera PKR selepas (ketua PKR Johor, Datuk Dr Chua) Jui Meng ambil alih benar-benar meningkat, dari segi sumber dan juga jentera, jauh lebih baik berbanding 2008.

Kemudian kita ada Sabah dan Sarawak. Di Sarawak ada kawasan majoriti Cina dan juga tiga atau empat kawasan kumpulan Dayak. Boleh kita dapat majoriti kerusi? Tidak. Tidak. Secara realistik, kita boleh dapatkan 30 atau 40 peratus daripada kerusi. Sabah itu cerita lain.

MK: Adakah Datuk Seri yakin dapat tawan Melaka dan Johor?

Anwar: Tidak, saya tidak kata begitu. Johor perlukan lebih banyak usaha. Di Melaka, kita akan dapat lebih banyak dan Negeri Semabilan lebih senang. Moodnya baik.

MK: Datuk Seri akan dapat tawan Negeri Sembilan?

Ya.

MK: Adakah Pulau Pinang seteguhnya akan kekal bawah Pakatan?

selangor dap congress 2011 lim guan engYa, kukuh. Bermakna (peluang) kita bertambah di Pulau Pinang. Itu maksud saya.

Fokus utama orang jenis PERKASA-Umno ialah untuk maki dan tuduh (ketua menteri, Lim) Guan Eng. Ia tidak menjadi. Saya sering ke Pulau Pinang. Tidak seperti tempat lain yang saya kunjungi sebagai pemimpin nasional, bila saya ke Pulau Pinang, saya duduk, saya pergi ke masjid. Tiada impak. Guan Eng telah berjaya dari segi itu.

Orang Melayu... tahu dia seorang Cina, dia seorang DAP. Saya tak anjurkan supaya mereka setuju dengan apa saja yang dia kata dan juga dasar DAP, tapi mereka lihat dia sebagai pemimpin yang berkredibiliti.

MK: Bagaimana dengan Kedah, Kelantan?

Anwar: Saya akan ke Kelantan hari ini (semalam, Khamis). Ada beberapa isu dan kerajaan negeri perlu menanganinya sekarang. Ia perlu dijalankan sekarang, Isu air. Isu tanah di beberapa kawasan. Saya akan bercakap dengan Tok Guru Nik Aziz (Menteri besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) untuk nasihat supaya ini dapat diselesaikan segera.

MK: PAS juga telah memerintah terlalu lama di Kelantan. Mungkin rakyat rasa perlu bertukar?

pakatan ceramah shah alam 041211 nik azizAnwar: Tok Guru Nik Aziz ada cara dia sendiri. Orang kata dia tua, dia dah lama. Tapi dia bersih, tidak tipu kita dalam masyarakat dan sistem politik yang ada ramai sangat penipu yang merompak kekayaan...

Tapi orang kata dia semakin uzur dan dia patut merancang (untuk bersara), dan pasukan yang mewakilinya itu penting.

Saya akan berkongsi dengan dia beberapa pandangan secara tertutup hari ini kerana orang mahu lihat pasukan yang menyokong beliau dipersembahkan dalam pilihan raya umum ini. Ia mesti dilihat sebagai pasukan yang berkredibiliti.

Malaysiakini

10 syarat bagi perhimpunan 9 Januari

13 Safar 1433H. [MOD] -

Polis kini mengenakan 10 syarat kepada penganjur perhimpunan 9 Januari bagi menyokong ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, antaranya tidak membenarkan ucapan awam dan membawa sepanduk bertulis 'Bebaskan Anwar 901' atau 'Bebaskan Anwar'.

Syarat-syarat yang dikenakan oleh Ketua Polis Daerah Sentul, Zakaria Pagan itu, disiarkan di laman Facebook polis.

NONESyarat-syarat tersebut bercanggah dengan apa yang diberitahu oleh
timbalan presiden PKR, Azmin Ali dalam satu sidang akhbar sebelum ini.

Syarat-syarat tersebut ialah:

1. Penggunaan risalah/ banner dengan tagline ‘Bebaskan Anwar 901’ atau ‘Bebaskan Anwar’ adalah tidak dibenarkan sama sekali semasa perhimpunan berlangsung.

2. Penggunaan pembesar suara selain daripada ‘loud hailer’ tidak dibenarkan. Penggunaan (2) dua buah loud hailer dibenarkan bagi tujuan mengawal selia peserta perhimpunan.

3. Pengucapan awam tidak dibenarkan sama sekali.

4. Penganjur perlu memastikan peserta perhimpunan tidak boleh membuat apa-apa perbuatan, membuat bising, memberi apa-apa isyarat yang boleh mengganggu prosiding mahkamah.

5. Tempat perhimpunan yang dibenarkan adalah di pakir awam sebelah kiri jalan utama ke mahkamah. Kawasan ini akan diletakkan pita polis untuk menentukan batasan dan sempadannya. Peserta tidak dibenarkan berada di luar kawasan tersebut.

6. Sekiranya kawasan tersebut sudah dipenuhi dengan peserta perhimpunan maka peserta lain hendaklah bersurai dan beredar dari kawasan pakir mahkamah.

7. Penganjur hendaklah memastikan peserta perhimpunan tidak membawa sebarang senjata dan para peserta hendaklah memberi kerjasama kepada pihak berkuasa untuk membuat pemeriksaan sekira perlu.

8. Penganjur hendaklah memastikan semua peserta perhimpunan bersurai tidak lewat daripada tempoh satu jam selepas keputusan Mahkamah diumumkan.

9. Penganjur dan peserta perhimpunan hendaklah mematuhi semua arahan yang diberikan oleh pihak polis dari masa ke semasa demi untuk menentukan keamanan perhimpunan tersebut.

10. Peserta perhimpunan tidak dibenarkan melakukan khianat atau bencana kepada harta awam atau mana-mana harta di kawasan tersebut.

Rakyat tetap bangkit walau pemimpin PR dipenjara

13 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 6 Jan: Kalau semua pemimpin Pakatan Rakyat (PR) dipenjarakan sekalipun, rakyat akan tetap bangkit menyelamatkan negara ini dari cengkaman kekuasaan Umno, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Beliau menegaskan perkara itu ketika pelbagai ramalan menyatakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dipenjarakan.

"Kebencian terhadap Umno yang semakin berapi-api dengan laungan bersama 'asal bukan Umno' tidak peduli lagi sama ada pemimpin atau tidak ada pemimpin.

"Zaman telah berubah dan 'asal bukan Umno' menjadi pembakar semangat bersama dan faktor kepimpinan hanya faktor nilai tambah dan bukan lagi penyebab utama kebangkitan rakyat hari ini," kata beliau.

Dengan kes masing-masing yang biasanya dikaitkan dengan apa yang didakwa sebagai perhimpunan haram, kata Mohamad, ramai pemimpin PR kini menghadapi perbicaraan di mahkamah.

"Saya sendiri menghadapi pelbagai perbicaraan berkaitan dakwaan kononnya menghadiri perhimpunan haram dan apa sahaja mungkin berlaku termasuk hukuman penjara.

"Tetapi sama ada saya bebas di luar untuk berjuang bersama rakyat atau dipenjarakan, semua itu tidak relevan lagi kepada sebahagian yang amat besar rakyat yang terlalu sakit hati dan bencikan Umno dan mahu menghancurkan segera cengkaman kekuasaan parti yang semakin sebati dengan panggilan parti perasuah itu," kata beliau.

Beliau juga memberi contoh peristiwa yang berlaku ketika Operasi Lallang pada tahun 1987 dahulu.

"Walaupun ramai pemimpin barisan hadapan ditangkap, tetapi semangat dan gerakan rakyat melawan Umno dan Barisan Nasional (BN) bukan sahaja tidak mampu dipadamkan malah semakin geram dan membara," kata beliau.

Contoh diluar negara pula, kata Mohamad, ialah kebangkitan rakyat di Tunisia yang berjaya menggulingkan pemerintah kejam di negara itu baru-baru ini.

"Ramai pemimpin pembangkang yang terpaksa lari keluar negara dan rakyat tidak mempunyai 'central figure', tetapi seperti yang diakui sendiri oleh Rashid Ghannushi yang memimpin parti An-Nahdhah yang memenangi kerusi terbanyak dalam pilihan raya negara itu baru-baru ini, kebangkitan tanpa pemimpin itulah yang berjaya menggulingkan Presiden Zine El Abidine Ben Ali yang kejam itu," tegas beliau.

Beliau yakin, impian Umno untuk melihat lumpuhnya kebangkitan rakyat dengan keputusan perbicaraan Anwar itu akan hangus terbakar dengan berapi-apinya semangat 'asal bukan Umno' yang tidak lagi bergantung kepada mana-mana pemimpin.

Mengenai perhimpunan ‘Bebaskan Anwar’ pada 9 Januari ini, beliau menegaskan: "Ahli dan penyokong PAS boleh mengiringi Presiden dan Timbalan Presiden untuk mengikuti keputusan perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 9 Januari ini".

Harakahdaily/-

901: Saya akan hadir, ahli terserah - Presiden PAS

13 Safar 1433H. [MOD] -
Harakahdaily/-

KUALA LUMPUR, 6 Jan: "Saya akan hadir, dan untuk ahli PAS pula, terserah masing-masing," kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (gambar) ketika ditanya apakah beliau akan hadir dalam perhimpunan aman 9 Januari ini.

Perkara ini disampaikan Setiausaha Politik beliau, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar kepada Harakahdaily.

Manakala itu Dewan Muslimat PAS, Dewan Pemuda dan PAS Selangor membuat keputusan akan menyertai perhimpunan aman di hadapan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, 9 Januari ini.

Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Pusat, Aiman Athirah Al-Jundi meminta mana-mana pihak tidak salah faham dengan perhimpunan tersebut dengan menganggap ianya merupakan sokongan peribadi terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Muslimat PAS akan memberi sokongan kepada perhimpunan pada 9 Januari bukan semata-mata atas isu Anwar.

"Isu Anwar adalah sebahagian yang menampakkan kepincangan sistem kehakiman negara, tetapi lebih daripada itu ianya adalah manifestasi kebencian rakyat terhadap kezaliman Umno BN yang mencampur adukkan sistem pengasingan kuasa iaitu Eksekutif, Perundangan, Legislatif dan Kehakiman," katanya kepada Harakahdaily, hari ini.

Pimpinan PAS Selangor juga memutuskan untuk turun 9 Januari ini, kata Pesuruhjayanya, Dr Rani Othman.

"Kita akan bersama presiden di sana. Dalam perbincangan di peringkat negeri juga, kita sudah putuskan akan turun," katanya kepada Harakahdaily.

Pemuda PAS pula sedang memobilisasi ahlinya untuk turun pada perhimpunan tersebut.

Ketuanya, Nasrudin Hassan berkata, pemuda memberi komitmen untuk mencapai sasaran 100,000 orang yang ditetapkan oleh penganjur.

"Jika Datuk Seri Najib kena zalim pun kita akan turun," kata Nasrudin.

Bersama Presiden


Aiman turut berkata, muslimat tidak perlu takut untuk bersama-sama 9 Januari ini atas kapasiti parti kerana Presidennya sendiri, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan pimpinan tertinggi yang lain sudah menyatakan komitmen untuk menyertai perhimpunan tersebut.

"Muslimat tidak perlu ragu-ragu kerana PAS sendiri termasuk Presiden kita akan turun bersama-sama. Jadi tidak ada masalah di peringkat parti," katanya.

Zalim kepada mahasiswa

Sementara itu, beliau menambah sudah tiba masanya rakyat berani menyatakan kebencian terhadap kerajaan Umno BN yang bertindak zalim ke atas mahasiswa sendiri.

Sambil mengucapkan tahniah kepada kebangkitan mahasiswa yang menuntut Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) dimansuhkan, Aiman berkata mahasiswa sekarang sudah bijak berfikir dan bertindak tanpa mengabaikan pelajaran.

"Muslimat juga mengucapkan syabas dan tahniah di atas kebangkitan gerakan mahasiswa yang bermula daripada Adam Adli dan tragedi berdarah di UPSI.

"Muslimat berpendapat mahasiswa pada abad ke-21 ini mesti lebih cekap dan cerdik iaitu meletakkan pelajaran nombor satu tetapi gerakan kebangkitan rakyat bukan di tempat kedua.

"Yang paling penting dalam kehidupan seorang manusia apabila dia dapat melawan kelemahan dalam dirinya dan juga melawan kezaliman di sekelilingnya," tegasnya.

Thailand rampas kulit, tulang harimau seludup

13 Safar 1433H. [MOD] -

BANGKOK 7 Jan. - Pihak berkuasa kastam Thailand semalam merampas sebanyak empat kotak kulit dan tulang harimau bernilai kira-kira AS$60,000 (RM188,850) dipercayai diseludup bagi dijadikan barang hiasan rumah.

Ketua Pengarah Kastam Diraja Thai, Somchai Poolsawasdi berkata, kulit dan tulang harimau itu dipercayai diseludup dari Indonesia dan dalam perjalanan ke China.

“Keempat-empat kotak itu mengandungi kulit, tulang dan tengkorak harimau dan setiap satunya seberat lima kilogram,” katanya. - AFP

5 lelaki Hong Kong ditahan proses syabu

13 Safar 1433H. [MOD] -

MANILA 7 Jan. - Lima lelaki Hong Kong ditahan oleh polis hari ini kerana dipercayai memproses ubat-ubatan haram di sebuah kawasan perumahan berpagar di Filipina.

Jurucakap skuad anti dadah, Evangeline Almenario berkata, empat suspek ditahan di sebuah rumah di kawasan kejiranan Ayala-Alabang selepas sepasukan anggota anti narkotik membuat serbuan dan menemui sejumlah dadah jenis syabu.

Tambahnya, suspek kelima ditahan dalam satu susulan serbuan di tempat lain. - AFP

6 kanak-kanak maut tong sampah meletup

13 Safar 1433H. [MOD] -

KABUL 7 Jan. - Sekurang-kurangnya enam kanak-kanak dan seorang lelaki terbunuh apabila sebutir bom disembunyikan di dalam tong sampah meletup di wilayah selatan Uruzgan, Afghanistan, semalam.

Jurucakap polis, Fardi Ayel berkata, letupan itu berlaku di bandar Tirin Kot kira-kira pada pukul 3 petang (6.30 petang waktu Malaysia).

Tambahnya, empat kanak-kanak lain yang sedang bermain berhampiran tempat kejadian itu turut tercedera. - AFP

Serangan bom gegar ibu negara Syria

13 Safar 1433H. [MOD] -

DAMSYIK 6 Jan. - Sekurang-kurangnya 25 orang terbunuh dan berpuluh-puluh lagi cedera dalam serangan bom berani mati di Damsyik hari ini, yang didakwa dilakukan oleh 'pengganas', serangan kedua di ibu negara Syria dalam tempoh dua minggu ini.

Menurut stesen televisyen tempatan, letupan bom yang kuat itu berlaku di kawasan Midan di tengah-tengah ibu negara.

Serangan itu yang berlaku di sebuah kawasan kejiranan berhampiran sebuah sekolah mengorbankan sekurang-kurangnya 25 orang dan mencederakan 45 lagi.

Katanya, kebanyakan mangsa itu adalah orang awam dan beberapa anggota keselamatan.

Stesen televisyen itu turut menunjukkan rakaman video yang memaparkan beberapa anggota keselamatan mengangkat mayat-mayat di tepi jalan dan memasukkan mereka ke dalam beg plastik sampah.

Turut dipaparkan beberapa penduduk yang berada di tempat kejadian menjerit dan mengecam serangan itu sebagai kerja pengganas.

Serangan itu berlaku dua minggu selepas dua letupan yang disasarkan di bangunan keselamatan Damsyik sehingga membunuh 44 orang. - AFP

Berjalan kaki ke Mekah

13 Safar 1433H. [MOD] -


JEKSON Gomes memulakan perjalanan dari Masjid Nurul Anhar, Padang Barat, Padang, Sumatera Barat.

PADANG – Seorang pendakwah di Kota Padang, Sumatera Barat nekad untuk ke Arab Saudi dengan berjalan kaki selepas dua tahun mengimpikan mahu menunaikan haji.

Dengan hanya bermodalkan peta dan sedikit wang, Jekson Gomes alias Muhammad Alif menetapkan sasaran untuk tiba di tanah suci Mekah dalam tempoh 10 bulan.

Lelaki berusia 38 tahun itu, yang merupakan pendakwah dari masjid ke masjid, mengaku sudah membuat persiapan sejak dua tahun lalu.

Menurutnya, antara persiapannya ialah mempelajari peta-peta negara yang bakal dilaluinya selain rutin bersenam.

Perjalanannya dimulakan pada Jumaat lalu dari Masjid Nurul Anhar, Padang Barat, Padang.

“Saya menetapkan sasaran untuk berjalan sejauh lapan kilometer dalam tempoh satu jam dan hanya berehat selama dua jam dalam sehari,” kata. – AGENSI

Bekas Menteri Dalam Negeri Indonesia dipenjara

13 Safar 1433H. [MOD] -

JAKARTA 6 Jan. - Mahkamah Anti Rasuah menjatuhkan hukuman penjara dua tahun setengah terhadap bekas Menteri Dalam Negeri Indonesia, Jeneral (B) Hari Sabano (Gambar) yang didapati bersalah menggelapkan wang dari projek pemerolehan pada 2003 hingga 2005, menjadikan beliau jeneral pertama dipenjara kerana tuduhan rasuah.

Panel hakim mendapati Hari bersalah berkonspirasi dengan bekas Ketua Pengarah Wilayah Autonomi Kementerian Dalam Negeri, Sidung Mawardi kerana mengarahkan gabenor-gabenor, pemimpin daerah dan datuk bandar di 22 wilayah untuk membeli jentera bomba.

Kedua-dua defendan turut mengelak cukai import jentera bomba tersebut. Negara kerugian 97.02 bilion rupiah (RM33.9 juta) daripada projek pemerolehan tersebut.

Jentera-jentera bomba itu diedar secara eksklusif oleh dua syarikat, Istana Sarana Raya dan Satal Nusantara, kedua-duanya milik ahli perniagaan Henky Samuel Daud yang telah meninggal dunia.

Menurut pendakwaan, Hari telah menggelapkan wang lebih 1.1 bilion rupiah (RM378,207) daripada urus janji haram itu.

Antara wilayah yang terlibat dalam urus janji pemerolehan itu adalah Kepulauan Riau, Riau, Jawa Tengah, Bali, Sulawesi Utara, Maluku Utara dan daerah seperti Kendari, Minahasa, Bolaang, Mangondow, Lampung Tengah serta Tanggamus.

Hari merupakan jeneral penuh pertama Tentera Nasional Indonesia (TNI) dan bekas menteri keenam yang dijatuhi hukuman penjara.

Seorang lagi jeneral TNI, Mejar Jeneral (B) Suwarna Abdul Fatah yang digantung tugas daripada jawatan Gabenor Kalimantan Timur, dihukum penjara 18 bulan kerana mengeluarkan permit konsesi tanah haram pada 2001.

Bekas Menteri Dalam Negeri itu dianggap sebagai seorang daripada menteri paling berpengaruh dalam barisan Kabinet bekas Presiden, Megawati Soekarnoputri.

Peguam mewakili Hari, Eko Prananto berkata, anak guamnya akan mengemukakan rayuan. - AGENSI

Polis benar Perhimpunan 901

13 Safar 1433H. [MOD] -


Mohmad Salleh berjabat tangan dengan Azmin Ali (kanan) pada pertemuan di antara Polis Kuala Lumpur dengan PKR di Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 6 Jan. - Polis Kuala Lumpur hari ini membenarkan penganjur Kempen Bebaskan Anwar 901 mengadakan perhimpunan di tempat letak kereta Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini pada Isnin depan dengan syarat, ia berlangsung dalam keadaan aman dan teratur.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh selepas mengadakan pertemuan dengan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, hari ini.

Sehubungan itu, orang awam yang ingin berurusan di kompleks mahkamah tersebut pada berkenaan diminta meletakkan kenderaan masing-masing di Stadium Hoki Jalan Duta atau Bangunan Matrade.

Tempat letak kereta di kompleks tersebut akan ditutup sepenuhnya kepada pengguna kenderaan awam manakala tempat letak kereta di bahagian dalam kompleks itu hanya dikhaskan kepada kakitangan mahkamah dan hakim-hakim sahaja.

''Hasil pertemuan antara polis dengan Azmin dan beberapa lagi ahli PKR, kedua-dua pihak mencapai kata sepakat dan antaranya, polis membenarkan perhimpunan itu diadakan mengikut Akta Perhimpunan Aman 2011 yang telah diluluskan di Parlimen, baru-baru ini," katanya pada sidang akhbar di IPK Kuala Lumpur selepas selesai pertemuan dengan Azmin.

Dalam pada itu, Azmin pada sidang akhbar yang sama memberi jaminan perhimpunan tersebut akan berjalan secara aman dan teratur.

Beliau turut berterima kasih dan menghargai polis kerana menjemputnya bagi membincangkan berkenaan perhimpunan tersebut.

"Perbincangan agak panjang dan saya setuju perhimpunan akan dijalankan dengan teratur dan aman selaras dengan kerjasama yang diberikan polis dan KDN (Kementerian Dalam Negeri)," katanya.

Sebelum itu, Mohmad turut mengadakan pertemuan dengan beberapa pemimpin Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang diketuai oleh Timbalan Presidennya, Datuk Abdul Rahman Abu Bakar.

Semalam, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, beliau telah mengarahkan Mohmad supaya mengadakan pertemuan dengan penganjur perhimpunan bagi membincangkan lokasi sesuai untuk mereka berhimpun.

Sementara itu, Abdul Rahman ketika ditemui di luar IPK Kuala Lumpur memberitahu, Perkasa dan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) akan mengadakan majlis solat hajat dan qiamullail di Masjid Wilayah pada Ahad ini bermula selepas solat Asar.

Difahamkan, terdapat ceramah-ceramah keagamaan yang akan dimuatkan dalam majlis tersebut.

Jelas beliau, pihaknya telah mendapat kebenaran daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) untuk mengadakan majlis solat hajat dan qiamullail di masjid berkenaan.

"Selain itu, kita (Perkasa) dan Pekida memberi jaminan tiada sebarang provokasi dalam majlis solat hajat dan qiamullail yang akan kita laksanakan Ahad ini.

"Kita juga menjangkakan 2,000 individu yang akan menyertai majlis solat hajat dan qiamullalil yang dianjurkan oleh kita di Masjid Wilayah," katanya. BERNAMA